Google heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak gewonnen van Viacom omtrent copyright. De rechter oordeelde dat YouTube, waarvan Google de eigenaar is, niet verantwoordelijk is voor copyrightschendingen van gebruikers.
Viacom had de rechtszaak aangespannen omdat er met copyright beschermd materiaal was verschenen op de videosite van Google, zo blijkt uit rechtbankdocumenten die online zijn geplaatst. Eerder oordeelde de rechtbank al dat YouTube hier niet voor aansprakelijk gesteld kon worden, maar Viacom ging in beroep tegen de uitspraak. Daarbij werd het multimediabedrijf dus opnieuw in het ongelijk gesteld.
Volgens Viacom moet YouTube aansprakelijk gesteld worden voor de copyrightschendingen op de videosite. Het bedrijf stelt namelijk dat Google en YouTube wisten van de inbreukmakende video's, maar de rechter stelt dat dit niet bewezen kon worden. Daardoor valt Google onder de 'safe harbour'-provisie van de DMCA-wet in de Verenigde Staten, waarin wordt gesteld dat providers niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor acties van hun gebruikers. Wel moet Google optreden zodra het van copyrightschendingen op de hoogte wordt gesteld.
In 2010 vond de eerste uitspraak, in Youtubes voordeel, al plaats. Vorig jaar besloot de rechter echter dat Viacom moederbedrijf Google opnieuw mag aanklagen. Aanvankelijk eiste Viacom een miljard dollar ter compensatie.