'Spotify maakt gratis Radio-dienst in april wereldwijd beschikbaar'

Spotify zou overeenkomsten met muzieklabels willen sluiten om zijn mobiele Radio-dienst wereldwijd gratis te kunnen aanbieden, waarbij inkomsten uit advertenties komen. De dienst maakt een willekeurige afspeellijst en de gratis variant zou ook naar Nederland komen.

Spotify begon zijn Radio-dienst in december 2011 in een beperkt aantal landen. In de zomer van 2012 kwam de dienst ook naar iOS en Android. Met de radio-dienst kunnen gebruikers aangeven welke genres of artiesten ze waarderen, waarna Spotify een gepersonaliseerde afspeellijst met willekeurige tracks samenstelt. Betalende abonnees konden Spotify Radio in alle landen waarin het bedrijf actief is, waaronder Nederland, al op de desktop gebruiken, maar de gratis mobiele variant was alleen in de VS te gebruiken.

Volgens Bloomberg gaat daar echter verandering in komen. Bronnen die bekend zijn met de plannen van Spotify zouden gezegd hebben dat het plan is om de gratis mobiele Radio-dienst in april wereldwijd uit te rollen. De dienst zou de overeenkomsten met de muziekindustrie hiervoor bijna rond hebben. Ook zou Spotify in meer landen actief willen worden. Momenteel biedt Spotify zijn diensten aan in zeventien landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Met de stap verhevigt Spotify de concurrentie met Pandora, Rdio en Deezer, die al vergelijkbare radiofunctionaliteit bieden, terwijl waarschijnlijk ook nieuwe aanbieders van streaming muziek op komst zijn, zoals Beats Electronics, Google, Samsung en Apple. Rdio kondigde dinsdag aan naar zeven nieuwe landen uit te breiden, waaronder Oostenrijk, IJsland en Mexico.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-03-2013 • 10:51

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
28
1
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 16328
12 maart 2013 13:36
Heel irritant sinds de laatste update kun je nog maar beperkt muziek luisteren :( met een gratis account. Voor de update zat deze verbruiksmeter er niet in.
tja je kan ook dat 10tje missen. Tis het meer dan waard en ze verdienen het zeker;-)
maak je toch een nieuw account? Niet helemaal ideaal maar toch.. https://www.spotify.com/no/signup/plain/?promo=1

Vervolgens moet je dan even 'vrienden' worden met je oude account om makeklijk je playlists te kopieren. Je kunt jezelf eventueel opzoeken via spotify:user:<username> in het muziek zoekvenster. Een facebookaccount heeft een usernummer wat je even moet zien te vinden.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 12 maart 2013 14:29]

Anoniem: 99464
12 maart 2013 10:54
Het zou mooi zijn dat deze functie ook in Sonos zou werken. Ik heb nu een betaald Spotify abonnement in combinatie met Sonos, maar mis eigenlijk alleen deze functie. Is er bij iemand bekend of hier plannen voor zijn?
Persoonlijk zie ik het nut niet echt van een dergelijke service; je zit nog steeds aan het datalimiet van je mobiele internetverbinding. Als ik muziek wil luisteren doe ik het op deze manier :

- Radio : FM-functie in Galaxy S3
- Muziek naar keuze : Gedownloade MP3 en FLAC albums op micro-SDXC kaart in Galaxy S3
- Streams : Shoutcast-app

Dus waarom zou ik dan nog zo'n Spotify-dienst erbij pakken ? Er zijn betere (reclamevrije) alternatieven die ook gratis zijn.
Welke radiozender is er reclamevrij?
@MatthijsE : Zat online radiostations te vinden die geen reclame uitstralen. Het waren ook maar voorbeelden om te laten zien dat deze Spotify dienst eigenlijk nergens voor nodig is.
Welke radiozender is er reclamevrij?
Bijvoorbeeld RadioParadise. Listener supported radio. Donaties dus. Daarbij draaien ze onmetelijk veel betere (en vooral varierender) muziek dan normale radiozender waarbij alles gepushed wordt. Bovendien hebben ze een coole HD slideshow bij elk nummer van foto's die door users worden aangedragen en die bij het nummer passen.

Enorme aanrader:
www.radioparadise.com
Tja ik heb er dan ook voor gekozen niet mijn abonnement te "vernieuwen" omdat ik dan datalimiet kwijt zou raken. Dan maar losse phone kopen. Scheelt in mijn geval toch best wel wat met mijn datagebruik. Diegene die oude orange of flex abonnement houden; houd vast zou ik zeggen. Beter word het nog lang niet.
Een gewone radiozender heeft niet de mogelijkheid om zelfs de muziek te bepalen/sturen wat veelal smartradio feature genoemd wordt die Spotify en andere sites/apps wel hebben om een gepersonaliseerde muziek zenders te maken waarbij je artiesten/tracks kunt goedkeuren/afkeuren zoals dit ook kan met andere sites en apps van Jango Radio, MyRadio, Aupeo!, Musicovery, EarbitsRadio. Ik hou het voorlopig bij de andere apps en websites die ook gratis een smartradio feature hebben (en veelal reclame).
Ik mis deze functie ook... Deezer smartradio is op de sonos gratis... misschien een idee voor je? Werkt ook prima.
Anoniem: 99464
@ja_daaag12 maart 2013 11:23
Bedankt voor de tip, ik ga het eens proberen. :)
Deezer op het Sonos platform werkt geweldig. Ik heb me aangemeld op de deezer beta app (binnen Sonos) en dan zijn de zoek, playlists en favorieten lijsten (ook eigen uploads) nagenoeg gelijk aan de web-app op je desktop. Smart radio werkt dus ook met een gratis aanmelding? Dat wist ik niet... Goed nieuws voor de gratis muziek zoekers :)

Ik heb wel een abonnement overigens. Ook Spotify geprobeerd, maar uiteindelijk Deezer gekozen vanwege de stabiliteit (Spotify heeft gedurende vorige zomer 2012 bij grote problemen gehad op mijn iPhone; wilde regelmatig niet verbinden bij een betaald abonnement) en mogelijkheid in elke browser te gebruiken (ook op kantoor dus). Ik lees wel eens dat Spotify een grotere database heeft. Sommige oude muziek kan ik niet vinden op Deezer, maar ik verwacht niet dat Spotify dit wel aanbiedt. Deezer heeft wel alles van Pink Floyd, ik weet niet of Spotify dat ook heeft.

Maar bottom line: Als je een sonos systeem hebt kun je een streaming dienst bijna niet negeren!
deezer beta app (binnen Sonos)
Hoe doe je dat?
Ik heb 'm niet in mijn 'labs' lijstje staan...

Verder ben ik ook recentelijk van Spotify naar Deezer overgestapt omwille van de misselde 'radio' functionaliteit op mijn Sonos. Volgens de Spotify/Sonos fora hoefde ik daar ook niet op te wachten helaas.
Als je zoekt in Google zie je dat dit 'topic' al bijna 2 jaar leeft binnen de Sonos community. Er zijn dan ook talloze topics te vinden. Het meest duidelijke antwoord vond ik hier: https://ask.sonos.com/son...d_spotify_radios_to_sonos

De reactie vanuit Sonos is duidelijk, er is geen api (of iets vergelijkbaars) beschikbaar vanuit Spotify, maar zij zijn daarover wel al tijden in gesprek. We blijven dus hopen :)

@ja_daaag: Thanks voor de tip!

[Reactie gewijzigd door Zuiderwijk op 12 maart 2013 12:28]

Mooi!

Alleen ik hoop wel dat ze de advertenties een beetje slimmer maken, want het is zooo irritant als je tussen Deathmetal / Drum and bass / Dubstep of whatever allerlei reclame hoort voor Justin Timberlake / Bieber... WTF!!?

Als het gerichte reclame is, is het een stuk dragelijker...
Als je je gaat irriteren aan de reclames, neem je toch de betaalde variant !
Zou die kunnen doen. Maar als adverteerder zou ik daar ook niet bij mee zijn: betaal ik een bak geld, gaan ze een beetje reclame maken bij de verkeerde doelgroep.

Als je als Libresse of Always reclame gaat maken op een computerbeurs kan je ook net zo goed je geld in een diepe put gooien, want het levert niks op.
Zou wat zijn als ze de reclames bewust irritant maken zodat mensen gaan betalen om ervan af te komen :P
Gepersonaliseerde reclame is wel te hopen... Wat moet ik met een wintersportvakantie of CV-ketel als ik naar muziek luister?

En natuurlijk dat ze niet het irritante grapje van de TV en "gewone" radio overnemen: bij reclames het geluid 6dB omhoog gooien. Maar dan zou het (ok voor mij) zeker een mooie aanwinst zijn.

Mooi dat dit wereldkundig wordt gemaakt in ieder geval! Winnen ze vast heel wat zieltjes mee!
Van de reguliere radio wordt ik langzaamaan knetter, met irritant brallende DJ's of platte inhoudsloze muziek...

Nu hopend at de albumlist van artiesten steeds completer wordt... maar ik ben verkocht! :)

(dat laatste letterlijk en figuurlijk, "product" afnemen door zelf "product" te worden)
Reclames maken veelal gebruik van extreme compressie, waardoor ze luider klinken, maar de pieken van het geluid liggen nog steeds op hetzelfde niveau.
Stations gebruiken dit ook zodat bij een slechtere ontvangst/minder volume de muziek alsnog boven de waargenomen ruis/het omgevingsgeluid uitkomt. Dit komt de getrouwheid van de weergave natuurlijk niet ten goede.
Zie:
http://nl.wikipedia.org/w...uid%29#Radio_en_televisie.
http://www.alpha-audio.nl/2011/06/de-loudness-oorlog/
Ja.. ik snap het ook niet helemaal. Ik heb zelf een betaald spotify abo en de radio functie was altijd al beschikbaar in de Android client. Ik vind dit trouwens een geweldige feature, heb hierdoor al veel artiesten ontdekt waar ik eerst nog nooit van gehoord had.
Ja.. ik snap het ook niet helemaal. Ik heb zelf een betaald spotify abo en de radio functie was altijd al beschikbaar in de Android client. Ik vind dit trouwens een geweldige feature, heb hierdoor al veel artiesten ontdekt waar ik eerst nog nooit van gehoord had.
Dat is het nu juist, gratis versie komt nu beschikbaar voor niet betalende klanten.
Ik gebruik nu vaak "soundrop", een app in spotify. Hier zijn allerhande muziekkanalen, denk di.fm, maar waar ieder dan kan stemmen voor liedjes, en zo wordt dan de muziekvolgorde beslist. Al veel nieuwe muziek zo ontdekt die in mijn smaak vallen.
Interesting! Zojuist installed, ik wist niet dat dat mogelijk was! :)

thanks! _/-\o_
Anoniem: 430054
12 maart 2013 16:10
Wat is het verschil tussen spotify gratis en 10 per maand. Versie?
Mogelijkheid om play lists te downloaden naar mobiel en desktop. En reclamevrij.

En de gratis versie kan je maar 10 uur per maand luisteren naar muziek. De € 5,- per maand versie heeft geen imieten, is ook reclamevrij, maar kan je niet downloaden.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 12 maart 2013 16:27]

"Betalende abonnees konden Spotify Radio in alle landen waarin het bedrijf actief is, waaronder Nederland, al op de desktop gebruiken"

Spotify Radio was ook al beschikbaar voor de gratis versie van Spotify, op de desktop? Of stelt deze functie iets anders voor dan wat ik zie onder "Radio" bij de apps?
als die reclame goed getarget is lijkt het me nog wel te doen, ik vond de mobile versie van spotify in ieder geval veel te duur voor het aanbod dat ze hebben en op de desktop zat ik er niet zo op te wachten.

als er nu ook nog een soort like dont like feature in zal zitten kunnen ze behoorlijk goed inschatten wat voor soort muziek er in je lijst moet... dat maakt het voor bandjes etc wellicht zelfs interessant om spotify te gebruiken om bekender te worden
Is dit hier tweakers.net of tweakers.nl ?
en de gratis variant zou ook naar Nederland komen.
En wat met België?
"Bronnen die bekend zijn met de plannen van Spotify zouden gezegd hebben dat het plan is om de gratis mobiele Radio-dienst in april wereldwijd uit te rollen."

Tenzij Belgie op een andere planeet zit zal ook Belgie de gratis variant krijgen.
Staat gewoon in de tekst!
dat kan .net in België ;)

(tuurlijk kan dat)
En daarom maak ik dankbaar gebruik van open source initiatieven, zoals Subsonic. Hiermee kan je 'gratis' naar je eigen muziek huis luisteren, vanaf een laptop, een desktop, een android, iPhone, etc... zolang je maar een internet verbding hebt. Heb je altijd je favoriete muziek aan en zonder reclame. Ideaal voor muziek liefhebbers met een erg breed genre, zoals ik. :)
De ervaring met Subsonic is niet zoals Spotify. I know, ik heb beide :)

Subsonic is erg fijn, zeker! Maar met spotify heb je toegang to een bibliotheek waar je met Subsonic niet tegenop kan. Maar Subsonic kan ook weer video aan... Voor beide is wat te zeggen, IMHO.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee