Muziekstreamingdienst Google Play All Access komt naar iOS

Google Play All Access, de muziekstreamingdienst die Google in de Verenigde Staten op de markt heeft gebracht, zal naar verwachting binnen een maand een iOS-applicatie krijgen. Daarmee vergroot Google het potentiële bereik van zijn Spotify-tegenhanger.

Google Music All AccessDe komst van All Access naar iOS werd donderdag op de D11-bijeenkomst wereldkundig gemaakt door Android-directeur Sundar Pichai. Volgens Pinchai streeft Google naar een zo breed mogelijke toegang tot zijn streaming muziekdienst, waardoor een iOS-applicatie min of meer een vanzelfsprekendheid is.

Het was al langer bekend dat de All Access-muziekstreamingdienst op Android-apparaten beschikbaar zal zijn in de VS, terwijl ook via de browser muziek afgespeeld kan worden. Google zweeg echter tot nu toe over een iOS-app.

De dienst Google Music All Access kost 10 dollar per maand. Daarmee is Google de directe concurrentie aangegaan met diensten als Spotify, Rdio en Deezer. Of en wanneer de dienst in Europa beschikbaar komt, is nog onbekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-05-2013 • 18:43

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
19
1
0
5
Wijzig sortering
Hmmm.. Ik ben (zoals waarschijnlijk een boel andere Nederlanders) niet geïnteresseerd in het betalen voor muziek, nu het tegenwoordig zo simpel is om het gratis te krijgen. Als ze het gratis zouden maken, en hun geld via een andere manier zouden kunnen verdienen zou ik echter verkocht zijn. Wat voor 'n manier weet ik niet, aangezien het ook niet echt prettig is na elk nummer reclame te krijgen.
Dus je wilt:
- Niet betalen
- Geen reclames
- Geen schending van privacy

Dan blijft er niet veel over qua verdienmodel. Ik denk persoonlijk dat 10 euro per maand, zoals je bij Spotify of Google Play All Access betaald, een zeer betaalbaar bedrag is voor altijd en overal toegang tot bijna alle muziek die ooit opgenomen is.

Bovendien betaal je voor meer. Je betaald voor de service, voor het gebruikersgemak, voor de developers die de applicaties voor je schrijven. Het vinden, downloaden, synchroniseren en luisteren van muziek is via (legale) diensten als Spotify of Google Play All Access gaat velen malen makkelijker en sneller dan als je het illegaal download. Het is dus niet alleen de toegang tot de muziek waarvoor je betaald, maar ook voor de service. Vergelijk het ook eens met prijzen die je betaalde voor het internet er was en de filesharing op gang kwam, dan vind ik 10 euro per maand een prachtige prijs.

EDIT: Iedereen die met het offline/data argument aan de haal gaat: Verdiep je eens in Spotify (Premium). Hier wordt één Spotify Premium account gebruikt op een laptop, twee smartphones en een tablet. Op al deze apparaten kan ik 3.333 nummers in zeer hoge kwaliteit (320 kbps) offline opslaan. Een van deze smartphones wordt als MP3 speler gebruikt, en staat (bijna_ altijd in vliegtuigstand. Toch staan er zo'n 2.300 nummers in 320 kbps op het 32 GB SD kaartje. Offline is geen enkelprobleem dus.

[Reactie gewijzigd door Balance op 30 mei 2013 19:22]

Ik denk persoonlijk dat 10 euro per maand, zoals je bij Spotify of Google Play All Access betaald, een zeer betaalbaar bedrag is voor altijd en overal toegang tot alle muziek die ooit opgenomen is.
Euhm, nee. Dat is het enige probleem van deze dienst, niet alle artiesten/maatschappijen werken aan dergelijke diensten mee. Een aantal zeer bekende artiesten/groepen zijn gewoon niet beschikbaar via Spotify (en ik betwijfel of Google deze artiesten/groepen wel zover heeft gekregen) en van een hoop artiesten zijn niet alle werken beschikbaar.

Maar dat neemt natuurlijk nog steeds niet weg dat €10/maand niet veel geld is voor een hoop mensen voor een hoop muziek en een redelijk goede mobiele app waarnaar je ook je eigen muziek kan syncen (dus ook die ontbrekende artiesten die je wel zelf heb weten te bemachtigen). Ik heb een vreselijke hekel aan iTunes op de PC (werd alleen geïnstalleerd voor updates voor de iPhone/iPad), dus vind Spotify een enorme uitkomst! Maar het blijft geen perfect product...

Ik vermoed dat beide diensten met een zelfde portfolio op de proppen komen en dan zullen ze toch echt op de app features en de service moeten gaan concurreren. Ik denk dat Spotify behoorlijk voor loopt op de app features, maar ver achter op service (bad customer support!)...
@Tech Nieuws NL : Ik betaal al voor iedere scheet een thuiskopieheffing. Beetje onzin om dan ook nog apart voor muziek te gaan betalen. Nogal dubbelop, nietwaar ?

Daarbij wil ik muziekbestanden gewoon altijd bij me hebben. Met streaming is mijn bundel veel te snel op gebruikt. Nu kan ik dat thuis allemaal wel via Wifi gaan zitten doen, maar bestanden via Windows Verkenner overzetten die bereids op mijn NAS staan is toch een heel stuk makkelijker (en goedkoper).
Met deze google dienst kan je (na betaling) elk nummer dat je wil (en zij beschikbaar hebben) op je toestel downloaden om zo zonder data af te spelen. (kan ook met alle andere streaming services).
@Fly-guy : Hetzelfde kan ik ook m.b.v. The Pirate Bay / Bitsnoop. Alleen met het verschil dat het aanbod op torrentsites (behalve gratis-) groter en kwalitatief beter is (ik download vrijwel uitsluitend .FLAC).

Ik luister ook muziek via mijn laptop als ik thuis ben. Het is makkelijker om die bestanden naar de micro-SDXC kaart in je telefoon over te hevelen. Zo hoef ik niet met (betaalde) streamingdiensten te zitten prutsen.

Daarbij; Google laat het (zover ik dat kan terug vinden) nog steeds niet toe om via iDeal aankopen te doen. Creditcards en/of Paypal ga ik niet aan beginnen, dus houdt het snel op.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 30 mei 2013 19:14]

Met andere woorden, je wilt gewoon niet betalen (voor wat ze bieden). Niet erg, maar voer dan geen excuses aan dat streamen geen oplossing is of dat ze geen, naar jouw mening, fatsoenlijke manier van betalen aanbieden.

Ik ben wel bereid te betalen en heb wel een creditcard en geniet nu al een week van deze google dienst.
@Fly-guy : Het ontbreken van voldoende betaalmogelijkheden is ook de reden dat ik nooit apps koop. Ik ga mijzelf niet in allerlei bochten wringen om hun mijn hard verdiende geld te brengen. Als ze wat aan mij willen verdienen, doen ze er maar moeite voor.
Nogmaals, op zich niets mis mee. Als jij geen (virtuele) creditcard wilt aanschaffen, dan is dat je goed recht.
Echter ik neem aan dat je ook geen apps (illegaal) download en mijns inziens is dat ook geen reden om muziek te "piraten". Er niet voor willen betalen is wel een reden, of het een goede reden is, laat ik ana jou over...
De enige bochten waar je je blijkbaar wel in wilt wringen is het zoeken naar excuses om maar niet te betalen.
@Zer0 : Ik heb helemaal geen excuses nodig. Ik houd me gewoon aan de Nederlandse wetgeving die het toestaat om muziek en films te downloaden zonder daarvoor te betalen. Daarbij betaal ik thuiskopieheffing.

@Fly-guy : Virtuele creditcards heb ik zo mijn ervaringen mee. Gebruikte die vroeger om content van PSN aan te schaffen. Toen Sony plotseling besloot dit niet meer toe te laten (zonder aankondiging) bleef ik met een virtuele kaart met geld zitten die ik niet terug kon boeken naar mijn bankrekening.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 30 mei 2013 20:09]

Wat betref het aanbod heb je misschien nog wel een punt, lang niet alle muziek is via spotify en dergelijke te beluisteren. Al je andere punten zijn wat mij betreft onzin. Neem van mij aan dat een album via spotify offline beschikbaar maken op je telefoon echt een heel stuk sneller werkt dan eerst downloaden op je pc en daarna naar je telefoon kopieren.
Ook de kwaliteit is ruim voldoende, 320kbit/s mp3. Ik weet het, flac is hogere kwaliteit, maar de output van je telefoon is bagger genoeg om dat verschil nauwelijks te merken.

Wat mij betref ben je gewoon een cheapass die niet voor muziek wil betalen. Ook goed natuurlijk. ;)
Anoniem: 519769
@Zer031 mei 2013 02:59
ABSOLUUT!!!!
Als ze wat aan mij willen verdienen, doen ze er maar moeite voor.
Dat doen ze al door muziek, apps of dit soort diensten te maken.

Ik denk dat ik niet alleen voor mijzelf spreek als ik zeg het niet fijn te vinden dat je de makers van zulke dingen behoorlijk schoffeert met uitspraken zoals jij die hier doet.

Wij makers van "nieuwe media" werken *OOK* keihard voor ons "hard verdiende geld"!

En met mensen zoals jij is het nog veel "harder"/moeilijker om dat geld te verdienen. Met dank.
Credit Cards zijn veiliger dan Ideal. Op een Ideal betaling heb je geen enkele garantie, op een Credit Card betaling wel.
@ Tech Nieuws NL: Het probleem is, dat wanneer je een prepaid smartphone hebt (zoals ik) en dus geen 3G, je alleen gebruik kunt maken van deze streamingsdienst wanneer je Wifi hebt. Dan kan ik dus niet overal wanneer ik wil muziek luisteren met een streamingsdienst. Daarom is het voor mij geen optie om 10 euro (of dollar) per maand te gaan betalen, als ik het niet volledig kan benutten.
Dus ik wil inderdaad niet betalen, geen reclame tussen de nummers door dmv geluid en geen schending van privacy. Dan klopt het dat er niet veel overblijft, maar juist daarom had ik graag gewild dat ze daar wat op hadden bedacht.

[Reactie gewijzigd door Ninja Tj33rd op 30 mei 2013 19:09]

Je kunt met deze dienst ook thuis je hele telefoon vol zetten met de muziek die ze aanbieden om zo onderweg het af te luisteren.
@Fly-guy : Ja, en zo zijn er nog 1000-en-1 gratis alternatieven die precies hetzelfde doen.

Ik download constant nieuwe muziek op mijn laptop (naar mijn NAS). Die mappen kopieer ik daarna gewoon via USB naar de geheugenkaart in mijn Galaxy S3. Alleen de nieuwe bestanden worden vervolgens bijgeschreven. Hoe makkelijk wil je het hebben ?

Zo'n streamingdienst draagt (in mijn geval) helemaal niks bij. Je kunt nu eenmaal amper concurreren met gratis alternatieven.
Ik zoek dan wel hoor(*) een nummer die ik niet heb, klik op download en hij staat op mijn telefoon, hoe makkelijk wil je het hebben? Of klik op aan bibliotheek toevoegen en ik kan 'm op elk device vinden en afspelen.

(*)concurreren met gratis, al dan niet legale, diensten is altijd moeilijk, tot mensen door hebben dat er nu eenmaal betaald moet worden voor de dingen die je gebruikt. Echter juist deze dienst heeft voor mij wel degelijk een toegevoegde waarde, namelijk radio/ontdekken. Deze optie(s) geven ofwel losse nummers als suggestie ofwel maakt een playlist aan met nummers die waarschijnlijk overeenkomen met mijn voorkeuren.
En ik heb hierdoor al vele nummers en bands ontdekt die ik voorheen niet kende, dus ook niet zou downloaden.
@ Fly-guy : Een groot deel van de muziek die ik luister komt uit de experimentele sector. Het meeste daarvan vind je niet binnen dergelijke diensten. In zowel Deezers als Spotify waren ze niet te vinden. Sommige albums van zulke artiesten is wel op Amazon te vinden, maar lang niet allemaal. Zelfs op torrent-sites is het vaak moeilijk om ze te vinden en vergt het zoektochten op (veelal) Russische filehostiing-sites om ze alsnog te vinden.
Als je in de experimentele secor wil leechen: reden te meer om de artiest te ondersteunen en niet gratisch te downloaden!

Bij echt experimenteel dat niet : mail de artiest zelf en vraag of je voor een tientje (over te maken aan hen en/of een goed doel) de muziek kunt downloaden. Veel makkelijker dan vage Russische sites af te struinen en je ondersteunt er de artiest mee.

-

Dat gezegd hebbende: betaalde streamingdiensten hebben als nadeel dat de muziek weg is zodra je stopt met betalen. Daarom zie ik het meer als radio dan CD/MP3. (En daarom vind ik het te duur om te nemen, maar ga er geen andere redenen bij bedenken om downloadz te verantwoorden).

[Reactie gewijzigd door F_J_K op 31 mei 2013 19:50]

Ik vind diensten zoals Spotify juist geweldig, en hoop dat Play All Access gauw naar Nederland komt. Altijd goede kwaliteit, altijd een album art en een veel minder grote harde schijf nodig. Ook het werken met playlists is een stuk fijner dan met gedownloade muziek. En natuurlijk meteen op al je devices beschikbaar. Dat tientje per maand heb ik er heel graag voor over!
Je maakt het ook wel erg moeilijk voor je hè? Je wilt niet betalen, maar wel spullen krijgen.
Betalen door middel van reclame zie je niet zitten en ik denk zomaar dat je ook gaat steigeren als je data/profiel verkocht wordt.

Ondanks al het gedoe rond de muziekindustrie, moet er links- of rechtsom betaald worden voor de muziek die je gaat luisteren en persoonlijk heb ik dan liever een maandbedrag dan andere vormen.

Misschien wordt het tijd om te wennen aan het feit dat er, na een flinke periode van makkelijke piraterij en moeilijke legale manieren van aanschaf, dat nu omgedraaid wordt. Zowel games, als films, als muziek wordt steeds beter (digitaal) beschikbaar en ik vind het moreel beter om ervoor te betalen. Ik ben ook geen heilig boontje en pirate ook nog wel, maar heb mijn "entertainment"rekeningen toch flink zien stijgen, met dank aan google, steam en on demand services.
@Fly-guy : Consumenten betalen voor iedere scheet al een thuiskopieheffing. Ook de mensen die nooit iets gratis downloaden.

Om dan nog een keer geld neer te tellen voor een betaalde streamingdienst is redelijk dubbelop. Zolang het in Nederland is toegestaan om muziek- en filmbestanden te downloaden (ook als deze duidelijk uit een illegale bron komen-) zal ik niet gaan betalen voor dergelijke streamingdiensten.
Anoniem: 382732
@Ninja Tj33rd31 mei 2013 09:07
Hmmm, als Nederlandse werkgever ben niet geinteresseerd om Ninja Tj33rd te betalen voor zijn werk. ALs hij het nu gratis zou doen en z;n geld ergens anders vandaan zou halen zou ik 'm misschien wel willen aannemen.
Serieus, muzikanten moeten toch ook hun brood verdienen; ik leg ook geen 20 euro neer voor een CD die ik 2 keer luister; ik betaal 5 euro per maand en en heb ongelimiteerd muziek zonder reclame. Dat zijn twee pinten op café.

Ik vind het vreemd & dom als er een legaal en goedkoop alternatief is op piraten dat dit niet genomen wordt. Ik ben blij dat google een alternatief bied op spotify en hoop dat er een wereld is buiten US alleen;
Ik heb sinds een paar maanden Google Play Music in gebruik, waarbij je al je eigen muziek kan uploaden en vervolgens kan streamen naar je telefoon. Dit omdat mijn Nexus 4 slechts 16GB aan opslagruimte biedt en ik dit wel als "oplossing" voor dit "probleem" zag (first-world, ik weet het).

Echter, met deze manier van muziek luisteren ga ik wel erg vlot door mijn 1GB bundel heen terwijl ik eigenlijk alleen in de weekenden per trein gebruik maak van dit streamen. Ik zou dan ook iedereen die dit overweegt aanraden om een hele grote bundel te nemen (denk aan 5+GB).

Bij Play Music is het ook mogelijk om via wifi muziek lokaal op te slaan, waardoor ik deze service alsnog erg waardeer. Nu luister ik vooral mijn lokaal opgeslagen muziek en als ik sterke drang voel om iets te luisteren uit de cloud is dat ook mogelijk. Als dit ook mogelijk is met All Access dan zou ik zeker interesse hebben.

Helaas is het vooralsnog niet mogelijk om dit in Nederland aan te vragen, en via een proxy in de VS vond ik het wat te link om mijn creditcard gegevens door te geven.
Om deze dienst aan te vragen moet je een creditcard hebben met een VS adres, let wel, tot nu toe geen Amerikaanse creditcard, slechts een creditcard en een (willekeurig) Amerikaans adres.
Om dat in te voeren heb je geen proxy nodig, die is alleen (eenmalig) nodig om daarna de streaming service aan te zetten.
Ik maak ook al een tijdje gebruik van Play Music All Access. Je kan albums/playlisten lokaal laten opslaan. Dan hoef je niet telkens streamen. Kan je de databundel voor andere dingen gebruiken ;)
Allemaal leuk, maar Google mag heus wel hun producten gelijk op internationaal (lees: Nederland) niveau aanbieden. Allerlei Play-services die niet eens beschikbaar zijn.
Met een (US)proxy zijn veel diensten wel "aan te zetten", zo ook deze muziek dienst, maar je hebt gelijk, het wordt tijd dat meer google/android diensten in ons land beschikbaar komen, allerlei grote partijen zijn wel in staat om dat soort overeenkomsten te sluiten, waarom google niet?

Al lijkt google books wel binnenkort naar ons land te komen.
Ik denk dat deze dienst veel beter doet dan Spotify het is Google hé
Kijk maar eens naar Youtube, vol met videos als dat mogelijk is dan zou een muziek collectie van All Access veel uitgebreider kunnen zijn dan Spotify.
Anoniem: 491285
@Mizgala281 juni 2013 11:44
Uitgebreider als in?
Laten we hopen dat Google ons hierbij niet uitsluit, zoals bij Play Music is gebeurd. Officieel kun je als Nederlander geen desktopmanager downloaden of überhaupt zelfs op de webpagina komen met al je muziek. Via omwegen kan het wel, maar toch zuur dat Nederland niet mee mag doen. Ik gebruik de dienst voor het uploaden van mijn muziek voor eigen gebruik op mijn eigen apparaten onder mijn eigen accounts en ik ben er erg tevreden mee.

Als Play All Access ook naar Nederland komt is het erg mooi, maar ik betwijfel het. Achja, we hebben altijd nog Spotify.

[Reactie gewijzigd door ikt op 30 mei 2013 23:40]

Bij mij staat deze app ook in Android sinds v4.1.2. Is echter niet te verwijderen (net als Chrome) omdat het een systeem-app betreft. Hoogst hinderlijk; zo moet ik het toestel rooten om die troep eraf te knikkenen. Ik ga sowieso geen gebruik maken van een betaalde muziekdienst; alles waar ik naar luister staat bereids op een 64GB micro-SDXC kaart.

Wel apart dat het bij iOS als een losse (verwijderbare) app wordt geleverd terwijl het bij Android onlosmakelijk aan het besturingssysteem zit geplakt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 30 mei 2013 19:03]

Waarom wilde je 'm per se van je toestel af hebben? Ten eerste neemt het bijzonder weinig geheugen in (paar MB), ten tweede kun je de app ook gebruiken om je eigen (lokaal opgeslagen) muziek af te spelen en ten derde kun je een app sinds 4.1 "disablen", dat wil zeggen uit je lijst van apps halen zodat je het icoontje niet meer ziet.
@Fly-guy : Ik houd er van als er zo min mogelijk onnodige zooi op mijn toestel staat. Ondanks dat ik genoeg opslaggeheugen heb wil ik dat soort apps gewoon niet hebben.

Het slaat bovendien nergens op om zulke apps als "systeem-app" te koppelen aan Android. Ze zijn tenslotte niet essentieel voor het functioneren van het besturingssysteem en ik gebruik bovendien alternatieve software om die functies te vervullen. Wel moet ik nu voor Jan Doedel mijn toestel rooten (en dus mijn garantie opgeven) om die overbodige troep te kunnen verwijderen. Deze apps hadden gewoon optioneel en verwijderbaar (zonder root) moeten zijn.

Kortom; ik heb meerdere apps die precies hetzelfde doen. Dat vind ik gewoon nergens voor nodig.
Sinds een week gebruik ik Spotify omdat indirect ervoor betaal (KPN)
Moet zeggen verademing zeker offline gebruik en playlisten sharen met vrienden en familie.
Ben benieuwd of Google goed of nog beter heeft uitgwerkt.
Vangt Apple hiervan 30%?
Ik heb letterlijk haat aan deze applicatie op mijn S2.

Elke keer als ik mijn normale muziek player opstart,5 min later uit het niets start google play music ook op. Vind ik werkelijk nergens op slaan en ik word er gek van. Doei batterij |:(
Een nieuwe speler op de muziek streaming markt is alleen maar goed. Hopelijk gaat er dan wel meer met prijzen en aanbod worden geconcurreerd en wordt het huidige aanbod niet slechts verspreid over meerdere spelers.

Google Play is echter nog ver verwijderd van serieuze concurrentie voor bijv. Spotify. Gift cards kan je voor die laatste overal kopen, terwijl Google Play Gift cards alleen in de US en UK beschikbaar zijn. Daarnaast zijn ze niet te mixen met het andere 'geld' in je Wallet. Ook is er geen Paypal optie. Teveel beperkingen dus voor een jong publiek.

Als je ziet dat sales en downloads voor iOS buiten de US redelijk overeenkomen en voor Google Play duidelijk niet, dan moet Google zich toch stilletjes aan gaan afvragen wat ze niet goed doen.
Enige discrepantie is dan Japan en Zuid Korea waar er in het laatste kwartaal veel omzet is gedraaid.

http://s3.amazonaws.com/f...Index+Nov+2012+Report.pdf
http://blog.appannie.com/app-annie-index-market-q1-2013/

Voor de streaming markt lijkt het me zoals gezegd een goede zaak en het wachten is wat mij betreft op een diversificatie in de abo's: family packs, HQ packs, vormen van abo's met offline use voor minder geld maar bv. minder apparaten. Ook is het muziekaanbod nog niet echt helemaal top. Er missen vaak nogal wat artiesten of nummers en dat gaat dan hopelijk ook verbeteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee