Computer-webwinkel Salland is failliet

De webwinkels Salland en het bijbehorende Flevo van Salland Automatisering uit Raalte zijn failliet. Beide webwinkels zijn offline gehaald en klanten kunnen niet meer bestellen. Maandag of dinsdag wordt het faillissement van Salland officieel uitgesproken.

SallandDe webwinkels Salland.eu en Flevowebwinkel.nl zijn vrijdag offline gehaald door Salland Automatisering uit Raalte. De reden blijkt een faillissement te zijn dat maandag of dinsdag officieel uitgesproken zal worden, zegt Ben Oosterveen, directeur en oprichter van het bedrijf. "We konden niet meer aan onze betalingsverplichtingen voldoen door de economische omstandigheden", aldus Oosterveen.

Onbekend is wat er met lopende bestellingen van klanten gebeurt. Daar zal de komende curator over moeten beslissen. Salland is opgericht in 2001 en in het hoofdkantoor in Raalte werkten nog 8 mensen. Het aantal personeelsleden was de afgelopen jaren al flink teruggebracht bij saneringsrondes. Tijdens de meest succesvolle periode van het bedrijf werkten er 32 mensen bij Salland.

Salland Raalte"Het aantal orders liep terug, maar in feite zijn het de kredietmaatschappijen die ons de das om gedaan hebben", zegt Oosterveen tegen Tweakers. Volgens de directeur kon het bedrijf de komende maanden door de reorganisatie zwarte cijfers draaien, maar weigerden kredietverstrekkers om kapitaal te verstrekken omdat die naar oude omzetcijfers zouden kijken. "Een hoop klanten en distributiemaatschappijen zitten nu met hun handen in het haar", aldus Oosterveen. Salland was een webwinkel voor computeronderdelen en software en via Flevo werden ook andere producten, zoals op het gebied van audio, televisie en speelgoed geleverd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-06-2013 • 13:06

382

Submitter: GertW

Reacties (382)

382
367
263
14
2
30
Wijzig sortering
Anoniem: 445891 14 juni 2013 15:00
Klanten van Salland die problemen hebben kunnen zich maandag wenden tot ICT WAARBORG tel Bemiddeling: 088 - 77 300 70
Je zal dan te woord worden gestaan door een Juridisch adviseur.
Succes mede Tweakers.
Men kon nog geen verdere uitspraak doen helaas vandaag
lekkere inlichtingen jij!

Dit geld alleen voor lopende contracten zoals garanties etc.
quote van ict waarborg:
"Let op: aanbetalingen, afspraken over nog te leveren producten en servicecontracten vallen bij een faillissement nooit onder het waarborg."

bron: http://www.ictwaarborg.nl/over-ictwaarborg/7-zekerheden/ (punt 7)
Jemig, heb afgelopen vrijdag daar nog een camera opgepikt (op locatie betaald).

Hoe zat het ook alweer met garantie?
Hoe zat het ook alweer met garantie?
Volgens (de cache van) de website is dat geen probleem aangezien Salland Automatisering is aangesloten bij het ICTWaarborg. Bij een faillisement staat ICTWaarborg garant en zorgt ervoor dat de oorspronkelijke garantieverplichtingen worden nagekomen:
6. Nakoming gemaakte afspraken bij faillissement
Zijn er tijdens de koop speciale afspraken gemaakt en het bij ICTWaarborg aangesloten bedrijf gaat failliet, dan zorgt Stichting ICTWaarborgFonds er voor dat, tot een jaar nadat deze afspraken zijn gemaakt, de afspraken worden nagekomen. Dit voor zover het tenminste afspraken betreft die, gezien de koop, redelijk en billijk kunnen worden genoemd.
http://www.ictwaarborg.nl/over-ictwaarborg/7-zekerheden/
Voor garantie heb je dan misschien enigszins mazzel met de ICT Waarborg. In mijn geval dat je iets hebt besteld, betaald maar nog niet is geleverd en de zaak gaat failliet dan doet ICT Waarborg helaas helemaaaaal niets.

7. Zekerheid bij einde bedrijf

U wilt zekerheid dat u niet in de kou staat als een bedrijf waarmee u nog een lopend contract heeft haar activiteiten beëindigt. ICTWaarborg biedt de zekerheid dat wij u in dat geval in contact brengen met één of meerdere bedrijven die de diensten kunnen voortzetten onder dezelfde voorwaarden of condities die hier het dichtst bij komen.

Let op: aanbetalingen, afspraken over nog te leveren producten en servicecontracten vallen bij een faillissement nooit onder het waarborg.
Daarnaast geldt dat de door ons geboden zekerheden alleen betrekking hebben op het verlenen van diensten of aankopen die zijn gedaan gedurende de periode dat het betreffende bedrijf bij ICTWaarborg is/was aangesloten. De genoemde zekerheden gelden niet wanneer het totaal financieel belang van een consument boven de € 2500,- kan uitkomen of wanneer een bedrijf zijn activiteiten beëindigt. In dat laatste geval kan alleen nog een beroep worden gedaan op punt 7 van de geboden zekerheden.

http://www.ictwaarborg.nl/over-ictwaarborg/7-zekerheden/
speciale afspraken
De afspraken waarop wordt gedoeld, betreffen - zoals gezegd - speciale afspraken. Daarmee wordt bedoeld dat het aparte afspraken betreft, die niet standaard zijn en individueel met een klant worden gemaakt. Bijvoorbeeld een toezegging om een gekochte pc kosteloos bij de klant thuis te installeren en hierop een printer en internet aan te sluiten o.i.d.
Afspraken die als normaal kunnen worden gezien, bijvoorbeeld een meerjarig onderhoudscontract, vallen dus niet onder deze regeling.
bron: http://www.ictwaarborg.nl...punt-6-van-de-zekerheden/
Voor garantie op producten moet je kijken onder punt 5.
5. Waarborg nakoming garantieverplichtingen
Gaat een bij ICTWaarborg aangesloten bedrijf failliet, dan zorgt Stichting ICTWaarborgFonds er voor dat nog een jaar lang de verplichtingen met betrekking tot de fabrieksgarantie worden nagekomen. Als maximum garantietermijn geldt 3 jaar na de aankoopdatum.
bron: http://www.ictwaarborg.nl/over-ictwaarborg/7-zekerheden/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 16328 @cobrawnl14 juni 2013 16:40
Nu niet meer maar was het wel zie het nieuwsbericht op ICT Waarborg: http://www.ictwaarborg.nl...tomatisering-is-failliet/
Dat wordt vaak overgenomen door andere dealers. Of rechtstreeks bij de fabrikant.
Als je geluk hebt. Zie ook de comments bij het faillissement van Block: Je hebt garantie bij de winkel waar je de hardware gekocht hebt. Eventueel kan een opkoper of waarborgstichting besluiten de garantie overnemen, maar anders heb je pech. Formeel heb je geen recht op fabrieksgarantie, hoewel er wel behoorlijk wat merken zijn die bij wijze van service dit wel verlenen.

Kortom: Als je geluk hebt wordt het overgenomen door een ander bedrijf of is de fabrikant bereid garantie te verlenen, zo niet dan vrees ik dat je pech hebt als het zover mocht komen.

edit: voor de volledigheid even link toegevoegd
edit 2: Ik zie dat tweaker2010 meldt dat ze bij het ICT Waarborg fonds zitten, dus je hebt in elk geval dus 1 jaar garantie via dat waarborg.

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 22 juli 2024 13:20]

Formeel heb je geen recht op fabrieksgarantie, hoewel er wel behoorlijk wat merken zijn die bij wijze van service dit wel verlenen.
Fabrieksgarantie houd je wel. Zoals de naam zegt is dat de garantie vanuit de fabriek, en die is niet failliet. Maar de wettelijke garantie wordt gegeven door de leverancier, Salland dus. Die wettelijke garantie eindigt nu dus. De fabriek kan nu dus besluiten om de fabrieksgarantie te verlengen tot de wettelijke garantie, maar dat is niet verplicht.
De kredietmaatschappijen hebben het gedaan? Nee, het feit dat ze waardeloze service bieden als je een keer garantie nodig hebt, dat heeft ze de das om gedaan. Het klanten bestand loopt terug door deze reden, dan kan je niet meer aan je betalingen voldoen, dan heb je te weinig geld, dan moet je leuren voor geld om het overeind te houden en uiteindelijk hebben de krediet maatschappijen het gedaan.... right...
Mensen hebben tegenwoordig zoveel keuze. Als een bedrijf slechte service heeft, is dat gewoon de laatste keer dat ze daar iets besteld hebben. Hetzelfde gold voor mij. Altijd bij salland besteld totdat ik een keer garantie nodig had op iets en ze zo gods gruwelijk moeilijk deden. Toen heb ik daar niet meer besteld. Kennissen van mij hebben exact dezelfde ervaring gehad met Salland.
Dus uiteindelijk willen de krediet maatschappijen niet meer betalen, maar het begint bovenaan, bij de klanten.
Het verbaasde mij al dat ze nog zo lang door bleven gaan...
Anoniem: 132566 @Fabbie14 juni 2013 13:43
Exact- je slaat de spijker op zijn kop.

Zo zijn er nog een paar zaken die op deze wijze handelen, in de beginperiode waren zij OK, maar in de loop der jaren is er bij Zercom, Afuture en Informatique ook ten nadele van de klant e.e.a. veranderd. Slechte service (aftersales), hoop dreigen en gedoe nodig om je recht te halen bij deze zaken- textbook-stuff van hoe het niet hoort.

De kleine zaken zoals SiComputers, Hardware.nl, Kleinspul, maar ook de wat grotere zoals Azerty en 4allshop, daar krijg je nog de service die gewoon goed is. Het zal mij ook niet verbazen dat er binnen afzienbare tijd nog meer shops op de fles gaan, van het kaliber SA.
Ik ben wel benieuwd wat je minder goede ervaringen bij Zercom, Afuture en Informatique zijn. In mijn beleving zijn dit nog steeds zeer goede webwinkels (vergeleken met de rest). Ik woon in Berkel, dus ik kom vaak bij Informatique (ik bestel bijna nergens anders), dus wellicht zie ik die winkel iets teveel door een roze bril.
Anoniem: 16328 @mux14 juni 2013 16:06
Qua Zercom ben jij dan de enige die goede ervaringen heeft met de aftersales. Twee sterren voor het onderdeel Aftersales dat zegt genoeg lijkt me, dat is echt heel erg slecht. http://tweakers.net/shopr...om-computers/shopreviews/
Heb bij Azerty ook wel eens een stebive email moeten sturen, met verwijzingen naar consumentenrecht om mijn gelijk te halen. Wat dat aangaat lijkt Azerty mij niet veel beter.
Vooral ook omdat mijn recht nogasl duidelijk was. Heb daarom zowiezo weinig vertrouwen in vele webshops en als ze , zoals Azerty ten onrecht je proberen af te wimpelen ben ik er gauw klaar mee.
Salland is al hard achteruit gegaan nadat één van de eigenaren wegging en Azerty.nl oprichte. Sindsdien is het volgens mij hard achteruit gegaan. Laatst nog een Card-reader opgehaald, maar het pand heeft ook totaal een uitstraling, ondanks dat het een internetshop is. Moest heel raar aanbellen, waarna vervolgende deur opgedaan werd en ik werd begeleid naar de showroom. Het voelde gewoon raar aan..

Ook hun webshop werd de laatste tijd steeds onduidelijker (sinds salland.eu) en werd het moeilijker dingen te vinden. Ook onzinnige toepassingen werden eraan toegevoegd, zoals betalen via een credietverstrekken (als ik me het goed kan herinneren). Vaak waren ze net 1 á 2 euro duurder dan Azerty.

Hoofdpand:
http://goo.gl/maps/ldyNn

Het rare is wel dat ze twee jaar geleden juist uitgebreid waren met een pand naast Nagel. Deze was ook zo weer weg, maar staat nog wel op google maps.
http://goo.gl/maps/sYCXc

Al met al jammer, want wat heb ik door veel gekocht. En vooral in het begin was dit toch één van de groote computer webshops van nederland.

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 22 juli 2024 13:20]

Inderdaad, die ervaring heb ik ook. Aanbellen om binnen te komen, dat was in hun beginperiode niet zo. Na ja, op zich heb ik er nooit problemen gehad. Ik was al vrij vroeg klant bij hun. Vooral het bestellen en pas bij ophalen betalen werkte prima. Net als bij Azerty trouwens ook... Jammer dat er een webshop als Salland.eu stuk loopt, wie weet kunnen ze nog een doorstart maken, maar ja lastig verhaal.
Anoniem: 132566 @grote_oever14 juni 2013 13:47
Betalen via kredietverstrekken?
Jammer- had je voor duizenden euro's spullen kunnen kopen, op krediet, en dan spreiden over 36 maanden ofzo- zaak failliet; bedankt voor de spulletjes! :+
You wish, dan krijg je gewoon de curator achter je aan omdat jij het bedrijf nog geld schuldig bent... Zo makkelijk gaat het niet ;)
Precies, je hebt nog een lopende schuld. Die wordt echt niet kwijtgescholden. Grote kans dat ze deze nu versnelt op je gaan verhalen. Dus helemaal geen geluk.
Anoniem: 132566 @FreezeXJ14 juni 2013 18:34
Ik vraag mij dit af...want binnen een overeenkomst 1:1 is dit zo (conform het BW), maar als er e.o.a. fiscale/financiële constructie wordt toegepast, kan het weleens zijn dat daar overkoepelende voorwaarden aan vast zitten en dat voor de te leveren goederen de normale situatie geldt (aansluiten in de rij bij een vordering, geld weg etc.), maar er voor de separate overeenkomst inzake het krediet er aanvullende of andere wetgeving van toepassing is. Dit zou voor de mensen die op krediet gekocht hebben wellicht gunstig uit kunnen vallen- onder voorbehoud, want ik ken de exacte voorwaarden niet waaronder de overeenkomsten tot stand zijn gekomen. Spullen in huis en cf. e.e.a. wettelijk bepaald, de krediet-overeenkomst teniet, wellicht is er sprake van- ik zou -vermits ik belanghebbende was- er even goed juridisch induiken, de kleine lettertjes welteverstaan.
Tja, ben daar ooit klant geweest en veel dure spullen gekocht voor mezelf en vele andere maar ben abrupt gestopt. Ze hielden hun eigen regeltjes er op na wat betreft garantieafhandeling (zij bepaalden wat garantie was en wat niet ipv de fabrikant te betrekken) en hielden er een enorme arrogante houding op na wat ik van diverse mensen ook bevestigd kreeg.

Uiteindelijk overgestapt op Azerty, ook in Raalte, wel iets duurder maar betere service.

Dat ze failliet zijn verbaasd me dus niet echt, tegenwoordig moet je vechten voor je klanten, en niet vechten tegen je klanten door ze met vanalles te bestoken om maar geen garantie te verlenen.

Heb destijds een TFT scherm gekocht van ruim 1300 euro waarbij ik ook nog extra pixelgarantie had afgekocht voor 0 dode pixels (Volgens mij 100 euro extra!). Heb daar gebruik van gemaakt en het scherm omgeruild omdat er 2 dooie pixels in zaten, dat was al een heel gedoe want ze wilden eerst het oude scherm terug, dan pas een nieuwe bestellen en ik zat een paar weken zonder scherm. Na het omruilen werd ik (in de auto, na vertrek!) nog even nagebeld dat bij deze de pixelgarantie was vervallen omdat ik nu 1x had omgeruild. Dus ook al had het nieuwe scherm ineens 3 dooie pixels kon ik geen garantie meer claimen. Dat slaat natuurlijk nergens op! Je koopt die garantie niet voor niks!?

Het nieuwe scherm was uiteindelijk goed, maar die hele houding slaat toch nergens op!

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 13:20]

Wat zei de Kantonrechter hierover? Want als consument ben je beschermd tegen dit soort fraude.
De kantonrechter doet daar geen uitspraak over, want de meeste consumenten weten niet hoe ze iemand kunnen dagvaarden, en om zoiets te laten doen is de lak meestal duurder dan de brief.
Niet alleen webwinkels proberen dat, ook werkgevers hebben er een handje van. Meeste mensen hebben toch zoiets van "kut winkel" of "kut werkgever" en laten het bij die 100 euro zitten ipv dat ze er werk van maken.

Leuker wordt het als consumenten moeten rondkomen van een minimaal inkomen, dan gaan ze even langs het juridisch loket voor gratis advies, kunnen vervolgens doorverwezen worden naar een advocaat die tegen een minimale eigen bijdrage zulk tuig gaat aanpakken. Heeft mijn vriendin 2500 euro opgeleverd toen haar werkgever dacht dat ie met een domme schoonmaakster te maken had die haar rechten toch niet kent.
Overigens zaten er nog meer webwinkels onder hetzelfde bedrijf van Oosterveen:
www.gaco.nl voor Gaming & Consoles
www.cdbo.nl voor CD's & Boeken
www.queensystems.nl voor algemene computerspullen
Jammer. Salland was naar mijn mening een van de betere webwinkels. Ze waren inderdaad niet altijd de goedkoopste maar hun klantenservice maakte dat weer goed.
De klantenservice van Salland goed?!
Dat hoor ik voor het eerste keer,iedereen is juist aan het klagen over de O zo goede service en de aftersales praktijken van dit bedrijf.

Dat was juist de zwakke schakel bij Salland Automatisering .Google gewoon eens op Salland slechte ervaringen:

http://www.trustpilot.nl/review/www.salland.eu

http://www.ciao-shopping....nd_Automatisering__539268

http://www.computerwinkel...isering-b-v/beoordelingen

http://tweakers.net/shopr...nd-punt-eu/shopreviews/2/

Nee de kredietmaatschappijen hebben het niet gedaan,slecht omgaan met de klanten is wat Salland de das heeft omgedaan.

Verder vind ik het jammer voor die mensen die hun baan kwijt zijn ,maar ja ..de klant is koning...niet bij Salland!

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 22 juli 2024 13:20]

Ik heb er een keer iets besteld, en toen konden ze niet fatsoenlijk omgaan met levertijden. Eerst iets 5-10 dagen levertijd, dan ben je 10 dagen verder, schuift het weer 10 dagen op, om vervolgens helemaal niet te kunnen leveren. Selecteer je ander product, gaat na 10 dagen precies hetzelfde en uiteindelijk is dat ene niet leverbare (end of life) product ineens wel leverbaar...

Nee, ben ooit 4 weken door Salland aan het lijntje gehouden en vervolgens heb ik besloten er nooit weer iets te bestellen. Is bij een aantal andere shops ook gebeurd, zoiets flik je 1x en dan ben je de klant kwijt.

Dan die Flevo webshop... exact dezelfde shop, alleen een ander kleurtje en een ander logo. Vanaf de dag dat die shop in de pricewatch verscheen had ik al door dat ze iets met Salland te maken hadden, wat voor mij reden was om ook daar niks te bestellen.
Bolletje Moderator Harde Waren @Essox Lucius14 juni 2013 17:07
Klopt, de service was matig.

In het verleden voor duizenden euro's er besteld. Levertijden klopten inderdaad voor geen meter, maar dat is nog niet zo zeer het grootste heikel punt. Echt slecht was namelijk de aftersales; ik had één keer een kapotte harde schijf en gingen ze helemaal moeilijk doen om die te vervangen. Dit terwijl het nog gewoon binnen de garantieperiode was. Uiteindelijk, na lang aandringen, een geldbedrag teruggekregen wat bij lange na niet voldoende was om een nieuwe harde schijf te kopen (onder het mom van "Ja meneer, u heeft hem wel een tijdje gebruikt"). Sindsdien nooit meer wat daar gekocht en ben ik uitgeweken naar Azerty, 4launch, CD-ROM-Land. etc. Bij die winkels heb ik ook RMA's van hetzelfde kaliber gedaan en die worden wel gewoon prima afgehandeld.

[Reactie gewijzigd door Bolletje op 22 juli 2024 13:20]

De klantenservice van Salland goed?!
Dat hoor ik voor het eerste keer,iedereen is juist aan het klagen over de O zo goede service en de aftersales praktijken van dit bedrijf.

Dat was juist de zwakke schakel bij Salland Automatisering .Google gewoon eens op Salland slechte ervaringen
Het zal in de laatste jaren dan slechter geworden zijn. Ik heb er al 4-5 jaar niets meer besteld denk ik, maar daarvoor wel van tijd tot tijd en mijn ervaringen waren toen erg positief.
Mijn ervaring was juist dat ze vaak de goedkoopste waren (in vergelijking met Gistron, Yorcom, enz) en de service waardeloos. De waardeloze service heeft ze ook de das om gedaan. Dan loopt je klantenbestand namelijk leeg...
Is natuurlijk wel afhankelijk van of er iets mis gaat, is het geleverde product in orde dan zal men weinig te maken hebben met de service.. enuh, er zijn veel webshops waarbij de service zeer wisselvallig is, soms ligt het er maar net aan welk persoon toevallig net de klacht afhandelt...
Mee eens,

Was voor mij een bekende naam. Regelmatig wat besteld, geen klachten. Bij ons is Dynabite net verdwenen, dat snap ik nog. Maar als nu ook al de webwinkels gaan....
Tjonge, waar komt dat ineens vandaan? Ik heb daar in het verleden echt heel vaak hardware besteld. Tegenwoordig niet zo vaak meer, omdat ze wat duuder zijn geworden de afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door onok op 22 juli 2024 13:20]

Waarschijnlijk juist door het geen wat je zegt, dat men er in het verleden heeft besteld maar dat nu niet meer doet. Dat komt natuurlijk weer doordat het beter (goedkoper, betere service, dichterbij etc.) is om bij andere winkels te bestellen.
Het is hier hier vrij simpel, de banken willen een ondernemer niet meer helpen. Dat is zeer schandalig!

edit : Als bedrijf heb je een betaal termijn, die kan 7 dagen zijn maar ook 2 maanden. of soms nog langer, dit krijgen ze bij banken die deze bedragen verzekeren. Maar banken willen meer eigen geld hebben en krijgen dus trekken ze deze betaal termijnen in, en dat is voor een bedrijf dodelijk

[Reactie gewijzigd door Iftert op 22 juli 2024 13:20]

Dit is wel een beetje kort door de bocht en kan me voorstellen dat je de +2 krijgt omdat het momenteel cool is om banken te bashen. Banken financieren over het algemeen bedrijven door ze een werkkapitaal te verschaffen welke dient om de periode te overbruggen tussen verkoop van een artikel en ontvangst van het geld. Daar dit soort webwinkels over het algemeen vooruit worden betaald door hun klanten is deze behoefte er over het algemeen niet. Aan de inkoop zijde is het juist SA zelf die later hoeft te betalen aan hun leverancier en hier voordeel van heeft.

Echter, als je veel blijft inkopen terwijl de verkopen teruglopen (ik las nogal wat posts over stijgende prijzen en dalende klantenservice) kom je in de squeeze waarin jij uiteindelijk je verplichting moet betalen, maar er steeds minder opbrengsten tegenover staan. En op dat moment wordt meestal aan een bank gevraagd het verschil bij te lappen en er vertrouwen in te hebben dat het wel weer goed komt. Ik zou daar als bank ook terughoudend in zijn, zeker in deze business. Klaarblijkelijk was het businessmodel niet (meer) goed.

Als ik spaargeld had bij die bank (waar dus bedrijven mee worden gefinancierd) zou ik blij zijn met een dergelijke kritische houding inzake de vraag waarin wordt geinvesteerd.

[Reactie gewijzigd door Ford_Prefect op 22 juli 2024 13:20]

Ik kan me ook voorstellen dat jij de +2 krijgt maar ook jij bent kort door de bocht.

In de distribiteursbranche heb ik jaren gewerkt en dan moet ik zeggen dat de meeste webshops echt niet veel stock hebben. Ook proberen ze deze over het algemeen vrij klein te houden tenzei de turn-over snel is.

Zo worden ook vaker artikelen binnen korte tijd terug gestuurd naar de distribiteur. Ook zijn er genoeg webshops die niet zelf testen maar deze artikelen naar de distribiteur terug schuiven die de daadwerkelijke actie doen.

Dat ze doosjesschuivers zijn klopt inderdaad wel, ook al zijn er veel shops die ook zelf genoeg werk verschaffen. Salland deed ook zelf testen alvorens het retour kwam. Ook waren ze zeer bedreven en goed(koop) inkopen. Alleen de overige kosten kunnen je de kop kosten tegenwoordig.

Als die tekortkomingen er zijn wordt er meteen naar een bank geken inderdaad. Het is een algehele tendens en dit zal niet de eerste noch de laatste zijn die in computerland ten onder gaat.

Om even terug te komen op de banken ... het is ze jaren voor de wind gegaan en men leende geld op geld op geld. Dat mensen er zelf bij zijn ok, helemaal mee eens maar ook in het verstrekken van leningen hebben banken verantwoordelijkheden. Om deze alleen naar de consument te schuiven is nogal vervelend en onrealistisch.

De DSB woekerpolissen die de overige banken niet durfden/wilden afsluiten zijn wel vanuit het fallietsement overgenomen door andere banken. De een zijn dood is de ander zijn brood. Ze zijn niet oversloten met lagere rente's nee doorverkocht voor een lager bedrag.

De banken moet niet klagen en eveneens op de blaren zitten. De consument en banken hebben een gedeelde verantwoording in deze crisis. Ik wel de gezinnen niet te kost geven die meer dan 100 euro per maand kwijt zijn aan 2+ abonnementen omdat ze een bepaalde mobiele telefoon wilden. Of ze het konden betalen? Laag bieden op marktplaats, excuus alleenstaande moeder, we hebben geen geld etc etc maar wel het bericht "verzonden van mijn iphone".

Het werkt 2 kanten op en ik vind op mijn beurt jouw opmerking kort door de bocht!

Ps: Probeer maar eens een leuk huis nu te kopen wat laag in de markt staat omdat mensen het niet kunnen betalen. De middenstand krijgt dan zelfs al problemen met een hypotheek te krijgen omdat ze naar de andere kant doorgllsagen zijn.
Dat kan, maar je relateert hier wel generieke uitspraken en emoties aan deze casus zonder deze feitelijk te verbinden. Want als, volgens jou, dergelijke webshops geen voorraad houden dan hebben ze uit dat punt ook al helemaal geen financieringsbehoefte.

Dus waarom was het geld van de bank dan nodig? Ga eens na:

Je hebt geen voorraad kosten.
Je klanten betalen direct bij bestelling.

Wat moet er dan gefinancierd worden? Duur pand? Dure autos? Teveel overhead? Salarissen directie?

Of was het toch dat de business zo ver terug liep dat alles niet meer haalbaar was? En waarom zou een bank een slechtlopende onderneming dan wel geld moeten geven?

Iets met een bocht en kort....
Dat er kapitaal nodig is wil nog niet zeggen dat de verkopen teruglopen. Kapitaal is trouwens nodig om de periode tussen de aankoop bij de leverancier en de effectieve betaling van de klant te overbruggen.

Het is perfect mogelijk dat de verkopen zelfs nog stijgen, maar dat er bijvoorbeeld nodige investeringen moeten gebeuren of dat de leveranciers de periode die men heeft om de facturen te betalen hebben verkort.
Dat beweer ik ook niet. Er zijn idd talloze oorzaken mogelijk. Korte betalingstermijnen bij crediteuren (leveranciers) is trouwens steeds vaker de oorzaak van bedrijven die omvallen.

Maar stel dat dat zo is, uit de reacties van mensen die het bedrijf kennen lees ik dat Sallland er niet populairder op is geworden. Dus als zij een bank vragen om te financieren terwijl de klanten hier zelf al aangeven dat ze de winkel steeds minder gebruiken (te duur, slechte service etc.), waarom staan we dan met zijn allen lekker te huilen en te zeuren op banken?

Ik wilde alleen maar aangeven dat het ook zo kan zijn dat het business model van Salland niet meer goed hoefde te zijn. De reacties alhier doen mij in ieder geval wel zoiets vermoeden. Zou jij daar je eigen geld in steken?
@ Ford_Prefect
Bedrijven worden helemaal niet met spaargeld gefinancierd. Investeringen van banken worden gefinancierd door geld het niets te creëren als ze dus een lening uitgeven. Voor meer info: http://www.positivemoney.org/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 522715 op 22 juli 2024 13:20]

Mooie discussie wordt het zo.
Feit blijft dat als een bank uiteindelijk failliet gaat (door het verstrekken van foutieve leningen) jij je spaargeld kwijt bent. (tenminste, als je het ook niet van de staat terug krijgt zoals in Cyprus).

En los van alle andere mogelijkheden (geldmarkt, ECB weet ik veel wat allemaal) is spaargeld wel degelijk een fundingpost voor een bank.
Probeer jij dan maar eens met een gezond inkomen een fatsoenlijke hypotheek te krijgen als alleenstaande.

Die krijg je echt niet, puur omdat banken de hand op de knip houden. Dat heeft er echt niet mee te maken dat jij te veel uitgeeft.

Banken willen gewoon niets meer uitgeven, dat ze dit wel te vaak hebben gedaan en zo op hun bek zijn gegaan is heel wat anders. Maar de kleine ondernemer of de alleestaande huizenkoper hebben hier last van. Dat het in dit specefieke geval met ook andere problemen te maken heeft is het gewoon dodelijk voor zo`n bedrijf. Al heeft het bedrijf hier dan wel ook zelf schuld aan.

Maar bij het bedrijf waar ik dus werk hadden wij een krediet van 25K, niet dat we het gebruikten of nodig hadden, maar zo soms zou het handig kunnen zijn om een mooie partij op te kopen. Maar we hadden 2 rekeningen en dat was niet nodig, wilden we er dus 1 sluiten want het kost je zo 200 euro per jaar om die rekening te houden. zonde geld dus weg er mee.
Maar omdat wij dat deden trokken ze ons krediet in.

Terwijl we gewoon zwarte cijfers draaien en zelden in het rood staan. Dus ja het zijn gewoon de banken die de kleine ondernemer het leven zuur maakt.
Er worden nu een aantal zaken door elkaar gehaald; bedrijfsfinancieringen vs hypotheken etc. etc. Ik heb het ook niet over persoonlijke uitgaven, ik heb het over het inkoop-verkoop proces bij een onderneming als Salland en wat voor effect dat op de werkkapitaalbehoefte van een onderneming heeft.

Persoonlijk denk ik dat banken nog steeds wel willen uitgeven (lenen eigenlijk), maar beter op de kwaliteit van ondernemingen zijn gaan letten. Net zo als wij momenteel ook beter letten op waar ons geld naartoe gaat. Is een beetje inherent aan de tijd waarin we zitten.

Voor je eigen bedrijf weet ik niet precies wat je daarmee wilt zeggen. Jullie willen krediet wat je niet gebruikt maar lekker is om achter de hand te houden. Dat is precies hoe de kredietcrisis (let op het woordje krediet) mede is ontstaan. De discussie over kapitaalskosten van ongebruikt krediet etc. lijkt me een beetje te ver off topic.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap wel wat je bedoeld, maar zoals het door jou wordt gesteld vind ik een beetje te zwart / wit.
De crisis is o.a. begonnen bij de consumenten die niet meer (konden) betalen. Daar lijden de bedrijven onder.

of je het nou hebt over bedrijven of particuliere leningen .... allemaal een pot nat! De risico beoordelingen zal uiteindelijk dezelfde basis hebben. Ze hebben jaren te makkelijk gedaan en nu doen ze te moeilijk en ze wijzen naar alles behalve hunzelf. Ze hebben hun risico's onderschat en nu moeten ze zelf eigenlijk ook op de blaren zitten.
Ik zie het meer als gevolg van het EU die extreme begrotingen opleggen die landen helemaal niet meer kunnen waarmaken.

Gevolg is dat er niet meer of te weinig geïnvesteerd kan worden met alle gevolgen van dien.

Je kan niet een bedrijf of bank ervan de schuld geven.

Als de overheid eerst eens bij zichzelf nader ging waar allemaal tonnen met geld wordt weggegooid en dat zou aanpakken hadden we wellicht niet eens of iig een stuk minder hoeven te bezuinigen.

Het vertrouwen is gewoon verloren met dank aan overheden, hedgefonds en negatieve berichten die de media elke dag ons de strot in duwt.
De EU staat zonder vragen toe dat je 3% meer investeert dan je binnenhaalt, en Nederland mag zelfs nog meer investeren!

Nee, het probleem is dat we niet investeren. Een investering rendeert. De HSL doet dat niet. De Betuwelijn doet dat niet. Bijstandsuitkeringen doen dat niet. Ontwikkelingssamenwerking doet dat niet. De JSF doet dat niet.

En om terug on-topic te komen: Salland rendeerde ook niet. Moet een bank hopen dat de trend gekeerd wordt, of moeten ze hun verliezen beperken? De crisis is nog niet over, en op computers kunnen consumenten relatief eenvoudig bezuinigen.
Je haalt een hoop dingen door elkaar:

- Krediet (betaaltermijn goederen) heeft niets te maken met banken. Dit is een afspraak met tussen de leverancier en de afnemer (tussen bijvoorbeeld MicroSoft en Salland) En die termijn zal korter worden als de leverancier denkt dat jij minder in staat bent om hem (tijdig) te betalen. Er kan zelfs betaling vooraf geeist worden. Financiering hiervan gebeurd door de leverancier.

- Verzekering van krediet gebeurd niet door de banken maar door een kredietverzekeringsmaatschappij. Daar kan hier geen sprake van zijn: je dekt namelijk het risico af dat je door jouw afnemer niet betaald wordt.

- Banken willen niet meer eigen geld, dat moeten ze van de toezichthouder (indirect de Nederlandse Staat). Omdat anders het risico te groot wordt dat de banken omvallen. Een bank streeft er naar om het zo laag mogelijk te houden t.o.v. het eigen vermogen omdat ze dan makkelijker een beter rendement (eveneens op eigen vermogen) kunnen maken, wat beter is voor hun aandeelhouders.

- Banken financieren bedrijven voor zover deze bedrijven hun (toekomstige) verplichtingen kunnen betalen. Deze financiering is voor een bepaalde termijn (net zoals jij een lening voor een auto binnen een bepaalde tijd moet terugbetalen). Als het bedrijf (wellicht) de (nieuwe) lening niet kan betalen dan zal de bank dat ook niet verstrekken. Lijkt me logisch want indirect is het jouw spaargeld dat zij 'beleggen' in financieringen.

- Uiteraard kijken banken tegenwoordig wat beter naar de bedrijven die ze financieren, juist omdat de banken minder geld mogen uitlenen en omdat er een financiële crisis is waardoor bedrijven minder verdienen en een groter risico lopen failliet te gaan.

Het is heel simpel om de zwarte piet bij een bank te leggen, maar meestal is er gewoon sprake van een bedrijf die minder in staat is om de lening terug te betalen. Niemand gaat graag geld uitlenen als het (bijna) zeker is dat je het niet terugkrijgt.
Schandalig is het zeer zeker niet. Waarom zou een bank in de economische ellende die gaande is, überhaupt een gok moeten wagen om een bedrijf financieel te ondersteunen door middel van een lening en/of krediet?

Zou jij als jij een miljard op je bankrekening hebt, een gok durven/willen maken en een bedrijf willen voorzien van krediet, wetende hoe de huidige economie eraan toe is en dat jij wellicht jaren lang kunt wachten tot je, je geld terug krijgt "als je dat überhaupt ook terug krijgt". Ik denk dat jij in dit geval net zo antwoord als een bank.

Dat heeft dus niets te maken met het wel of niet schandalig zijn, dat heet anticiperen.
Schandalig is het zeer zeker wel, Dit is niet het 1e bedrijf dat op deze manier de stropdas omgedaan word, Ook bij het bedrijf waar ik werk is er een bank die dit ingetrokken heeft. gelukkig hebben wij 2 banken.

Dit soort krediten zorgt er namelijk voor dat bedrijven dingen op vooraad kunnen hebben ipv alles moeten bestellen.

Ja het is schandalig waar de banken mee bezig zijn
De banken doen dit ook niet voor hun plezier, dit moet door de strengere kredieteisen. De tijd is voorbij dat ze zomaar aan elk niet-kredietwaardig bedrijf leningen verstrekken.

Als je je leningen niet kunt betalen, kijk dan bij jezelf ipv bij degene die je geld leent.
Een gezond bedrijf zou ook in goede tijden een reserve van enkele maanden hebben kunnen aanleggen zodat je in geval van een tijdelijke daling niet meteen op krediet moet vertrouwen.
Vermits er echter al eerder een serieuze afslanking van het bedrijf heeft plaatsgevonden lijkt het me echter niet dat de daling van tijdelijke aard is.
Dat de bank dit soort lening als te risicovol inschat lijkt me dan ook terecht, ook al was er inderdaad de kans dat het toch weer beter ging.
Klopt niet. Misschien vertelt de Salland directie niet de waarheid. Er is ook de mogelijkheid zelf je eigen faillissement aan te vragen. Uiteraard zal de rechter er dan extra goed naar gaan kijken.

Dit doen vooral natuurlijke personen (mensen zoals jij en ik) om sneller in de schuldsanering terecht te komen. In sommige plaatsen duurt het jaren alvorens het schuldsaneringstraject is doorlopen en uitgesproken. Door zelf je faillissement aan te vragen maak je de weg korter.

Maar ook bedrijven zelf kunnen dit doen. Vaak om een doorstart te maken. Bij een faillissement is het personeel gelijk ontslagen zonder al te veel rompslomp.

En dan weer vrolijk een doorstart maken onder een andere naam!
Wel vrij gemakkelijk om te zeggen... wijzen naar een bank omdat deze geen krediet (of niet langer een krediet) verstrekt en daardoor het bedrijf failliet gaat.

Volgens mij werkt dit vanaf één kant te weten de kant van de directie, bestuur, managers etc. etc. als een bedrijf te hoge prijzen rekent, slechte service hanteert, of wel ... niet investeert in de toekomst ... dan is dat aan hen en niet de bank.

Een bank heeft het recht eenzijdig een overeenkomst te ontbinden wanneer er conform de overeenkomst niet aan betalingsverplichtingen wordt voldaan of wanneer de bank niet langer het vertrouwen heeft dat het geld wat is geleend binnen een door hen gestelde periode wordt terugbetaald.
Dit soort krediten zorgt er namelijk voor dat bedrijven dingen op vooraad kunnen hebben ipv alles moeten bestellen.
Wie heeft het er hier over dat hun krediet bij de bank bevroren is ? Wellicht hadden ze helemaal geen krediet lopen bij de bank. Als je als ondernemer echter na zoveel jaar aanklopt voor een krediet en in je boekhouding van 2-3 jaar lang rode cijfers laat zien, dan zal een bank nimmer een krediet verstrekken.

En als ze wel een krediet hadden en hun limiet bereikt hadden, dan is het logisch dat een bank het limiet niet verder gaat verhogen. Een bank is geen non-profit organisatie die investeert in zinkende schepen. Er is op den duur een grens, en zou bij de bank nu wel eens gehaald kunnen zijn.

Ik ben blij wanneer banken kredieten tijdig stoppen. Meerdere DSB's, IJsland banken, Griekenland taferelen en dan op eigen bodem heb ik weinig zin in.
Enige nadeel is natuurlijk dat dit soort zaken de economie net schade aanbrengt, ipv ze vooruit te helpen. Als banken moeilijker leningen geven, dan wordt er minder geïnvesteerd. Dat zorgt dan voor extra werkloosheid en mensen die minder geld uitgeven. Zo kom je dus in een negatieve spiraal terecht.
Misschien wel omdat de banken zelf hoofdschuldige zijn in de huidige crisis.
Banken zijn niet meer dan doorgeefluiken tussen spaarders/investeeerders en leners, ze zijn een factor in de crisis geweest, maar absoluut niet de onderliggende oorzaak.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 522715 @Dreamvoid14 juni 2013 15:53
@ Dreamvoid, wat jij zegt klopt helaas niet.
Banken creëren geld het niets als ze een lening verstrekken. Uiteraard is het wat gecompliceerder, maar banken zijn geen doorgeefluiken zoals jij het zegt. Ik heb er een hele studie naar gedaan. Voor meer info om te beginnen kijk naar deze site: http://www.positivemoney.org/
Hoezo is dit schandalig? 'Men' wilt dat banken hun buffers vergroten en minder risico nemen met 'ons' spaargeld... niet zo gek dat ze dan minder (risicovolle) leningen verstrekken.

NL is sowieso vrij uniek in het feit dat ondernemingen hun kapitaal bij banken ophalen en niet bij investeerders maar goed.
Wat schandalig is is dat zoiets korte termijn visie is. Immers zijn er nu 8 mensen hun baan en inkomsten kwijt en dus minder geld voor de banken. Nu zijn dit er 'maar" 8 maar dat teld natuurlijk wel door.
Tja, er werken nu eenmaal altijd mensen bij een bedrijf, dus dat is geen argument. Het bedrijf langer laten aanmodderen schiet ook niet op als de kans op herstel blijkbaar klein wordt geacht.
Krediet verstrekken was alleen maar uitstel van executie geweest, de krediet verstrekker heeft inzage in de cijfers van salland, als die steeds slechter worden dan heeft het geen zin hier geld in te stoppen.

Het is wel geld van de klanten van een bank dat in salland gestoken had moeten worden.
Een bank is een commercieel bedrijf hé geen liefdadigheids- of overheidsinstelling.
@Kapiteiniglo

Over dat laatste valt tegenwoordig te twisten ;)
Oh? Geld dat ook voor de banken die met staatsteun overeind zijn gehouden?

Of voor COOP banken zoals de Rabobank?
Als ze er geen vertrouwen in hebben, is het niet schandalig maar goed zaken doen.
Het vrijelijk strooien met kredieten en leningen is wat de huidige crisis heeft veroorzaakt.
Banken staan onder veel strengere controle op dit moment dus lopen ze liever geen risico's meer.
Als je dan een aanvraag krijgt van een bedrijf wat de afgelopen tijd een neergaande omzet laat zien dan is het niet vreemd dat ze daar niet in durven te stappen.
Nou dat is waar, maar zeker niet zwart wit.
Nu zijn ze enorm strenger. Niet de juste mate maar helemaal de andere kant op.
Er is een bepaalde balans tussen te laks en te streng.

Nu zijn er bedrijven die in hun branch de vraag niet kunnen bij benen. Dus moeten uitbreiden. Maar de strengheid houd uitbreiden tegen. Dus de zaken gaan goed maar de bank wil niet mee werken. Om te groeien.

Het hakt er bij bedrijven die op rantje zitten maar ook bij groeiende ondernemingen die vast lopen.
Ik vind het ook jammer, zeker als er een prognose licht met positive of sluitende cijfers ... waarom zou je dan de stekker er uit halen?
Echt zonde! ik heb er ook vroeger vanalles beseld NOOIT gedoe mee gehad.

Voor iedereen die vaarwel wil zeggen : (opgeslagen door google)
http://webcache.googleuse...&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
... als er een prognose licht met positive of sluitende cijfers ...
Veel ondernemers bedrijfseigenaren zijn zo'n mening toebedeeld. Dat een groot deel zich illusies maakt is evident denk ik. Kijk bijvoorbeeld maar naar "gordon ramsay kitchen nightmares" en "herrie in de keuken" , dan moet je je ook nog bedenken dat al die verhalen maar uit een sector zijn gegrepen.
Dit is overigens niet helemaal waar, banken hebben juist interesse in grote bedrijven maar zien vaak af van het lenen aan kleinere bedrijven.
De consument moest zijn aankopen toch ook meteen bij Salland aftikken, of niet?

Dit was een reactie op Iftert 14 juni 2013 13:13, voor wie zich dat afvraagt.

[Reactie gewijzigd door rdjnl op 22 juli 2024 13:20]

Hm... laatst nog een paar honderd euros aan een monitor besteed bij Salland... juist vanwege het goede prijspeil en service (pixelgarantie voor een schappelijk bedrag bijvoorbeeld, en nooit moeilijk gedoe over afhandeling van garantie)... Ook voor andere hardware ben ik regelmatig klant geweest bij Salland.

[Reactie gewijzigd door n-i-x op 22 juli 2024 13:20]

pixelgarantie voor een schappelijk bedrag bijvoorbeeld
Voor meer dan 0 euro is al niet schappelijk imho heb je recht op een goed werkend product en als er dode pixels zijn heb je dat dus niet...
Nee, dat geldt alleen voor klasse 1 en alleen de duurdere merken/schermen hanteren deze. In de andere klassen valt een dode (sub)pixel niet onder productdefecten en wordt dus niet gedekt door de fabrieksgarantie. Pas als je er meerdere hebt kan je een beroep doen op garantie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_13406-2

[Reactie gewijzigd door iDaniel op 22 juli 2024 13:20]

Dat klopt voor fabrieksgarantie. Die is echter aanvullend op de winkelgarantie. Aan dat laatste stelt de wet eisen (o.a. 2+ jaar), fabrieksgarantie is een extratje. Als de fabrikant als eis stelt dat jij't per olifant aflevert, dan mag dat.

Voor schermen is de regel overigens simpel. Het is technisch goed mogelijk om perfecte schermen af te leveren, dus dat is de verwachting. Je mag desondanks een scherm met pixelfouten verkopen, indien je dat expliciet aangeeft in ondubbelzinnige bewoordingen. "klasse 2" is een vakterm en volstaat niet.
Voor schermen is de regel overigens simpel. Het is technisch goed mogelijk om perfecte schermen af te leveren, dus dat is de verwachting.
Daar staat een prijs tegenover.
Foutloze schermen zijn duur. Wil je dat geld er niet aan uitgeven, dan heb je geen gegarandeerd foutloos scherm.
in principe heb je gelijk, maar in praktijk heb je gewoon pech als er dode pixels op je scherm zitten, of moet je flink (€50,- ofzo) bijbetalen voor garantie... of je moet je proberen te beroepen op de wet 'kopen op afstand', waarbij je wel 2x verzendkosten kwijt bent, en moeilijkheden kan krijgen als de verpakking geopend is.

Als je dan voor een zacht prijsje (€15,- ofzo) geen gezeur over geopende verpakkingen en verzendkosten krijgt, en de monitor is met die pixelgarantie erbij goedkoper dan bij andere winkeliers zonder pixelgarantie... dan vind ik dat best schappelijk.
Wanneer werkt een scherm dan wel of niet goed? Kun je helemaal niet meer werken als er één dode pixel in beeld zit?

Hier zijn al heel veel discussies over gevoerd. Wat waarschijnlijk nuttig is om te weten, is hoe een fabrikant een scherm classificeert: Class 0 = geen enkele pixelfout, Class 1 = enkele fouten toegestaan per miljoen pixels, enzovoort.
Zie hier voor de vastgelegde normering:
http://en.wikipedia.org/w...2C_307:2008_pixel_defects

Oftewel: informeer jezelf voor de aankoop over het scherm. Als je een Class 1 scherm koopt (waar de meeste schermen onder vallen), ga je dus akkoord met de genoemde foutmarge en dan vind ik het niet vreemd dat een shop "moeilijk" doet over een enkele pixelfout.

Spoiler: Class 0 schermen bestaan wel, maar zijn *niet* goedkoop....

Nuancering: ik heb achteraf makkelijk praten, want ik heb met mijn 27 inch 2560 x 1440 pixels misschien wel geluk gehad dat hij foutvrij is, maar vlak voor de aankoop had ik ook wel even de bibbers.
Anoniem: 322441 @teddybear14 juni 2013 16:00
ja want meer pixels is ook meer risico op kapotte :+
Daarvandaan waarschijnlijk. Mensen kiezen meestal de goedkoopste via sites als kieskeurig, T.net Pricewatch etc. Een paar euro verschil kan al resulteren in een bestelling bij een andere webshop.

Service e.d. zien ze later dan wel.....

Jammer!
Paradagit wilde in mijn studententijd ook altijd de goedkoopste zijn met zelfs flyers op school "Ik daag U uit". Inmiddels zijn ze lang niet meer het goedkoopste maar groeien ze nog steeds. Een andere aanpak en een verhoging van je marge kan dus wel degelijk mits je je uitstraling laat mee veranderen.
Daarvandaan waarschijnlijk. Mensen kiezen meestal de goedkoopste via sites als kieskeurig, T.net Pricewatch etc. Een paar euro verschil kan al resulteren in een bestelling bij een andere webshop.

Service e.d. zien ze later dan wel.....

Jammer!
Het was bij mijn laatste zoektocht tussen Salland en Azerty, Door een verzendsponsoring van HP, koste de verzending van betreffende server niets, maar door toevoegen van geheugen, kwam er "automatisch" 19€ bij.

Mailtje naar beide bedrijven kwam bij Salland geen ( positief ) antwoord, de verzendkosten moeten betaald worden, computer zegt het, vandaar.

Azerty gaf al direct aan, dat men de dim-module in de doos erbij zou doen, zonder extra kosten.

Uiteindelijk toch nog 2 verpakkingen, maar geen verzendkosten berekend.
( vanwege de verzegeling van de doos door HP & garantie oid )
Daarvandaan waarschijnlijk. Mensen kiezen meestal de goedkoopste via sites als kieskeurig, T.net Pricewatch etc. Een paar euro verschil kan al resulteren in een bestelling bij een andere webshop.
Zelf bestel ik liever waar het product direct op voorraad is, waarmee je vaak de helft van de webshops al kan afschrijven. Dit is ook een probleem wat Salland had: veel spul stond daar in het 'blauw' ('2-3 werkdagen leverbaar', of zoiets). Deze status was vaak onterecht, omdat een product hiermee gerust twee weken op zich liet wachten voordat het afgeleverd was. Dit is een ervaring bij meerdere bestellingen.

Dat je geen goede afspraken kan maken met je toeleveranciers moet je geen probleem maken van je klanten. Die gaan dan toch liever naar een webwinkel die wel op tijd kan leveren.
Ik heb daar ook weleens wat besteld in het verleden en geen klachten over de afhandeling. Laatste tijd zijn ze duurder t.o.v. de concurrentie en geen bestellingen meer geplaatst, zo werkt het tegenwoordig > Ik heb geen emotie bij webwinkels.
Volgens de directeur kon het bedrijf de komende maanden door de reorganisatie zwarte cijfers draaien, maar weigerden kredietvertrekkers om kapitaal te verstrekken omdat die naar oude omzetcijfers zouden kijken.
Zo ineens was het dus ook weer niet, er is georganiseerd om weer zwarte cijfers te kunnen draaien. Waarschijnlijk ging het dus al wat langer niet zo goed.
Klopt, ik heb daar vaak hardware bestelt, maar omdat voor mij een zeer bekende computerwinkel in Berkel zit en ik in Rotterdam op school zit is voor mij het een makkie om even door te rijden naar berkel, om dat gene te halen wat ik heb besteld. En aangezien ik de randstad woon, hoef ik maar 10 min te rijden of wat te halen. Persoonlijk haal ik het liever dan dat ik het thuis laat bezorgen.

Maar het si al wel de volgende, eerst Icentre toen Block en nu Salland. Ik ben benieuwd wie er gaat volgen, hoop niet teveel wat anders is er bijna geen concurrentie meer.

Volgens de KvK staat er nog niet geregistreerd.

[Reactie gewijzigd door J.S. Bach op 22 juli 2024 13:20]

Slechte service -> minder klanten -> prijzen moeten omhoog -> nieuwe klanten komen niet meer, trouwe klanten gaan op zoek naar betere service -> geld tekort -> krediet maatschappijen hebben het gedaan...
Ja, je hebt je mening hierboven ookal duidelijk gemaakt. Herhalen lijkt me niet nodig eigenlijk. Maar, ik ben het met je eens.
Jammer, zo duur waren ze toch niet eens?
Misschien heeft dat ze juist de kop gekost. De goedkoopste willen zijn heeft zo zijn uitdagingen.
Goedkoop willen zijn en nog steeds niet kunnen concureren met winkels aan de andere kant van de wereld zal in de komende jaren nog veel meer winkels gaan nekken. Winkels (zoals DealExtreme, Hobbyking etc) met name in Azië zijn bedreigingen voor de Europese markt omdat ze economisch vanuit een veel goedkoper gebied opereren met veel minder dure wetgevingen en vaak korte wegen naar de fabrikanten.
Helaas voor de detailhandel zijn zij veelal verplicht producten via dure distributiekanalen in te kopen met ook de verplichte EU regels zoals de CE markering. Particulieren hebben hier steeds meer laks aan en kopen tegenwoordig heel vaak direct in het buitenland waar vaak ook nog eens met facturen gesjoemeld wordt om belastingen en invoerrechten bij de douane laag te houden.

Naar mate de consument door het "kapot bezuinigen" steeds minder te besteden heeft zal hij steeds vaker zijn creditcard of Paypall account op zijn scherm houden om in het buitenland zijn aankopen te doen.

Het mag duidelijk zijn dat de EU in zijn algemeenheid naar deze bedreiging mag kijken want er valt niet te concureren met een continent waar salarissen, huisvesting, gezondheid, veiligheid en welzijn op een laag pitje ligt.
Wat een BS! Waarom zou ik een CPU bij DX willen kopen als ik deze (i7 3770) voor €150+ goedkoper kan halen bij Azerty dan bij DX?

Natuurlijk hebben een hoop mensen minder te besteden, maar dat is gewoon niet het grootste probleem. Het grootste probleem is dat mijn Q6600 die ik ruim zes jaar geleden bij Azerty heb gekocht nog prima werkt. Mijn 4.5 jaar oude GTX285 werkt ook nog steeds prima (Alternate). Het enige wat ik die jaren heb geupgrade zijn de harde schijven en SSDs (en mijn drie jaar oude X25-M Postville werkt ook nog prima).

10 jaar geleden zat je constant te springen om een snellere CPU/GPU omdat het een merkbare bottleneck was. Nu is dat niet meer het geval en is er dus veel minder 'noodzaak' om een nieuwe PC aan te schaffen. Dan hebben we het nog niet eens over de invloed van spartphones en tablets op de PC markt.

Voor specialistische aankopen ga ik toch liever naar een specialist, voor NAS hardware ga ik liever naar mobile-harddisk.nl , wellicht 4% duurder dan de concurrentie, maar met sommige aankopen is de extra service dat meer dan waard...

Dat Salland vervolgens de kredietverstrekkers de schuld geven vind ik rond uit schandalig!
Laatste stuk van je reactie vind ik Zonder onderbouwing niet erg correct. Ik werk als erp consultant, deed dit een tijd freelance en vaak ook in kleinere bedrijven. Je zal je verbazen over hoeveel bedrijven het krediet in minder dan geen tijd met onmogelijke bedragen moeten terugdringen. 30% in een jaar was in 2011 al niet ongebruikelijk.

De kredietverstrekkers hebben ook wat dit betreft een behoorlijk aandeel in onze crisis.
Eerste deel van je reactie klopt... Het is helemaal niet interessant om computeronderdelen zelf te gaan importeren want dan krijg je met de douana en de daarbij behorende kosten te maken (vaak helemaal geen last met goedkope gadgets).

Tweede deel van de reactie slaat eigenlijk nergens op. Blijkbaar is jou computer verbruik veranderd aangezien je het destijds nodig vond een dure high end kaart te gebruiken (GTX 285). Als je 2 jaar geleden Battlefield 3 had opgestart dan had je erachter gekomen dat je op low details moet gaan spelen ;) . Waarschijnlijk is het dan nog steeds huilen met de pet op.

Persoonlijk heb ik het met mijn e6750 (die dus sneller was aangezien die tot 3.8 clockte en destijds geen enkele game meer dan 2 cores goed gebruikte, zelfs supreme commander niet) in 2011 moeten vervangen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:20]

De laatste nieuwe cpu's, videokaarten, ... vind je nochtans niet bij Dealextreme, en als je het er al vind dan kost het bijna hetzelfde als in Nederland + je moet er nog eens een week of 2 op wachten.

Ik Ben zelf een Belg, maar ik bestel bijna altijd mijn hardware in Nederland omdat die veel goedkoper is als in België. Mede dankzij de pricewatch. :-)
Anoniem: 145867 @memphis14 juni 2013 17:35
Hobbyking en Dealextreme verkopen geen top producten. Uit eigen ervaring. Toch koop ik er vaak omdat vaak niet alles rommel is en het risico laag is. Het spul is toch spotgoedkoop.

Maar bij Hobbyking en Dealextreme koop je geen spullen zoals bij Azerty, Salland en 4Launch omdat dat echt gericht is op computers.

Je kunt bijvoorbeeld echt geen Intel CPU goedkoper krijgen uit Azie. Merk gebonden producten krijg je gewoon niet in die goedkope shops.

Maar producten die algemeen goed zijn en goed goedkoop te maken zijn wel. Ik bestel met behoorlijke regelmaat dingen via Ebay, DealExtreme en Hobbyking ook wel eens(quadrocopter).

Ik denk dat in de toekomst deze invoer aan banden gelegd gaat worden. I.i.g. een strengere controle. Dit omdat ik vaak ook geen belasting betaal over deze producten. En als je zelf logisch nadenkt denk je vaak... Ooit zal dit aangepakt worden.
De vraag is wanneer.. en dan zullen deze producten veel duurder uitpakken.

Net zoiets als de invoerheffing over de zonnepanelen die gaat komen.

Trouwens een leuk verhaal over die CE keurmerk:
http://img8.joyreactor.co...hina-countries-712068.png
CE hoeft geen keurmerk te zijn. Het kan ook CHINA EXPORT heten ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 13:20]

Ik ben het niet heel erg met je eens. Heb al 4 jaar achtereen mijn mobiele telefoons aangeschaft bij DX en ze werken ontzettend goed. Nee, je moet niet de goedkope nemen, maar als je 160-200 euro uit wilt of kunt uitgeven, dan heb je er een fantastisch apparaat voor, wat hier in NL (met een groot logo van htc of sony of samsung) vaak 500-600 euro kost.

Ik heb een zakelijke mobiel die ik wel hier in NL heb aangeschaft voor 200 euro (Xperia U).
En dus de foon van dx.com, te weten de inew i4000 met een 12.6mp camera met flits, 1920x1080 scherm, wat bij het 'unboxen' een retina scherm bleek te zijn (apple anyone), dual sim en nog meer fun stuff .. oh ja, ook een échte 1.2ghz quadcore cpu aan boord.

En dat voor 221 euro (destijds, nu kost ie 188):
- http://dx.com/p/inew-i400...i-fi-and-gps-white-217820

En tuurlijk, het is maar 1 voorbeeld, maar heb er ook een aantal laptops, tablets en dergelijke weggehaald.
Kennelijk nam het aantal verkopen ook af, volgens het artikel: "Het aantal orders liep terug".
Met een kleine marge wordt het dan wel een lastig verhaal, de vaste lasten komen elke maand terug. Ik had gedacht dat er veel meer mensen bij Salland werkten trouwens, erg jammer dit.
Jazeker, aan de shopreview te zien waren de mening ook erg verdeeld onder tweakers over de webshop. Met een prijsindex 97.1 zitten zaten ze inderdaad onder de gemiddelde marktprijs, waardoor een terugloop in afzet grote consequenties had.
Zelf nooit van de webshop gebruik gemaakt, maar wel jammer. Vooral voor de medewerkers.
Ik heb er zelfs een USB 3.0 stick van 64GB gekocht (flevowebwinkel) die [toentertijd] bijna 50 euro goedkoper was dan bij de concurrentie.


Zo kun je inderdaad geen webshop overeind houden.


Edit: @ 'BLACKfm' hieronder...


Inderdaad, voor €25,- méér (duurder) had ik het ook nog gekocht: als Salland.eu dit tot 'beleid' verheven had, hadden zij nog kunnen bestaan. Nu zijn 32 mensen (in totaal) hun werk kwijt :/

Spijtig.

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 22 juli 2024 13:20]

Ja, of de marges bij andere bedrijven zijn veel te hoog. Maar met 25 euro goedkoper had je waarschijnlijk ook klanten getrokken.
Dat de marges elders te hoog zijn, kan je denk ik wel vergeten. Een prijsverschil van 50 euro (ik neem aan >10%) is dermate groot dat je het alleen kan halen door een heel gelukkige inkoop te plegen. Meestal is de marge al zoiets of kleiner.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:20]

Dat komt omdat de prijzen automatisch worden aangepast.

Wat een voordeel en een nadeel is want als er dan flink winst gemaakt kan worden zie je dat niet omdat je al die prijzen niet kan bijhouden.
heb regelmatig wat bij ze gehaald van pc onderdelen tot een lcd tv!
ze waren een aantal jaar geleden al naar een andere locatie verhuisd,en die was naar mijn idee een stuk kleiner dan de oude.
azerty is daar in tegen alleen maar groter geworden,hopen dat die er wel blijft anders moet ik mijn onderdelen weer van ver gaan halen!
De concurrentie in hun markt is natuurlijk ook toegenomen door de jaren heen. Wat je in veel branches ziet is dat of de hele grote overblijven of de kleine gespecialiseerde bedrijven. Diegene in het midden zijn dan de klos en dat lijkt ook hier het geval.
Ik heb vaak en naar volle tevredenheid (grote) bestellingen bij Salland gedaan. Altijd omdat ze (één van de) goedkoopste waren. Jammer dit. Maar het artikel vertelt dat het vooral aan de kredietmaatschappijen ligt.

Doet me denken aan die gast van Borm Attractieverhuur die opeens zijn kredieten moest sluiten en uit woede zijn inboedel gratis weggaf zodat er geen faillisementsuitverkoopopbrengsten naar de kredietverstrekker konden gaan.
Jammer heb toch aardig wat hardware gekocht bij hun, ze waren vaak goedkoop en heb ik bij hun altijd goede service gehad.

Jammer, hoop dat de mensen die er werkte weer snel een leuke baan mogen vinden.
Ja ik vind het ook jammer ik bestelde zo'n beetje alles bij hun. Servers en PC's :(
En sinds wanneer namen het aantal orders dan zo terug? Is dat al begonnen sinds ex-werknemers van Salland eenzelfde bedrijf hebben opgericht, namelijk Azerty? Ze zitten/zaten allebei in Raalte.
Heeft Azerty Salland dood geconcurreerd?

Verder is Azerty al een tijdje niet meer de goedkoopste in de pricewatch, terwijl Salland best scherp bleef naar mijn idee.
Mijn ervaring is ook dat ze in den beginne goedkoop en berijdwillend waren. Later liep dit erg terug en waren ze veel stugger.

Ook regelmatig gezien dat de levertijd niet klopte, en als ik iets bestelde keek ik altijd op de site van Azerty of deze nog goed was.

Ik denk inderdaad dat in de loop der tijd azerty minstens 50% van de klanten weg heeft getrokken.
denk dat het ook deels aan hun website licht die website was redelijk onoverzichtelijk en winkelmandjes waren lastig te bewaren/sharen

en de website werd ook niet heel erg goed bij gehouden :/

verder gewoon vrij weinig reclame van hun gezien

dit in tegestelling tot alternate en azerty

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 juli 2024 13:20]

Inderdaad, de website had wel wat actueler gehouden mogen worden.

Zeker toen ik merkte dat bij Azerty dezelfde lui zaten die mij bij Salland altijd goed geholpen hadden, is daar toch een deel van mijn clandisie heen gegaan. En dat was meer dan 50% denk ik zo.

Niet dat ik ontevreden was over Salland, jammer dat ze ermee ophouden.

Reclame heeft ook maar beperkt zin. Ik koop niet meer of minder bij Informatique, Alternate of Computerland omdat ik daar mee reclame van zie. Als ik iets wil aanschaffen kijk ik meer naar "vindbaarheid" op de website, prijs en levertijd. Na één keer gedoe met een winkel is het daarnaast snel afgelopen. Salland heeft mij in ieder geval altijd nog behoorlijk goed verder kunnen helpen, maar fouten waren er zeker ook bij.
Nou, ik had bij Salland de ervaring dat ze veel onvriendelijker waren dan bij Azerty, ook bij RMA's. Ik ben in die tijd geswitched naar Azerty en daar ben ik nog steeds naar volle tevredenheid klant. :)

Azerty FTW !!!
Dat denk ik ook, ik ben destijds ook als vaste afnemer van Salland naar Azerty gegaan. De winkel zelf was ook een zootje en de laatste keer dat ik er was vroeg ik mij nog af waarom ze lego (en ander kilnder speelgoed) verkochten..
Klopt. Ik bestelde 'vroeger' ook regelmatig bij Salland. Maar uiteindelijk kom ik nu vaak bij 4Launch of Azerty uit. En ik merk dat ik vaak blijf hangen, ook als één van beide shops een paar euro duurder is.
ik weet niet of dat zo is, maar heel heel vaak, kwam ik toch weer bij azerty uit als ik iets wilde hebben, ofwel vanwege de betere levertijd maar vaak zat ook vanwege de prijzen.

hoe dan ook ik zal ze wel missen, ik heb met salland betere ervaringen an met heel veel anderen...
Bij Azerty werken welgeteld twee ex-werknemers van Salland.
Azerty zit zo ongeveer om de hoek bij Salland.

Het voordeel van Salland vind ik de grote passie die zij uitdroegen om de klant tevreden te stellen.
Het nadeel was het slordige pand, niet heel erg uitnodigende showroom en de lange wachttijden als er 3-4-5 klanten stonden. Een ander voordeel was dan weer dat de webshop redelijk tot goed overzichtelijk was en dat ze een van de eersten waren (op Alternate na) die de mogelijkheid gaven om een winkelmandje op te slaan.

Het voordeel van Azerty is de betere ligging, mogelijkheid tot parkeren bij drukte, grotere en netter aangeklede showroom en als er 3-4-5 klanten in de showroom staan (of meer), dan wordt er direct een werknemer bijgehaald.
Het nadeel van Azerty vind ik echter, dat ze redelijk vaak een vak-onbekwaam iemand in dienst hadden (Stagiair(e), of dat er dingen verteld werden over onderdelen die niet waar zijn, om het maar te verkopen ivm marge (weet niet of dit nog steeds zo is, in 2012 iig nog wel). Daarnaast vind ik de website van Azerty heel vervelend en onoverzichtelijk. De prijzen zijn soms beter, soms minder dan bij Salland.

Al met al zijn beide winkels goed, maar mijn voorkeur lag altijd bij Salland.

Ik ga ze missen.. Ik bestelde er sinds de dag van opening :(

R.I.P.
Salland heeft Salland dood geconcurreerd. Ik heb alweer bijna zes jaar geleden wat besteld bij Salland en sinds die tijd vermeden als de pest. Als je zeven bestellingen doet en er vervolgens daarvan 4 problemen geven (verkeerd geleverd, helemaal niet geleverd, etc.) dan ga ik toch echt naar een ander bedrijf (waaronder Azerty). Er kan altijd wel eens een ongelukje gebeuren, maar een fout percentage van meer dan de helft op zeven bestellingen is gewoon niet acceptabel.

Reden waarom het niet goed ging is dat ze in een korte periode enorm waren gegroeid en ze dus nieuw personeel in dienst namen die gewoon van veel mindere kwaliteit waren. Dat probleem hebben een heleboel bedrijfjes die opeens enorm groeien, ze hebben het geld niet om kwalitatief goed personeel in te huren en de tijd niet om het personeel wat ze wel inhuren op een fatsoenlijk niveau te krijgen...
Anoniem: 167912 @Roobje15 juni 2013 09:52
ik denk niet dat het de prijs is die hen de kop heeft gekost.
Ik heb ooit een toetsenbord besteld bij deze winkel. Enkele dagen later kwam er een doos van 120x60x60cm toe. . In de doos zat heel veel opgefrommeld papier en helemaal beneden het bestelde toetsenbord. Onder mijn toetsenbord zat ook nog een oprolbaar roze k3 toetsenbord dat ik niet besteld had.
De verzendingskosten van zo'n volume moeten gigantisch zijn in verhouding tot de prijs van het toestenbord
nee duur waren ze niet. Maar de arrogantie waarmee ik werd afgwimpeld terwijl ik in mijn recht stond, zorgde ervoor dat ik er nooit meer kwam en met mij een hele hoop mensen. Bezuinigen op klantvriendelijkheid heeft ze de kop gekost als je het mij vraagt.

Ik vond Azerty een verademing, en sindsdien nooit meer naar SA gekeken.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 13:20]

Precies wat je zegt. Arrogantie, en klachten afwimpelen. Om mijn recht te halen was het voor mij nodig om ter plekke te gaan, en sindsdien heb ik er nooit meer besteld. Salland was een dozenschuiver. Ik ben er vrij zeker van dat het gebrek aan fatsoenlijk service ze erg veel vaste klanten heeft gekost. Tegenwoordig is Azerty mijn vaste leverancier, prijs/prestatie is daar wel normaal. Als ik direct iets nodig heb, dan ga ik naar de Alternate.
Absoluut. Hoe ik behandeld ben met een garantiegeval heeft mij meteen genezen van Salland. Gewoon garantie weigeren, terugdraaien van koop weigeren terwijl een product duidelijk defect is en ze niet van plan waren om een vervangend product te gaan regelen etc.

Pas na 2x langsrijden (omdat er op mails niet/slecht werd gereageerd) pas garantie ontvangen is gewoon niet acceptabel.
Ze zaten toen al waarschijnlijk in financiele problemen. Die komen niet van de een op andere dag aanwaaien natuurlijk. Personeel waarschijnlijk instructies gekregen zo min mogelijk goederen weer in te nemen. Allemaal onderdelen al van de bezuinigingen.
Dan hebben ze het aardig volgehouden. Dit was 10 jaar geleden ;)
Ik heb ook slechte ervaringen gehad met het leveren van een PC behuizing.
Doos kwam beschadigd aan. De metalen kastdeur was gewoon krom-gebogen hierdoor, deze kon hierdoor niet meer fatsoenlijk dicht.

Contact opgenomen met salland, maar ik werdt van het kastje naar de muur gestuurd. Het probleem lag volgens hun aan het leveringsbedrijf en niet aan de verpakking, dus de verantwoordelijkheid lag ook niet bij hun.

Uiteindelijk om alle heisa maar te voorkomen het ding zelf redelijk gemaakt.
Nooit meer iets besteld.

[Reactie gewijzigd door lauwie0 op 22 juli 2024 13:20]

Inderdaad... Vond de klantvriendelijkheid ook niet om over naar huis te schrijven (ooit een keer een videokaart RMA moeten doen). Uiteindelijk wel mijn gelijk gekregen, maar hierbij moest Salland wel even benadrukken dat ze dit enkel - en ik quote - uit 'coulance' deden, ipv dat ik inderdaad gewoon simpelweg gelijk had haha.

Ik ben overigens in december 2011 een SSD'tje gaan ophalen bij Azerty omdat ik deze tijdens de feestdagen wilde inbouwen (aangezien het vrijdag de 30e was zou zelfs 24-uurs bezorging te laat komen). Omdat ik wist dat Salland daar hemelsbreed 500 meter vandaan zat, ben ik daar ook even binnen gaan kijken. Groot contrast. Azerty: klein maar goed georganiseerd met een nette balie bij de ontvangstruimte. PC's aan de muur om je bestelling online te kunnen plaatsen, waarna de (zeer vriendelijke) medewerkers het direct in het magazijn daarachter ophalen. Salland daarentegen: verloederd en rommelig. Absoluut niet het gevoel dat ik bij de fysieke locatie van een competente webshop was aanbeland. Dit beeld klopte echter wel bij wat ik had ervaren ten tijde van mijn bovengenoemde RMA.

Het zou mij dus inderdaad niet verbazen als Azerty Salland lokaal heeft weggeconcurreerd - naast het feit dat Salland zichzelf online buiten spel heeft gezet door de (matige) klantvriendelijkheid. Bovendien waren de prijzen toch ook niet zó laag meer, tegenwoordig? Gemiddeld misschien wel, maar ik zag Salland niet vaak meer in de top drie, maar misschien ligt dat aan mij.

[Reactie gewijzigd door Gilraen op 22 juli 2024 13:20]

Wel een omgekeerde wereld. Toen Azerty nog op de oude locatie zat had het meer weg van een kippenschuur. Dat is met de nieuwe locatie wel echt gigantisch verbeterd :)
Ik ging er vroeger met veel plezier heen, maar sinds een gedeelte van het personeel Azerty begon is het hard bergafwaarts gegaan. Na een paar maanden al gezworen er nooit meer iets te bestellen of het anderen aan te bevelen. Wat een verschrikkelijk bedrijf is het geworden.
Ben het eens met wat je zegt, en dit zal dan ook de oorzaak zijn van de teruglopende orders en hetgeen wat SA de das om doet.

Kwam tot zo'n 1,5 jaar geleden graag bij SA, maar sinds een voorval vond ik het welletjes. Dan liever naar Azerty ook al is dat iets duurder. Informatique is niet goedkoop maar wel netjes en er lopen mensen met kennis.
Wat betreft Alternate: zelfde als SA. Het enige wat hun overeind houdt is de grootte en dochter in Duitsland als je het mij vraagt.

Al met al kan ik er niet rouwig om zijn dat SA weg gaat/is, misschien kan Azerty zo nog wat goedkoop aan leuke voorraad komen?
Ze waren niet duur, maar zeker ook niet de goedkoopste. De prijzen zaten meestal net boven die van Alternate, waardoor ik uiteindelijk toch bij Alternate kocht. Verder was het voor mij aantrekkelijker om bij Alternate te kopen, omdat ik voor garantie bij ze langs kan gaan (woon onder de rook van Rotterdam).
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom Alternate zo goedkoop is? Ze hebben daar de zeer succesvolle formule dat ze amper garantie geven en ze vragen bij de klantenservice overal geld voor. Das de reden dat ze zo goedkoop zijn! Pas dus maar op, ik spreek hier uit persoonlijke ervaring.

Ontopic:
Jammer dat Salland nu gestopt is, ik vond het altijd wel een redelijk goede zaak met redelijke prijzen. Service was ook altijd wel goed en ik heb maar weinig klachten over ze gehoord. Triest dat de kredietmaatschappijen zich zo snel terug trekken, vooral als je in je achterhoofd houdt dat de kredietmaatschappijen aan de basis stonden van de huidige crisis.
Gelukkig is in Nederland nog altijd bij de wet geregeld, dat we een jaar garantie krijgen.
Houden ze zich daar niet aan dan schenden ze de wet en zijn ze strafbaar.

OT:
Jammer dat Salland dicht is, vond het nog wel een leuk om daar in de koopjeshoek te neuzen.
De producten die in het magazijn liggen worden die nu per opbod verkocht?
Houden ze zich daar niet aan dan schenden ze de wet en zijn ze strafbaar.
Geen garantie verlenen is niet strafbaar, alleen zal een rechter je dwingen de garantie toch te verlenen. Je zult geen boete of gevangenisstraf krijgen...
Het is dan ook een civiele aangelegenheid en geen strafzaak.
Ah oke bedankt voor de verduidelijking. Maar het lijkt me niet dat Alternate zo negatief in het nieuws wil komen.
Het is niet bij wet geregeld dat we een jaar garantie krijgen in Nederland. Het ligt iets anders. Europese richtlijn is 2 jaar garantie, Nederland heeft het over gebruikstermijn / non conformiteit. Nergens staat 1 jaar in de wet.
Klopt. Het verhaal erachter staat in de officiele verklaring van de Nederlandse regering waarom de richtlijn niet werd gevolgd: de bestaande wet regelde al een garantie voor de redelijkerwijs te verwachten levensduur, wat voor duurzame goederen automatisch 2+ jaar betekende. De EU richtlijn was een minimum, en daarom accepteerde de EU onze bestaande wet.

Als Alternate in een rechtzaak dus wil aanvoeren dat de wetgever met "redelijke levensduur" 1 jaar bedoelde, dan kun je dus simpelweg wijzen op dit antwoord. Als de rechter moet kiezen tussen Alternate's mening en de letterlijke woorden van de wetgever, dan wint de laatste altijd.
Het is leuk dat het niet mag volgens de wet, maar het probleem ligt wel gewoon mooi bij jou. Prachtig dat je gelijk hebt officieel gezien, maar daar schiet je geen z*k mee op als je met een defect product zit en een bedrijf de deur dichthoud.
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom Alternate zo goedkoop is?
Pardon? Alternate is helemaal niet goedkoop. Als ik bij Mycom of Cdromland kijk is het vrijwel altijd goedkoper.

Zie ook de prijsindex:
http://tweakers.net/shopreview/156/alternate-nederland.html
http://tweakers.net/shopreview/127/cd-rom-land-breda.html
http://tweakers.net/shopreview/17/mycom.html

Verder zijn ervaringen altijd erg subjectief. Vaak haal ik zelf meestal de spullen bij Alternate omdat ik weet dat ik daar vrijwel altijd bij problemen een goede oplossing krijg aan geboden (al dan niet na wat onderhandelen).

Zo zijn bij Alternate eerst mijn 7200.10 schijven omgeruild naar 7200.11 omdat bleek dat ze in Raid 0 beperkt waren tot 144 MB/s in een nvidia chipset. Recht heb je daar niet op, dat is coulance. Vervolgens bleek een jaar later dat de 7200.11 serie firmware bugs hadden (kans op aanzetten dat ze bricken) en toen heb ik ze weer om mogen ruilen voor Samsung Spint Point F3*.

*Had wel eerst de drive via seagate laten unbricken.

Een derde schijf die ik was vergeten om te ruilen (Zat niet in de raid) heb ik weer een jaar later kunnen omruilen voor een 1 TB Spinpoint f3 (2x zo groot), inmiddels waren de betreffende schijven namelijk teruggeroepen door seagate.

Helaas is het beleid wel iets versomberd de laatste jaren. Waar je vroeger standaard direct een vervangend product kreeg aangeboden moet je tegenwoordig vaker wachten op de RMA.

Ik heb één keer een negatieve ervaring gehad. Op dat moment wilde ze een moederbord niet direct omruilen. Met tegenzin het bord ingeleverd. Twee weken later gebeld en toen werd mij gemeld dat MSI een achterstand zou hebben. Ik gebeld met MSI bleek niks van waar. Terug naar Alternate gebeld en die wisten van niets. Ze hadden zelf een achterstand bleek toen. Nog een week later was er nog steeds niets gebeurd en toen kwam een medewerkster met een oplossing. Er lag toevallig (?) hetzelfde bord nog in het magazijn en die kon ik die middag nog komen ophalen. Wel drie weken zonder moederbord gezeten toen.

Maargoed gemiddeld genomen prima winkel.

Als vervangen een keer CDROMland geprobeerd toen pc tijdens het aanzetten ineens flitste en niet meer aanging. Probleem zat in moederbord/geheugen. Voor de zekerheid voeding laten testen. Cdromland ging er mee naar boven om hem uit te meten, kwam terug met de melding dat hij defect was. Voor 130 euro een nieuwe 750W voeding aangeschaft. Later terug naar alternate ivm 5 jaar garantie en toen bleek die voeding nog perfect te functioneren.

Een andere keer had ik een hard disk die fouten begon te vertonen. Smart uitdraai gemaakt. Beleid is wachten tot de volgende dag je product is getest op defecten. Door mijn smart uit draai mocht ik meteen een vervangend product meenemen. Dat was dus wel service.

Na het omruilen van mijn moederbord ivm b3 bleef mijn cpu op de idle multiplier hangen. Pc ingeleverd bij cdromland, de volgende dag opgehaald. Zou niks aan de hand zijn het zou aan cpu-z liggen want die was nog niet geschikt voor de nieuwe hardware. Vervolgens via benchmarks aangetoond dat de pc 45% langzamer was dan voorheen. Na drie keer heen en weer rijden een nieuw moederbord gekregen. Probleem opgelost maar dat had ook de eerste keer gekund!

Punt is; je kunt overal rare ervaringen tegen komen, hangt maar net van het personeel af en hoe zijn of haar pet staat ;).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:20]

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom Alternate zo goedkoop is? Ze hebben daar de zeer succesvolle formule dat ze amper garantie geven en ze vragen bij de klantenservice overal geld voor. Das de reden dat ze zo goedkoop zijn! Pas dus maar op, ik spreek hier uit persoonlijke ervaring.
Sorry maar dat vind ik nu juist echt onzin! Amper garantie? Ik had een toetsenbord gekocht, en deze heb ik twee keer terug moeten brengen omdat er ieder keer wat aan stuk ging ( ik praat hier over de lage kwaliteit rapoo)

Ieder keer kreeg ik gewoon direct een nieuwe voor terug. Hoe kan amper garantie geven een succesformule wezen? Dus omdat jij eenmaal een slechte ervaring hebt gehad, betekend niet gelijk dat het bij iedereen zo gaat.

Als dat zo was, dan was Alternate allang failliet.
Het kan zijn dat dit zo is in Nederland, maar ik kan je vertellen dat bij Alternate België alles correct verloopt volgens de Europese wetgeving. Niks van extra geld vragen voor klantenservice en garantie. Heb net een Grafka binnen voor een RMA (heb de kaart al meer dan een jaar) en ben van de start correct behandeld en duidelijk geïnformeerd van welke procedures die Alternate gebruikt in dit geval.
Ik heb anders nog nooit, maar dan ook nooit, problemen gehad met de service van Alternate.
Vind juist dat Alternate heel goed is met klantenservice. Had laatst iets defects teruggestuurd en slechts drie dagen daarna had ik al mijn geld terug. De klantenservice via e-mail kost in ieder geval niets. Voor mij een reden om daar weer te bestellen als ik iets nodig heb, zelfs als het iets duurder is dan bij de concurrent.
Ik heb hele andere ervaringen. Bij Alternate is gewoon een garantiedesk waar ze bij mij zonder enige moeite mijn kapotte RAM weer innamen en mij een setje nieuwe gaven. Denk wel dat het te maken heeft met wie je bij de balie treft en ook je eigen houding.
Anoniem: 230106 @Stephan22415 juni 2013 20:57
Alternate is daarnaast ook nog distributeur via een andere BV, wave-computers.
Merken die wave dus als distributeur voert, kan alternate in theorie dus tegen die prijzen ook inkopen. Dat is al snel 20 - 30% korting op je inkoop. Of het ook echt zo 1 op 1 doorgeschoven wordt durf ik niet te zeggen, maar het kan wel als het zou moeten :)
Dat je in jouw geval even langs kan gaan, was voor mij ook de reden toen ik in Capelle werkte, en is ook de enige reden voor Alternate, gemiddeld is Alternate nu vijf tot vijftien procent te duur en daar hoef je enkel maar de prijswatch in de gaten te voor houden welke plek deze inneemt, de winkel is ook gehalveerd het is daar ook een trieste boel geworden. jammer
Nee, heel duur waren ze niet. Het grote voordeel vond ik dat ze merken/onderdelen hadden die ik niet eenvoudig elders kon vinden.
Jammer hoor.
Het gaat om de teruglopende omzet. Ze krijgen veel betaald vooraf, en zelfs als je in de winkel betaalt, wordt de leverancier pas daarna betaald. Bij een stijgende omzet komt er dus steeds meer in kas. Je hoeft dus niet eens een marge te hebben.
Bij een dalende omzet, werkt dat niet meer. Je krijgt in maand X minder inkomsten dan je moet betalen aan facturen uit maand X-1. Je gaat dan gemakkelijk failliet.
Anoniem: 254061 @matthewk15 juni 2013 00:00
Helemaal niet duur ik heb daar 2 mnd geleden mijn mobo,processor en mem gehaald voor mijn pc en 4 jaar geleden deed ik dat ook daar.
Jammer want ze zaten ook nog eens dicht bij mij in de buurt.
Ik kocht mijn eerste high end pc bij ze. De koeling hadden ze compleet verkloot waardoor je de pc op zolder in de woonkamer met een dichte deur kon horen. Daarnaast kwam hij kapot aan. Na hem 2x heen en weer gestuurd te hebben op mijn kosten ben ik maar langs gegaan wat mij een halve vrije dag kostte plus benzine geld natuurlijk. Vanaf dat moment wilde ik niks meer met ze te maken hebben. Nieuwe koeler gekocht en het pctje was heerlijk stil.

Totaal niet verrast dat ze failliet zijn.
Iemand een idee hoe het met een lopende rma zal aflopen waarschijnlijk? Mijn voeding was kapot, zou volgende week mijn nieuwe ontvangen...
Verstandig is om te kijken wie de curator is en je daar zo snel mogelijk te melden met de 'boete claim' omtrent je voeding. Als je geluk hebt heeft de leverancier jouw een nieuwe voeding verzonden en krijg jij die gewoon van de curator (pand recht).
Maakt niet eens zoveel uit. Het heet juridisch "revindicatie": je meldt de curator dat de voeding van jou is, dus niet in de verkoopbare boedel van Salland valt, en dat je'm terug wil.
daar kan je naar fluiten. de curator zal nu zo veel mogelijk geld proberen te generen met de overgebleven inboedel. dat gaat dan naar de schuldeisers (ook de belastingdienst), waarvan jij er ook een bent maar als laatste in de rij staat gezien je status als klant.
Anoniem: 239387 @mark-k14 juni 2013 16:18
Het beste kan je contact opnemen met de fabrikant / distributeur waar je voeding vandaan komt, wellicht kunnen / willen ze deze direct aan jouw retourneren als je met SN kan aantonen dat jij de eigenaar bent d.m.v. een inname document van Salland.
Het serienummer zou ik absoluut niet weten, heb ik niet opgeschreven voordat ik m retour stuurde. Heb uiteraard wel alle correspondentie over de RMA met Salland, zou dat ook goed zijn?
Anoniem: 239387 @mark-k17 juni 2013 10:40
Dat zou normaal ook moeten werken.
Ik heb zelf nooit iets bij Salland retour gezonden, maar bij de meeste toko's krijg je wel iets van een inname document met serienummers etc.. Al wordt dat nu waarschijnlijk zeer lastig opvragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.