Gerucht: Google stopt dit jaar met Spotify-concurrent Play Music

Google zou volgens een nieuw gerucht nog dit jaar willen stoppen met zijn streamingdienst Play Music. Gebruikers zouden over moeten op YouTube Remix, de nog te lanceren streamingdienst van Googles videosite.

Google Play All AccessEen anonieme Google-medewerker zegt tegen DroidLife dat de zoekgigant eind dit jaar stopt met Play Music. De streamingdienst bestaat nu enkele jaren en concurreert met onder meer Spotify, Apple Music en Deezer. Het is onbekend hoeveel betalende gebruikers Google Play Music momenteel heeft.

De komst van YouTube Remix is geen geheim, want een topman van Google sprak er vorige maand openlijk over. Google heeft de dienst nog niet aangekondigd en het is dus onbekend wat Remix zal bieden, hoeveel het zal kosten en of het in de Benelux beschikbaar zal zijn. Play Music is momenteel beschikbaar in de Benelux en kost 9,99 euro per maand.

Google bevestigt of ontkent het gerucht niet. Het bedrijf zegt in een reactie dat het de teams van YouTube Music en Google Play samen heeft gevoegd. "Muziek is belangrijk voor Google, dus het is cruciaal dat we een abonnement hebben dat de behoeften van consumenten en artiesten vervult. Er verandert nu niets voor gebruikers en we zullen het op tijd laten weten voor we zaken veranderen."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-04-2018 • 17:03

75 Linkedin

Reacties (75)

75
72
41
3
0
28
Wijzig sortering
ahaha gloeiende, zit ik eerder vandaag in het Spotify nieuwsitem te verkondigen dat ik zo heerlijk gebruik maak van Google Music....krijg je dit. Hopelijk blijft het bij een gerucht!
Wat is precies het meerwaarde bij google music nu over Spotify? Aangezien jij dat gebruikt en bewust geen Spotify kiest.
Ik vind het prettiger in gebruik. De app werkt sneller. Het deelt goed en makkelijk. Fijne radio shuffle. Ik betaal via een familie abbonnement nu 15 euro gedeeld door 5 personen.
En de interface is logischer voor mij, op het werk gebruikte we veel spotify maar ik klik heel vaak naast wat ik precies will hebben, daarbij is de zoekfunctie ook beter.

En ik heb als sinds de brugklas mijn eigen mp3 collectie enkele tienduizenden nummers zitten nu in mijn play music. Deze kan ik ook gebruiken wanneer ik niet betaal voor de dienst, heerlijk.

Ik vond het ook vervelend toen ik net muziek begon te streamen hier in Zweden spotify soms erg vervelende reclames gebruikte. Waardoor ik een soort hekel kreeg aan het hele idee spotify. Zeker omdat ik ook toen bepaalde muziek niet kon beluisteren die ik wel al in google play gratis had. En tijdens de uurtjes op de universiteit vond ik reclames met bijvoorbeeld telefoon tril geluiden nu niet echt werken.

[Reactie gewijzigd door Basilange op 25 april 2018 17:39]

hoe heb je dat famililie abonnement aan de praat gekregen? Zit ik ook op te wachten, maar dacht dat dat alleen voor US beschikbaar was
Is sinds paar maanden beschikbaar
ik had mijn google music subscription gekoppeld aan een google-apps-for-business email address. Daarop kun je dus geen famlie versie krijgen, Subscription gestopt op dat adres en nieuwe gestart op mijn prive gmail adres en inderdaad is daar een familie versie. thx!
Ging vrij makkelijk, ondanks dat ik een Zweedse betaalgegevens en woongegevens heb bij google. Familie maakt me nu iedere maand een paar euro's over. Werkt precies hetzelfde. Kan nu ook gebruik maken van veel apps die mijn zus heeft gekocht.
Bij mij is die keuze toen gemaakt omdat ik zelf ook nog wat mp3's had van deels eigen opnames en deels wat obscuurdere muziek. Bij google kan je deze gewoon in de browser slepen waarna ze bij google op de servers staan en ze streamend overal en met elk device terug te luisteren zijn. Voor zo ver ik weet bied Spotify dat nu nog steeds niet aan.

En toen had Spotify nog niet de "ouderwetse" album / artist structuur waar je je eigen selectie aan toe kon voegen en op kon slaan. Alles was een playlist, terwijl google nog wel het begrip van een eigen collectie had die je kon toevoegen en beheren. Iets wat Spotify inmiddels wel overgenomen heeft. Maar dat is natuurlijk wel een stukje eigen voorkeur.
Daar gebruik ik de Google dienst sinds kort ook voor. Net toen ik al mijn cd's op onedrive had staan stopte Microsoft met groove. Nu ben ik alles op Google music aan het zetten en ontstaat dit gerucht weer. Blech.

Bij deze twee diensten kwam ik overigens vooral uit omdat die beiden naar Sonos konden streamen. Hopelijk is Sonos achter de schermen wel bezig met generieke mogelijkheden om vanaf cloudstorage te streamen want als Google ook wegvalt blijft eigenlijk alleen Spotify over en daar staat gewoonweg niet alles op. Zeker niet als je veel CD's koopt van bandjes/labeltjes die meer in eigen beheer of in de underground releasen.
Twee redenen waarom ik G play music boven spotify verkies.

- Onbeperkte library, dit is "maar" 10.000 nummers op Spotify voor je rare work-arounds moet gebruiken zoals playlists maken per artist en/of genre, nee dank je. Ik heb de helft aan dat aantal nummers op vinyl/CD zelfs.

- Eigen songs uploaden, ik heb heel veel muziek die zowel niet op Spotify als GM staat.
Handige feature om een complete library in de cloud te bouwen.

Ja, Spotify heeft in mijn mening een net iets betere app met de functie om apperaten als remote te gebruiken, maar goed nu ik Google Home thuis heb is dat ook geen zorg meer.
Ik vind de nummer suggesties en Discover playlist van spotify echt slecht. Hierbij komen namelijk enorm veel Nederlandstalige nummers voorbij omdat Spotify vooral naar locatie kijkt.. |:(
Dat is vreemd, heb ik juist helemaal niet (Nederlandstalige suggesties), misschien verschilt dat per genre.
De suggesties misschien niet inderdaad. De Discover playlist wel. Vind het wel leuk om nieuwe nummers te vinden maar deze playlist is dus met name gebaseerd op locatie.
Bij mij dus juist niet, specifiek die Discover. Vandaar dat ik me afvraag of het met genre te maken heeft. Je hebt waarschijnlijk niet zoveel bekende Nederlandse metal en game muziek ;)
Nee... maar de beste metal komt dan ook uit Zweden....
Vandaar dat er zoveel onverstaanbaars bij zit >D
Ik kan het zelfs meezingen... grunten ook... de performance is in het Engels
Heb ik totaal geen last van, luister ik een week amerikaanse rap dan staat die week in de discover lijst andere amerikaanse rap. Luist ik hardstyle / hardcore staat dat erin! Ik ben bijzonder blij met de discover afspeellijst.
Google is over het algemeen niet zo van dubbele diensten aanbieden. Ga er maar van uit dat het over gaat naar youtube remix. Overigens denk ik dat er voor de eindgebruiker weinig verschil in zit. Het is gewoon weer een andere streamingdienst en ik gok dat google het voornamelijk doet om de naam, youtube is zeer populair om muziek op te luisteren, dus als er een muziekdienst aan gekoppeld word dan zal dat meer klanten trekken. Apple gebruikers zullen bijvoorbeeld niet snel google music verkiezen boven itunes, maar youtube is een ander verhaal, er zijn heel veel mensen die niet eens weten dat youtube van google is.
Ik denk dat je je lelijk vergist. Google is juist heel sterk in dubbele diensten aanbieden doormiddel van A-B testing.
Neem nu bijvoorbeeld:
 • Waze en Maps
 • Gmail en Inbox
 • Android en ChromeOS
Het is een andere wijze van software ontwikkeling. Het is sneller en assertiever op nieuwe ontwikkelingen alleen daarvoor in de plaats zul je verstokte fans van je huidig tools tegen de schenen schoppen. Daar waar Apple en ook Microsoft er juist voor kiezen om hun producten iteratief steeds beter te maken is de ruimte voor echt radicaal nieuwe ontwikkelingen er nagenoeg niet.
One of these does not belong... De twee OSes zijn nou niet bepaald hetzelfde. Daar heb je vaak geen keuze. Het is niet alsof ik op een knopje druk en m'n telefoon ChromeOS is, of m'n laptop ineens Android.
Vooral qua messengers: Hangouts, Duo, Chat etc
Microsoft is/was anders koning van dubbele producten en tools te hebben.

en geen radicale ontwikkelingen? windows 8.1 was zo radicaal dat oompje er om de hoek niet eens mee kon/wou werken :-). zijn genoeg ontwikkelingen.

Waze hebben ze uiteindelijk gewoon overgekocht
ChromeOS heeft een ander doel
Maar verder idd dubbele diensten.
Dat is 1 van de redenen dat ik tegenwoordig niet meer zo snel nieuwe diensten afneem van Google. Ze introduceren veel, maar ze stoppen ook weer met veel van die diensten na enkele jaren. Ze hebben wat dat betreft een soort van slinger beleid... het slingert alle kanten op.
Google Play Music bestaat anders al sinds 16 november 2011.
Ik maak er heel veel gebruik van. Echter wel van de gratis variant. Ik zou het erg jammer vinden als deze dienst stopt. Ik ben een tegenstander van alles lokaal hebben staan. De cloud is een echte uitkomst vind ik.

Desnoods kan ik al mijn muziek in Plex onderbrengen, zodat ik het in eigen beheer in de cloud heb. Toch zou dit erg jammer zijn!
Als je je muziek zelf in beheer wilt hebben kan ik Subsonic aanraden. Werkt als een trein. De gratis versie heeft prima veel functies en de betaalde versie is maar 1$/maand.
In het begin was de reden voor mij Chromecast support, daar wilde Spotify hardnekkig geen ondersteuning voor bieden, dus dan maar ergens anders geld geven.

Nu heb ik ook een familie account bij google die nog veel meer voordelen levert, zoals handig agenda en Google apps delen. En ik wacht op YouTube red support voor NL.

Een hoop extra voordeel voor dezelfde prijs dus, naast alleen muziek.

Ik vermoed dat deze "rebrand" samen gaat vallen met Google red support voor NL en Google assistent in het NL

YouTube red is geen reclame in YouTube, video's opslaan en een beetje exclusieve content, vsause dingen bv
Youtube Remix gaat gewoon echt hetzelfde en meer worden dan Play Music nu is, dus je hoeft echt niet bang te zijn dat het slechter gaat worden.
Prettig zeg, Ik gebruik Play Music nu al enkele jaren. Kan ik weer al mijn afspeellijsten en voorkeuren elders gaan namaken. Is er tegenwoordig ook maar iets van software waar Google zelf echt achter staat i.p.v. elk jaar een nieuwe app te maken?
Je kan volgens mij je afspeellijsten exporteren/importeren.
Er zijn verschillende sites en software die het overzetten van playlist enorm makkelijk maken. Laatst zelf nog mijn playlist van Deezer overgezet naar Spotify d.m.v. soundiiz.com.
Ik denk dat er niet veel voor je verandert behalve de naam.
Dit idd. En wat te denken van de geuploade muziek.

Ik mag hopen dat het bij een naamswijziging blijft.
Die upgeloade muziek is voor mij de musthave reden voor play music! Als dat maar blijft. Anders moet ik zelf maar via Nas alles regelen :|
Een nieuw design mag ook wel. Play Music was een beetje 2013-stijl.
Maar niet zo uitgebreid als Spotify.
Ik wil gewoon muziek luisteren, en al die functies in Spotify zijn irritant.

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 25 april 2018 19:24]

Dan gebruik je die toch niet? Doe ik ook niet.
De extra functies bedoelde ik, ik zit bij Spotify, maar gebruik het alleen om wat af te spelen en laat overige functies links liggen :)
Mooi man, artiesten waarvan je het waard vindt om naar te luisteren niet betalen, super!
Waarschijnlijk zul je gewoon de hele zooi kunnen overzetten (of gebeurd dat zelfs automatisch) zodra Youtube Remix er is.
Nee, nagenoeg alles is beta, behalve de search zo ongeveer.
Benieuwd wat dat gaat betekenen voor de eigen geüploade mp3-tjes in Google Play Music.
Best kans dat je die gewoon kan blijven gebruiken, net als wat Microsoft deed met Groove en OneDrive. Streamen stopte, maar cloud ging door
Ik krijg op mijn Sonos toch echt een foutmelding als ik Groove aanklik. Een volkomen obscure foutmelding over een xbox gamertag, overigens (ik heb geen xbox). Maar dat bleek dus te komen doordat die dienst gestopt is.
Ik hoop dat dit niet waar is! Bevalt me prima namelijk.
Same, en ik kijk er ook niet echt naar uit om al mijn playlists kwijt te raken...
Dit is echt wel balen. Ik gebruik al jaren google play music en ik ben er heel tevreden over. Alle muziek die ik er niet op vind kan ik makkelijk downloaden van youtube en uploaden naar google play music. Hetzelfde geld voor mixen van urenlang. Ik kan ook met mijn belkrediet betalen.

Ik hoop dat ik niets van de voordelen van play music verlies wanneer ze overgaan.
Zonde... Ik heb al van begin af een abbo en dat kost me daarom slechts 8 euro per maand.

Ik hoop dat er nog wel handige manieren komen om al mijn playlijsten en albums te importeren in b.v. Spotify. Ik heb er in het verleden wel is naar gekeken, maar ik zou dan alles met het handje moeten overkloppen.
Als dit waar is, dan is het weer een typische actie van Google, ze zijn vrij snel met het sluiten van services.
De Cloud. Geweldig spul of niet? Dit is dus waarom ik gewoon MP3s op disk wil hebben. Het is wat meer werk, maar ja. You win some, you lose some.
Wat ik persoonlijk jammer zou vinden, omdat ik het platform gebruik om zelf muziek op te zetten. Zo kan ik ook mijn 'analoge muziek' die niet op spotify te vinden is, streamen...
Mijn grootste vraag: zullen ze alleen stoppen met de abonnement-streamingdienst of met de hele dienst? Ik heb namelijk vrijwel al mijn muziek nog steeds op CD en kan dat overal beluisteren doordat het ook allemaal op Google Play Music staat. Het is een gerucht, I know, maar ik vraag me af of die dienst ook ermee ophoudt.

N.B. ik gebruik ook Spotify voor alle muziek die ik (nog) niet in m'n bezit heb en voor kekke playlists.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee