Google heeft in China al eerder aanvaringen gehad met de Chinese overheid. Toen ging het om de zoekmachine en vandaag om een mobiel besturingssysteem. Als je kijkt hoe andere buitenlandse bedrijven een vorm van exclusiviteit verkrijgen in China en zij daar grof geld mee verdienen (bijvoorbeeld Volkswagen die sinds de jaren 90 megacontracten krijgt aageboden om vrijwel alle taxi's in Shanghai te produceren) (en daarnaast heeft Microsoft ook geen enkel probleem om Windows aan de man te krijgen daar) dan is het vreemd te noemen dat de Chinese overheid opeens een afschuw lijkt te hebben tegen monopolies en bedrijven met 'te veel macht'. Ook te meer omdat Chinese staatsbedrijven nog altijd in bepaalde sectoren overheersen een buitenlandse investerdeers en kleine ondernemingen actief door de overheid benadeeld worden. Maar Google zelf heeft ook actief tegen de Chinese overheid gehandeld.
In 2002 begon Google haar services voor het eerst aan te bieden in het Chinees via Google.com, maar werd de site 2 weken lang geblokeerd. Niemand bij Google wist waarom dit gebeurde en na 2 weken werd de mysteirieuze blokade opgeheven. Google was de voorkeurszoekmachine voor Engels sprekende Chinezen en omdat dit vrijwel de hogere middenklasse en meest welvarende Chinese betrof, had China's eigen zoekmachine, Baidu, een marktaandeel van minder dan 10% begin jaren 2000.
Maar de overheid begon herhaaldelijk de Google site te blokkeren dan wel langzamer te maken. Hoogtijd voor Google om met de overheid te ontmoeten en zaken uit te praten. Dit gebeurde eenmalig in 2004 waar delegaties van Google een aantal keer per jaar afreisde naar Beijing om de vraag te beantwoorden: Kan Google's aanwezigheid positieve verandering te weeg brengen door zich er te vestigen of buiten te blijven? Er vonden ontmoetingen plaats met gelijkgezinde mensenrechtenactivisten, functionarissen en zakenlieden die voor een vrij internet waren. Maar de conclusie was dat Google uit China moest blijven want de kernwaarden van het bedrijf, samengevat in de slogan "Don't Be Evil", niet overeind kon blijven door in China te gaan opereren.
Toch werd er in 2006 besloten om een kantoor te openen in Beijing en daarmee werd een google.cn domein opgericht die vanuit China opereerde. Er werd echter wel een plan bedacht door Sergey Brin, Larry Page en Eric Schmidt om die verandering, waar ze het over hadden in 2004, teweeg te brengen. In de zoekresultaten zouden gecensureerde sites worden gemarkeerd als zodanig opdat de gebruiker zou weten dat de Chinese overheid erachter zat met de intentie deze te blokkeren. Dit verliep aanvankelijk zonder problemen maar na een periode volgde sancties en nog meer blokkades aan het adres van Google. Nadat Google mee was gegaan om een aantal sites na veelvuldige klachten van de overheid uiteindelijk zonder markering te censuren, ging het de volgende dag weer vrolijk verder met het markeren van gecensureerde sites en andere manieren om toch niet helemaal te voldoen aan de Chinese censuur regels. Zo was in 2008 tijdens de Olympische Spelen tijdens een bepaalde periode de censuur zelfs uitgezet waardoor gevoelige resultaten getoond werden. De intentie was om 7 van de 10 gevoelige zoekwoorden gewoon opzoekbaar te maken en ten alle tijden nooit helemaal te voldoen aan de 'kwade' censuurpraktijken.
Uiteindelijk bleek deze balanceer-actie niet houdbaar toen in 2010 de zoekmachine met extensie google.cn permanent werd geblokkeerd en het kantoor werd opgeheven wat de terugtrekking markeerde uit China.
In de tussentijd is er bar weinig communicatie tussen Google en de overheid op gang gekomen en zo gek is dat ook niet. Sergey Brin wiens vader opgroeide in de toenmalige Sovjet Unie ontvluchtte het land omdat hij zijn beroep als professor niet kon uitoefenen vanwege censuur van bepaalde onderwerpen, vervolging en gebrek aan informatieverspreiding. Onderdrukking en armoede vanwege het communistische regime aan de orde van de dag. De wat eigenwijze houding van Google stamt dus vanuit een zeer persoonlijke afkeer van Google's leiders tegenover kwade regimes en hun wat naïeve intentie om daar wat aan te kunnen doen.
Voor de Chinese overheid des te makkelijker om Google als 'enemy of the state' te bestempelen.
/slightly offtopic: meer achtergrond info
/excuus voor dit lange stuk..
[Reactie gewijzigd door IceLawlz op 23 juli 2024 06:50]