Webwinkels Scheer & Foppen zijn gesloten na mislukte doorstart

De webwinkels Scheer & Foppen, Bobshop, Internetshop en Modern zijn gesloten nadat gesprekken over een doorstart van Scheer & Foppen op niets uitdraaiden. Lopende garantie- en reparatiezaken worden afgehandeld door Expert.

Scheer en FoppenHalf juni werd het faillissement van Scheer & Foppen uitgesproken maar winkels bleven tijdelijk open, hangende gesprekken met overnamekandidaten. Volgens de Stentor waren er na die uitspraak nog twintig overnamekandidaten, die alleen delen van de keten over wilden nemen. De gesprekken liepen op niets uit, waarna maandag de websites definitief hun deuren sloten en ook voor de 56 fysieke winkels het doek definitief viel.

De afgelopen weken zijn de voorraden van Scheer & Foppen weggewerkt door producten met korting van de hand te doen. Consumenten die producten bij de keten in reparatie hadden, aanbetalingen hadden gedaan of zich op andere manieren op garantie willen beroepen, kunnen zich bij winkels van Expert melden.

Voor de 475 medewerkers van de keten met hoofdkantoor in Harderwijk was in juni al ontslag aangevraagd. Scheer & Foppen Installatietechniek valt buiten het faillissement.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-08-2016 • 14:55

234

Reacties (234)

234
230
163
17
0
60
Wijzig sortering
Ik kan natuurlijk niet over deze winkels oordelen, maar over het algemeen is het bedroevend gesteld met het personeel wat je in een winkel treft.. Maar zelden echt goede productkennis en vooral een zuur gezicht omdat ze nog een hele dag moeten werken, je maakt het zelfs mee dat je personeel treft dat whatsappen met de vrienden belangrijker vind dan werken..

Dat soort desinteresse en onkundig personeel zijn naast de verschuiving naar de online winkels de grootste oorzaak voor de steeds verder leeglopende stadscentra denk ik. Waarom zou ik nog iets in een winkel gaan halen als ik toch niet goed geholpen wordt, of bijna de winkel uitgekeken wordt?

Er zijn winkels die het echter juist erg goed doen.. Koffie kan ik online of bij vele winkels kopen, toch ga ik naar de Simon Levelt in het centrum van Utrecht omdat je daar netjes en kundig geholpen wordt, dat het dan een paar euro duurder is neem ik dan maar voor lief.

Elektronica zaken waar je goed geholpen wordt zijn er echter zo goed als niet te vinden, bovendien betreft het over het algemeen statische informatie die je eenvoudig kan opzoeken en kan vergelijken waardoor je je kan afvragen of je voor veel elektronica überhaupt nog wel toegevoegde waarde hebt voor fysieke winkels. Ik verwacht dan ook wel dat dit soort winkels het alleen nog maar zwaarder gaan krijgen, enerzijds door de prijsvechters zoals de mediamarkt, en anderzijds het online gemak.

Voor veel andere branches zijn er echter nog kansen genoeg in de winkelcentra, als ze maar aandacht aan hun personeel besteden.. Liever een 50+ medewerker met verstand van zaken dan een gedesinteresseerde puber..
Anoniem: 316168 @Neo_TGP2 augustus 2016 15:46
Het grote probleem zit hem simpelweg in het geld (zoals altijd) de consument wil voor nagenoeg dezelfde prijs als in een webshop ook in de winkelstraat slagen. Lukt dit niet dan word de aankoop sowieso online gedaan. Hierdoor staan de prijzen in de winkels zwaar onder druk. Dit drukt vervolgens weer op de personeelskosten en gevolg is dat het personeel in een gemiddelde detailhandelszaak (ook specialisten) voor een minimum salaris elke ochtend mogen komen opdraven. Dit werkt gewoon niet motiverend en dus vertrekken de mensen met kennis naar ander werk en de werknemer kan niet anders als onkundig personeel aannemen.

Toen ik zelf nog in de detailhandel werkte (heb 2 faillisementen meegemaakt) merkte je steeds vaker dat zelfs de brutaliteit van de klant op je zenuwen ging werken. Je de oren van je kop zeuren om korting (wat niet ging want die ruimte was er gewoon niet) dreigen met kopen bij de concurrentie en steeds vaker en vaker gewoon in je gezicht zeggen "dan koop ik hem wel online want dat scheelt me 50 euro" na een gesprek van +30min. Het is me heeeeeel veel overkomen.

Ik heb 13 jaar met veel plezier in de detailhandel cq dienstverlenende verkoop zoals ik het altijd noemde gewerkt maar de laatste 2 van mijn 15 jaren waren een kleine hel door de opkomst van webwinkels.

Ik praat natuurlijk een whatsapp gedrag op de vloer niet goed maar het is helaas het slag personeel wat ze nog binnen kunnen halen voor het hongerloon wat ze kunnen bieden.

De klant wil gewoon behandeld worden als een royalty maar als het op betalen/kopen aankomt lijkt het er vaak op dat ze straatarm zijn en ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen en dat gaat gewoon niet...........
Ik kan je verhaal beamen. Ik heb zelf 10 jaar consumenten electronica verkocht en de laatste jaren was de fun er aardig uit gegaan. Waar in het begin je kennis en enthousiasme over een product nog werd gewaardeerd door een klant werd dit later steeds vaker alleen nog maar een hoeveel-korting-krijg-ik gesprek. Waarbij je andersom tijdens je gesprek geconfronteerd werdt met een klant die voor je neus op zn mobieltje alle prijzen online ging checken. Helaas werd er mede daarom ook steeds minder geinvesteerd in producttrainingen door zowel de werkgever als de fabrikanten. Klanten werden ook steeds brutaler en gingen je soms gewoon schofferen. Mensen die hun kinderen als dolle stieren aan dure tv's lieten rennen, verwachten dat je voor hen alles uitzoekt en je soms na gesprek van een uur of zelfs meerdere dagen opnieuw informatie komen vragen en dan doodleuk zeggen dat ze het product voor een paar tientjes minder online besteld hebben.

Mede door al dit soort zaken heb ik besloten dat ik niks meer met de detailhandel te maken wil hebben en nu ga ik me omscholen in de zorg, echt weer met mijn hart werken en mensen helpen die me dankbaar zijn bij het werk wat ik voor ze doe.
Op het moment ben ik nog verkoper en het komt meer dan eens voor dat voordat je uberhaupt aan het verkoopgesprek kan beginnen er al word gezegd dat we het straks nog wel even over de prijs moeten hebben, of dat ze vandaag vast wel korting krijgen omdat het "opruiming" is of een mooie zomerdag of juist een koude winterdag. Ze weten altijd wel een reden te bedenken.

Als je vervolgens geen korting wil of kan geven omdat je de beste prijs hebt dan volg 7/10 een discussie dat er toch echt nog wel wat nodig moet zijn en anders wil de klant wel even met de bedrijfsleider praten.

Tijdens het verkoopgesprek het mobieltje erbij pakken en ondertussen de prijs online gaan bekijken. Of midden in het verkoopgesprek de telefoon beantwoorden en weglopen. Of blijven staan, maar dan loop ik wel weg. Onbeschoft gedrag.
Klanten die vanaf de andere kant van de winkel gaan roepen naar je: "Hey!" schijnt ook heel normaal te zijn. (Nadat je de klant al hebt gevraagd of je kan helpen)

Maar goed, gelukkig zijn er ook nog klanten waarmee je wel een leuk gesprek kunt hebben en je inzet wel waarderen.

En er zijn inderdaad voldoende redenen te noemen om voor een fysieke winkel te kiezen, ook de prijs is vaak concurrerend genoeg, maar goed, dat ene tientje doet het hem dan he.

Voor mij in elk geval de reden om mij te richten op andere dingen dan het verkoperschap.
Anoniem: 457607 @Robbie T2 augustus 2016 20:51
Dat mensen onbeschoft zijn tegenwoordig ga ik absoluut niet tegenspreken. Toch vind ik onderhandelen over een prijs de normaalste zaak van de wereld, dit gebeurd in vrijwel ieder land ter wereld, en is gewoon je vak als verkoper.

Zoals gezegd, de manier waarop is wel belangrijk.
Fooi geven is ook in de hele wereld heel gewoon, toch zie ik het in Nederland nauwelijks gebeuren.
Bottom line: in Nederland zijn er toch wel degelijk andere gewoontes en is het in de meeste winkels not done om te onderhandelen/zeuren over de verkoopprijs.
Anoniem: 457607 @Fawn2 augustus 2016 22:56
Fooi geven gebeurd doorgaans in landen waar het loon van het personeel te laag is of in extreme gevallen zelfs nul.

Hoe dan ook, gewoontes zijn aan verandering onderhevig. Openingstijden veranderen en door meer intensieve concurrentie en het internet is er meer transparantie en kun je niet zomaar een hogere prijs bieden zonder daar meerwaarde tegenover te zetten. Dus begint onderhandelen normaal te worden, of je dat als winkelier nu wilt of niet.

Als voorbeeld, ik stond laatst in een fietsenzaak. Proefritje gemaakt en wilde tot koop overgaan. Ter plekke kijk ik even snel op internet wat een gangbare prijs is. Dat is niet onbeschoft, dat heet gewoon winkelen.

Het verschil was 80 euro. Ik vraag de winkelier me tegemoet te komen. Hij verklaarde dat hij wel alles moet betalen (doelende op zijn showroom en personeel).

Leuk, maar als je heel eerlijk bent, heb ik daar geen boodschap aan, hoe hard dat ook klinkt. Omdat ik niet de kwaadste ben hebben we uiteindelijk het verschil gedeeld, maar een iets berekender persoon had gewoon op internet gekocht.

Een pijnlijke zaak, maar gewoon de huidige realiteit. Als je niets tegenover een hogere prijs kunt zetten, zullen consumenten omlaag onderhandelen. Dat is normale commercie, die ook tussen bedrijven aan de orde van de dag is.
Online kan je dat proefritje wel vooraf vergeten toch? Dat is ook een stuk service waar je nu op afgedongen hebt.

Zelf check ik ook de prijs online maar als het "om de hoek" niet al te veel scheelt, garantie goed geregeld is of het is een winkel waar wij al vaker komen dan boeit de prijs een stuk minder. Voor mij is een stuk gewenning ook wat waard.

Nu zijn het de winkels, straks de volgende branche. Vraag het jezelf ook eens af, komt er een (online) prijsvechter in jouw branche, hoe zou jij dat vinden? Lever je zonder morren salaris in? Je extra vakantiedagen of andere leuke dingen? Omdat jullie klanten met een prijslijst van een online vergelijkingssite komen en jullie bedrijf toch wel duur is?

Nu lijkt dat misschien ver weg, dat dachten de winkels ook. Ben je specialist dan heb je een goede positie. Doe je werk wat veel mensen kunnen zal dit vast een keer kunnen gebeuren.

Alles moet tegenwoordig goedkoop en voor minder. Tot het iemand zelf raakt. Dan is het onrechtvaardig, zijn mensen bot of onbeschofte

Ik werk niet in de winkel hoor, maar gun hier lokaal de mensen wel een boterham. Zeker als ze iedere dag enthousiast hun best doen om de mensen in de winkels goed en vriendelijk te helpen.
Anoniem: 457607 @Jaer3 augustus 2016 14:52
"Nu zijn het de winkels, straks de volgende branche. Vraag het jezelf ook eens af, komt er een (online) prijsvechter in jouw branche, hoe zou jij dat vinden? Lever je zonder morren salaris in? Je extra vakantiedagen of andere leuke dingen? Omdat jullie klanten met een prijslijst van een online vergelijkingssite komen en jullie bedrijf toch wel duur is? "

Het antwoord hierop is volmondig JA. In mijn branche verdwijnt de ene na de andere baan naar India. Dat moet, omdat iedereen het doet, en anders het bedrijf waar ik werk niet kostenconcurrend kan werken.

Vind ik dit leuk? Nee. Is het de realiteit? Ja. Ik kan klagen wat ik wil maar dit is de realiteit van internet-connected geglobaliseerd kapitalisme. Het enige antwoord wat ik daarop heb is aanpassen, en zo geldt het ook voor de winkelier.

Het doel van een klant is niet om een winkelier in leven te houden. Het doel van onze klanten en mijn werkgever is niet om mijn baan te laten behouden.
Volgens mij is het proefritje een van de dingen die staat tegenover de hogere prijs :).

Bij een online shop ga je die mogelijkheid niet krijgen. Verder ben ik het wel met je eens hoor. Fysieke winkels zouden meer moeten nadenken over wat ze nou precies extra leveren voor de hogere prijs.
Ik ben het helemaal met je eens een winkel moet goed nadenken en laten zien wat ze bieden voor een iets hogere prijs. Dat heet service... Dingen veranderen dat begrijp ik. Alleen dat iedereen schreeuwt dat hoort erbij dat is de verandering, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Sterker nog, ik denk dat winkels stiekem crusiaal zijn voor de verkoop. Hoe verkopen tvs als je de beeldkwaliteit niet van tevoren kan zien in een winkel. Ja specs staan op internet maar beeld niet. Dat zien we allen verschillend. Zou jij een auto kopen online zonder proefrit, een auto garage is ook een winkel. Zonder winkels zullen internet winkels het een stuk moeilijker hebben. Ik heb zelf jaren in een winkel gewerkt als verkoper. Ik blijf het geweldig vinden. Prijsonderhandelingen zijn al zo oud als de weg naar Rome dat hoort erbij. Dat is handel. Ik had hier nooit problemen mee. Alleen soms pushen klanten het te ver. Hou er als klant een beetje rekening mee dat het personeel mensen zijn net als jou. Want klanten vallen je in de rede, beginnen gewoon te bellen, luisteren uberhaupt niet wat je zegt. Is dat niet net zo stereo typisch als alle verkopers staan alsof ze geen zin hebben en zijn onbeschoft. Komt op het zelfde neer.
Winkels zijn gewoon heel belangrijk. Zonder de winkels kopen wij als consument een stuk minder.

[Reactie gewijzigd door Weaszel op 22 juli 2024 16:38]

Als er bij je in de buurt maar 1 fietsenwinkel is dan is het geen gekke overweging om iets meer te betalen voor iets omdat je er daarna ook nog wat voor terug krijgt in de vorm van garantie en goede service, iets wat je bij een online bestelling niet (echt) had gekregen.

Wat dat betreft is vooral elektronica een goed voorbeeld als het gaat om verdigitalisering en concurrentie op prijsniveau. (ik ga me nieuwe gpu of ssd niet in de winkel om de hoek bestellen voor 3 tientjes meer, die haal ik net zo lief bij een winkel online). Ik kan mijn geld tenslotte maar één keer uitgeven. Plus verder heb ik deze mensen toch nergens voor nodig. (als iets stuk gaat dan kom ik er met mijn maten eigenlijk altijd wel uit).

Als het gaat over hobby's zoals bijvoorbeeld de hengelsport dan koop ik graag wat dingetjes in de winkel, naast het voer en het aas wat je er sowieso moet halen vindt ik het als klant ook belangrijk dat een dergelijk centraal punt van de hobby blijft bestaan en ondersteun ik dat graag met wat aankopen. Toch koop je dan voor 50 euro aan klein materiaal op aliexpress omdat dat in een winkel hier ongeveer 500 euro zou kosten.. en zie je klanten daar op iets duurdere producten al snel hun telefoon trekken...

Aan de andere kant is het voor een retailer vaak ook belangrijk om voldoende omzet te draaien, al is het maar om tijdig van inventaris af te komen (dat viel me vooral op toen ik werkte in een kledingwinkel, aan het eind van het seizoen kan alles zo voor 50% vertrekken zonder winst, je kan niet alles op display hangen en wat niet hangt raak je toch niet kwijt. (vooral voor kleinere winkels is dat erg lastig. Daarom koop ik ook nooit kleding voor de volle mep.
'Not done' heb ik eigenlijk weinig boodschap aan.

Ik zie het zo - ik ben de consument en 'ik als consument' word aan alle kanten maximaal leeggetrokken voor een product, een dienst, of wat ik dan ook afneem. De enige reactie die daar bij past, is dat je als consument ook het maximale gaat willen halen. Actie/reactie. En dat effect wordt alleen maar sterker bij de producten waar de prijs onder druk staat en waar 'de hoge kwaliteit' geen echt verkoopargument kan zijn. Die mid-range, daar is het enige argument gewoon prijs, want het is allemaal OEM rommel.

De consument doet dat in webshops door te vergelijken, en ik vind het ook niet gek dat die consument vervolgens de laagste webshop-prijs met de fysieke winkelprijs vergelijkt. Als de fysieke winkel daar dan pertinent boven blijft zitten, dan vraag ik me sterk af wat voor meerwaarde die fysieke winkel daar dan voor teruggeeft aan mij. Want de bottom line is wel dat ik met exact hetzelfde product wegloop.

Desalniettemin kan dat allemaal wel gewoon op een nette, niet asociale manier gebeuren, maar dat is de kunst van de communicatie en die beheerst niet iedereen even goed, zeker niet als ze onderhandelen niet zo gewend zijn. Wel heb ik geleerd dat als verkoper de allerbeste reactie op vreemd gedrag, een uiterst klantvriendelijke, maar ook heel duidelijke houding is. Als er een grens wordt gepasseerd kun je dat best aangeven denk ik, mits je de draad weer oppakt met een positief verhaal. Dan kun je verder met die klant en is de weerstand verdwenen. Bij veel mensen dwingt duidelijkheid en 'straight zijn' namelijk gewoon respect af, en daarmee vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 16:38]

Tja, is het raar dat mensen vergelijken?
Ik heb meegemaakt een tv voor tientallen procenten meer verkocht werd dan online. Alles gaat om verhoudingen... Prima als iets een beetje duurder is, maar dief van eigen portemonnee...
En kortingen vragen. Hoe komt dit? Omdat 'jullie' elke zoveel maanden btw-actie/vakantiegeldkorting/vaderdag-korting/regen-korting/ etc geven (of er aan mee doen). Daarmee geef je dus aan dat er marge op de producten zit. Gek he, dat mensen buiten die periodes om dan ook korting op producten vragen. Ook weer verhoudingen. Als ik 15% korting kan krijgen tijdens die btw-acties... dan moet 10% ook wel kunnen buiten de acties.
En ja... ik ben nog het type dat grote aankopen best wel in de winkel doet.
Het hangt ook af van de totaalprijs van het product. Bij 700 euro voor een tv is pakweg 10% meer betalen bij goede service in een winkel niet zo'n issue. Vragen om korting kan wel, maar dient netjes te gebeuren.

Meestal zorg ik dat ik al goed op de hoogte ben van het product en prijzen (prijzen checken terwijl de verkoper met je in gesprek bent of informatie opdoen zonder de intentie te hebben het ook maar te kopen bij die winkel vind ik bijzonder onbeschoft).

Een paar jaar terug was ik bij een computerwinkel waar ik behoorlijk onder de indruk was van een jonge vrouw (en ze zag er niet als een nerd uit) haar kennis aangaande de producten (routers/switches) en combinatie met ISP en configuratie - ik was gewoon verbaasd. Dat heb ik dus ook beloond door daar het een en ander te kopen :).

Mijn vader werkt in een ijzerwaren/gereedschappen zaak en goede service en productkennis is gewoon een gegeven. Ik denk ook dat je meer kennis van zaken mag verwachten in andere specialistische winkels, dan bij een Mediamarkt of een bouwmarkt (maar ook hier ben ik verrast geweest; ze hadden daar ook een goede specialist rondlopen).
Dat laatste is gewoon een belangrijk punt. Als ik mijn keukenblad opnieuw wil kitten dan kan ik informatie van de lokale Multimate goed gebruiken. Dat ik dan een euro meer betaal voor de kitspuit, tjah de tijd van die medewerkers is ook niet gratis, hun loon moet ergens vandaan komen.

Met TV's is het gewoon dat 99% van de mensen deze koopt om TV op te kijken, en dat doet het met 1 druk op de knop, daar is niets moeilijk aan. Mensen willen dus gewoon zoveel mogelijk voor zo min mogelijk geld. Advies over kleurechtheid of geluid gaat vaak zo het ene oor in, ander uit. Bij dingen zoals het juiste schroefje vinden etc., is dat gewoon anders.
Een gemiddelde MediaMarkt denkt helemaal niet over productkennis. Ik heb er een jaar gewerkt en het enige dat telde was of er genoeg verkocht werd* en tegen welke marge. Kennis was niet interessant, goedkoop personeel wel. De enigen met kennis, met alle respect voor mijn ex-collega's, waren de studenten die van hun hobby hun bijbaan hadden gemaakt. Het was echt diep triest wat de vaste verkopers wisten van datgene wat ze verkochten, ongelofelijk.

Destijds was er een onderzoek gedaan waarbij MM als beste retailer uit de bus kwam. Belangrijkste kritiekpunt: kennis van zaken van het verkooppersoneel. Maar daar is helaas niks aan veranderd. Natuurlijk heb je de uitzonderingen hier en daar, meestal de eerder genoemde student die in z'n vrije tijd bijleest over de nieuwste technieken. Maar telkens als ik in de MM aangesproken word door winkelpersoneel denk ik "laat maar, ik zoek mijn info online wel op".

De reden dat ik nog wel 's bij een fysieke winkel koop is de service. Als het niet werkt breng je het terug en krijg je direct een nieuwe mee. Met een webshop heb je altijd gezeur om de retourkosten en het kost veel tijd. En die service is me de meerprijs waard. Het verkooppersoneel heb ik echt niet nodig.

* Voor de duidelijkheid: het is niet dat ik niet verkocht, in tegendeel, vaak verkocht ik meer dan mijn fulltime collega's, maar ik had niet de drang om ieder product op een factuur te zetten waar mijn naam boven stond en ten tweede was ik niet zo opdringerig en liet ik mensen gerust de winkel verlaten om even na te denken over een grote aankoop. Na een goed advies kwamen ze vaak de volgende avond toch wel terug en dan "verkocht" een collega het.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 16:38]

Je hebt volkomen gelijk op het punt dat mensen die hun hobby er van hebben gemaakt meer kennis bezitten dan het standaard personeel in de MM.
Helaas zijn de grootste schreeuwlelijkerds niet die mensen en die staan 7/10 keer op een goed blaadje bij de manager van de MM.
Medewerkers met kennis worden de winkel uitgewerkt helaas, ik had afscheid moeten nemen van vier vakkundige collega's voordat de pijlen op mij werden gericht.
Even op jou kortingsactie verhaal in te haken. Die kortingen tijdens kortingsacties worden (grotendeels) betaald door een overeenstemming met fabrikanten. BTW acties hebben tot op heden alleen maar verlies geleden voor een winkel zoals MM (ervaring). Ik snap dat het moeilijk te geloven is maar er zit vaak -marge op een product, naarnaast zitten flink veel kosten in een onderneming die midden in de stad staat dan een groot warehouse op 1 locatie op plekken met veel large grond kosten. Kortom een fysieke onderneming heeft flink meer kosten van je online warehouse.
Het is absoluut niet raar dat mensen vergelijken. Sterker nog; je bent een dief van je eigen portemonnee. Vaak is er ook echt nog wel wat mogelijk, met diens verstande dat als de prijs op dat moment de laagste prijs is in de markt we er niets meer mee doen, tenzij je nog allerlei andere dingen nodig hebt.

Het gaat ook niet om het korting vragen, maar het gaat om de manier waarop. Letterlijk al om korting vragen voordat we uberhaupt weten wat je willen hebben. Tijdens je uitleg (Antwoord op de vraag van een klant) op je telefoon gaan neuzen voor informatie. Tjah, weetje, vraag het dan niet.
Kortingen vragen mag.....

Maar ga a.u.b. niet beoordelen dat op een elektronica product veel marge heeft. Er zit haast weinig tot geen marge op producten. Zeker op producten die uit zichzelf goed verkopen hebben helemaal geen marge om kortingen te geven.

De verliezen op kortingen die tijdens thema dagen/weken worden verricht worden hooguit gecompenseerd door extra bij verkopen.
Heb bij de saturn toen nog netjes een jaar gewacht.
Toen wilde ik netjes de vraagprijs geven voor de aangeboden eindversterker.
Wilde ze dat ik er een voorversterker bij kocht.
Heb ze netjes 50 euro meer geboden en voor 300 euro een nette set met 88%korting tov de andere winkels.
En werd er netjes geholpen.
Nee het is niet raar dat mensen vergelijken. Maar dan moeten die mensen ook niet raar opkijken als je straks nérgens meer een product fysiek kunt checken. Dan heb je straks webshops die een flink aantal producten terug gestuurd krijgen, omdat de klant toch niet tevreden is. Dan krijg je een sneeuwbal effect; webshop prijzen gaan omhoog om dit weer te bekostigen.

De reacties boven je vertellen jou alles. Ik ben ook zo'n verkoper geweest. Consumenten zijn over het algemeen vieze mensen. Ze behandelen je als slaven, je kan niks goed doen, en als afsluiting willen ze minstens de goedkoopste online prijs afdingen. Alleen vergeten die lui wel even, dat het pand, licht, airco/kachel en personeel betaald moeten worden.

Maarja, jij bewijst maar weer hoe egoïstisch de meeste mensen zijn. Zolang je eigen zaken maar goed gaan eh! Wacht maar tot jouw baan aan de beurt is.

Ik denk overigens dat het tijd is voor een ''revolutie''. Kleine individuele shops werken niet, bedrijven als dit werken ook niet meer omdat er teveel panden zijn en niet elk pand even winstgevend is. Misschien moeten de individuele shops samen werken; onafhankelijk blijven van elkaar, maar wel samen inkopen doen om de prijs op die manier te drukken.
Helemaal mee eens. Dat probeerde ik al uit te leggen in een bericht hierboven. Zonder winkels wordt het niet beter.
Het is vaak wel meer dan dat ene 'tientje'. Zo wilde ik laatst een cartridge kopen voor onze printer. Ik loop een Handyman in, klein zaakje, leuk spul, en word je vaak goed geholpen. Echter de cartridge daar was even 17(!) euro duurder dan online. Iets van 47 euro tegenover 30. Dat vind ik nogal een groot verschil en zal die cartridge dan ook niet in een fysieke winkel halen. Voor een paar euro meer had ik 'm zo meegenomen. Maar 17 euro...
Handyman was voor het internet al duurder dan de andere winkels..
Handyman is dan ook in mijn ervaring voor ALLES veels te duur. Ja soms kan het handig zijn als je iets echt op dat moment moet hebben, maar als je een dag kunt wachten slaan die prijzen gewoon helemaal nergens op. De winkelmedewerker wist het mij de vorige keer ook te vertellen dat de prijzen gewoon onnodig hoog zijn bij hen.

Zo was ik op zoek naar een oplader voor mijn Philips Sonicare tandenborstel. Bij Handyman iets van 29 euro en bij de Kruidvat (al dan niet in de aanbieding) kon ik de goedkoopste Sonicare borstel + oplader en extra opzetborstel voor 19 euro halen. Online kan het nog iets goedkoper (maar dan zonder nieuwe borstel)
Neforce, dit zegt niets. Er zullen ook legio voorbeelden zijn waar de Handyman (of insert random winkel) wel duurder is.

Er is ook niets mis met prijschecken.
Moet je niet bij de Mediamarkt komen. Die gooien week 1 de prijs 20% omhoog en week 2 hebben ze een ineens 10% korting. Ammehoela.
Dit is niet helemaal correct. Aangezien ik behoorlijk alles in de gaten heb gehouden omdat ik een Tv wilde kopen. Deze was gewoon de zelfde prijs als ervoor en kreeg keurig btw korting. Alleen idd de "oude" actieprijzen gaan dan wel weg. Ze doen niet aan korting over korting. En vaak kijken mensen het meest naar actie prijzen. Die trekken immers het meeste aandacht. En die hebben winkels als dat heel veel. Ik snap je reactie alleen zit er meer achter als alleen dat.
Klopt ja, mijn vader was wel een bekend mannetje in de Megapool tijd, voor hem was toen de lol er al vanaf, en toen wist hij al dat het helemaal fout zou gaan lopen met de markt, en dan spreek ik over 10 jaar geleden.
De ''beste'' mensen (om mijn pa en andere te noemen) zijn er toen allemaal uitgestapt en niet meer teruggekomen.

Mediamarkt, zal binnenkort ook verdwijnen of overgenomen worden. Enige wat de Mediamarkt gedaan heeft, is de markt kapot gemaakt, ten kosten van hunzelf.

Het zijn uiteindelijk de klanten die de markt min of meer kapot gemaakt hebben (met behulp van de mediamarkt wegens de absurd lage prijzen op bepaalde producten), de klanten die zoals jij zegt, in de winkel met hun smartphone prijzen gaan vergelijken. Die hebben hun informatie gekregen van de medewerker en stappen vervolgens in de auto om het product elders te kopen, precies die mensen maken deze handel volledig kapot.

Vroeger, toen kon je nog goede werknemers aannemen en die een leuk maand salaris aanbieden. Nu kan dat niet, zoals aangegeven: de klanten, de klanten die daar niet voor willen betalen.
Nu zeg ik niet dat iedereen zo is, maar het gros wel.
De meeste mensen willen gewoonweg onderstaande dingen:
- Als een koning behandeld worden, het liefst een voetmassage erbij + een gevulde beker van starbucks
- Perfecte service op een hoog niveau
- De laagst mogelijke prijs, al hebben ze de voetmassage gehad, betalen? echt niet, als het ergens anders goedkoper is gaan ze daar wel heen.

Ik vind het dan ook dieptreurig om hier reacties te lezen als: ja nou de service was ook ver te zoeken.. Dat komt gewoonweg door de klanten / mensen zelf, niet door de winkels, die moeten zich aanpassen aan het volk en dat betekent: het liefst alles gratis (ook ik ben weleens in Turkije op vakantie geweest, daar roepen ze ook: aah Nederland, kopen kopen niet kijken, ZELFS HUN weten hoe het Nederlandse volk is). Mensen zijn over het algemeen NIET bereid om te betalen voor net dat stukje leuke / vriendelijke en bovendien: goede service.

De Mediamarkt die zichzelf kapot maakt maar ook andere bedrijven mee neemt in hun ondergang.

Zelf ben ik om die reden ook niet deze markt ingetreden, genoeg gezien en gehoord van mijn vader, die op gebied van investeerders/connecties nog altijd aanwezig is (en ik dit zo ook weet van de Mediamarkt die op instorten staat).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 16:38]

Ik herken me helemaal in jouw verhaal. Ik vond het in de eerste jaren geweldig om alle kennis op te doen door middel van seminairs, producttrainingen bij fabrikanten als Miele, Sony, Philip, Panasonic etc. en zelfstudie.Echter toen Mediamarkt in Nederland neerstreek begon de ellende want iedereen kon alles even inladen daar en werd het idee gekweekt door belachelijk lage prijzen in de folders (al was en is het merendeel ban de producten daar juist duurder) dat ze spotgoedkoop waren. Ik ging wel eens op bezoek daar en dan zag ik mensen gewoon een home cinemaset van 2000 van een pallet afpakken waar ik een uitgebreide productkennis o.a. bij de fabrikant zelf voor had opgedaan. Dit waren dan ook gewoon producten met een vaste verkoopprijs die overal hetzelfde was (Bose 321 bijvoorbeeld).

Mensen wilden op een gegeven moment alleen nog maar korting ook al was je al goedkoper als de concurrent of ging je met de (internet) prijs mee, dan nog moest er korting af omdat dat hoort, omdat het mooi weer was, omdat het slecht weer was, omdat het gekkie henkie dag was etc. Ook kreeg je steeds te horen dat ze vonden dat ze recht hadden op een cadeautje omdat ze iets kochten, het woord korting kwam al voordat er überhaupt sprake was van wat voor een product de klant wilde hebben. En dit alles moest dan het liefst dezelfde dag gratis op 8 verdiepingen hoog gebracht worden.

Door dit alles moest er uiteindelijk bezuinigd worden, duur, goed personeel moest er uit, nam ontslag of werd weggewerkt. Jong vlees met weinig interesse en korte contracten er voor in de plaats en steeds meer nadruk op bijverkoop door de strot van mensen duwen, extra garantie slijten, klanten blijven aanspreken etc . Dit alles om maar elke euro binnen te houden, dit soort zaken werkte natuurlijk ook averechts en tegenwoordig wil ik zelf ook niet snel meer in een winkel met consumentenelectronica komen. Je krijgt gelijk een verkoper om je nek die de ballen verstand heeft, geen interesse heeft, onderbetaald wordt en geen goede productkennis krijgt aangeboden door de werkgever.
Ik snap de frustratie.
Al merk ik aan mezelf dat ik voor sommige dingen graag wat meer uitgeef als iemand me ook daadwerkelijk kan helpen met een goede keuze maken.
Je hebt verschillende kanten van het verhaal. Bij de meeste winkels is het een kwestie van personeel die geen verstand van zaken hebben. Daar ben ik dan snel klaar mee en koop ik het inderdaad liever online.
Maar als iemand me echt helpt, en op een eerlijke manier, niet zo'n sales praatje, dan geef ik graag wat meer uit.
En soms loop je gewoon een zaak in en zeg je, ik wil deze kopen. Dan mag er ook best wat van zo'n prijs af vind ik als die een stuk duurder is dan online, want er is geen extra tijd en moeite in gestoken. Die flexibiliteit is er vaak al niet. En ik snap best dat 't dan alsnog iets duurder is ivm personeel, opslag en huur.

Misschien moet er een nieuw model gemaakt worden.
Je betaald in elke winkel een een kleine marge meer dan de internet prijzen voor huur en personeel aan de kassa.
Loop je een winkel in en wil je toelichting en hulp van een specialist dan zitten daar extra kosten aan verbonden.
Dan weet je, ok, ik kies nu bewust voor de service van een kenner om een juiste keuze te kunnen maken. Wil je dat niet, hop, pak 't product en loop naar de kassa.

Bovendien sluit je dan ineens uit dat die specialist niet meer als hoofddoel heeft je iets te verkopen met de hoogste winst/marge, maar je zo goed mogelijk te adviseren, zodat je nog 's terug komt en van die extra service gebruik maakt.

Ik denk dat zo'n model enerzijds meer duidelijkheid geeft waar je nu precies voor betaald en ook als consument keuzes hebt die misschien beter bij je passen.

Misschien is 't te ingewikkeld ... geen idee. Maar je moet soms toch veranderen om met de markt mee te kunnen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 16:38]

De detailhandel heeft zichzelf om zeep geholpen zoals je zelf ook aangeeft. Ik weet als Google-handige consument meer van de producten bij scheer en foppen of de media markt dan het personeel in de winkel. Die lullen vaak maar wat en herhalen netjes wat ze van de fabrikant te horen krijgen. Daarbij heb ik geen zin om helemaal naar een winkel te gaan om te ontdekken dat het model dat ik zoek niet op voorraad is, terwijl
Coolblue hem morgen kan komen bezorgen.
Ik ben wel erg benieuwd hoe de zorg bevalt. Die dankbaarheid kan wel eens vies tegenvallen . Eigenlijk is het overal eender. Als mensen zich als klant gaan gedragen wordt het meestal niet gezelliger. Dit is in winkels, maar tegenwoordig ook in de zorg.
Werk al 16 jaar in de zorg en je hebt gelijk maar gelukkig is dat (nog steeds) een grote minderheid. Moet wel zeggen dat ik in het oosten van het land werk, waar de mentaliteit over het algemeen nog wel wat gemoedelijker is, zowel in de zorg als in de detailhandel ...
Ik ga dan ook specifiek werken als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik ben veel liever bezig met mensen die mijn hulp goed kunnen gebruiken bij hun dagelijkse leven als dat ik nog langer in de detailhandel/commerciële sfeer zou werken.
Zorg gaat ook niet echt goed, overal "ombuigingen' (bezuinigingen) en optimalisering en efficiënter inzetten van personeel.
Kortom met minder mensen meer werk doen en voor een hoop dingen minder/geen geld meer.
Zorgverzekeraars willen dan vervolgens de bodemprijs betalen voor een zorg product (van een niet-commercieel bedrijf) om aan winst optimalisatie te doen.
Kan zeggen na 14 jaartje zorg dat bloemen een stuk minder mooi zijn dan pak weg 10 jaar geleden.
Dit is met name in het westen. Hoorde dat in het noorden de grote ziekenhuizen wel goed draaien op het moment.
Je vergeet de belachelijk hoge huur prijzen voor een vierkante meter winkel ruimte die het vele fysieke winkels gewoon financieel onmogelijk maakt om te concurreren met webshops.
Ook dat is een hekel punt.
Inderdaad. Voor een fysieke winkel betaal je voor hetzelfde pand 3-4x meer dan als er een webshop in doet
Daar staat tegenover dat een winkel vaak het getoonde op voorraad heeft en (deel van de) webwinkels gewoon na jouw bestelling de boel doorzet naar de groothandel, zonder zelf voorraad risico te lopen. Prima allemaal, maar de product info van de gemiddelde webwinkel is soms tergend laag (1:1 kopie van de leverancier). Zijn maar weinig winkels met echt veel reviews waardoor je voor sommige product types toch informatie/ervaring mist (IMHO).
Ik ben dat niet met je eens.

Mijn ervaring is juist dat de winkels geen voorraad hebben en online wel.
Neem als voorbeeld de muziekketen keymusic. Daar gebeuren twee dingen:
- Als ik online shop kijk ik altijd naar de winkelvoorraad om het product te proberen, bijna altijd in de nederlandse vestigingen niet aanwezig, maar als ik het via de webshop bestel heb ik het wel binnen 2 dagen in huis.
- of er staat dat ze het op voorraad hebben..ik naar de winkel, blijken ze het uiteindeijk NIET op voorraad te hebben...foutje in het systeem. (is me meerdere keren overkomen).

Ja dan maak je het jezelf als fysieke winkel ook niet echt makkelijk.
En omdat het direct leverbaar in de web winkel hebben ze het op voorraad?

Nee, het is makkelijk te regelen, en er zijn bedrijven in gespecialiseerd, om bestellingen direct door een derde partij te laten leveren. Docdata is een bekend bedrijf.

Een fulfillment provider kan 100 webshops bedienen en dan met 1 item op voorraad kunnen 100 webwinkels net doen of ze het product op voorraad hebben.

Een fysieke keten met 100 winkels moet ondertussen zelf op 100 locaties 1 product op voorraad hebben.

Dat is een reden dat ook steeds meer fysieke winkels met online voorraad werken en je bijvoorbeeld online kunt bestellen en dan in de winkel ophalen. Waarom een MyCom veel meer aanbod online heeft/had.

Voorraad is voor fysieke winkels een zwaar nadeel.

Zelf coolblue kan het zich niet veroorloven om hun winkels een complete voorraad te laten hebben. Kijk maar eens, meeste producten zijn niet in een van hun winkels aanwezig.
3-4x meer zou menig winkelketen nog extreem vrolijk van worden.
Weet dat een tamelijk kleine winkel (zeg 150 vierkante meter winkelvloer en 150 magazijn) in de haarlemse hoofd winkelstraat gewoon 16.000 per maand betaald.
dan uitgaande dat de gemiddelde hardware marges heeft van 5-10% (op dingen als ladertjes en kabels na) moet je wel heel veel verkopen om alleen je huur er al uit te halen.
zelf 5 ontslagrondes mee gemaakt 3 failiesementen en kan je verzekeren, voor mij nooit meer werk in de detailhandel.
Toch vraag ik me af hoe "belachelijk" de huurprijzen zijn als er nog genoeg detailhandelaren hun waren aanbieden in dergelijke panden. Ik bedoel ja, het zijn veel kledingzaken (met bijbehorende torenhoge marges), maar als ik hier op zaterdagmiddag in de stad rondkijk staat er geen zaak leeg, en is genoeg aanbod van winkelend publiek.

En ook de koffiespeciaalzaak doet het goed, de lampenwinkel die er al 40 jaar zit ook, en de patatbakker (waarvan er twee vlakbij, dus de concurrentie is 'moordend'), en de handyman zit ook al jaren op die 'dure' plek, en de boekenwinkel is ook megagroot... etc.

Je kunt niet alles afschuiven op de hogere huurprijzen of teruggelopen consumentenbestedingen. Electronica is veel meer mainstream dan het vroeger was, mensen hebben vaak geen (of helemaal nooit) meer de 'deskundige' verkoper nodig om zelf een keuze te maken. Daarnaast is het over en uit met de (belachelijke!) marges die men vroeger nog kon hanteerden bij onwetende consumenten. Tot slot is de omzet gewoon gedaald omdat veel van die apparatuur nu eenmaal (veel) goedkoper geworden door de jaren heen.

Waarom zie je dat bijvoorbeeld gespecialiseerde hifi winkels het wel goed doen? Beperkter aanbod, maar daardoor juist wel die deskundigheid. Marges zijn wellicht niet veel beter dan/door online concurrenten, echter op duurdere producten kun je nu eenmaal relatief meer verdienen. Zeker wanneer jij een aantal specifieke dingen hebt staan waar het publiek echt voor naar jouw zaak komt, en dus niet te vinden is bij een grootgrutter als Mediamarkt.
Ik ben geen expert op het gebied van concurrentie van winkels maar ik heb zelf ook gewerkt in een pc detailhandelzaak dus ik heb wel enige inzicht in het proces. Wij hebben de opkomst van de webwinkel duidelijk gemerkt. Onze inkomsten(we stammen uit '88) zijn over de jaren heen sterk teruggelopen. Nu is de detailhandel gerund door vrijwilligers en betalen we geen huur, maar je moet ook nog steeds genoeg verkopen om alles draaiende te houden. Wat natuurlijk enorm meespeelt, is dat onze doelgroep voor een belangrijk deel bestaat uit mensen met interesse in elektronica en die weten historisch gezien het internet snel te vinden als oplossing. Pricewatch is bij ons een bekende concurrent.

Voor andere zaken zal dit meespelen op het niveau van de klanten van de branch. Hoe snel zal de gemiddelde lampenkoper gaan kijken op internet? Wil je van te voren niet eerst je aankoop kunnen zien ivm. esthetiek en juiste belichting? Is de lamp op internet vergelijkbaar, er is lang niet zo'n sterke afbakening van producten als bij computeronderdelen?

De patatboer hoeft zich nog minder zorgen te maken. Je patatje op internet bestellen is toch geen optie, tenzij je Thuisbezorgd meetelt, maar die treedt meer op als intermediair. Patatboeren blijven de komende 30 jaar ook nog wel bestaan, computerverkopers zullen het moeilijk hebben en krijgen. Reken maar op meer faillissementen.
De koffie zaak heeft idioot hoge marges. De lampenzaak die er al 40 jaar zit is eigenaar van het pand en is aan het interen en de eigenaar zal er bij zijn pensioen aardig van schrikken dat zijn winkel lang niet zo veel zal opleveren bij verkoop.

Handyman heeft ook hoge marges en een klein oppervlak.

De boekenwinkel krijgt subsidie, gemeente eist een gespreid aanbod van de pand eigenaren dus wordt het pand goedkoper verhuurd dan het kan. Oh en vroeger zat er ook in kleine steden een boekenhandel naast de Bruna. Nu is de Bruna er vaak ook niet meer en hebben grote steden 1 boekenhandel.

Gespecialiseerde HIFI winkels? Waar?

Er is geen leegstand? Al meer dan vier jaar staat er een groot pand in Almere leeg boven de Xenos. Er zitten ook aardig wat pandjes met subsidie gevuld. Nee een nieuwe winkelpassage wordt niet geopend om "kunst" te tonen, als je zo'n winkel zit dan is het om geen lege winkel te hebben.
Anoniem: 291692 @iew2 augustus 2016 23:08
Haha inderdaad die winkelbeleg toko's (Dela, Pensioenfondsen, etc.) denken nog steeds dat dat normaal is, maar daar komen ze straks wel achter want zulke locaties worden in de toekomst toch steeds minder gewenst. Enige bedrijven die dat op kunnen brengen zijn de grootmachten als c&a, coolcat, hema, blokker al gaat het maar een hoop grootmachten ook slecht.

Straks nog wat extra pensioentekort schat ik zo in...
Wie het beter kunnen betalen zijn niche-winkels met feelgood produkten met hoge marges. Niemand gaat bij een prachtig ingerichte chocolatier googlen naar de prijs van een dosje Droste flikken bij de Albert Heijn.
Klopt, budget segment en top segment blijft maar dat is niet genoeg om alle winkel panden mee te vullen.
Maar dat is min of meer onvermijdelijk - je trekt daarmee de groep van rijke ouderen (en een aantal 'trophy wives'), en werklozen. Precies de twee groepen die tijd hebben om fysiek te winkelen, de rest werkt en bespaart de reistijd en parkeer ellende door online te bestellen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 16:38]

Is de oplossing dan niet gewoon je magazijn combineren met een storefront en webshop? En dan mensen met expertise inzetten voor verkoop advies, reviews, correcte informatie op de webshop etc.
Combineren met storefront mag volgens mij vaak niet buiten daarvoor aangegeven gebieden (niet op bijv. een goedkope industrieterrein plek). En dan nog heb je het probleem dat je met een fysieke winkel op meerdere plekken in het land zo'n magazijn + storefront moet hebben (en liefst waar de meeste mensen wonen) in plaats van op één centrale plek op een goedkope locatie.

[Reactie gewijzigd door UltimusXI op 22 juli 2024 16:38]

Alleen als je hoofdzakelijk mensen in je store wil hebben. Het idee is dat mensen bij jou komen testen/proeven/kijken maar dan de webshop prijs en direct meenemen ook bij jou komen doen.

Kleinere lokale magazijnen helpen ook als afhaallocatie, een beetje zoals MyCom dat heeft/had.
Zoals je al aangeeft is dat een strijd die niet gewonnen kan worden, tenzij...

Tenzij je lokatie omzet in een voordeel. Het moet mogelijk zijn om fysiek zichtbare en tastbare produkten en echte mensen die je online allemaal niet hebt om te zetten in een voordeel.
Precies dit. En ik zal je vertellen waarom.
Het boeit niet welk product je in de winkel hebt staan, je verkoopt namelijk beleving.

Voorbeeld (wat ik te vaak zie):
Ik loop in het centrum, samen met mijn vrouw, om eens gezellig te winkelen. Dan loop ik langs een fraai uitziende zaak waarvan ik het vermoeden heb dat ze kleding verkopen die mij aanspreekt.
Echter, voor de deur staat een medewerker (die pauze heeft waarschijnlijk) tegen de muur geleund een sigaret te roken terwijl ze op haar telefoon staart.
Bij binnenkomst zie ik geen personeel. Als ik verder loop, staan er 2 medewerkers achter de kassa die druk zijn met zichzelf en mij, zelfs na oogcontact, niet begroeten.
Ja dan ben ik klaar. Doei, tot nooit meer ziens...

Voorbeeld (hoe het zou moeten):
In een andere winkel lopen we naar binnen (mijn vrouw ziet iets leuks) en bij binnenkomst worden we bij oogcontact vriendelijk begroet door een medewerker, die op dat moment een andere klant aan het adviseren is. Nette korte begroeting. Nadat mijn vrouw een broek pakt die ze wil passen, wordt ze door een andere medewerker vriendelijk benaderd met de vraag of ze de juiste maat kan vinden. Nadat mijn vrouw het pashokje in is gestapt, vraagt de medewerker of ik misschien zin heb in koffie. Uiteraard heb ik dat, ik moet toch wachten.
Ze vraagt of mijn vrouw ook koffie wil en na een paar minuten komt ze terug met 2 heerlijke kopjes koffie, terwijl ze ondertussen ook nog een andere klant van passend advies heeft voorzien.

OK, heel verhaal, maar mijn punt is duidelijk denk ik.

Een elektronica-winkel kan dit ook.
Creëer rust en ruimte, zet desnoods een koffiemachine aan als demo-apparaat (zo'n mooie bonenmachine) en kijk eventueel met de klant mee op internet als je als medewerker de precieze specificaties van een apparaat niet weet. Samen kom je verder.
De klant voelt zich speciaal, krijgt aandacht en zal veel minder snel over de prijs gaan 'zeuren'. Die prijs is namelijk niet meer zo interessant als hij/zij het gevoel heeft dat de medewerker hem het juiste advies heeft gegeven!

Beleving, daar draait het om.
Je kunt zelfs een TV met gevoel verkopen, zonder dat de 'statische informatie' gaat meespelen.

Natuurlijk heeft dit te maken met de medewerkers van de zaak en hoe deze zijn opgeleid en hoe gemotiveerd ze zijn.
Maar iemand die vol passie vertelt en met overtuiging uitlegt waarom ik een TL-buis in kleur 827 i.p.v. 830 moet hebben (of whatever), ja dan wordt ik ook enthousiast.
ik koop bijna alleen nog mar in webwinkels.

Weet je waarom? omdat ze dingen hebben die wel goed zijn...
veel winkels Mediamarkt inclusief hebben alleen bagger producten staan ook al is de prijs soms niet eens zo goed het is vaak gewoon niet het beste wat je voor je geld kan krijgen en dus is de fysieke winkel niet meer relevant en niet meer van deze tijd.
Ik koop liever voor een paar euro meer in de winkel omdat garantie makkelijker is en veel producten gewoon bagger zijn de laatste 10 jaar door de wegwerp economie.
Maar als ze niet de juiste producten verkopen en deze ook niet voor je willen bestellen al komen ze bij dezelfde leverancier vandaan tja dan houd het op.

Zo had Bas computers de distributeur van de mycom mooie spullen maar mycom koos ervoor ze niet in het assortiment op te nemen...

De ervaring die ik in winkels beleef is dan ook vooral irritatie door slechte onkundige verkopers en frustratie omdat ze nooit de beste producten hebben maar vooral de producten met de hoogste winst.
Logisch zou je denken maar een niet verkocht product met veel winst kost geld en een verkocht product met minder winst levert geld op.
En dan zit je personeel ook niet uit hun neus te bikken.
En wat bedoeld u over bagger producten?
Tegenwoordig ving je veel producten van slechte kwaliteit die soms goedkoop maar soms veel te duur worden verkocht terwijl er betere degelijkere producten te koop zijn die niets meer kosten.
Winkels verkopen deze merken (tristar en bestron bijvoorbeeld) maar al te graag omdat de winst marge groter is maar je naait in feite je klanten door ze slecht spul te verkopen.
Niet helemaal mee eens.
Ja het klopt dat de kwaliteit van het ene merk beter is dan de ander. Maar niet iedereen heeft het geld om een A-merk product te kopen, waardoor er ook gewoon vraag is naar voordeligere merken/producten. Dat geeft ook meer keus.

Maar dan komt het. De verkoper/adviseur moet je hiermee kunnen helpen, zodat je een keuze kan maken die bij je past en waar jij het beste gevoel (is ie weer) bij hebt.
Als je de keus maakt voor het goedkoopste product, weet dan ook de risico's.

Daarnaast; ook webshops verkopen 'bagger'. Alleen weten jij en ik waar we naar op zoek zijn, dus laten we de bagger-producten links liggen.
Zo redeneerde ik eerst ook maar ik koop- nu liever kwaliteit wat 50% duurder is en meer dan 2x zo lang mee gaat als goedkope prut die zo kapot is en ik dus nieuw moet kopen en in totaal meer kwijt ben.
Dat mensen niet meer in staat zijn om geld te sparen is een zwakte van hun maar geen geld daar trap ik niet in.
Net als de studentjes die zeggen dat ze maar een studentenloontje hebben maar zich wel klem kunnen zuipen aan bier en andere meuk wat toch best veel geld is aan het einde van het jaar.
Had liever je schuld afbetaald of kwaliteit gekocht.
Aan het einde van de rit ben je veelal goedkoper uit met kwaliteit dan met die plastic fantastic goedkope wegwerp meuk en je beleeft er meer plezier aan omdat het vaak gewoon beter werkt.

En ik weet niets dat jan en alleman niet kan weten.
Neem een half uurtje de tijd en je weet al welke blender het beste getest is en welke degelijk gebouwd is en krachtig is en waar de beste prijs is.
Dat mensen daar te lui voor zijn en met bagger thuiskomen tja...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 16:38]

offtopic:
En dan naait Miele [random.fabrikant] je door ineens de technische levensduur drastisch te verlagen.......
Tja ook dat is een issue. Daarom heb ik mijn koelkast en wasmachine ook met 10 jaar garantie van LG gekocht zodat je weet dat zelfs lg verwacht dat het 10 jaar mee gaat.
Doet het dit niet komen ze het kosteloos repareren.

Je moet erg opletten wat je koopt tegenwoordig veel kwaliteit is gewoon een segment omhoog in prijs en voor dat geld krijg je nu bagger.
En mijn ervaring is dat de elektronicaketen Klein op de 2de manier die jij omschrijft werkte. Voor een fotocamera, kon ik rustig de camera in mijn handen nemen, zonder beveiliging, uitproberen, echt luisteren en uitleg krijgen, samen specificaties opzoeken, Combinatie van een aantal kleine winkels, grotere en een webshop, ik vond het concept mooi. Of de prijzen ook erg scherp waren weet ik niet exact volgens mij viel dat wel mee.
En een bakje koffie (in mijn geval thee) als ik langer moest wachten doordat de medewerkers andere klanten adviseerden.

Klein is failliet gegaan, toch iets niet goed. Kamera Express is heeft Foto Klein xL overgenomen, zal daar nog eens gaan kijken.

Bij een MediaMarkt lopen er maar een paar die wat interessants te vertellen hebben, in het geval fotocamera's zijn 9 van de 10 niet opgeladen, om de zoveel tijd een loeiend alarm als je producten aan raakt voor zover je er überhaupt iets mee kan door de beveiliging.

[Reactie gewijzigd door Myliobatis op 22 juli 2024 16:38]

In dit geval gaat het om de webshops die gesloten worden, de fysieken waren al gesloten.
Het lijkt er dus op dat het met de webshops ook niet zo goed gaat, misschien is die markt ook wel verzadigd. Honderd webshops die hetzelfde product aanbieden en met elkaar moeten concurreren op prijs, dat houdt een keer op.
Anoniem: 382732 @Neo_TGP2 augustus 2016 15:53
De vergelijking met Simon Levelt (of vergelijkbare winkels) met elektronicawinkels gaat niet helemaal op. Simon Levelt (en andere speciaalzaken) bieden een product dat je in de supermarkt niet vindt (nog even los van de kennis die ze in de winkel hebben). Elektronica is bij de meeste zaken (m.u.v. specialistische hifiwinkels) hetzelfde. Of je nu een Sony TV bij Expert koopt, of bij Mediamarkt maakt niet uit. Prijs is dan de belangrijkste driver. Mensen die voor koffie naar een speciaalzaak gaan kijken niet naar de prijs. Die willen gewoon de best mogelijke koffie.
Dat geef ik inderdaad ook aan, elektronica is statisch en dus gemakkelijk te vergelijken, toch ligt daar ook nog wel een kans, klachtafhandeling via online wordt met de opkomst van meer en meer concurrentie op dat vlak vast niet ineens heel veel beter, dus dat zou nog wel een onderscheidende factor kunnen zijn. In die lijn doet een Coolblue het dan ook wel weer erg goed door de combinatie van fysieke winkels en een goede webshop, het feit dat ik weet dat ik met een defect ook even snel terug kan naar die winkel als dat beter uit komt zorgt er voor dat ik het niet heel erg vind om net die paar euro meer te betalen bij Coolblue.

Aanbieders van statische producten zoals de meeste electronica hebben dus eigenlijk grofweg 2 keuzes, of het goedkoopste zijn of de beste service leveren. En zoals in de andere reacties aangegeven wordt hangt daar een prijskaartje aan en de uitdaging is dan dus het zoeken van de goede balans.

Overigens denk ik wel dat de verschuiving naar online ook nog wel eens een golfbeweging kan zijn, het is niet uitgesloten dat mensen toch het winkel gevoel gaan "missen" en wel weer naar winkels toe gaan trekken. Voorwaarde is dan denk ik wel dat die winkels een "beleving" bieden. Om dan maar weer op de koffie terug te komen, Nespresso is vele malen duurder dan andere koffie, maar blijkbaar krijgen ze het door een bepaalde luxe uitstraling en beleving prima verkocht.

Beleving zal dus nog wel eens een doorslaggevende rol kunnen gaan spelen voor veel winkels, en dat hangt dan bijvoorbeeld ook weer samen met hoe je personeel de klant behandeld.
Ik hen mijn smart tv destijds bij Radio von burg in Rotterdam gehaald... Ja, hij was +/- 2 tientjes goedkoper bij de MM, ik had zelfs voor dezelfde prijs een beter model kunnen nemen bij de MM.

Gewoon omdat ik al, zolang ik ze ken, kwaliteitsservice van ze gewend ben.

Bij de Foto Klein om de hoek had ik dat ook, jammer alleen dat ze er niet meer zijn..
Vicieuze cirkel natuurlijk. Ze kunnen geen deskundig personeel betalen, dus ze nemen goedkope krachten aan die niets weten, waardoor er nog meer klanten wegblijven, waardoor ze nog minder personeel kunnen betalen, etcetera. Ik heb toevallig een paar weken terug een koelkast gekocht bij BCC. Kreeg flinke korting, kwam hem gratis brengen en kon nog een steekwagen lenen ook om hem de volgende dag nog even te verplaatsen. Low pricing high service indeed! Daar snappen ze tenminste wel hoe het moet.
Ik heb ook alleen maar goede ervaringen met BCC. Goede garantie afwikkelingen gehad (leen autoradio gekregen bijvoorbeeld toen de mijne defect was) plus ze zijn de enige die iets zwaars 7 trappen omhoog komen brengen _/-\o_

De Mediamarkt krijg je inderdaad sneller je geld terug bij een defect. Dat is eigenijk niet altijd handig, want ik koop daar eigenlijk alleen wat bij acties. Dan breng je bv je printer terug, krijg je je geld terug (actieprijs...) en dan mag je naar de winkel lopen en de volle mep voor een vervanger betalen }:O En mijn 40" tv heb ik zelf maar 7 trappen opgesjouwd, bezorgen kon wel, na 2 weken ofzo ;(
ze zijn de enige die iets zwaars 7 trappen omhoog komen brengen _/-\o_
Dat mogen ze, opgelegd vanuit het hoofdkantoor, eigenlijk vaak niet meer. Daar zijn regels voor en die zijn heel, heel scherp.

Als de levering plaats vindt via magazijnkrachten van een overgenomen keten waar men daar vroeger wat makkelijker mee was, dan wil men dat buiten de regels om soms nog wel eens doen. Maar dat is dan wel iets vanuit het filiaal zelf en vaak ook alleen weggelegd voor oud-klanten met opgebouwde relatie. Want als het hoofdkantoor er lucht van krijgt, dan zouden de gevolgen niet mals zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:38]

Ik denk dat dat wel meevalt, er staat namelijk (nog steeds) op de website: "Wanneer uw voordeur zich op de vijfde verdieping of hoger bevindt en uitsluitend per trap bereikbaar is, dan zullen de medewerkers van de BCC Bezorgservice uw bestelling op de vierde verdieping neerzetten."

ik woon 3 1/2 verdieping hoog zeg maar, 7 trappen dus. Kan zijn dat ze dat als 4e verdieping rekenen, maar dan nog, ze komen dus gewoon wel _/-\o_
Anoniem: 426269 @djs9092 augustus 2016 15:48
Ja, de BCC is top! Geen opdringerig personeel, maar als je ze wat vraagt zijn ze heel behulpzaam en geven nog allemaal extra informatie en tips, wat ze niet zouden hoeven doen. En ze gaan met alle prijzen mee, dus daar hoef je het ook niet voor te laten. Mijn favoriete winkel. Als ik het daar kan krijgen, bestel ik het daar. Ik hoop niet die ook failliet gaan! ;)
informatie en tips wat ze niet zouden hoeven doen . . . . gewoon verkooppraatjes dus.
Persoonlik heb ik geen goede ervaringen met BCC ik vind het een galzaak.
Bracht eens een defect koffiezet apparaat onder garantie in.
Nu bleek dat het apparaat een designfout had waardoor er na enkele maanden lekkage optrad. Dit kon je lezen op verschillende consumentensites.
Van BCC kreeg ik de keus of hetzelfde apparaat of een ander uitzoeken.

Tja hetzelfde apparaat wilde ik niet meer vanwege de designfout. (Een verantwoorde winkel had het apparaat gewoon niet meer verkocht) Een ander vergelijkbaar apparaat hadden ze niet. Allemaal grote dingen terwijl ik juist het apparaat op max 6 kops had uitgezocht. Ik wilde daarom gewoon mijn geld terug maar nee volgens de manager kon dat niet en werd ik opgescheept met een tegoed card. Die wil ik niet, ik hou er niet van dat men mijn geld gijzelt. Ik wil zelf kunnen beslissen waar ik koop.

Een andere keer had ik een probleem onder garantie met een waterkoker bij de mediamarkt. Ofschoon ze het apparaat nog gewoon verkochten kon ik ook kiezen om mijn geld gewoon terug te krijgen. Kijk dat is een stuk vriendelijker naar de consument.

BCC - weg ermee. Van mij mag die juist wel failliet. Het is helemaal geen toevoeging. De hi service is fake, als er wat is moet je bellen en dan wordt je weet ik hoe lang in de wacht gezet. Betalen zal je al is het jouw fout niet. Meegaan met prijzen gaat ook lang niet altijd op. Weinig originele zaak en weinig originele acties en weinig originele producten.
"informatie en tips wat ze niet zouden hoeven doen . . . . gewoon verkooppraatjes dus."

Nee. Ik had het al gekocht. Gewoon extra uitleg en tips. Ik was al bij mijn auto inmiddels. Was jij erbij ofzo? Djeez...

Pfff, je bent in elk geval niet de makkelijkste zo te lezen. Na enkele maanden gebruik al je geld terugwillen. Lekker gratis koffie gezet. Kies dan een ander, maar nee, zelfs dat is niet goed genoeg.

Hoezo niet altijd mee met lage prijzen? Nooit wat van gemerkt. En waarom bellen? Ik ga gewoon langs. Ik heb een hekel aan van die mensen die bellen als ik in de winkel zelf sta. Gelukkig laten ze de telefoon dan altijd gaan ja en geven ze voorrang aan de live klanten.
Pfff, je bent in elk geval niet de makkelijkste zo te lezen. Na enkele maanden gebruik al je geld terugwillen. Lekker gratis koffie gezet. Kies dan een ander, maar nee, zelfs dat is niet goed genoeg.
Dit is gewoon een conformiteitsgebrek en GoldenRatio behoort gewoon de koop te kunnen ontbinden. Het risico daarvan (oftewel: het volledige bedrag terug moeten betalen) is voor de verkoper. Dat is hoe de consumentenwetgeving in Nederland werkt, en met goede reden.
verkooppraatje krijg je ook na je aankoop gewoon hoor . . . iets met klantenbinding, lol

Je bent slecht op de hoogte wat het vak Verkopen betreft maar ook weet je kennelijk niet bar veel van consumentenrecht. Het apparaat was amper gebruikt en gevaarlijk want lekkende elektrische apparaten kunnen kortsluiting en brand veroorzaken. Ik heb als consument recht op een deugdelijk product en kan in een geval als dit de koopovereenkomst ontbinden. En tja lezen is ook niet je sterkste kant. Ik schreef toch duidelijk dat BCC GEEN gelijkwaardig product had! Maar goed jij bent kennelijk content ermee dat men je geld gijzelt in een card.

Zelfs de alinea over bellen snap je niet.
Ik moest meerdere malen vanuit mijn huis bellen naar BCC om bepaalde zaken te communiceren en op te lossen en meerdere malen is het dan hetzelfde. Lekker in de wacht voor 45 min en gewoon daarvoor betalen.

Ik heb vaker om verlaging van prijzen gevraagd bij BCC en meerdere malen kwam men dan met een smoes om het toch niet te doen.

BCC is geen aanvulling waar de gemiddelde consument iets aan heeft.
Een hoop blabla en meeteren op acties van anderen is alles wat ze doen. Zelf iets ludieks verzinnen kunnen ze niet en het assortiment is magertjes.

Misschien wat beter lezen voordat je verder reageert met kul.
BCC is genoeg negatiefs op aan te merken. en ik en anderen hebben tal van redenen on die zaak links te laten liggen. Ik raad iedereen dan ook af om daar iets te kopen omdat er genoeg andere zaken zijn die hetzelfde verkopen onder betere service en voorwaarden.
Over kul gesproken.
Wat je aangeeft zijn goede punten. Aan de andere kant is het voor het personeel ook niet te doen om alles te weten. Zeker bij een winkel die alles verkoopt van TV's tot aan tandenborstels is het onmogelijk alles te weten omdat er veel te veel producten zijn. Goed PC's en laptop's snappen en verkopen is al heel wat, maar als je daarnaast ook alles moet weten van wasmachines, tandenborstels, magnetrons en koffiezetapparaten is dat echt niet te doen.

Dus zie je dat de meeste verkopers van alles een klein beetje weten, en dan krijg je inderdaad dat het weinig nut heeft advies te krijgen en dat je beter zelf online info kan gaan opzoeken. Er zijn ook genoeg mensen die verwachten dat een verkoper alles weet van ieder product in de winkel. Dat is helaas gewoon onmogelijk met veel verschillende soorten producten. Dan krijg je al snel een situatie waarbij de klant denkt dat de verkoper niets weet terwijl dat vaak helemaal niet zo is.
Hangt beetje van volume van de winkel af, als die erg groot is met op productnivo redelijke afdelingen kan dat wel degelijk. Kijk naar bouwmarkten waar er per afdeling toch wat mensen zijn met meer kennis dan algemene kennis.

En het is altijd fijn als iemand gewoon aangeeft dat hij het niét weet en dat hij even iemand zoekt die het wél weet, ipv maar gewoon doen alsof ;-)
Totdat Jantje van "Witgoed" moet invallen voor Pietje van "PC's" wegens ziekte van Pietje. Dan staat Jantje echt wel bij de PC's te werken die dag.
Dus zie je dat de meeste verkopers van alles een klein beetje weten, en dan krijg je inderdaad dat het weinig nut heeft advies te krijgen en dat je beter zelf online info kan gaan opzoeken.
Of je krijg zoiets als werknemers van de Media Markt die op een recente actie voor Sandisk USB sticks die niet geleverd zijn gewoon een bait-and-switch met een, nota bene veel duurdere, witmerk stick voor elkaar proberen te krijgen die "equivalente eigenschappen heeft".

Heb meerdere malen dat soort situaties bij de MM aan den lijve meegamaakt. Dat is niet meer onkunde of onwetendheid, dat is gewoon bewust glashard liegen en bedriegen.

(Ik zweer: de volgende keer dat ik het meemaak vraag ik om de afdelings-chef en spreek ik ze er op aan.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:38]

Anoniem: 180171 @Neo_TGP3 augustus 2016 00:47
Nou wij hadden er 1 in het dorp.. ben er ooit is heengeweest voor een 10m hdmi kabel... durfde ze 60 euro voor te vragen.. heb die avond zo'n kabel voor 10 dollar online besteld..

Ik zeg geen meedeleiden mee.. ik zal ze niet missen, oplichters.
Want verschil in kwaliteit is er natuurlijk niet. Ik zeg niet dat het een eerlijke prijs is, maar het is wel opvallend dat mensen tegenwoordig die prijs als leidraad zien en niet meer kijken naar wat ze krijgen voor die prijs. Gek.
Anoniem: 180171 @Guumuus3 augustus 2016 16:30
De kabel in kwestie gebruik ik nu nog, jaren trouwen dienst voor 10 dollar.. hoeveel kwaliteit heb je nodig in een digitale hdmi kabel? Gold plated was ie ook nog.. beeld kwaliteit is hetzelfde als iedere andere kabel die ik getest heb.. wie is er dan gek? gek!
Ik zeg niet dat jouw HDMI kabel troep is, maar ik heb er zat voorbij zien komen waarbij de connectoren los hingen of de mantel zo dun was dat bij een keer verplaatsen de boel al in 2 lag. Sommige kabels zijn inderdaad duurder, maar die zijn dan ook een stuk zwaarder en sterker uitgevoerd. Bovendien zit er wel degelijk verschil in (voornamelijk) klankkwaliteit. Maar dat zijn discussies waar lang niet iedereen het over eens zal worden.

Bovendien verklaar ik je niet voor gek, ik gebruik jouw voorbeeld om de constatering te maken dat prijs tegenwoordig vaak alles bepalend is. En dat laatste bestempel ik als gek. Dus je moet niet doen alsof ik jou voor een gek uit maak.

Overigens ben ik van mening dat het de consument is die de detailhandel om zeep helpt. Onrealistische verwachtingen voor onrealistische prijzen. De enige die hieraan kunnen voldoen zijn vaak grote concerns die groot en dus voor aantrekkelijke prijzen kunnen inkopen. De kleine winkels met personeel die daadwerkelijk verstand van zaken hebben kunnen hier niet in mee en gaan dus over de kop.

Over niet al te lange tijd bestaan er alleen nog maar grote webshops. Waar personeel werkt die niet weet wat ze verkopen, want zeg nou zelf: uitpakken en aansluiten in je magazijntje om zelf te ervaren hoe het product werkt doen ze echt niet.

En dan de consument maar klagen dat ze slechte service krijgen.

Nee ik geef graag wat meer euro's uit aan lokale winkels en ondernemers, waar ik nog echt als een welkome klant behandelt wordt. Maar ik geef dan ook geen ene moer om geld.
Anoniem: 180171 @Guumuus5 augustus 2016 15:31
"Nee ik geef graag wat meer euro's uit aan lokale winkels en ondernemers, waar ik nog echt als een welkome klant behandelt wordt."

Eens maar scheer en foppen is een mega concern die klanten probeerd te naaien door 600% meer te vragen dan er online een kabel kan gekocht worden.. dus nogmaals geeeeeeen medeleiden mee.. en good riddance!

Ow en als je een goede winkel zoals dat vind wat je als welkome klant behandeld word laat mij ff weten want ik kan ze niet vinden
Het ging me niet zozeer om Scheer & Foppen. Daar kwam ik nooit, ik mengde me meer in de discussie over kleinere ondernemingen vs. webshops of grote ketens.

Maar geloof me, die winkels zijn er nog genoeg. Je moet alleen wat beter zoeken want ze hebben niet zoveel marketing budget om zo hard te 'schreeuwen' als de grote jongens.
Je geeft het in je verhaal zelf aan, koffie koop je ergens anders maar je wil er wel meer voor betalen.

Bij veel winkels is het zo, online goedkoper en dan kan een winkel in een stad niet mee. Duurder verkoper kan voor sommige producten gewoon niet, de consument gaat voor goedkoop. Wat je dan krijgt zijn winkels waar goedkoop personeel staat. Zo kunnen ze toch een beetje meekomen qua prijs. Neem je 50+ personeel aan ben je stukken duurder uit en dat doen veel bedrijven niet.

Het is een soort cirkel waar moeilijk uit te komen is.
Zo had je in Utrecht Staffhorst, dat voldeed aan jouw eisen, maar inmiddels ook een jaar of 4 failliet als het niet langer is. Je kan nog terecht bij klubben, maar dat is alleen hifi.
Nou dat viel bij Scheer en Foppe dus nogal wel mee. Op gebied van witgoed etc. dan. Computerkennis is altijd hopeloos, maar kennis over overige elektronica zoals stofzuigers, wasmachines etc, was daar best wel oké eigenlijk.
Er is nog maar een kleine groep mensen die face to face nodig nodig/willen hebben. Ik kan immers ook de telefoon/chat opstarten en contact hebben met personeel. Kost mij veel minder dat met ov dan wel auto parkeren in de stad. En al mijn vragen zijn beantwoord. Dus kost mij minder tijd en geld. En product is 9/10 keer de volgende dag in huis/werk. Dan is de vraag waarom ik nog naar de winkel ga. Hooguit voor een tubje koelpasta of een kabeltje die ik direct nodig.
Sluit me hierbij aan, al is de reactie van amantisia ook valide en waar.

Gelukkig zijn er absoluut uitzonderingen op de zaak. Zo was ik vorige week in centrum Harderwijk waar wij puur bij toeval een winkel zagen die we niet kenden; Wijncirkel. Wij zijn, puur uit nieuwsgierigheid, naar binnen gelopen en beleven tot onze verbazing bijna 45 minuten in de winkel. Zeer leuk gesprek gehad met de eigenaar en hebben veel dingen kunnen proeven. Hij had echte kennis van zaken en wist wat hij verkocht. Ook kon hij heel duidelijk uitleggen waarom de wijn selectie zich in zijn winkel beperkt tot wijnen uit Italië, Spanje en Frankrijk...

We gingen naar binnen, niet om iets te kopen, maar kwamen met enorme goede producten weer de deur uit.

Hier komen we absoluut terug... zo'n winkel zie je nog maar weinig tegenwoordig en ik betaal dan graag wat meer voor de producten die ik in zo'n winkel koop.
Je maakt een aantal goede punten. De enige winkels waar ik nog werkelijk kom, zijn kleding winkels (wil het graag passen en niet dat gedoe met bestellen en terugsturen) en zaken waar je echt goed word behandeld (die dus echt service leveren). Bij Kookpunt bleef de medewerker maar praten, heel verhaal over een simpele pan. Klinkt raar, maar je steekt er wel veel van op. Die man (ik denk tegen de pensioen leeftijd aan) heeft mij echt perfect geholpen. Dusdanig dat ik sinds die aankoop al mijn kook spullen daar koop. Hetzelfde met de lokale (race) fietsenmaker. Ik heb er eindelijk een gevonden die ik vertrouw, die verstand heeft van zaken en die goede service levert voor een acceptabele prijs, zonder dat ik er het halve land voor door hoef. Dat zijn zaken waar ik graag kom. Zaken waar je je al snel thuis voelt. Waarom zou ik naar een Media Markt lopen om een HDMI kabel te kopen van 20 euro, terwijl ik dezelfde kabel voor 1.35 kan kopen (ex verzendkosten), zonder dat ik hoef te reizen naar de winkel (met de bijbehorende kosten), zonder in een rij te gaan staan, zonder in zo'n nare winkel te zijn, zonder verkopers die me duurdere kabels proberen aan te smeren omdat dan het beeld zogenaamd beter zou zijn en nog meer onzin. Dat soort dingen koop ik lekker online.
Ik heb in zo'n winkel gewerkt in de tijd dat we nog marge maakten en op de zaterdag met 4 man konden staan. Nu staan ze in veel winkels doordeweeks met 1 man en in het weekend met 2. Onderbetaald ondankbaar werk waar je inderdaad geen deskundig of gemotiveerd personeel meer voor vindt.
1e 2 delen van je reactie kan ik me persoonlijk in vinden. Als iemand met veel technische kennis en verstand van zaken op het gebied van pc's etc. ben ik tot op heden al 3/4 keer geweigerd op de pc/notebook afdeling bij de 2 media markten hier. (waarschijnlijk niet vanwege de leeftijd, 23, of werkervaring, 2 jaar verkoopadviseur/technische dienst detailhandel) En wanneer ik daar dan de winkel inloop en wat vragen stel aan het personeel wat daar staat dan kom ik nooit met meer informatie verder.
Je had voorheen Correct in Rotterdam en die dachten ook dat klanten voor service en kennis zouden kiezen......helaas....
Correct bestaat toch nog steeds? Op de Centuurbaan.
Het aanbod op internet is

1 Véél groter (de gemiddelde winkel in Nederland kan geen 100 verschillende TVs tonen, een webshop wel)

2 Goedkoper

3 Leveringstijd is korter en de bezorging is gratis

Dus ja waarom naar een fysieke winkel?
Ze zouden wqel meer hun best klunnen doen en daadwerkelijk de betere modellen neer zetten ipv de slechtere modellen die meer winst opleveren.

Liever 25 euro meer betalen voor een tv en lokaal in de winkel kunnen kopen dan mogelijk voor garantie richting het zuiden moeten rijden met een gehuurd busje omdat een 55 inch niet in de auto past.

Het probleem is puur en alleen het aanbod en het feit dat alles te duur is komt omdat zaken slecht lopen doordat ze slecht aanbod selecteren.

Als ze hun aanbod via de pricewatch zouden halen en kiezen op de verschillende sectoren die ze willen hebben in de winkel hadden ze een veel duidelijker aanbod staan met betere prijzen en zouden ze meer verkopen.

ging naar de MM voor een vrieskist...
Hadden er 2 staan waarvan 1 verkeerd geprijsd en verkeerde tekst op de pricetag omdat het van een grotere vriezer was.
Daarnaast betaal je a merk prijs voor een b merk terwijl ze bij andere winkels voor dat geld a merken hebben staan met zelfs zelf ontdooi functie.
Wel hadden de ongeveer 15 modellen tafelmodel koelkastjes staan en 10 mini vrieskastjes...
Niet echt efficiënt noch correct gebruik van het enorme pand dat je heb.

winkels moeten gewoon beter kijken wat de klant wil ipv waar ze denken het meeste winst op te kunnen maken.
Klanten zijn niet langer dom.
Alle informatie is OVERAL te krijgen en dat word gebruikt en eigenwijze winkels met slecht aanbod gaan kapot.
Niet door webwinkels maar door slecht assortiment en onkundig personeel.
Anoniem: 457607 @Neo_TGP2 augustus 2016 20:44
Een iets andere insteek: er zijn ook winkels met kundige medewerkers zoals een fotografie zaak in mijn regio. Echter, dit onderwerp is zo complex dat een klant helpen al snel 20 minuten kost. Er staan daar natuurlijk geen 5 experts, dat zou onbetaalbaar worden.

Dus is er wel kunde, maar alsnog een wachttijd van 30-60 minuten, waardoor het van mij al niet meer hoeft. En ja, ik ben erg ongeduldig van nature.
20 minuten per klant is 21 klanten per dag die vervolgens een goed product afnemen.
Dat levert al snel 1000 euro per dag op.
Die expert verdiend zichzelf wel terug als ie goed werk doet e goede producten verkoopt ipv slappe praatjes.

Dat mensen ongeduldig zijn is een hedendaags probleem. Mesen willen alles NU en willen er geen moeite voor doen.
Zet in een winkel 2 pc's neer waar je door filters bij producten uit komt en kas de expert vrij is kan hij je eventueel verder helpen.
maar je kan natuurlijk ook zelf thuis ff je huiswerk doen en aankloppen met wat kennis.
Dan word je ook serieuzer genomen en doe je minder snel een miskoop waardoor het assortiment in winkels beter word omdat ze je geen bende meer aan kunnen smeren.
Het blijven immers verkopers geen vrienden met de beste bedoelingen.
Je spreekt jezelf een klein beetje tegen. Als iedereen thuis perfect onderzoek zou doen, is een expert niet meer nodig.

Maar ja, ik ben schuldig. Wanneer ik 30-60 minuten moet wachten om uberhaupt hulp te krijgen, is dat voor mij niet op te brengen. Sterker nog, na 10 minuten ben ik al uit de winkel.
Ik ga meestal al naar de winkel met het idee wat ik wil hebben helaas is dit er 99% van de tijd niet en is er geen motivatie om dit te bestellen.
Dat is misschien iets wat de expert kan doen voor je en daarmee ook de manager inlichten als deze keuze vaker voorkomt.

Een expert moet er niet alleen zijn om de klant in te lichten maar ook om te zorgen dat er een goed aanbod in de winkel aanwezig is en er geen ongewilde producten tentoon geteld worden.
De oplossing is verkoop direct uit magazijn voor mensen die al weten wat ze willen.
bv in Den Ham bij de fotozaak werkt dit goed.
(maar ook daar is al verhuisd en zit winkel en magazijn nu in 1 gebouw)
Zoals al vaker genoemd: het gaat om geld. Mijn ervaring (en ik doe het zelf ook wel) is dat de consument in de winkel gaat kijken en koopt op Internet. Service vindt men dan niet zo belangrijk. Mijn schoonouders kochten via Internet een wasmachine, deze ging binnen de garantieperiode stuk. Gebeld met de webwinkel,die zeiden dat ze de wasmachine moesten opsturen. Ja, en hoe doen we dat dan? Dat wist men ook niet. Vervolgens afgesproken dat de webwinkel met een alternatief plan zou komen. Na een week nog geen reactie, uiteindelijk maar naar Samsung gebeld en die stuurden iemand langs. De service schiet dus vaak tekort. In mijn woonplaats hadden we een Expert en een Scheer & Foppen, beide zijn uit het straatbeeld verdwenen en consumenten kunnen in mijn plaats nergens meer witgoed kopen (plaats met bijna 30.000 inwoners). De consument kiest voor goedkoop, minder service en geen uitleg of hulp meer en daarmee verdwijnen de winkels uit het straatbeeld.
Expert is slim bezig. De fysieke afhandeling van garantie en reparatie van apparaten kunnen ze bij de toeleveranciers laten doen onder het motto fabrieks-garantie. In een groot gedeelte van de gevallen zal de garantie verlopen zijn of het defect niet dekken b.v. slijtage. Dus dan kan expert vrij gemakkelijk deze klant iets nieuws verkopen.
Voor fabrieksgarantie kun je altijd bij fabrikant terecht, die zal vaak hier een gemachtigde hebben zoals een importeur/distributie centrum die het voor ze gaat afhandelen.

Expert is niet slim bezig, door het aan te bieden in hun winkels zitten hun met de transport en afhandelingskosten.
En ze (niet hun) zitten met mensen die over de vloer komen en misschien nog wel wat kopen als ze tevreden zijn over de afwikkeling.
Bij bruin- en witgoed winkels zijn impulsieve inkopen een ondergeschoven kindje.

Bij Mediamarkt zie je rond en onderweg naar kassa's nog wat koopjes die impuls inkopen uitlokken. Verder huren fabrikanten ruimte bij mediamarkt. Bij die oude keten hielden ze vroeger eigen voorraden aan. De risico ligt bij winkel.

Verder gaat gasfornuis, koelkast, wasmachine, droger, afwasmachine en een TV makkelijk 5 tot 10 jaar mee, voordat het (bij normaal gebruik) stuk gaat.

Marktplaats is ook een geduchte concurrent, toeval wil dat mijn oven van mijn gasfornuis stuk is gegaan dat ding was 10 jaar ipv repareren optie nieuwe Bosch gasfornuis met oven of even op marktplaats kijken, voor een derde van de prijs een 1,5 jaar oude met bon+garantiebewijs gevonden, van mensen die kennelijk nog nooit oven hadden gebruikt en amper kookten.

Ik zie bij bruin- en witgoed niet zo snel fabrikanten hun oude apparatuur inkopen (gezien gewicht en logistieke kosten), zoals bij sommige smartphone fabrikanten, om "inteelt" te voorkomen.

In de jaren '90 moest men in lokale suffertje een advertentie zetten en bij supermarkt een kaartje ophangen en met een beetje geluk had je na een maand een geïnteresseerde. Tegenwoordig heb je vaak binnen 24 uur al een eerste bod/reactie.

Ook denk ik niet dat SERVICE nog van doorslaggevende factor is. Als je correct geholpen bent, winkelbediende klantgericht en met kennis van zaken je van advies heeft voorzien (wat gezien jong personeel zelden meer voorkomt overigens) zal bij veel mensen portemonnee van doorslaggevende factor zijn.

Als je vandaag iets ter reparatie aanbied en je naar je gevoel correct geholpen bent, zul je over na een paar jaar dat allang vergeten zijn en gewoon (zeker als tweaker bezoeker) gewoon je weer inlezen en in pricewatch zoeken. IPV meteen naar een winkel te lopen om te zien of die jonge winkel bediende er nog werkzaam is en hem je aankoop te gunnen.

Overigens oudere mensen hebben vaak wel een dergelijke relatie met hun lokale bruin- witgoed leverancier. Na tien jaar gaan ze naar zelfde winkel en doen ze aanschaf bij zelfde man, omdat die aankoop zo goed uitpakte.

Maar ook al geeft een fabrikant maar 2 jaar garantie op een wasmachine, onder Nederlands consumenten recht kun je gewoon na 7 jaar bij ze aankloppen, aangezien er vanuit mag gaan dat zoiets 10 tot 15 jaar moet werken.
Nou die berekenden ze gewoon door.
Ligt eraan.

Ze mogen op fabrieksgarantie alleen verzendkosten in rekening brengen.

Indien iets niet onder fabrieksgarantie valt moeten die onderdelen wel betaald worden, maar als expert daar grote marges op gaat maken komen ze vanzelf wel in de problemen.
Klopt, Expert doet vrijwel niets voor klanten. Tijdens de garantie bellen ze alleen de reparatieservicedienst van de fabrikant, dat is het enige dat ze doen.
Bij terugkomst van een gerepareerde apparaat testen ze helemaal niets.
Een drama.
Ga je terug met het nog steeds defecte apparaat dan bellen ze weer met de fabrikant en laten ze het afhalen.
Ik had er een dure tv gekocht, de 3 keer gerepareerd moest worden. "Apparaat is goed", "Voldoet aan de eisen van de [fabrikantnaam]".
Na drie reparaties was de tv nog niet gerepareerd. Alleen maar afschuiven, dat is wat ze doen. Want dat kost ze niets.

Uiteindelijk gebeld met de reparatieservicedienst van de fabrikant. Zij vertelden dat de uitgevoerde reparaties waren voorgelegd aan de fabrikant om deze te beoordelen of "het binnen de toleratiemarges" lag en de reparatie nog niet afgehandeld/gesloten was tot de fabrikant een reactie had gegeven. Expert antwoordde met "Apparaat is goed", "Voldoet aan de eisen van de [fabrikantnaam]". "Reparatie is afgesloten".
En ze wilden helemaal niets doen behalve weer afschuiven naar de fabrikant.
Uiteindelijk naar 3 maanden m'n geld terug gekregen.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 22 juli 2024 16:38]

Uiteindelijk naar 3 maanden m'n geld terug gekregen.
Ervaring is dat bedrijven een stuk sneller in toom willen wanneer je ze een termijn op papier per aangetekende brief stuurt. Dan gaat er vaak ergens wel een belletje rinkelen dat het serieus genomen moet worden.

Daar tegenover staat dat support vaak geoutsourced wordt naar ingehuurde callcenters waar werknemers aan strikte, zeer brute targets moeten voldoen of ze vliegen er de maand erop uit.

Denk dan aan bespottelijke dingen als hoge percentages (zeg 80%) van alle garantie-aanspraken binnen een zeer gelimiteerd maandbudget oplossen. Dat target mag je dan vaak wel één keer missen, maar bij herhalen vlieg je er gewoon uit.

Dan krijg je dus inderdaad werknemers die, om hun baan te redden, gewoon glashard een ticket sluiten als 'succesvol gerepareerd'. Ze hebben niets meer te verliezen, want als ze het niet doen verliezen ze per definitie toch al hun baan.

Die hele markt is gewoon verziekt tot op het bot.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 16:38]

Klopt, maar voorafgaande was er al vele malen over en weer gemaild. Hielp allemaal niets. Daarna formeel in gebreke gesteld middels een aangetekende brief (op advies van o.a. Consumentenbond) omdat de mailcorrespondentie niet een formele ingebrekestelling betrof. Dus per brief, om vorm- en procedurefouten te ondervangen.
Toen duurde het alsnog ruim 2 maanden. De raparatie en afwikkeling heeft al met al 5 maanden geduurd.

Ik heb een ding geleerd, ik koop niet meer zo snel dure producten in de winkelstraat. Niet omdat je mogelijk iets meer moet betalen maar simpelweg omdat ze geen service verlenen - m.i. zou dat het onderscheid moeten zijn in vergelijking met internet én rechtvaardiging dat de prijzen iets hoger zijn.
Ik koop tegenwoordig gewoon alles via internet en dat daarmee winkelketens omvallen neem ik maar voor lief. Via internet heb je i.i.g. 14 retourrecht (onder bepaalde voorwaarden natuurlijk).

Dit gedoe heeft mij voorgoed uit de winkelstaat verjaagd zodra het dure producten betreft.
Tja... Of het slim is valt te bezien.

In dit soort situaties is het soms geen keuze dit op je te nemen maar krijg je het er gewoon zonder te vragen bij. Dit houd dus ook in dat het de fillialen veel tijd gaat kosten, ge-ergerde klanten langs komen en dat mensen de verkeerde opvatting maken (Expert -> S&F -> zelfde eigenaar etc.)

Heb het zelf destijds meegemaakt in een andere winkelformule.
Waarom ik tegenwoordig het meeste online koop:

- Kennis van het personeel in de winkel is vaak bedroevend slecht. Als ik naar een winkel ga wil ik een stukje expertise en ervaring van het personeel. Personeel dat echt oprecht zijn best doet om mij een product aan te raden waar ik naar op zoek ben, en niet alleen het duurste product.

- Personeel is vaak of te opdringerig, of niet geïnteresseerd. Als ik op m'n gemak ergens wil rondkijken, dan staat er direct iemand naast je...en als ik echt hulp bij iets nodig heb, dan is de aandacht van het personeel moeilijk te trekken. Inderdaad ook al meerdere malen meegemaakt dat men op hun telefoon bezig is of privézaken met een collega aan het bespreken is.

Ik moest laatst een nieuwe bidon hebben bij Perry Sport...ik kwam 16:55 binnen op zaterdag. Inderdaad wat aan de late kant maar het was toch een kleine aankoop. In die tijd dat ik binnen was is er drie keer gezegd dat ze echt zo gingen sluiten en of ik bijna klaar was etc.

- Prijsverschil. Op internet is een product vaak een stuk goedkoper te vinden dan in de winkel. Dat hoeft niet erg te zijn maar als hier meer dan € 50,- euro tussenzit, dan ga je toch twijfelen.

- Retouneren. Via internet kan ik vaak snel en makkelijk een product terugsturen zonder uitleg te geven. In de winkel gaat dat een stuk lastiger en proberen ze je vaak een tegoedbon aan te smeren en moet je een betoog houden waarom je het wilt terugbrengen. Ik heb één keer bij de Dixons een leren hoes voor mijn iPad gekocht. Bij thuiskomt bleek er een kras aan de achterkant te zitten...ik de volgende dag terug. Ik werd door dezelfde verkoper geholpen en hij zei letterlijk: "Hoe weet ik dat je die kras niet zelf veroorzaakt hebt?" Sorry hoor, maar dan verlies je mij als klant. Ik heb er sindsdien nooit meer wat gekocht en ben blij dat Dixons failliet is. Wat een ballentent.

Ook een keer bij Hi-Fi Klubben oortelefoontjes gekocht. Binnen een jaar ging deze 2 keer ruisen vanwege kabelbreuk. Ik weet hoe gevoelig die dingen zijn en ga er altijd zeer netjes mee om. Ik rol die kabels ook nooit te strak op. De eerste keer kreeg ik netjes nieuwe mee. De tweede keer begon de verkoper toch moeilijk te doen omdat het al de tweede keer was. Uiteindelijk wel nieuwe meegekregen maar ik kreeg wel het gevoel alsof ze vonden dat het mijn schuld was i.p.v. de kwaliteit van de oortelefoontjes zelf. Ik heb al een jaar andere (van Sennheiser) en die toen het tot op de dag van vandaag perfect.

- Parkeren in grote steden is vaak erg duur. Als ik een dagje Haarlem met de auto doe, dan kan ik gerust meer dan € 17,- euro aftikken. Met de fiets of het OV kan ook, alleen dan loop je de hele dag met je aankopen te slepen.

- Producten zijn vaak niet op voorraad. Als ik naar een winkel ga doe ik dat om de producten in het echt te zien en met elkaar te vergelijken. Vaak zie je op de website van de betreffende winkel veel aanbod...maar in de fysieke winkel ligt er bijna niets. "Ja we kunnen het voor u bestellen, dan is het morgen binnen". Sorry, maar dat kan ik zelf ook wel.

- De openingstijden. Ik werk van 08:15 tot vaak een uur of 17:30. Ik red het dan niet om echt naar een winkel te gaan. Of ik moet iets eerder stoppen maar dan loop ik me ook rot te haasten. Meestal ben je dan aangewezen op de MediaMarkt etc. Je moet dan op zaterdag de stad in, maar omdat iedereen dat doet is het superdruk en bovendien zijn de winkels dan ook eerder dicht.

Het consumentengedrag is gewoon ontzettend veranderd met de opkomst van internet en webwinkels. Fysieke winkels moeten een andere strategie volgen...en als ze dat niet doen, dan gaan ze kopje onder.

Consumenten willen gemak, niet het gevoel krijgen dat ze genaaid worden en een goed advies. Als winkel zijnde moet je een ervaring verkopen, niet alleen een product, en er zijn te weinig winkels die dat beseffen. De Apple Stores doen dat bijvoorbeeld wel heel goed.

Wat webwinkels betreft snapt CoolBlue gewoon goed waar ze mee bezig zijn. Ik bestel daar regelmatig dingen en ondanks dat ze niet altijd het goedkoopst zijn vind ik het een geweldige webwinkel. Klantenservice die tot 24:00 uur te bereiken is....snel en vriendelijk antwoord...sinds kort bezorging op zondag, altijd snelle levering en nooit problemen met retouren. Dus ja, dan betaal ik graag wat meer.

En sommigen zeggen "Ja, maar je moet thuis ook wachten op de postbode". Dat klopt aan de ene kant wel, maar je kan die tijd thuis ook nuttig aan andere zaken besteden. Bovendien bezorgen heel veel webwinkels bij diverse ophaalpunten zodat je niet thuis hoeft te blijven.

p.s. Als ik echt goed advies krijg in een winkel, dan koop ik het product daar uiteindelijk ook wel. Ook als het product iets duurder is. Mocht er echt meer dan € 50,- euro tussen zitten, dan is het een ander verhaal want dat verschil is gewoon te groot maar over het algemeen gun ik ze het dan wel.

[Reactie gewijzigd door DedSec85 op 22 juli 2024 16:38]

Zelfde verhaal met de V&D. Mensen vertikte het om daar te komen omdat het aanbod niet goed genoeg was etc, maar toen ze ten onder gingen en producten met korting gingen verkopen stonden er massa mensen in de rij.

Net als met Scheer en Foppen, mensen zijn echt ..... erg. Ze laten de winkel kapot gaan maar zodra er flinke korting is omdat ze failliet zijn staan ze met rijen voor de winkel.

[Reactie gewijzigd door mugenmarco op 22 juli 2024 16:38]

Niks triest aan. Ik ga toch geen 200 of 300 euro meer betalen voor een TV om een andere winkel maar niet kapot te laten gaan?
Prima als jij er anders over denkt hoor en jij wel 300 euro meer gaat betalen voor precies hetzelfde product, maar blijkbaar denken de meeste mensen daar anders over.
Geen instantie, bedrijf, winkel of overheidsdienst die zich om mij bekommert, maar andersom verwachten sommigen het wel van mij/ons?

Mediamarkt is de volgende die moet gaan oppassen, want ook zij zijn met heel veel producten duurder.
Ik ga toch bijv. geen Uncharted 4 kopen bij de MM voor 59 euro, terwijl ik hem via internet nieuw kan kopen voor 39 euro? Idem met vele andere producten.

edit: N.a.v. het weghalen van het woord triest door Mugen4U ook mijn tekst aangepast.

[Reactie gewijzigd door Daejji op 22 juli 2024 16:38]

Daar hebben wij tweakers gelukkig de price watch voor! :Y) Menig consument daarentegen is een leek in vergelijken. Marketing door schreeuwen werkt, et voila, die mensen rennen naar de Mediamarkt 8)7 Overigens, de MM heeft soms weldegelijk scherpe aanbiedingen, maar dat weet ik ook alleen dankzij de price watch ;)
Klopt, dat menig consument een leek is in dit soort zaken en veelal nog blindelings koopt bij winkels .
Veelal de nieuwere generatie zal meer en meer zaken zoals pricewatch gebruiken en via internet zoeken, de "oudere" generatie koopt inderdaad vaak nog blindelings bij een bepaalde winkel zonder eerst het 1 en ander te vergelijken. En als je geld genoeg hebt zal het je misschien ook nog weinig uitmaken.

Kwestie van tijd denk ik..daarom zeg ik ook dat Mediamarkt ook op moet gaan passen om de verschillen niet te vaak en te groot te laten worden.
Voor een euro of 5 meer maakt het me bijv. nog niet uit bij een spelletje en zou ik zo nu naar de MM rijden, maar 20 euro vind ik nogal wat. En denk dat bijna iedereen er zo over denkt?!
Helemaal mee eens. Alhoewel ik nog enkele uitzonderingen heb gemaakt vanwege levertijd van de goedkoopste aanbieder en dan alsnog naar de MM ben gegaan. Toch fijn het spel het hele weekend te kunnen spelen, ipv maandagavond pas O-) Luxe problemen :D


Mediamarkt is om die/uw reden ook aan t innoveren, althans het probeert. Toevoegen van telefoonhelpdesk was een van de eerste stappen. Al zal de behoefte ook dalen door de nieuwere tech generatie, zo ingewikkeld is een telefoonswap tegenwoordig niet meer. Daarnaast is hun webwinkel ook erg belangrijk voor ze geworden de afgelopen jaren .

Niet om reclame te maken, maar ik zie Coolblue als een nieuwe generatie webfyswinkels. Mijn ervaringen met de opzet van dit bedrijf zijn uiters positief. Service is daar de enkele euros meer imho zeker waard en ze bieden zeer veel bezorgopties. Zodra het 10tjes gaat schelen, moet je als consument alleen zelf gaan nadenken over waarde en product. Maar enfin, daar hebben we de pricewatch weer voor :+

[Reactie gewijzigd door Sugocy op 22 juli 2024 16:38]

Ik heb mijn bericht aangepast en het woord triest weg gehaald.
Het is maar net hoe groot het prijsverschil is.
Ik betaal zelf liever iets meer bij een CoolBlue dan de menig andere webshop, omdat ik dan weet dat áls er iets mis is het gewoon goed en netjes afgehandeld wordt.
Het prijsverschil weegt vaak niet op tegen de energie die het mij zou kosten de garantie/retour/etc-procedures van sommige goedkopere winkels te doorlopen.
Prima als jij er anders over denkt hoor en jij wel 300 euro meer gaat betalen voor precies hetzelfde product, maar blijkbaar denken de meeste mensen daar anders over.
Ligt er een beetje aan:
Mijn ouders kochten altijd bij dezelfde winkel een wasmachine.
De laatste Miele was €350 (!) duurder dan bij de scheer en foppen.
Maar deze kerel kwam wel altijd als je hem nodig had;
- Op dezelfde dag (als het lukt uiteraard, als je om 16:00 belde werd het de volgende ochtend vroeg)
- Als de reparatie niet lukte, en je kocht bij hem een nieuwe, waren er geen voorrijkosten.

Maar dit was toen we alle 3 nog thuis woonde en ze een eigen bedrijf naast het huis hadden.
Nu als de wasmachine stuk gaat, wordt dit niet meer een dure Miele, in het nieuwe huis staat de wasmachine op zolder, en idd gewoon een (web)winkel.
Maar dit deden mij ouders 4x; 2x met de wasmachine (de eerste daar gekocht, de 2e na 18 jaar) en met de vaatwasser en later een droger.
Dat is 4 aankopen over 30 jaar. Dan moet je veel vaste klanten hebben, die het ook nog kunnen betalen, om te kunnen overleven.
Voor een andere vriend van mij, ook 3 kids, maar niet een eigen zaak, werd het wel een Miele, maar wel eentje met de aller, aller laagste prijs, via het internet. Wel eentje die de nieuwe in de gang afleverde, eerste verdieping flat.
Maar daarna moesten we nog de machine uitpakken, instellen, plaatsen en de oude afvoeren.
Je snapt dat mijn vader met een eigen zaak beter 1 dag kon doorwerken, dan hier tijd aan besteden.

TD;DR; Voor sommige klanten zijn speciaal zaken met hogere prijs te doen, maar voor het gros niet meer.
Alleen de kleinere speciaal zaken blijven bestaan, voor een kleinere specialiste doelgroep.
Get used to big stores of online. En een saai winkelbeeld.
Maar ja, vroeger was het in de straat ook veel gezelliger met op maandag de lompenboer, op dinsdag de schillenboer, op woensdag en zaterdag de SRV wagen en vrijdag en zaterdag de kaasboer. En elke dag de melkboer in de straat.
En als straks alle fysieke winkels failliet zijn gegaan, waar haal je dan je goedkope tv in de uitverkoop? Online? Die gooien de prijzen omhoog of laten je extra betalen voor bezorging en installatie, zodra de offline concurrentie maar weg is.
Ik koop zoveel mogelijk in (bakstenen) winkels. Een paar euro meer uitgeven om een product meteen mee te kunnen nemen wil ik wel doen, maar ik ben natuurlijk niet gek.

Laatst nieuwe schoenen nodig, ik koop al jaren zelfde model sportschoen van Asics, dus ik weet blind welke maat ik moet hebben en dat deze goed zit. In de winkels in nederland € 139,- per paar, in de aanbieding op een paar plaatsen € 129, maar dan kost het weer benzine.

Internet winkel uit Munchen: € 89,- in de aanieding, normaal € 109,- voor dezelfde schoen. Bij bestelling boven de € 100 gratis verzending binnen de EU. Ik heb dus twee paar schoenen thuis staan. Waarbij ik in vergelijking met Nederland het tweede paar voor een derde van de prijs had.

Het grote probleem van de bakstenen winkels in Nederland is dat gemeentes en makelaars nog steeds denken dat winkelruimte veel geld waard is en de huren zijn daardoor toren hoog. Dat is niet houdbaar in deze tijd van internetbestellingen en webshops die in goedkope bedrijfspanden in een industrie gebied zijn gevestigd. ALs men de winkel ketens wil behouden, dan zal de gemeente de grondprijs moeten laten zakken en de makelaars de prijzen laten zakken.
Same here.
Probeer de kleine ondernemers in de Jordaan zoveel als mogelijk van onze klandizie te voorzien.
Nieuwe wasmachine en droger bij een winkel in de buurt gekocht. Verschil volgens de Pricewatch + € 175,- vergeleken met een internet aanbieder.

De vrouw zag onlangs een of ander design HIFI setje bij de Media-Markt, leek haar aardig in de slaapkamer.
€ 999,- bij de MM, online € 699,- incl. bezorging.
Dat was geen lastige keuze.
Gemeentes en makelaars bepalen alleen de huurprijzen niet, dat doen de eigenaars van het vastgoed - pensioenfondsen, vastgoedfondsen, etc. Probleem is meer dat er wel huurders zijn voor deze locaties, maar geen electronica zaken.
De gemeente vraagt een idiote grondprijs voor een locatie met bestemming winkels en bepaald daar inderiect de huur prijs mee. En Makelaars was inderdaad een denkfout ik bedoel uiteraard de vastgoed fondsen e.d.
Net als met Scheer en Foppen, mensen zijn echt triest. Ze laten de winkel kapot gaan maar zodra er flinke korting is omdat ze failliet zijn staan ze met rijen voor de winkel.
Ik zal eerlijk zeggen dat ik zowel bij de V&D als bij de Scheer & Foppen ben geweest na het faillissement. Niet zozeer om iets te kopen, want met alle respect: zelfs mét korting wil je die oude zooi gewoon niet hebben.

Dat ligt alleen niet aan 'de mensen'. De mensen kopen hun producten gewoon elders, waar ze wél een goed advies krijgen + een faire prijs moeten betalen. Het zal mij als consument toch werkelijk waar een rotzorg zijn dat de Scheer & Foppen op de fles gaat omdat ze dat gewoon niet goed doen?
Triest waarom ?
Een winkel kapot laten gaan. Sorry maar dat doet de winkel zelf. Als mensen er niet kopen zal dat een reden hebben.

Dat men koopt als de boel failliet gaat is ook niet triest dat is gewoon zo. Alle opkopers van faillissementen zijn zeker ook triest. Moeten we stoppen met b-keuze want dat kost ook minder maar oeps weggooien zoals veel groente is slecht voor het milieu.
Koop je bijna aan de houdbaarheid in de supermarkt met 30% korting ben je dan ook triest.
Tsja, ach, dat is iets heel anders, die koopjesjagers, of lijkenpikkers, of hoe je het ook wil noemen. ;) Da's gewoon even een heel andere groep die dan komt shoppen.

Iedereen was het er wel over eens dat het een beetje een achterhaalde verzameling van artikelen was die je in de V&D aantrof. Dat zeiden ook al die 'deskundigen' op RTL Z. Net als Halfords, nou ja, dat was nog wel meer een bij elkaar geraapt zooitje, dat assortiment van hun.
maar toen ze ten onder gingen en producten met korting gingen verkopen stonden er massa mensen in de rij.
Heel normaal. Wie wil er geen koopjes met korting. Koopjes en kleine prijzen zijn altijd in trek, zie Action.
En weer een winkelpand wat leeg komt te staan bij ons in het centrum. En het is er al zo leeg.
Wen er maar aan. We zijn er met z'n allen zelf debet aan. Ik kies zelf eieren voor mijn geld en shop ook lekker online. Neemt niet weg dat ik het ook wel zonde vind. Online shoppen heeft ook niet alleen maar voordelen:
- levertijd
- product niet kunnen zien/voelen
- niet kunnen passen
- verzendkosten
- pakket kwijt
- retour kosten
- soms gebruikt product
- malafide websites
- etc
- levertijd: Same day delivery is al niet ongewoon meer, en als werkende persoon is het vaak sneller bezorgdt dan wanneer ik eerst moet wachten tot het weekeinde of koopavond om naar de winkel te gaan.
- product niet kunnen zien/voelen: Door de wet Kopen op afstand geen enkel probleem, gewoon zien en voelen als je het binnen hebt en als het niet bevalt terugsturen.
- niet kunnen passen: Zie boven, en terugsturen/omruilen van kleding is vaak geen enkel probleem.
- verzendkosten: Bij veel aankopen "gratis" verzenden.
- pakket kwijt: Dat gebeurt maar heel weinig.
- retour kosten: Bij veel webshops al niet meer van toepassing
- soms gebruikt product: Bij goede webshops komt dit vrijwel niet voor, en je kunt het altijd weer terug sturen (KoA)
- malafide websites: kwestie van even "onderzoek" doen. Daarnaast zijn er ook malafide fysieke winkels.


Persoonlijk kom ik heel weinig meer in fysieke winkels, kost me te veel tijd en de openingstijden zijn vaak beperkt. Online bestellen is een stuk makkelijker, en de diverse bezorgers weten me ondertussen goed te vinden, zelfs als ik niet thuis ben. In de laatste jaren is er van de honderden pakjes maar 1 verdwenen, en dat was bij de chineese post :P

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 16:38]

Met betrekking tot levertijd; veel fysieke winkels hebben zich gewoon niet aangepast aan het feit dat veel mensen tot een uur of zes bezig zijn met werken en eten, en er dan dus geen tijd meer over blijft om nog even naar de winkel te gaan. Je ziet zelfs een haast omgekeerde beweging dat veel fysieke winkels eerder de deuren zijn gaan sluiten en soms al om 17.00 uur dicht zijn. Een "normaal" mens werkt dan nog, of is pas net onderweg naar huis!

Webwinkels hebben daar goed op ingespeeld; je kan tot laat in de avond bestellen en hebt het de volgende dag in huis. Ik denk dat wanneer het vanzelfsprekender zou zijn dat de fysieke winkel je ook na kantoortijd ontvangt; er veel meer potentieel is om te verkopen!
Dus jij bied je vrijwillig aan om van 17:00 tot 24:00 te gaan werken dagelijks wekelijks maandelijks?
Dus jij bied je vrijwillig aan om van 17:00 tot 24:00 te gaan werken
Ik heb sterk de indruk dat er zat mensen 's avonds of 's nachts werken of op zon- en feestdagen. Maar als het niet wil moet je het vooral niet doen.

Overigens worden mijn pakketten 's avonds bezorgd en levert het ook weer werk op voor verhuurders en autoverkopers.
Jij denkt echt dat bezorgdiensten hun wagens bij een lokale dealer kopen/huren? Meestal direct bij importeur, servicecontract bij landelijke keten voor onderhoud, tankpas bij grote aanbieder en gaan. Daar komt geen lokale baan aan te pas.
Niemand hoeft vrijwillig te werken en voor elke vorm van werk dient een marktconform loon betaald te worden.

Ik geef enkel aan dat er vanuit bepaalde groepen, namelijk werkenden, andere behoeften zijn dan waar veel fysieke winkels aan kunnen of willen voldoen.

Als restaurant- en caféhouders ook zouden denken zoals jij lijkt te doen, en zelf ook alleen tijdens kantooruren opengaan, dan zullen zij de gevolgen daarvan ook snel ondervinden.
Dus jij bied je vrijwillig aan om van 17:00 tot 24:00 te gaan werken dagelijks wekelijks maandelijks?
Kijk eens in de horeca. Zijn voor sommige werknemers al heel normale tijden.
Deze discussie is eerder geweest.

De mensen die IN de winkels werken (en dat zijn er best een aantal) moeten dan zelf maar boodschappen doen als de anderen aan het werk zijn, of zijn de winkels dan dicht?

Als een supermarkt open is tot 1900u is het druk tussen 1830-1900. Gaat hij open tot 20:00 verschijft die piek ook een uur.

Je kan moeilijk beweren dat je te weinig mogelijkheden hebt, iedere stad heeft een koopavond (waar het toch vaak redelijk uitgestorven is), vrijwel iedere winkel is ook op zateradag open zo niet ook op zondag.
Je zult het vast een onsympathiek standpunt vinden, maar het gaat mij niet om de mensen die in een winkel werken, maar om de mensen die een winkel uitbaten. Voor elke vorm en tijd van arbeid dient een conform salaris betaald te worden. Is het salaris te laag heb je geen personeel, is het salaris hoog, dan vind je geschikte medewerkers. Die medewerkers zullen zelf afwegen hoe zijn hun weekboodschappen zullen gaan doen.

Maar zoals ik al zei; het gaat mij niet om het personeel van de winkels. Het gaat mij om het voorzien in een behoefte. En ik denk dat die behoefte zich niet kenmerkt door meer beperkingen op te leggen aan de consument door eerder te sluiten, maar door juist meer of andere gelegenheid te bieden aan de consument om te consumeren (lees: kopen).
Anoniem: 457607 @DonLexos2 augustus 2016 20:39
Een winkel heeft bestaansrecht vanwege betalende klanten, niet door werknemers. Dat klinkt cru, maar het is geen onredelijke vraag om open te zijn op het moment dat je KLANTEN tijd hebben.

Als je daar als retailmedewerker niet tegen kunt, had je een ander beroep moeten kiezen.
Retourkosten (beste gabba25, wil je dat a.u.b. als 1 woord schrijven? los geschreven leest het als "retour van de kosten", wat hier niet logisch is) is volgens jou bij veel webshops niet meer van toepassing, maar denk je niet dat de klant dat alsnog moet betalen? Dan weliswaar verdeeld over de klanten die niets retoursturen, maar toch. Alternatief is dat de winkel de kosten zelf opeet, maar dan is een gezonde bedrijfsvoering al lastiger.

Wat betreft beperkte openingstijden bij fysieke winkels: Ik vind het een stuk lastiger om een hele of halve dag op een pakketbezorger te moeten wachten. Bij de winkel kan ik tenminste zelf bepalen wanneer ik het haal.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 16:38]

maar denk je niet dat de klant dat alsnog moet betalen
Natuurlijk betaal je dat als klant, maar als het artikel vrijwel net zo duur is als bij andere (fysieke) winkels maakt mij dat niks uit.
Ik vind het een stuk lastiger om een hele of halve dag op een pakketbezorger te moeten wachten.
Gelukkig worden de tijdvakken steeds kleiner, en de opties steeds groter, avondbezorging en afhaal-opties maken het allemaal een stuk makkelijker.
Wachten op de bezorger doe ik vrijwel nooit, gelukkig heb ik buren die er altijd zijn tijdens kantooruren.
Die bezorgindicatie heb je vrij weinig aan. Ik heb meerdere malen gehad dat PostNL T&T zei dat het pakket tussen 18:00 en 20:30 bezorgd zou worden en de bezorger rond 13:00 kwam, maar ook net zo goed omgekeerd. Er is geen touw aan vast te knopen. Soms komt ie om onduidelijke redenen ook gewoon een dag later. Wel of niet aanbellen hangt ook af van de bui van de bezorger, lijkt het. Soms hoor ik terwijl ik in de woonkamer zit de brievenbus klepperen en lig er opeens een 'Wij hebben u gemist' briefje in de bus. Kan ik er door de straat weer achteraan rennen om het pakje alsnog in ontvangst te nemen.

Nee, ik ben geen fan van PostNL. Als ik een pakketje verwacht loop ik de hele dag uit het raam te turen om te zien of de pakket-bezorger de straat inrijdt om zeker te zijn dat hij er niet zomaar weer vandoor gaat.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 22 juli 2024 16:38]

Het zal per regio verschillen. Gelukkig hebben wij hier nog een vaste bezorger voor PostNL, en dat scheelt een hoop. Hij belt tijdens kantooruren niet eens aan, hij weet toch dat ik er niet ben en gooit het bij de buren af.
Ik kan me voorstellen dat als je in een grotere stad woont er vaker verschillende bezorgers langs komen en er geen relatie is met de "klant"
Simpel, je laat de eerste keer de postbode voor niets komen (bij PostNL helaas het geval) en daarna kun je bij jouw.postnl.nl aangeven dat je het bij je dichtstbijzijnde postkantoor op kan halen.
Of beter (scheelt die bezorger ook tijd) kies voor pak-je-gemak, kiala of 1 van de andere varianten en laat het direct bezorgen op het postkantoor / afhaalpunt, kan soms zelfs in een supermarkt (en die zijn lekker handig lang open).
Volgens mij hangt dat van de webshop af. Ik heb het nooit eerder gezien.
De postbode expres voor niets laten komen zorgt ook voor afname van service, een kostenverhoging of exploitatietekort, dus dat kun je beter niet doen als het niet echt moet.

Ik ben zelf grote fan van Kiala (een dienst van UPS) met als goede tweede DHL4You (een dienst van DHL, voormalig Selektvracht). Beiden ondersteunen afhaalpunten en laatstgenoemde bezorgt indien gewenst ook aan huis. Beide zijn goedkoper en beter dan PostNL.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 16:38]

Maar dat is ook het kromme van PostNL, als je nou standaard bij PostNL kan aangeven of het naar het postkantoor gaat, inplaats van die optie pas na de eerste bezorgpoging te bieden...
Ik doe het ook niet voor de grap. Zo werkt het nou eenmaal bij PostNL.

Eerst moet je de postbode voor niets laten komen en dan pas kun je een afhaalpunt in de buurt kiezen. Voor de bezorger lijkt het me idd vervelend, maar als PostNL het beter weet, dan zal het me een zorg zijn.

Vreemd om te horen dat DHL en UPS goedkoper zijn. Bij de webshops waar ik iets gekocht had kwam PostNL het goedkoopst uit of waren UPS of DHL niet beschikbaar.
Zijn webwinkels waar je dat in 1x kan kiezen, super makkelijk. Mogelijk dat ze dat apart moeten hebben in hun postNL contract, dat zou kunnen, maar scheelt de bezorger (en jezelf ook, want het is daardoor 1 dag sneller).
- levertijd
- tot 23:59 bestellen is morgen in huis

- product niet kunnen zien/voelen
- retourneren binnen 14 dagen (sommige gevallen nog langer)

- niet kunnen passen
- kan dus wel

- verzendkosten
- auto/parkeren kost in mijn geval vaak meer

- pakket kwijt
- sorry, maar een pakket kwijt?

- retour kosten
- afhankelijk van de webshop

- soms gebruikt product
- ik weet niet waar jij je spullen haalt?

- malafide websites
- malafide winkels

- etc
-etc
Je kan natuurlijk wel onder elke zin het theoretisch omgekeerde aanvullen, maar je moet ook even over de inhoud nadenken want nu is het soms de spijker op de kop maar soms volstrekt lachwekkend...

- Niet kunnen passen
- kan dus wel
Is inderdaad een ingecalculeerde maar soms forse verliespost voor webwinkels. Ketens als Zalando komen niet of met grote moeite in de zwarte cijfers en zijn dus minstens zo ongezond als fysieke winkels die leeglopen op de huur...

- pakket kwijt
- sorry, maar een pakket kwijt?
Ja, dat gebeurt helaas. Niet vaak, maar dat zou er nog bij moeten komen. Vooral bij PostNL werken nog wel eens leugenachtige cowboys en in het pakketkwijttraject van ze wil je ook niet terecht komen.

- soms gebruikt product
- ik weet niet waar jij je spullen haalt?
Bij meer dan 1 winkel misschien. Lees de shopreviews maar na hier op tweakers. Er gaat incidenteel of bij sommige shops structureel wat mis in het retourtraject. In theorie worden binnen de zichttermijn teruggestuurde goederen goed geïnspecteerd en dan verdeeld over "retour magazijn", "koopjeshoek" en "afschrijven" maar in de praktijk komt er nog wel eens iets uit de andere categoriën in het magazijn terecht.

- verzendkosten
- auto/parkeren kost in mijn geval vaak meer
6,95 is best een hoop parkeergeld. Nou ben ik daar ook mordicus op tegen en je hebt een goed punt. Gemeentes maken hun eigen middenstand kapot door (veel) parkeergeld te vragen.

- malafide websites
- malafide winkels
Die laatste zijn een stuk zeldzamer. De exploitatiekosten gaan immers van de winst af en er is bovendien een te groot risico dat mensen verhaal komen halen.
http://www.nrc.nl/nieuws/...-stijgen-in-2015-a1408945

Zalando ziet omzet en winst flink stijgen in 2015
Het bedrijfsresultaat over 2015 kwam uit op 107,5 miljoen euro. Door sterk gestegen verkopen zag Zalando de winst stijgen tot 121,5 miljoen euro, waar die in 2014 nog 47 miljoen euro bedroeg.
Dat doet niet af aan "met grote moeite". En Zalando zal inmiddels tot de wat gezondere groep behoren vergeleken met het algemeen.

Alsnog, als je even wat verder kijkt in die cijfers... Dan is het allemaal kantje boord. Het ging de afgelopen jaren véél slechter maar ze hebben als een gek ingezet op omzet maken in de hoop dat er nog wat van zou blijven hangen. Het gaat daardoor inderdaad wel steeds beter, al moet je voor de volledigheid wel even melden dat die winst van 121,5 miljoen was op een totale omzet van 2,96 miljard.
Ja, dat gebeurt helaas. Niet vaak, maar dat zou er nog bij moeten komen. Vooral bij PostNL werken nog wel eens leugenachtige cowboys en in het pakketkwijttraject van ze wil je ook niet terecht komen.
Als koper heb je ook helemaal niks in het "pakketkwijttraject " te zoeken, dat is voor de leverancier om uit te zoeken. Een beetje (web)winkel stuurt gewoon een nieuwe verzending en gaat dan zelf met de bezorgdienst aan de slag.
Ik spreek inderdaad als verzender die met het pakketkwijttraject te maken kreeg, is het dan opeens minder erg? Als een webshop dat te vaak moet doen betaalt de klant toch echt een hoop extra.

Ik kreeg als verzender van alles als antwoord, maar onderzoek konden ze toch echt niet gaan instellen. Ik kon er wel zelf iets aan doen: geen spullen verzenden naar een onbetrouwbare bestemmeling (dat stond er niet letterlijk maar daar kwam het zonder meer op neer) of meer betalen om te verzekeren (hij schreef er niet bij dat hij dan alsnog te lui of onmachtig was om iets uit te zoeken).
Anoniem: 535502 @gabba252 augustus 2016 15:47
Ook fysieke winkels zijn schuldig dat mensen meer en meer kopen via webwinkels.
Ik zocht een bepaald huishoudtoestel bij Vanden Borre in Antwerpen, kostprijs van het product was 149 euro. Het toestel van mijn keuze was helaas niet in stock in de betreffende winkel. Maar ze konden het wel laten overkomen vanuit een ander filiaal. De levertijd zou 8 tot 10 dagen duren. Toestel niet gekocht.
Thuis even gekeken op de webwinkel van Vanden Borre. Toestel kostte daar slechts 129 euro!!! En vandaag bestellen, morgen leveren. Dus geen 8 tot 10 dagen wachten voor een duurder toestel.
Via hun webwinkel het toestel een week vroeger in huis en dan nog tegen een voordeliger prijs.
Tja, wie slaat er nu zijn eigen ruiten in, denk je?
Ik zie het dan ook nog best wel eens gebeuren dat we nu even een dip hebben, en dat straks de 'betere' webshops weer fysieke winkels gaan aanbieden. Of er komen steeds meer brand stores waar elk merk zijn assortiment tentoonstelt. Dat zie je nu al een beetje.

Ik moet toch ook zeggen dat ik vaker een miskoop heb begaan via een webshop dan in een fysieke winkel, precies vanwege het niet kunnen zien en aanvoelen. Een foto zegt vrij weinig over degelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 16:38]

Ik zie het dan ook nog best wel eens gebeuren dat straks de 'betere' webshops weer fysieke winkels gaan aanbieden.
En anders begint men maar een fysiek, desnoods gemeenschappelijk ophaalpunt.
Marktvraag veranderd, is al 10 jaar gaande. Er zullen er nog vele volgen.
Commercieel onroerend goed is gewoon te duur. Aangezien het veelal in handen is van institutionele beleggers laten ze liever leegstaan dan de prijzen verlagen. Als ze namelijk de prijzen verlagen daalt de waarde op papier en leiden ze verliezen.

Op enig moment zal er nog een aardige klap komen als oa pensioenfondsen moeten gaan corrigeren voor de afgenomen vraag en dalende waarde.

[Reactie gewijzigd door bassekeNL op 22 juli 2024 16:38]

Vastgoed is te duur maar personeel ook.
Reken maar eens uit wat 10 man personeel in een winkel kost. En dat elke maand weer. Een webwinkel heeft er wellicht dan maar 4 of 5 nodig.
Dat niet alleen, de voorraad is ook vaak slecht.
Wanneer ik naar een fysieke winkel ga om daar het product dat ik direct wil meenemen niet aan te treffen, lopen ze een verkoop mis. Wanneer een verkoper dan aangeeft dat ze het voor me kunnen bestellen, is mijn antwoord dat ik dat zelf ook prima kan en in dat geval niet het extra geld ervoor over heb dat het bij hun kost om het direct mee te kunnen nemen.
Een volgende keer neem ik niet eens de moeite en bestel het direct online.

Kruidvat is een mooi voorbeeld. Pampers in de aanbieding, 3 pakken voor de prijs van 2. Ik daar naartoe om gebruik te maken van de aanbieding, zijn er nog maar 2 pakken in de juiste maat. Nee, ze hadden ze niet meer op voorraad en de 2 pakken meenemen voor 2/3e prijs kon natuurlijk niet.
Dus voortaan bestellen wij ze gewoon online, komen ze gratis bezorgen en nog iets goedkoper dan in de winkel in de aanbieding.

Laatst heb ik een kraan vervangen in de keuken, ja deze had ik online besteld voor een vijfde van de prijs waarvoor ik hem bij Karwei kan kopen.
Toen ik deze wilde installeren, had ik een flexibele aansluitslang nodig met een andere koppeling dan erbij geleverd was. Ik naar de karwei, stond daar een schitterend rack waar alle verschillende flexibele slangen in zouden kunnen hangen, maar het was meer dan halfleeg.
Toen ik ernaar vroeg bij een medewerker, werd aangegeven dat er dan wel veel verkocht zouden zijn, omdat het weekend was. Na meer uitgegeven te hebben dan nodig voor verlopen (iets dat vaker gebeurt bij een bouwmarkt, ze hebben niet wat je nodig hebt dus ga je het samenstellen van andere producten) de installatie van de kraan afgemaakt. Op een slang voor een keukenkraan kon ik niet wachten en de oude terugzetten ging mij te ver. Een week later kom ik weer bij die winkel en wat denk je? Rack is nog steeds even leeg.

En wanneer straks die winkels over de kop gaan mogen we weer zielige verhalen lezen dat ze niet kunnen concurreren met online bedrijven.
Ze kunnen best concurreren met online bedrijven, maar ze snappen zelf hun eigen USP niet. Ben je een fysieke winkel, heb dan ook je assortiment fysiek of voorraad!
Anoniem: 454358 @Mathijs3 augustus 2016 15:53
Tja, vroeger was het voor winkels makkelijk.
Er was bijvoorbeld keus uit een stuk of 5 tv's, webshops hebben er vaak al tientallen. In een klein pand in de binnenstad past dat nou eenmaal niet. Die hebben een verkoopruimte van misschien 80m2 en nog een kleine opslag van 30m2.

Webwinkels ver buiten het centrum hebben distributie centra van duizenden m2. Maar misschien zijn winkels wel gewoon niet meer van deze tijd. Net als de kruidenier in de jaren 80 werd vervangen door grote supermarktketens.
Waar, dan ga je uit van winkels van hetzelfde segment: winkels die allemaal dezelfde massaproducten verkopen. Dergelijke winkels kunnen gewoon niet meer op tegen webwinkels en logistiekreuzen. Daarom daalt ook de vraag naar vastgoed.

Veel van de panden zouden gevuld kunnen worden met "mom&pop" winkels, maar niet zolang de vastgoedmarkt wordt gecontroleerd door een paar spelers.
Commercieel onroerend goed is gewoon te duur. Aangezien het veelal in handen is van institutionele beleggers laten ze liever leegstaan dan de prijzen verlagen. Als ze namelijk de prijzen verlagen daalt de waarde op papier en leiden ze verliezen.

Op enig moment zal er nog een aardige klap komen als oa pensioenfondsen moeten gaan corrigeren voor de afgenomen vraag en dalende waarde.
Er wordt gespeculeerd met de grond en financiering is spotgoedkoop. In veel gevallen worden bestaande leningen geherfinancierd maar de verhuurprijs blijft eender. Panden in je portfolio met geen inkomsten is minder erg. De noodzaak om voor langere tijd een huurder te vinden vervalt en als de nood aan de man is wordt er eventueel verhuurd voor kortere tijd aan pop-up stores.

En dat bestemmingsplan is cruciaal, een stuk commerciële grond kost 100 tot 200 euro de vierkante meter, industrieterreinen nog minder.Een pand an-sich bouwen kost vandaag de dag niet veel, interieur zorgt de huurder voor.

Maar als het lang genoeg leeg blijft staan wordt herbestemming/cq wijziging bestemmingsplan sneller verleent. Een omgeving begint langzaam te verloederen als een omgeving niet bewoont is en daar zijn gemeentes ook niet bij gebaat.

En gemeentes hebben wel manier om leegstand tegen te gaan en als ultiem middel kunnen ze onteigenen. Maar gezien de partijen die daarbij betrokken zijn is dat een praktisch onmogelijke taak.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Onteigening
Dergelijke fondsen zijn prima in staat om ideeën te creëren en te realiseren.
Ik kan je niet modereren, want je reageert op een comment van mezelf, maareh: goede reactie.

Ik neem aan dat je met onmogelijke zaak bedoeld dat bij onteigenen de gemeenten tegenover repeat players staan. Die spelers kunnen heel strategisch procederen met veel kennis van zaken.
Ja, als bedrijven niet kunnen ondernemen is dat inderdaad wat er gebeurt. Er zijn ook genoeg webshops die overgaan tot fysieke winkels. Ik heb echt en absoluut geen enkel vorm van medelijden voor een winkelpand die leeg komt te staan omdat bedrijven niet kunnen ondernemen of tijdig kan mee veranderen met de markt (en aanbod). Dit is gewoon kapitalisme in uitvoering. We kunnen ook terug naar het communisme ;)

We moeten af van dat slachtofferrol.
Ja de andere kant op lijkt het goed te werken.
Nu gaan heel veel filialen mee op de webshop trein, omdat ze eigenlijk wel moeten, maar dan moeten ze ook de winkelprijzen naar beneden halen, anders koopt er nog geen hond iets.

Een succesvolle webshop die een handjevol winkels opent verliest daar niets of veel minder mee.
Het probleem met lege winkels is dat dit meer lege winkels tot gevolg heeft. Ik ben het met je eens dat als men zich niet aan past aan de markt dat het jammer maar helaas is. Maar ik vind het wel jammer. Het zal niet lang meer duren of als je witgoed of hardware in een winkel wil zien je naar een mediamarkt moet.
Volgens mij moet je daar niet rouwig om zijn. De Scheer & Foppen voegde weinig toe aan de winkelstraat.
S&F Was anders wel de beste witgoedzaak van het dorp, nadat de andere 2 al vertrokken waren.
:) Dan was het vast ook de enige witgoedzaak.
Hoeveel andere bruingoedketens zaten er bij jou dan nog in de winkelstraat? Ik denk dat S&F in veel straten of winkelcentra nog de enige was.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 16:38]

begint inderdaad een beetje uit de klauwen te lopen op deze manier. straks KUN je gewoon niet meer anders dan online spullen kopen -_-
Moet je een keer naar een fysieke bank, moet je straks 50 km reizen.
Vind je het vreemd? De huur van die panden alleen al jaagt ondernemers al weg. Bij de binnenstad hier zijn huur prijzen van 10K per maand voor een klein pand niet vreemd.

Ja we kopen meer online maar met zulke huurprijzen voor de middenstand is het ook zo goed als onmogelijk geworden. Helemaal om een beetje mee te kunnen concureren.
Ze hadden ook brick&mortar winkels.
http://www.grootsneek.nl/...cheer-en-foppen-sneek.jpg

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 22 juli 2024 16:38]

En die was al lang dicht. Het doek voor die winkels was al lang gevallen. Volgens mij was er met de online doorstart ook echt geen plannen om de "brick & mortar" winkels weer op te starten. Dus denk dat het doek al bij het eerste faillissement was gevallen voor S&F.

Ben benieuwd welke S&F winkels nog open waren? die van Sneek is namelijk al eventjes dicht (weken) en hadden een echte leegverkoop.

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 juli 2024 16:38]

De gesprekken liepen op niets uit, waarna maandag de websites definitief hun deuren sloten en ook voor de 56 fysieke winkels het doek definitief viel.

Ze hadden ook fysieke winkels.
Nochtans redelijk duidelijk dit gelezen: "en ook voor de 56 fysieke winkels het doek definitief viel".
De fysieke winkels zijn er ook niet meer toch? Of wel?
Nee hoor. Wij hadden nog een fysieke winkel in ons (kalende) centrum.
waarna maandag de websites definitief hun deuren sloten en ook voor de 56 fysieke winkels het doek definitief viel.
edit: typo
Leuke manier van reclame voor Expert dit. Normaal gesproken wordt je niet vrolijk van reclame, maar dit is inzet en risico nemen in plaats van de standaard irritatie. Op hun site staat "doordat Expert samenwerkt met dezelfde aftersales partner kan deze service geboden worden". Zelfs verlengde garantie en service wordt overgenomen. Mooie manier om te proberen nieuwe langdurende klantrelaties op te bouwen.
"Het zit in het DNA van Expert om klanten blij te maken" staat op een andere pagina. Toch leuk, zulke winkels. Ik weet niet hoe ze qua prijzen zijn, maar het begint al beter dan de rode concurrent die iedereen die niet automatisch naar hun toe gaat als gek bestempelt.
Leuke manier van reclame voor Expert dit.
Nee, de Expert is gewoon de volgende in de rij. Evenals de Kijkshop. Kijk naar de overname van Megapool door De Harense Smid. Ook de Harense Smid bestaat inmiddels al een jaar niet meer.

Uiteindelijk blijven er twee, misschien drie grote spelers over. MediaMarkt, BCC en CoolBlue, alhoewel de laatste natuurlijk een hele andere propositie heeft. En los hiervan nog wat kleine spelers, zoals de Turkse ondernemer met z'n vaste achterban. Maar dan heb je het wel gehad.
Inderdaad, ik denk dat het niet lang meer zal duren alvorens alleen die grote spelers overblijven. Heb zelf tevens mijn twijfels over BCC, uitgaande van de vestigingen bij mij in de buurt (doorgaans compleet uitgestorven terwijl er wel 5 of 6 man personeel is) zullen ze ook niet lang meer boven water blijven.
BCC maakt onderdeel uit van De Darty Groep met 360 winkels in Europa. Qua omzet vele malen kleiner dan de Media Markt, maar ze hebben in ieder geval wel meer winkels als de Scheer & Foppen. En daarmee dus ook betere condities.

Het gaat uiteindelijk niet helemaal om aantallen. CoolBlue is qua omzet en volume natuurlijk geen partij voor MediaMarkt, maar het is juist de andere visie en aanpak die ze zo succesvol maken.
Het is leuk in de beeldvorming ja, maar de praktijk is gewoon dat Expert een doorgeefluik gaat zijn voor zendingen naar de fabrikant. Kortom, de 'service' is vooral kansen creeren dat je bij Expert iets aanschaft tegen een minimale inspanning :)
Ze hebben het wel lang volgehouden.

Scheer & Foppen filialen die ik 20 jaar geleden beroepsmatig heb bezocht, zagen er toen al gedateerd uit.

Ik dacht toen al dat ze failliet zouden gaan..... kennelijk heb ik me vergist.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 16:38]

Sluit ik me volledig bij aan. Toen ik 10 jaar geleden in de buurt kwam wonen van een S&F, zag deze er inderdaad erg gedateerd uit. Alsof je in een jaren 80 winkel liep. In die 10 jaar is er niets aan de winkel veranderd, echt helemaal niets. En de vaste medewerkers stonden met enig regelmaat buiten voor de winkel te roken. Ik heb er een enkele keer nog wat gekocht, maar ik kwam er door de opzet en de donkere inrichting niet graag. Je voelde je weinig welkom, en je had ook niet de indruk dat ze verstand hadden van nieuwe technologieën.

Dat deze winkel het zolang heeft uitgehouden is verbazingwekkend. Het heeft weinig met andere faillissementen te maken volgens mij, het heeft het proces hooguit iets versneld.
Online retail, zeker nu zelfs de meeste online shops wit- en bruingoed zijn gaan aanbieden kan je niet zomaar tegenop.

Voor de prijs waar winkel op een A-locatie een winkel voor huurt van een paar honderd vierkante meter heb je >10.000m2 bedrijfsruimte op niet in de randstad gelegen industrieterrein.

Personeel is aan het werk en zitten er niet uit hun neus te peuteren/roken de hele dag door.

Winstmarge is beter door lagere overhead en kun je het inclusief bezorging goedkoper leveren.

Nederland is klein dus 24 uur kun je overal leveren.

Ik bemerk vaak dat mensen zoals ik naar een mediamarkt e.d. gaan om alleen iets fysieks te bekijken en aan te raken na online al specs te hebben gezien, om vervolgens te kijken waar het voordeligst is om het te bestellen.

Voor een paar tientjes verschil koop ik het gewoon bij mediamarkt, maar bij 50 euro of meer moet ik het graag voor (ik wil het nu factor) over hebben of er iets bij krijgen om het bij een fysieke winkel te gaan kopen.

In mijn stad heeft er geen S&F gezeten, wij hadden andere ketens zoals de Block e.d. op BCC na weet ik niet of er nog een "traditionele" witgoed of bruingoed is.

In onze winkelcentrum staat nu al 30% leeg. Terwijl je vroeger in het weekend en op koopavonden winkelcentrum ging mijden omdat het propvol was, is het tegenwoordig juist op die momenten zo rustig, dat je je haast afvraagt waarom winkels nog open zijn.

Bij grote warenhuizen zoals een HEMA en tot voorkort V&D zag je soms meer personeel dan klanten.
Vroeger had je geen internet en waren winkels ook echt winkels, nu ga je naar het product kijken en vervolgens snel naar huis om te kijken waar je het goedkoop kan krijgen.
Ik meen me te herinneren dat Tweakers een app had waar je de barcode van een item zo de pricewatch mee in kon schieten... .Dat 'helpt' de winkelier (die net tekst en uitleg heeft gegeven en je door alle opties heeft gelopen, tijd kost ook geld he) niet echt natuurlijk.
Mijn oude werkgever . Succes aan alle oud collega's.
Wel stuitend dat de directie als reden gaf: we hadden last van internet winkels. (Nu.nl)
Gast(en)! Jullie hadden er 3!
Bobshop, internetshop en modern.nl
Hoe kan je met 75% van je merken (met de winkels is het 4 labels) het nog verpesten?
Of je gaat mee met de tijd of niet.
Kijk naar Blokker/Hema en hifi klubben.
Die hebben zichzelf ook opnieuw uitgevonden. Ga nu niet de vooruitgang de schuld geven van je eigen ondergang
Het probleem was dat ze niet bepaald concurrerende prijzen hadden in die webshops, zelfde prijzen als in de fysieke winkels.
Heel jammer. Tijdje met plezier bij de vestiging in Alkmaar gewerkt. (ook al is die al een jaar weg)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.