Elektronicaconcern Harense Smid sluit alle winkels in noordelijk Nederland

Het concern van elektronicawinkels Harense Smid sluit in volgend jaar januari dertien winkels in het noorden van het land en gaat zich op het zuiden richten. Daarnaast hoopt het concern de verkoop via internet een duw in de rug te geven.

Harense SmidDe Harense Smid zit in zwaar weer door de economisch mindere tijden en het bedrijf uit Oss wil zijn kosten flink terugbrengen. Van de 46 winkels in het land gaan er daarom 13 in het noordelijk deel verdwijnen. De onderneming gaat filialen sluiten en verkopen. Het verdwijnen van de winkels heeft ook gevolgen voor enkele computerwinkels van Vobis, die als shop-in-shop in enkele Harense Smid-panden zaten.

Alle winkels zouden te kampen hebben met dalende verkopen, hoewel het marktaandeel van de keten gestegen zou zijn. De reden dat alleen het noorden getroffen wordt is dat de merknaam daar minder bekend is, schrijft Omroep Brabant. Volgens FNV Bondgenoten staan 133 banen op de tocht, waaronder enkele op het hoofdkantoor in Oss. In België worden geen winkels gesloten of verkocht. Daarnaast zou de Harense Smid zich meer op de verkoop van producten via zijn website willen richten en ziet het concern mogelijkheden op de zakelijke markt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-11-2012 • 14:45

79

Reacties (79)

79
74
44
0
0
16
Wijzig sortering
Zal niet vreemd opkijken als BCC en Dixons de volgende zijn. Daar is het ook een lange tijd rustig. En daarnaast lijkt Dixons qua assortiment erg veel op mycom. Dixons is mooi ingericht en heeft de uitstraling van een luxe winkel maar qua assortiment is het erg beperkt. Zal mij dus niets verbazen als Dixons ook tenonder gaat.
BCC zou mij zeer verbazen, dat is zo ongeveer de enige goedkope ouderwetse wit/bruin goed zaak die je overal vindt, en nog altijd een goede naam heeft. Dixons, maar ook Expert, zou me niet verbazen.
BCC heeft ook teveel vestigingen waarvan een aantal echt onvoldoende renderen. Dat zal op den duur dezelfde kant uitgaan als de Harense Smid: een aantal winkels sluiten.
Anoniem: 181786 @cc121 november 2012 16:10
BCC heeft voor zover ik weet (maar werk er al tijden niet meer) enkele vestigingen die onvoldoende rendement hebben. Deze worden echter ruimschoots gecompenseerd en men heeft deze BCC's vaak in potentiële groeigebieden waar ze van oorsprong niet zaten. KingFisher (moederbedrijf) doet er ook heel veel aan om BCC nog steeds te laten groeien.
Wauw, dat is inderdaad wel erg oude informatie. Moederbedrijf heet allang geen KingFisher meer en heeft zelfs laatst een nieuwe naamswijziging ondergaan. Voor de rest draait BCC vrij goed, bijna evengoed als het zusterbedrijf Darty in Frankrijk. Binnen de Darty-group presteren BCC en Darty het beste, zelfs vergeleken met de vestigingen die het moederbedrijf in Turkije en Tsjechie heeft. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat in Nederland maar twee brick-and-mortar electonicaketens het goed doen: Mediamarkt en BCC. Hierbij laat ik de 'computer' winkels buiten beschouwing, terwijl Mycom bijvoorbeeld steeds groter wordt (net een maand geleden weer een nieuwe vestiging, en de webshop is behoorlijk populair). Binnen BCC is men ook druk bezig met het verbeteren van de eigen webshop, en ook het verder integreren van de webshop en de fysieke winkels, een beetje zoals Mycom dat doet.
Hier wat meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/KESA_Electricals

[Reactie gewijzigd door Trishul op 22 juli 2024 14:01]

Anoniem: 181786 @Trishul1 november 2012 16:29
Dank, dat het moederbedrijf inmiddels een andere naam had wist ik maar kon niet op de naam komen. Overigens staat de K volgens mij nog steeds voor KingFisher.

Goed om te lezen dat het nog steeds goed gaat met BCC. Het was een plezierige werkgever en kom er nog regelmatig even snuffelen (en kopen voor de grotere dingen).
Dixons en MyCom zijn, net als Dynabyte btw, van dezelfde eigenaar, BAS Group.
Anoniem: 436616 @cc121 november 2012 22:49
Dat Dixons qua assortiment steeds meer op Mycom gaat lijken is niet zo gek. De Nederlandse Dixons zijn overgenomen door de BASgroep, waar o.a. ook MyCom en Dynabyte vallen.
Ik zie al dat er Dixons winkels aan het sluiten zijn. tot nu toe 3 waarvan ik zag dat ze weg waren of weg gingen.
Mycom/Basgroup heeft Dixons overgenomen recentelijk dus klopt wat je zegt dat het veel op elkaar lijkt ;)
Zo, dat is zuur. In Assen is de Vobis net samengegaan met de Harense Smid. En nu dus helemaal verdwijnen...

Maar eerlijk gezegd: de toegevoegde waarde van de Harense Smid heb ik persoonlijk nooit gezien, zijn al zoveel van dit soort winkels in Nederland.
Bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar, dus de opmerking dat het geen waarde toevoegt op andere winkels is dan niet zo zinnig (want geldt dan voor alle winkels). Het is wel sneu om te zien dat dit lot steeds meer winkels treft. Eerder hebben we andere ketens geheel zien omvallen (Harense Smid heeft ooit zelfs Megapool overnomen toen die omvielen) en nu moet deze keten dus winkels sluiten.
Ook die zaak die met knallende rode letters doet alsof ze goedkoper zijn dan ze echt zijn, bestaat enkel voort door de miljoenen die daar jaarlijks vanuit Duitsland bij moeten.
De combinatie van crisis en concurrentie door webwinkels maakt het wel zwaar voor ze.
Ook die zaak die met knallende rode letters doet alsof ze goedkoper zijn dan ze echt zijn, bestaat enkel voort door de miljoenen die daar jaarlijks vanuit Duitsland bij moeten.
Doe je nu maar een loze opmerking of kun je dit ook bewijzen. Tot die tijd wil ik best geloven dat de MM behoorlijk goed draait. Als je ziet hoeveel mensen er iedere keer zijn, en er veel gekocht wordt ondanks dat de prijzen, behalve de aanbiedingen, niet scherp zijn, denk ik dat deze toko best winstgevend is.
Je kan het sneu noemen dat dit lot meer winkels treft of je kan het zien als te laat zijn meegegaan met de vooruitgang c.q veranderd koopgedrag.

Als bedrijf in welke branche dan ook moet je meegaan met je tijd. als koopgedrag van jou klanten aan het veranderen is moet je daar op inspelen. Je had er op internet dus gewoon op tijd bij moeten zijn en al gaan snoeien in je fysieke winkels om te overleven.
Heb je dat niet gedaan dan is het misschien hard om te zeggen, eigen schuld. Te veel van de oudere generatie ondernemers is stil blijven staan, het zal zo een vaart niet lopen en nu moeten ze hoe triest het misschien is de deur dichtdoen.

Maar dit is natuurlijk als 150 jaar aan de gang sinds de technologische ontwikkeling goed op gang gekomen is. Alles veranderd en de laatste 20 jaar misschien nog veel sneller.

De toegevoegde waarde van de winkel is voor mij al jaren verdwenen.
Vroeger had je vakmensen in een winkel met kennis van zaken die jou goed advies konden geven op bais van hun ervaring. Die verkopers zijn de laatste jaren al vervangen door de snelle verkopers die moeten scoren of erger nog de folder verkoper die uit de folder voorleest wat het ding allemaal kan. Maar door internet kunnen consumenten nu ook veel betere vergelijken, ervaringen van anderen met dat apparaat zien, de verkoper hebben ze al niet meer nodig.
De meerwaarde / toegevoegde waarde was en is nog steeds, dat er een eigen technische dienst is.

Wat kosten drukt, tijd bespaart en duidelijkheid schept.

Mede hierdoor is de gemiddelde prijs ook iets hoger wat ik wel verantwoord vind.
Bij veel producten heb je 2 jaar fabrieksgarantie, bij een wasmachine komt de reparateur gewoon aan huis. Je koopt dan nog eens tot 5 jaar extra garantie en dan zit je goed.

Van een technische dienst kun je als bedrijf niet leven, tenzij je gewoon een klein reparatiebedrijf bent. Dit zijn dan weer uitzonderingen, voor deze kleine man op de hoek is er wel markt, maar deze leeft van de reparaties en verkoopt er af en toe wat nieuw bij.
Anoniem: 419371 @bbob1 november 2012 23:46
Op onderdelen zit anders een hele groote marge van soms wel 400% !een autobedrijf/dealer moet het hebben van onderhoud niet van de verkopen van auto's handelaren is weer wat anders!
Anoniem: 454358 1 november 2012 14:47
Jammer, ik heb daar tijdens mijn studie nog gewerkt. Leuke club mensen. Maar stenen electronica winkels heb ik al jaren niet meer van binnen gezien. De webshops kunnen gewoon goedkoper leveren.
De klassieke brick-and-mortars kunnen gewoon niet opboxen qua prijzen tegen de webshops. Webshops hebben veel lagere vaste kosten dan hun fysieke tegenhangers waardoor ze dus genoegen (kunnen) nemen met een lagere marge.

Wat mij juist het meeste opvalt is dat fysieke winkels vaak blijven zitten met oudere voorraad en dat nieuwe producten de eerste maanden de fysieke winkelschappen niet lijken te vinden. Dit kan natuurlijk liggen aan de individuele winkels bij mij in de buurt, maar het is gewoon iets wat mij opviel.
Deel waar.

Ik werk zelf in een elektronica winkel, en zie inderdaad dat we wat langer met oudere modellen blijven zitten. Echter zijn de meeste prijzen net zo scherp, of soms zelfs scherper dan een webshop.

Het verschil is echter dat de vraagprijs vaak wel iets hoger ligt, maar dat komt omdat men steeds vaker naar korting vraagt.

8 op de 10 producten gaan vaak over de toonbank voor minder geld dan de goedkoopste webshop. Ik weet niet of wij een uitzondering zijn....

Helaas gaat het nog steeds neit goed, en dat komt nog steeds door de webshops. Maar winkels zijn niet altijd duurder....
Ik heb mijn nieuwe wasmachine en koelkast ook goedkoper besteld bij een fysieke winkel dan de laagste prijs bij een internetshop. Wel even onderhandelen. Ontdekte later dat die goedkoopste internetshop tot hetzelfde concern behoord als de fysieke winkel.
Ik vind het meestal toch een groot voordeel iets eerst even te bekijken, Als ik het dan in dezelfde winkel kan kopen voor dezelfde, lagere prijs of zelfs iets hogere prijs kom ik daar vaker.
Is ook een reden waarom veel fysieke winkels een Webshop beginnen. Leuke voorbeelden hiervan zijn bijv. MediaMarkt, Mikro Elektro, BCC en It's.

Door het starten van een webshop kan je vaak dus ook een lagere prijs aan een klant aanbieden. Overigens worden de webshops over het algemeen extern aangestuurd van deze partijen.
Persoonlijk vind ik de webshop (en de website) van de mediamarkt echt een drama. Zeer onoverzichtelijk.

Een media markt heeft er natuurlijk baat bij dat men in de winkels komt, vandaar de ruime openingstijden en de prominente locaties in de steden waar ze zitten.
Het probleem met veel producten is dat ze op elke hoek van de straat tegenwoordig te krijgen zijn. De lokale electroboer heeft een soortgelijk assortiment als de allergoedkoopste webshop, maar vaak scheelt het dusdanig in prijs dat ik de hoge prijs bijna niet naar mezelf kan verantwoorden, en koop ik eigenlijk alleen maar lokaal als ik het product ook acuut nodig heb.

Wat betreft service. In de webshop heb je koop op afstand, in de fysieke winkel ben je vaak aan de grillen van een winkelier overgeleverd.
Zou wel eens Scheer en Foppen geweest kunnen zijn.
Zij hebben ook veel webshops waaronder Bobshop.
Onderhandelen in de winkel kan daar ook prima.
8 van de 10 producten verkopen jullie goedkoper dan een webshop. Als je dit roept dan moet je wel een hele grote uitzondering zijn of je kijkt niet goed naar de prijzen.

Neem media markt. De aanbiedingen in hun folder zijn goedkoop maar kom je de winkel binnen dan is de rest gewoon veel te duur. Het idee dat als de klant eenmaal binnen is en dan toch wel koopt wordt steeds minder en minder.

Neem daarbij dat mensen nu op de centjes gaan letten en dus steeds vaker op internet prijzen gaan vergelijken.

Koop een wasmachine, deze brengt de webwinkel netjes thuis en vaak ook nog eens de volgende dag bij veel modellen.

Zelf denk ik dat het steeds slechter zal gaan met fysieke winkels. De kosten van een pand zijn niet mis, personeel dat soms niets staat te doen als het overdag niet druk is, kost wel geld, overuren in het weekend. Stroomkosten enz enz.

Er zal zeker nog een markt blijven voor dit type fysieke winkel maar groot zal die niet zijn.
De Mediamarkt heeft een sterke marketing afdeling, en die "lijkt" goedkoper.
Helaas voor hun weten wij hoe het spelletje werkt, de folder is vaak "goedkoop" maar over het algemeen zijn de accesoires die je "nodig hebt" ineens een stuk duurder dan de concurrent.

Het vergelijken van prijzen is inderdaad geen uitzondering meer zoals ik al zei, kunnen veel producten in een fysieke winkel goedkoper. De prijzen zijn in de (vaak kleinere) fysieke winkels zijn vaak (Dus lang niet altijd!) zo geprijst dat er kortingen gegeven kunnen worden.

Vraag je er niet na betaal je wat meer. Overigens kunnen wij de meeste producten ook gewoon leveren de volgende dag.

Ik ben hier overigens niet om reclame te maken, maar weet wel hoe het spelletje werkt. Als je pretendeerd goedkoop te zijn maar het niet bent, boek je successen door een sterk marketing actie. Heb je een webshop met witgoed, verdien je geld omdat je bespaard op marketing, advies en personeel.....

Leuk voorbeeld van een sterke marketing is de BTW acties van mediamarkt. Prijzen eerst ophogen en dan zogenaamd korting geven. Resultaar is dat de brutowinst vaak hoger uitpakt dan hoe het daarvoor was.

Er zijn overigens al heel wat winkels met "laagste prijs garantie" en vele beginnen steeds vaker ook een laagste prijs aan te bieden op webshops. Soms lukt dit niet, maar je heb uiteindelijk wel een scherpe prijs met de service van een winkel. Veel webshops kunnen hier niet aan tippen. Daarnaast mis je ook vaak een deugdelijk advies.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 22 juli 2024 14:01]

Leuk verhaal maar de praktijk lijkt toch anders, Steeds meer omzet richting webwinkel.

Trouwens ook webwinkels hebben marketing kosten, google adwords kosten ook geld, soms zwaar geld en dat moet je ook kunnen volhouden.

Deugdelijk advies, vooruit er zullen best winkel zijn die het kunnen geven maar ik herinner me bij veel electrowinkels gewoon snelle jonges die jou willen verkopen waar ze leuke marge op kunnen maken. Of erger nog de folder verkoper die uit de folder voorleest.

Met vergelijkingssites en ervaringen van gebruikers kun je veel informatie ook zelf vinden.
Anoniem: 436616 @bbob1 november 2012 23:00
Inderdaad. Ook Media Markt kan zich ondanks volumes, inkoopvoordeel en lagere logistieke kosten dan ketens met veel kleine winkels. Vorig jaar draaiden ze al verlies.

"Tegen 2015 wil Media-Saturn met een internetomzet van 5 miljard euro de grootste online elektronicaretailer van Europa zijn."
http://www.retaildetail.e...t-verlies-in-twintig-jaar

De overname van Redcoon is maar een klein begin zo te zien.
Leuk betoog van iemand die geen idee heeft waar hij over praat.
Een winkel met vakkundig personeel dat is nieuw voor mij ik ben er nog nooit een tegen gekomen,alleen verkopers die denken je alles te kunnen aansmeren! Ze geven eerder verkeerd advies dan goed!
Hoe kan het dan dat ze goedkoper verkocht worden? Kortingsacties?
Omdat webshops voor hun prijszetting net naar die geadverteerde prijzen kijken waar dus geen korting in verrekend zit.
*** Het verschil is echter dat de vraagprijs vaak wel iets hoger ligt, maar dat komt omdat men steeds vaker naar korting vraagt. ***

Ah, vandaar. Ik heb een hekel aan pangelen, dus ga ik op zoek naar degene met de laagste vraagprijs. Daaarom kom ik dus ook niet meer in brick-and-mortars. Ik zie het nut niet om aan prijzen proberen te morrelen en dan meer of minder korting te krijgen, afhankelijk of de verkoper mijn blauwe ogen die dag wel of niet leuk vindt.

Geef mij een eerlijke prijs met een voor de winkel werkbare marge upfront en we kunnen zaken doen.
Bedankt voor de tip!
Altijd korting vragen dus bij de bruin- en witgoed boer!
BCC prijzen zijn standaard op 105% in de winkel dus minimaal 5% korting alleen....... JE MOET ER WEL OM VRAGEN :-)
En dat hoef ik bij een webshop dus niet.

Waarom zou ik moeten onderhandelen over de prijs als ik hem vanuit mijn luie stoel net zo snel bestelt heb? (En zeg nu niet service, want daar heeft de lokale BCC nog nooit van gehoord, verstand van de merchandise hebben ze trouwens ook niet..)
Maar dat houdt een keer op. Zie de titel van dit onderwerp....
Jammer!

Ik koop heel veel via internet (ook via marktplaats). Echter heb ik laatst aan den lijve ondervonden dat de goedkoopste webshop niet de handigste hoeven te zijn.
Laatst mijn wasmachine kapot en had de beste uit de test bij de goedkoopste webshop gekocht. Was 50 euro minder dan De Harense Smid.

Echter de webshop had zelf geen voorraad en de machine was zoveel gevraagd dat de leverancier er te weinig aan de tussenhandel leverde. En die tussenhandel levert de machine dan weer aan mij onder de noemer van de webshop.
Oftewel niks op voorraad en uiteindelijk 4 weken voor niks gewacht. Natuurlijk elke week gebeld en hij zou elke week erop komen. Na 4 weken maar gebeld en de order geannuleerd en kreeg m'n geld terug (hoewel je toch even bang bent dat het niet gebeurd).

De Haremse Smid had hem op de website en geeft dan een overzicht van waar ze nog staan in Nederland. En dan bel je de dichtstbijzijnde en krijg je een aardige man aan de lijn die de order opschrijft en afspreekt dat het apparaat 3 dagen later komt. Niks van tevoren bellen (gewoon met de pin betalen). Dan wordt er van tevoren even gebeld van tevoren en de machine ook nog aangesloten. Oftewel service!

En ook nog een gratis schoonmaak kit gekregen.
Had ik maar meteen bij hun besteld.

In het vervolg ga ik voor goederen die je direct nodig hebt, toch weer naar de echte winkel, want 4 weken zonder wasmachine voor mij niet meer.
Een winkel heeft wel een meerwaarde. Daar kun je als je een probleem hebt binnen lopen en stennis maken. Bij een webshop lukt het je niet om indruk te maken.

Ik koop geen dure producten meer zoals mijn monitor onlangs waar problemen mee waren, via internet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 22 juli 2024 14:01]

Nederland zit/komt te zitten in een overgangsfase naar een nieuwe manier van winkelen. De traditionele winkels verdwijnen en grootte ketens (MM) en online winkels komen ervoor terug. De maatschappij veranderde met de opkomst van de IT en dat gaat nu ook bij de winkels gebeuren. Winkeliers zullen zich dus moeten aanpassen of zich op een andere manier onderscheiden door bijv. betere service.
Vroeger had je veel minder keuze naar welke winkel je ging. Tegenwoordig gaan mensen naar een enorm winkelcentrum met veel keuze tussen zelfde soort winkels. Daarnaast heb je natuurlijk ook de webshops waar je mooi kan vergelijken en de briljante pricewatch (en andere vergelijkingssite natuurlijk) zal ook zeker zijn invloed hebben gehad.

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 22 juli 2024 14:01]

Dit dus. Kijk naar een ander Nederlands voorbeeld zoals Mycom die het wat mij betreft er goed aanpakt met "mycom offline" en "mycom online". Of als buitenlands voorbeeld zoals Apple waarbij online en offline ook helemaal geïntegreerd zijn.

Uiteraard zie je dit als eerste bij de electronica winkels omdat deze klanten daar meestal ook de meerwaarde van zien. Houd niet tegen dat er uiteraard ook altijd nog klanten zijn die de ouderwetse manier van zaken doen prettiger vinden. Ergens zal er wel een balans komen.
http://www.basdistributie.nl/ B.A.S. Computers & Componenten B.V. in Almere - de groothandelstak
mycom, de retail

hadden ze niet vobis en dixons ook overgenomen?

denk dat mycom alleen het ook niet had gered.
Jammer, kwam er vroeger regelmatig woon 10km van de vestiging in Haren (Oss) en was de service goed.
Tegenwoordig kom ik daar niet meer omdat webwinkels goedkoper zijn en service een vies woord is geworden.
Vroeger hadden ze hier een groot technisch service center die zelf de grote merken konden repareren, tegenwoordig kunnen of willen ze dat niet.
Als er goede service is wil ik best wel meer betalen, een jaar geleden een externe HDD gekocht bij Computerland is wel duurder.
Toen na 2 maanden dat ding was gecrasht kreeg ik een meteen een nieuwe mee zonder problemen en dat was toen de overstromingen in Thailand de fabrieken hadden platgelegd. Dat zie ik een webwinkel niet zo snel doen.
Ik kom al jaren bij de HS hier in Haren NB zelf. Gelukkig blijft die bestaan want de service is daar gewoon erg goed. En door de eigen technische dienst kunnen eenvoudige reparaties gewoon netjes onder garantie gebeuren. True ze zijn wat duurder maar ik ben daar nog nooit teleurgesteld weggegaan wat ik bij een MediaMarkt heb meegemaakt. De VOBIS mis je niet veel aan die verkopen alleen Compaq en HP laptops. Voor losse onderdelen hoef je daar niet terecht.

Het is jammer maar in deze tijden gaat het om de goedkoopste prijs, maar service vind ik ook best belangrijk.
Anoniem: 16328 1 november 2012 16:25
Probleem voor dit soort winkels is dat als er een Media Markt of Saturn in de buurt is mensen het daar gaan kopen of het gewoon via internet bestellen. Je moet ergens in kunnen uitblinken en vaak blinken deze kleinere ketens ook niet uit in service of kennis. Dan neemt de verkoop gewoon snel af.
ik werk zekf in een bruin en witgoed winkel en vindt dit erg jammer dat ze zoveel winkels sluiten maar ja we hebben het zelf gedaan die mensen die de winkel in komen voor infio en dan op internet kopen zo gaan er veel meer winkels naar de knoppen.
ik zelf zit in een gezond bedrijf in purmerend met goede prijs kwalitiet verhuoding en met een goede service wat ook belangrijk is ,en ja laat mm en de rest maar stoer doen met de laagste prijs , zodra de klant niet meer weet hoe het werkt of zo dan gaat het een helleboel kosten zoals voorrij en installatie kosten en dan wat zijn ze goedkoop he maar niet heus.
de meeste prijzen zijn gelijk als je de winkels binnen gaat en ja er is altijd te praaten over de prijs maar zoals vroeger dat je 400 euro korting kon krijgen is verleden tijd...
de meeste ketens hebben allemaal problemen om te overleven in deze tijd.
en personeel kan alleen op prijs iets verkopen maar verder niet,s
ik zeg maar mensen kijk goed uit en koop bij kleinen zaken die nog iet voor de klant over hebt en waar de klant nog koning is en geen nummer...
Sorry, ik weet niet waar je werkt, maar wijs me een winkel waar ze inderdaad verstand van zaken hebben en eerlijk en fatsoenlijk behandeld wordt, het artikel dat ik zoek hebben, een goede prijs zonder af te hoeven dingen, waar ik dingen kan uitproberen (dus geen blister of achter glas) en waar ik het artikel terug kan brengen en zonder vragen mijn geld terug krijgen, dan koop ik daar graag.

Ik ken er geen. Ja, bouwmarkten, maar niets op electro gebied. Dan maar de betere webshop. Heb je in ieder geval de prijs mee.
Eerlijk gezegd boeit het mij niet, ze zijn altijd al te duur geweest. Vorig jaar toen ik mijn Panasonic S30 gekocht had voor +/- 440 was deze bij de HS in de folder aanbieding, van 799 afgeprijsd naar 599.

Als ik soms in hun folder kijk vind ik het gewoon zielig om bepaalde producten aanbiedingen te noemen deze gewoon 100 euro of meer boven op de online prijzen.

E.P. is ook zo asociaal duur, maar die heeft het voordeel dat deze in dorpen te vinden is.

Expert heb ik overigens ook nooit van begrepen dat het nog bestaat.

Ik heb geen medelijden met zulke bedrijven, ga eerder met de tijd mee.
Vind dat S&F het bijv. wel goed heeft aangepakt en hun winkel prijzen zijn wel scherper dan de bovengenoemde shops.
Dat is ook wel erg kortzichtig. Je kunt als keten met honderden werknemers, een uitgebreid eigen distributienetwerk ipv tnt, bijna landelijke foldering, eigen technische dienst, etc onmogelijk eenzelfde prijs aanbieden als webshops. Dat gaat gewoonweg niet met overheadkosten die vele malen hoger zijn.

Waarschijnlijk ben je ook geen klant voor een bedrijf als deze en kun je zelf Microsoft Office installeren op een laptop, en de zenders op een TV geïnstalleerd krijgen. Echter is dit niet voor iedereen zo. En veel van die mensen betalen dan liever wat extra in de wetenschap dat dit voor hun gedaan kan worden.

Verder sluiten ze niet ale winkels maar een aantal. Waarschijnlijk dus om kosten te snijden en het bedrijf renderent te maken. S&F doet het ook niet geweldig. Bij BCC is recentelijk de complete Nederlande directie vervangen door een Franse na een miljoenenverlies. MediaMarkt doet het ook niet goed (dat kun je ook wel zien aan de requentie van acties die ze hebben, lijkt wel of ze zonder acties niet kunnen verkopen).
Dat is ook wel erg kortzichtig. Je kunt als keten met honderden werknemers, een uitgebreid eigen distributienetwerk ipv tnt, bijna landelijke foldering, eigen technische dienst, etc onmogelijk eenzelfde prijs aanbieden als webshops. Dat gaat gewoonweg niet met overheadkosten die vele malen hoger zijn.
Tja, dat zei het knopenmakersgilde ook toen fabrieken er miljoenen per dag gingen maken. Op een bepaald punt kunnen dingen ineens efficienter.
Vroeger had je geen internet en moest je de deur uit of een rondje bellen met de Gouden Gids op je schoot. Nu staan de etalages in je woonkamer, gesorteerd op prijs.
Dezelfde schaalvergroting die bedrijven gebruikten om goedkoper te kunnen en concurenten af te troeven die gebruiken de consumenten nu ook en nu zijn die bedrijven het haasje.
Efficientie, evolutie, marktwerking.

De kunst is om te weten wat de volgende stap zal zijn..
Het voordeel van fysieke winkels is overigens wel dat ze oude produkten verplicht moeten meenemen. Wij betalen hier afval per kilo en een bezoek aan de milieustraat is ook niet goedkoop. Dan betaal ik voor een droger of wasmachine graag iets meer als dat nodig is. Daarbij steun ik hiermee het mkb in mijn woonplaats, komt men direct met een servicewagen voorrijden op tijden dat het mij uitkomt. Ik vrees als we straks nog alleen maar mammoetwinkels hebben dit verledentijd is.
Ligt dat niet aan de verkoper/product/fabrikant om terug aan te nemen? Athans dat was mij verteld, en je betaalt dan ook de x bedrag voor afvalkosten..

Ook een beetje raar om te denken dat je dan iets steunt, ik breng het weg naar de gemeente lager omdat het dichtbijer is dan de MM, en waarvan ik zeker weet dat het weg gaat en gratis is. Steun ik nu de gemeentelager?

En gelukkig is de mileustraat in Eindhoven gratis(op vertoon van stadspas..)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 291608 op 22 juli 2024 14:01]

Heb jij daar al geen verwijderingsbijdrage voor betaald dan?
Verwijderbijdrage is betaald bij aanschaf. Maar als ik online een nieuwe wasmachine koop wordt de oude niet meegenomen door de pakketdienst

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.