Winkelketen Game Mania gaat zelfstandig verder en houdt meeste winkels open

Game Mania, de gameshop die onder het Free Record Shop-concern valt, gaat zelfstandig verder. De oorspronkelijke oprichters nemen de winkelketen over. Free Record Shop werd in mei failliet verklaard, maar krijgt een doorstart.

Game ManiaAls gevolg van de overname door de oorspronkelijke eigenaren blijven in ieder geval 51 van de 64 Game Mania-winkels in Nederland open, zo bericht De Volkskrant. Wat er met de overige winkels gebeurt en welke winkels precies openblijven, is nog niet bekend. In België blijven alle winkels open.

Het is eveneens onduidelijk wat de originele eigenaren, die Game Mania twintig jaar geleden oprichtten, betalen voor de overname van Game Mania en hoeveel medewerkers hun baan behouden. De gamewinkelketen was overgenomen door Free Record Shop, maar dat concern werd in mei failliet verklaard. Ook Free Record Shop maakt echter een doorstart; het concern wordt overgenomen door investeringsmaatschappij ProCures. Wat er gebeurt met Van Leest, een andere winkelketen die onderdeel is van Free Record Shop, is nog niet duidelijk.

Door Joost Schellevis

Redacteur

16-07-2013 • 08:20

67

Submitter: Tribits

Reacties (67)

67
65
53
4
0
4
Wijzig sortering
Het logo lijkt zo ouderwets, alsof er al jaren geen nieuwe wind meer gewaaid heeft in die tak.

Dat ze hun businessmodel eens omdraaien en meer focussen om de gamervaring ipv pure verkoop. Je kan perfect een projectorzaal verhuren met een Xbox of playstation of een potje te spelen met vrienden net zoals je in vele landen karaokeruimte kan afhuren van enkele m2. Luide muziek, goede mics, groot scherm veel kitch. Dit kan voor gamers toch ook maar dan toegespitst op game experiece op het hoogste niveau. -> Game-ervaring in shop.

Daarnaast kunnen ze een deal sluiten met een pc-bouwer die voor hun pc's maakt die ze in hun shops kunnen kopen, 100% gericht op gamers. Niet allemaal hardcore gamers maar ook voor gemiddelde klant die het verschil tussen een I5 en i7 niet kan inschatten of willen gamen op hun nieuw en groot tv-scherm.

Dus geen Mb/sec bussnelheden op de fiche maar wel relevante data zoals frames/sec en laadtijden van populaire games als vergelijkingsmateriaal. De juiste muizen, schermen, geluidsinstallaties etc. -> Game-ervaring thuis. Koppel dat nog aan een klantenvoordeel....

Er valt zoveel met te doen, maar de meeste game-winkels blijven gewoon angstvallig steken bij poppetjes en andere rare gadgets die je ook online kan kopen.

Als ze die verandering van verkoop naar ervaring durven maken kunnen ze gewoon blijven bestaan

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 juli 2024 20:17]

ik denk dat t wel erg duur wordt om zo'n zaaltje of iets te huren van een dergelijk bedrijf. Ze kunnen t wel als bij-dienst doen, bijvoorbeeld nu en dan een lanparty organiseren of sponsoren voor extra naamsbekendheid, uiteraard MET verkoopstand op het evenement. Gamemania campzone enzo...
Wat me wel opvallen is aan zowel het Free Record Shop verhaal als dit is dat de Belgische winkels allemaal open blijven. Gaat het in België beter met de economie, zijn dat soort winkels daar nog populairder of zitten die filialen gewoon op betere plekken?

[Reactie gewijzigd door ch4rl3m4gn3 op 22 juli 2024 20:17]

Ik denk dat het een combinatie is van verschillende factoren waarom de Belgische FRS en Game Mania's beter draaien.

In België is er veel minder concurrentie van andere ketens, Het aantal vestigingen van FRS en Game Mania ligt lager, dus minder concurrentie van andere winkels uit de eigen keten, zover ik weet is er in België nooit een stad geweest met meer dan 1 FRS, zelfs grote steden zoals Gent of Antwerpen niet, dit terwijl in NL zelfs kleinere steden meerdere FRS's hadden.

Door de mindere concurrentie draaien ze dus gewoon beter :)
Voor zover ik begrijp uit de geschiedenis van de Free Record Shop was Game Mania van oorsprong een Belgische keten en zijn de Nederlandse filialen na de overname geopend. Vaak door het ombouwen van Free Record Shop of Van Leest filialen in combinatie met nog al complexe franchise constructies. Mogelijk speelt dat een rol bij het verschil in afhandeling tussen de winkels in Nederland en België.
Belgie loopt gewoon achter t.o.v. Nl in de digitalisering van entertainment. Dat is de reden, belgen zijn gewoon trager in e-commmerce, ongeveer op plaats 20 in Europa
Maar zijn dit soort winkels geen uitstervend ras? Je ziet al steeds meer dat games (legaal) gedownload worden of via de cloud gespeeld gaan worden. Dit allemaal zonder tussenkomst van de detailhandel.
Mijn inschatting is dat games/speelgoed winkels het de komende jaren economisch zwaar gaan krijgen.
Waar de GameMania het verschrikkelijk goed in doet (of deed ondertussen?) is de tweedehands markt en dat is niet zo makkelijk om online te doen. Een aantal jaren geleden werkte ik samen met wat vrienden aan de eerste GameMania in Nederland en zetten de volledige focus in op tweedehands. Nieuwe games zijn leuk; tweedehands games verkopen beter en maak je dikwijls dezelfde (soms zelfs iets meer) marge mee. Als ik nu dezelfde Gamemania inloop (het is die in de Cronjéstraat in Haarlem) dan merk je dat de focus is verschoven van tweedehands naar nieuw, en dat is erg zonde. De tweedehands bakken zijn niet goed ingedeeld, het is lastig een game te vinden etc. De consument wil voor goedkoop een leuk spelletje hebben. Als het kan ook nog een recente. Er wordt echter niet wat effort gestoken in het voorzien van die behoefte.

De verschuiving naar volledig online zal uiteindelijk komen. Als ze zich blijven focussen op nieuwe games, dan is het al gauw over. Focussen ze zich weer op de tweedehands markt, dan rek je het denk ik nog wel een paar jaren.
Nu is mijn vraag, hoeveel van het bedrag van tweedehands games zien de ontwikkelaars/uitgevers van deze game?

Ik koop al mijn games legaal (meeste steam) maar wordt beperkt door DRM (Assassins Creed 2 en Sim City als extreme voorbeelden). De reden die gegeven wordt is antipiraterij.

Maar is verkoop van tweedehands games eigenlijk niet hetzelfde (indien de uitgevers van de game niks ontvangen)???

Ik ben 100% voor het kunnen doorverkopen van games, begrijp mijn niet verkeerd maar er wordt zo wel met twee maten gemeten.

Als ik dan Total Bisquit hoor over de verkoop van tweede hands games dan beweerd hij zelfs dat dit grotere schade aan de game industrie geeft dan piraterij ... (geen idee of hij hierin gelijk heeft btw).

Dus vandaar mijn vraag hoeveel (procent) per verkoop de originele uitgever/makers van de game ontvangen uit tweedehands verkoop? En dan als vervolg vraag, hoe "legaal" is dit? En met legaal bedoel ik vooral in de voorwaarde van de game/uitgever.
Een uitgever/ontwikkelaar ziet niets van een tweedehands verkoop terug. Dat is ook de reden waarom het een doorn in hun ogen is. Het doorverkopen van je eigen goederen is echter volledig legaal in Nederland (wellicht wat uitzonderingen, maar ik kan er niet zo gauw een noemen).

Een uitgever kan het niet uitsluiten in hun voorwaarden. Deden ze dat wel, dan zou dit betekenen dat ze (even extreem) de Gamemania als klant zouden verliezen terwijl er fors veel games worden afgenomen. Dat is gewoon een niet werkbaar scenario.

Naar mijn mening moet een uitgever de tweedehands niet proberen tegen te werken, maar een manier proberen te vinden om het te exploiteren. Een van de methodes die ze hebben uitgeprobeerd is dat van de keys die je nodig hebt om bijvoorbeeld gebruik te mogen van hun servers als je de game tweedehands hebt gekocht. Dat vond ik zelf een prima compromis, maar ik meen dat ze hier op terug komen. Hoe ze het wel zouden moeten doen, dat durf ik niet te zeggen.

Vergeet echter niet dat ondanks dat een winkel veel tweedehands games aanbiedt, dit niet betekent dat er geen nieuwe games meer verkocht worden. In tegendeel zelfs; met de tweedehands games bonden wij veel klanten aan ons die meerdere malen per maand even langs kwamen om te kijken of er nog wat nieuws lag in de tweedehands bak. Meestal heb je na de release van een nieuwe game hem niet direct tweedehands en gaan ze toch overstag om hem nieuw aan te schaffen. Die verkoop had je wellicht niet als je ze niet aan je gebonden had.
Als het goed is, ziet de ontwikkelaar daar niets van terug. Net zoals de fabrikant van mijn fiets geen geld ontvangt als ik mijn fiets aan iemand anders verkoop. Of een boek wat doorverkocht wordt, daarvan ziet de schrijver ook geen cent.

Het zou echt gek zijn als je voor het mogen verkopen van je eigen spullen nog eens extra aan een fabrikant/ontwikkelaar zou moeten betalen. zij hebben immers al (goed) aan deze goederen verdiend.

Als ze claimen dat ze te weinig verdienen, moeten ze ofwel kosten besparen ofwel de prijzen verhogen. Dat laatste is wel een valkuil want het kan de verkoopcijfers natuurlijk erg nadelig beinvloeden (vooral als concurerende studio's wel voor de kosten besparing optie zijn gegaan en een gelijksoortige game maken maar dan goedkoper op de markt zetten)
Dat is niet helemaal een eerlijke vergelijking; de Gamemania is nog een tussenpersoon die normaliter ook met de uitgever handelt. Als jij je fiets direct doorverkoopt zit daar niet iemand tussen die direct handelt met de fabrikant van de fiets
@Misha
Je stelling klopt niet helemaal want ik kan bijv. mijn fiets rechtstreeks doorverkopen aan een consument (net zoals bij een game), maar ik kan ook mijn fiets inruilen bij de fietsenwinkel (net zoals gamemania voor games). Gamemania en de fietsenwinkel zullen overigens beiden geen contact hebben met de fabrikant/uitgever.

Maar goed: in beide gevallen verdient de maker hier niet rechtstreeks (kom ik zo op terug) aan. En dat lijkt me terecht. Waarom zouden zij nog meer moeten verdienen aan iets wat niet meer hun eigendom is?
Nu laat ik licenties voor games even in het midden, want dat blijft een grijs gebied omdat de uitgever een beschadigde drager van een licentie ook (bijna?) nooit vervangt tegen hardwarekosten/administratiekosten alleen.

En hoezo verdient de maker indirect op tussenhandel => omdat er nu mensen zijn die het product aanschaffen met het oog op een doorverkoop, waar deze mensen anders het product niet hadden aangeschaft omdat ze het te duur vonden. Dan is het product in ieder geval door de maker verkocht aan mensen die het anders wellicht niet hadden gekocht. Het krampachtig verbieden van een tweedehands markt zou nog wel eens nare financiële gevolgen kunnen hebben voor de fabrikant.
Een interessante ontwikkeling die wij accountants wel meer zien in het bedrijfsleven. Dat onderdelen uit het grote geheel trekken om zelfstandig verder te gaan. Ik vind dit een slimme zet van de huidige oprichters. Dit zorgt dat Gamemania én kan blijven bestaan, én zijn eigen koers kan varen wat ten goede kan komen voor de klanten.
Toch lijkt het mij maar de vraag hoe lang de fysieke game-verkoop winstgevend blijft. In mijn glazen bol gaat ook Gamemania niet echt een gouden toekomst tegemoet.. Maar goed, op zich wel een goede zaak dit.
GameMania heeft als bedrijfsgimmick de verkoop van tweedehands games. Dit onderscheidt de winkel duidelijk van andere (online) shops.

Afhankelijk van het beleid voor de aankomende consoles zie ik GM niet zo snel over de kop gaan.
Ga maar eens daar een 2dehands game kopen.
Je betaald er gewoon de volle prijs bijna daar, niet normaal.
Én dan kopen ze hem voor heel goedkoop in damn...

Ik vind het maar een dure winkel gamemania, liever dan gewoon webshops...
Ja, maar (wat PC betreft) hebben we met Steam en Origin eigenlijk alle games online beschikbaar, zo te bestellen vanuit je luie stoel. Het is een kwestie van tijd voordat het op deze manier ook gaat werken op de consoles. (Dat is deels al zo.) Bovendien zijn de console-games ook te koop bij de normale platenzaken en computerwinkels.
Ik zie echt geen toekomst in gespecialiseerde gamewinkels, het is echt een aflopende zaak.

Mij zul je in elk geval geen aandelen GameMania zien kopen...
Alleen kan je games uit online platformen (nog) niet doorverkopen. Iets wat nog altijd gamers er van weerhoud om deze platformen te omarmen.
Ik vraag het me af. Volgens mij zijn er maar weinig gamers die bezig zijn met hun games tweedehands te verkopen. Voor de verkoop van een tweedehands game aan een GameMania vang je misschien nog 25% van de nieuwprijs, zij moeten immers ook weer doorverkopen. Dat vind IK in elk geval niet de moeite waard.

LordLynx hieronder heeft een beter punt: De prijs. Fisieke schijfjes uit de winkel zijn vaak nog steeds goedkoper dan de steam-versie.
Op dit moment is er een steamsale in mijn ervaring gaan die principes snel overboord zodra de prijzen worden opgemerkt (dagelijks 75% korting momenteel, sommige zelfs 87%).

Voor pc games valt er ivm keys eigenlijk al jaren niets te ruilen. Console gamers ruilen onderling regelmatig. Blijft een twijfelachtig business model. Zeker met twee man personeel en een lege winkel ivm de hoge prijzen. Er zit hier een mycom 100 meter verderop die een stuk voordeliger is.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 20:17]

kun je een hardcopy versie van bijvoorbeeld sniper elite V2 dan wel door verkopen? volgens mij zijn tegenwoordig bijna alle hardcopy games voor pc ook gebonden aan een platform, hetzij origin, steam of uplay of battle.net
Als je de ophef over het koppelen van games op de Xbox One gelezen hebt zul je wel begrijpen dat consolegamers nog lang niet klaar zijn om al hun content digitaal aan te schaffen....

Begrijp het sowieso niet echt waarom je een game voor 60 euro zou willen downloaden terwijl je voor 45-52 euro hem gloednieuw in de winkel kan halen, zeker niet als een download langer duurt omdat die games zo groot zijn....
Als je weet waar je zoekt, heb je zo een steam key voor de helft van de nieuwprijs. Ik had bijv. een pre-order voor Hitman Absolution voor 19 euro. Met een beetje snelle internet hoef je meestal niet meer dan 30-60 minuten wachten. Ik kan mezelf heus wel bezighouden met iets anders in de tussentijd. Voor mijn PS3 hou ik me helaas nog steeds aan hardcopy voor de exclusives.
Hoewel dit klopt verbaas ik me er nog steeds over dat zoveel mensen er gebruik van maken. Ik loop in Utrecht de Gamemania wel eens in maar heb er volgens mij nog nooit wat gekocht, de prijzen zijn gewoon te hoog. Ik heb ook regelmatig 2e hands games bij die tent gezien die bij de Mediamarkt een paar honderd meter verderop nieuw goedkoper waren. Bij nieuwe games is dat overigens bijna altijd het geval.

Maar kennelijk zitten er toch een hoop koopjes tussen, of is er een flinke markt voor mensen die games wel snel willen spelen en door een paar dagen te wachten toch weer een tientje besparen op de nieuwprijs ofzo.
Anoniem: 338569 @Jheroun16 juli 2013 20:56
je koopt een game speelt het uit en ruilt het bij game mania als ze wat leuks hebben en ander verkoop je hem op marktplaats .
maar nieuwe games pff ik ga echt geen volle pond betalen 60 euro voor sommige games dat is gewoon echt veel te duur
Dan ben jij als accountant ook vast wel bekend met de term 'sterfhuisconstructie',
Wij, tweakers, zien dit soms ook maar er was op een bepaald punt in het verleden toch een goed argument om samen te gaan of een aparte sub-tak te starten? ;)

Helaas veel stuiptrekking verschijnselen in de retail de laatste tijd en 'gunstige' omstandigheden om veel overbodig personeel snel op straat te kunnen zetten.
Anoniem: 399807 16 juli 2013 08:51
Games worden steeds trivialer om aan te kopen. Je kunt nu met een paar klikken alles online aanschaffen. Je hoeft je stoel niet meer uit. En dat is geen voordeel.

Vroeger las je de bladen en ging desnoods nog eens online kijken naar een trailer. En dan was je blij als je zo ver was om een aankoop te doen. Je pakte je fiets of de bus en ging met dat doel de stad in. Je ging een winkel binnen vol spanning en hoop en ging de schappen eens uitpluizen. En soms vond je nog wat anders dat ook leuk was.

Misschien was het mooiste nog wel dat als je dit deed in de herfst, je de kans had nog eens nat te regenen, dat maakte het misschien nog leuker, want dan kon je thuis gekomen je natte kleding uitdoen en met een kop thee gezellig je game installeren. Je verheigde je er echt op want wat je had gekocht was niet zo maar iets, dat was een gaaf spel, waar je dagen achtereen bij ging zitten. En dan riep je moeder van beneden dat het etenstijd was en dacht je 'nog een turn...' En na het eten verdween je weer naar je kamer.

Een spel was wat, het was een fysiek ding, een disk, of meerdere, later een CD en later een DVD. Het had een boekje en daar kwam altijd een sterke geur van af, de geur van papier en inkt en weet ik veel wat. Je las de handleiding, je bekeek de kaart. Wat een avontuur.

Tegenwoordig ervaar ik dat allemaal niet meer zo. Games hebben status verloren. Je kunt te veel illegaal downloaden, een kaal stuk software zonder boekje, tenzij er een pdf bij zit tegenwoordig

Legaal kopen online is nauwelijks interessanter. Clouds zijn onzin en dienen nergens voor behalve dat je 'geownd' wordt door het platform waar je ze koopt. Een game in de sale kan wel 75% goedkoper zijn, ze geven het praktisch weg. Tientallen mensen hebben jaren zitten zweten om het spel te ontwikkelen en Steam geeft het gewoon weg, verleid mensen (ik ken ze wel) die zich niet kunnen inhouden het te kopen. Mijn kennis heeft 150 games via Steam gekocht en nooit of nauwelijks gespeeld.

Het is allemaal wegwerp spul tegenwoordig. Massa consumptie van de onderste plank. Niemand heeft nog respect voor spelen, het is nu allemaal gewoon. Niemand lijkt nog te geven om een geurend boekje, een kaart, een key-layout op papier, een doosje met een mooie afbeelding. Een mooie CD of DVD.

Dingen door de tijd worden niet altijd beter, nietwaar? Geef mij maar de nostalgie van het mysterie en het wonder van de gameshop. En fietsen door de regen.
Een mooi verhaal over vroeger...
Ik kan me nog herinneren: Mooie magazines, met op z'n minst een score van 70% voor elke game, hoe ruk ze ook waren.
Helaas waren alle games zo goed als niet te krijgen in Nederland, en al zeker niet in een klein dorp...
Kocht je dan een game, bleek het een overgehypte zooi te zijn, en zat je daar lekker met je dure misser...
Geef mij de online wereld maar.

En dan: Steam geeft de game zo goed als weg? Wat dacht je van de enorme stapels games in de bittenbak bij de Bart Smit of een gameshop?
Daarnaast neem ik aan dat Valve afspraken maakt met de uitgever van de games die in de uitverkoop gaan. 100 knaken verdienen met uitverkoop of 10 keer een tientje zonder 75% korting?

Daarnaast heb je tegenwoordig (gelukkig) veel 'special editions' van games. Met figuurtjes, en speciale verpakkingen etc.
Die ga je ook niet ophalen door weer en wind, nee die laat je door de pakketdienst lekker langsbrengen.
Op mijn steam account staan ook een 130 tal titels ondertussen, en de meeste van die spellen zijn wel degelijk gespeeld. Niet allemaal. Soms zijn er bundels gekocht waarvan ik enkele spellen links heb laten liggen. En ja, sommige spellen heb ik amper gespeeld, anderen hebben dan weer honderden uren op de teller staan.

Het grote probleem is dat vele games vervallen in eenheidstroep. Je moet er om te beginnen als game al echt uitschieten, je moet iets unieks hebben, en liefst op meerdere vlakken, en dan word een spel het wel degelijk waar om aan te kopen. En ja, een goed spel durf ik zelfs voor meerdere platformen in huis halen. Zo heb ik verschillende games op console gekocht, en later bij een sale op steam ook nog eens voor de PC.
Je haalt voor een groot deel van de tekst de woorden uit me mond.
Als ik tegenwoordig in de GM voor games zit te kijken dan ben ik vaak de enigste, ik hoop dat GM over 10 jaar nog bestaat maar ik vrees het.

Ik pre-order er nog steeds me spellen en zit altijd vol smart te wachten om me game op te HALEN, en hoop dan ook op tientalle anderen op de dag van release.
Vaak als ik dan de game kom ophalen ben ik de enige.

Toch hoop ik dat ik dit nog enkele jaren kan blijven doen, we moeten er maar aan geloven dat straks alles digitaal is of nog word.

Geef mij maar de papieren handleiding en map :) .
Heel mooi verhaal alleen wel heel erg geromantiseerd.

Om te beginnen praat je over je "jeugd" en ik kan me daarin helemaal vinden, ik deed precies hetzelfde. Je keek uit naar een game en haalde hem in je favoriete gameshop waar je de medewerkers kenden en zij jou waardoor je net dat beetje extra service krijgt en ze zonder dat je het gevraagd had een game voor je achter hadden gelegd. Je kocht het doosje met kaarten, special editions, munten, de geur en weet ik veel wat. Dit mooie doosje zette je op de plank naast de andere en je was weer even zoet.

Echter, hierna verschillen jij en ik wel van mening.

Online kopen een voordeel, zeker voor heel veel mensen wat jij blijkbaar anders ervaard. Want tijden zijn veranderd zowel voor ons als de game industrie. Waar we vroeger, in onze jeugd de tijd hadden om uit te kijken naar nieuwe games, zijn vele van ons nu vader (of moeder), werken full-time, wonen op ons zelf of hebben andere zorgen/tijdsbestedingen (mama kookt niet meer voor ons :().

Hierdoor is het gewoon makkelijker om een game snel(in de Steam Sale), vanuit onze bureaustoel te kopen.

Tegenwoordig kan je nog steeds game bladen lezen, trailers kijken en op de fiets in de stad je games uitzoeken, wat dat betreft is het nog steeds mogelijk (behalve voor indie games dan). Hierin ben je echt zelf veranderd en nog niet de game industrie (al zal dit niet lang duren).

Ook ben ik het niet eens dat games hun status verloren hebben, in tegendeel juist! Gisteren las ik op nu.nl (je moet wat op je werk :P) dat League of Legends in Amerika door de overheid als officiële sport is erkend en heel veel meer status kan een game niet krijgen volgens mij!

Verder is online kopen en de cloud verre van onzin en dien echt wel ergens voor, ondanks dat jij het er misschien niet mee eens bent of anders ervaard.

Steam is een geweldig platform, behalve het feit dat je games eigenlijk niet echt je eigendom zijn na aankoop (maar dat geldt helaas ook voor de fysieke game die tegenwoordig ook via Steam werkt). Steam is meer, het is je bibliotheek, je games zijn overal beschikbaar, automatische updates, mods, big picture (love it) en nog veel meer.

Persoonlijk ergerde ik mij bijvoorbeeld met Morrowind om alle patches en mods opnieuw te moeten installeren na nieuwe windows instal of nieuwe PC. Met steam/skyrim is dit vele malen makkelijker geworden.

Dat Steam games voor 75%/80%/90% verkoopt is in overleg met de uitgevers/makers van de games net zoals de Humble Bundels waar je zelf je prijs kan bepalen (tot het belachelijke van 0.01€).

Reken maar dat ze beiden dik verdienen aan deze sales (want er wordt gewoon hard verdient op hun oudere games die vroeger niet meer verkocht werden) en niet alleen omdat mensen verleid worden om te kopen.
Nieuwe games gaan namelijk nooit voor zulke hoge kortingen weg. Maximaal 50% waardoor het op dezelfde prijs komt in de goedkopere webshops van fysieke game verkopen. Dat mensen er jarenlang op gezweet hebben is dan ook geen argument gezien de winst wordt gehaald uit de eerste week verkoop vaak. Hierin vergelijk jij nieuwe games die je op je fietsje kocht met oudere games op steam volgens mij?

Ja, we leven in een massa consumptie cultuur tegenwoordig, maar dat zie je overal en geldt niet enkel voor games.

Maargoed, hierin verschillen we dus van mening maar je hebt zeker een mooi verhaal waarin ik mij tot zekere hoogte kan vinden. :)

Als tip geef ik je mee dat je nog steeds de nostalgie van het mysterie en het wonder van de gameshop kan ervaren. En het fietsen door de regen kan ook nog steeds (het is tenslotte Nederland). ;)
Hoewel het natuurlijk veel sneller en makkelijker is om een game legaal te kopen op bv steam, heb ik wel erg vaak momenten dat ik wenste dat ik mijn games niet legaal had gekocht/gedownload. Doordat steam en origin en andere platformen nog wel eens platgaan en zo een game-experience verzieken, heb je dat probleem met 'gepatchte' games niet. Games koop ik gewoon, puur omdat ik wil dat er op het PC platform uitgegeven blijft worden. Maar soms is een crack van een game die ik legaal bezit wel DE oplossing om m zonder storingen te kunnen spelen.
Je hebt hier wel een heel mooi nostalgisch verhaal opgeschreven, maar hoe meer ik mezelf daarin herken bij het lezen van elke nieuwe zin, des te meer ik toch niet kan ontsnappen aan een heel andere gedachte...

we worden oud... :)
Ik hoop dat ze het redden, maar in de wereld met online verkopen van games ( zoals Steam ) zullen ze het heel zwaar krijgen. Panden en inventaris drukken toch altijd wel zwaar op de onkosten balans.
Is Steam niet duurder?
En hoe zit het met het tweedehands kunnen doorverkopen?
Is Steam niet duurder?
En hoe zit het met het tweedehands kunnen doorverkopen?
Tweedehands games kunnen doorverkopen is leuk, maar daar moet een keten als de Game Mania het niet van hebben, het download- en verdienmodel van games zal ze uiteindelijk de das omdoen en dan kun je alleen nog maar online terecht voor games. Ze kunnen zich beter richten op een goedkope en concurrerende webshop ipv geld blijven steken in onrendabele winkels.
Wat mij trekt bij dit soort winkels is dat je ook oude games kan krijgen die je niet meer vind in het normale assortiment van winkels. Die kun je ook op marktplaats vinden (en vaak ook goedkoper) maar soms liggen er leuke dingen tussen die je direct kan meenemen naar huis.
Soms zijn er ook goede aanbiedingen, zo was BF3 premium 10euro en MOH warfighter 3euro (beide nieuw natuurlijk).
Als de xbox one tweedehands verkoop online gaat ondersteunen zie ik het wel somber in voor de verkopen van de fysieke verkoop. Op de lange duur zal zo'n winkel in problemen komen als ze zich niet aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.
Oude games die al jaren uit zijn (bijvoorbeeld een Gold Edition oid), daar verdient de Game Mania bijna niets aan gezien de beperkte marge op goedkope games. Dan moet je nogal wat oude/tweede hands games verkopen hoor. ;)
Ik heb bij free record shop gewerkt, 2e hands moet gamemania het juist wel van hebben
Wellicht normaal wel, maar als je kijkt naar de prijzen die nu in de Summer Sale langsvliegen daar kan je bijna niet meer mee concurreren.

En dan heb je naast het bekende Steam ook nog eens de "grijze" kanalen zoals Gamekey sites waar helemaal niet tegenaan te concurreren is.

Ben blij dat ik geen brick'n'mortar store ben tegenwoordig :)
Ja klopt en als het om "offline" winkels gaat dan is mijn ervaring dat Game Mania vaak iets duurder is dan bijvoorbeeld de MediaMarkt en Saturn. Ik zie niet goed hoe GM het hoofd boven water kan gaan houden tenzij het een prijsvechter wordt of hun assortiment gaat uitbreiden met andere zaken naast games.
Ja, Steam is vast duurder.
Aan de andere kant betaal ik graag wat extra voor het gemak ervan.
Geen gedoe met schijfjes, makkelijk overal waar ik Steam neerzet bij mijn games kunnen, etc.

Neemt niet weg dat ik zo nu en dan in fysieke winkels loop te neuzen bij de games, maar het is de laatste jaren wel een stuk minder.
Bij Steam kan doorverkopen niet.
Je kan echter net zo veel Steam accounts hebben als je wil. Als je dan een account per game neemt en anoniem betaald (met Paysafe) zou je in principe een spel kunnen wegruilen.
Echter is dit best wel gedoe, vereist vertrouwen en willen de meeste mensen daar niet aan.

Voor nieuwe games is Steam niet goedkoop, maar voor de wat oudere games is het echt SUPER MOOI.
Ik zit nu toevallig de luxe editie van Fallout New Vegas te downloaden die ik voor 5 euro heb gekocht.
Inderdaad, lijkt me geen fijne markt om nu in te zitten. Denk ook even aan "de grootste groeimarkt mbt games", namelijk mobiele telefoon. Daar wordt een hoop geld uitgegeven en heeft de klassieke gamewinkel helemaal niets mee (tot op heden dan).
De enige manier (zover ik zie) dat de huidige gamewinkels er iets in zouden kunnen gaan betekenen is hun (goede) naam te gebruiken en een app ontwikkelen waarmee de leukste online games gekocht kunnen worden waardoor de winkels een percentage van de opbrengst kunnen houden, maar vernieuwing was in ieder geval niet de sterkste kant van FRS dus ben benieuwd hoe dat bij Gamemania als los bedrijf gaat worden.
En vergeet niet de hoge prijzen die ze bij gamemania vragen... Ik koop er in iedergeval niets, ben daar nog nooit een game tegengekomen die ik niet ergens anders een stuk goedkoper heb kunnen krijgen, en dan al helemaal voor hun 2e hands games, prijzen vragen waarvoor je op internet gewoon splinternieuw kunt krijgen inclusief verzendkosten....
Inderdaad, zelfs de inmiddels verouderde Starcraft HotS was bij GM 6 euro duurder dan bij concurrent Bart Smit... en dat is nota bene een speelgoedwinkel.
Op zich vind ikj het natuurlijk goed van Game Mania dat ze hun eigen richting willen trekken en niet zich laten over nemen. Dit zorgt ervoor dat de keten controle blijft houden over zijn kern doelstellingen en niet zomaar een sokpop wordt van een ander groot bedrijf.

Dat gezegd hebbende kom ik zelf niet eccht bij Game Mania. Ik zie wel enigzins het nut van de winkel in maar ik vrees dat met het groeiende geweld van downloadable content uiteindelijk winkels met fysieke media een uitstervend ras dreigen te worden.

Steam en Origin zijn hiervan een teken aan de muur. Ook de next-gens doen al in grotere maat werken met downloads. Er zal wel altijd vraag blijven naar fysiek media. Als we kijken naar de Muziek CD ligt deze ook nog gewoon bij de V&D en de Media Markt, maar speciaalzaken zie je een heel stuk minder dan een jaar of tien geleden. Zo zullen ook fysieke games gewoon een onderdeel worden an grote algemene retailers en verwacht ik dat Game Mania de komende tien jaren het zeer moeilijk zal krijgen.
Op zich vind ikj het natuurlijk goed van Game Mania dat ze hun eigen richting willen trekken en niet zich laten over nemen. Dit zorgt ervoor dat de keten controle blijft houden over zijn kern doelstellingen en niet zomaar een sokpop wordt van een ander groot bedrijf.
Dat laatste is juist wel gebeurd, in 2006 heeft de FRS namelijk Game Mania overgenomen. ;)
Game Mania, de gameshop die onder het Free Record Shop-concern valt, gaat zelfstandig verder. De oorspronkelijke oprichters nemen de winkelketen over.
Anoniem: 384777 16 juli 2013 09:56
Zijn nog erg veel mensen die graag fysieke games kopen, en zolang dat nog in de handel is zullen ze dat ook blijven doen. Daarnaast is het kado geven van een online-aangekochte-game weer niets vergelijken met een fysiek doosje wat je mooi kan inpakken. De 2e hands afdeling is ook altijd interessant. Toch zie ik zit soort winkels vroeg of laat wel een keer verdwijnen, helaas.
Zolang ze het niet voor pc games doen hebben ze er wat aan. Zeer hoor % van de pc games moet je gewoon steam key invoeren en je hebt bijna niks aan de disc.
Willen de echte gamers nog naar de winkel toe dan? Enige plus is een mooie hoes...
en 2de hands games voor consoles.
Games die daar 2e hands duurder zijn dan nieuw via webshops.

Retail verkoop gaat dood.
Tegenwoordig hebben de online keystores zelfs al prijsvergelijker sites:

http://www.allkeyshop.com/blog/

Het is een kwestie van tijd voor de massa met een paypal accountje of gewone bankkaart deze bronnen op grote schaal begint te gebruiken.
En als de grote massa dit massaal gaat doen dan zullen de uitgevers ook middelen vinden om dit te blokkeren zoals regio gebonden keys waarna je weer met dns of vpn aan de slag moet en de grote massa het dus niet meer doet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.