'YouTube komt met betaalde streaming-muziekdienst'

Google zou niet alleen onder de Google Play-paraplu een streaming-muziekdienst aan gaan bieden, maar ook op YouTube een betaaldienst willen introduceren gericht op muziekvideo's. Abonnees zouden op YouTube geen advertenties meer te zien krijgen.

Youtube (kleiner logo)Dat meldt CNN op basis van anonieme bronnen binnen de muziekindustrie en Google. Naast de onderhandelingen die Google momenteel zou voeren voor het aanbieden van een streaming-muziekdienst op zijn Play-platform, zou ook een team van YouTube met contentpartijen onderhandelen over een betaaldienst. Daarbij zouden YouTube-gebruikers zonder reclame naar muziekvideo's kunnen kijken. De dienst zou nog dit jaar beschikbaar moeten komen.

YouTube wil het bericht van CNN niet bevestigen, maar zegt in een reactie wel dat het overleg voert met contentaanbieders over de mogelijkheid om tegen betaling content aan te bieden. YouTube betaalt onder andere uitgevers in de muziekindustrie een deel van de inkomsten uit reclame op zijn populaire videoplatform, maar met de opkomst van streaming-muziekdiensten als Spotify en Deezer zouden de platenlabels ook via een abonnementenmodel op YouTube inkomsten kunnen genereren.

Er gaan al langer geruchten over streaming-muziekdiensten van Google. Naast de mogelijke komst van een streaming-muziekdienst op Google Play, zouden contentaanbieders die gebruik maken van de channels op YouTube een betaalmodel wensen. Onlangs dook er in de YouTube-app voor Android-smartphones code op die wijst op een spoedige komst van betaalmodelen binnen het videoplatform.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-03-2013 • 19:45

53 Linkedin

Reacties (53)

53
50
38
0
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 126717
5 maart 2013 19:57
Om eerlijk te zijn denk ik dat dit wel gaat werken. Als ik zie hoeveel mensen Spottify, Deezer en ga zo maar door gebruiken, en dat is zonder beeld.
Beeld heeft dan ook weinig meerwaarde bij muziek ;). Sowieso zijn de meeste videoclips alleen beschikbaar van pulp muziek uit de topparades. Als YouTube komt met HD live opnames bijvoorbeeld dan zou er mogelijk wel iets inzitten.
Ik denk dat juist dat is wat Youtube/Google wil bereiken. Voor de rest heeft het anders geen meerwaarde.
En als ik nu al zie hoeveel mensen muziek videos mobiel bekijken is het best wat.
Bandbreedte en data limieten zijn dan echter weer een fiks probleem.
Die HD live opnames doen ze al: ook zwaar gesponsord, o.a. door AMEX.
Nou ik bekijk vrijwel nooit clips op youtube, muziek haal ik er wel vanaf met de gratis tool: youtube naar mp3 converter. Nog nooit (afkloppen) last gehad van virussen of iets anders. Mijn source is youtube om muziek te downloaden. Al is het een vevo clip, de advertentie word niet mee gedownload.
wat ik me dan sterk afvraag . of het dan ook gedaan is met het gratis bekijken van videos of dat de huidige opbouw (met reclame) ook behouden blijft
Het zou me niks verbazen als de reclames bij de gratis versie nog weer agressiever zullen worden. Ze zullen de doelgroep die mogelijk overgehaald kan worden om te betalen natuurlijk wel willen aanspreken.

Ik vrees voor een klantonvriendelijker gratis Youtube.
Anoniem: 26447
@Th_mas5 maart 2013 23:08
Ach, het probleem is niet zo moeilijk op te lossen, als men dat gaat doen verdwijn ik met mijn kanaal van YouTube ik ben uiteraard maar een enkeling, maat weet zeker dat vele enkelingen een enorme groep kunnen vormen en dat is in het verleden de doodsteek geworden voor honderden zoniet duizenden website's in alle vormen en maten. Je website komt altijd te voet, maar gaat per paard :)
Ik betwijfel het. Ze hebben zo'n grote user base en verdienen erg veel met advertenties, om dat zomaar af te sluiten naar een betaald model zou bedrijfsmatig zelfmoord zijn.

Waar ik me zorgen om maak is dat de advertenties veelvuldiger voor zullen komen en doorgaans meer intrusive zullen zijn om mensen richting een betaald model te pushen.
Dat zal wel mevallen denk ik.

Ik vrees alleen dat bij een zoekopdracht de eerste zoekresultaten naar betaalkanalen zullen leiden en gratis kanalen pas verder in de lijst zullen staan, zonder onderscheid in de zoekresultaten.
Bij bijvoorbeeld YouTube en tweakers snap ik dat er reclame gemaakt moet worden maar de manier waarop dat gebeurd vinden mensen erg vervelend, zeker wanneer je iets zoekt. Daarom is adblock ook zo populair. Het moeten wachten dat je iets te zien krijgt is gewoonweg erg irritant. Krijg je reclame over een beauty product, wat moet ik ermee als man.

Daarnaast is het veel te opdringerig en werkt vertragend. Vooral dat laatste is opmerkelijk omdat er alles aan wordt gedaan om informatie zo snel mogelijk te vinden maar nu kun je het wel snel vinden maar niet snel bekijken. Wie weet is het helemaal niet wat je zoekt, heb je toch weer 10 seconden of meer van je tijd zitten verdoen aan reclame.

Deze manier van reclame maken doet mij denken aan de jaren negentig en begin 2000 toen website intro's heel populair waren. Zie je die nu nog? Nee, wat het is ontzettend irritant. Wat je nog wel ziet is een reclame popup, dat je dan 10 seconden moet wachten voordat je verder gaat. Uitermate irritant en de back button is dan snel gevonden.

Reclame is naar mijn idee prima maar moet niet door je strot geduwd worden. Als ik zo reclame zie denk ik maar één ding, hoe krijg ik het zo snel mogelijk weg en ik kijk niet eens naar de reclame zelf, laat staan dat ik er op zou klikken. En wanneer blijkt dat er een misleidende knop bij staat dat toch de reclame opent, dan ben ik helemaal snel verdwenen.

On-topic: Je moet wel heel erg van muziekvideo's houden om zo'n abbo te nemen. Je gaat toch niet de hele dag naar muziekvideo's zitten kijken (tenminste ik niet, daar heb ik niet eens tijd voor). Luisteren is daarin tegen een ander verhaal maar dan kun je beter een andere manier zoeken wat qua bandbreedte minder belastend is.

Dat een hoop mensen Adblock geïnstalleerd hebben heeft de reclame industrie zelf in de hand gewerkt. Zolang adblock nog goed werkt, zullen mensen niet zo snel geneigd zijn om een muziekvideo abbo te nemen als dat ook op YouTube kunnen zien. Misschien is soms de kwaliteit wat minder maar ach, als het een oude video is, who cares.
Reclame is naar mijn idee prima maar moet niet door je strot geduwd worden

Ja dat heb ik ook bij de video's bij sites zoals dus youtube. Ik kom hier niet heel vaak, misschien 1x per week en dan elke keer weer die ergerlijke reclame erdoor heen. Dan kan je deze vaak na 5 sec overslaan, dat vind ik dan wel fijn, kijk je bv op telegraaf dan moet je verplicht bij elke video (van gemiddeld 1 minuut) 30 sec reclame verplicht kijken.

In de vorm van normale banners zou ik het al veel minder storend vinden (ik zou zelfs langer op youtube blijven), alszijnde dat het niet recht in beeld komt.

Of het een succes zal zijn met de adblockers die er zijn, geen idee.
Ik ben het ontzettend met je eens: het moderne internet is vliegensvlug en reclame die je in de weg zit om je informatie te bereiken zal als bijzonder negatief worden ervaren.

Wat ik wou toevoegen is dat wij Tweakers natuurlijk niet de hoofddoelgroep van deze websites is. Wij gebruiken allemaal Ad-blockers, maar volgens mij is dat maar een relatief kleine groep van alle internetgebruikers (zoals ze bijvoorbeeld hier zeggen: http://www.getadzap.com/b...y-people-use-ad-blockers/).

Als ik voor mezelf mag spreken: als een reclame puur in text format weergegeven wordt, zonder overdreven kleuren, flitsen, en zonder al je java toepassingen te doen laggen, dan zou ik er vrede mee hebben en zou ik het laten staan. Maar de manier waarop reclame tegenwoordig opgedrongen wordt is erg negatief in de gebruikerservaring. De nieuwste rage die ik heb gemerkt bij Google.com is er niet minder om: eerst typ je je zoekopdracht in, en als je op je eerste link wilt klikken, komen er snel 3 advertenties voor springen welke je bijna niet meer kan ontwijken. Bijzonder vervelend!!

Laten we hopen dat er dan ook niet teveel gaat veranderen: Google roept wel vaker dingen, en vaak is er voor de gewillige best een manier er omheen te vinden.
Als je homoseksueel bent, is zo'n beautyproduct natuurlijk niets. Maar anders is het misschien een cadeautip voor je vriendin/vrouw?

Daarom is het ook heel belangrijk dat je je profielen op sociale netwerken heel nauwkeurig invult. Dan krijg je snel persoonlijke gerichte reclame te zien waaraan je zelf ook iets hebt.
@biglia: Meen je dit nu serieus wat je schrijft???
Anoniem: 32279
5 maart 2013 20:37
Voor bepaalde live events (met mogelijkheid om achteraf te kijken) zou ik wel willen betalen. Maar voor tv series en films werken netflix en hulu (eventueel samen met unblock-us) fijner.

Betalen met de google wallet zou dan mogelijk zijn, hoop wel dat het dan mogelijk gaat worden dan mediaspelers ook de live events kunnen gaan vertonen, momenteel kan dat in iedergeval bij de meeste merken niet (maar aangezien youtube redelijk actef ontwikkeld voor de mediaspelers zal dit wel komen).

Zou natuurlijk fantastisch zijn als je live naar gamecon en dat soort events kan kijken en bijv. van zaal kan switchen. Ik ben echter bang dat ze de concurrentie wat met huidige aanbieders aan willen gaan en niet een gat in de markt gaan zoeken.
Waarom ben je daar bang voor? Google heeft al genoeg laten zien dat ze juist gaten in de markt opzoeken. Kijk maar naar google earth of de vele labs producten
Anoniem: 32279
@Sisko5 maart 2013 21:22
Bang is niet het juiste woord, ik zie liever samenwerkingsverbanden dan diverse aanbieders. Ik heb nu bijvoorbeeld een abonnement op hulu en netflix en die hebben beiden een deels overlappend aanbod.

Als consument heb je meer aan samenwerken dan aan diverse aanbieders. Zie wat er nu met de streaming muziekmarkt gebeurd, iedereen springt er opeens op in. Aan de ene kant krijg je concurrentie, maar aan de andere kant een versnipperd aanbod.
Ik gebruik YouTube dagelijks, dus ik ga met plezier mijn maandelijkse bijdrage doneren. Echt een topsite!
ik betaal niet voor dingen die met met een halve handomdraai gratis kan afhalen (clipconverter.cc)
MTV, maar dan zoals je het zelf wilt. Prima idee, al zullen de prijzen wel weer zo hoog liggen dat er weinig mensen (lees jongeren) ervoor willen betalen.
Ik heb Tweakers op de whitelist staan, maar genoeg anderen doen dit niet. Dat zal hetzelfde zijn bij YouTube, veel, heel veel mensen gebruiken AdBlock, en maar een enkeling zou hem hierdoor uitzetten/whitelisten. Ik geloof niet dat het heel veel gaat opleveren...
Heel veel Tweakers, gelukkig niet zoveel standaard users. Die weten niet eens wat een extensie is.
Voor die ene persoon die het blokkeert zijn er honderden die het niet blokkeren of de blokkeersoftware niet hebben.

En met mijn views wordt op jaarbasis misschien 25 cent verdient, nou ze mogen het per direct hebben maar niet door mij op elke pagina met verschillende reclame's dood te gooien.

Stel anders maar in een cookie in dat ik 20x op een willekeurige reclame heb geklikt zodat ik de kosten er weer uit heb, ben ik 5 minuten bezig en dan wil ik de rest van het jaar niet meer lastiggevallen worden door reclame's.

Het is misschien tegen de regels in van de advertentieboeren, maar daar heb ik dan weer geen boodschap aan.
Anoniem: 338693
5 maart 2013 20:07
Ben meer benieuwd naar films. In Nederland hebben we hiervoor nog geen goed platform voor.
Anoniem: 16328
5 maart 2013 20:17
YouTube betaalt onder andere uitgevers in de muziekindustrie een deel van de inkomsten uit reclame op zijn populaire videoplatform, maar met de opkomst van streaming-muziekdiensten als Spotify en Deezer zouden de platenlabels ook via een abonnementenmodel op YouTube inkomsten kunnen genereren.
Klinkt haast alsof YouTube deze service onder druk van platenlabels gaat aanbieden. Ze willen meer geld verdienen via YouTube nu ze zien dat het mogelijk is via diensten als Spotify.

Betalen voor muziekvideo's zie ik niet zo. Laat er nou eens iemand komen met een lossless muziekstreaming dienst.
Mooie ontwikkeling, een laag bedrag, veel gebruikers en zelfs gratis mogelijk met reclame. Keuze genoeg, en zeer goed alternatief voor de illegale aanbieders. Die illegale aanbieders vragen ook geld en hebben agressieve reclame methodes.

Nu nog de betaalde speelfilm gratis aanbieden met reclame. Of een vast bedrag per maand waarbij de reclame weg is.

Google maakt het, waar de entertainment industrie blijft hangen in oude verdien modellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee