KPN onderhandelt met Jolla over release Sailfish-toestel

Jolla onderhandelt met KPN over de release van een toestel met Sailfish in de tweede helft van 2013. Dat zegt een topman van Jolla in een interview met Tweakers. Sailfish is de voortzetting van MeeGo Harmattan op de N9 van Nokia, mede opgezet door oud-Nokia-engineers.

Nederland behoort niet tot de eerste landen waar het toestel uitkomt; dat zullen Finland en China zijn. Daarna wil Jolla zijn eerste Sailfish-toestellen ook in Nederland uitbrengen, zegt topman Mikko Pyykkö in een interview met Tweakers op telecombeurs Mobile World Congress. "We zijn in onderhandeling en het ziet er goed uit. We willen Sailifish snel in Nederland uitbrengen, omdat het een land is waar mensen snel nieuwe technologieën en platformen oppakken."

Jolla presenteerde Sailfish in november. Het borduurt voort op de ideeën uit Nokia's MeeGo Harmattan, dat in 2011 is uitgebracht op het toestel N9. Jolla zal eigen toestellen maken, maar andere fabrikanten gaan ook Sailfish-toestellen maken. Dat zijn 'bekende namen' volgens Pyykkö, maar welke dat zijn wil hij nog niet zeggen. De fabrikanten mogen Sailfish ook van een skin voorzien, zoals op Android gebruikelijk is. Het eerste toestel van Jolla zal rond 300 of 400 euro kosten, vermoedelijk een processor van ST-Ericsson bevatten en uitkomen in de tweede helft van 2013.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-02-2013 • 11:19

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Dit nieuwsbericht is goed om te lezen.

Ik verwacht net als enkele anderen boven mij ook veel van Jolla en Sailfish OS.
De SDK is inderdaad gisteren beschikbaar gekomen.

Mensen die beweren dat de race gelopen is zitten er steevast naast. De koek en dus de scope is véél groter dan wat wij uit Westerse media filteren en onszelf op fora wijs maken. Wie een meer objectief beeld wil vormen van de huidige telefoonmarkt op deze wereld raad ik aan de artikelen van Toni Ahonen op zijn blog ‘Communities dominating brands’ te lezen. Bijvoorbeeld dit artikel over de opkomende spelers zoals Jolla, Ubuntu Mobile, Firefox OS, Tizen, Blackberry 10, Windows Phone 8 en Bada.

Jolla zal met haar Sailfish OS een prettige userinterface brengen. Een gebruikerservaring zoals op de Nokia N9 is nog steeds uniek prettig maar helaas mag bijna niemand dit ervaren. Bijvoorbeeld, waarom nog een home button? Waarom moet ik eerst terug naar de voordeur als ik vanuit de keuken naar mijn huiskamer wil? Marko Ahtisaari’s legt dit mooi uit in zijn Speech about ‘Patterns of Human Interaction’ at Copenhagen Design Week.

Het succes van de N9 en haar opvolgers zou groot geweest zijn als het niet de nek omgedraaid was ten behoeve van Windows Phone .... eeuwig zonde. Heel mooi om te zien dat Jolla verder gaat en nu daadwerkelijk voet aan wal lijkt te zetten.

Meer indepth informatie en geschiedenis is te lezen in het uitgebreide ‘The story of Nokia Meego’.

More ontopic: dat een Nederlandse partij in gesprek is met Jolla is natuurlijk erg goed om te lezen. Bedankt voor dit nieuws. Hopelijk volgt er nog meer nieuws uit dit interview met Mikko of andere Jollianen.

edit: leesbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Industrealistic op 26 februari 2013 14:33]

Meer indepth informatie en geschiedenis is te lezen in het uitgebreide ‘The story of Nokia Meego’.
Dit verklaart een hoop - wat een puinhoop. Als Nokia werkelijk zo incompetent was in software development (project management, developer support aantrekken, geschikte hardwarepartners vinden, een keuze maken voor het UI design, etc), dan kan je inderdaad op je vingers natellen dat ze vroeg of laat in de positie terecht komen dat ze hun OS extern moeten inkopen.

Wel een hoop Nokia medewerkers die achteraf hun straatje aan het schoonvegen zijn :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 februari 2013 16:26]

Nokia had denk ik toch meer uit hun eigen OSsen kunnen halen. Symbian hadden ze kunnen inzetten in het lagere segment smartphones, en langzamerhand uitfaseren.
Met Meego konden ze het hogere segment bestrijken, en uitbouwen naar midrange en budget smartphones. Voor de featurephones hadden ze Meltemi kunnen inzetten.

Of dit gewerkt had zullen we nooit weten. Het WP-only beleid zal Nokia ook niet redden: het verkoopt nauwelijks. Mocht het wel gaan verkopen, dan zijn Samsung, Huawei en HTC er als de kippen bij om hun aanbod WP op te voeren.
Hoeveel OS'en gaan we krijgen? iOS, Android, WP, Bada/Tizen, FirefoxOS en nu deze. Lijkt me allemaal heel leuk maar wordt het dan geen deceptie voor mensen als ze de Hi winkel uitlopen en niet kunnen Whatsapp'en, Wordfeud spelen of de Facebook/twitter app installeren? Tuurlijk FB kan ook via de browser, maar hoe goed is die?

Met 300-400 euro zit je ook niet in het budget segment waar mensen dat misschien nog voor lief nemen
De hoop van deze basic browser-OSsen is dat de mobile websites goed genoeg zijn dat gebruikers de native apps niet meer missen.

Het is niet zo gek dat fabrikanten blijven zoeken naar alternatieven voor Android en Windows Phone, dat zijn (zeker voor budget-phones) vrij prijzige OSsen waar ze buiten wat cosmetische aanpassingen geen invloed op de development richting op kunnen uitoefenen. Bovendien is het altijd handig om een fatsoenlijk alternatief achter de hand te hebben bij de volgende onderhandelingsronde met Google/Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 februari 2013 11:34]

ik denk eerlijk gezegd dat gebruikers een beetje blijven kleven bij native apps (vooral omdat ze het internet niet echt op de telefoon hebben en die app wel en dat voelt als een bezit)
al hoop ik natuurlijk wel op het concept webapps maakt dat je opslag in je telefoon niet meer zomaar weg gegeten wordt door een enkele app die dan net weer heel veel opslag nodig heeft
De nieuwe Lumia 520 valt toch aardig in het budgetsegment, evenals de Huawei Ascend W1 die binnenkort bij Vodafone uitkomt.
dat zijn (zeker voor budget-phones) vrij prijzige OSsen waar ze buiten wat cosmetische aanpassingen geen invloed op de development richting op kunnen uitoefenen.
Je kunt net zoveel met android doen wat dat betreft als met sailfish...
Hoeveel OS'en gaan we krijgen? iOS, Android, WP, Bada/Tizen, FirefoxOS en nu deze.
Je vergeet Ubuntu, maar ik begrijp wat je bedoelt. Toch denk ik dat er wel plaats is voor een echt volwassen open Linux besturingssysteem. Android draait weliswaar op een Linux kernel, door eenieder kunnen daar appjes voor gemaakt worden, maar je betaalt als gebruiker met je gegevens. Ook al betaal je voor je apps, en let je goed op machtigingen, in de praktijk loopt wel heel veel via Google. Het kán inderdaad zonder Google als je echt wilt, maar daar moet je dan behoorlijk moeite voor doen. En veel apps vergen sowieso vele onnodige machtigingen om op die manier allerlei informatie uit (het toestel van) de gebruiker te zuigen.

Velen beseffen dat niet eens, anderen (veelal jongeren) hanteren lekker naïef het adagium 'ik heb niks te verbergen, van mij mogen ze alles weten', toch denk ik dat er op een gegeven moment wel een kentering zal optreden in die houding, en mensen daar wat meer over zullen gaan nadenken. En over alternatieven gaan nadenken.

In eerste instantie zal een goed mobiel Linux besturingssysteem omarmt worden door mensen die ook Linux (thuis) op hun desktop draaien. Tweakers met name. Zeker als desktop-toepassingen vrijwel 1 op 1 op hun mobiele apparaat draaien, met als voornaamste aanpassing de GUI. Als bijvoorbeeld Canonical in staat is ook een goede (zakelijke) backend te ontwerpen met betrekking tot mail-, kalender-, en office-applicaties, waarmee foutloos en gemakkelijk gesynchroniseerd of geCloud kan worden, dan denk ik dat het bedrijfsleven op den duur ook wel eens overstag zou kunnen gaan. Open standaarden gebruiken i.p.v. Microsoft-standaarden, toch niet alles uitleveren aan gegevensverzamelaar Google, maar de boel in eigen hand houden. Sowieso wordt alles steeds meer webbased, met dank ook aan de opmars van iArtikelen, waardoor de noodzaak om alles Microsoft-achtig in te richten nu al aan het verminderen is. Grote bedrijven zullen niet zo snel overstappen, maar voor Midden- en Kleinbedrijf zou Canonical best een leuk alternatief kunnen gaan vormen als ze de zaken goed aanpakken.

Ik had eerst ook goede hoop op MeeGo, maar toen Nokia het water tot aan de lippen had werd dat project afgeschoten. Dat zo'n project verder wordt gezet door een klein bedrijf of enkel door 'de community' is erg sympathiek, maar om echt voet aan de grond te krijgen moet er wel iets meer achter zitten. Daarom weet ik eerlijk gezegd niet of Sailfish het wel gaat redden, hoe mooi die N9 ook werkte reviews: Nokia N9: eenzaam aan de top.

Ubuntu heeft echter op desktopgebied en zelfs zakelijk al een voet aan de grond. Als die met iets moois komen, eventueel gebruik makend van de sterke punten van MeeGo, dan zou daar best iets leuks uit voort kunnen komen. Dat zal dan wel iets van de lange adem moeten worden, want als je ziet dat zelfs Microsoft, met hun budget en voorsprong op zakelijk en desktop gebied, voorlopig iOS noch Android echt kan bedreigen, dan mag je er niet vanuit gaan dat dat met een Linux systeem zomaar wel even gaat lukken. Ubuntu heeft weliswaar veel software te bieden, maar voor een mobiel systeem moeten interfaces worden aangepast, en zullen er 'oplossingen' voor killer-applicaties als Whatsapp (is overigens gewoon kreupel gemaakt XMPP), Wordfeud, Killer Birds e.d. gevonden moeten worden, wil het grote publiek er ook aan willen.
Je hebt een punt. Zelf heb ik een N9, prachtig toestel, prachtig OS.

Zelf heb ik wel goede (dat moet ;) ) hoop.
Verwacht ook dat ik dit toestel van KPN een kans ga geven.

We wachten het af...
Vergeet Ubuntu, Palm en eventueel WebOS niet.

Overigens was het onder MeeGo mogelijk om android apps te runnen, ik ga er vanuit dat die functionaliteit niet geschrapt wordt.


Maar je hebt wel een punt, er zijn straks veel te veel mobiele OS'en, en een aantal daarvan komen eigenlijk gewoon te laat op de markt. De enige manier hoe de nieuwere OS'en het gaan redden is als er overgestapt gaat worden naar HTML5 of dergelijke voor apps.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 26 februari 2013 11:41]

Overigens was het onder MeeGo mogelijk om android apps te runnen, ik ga er vanuit dat die functionaliteit niet geschrapt wordt.
"Jolla reported that Sailfish will be compatible with Android apps thanks to built in Alien Dalvik layer from Myriad Group, known for running Android apps with the Nokia N9. Many Android applications will run on Jolla devices unchanged. To take advantage of all UI and other features of Sailfish OS and make applications fast they may need porting to native Qt/QML, there are extensive guides available on porting to Qt/QML. The same refers to using MeeGo, including MeeGo Harmattan, applications on Jolla devices."

http://en.wikipedia.org/wiki/Sailfish_OS

Het is dus wel degelijk mogelijk om de meeste Android apps te draaien op Sailfish, zelfs zonder enige aanpassing. Ik vraag me wel af of bijvoorbeeld Bankier-apps (of andere veiligheidsgevoelige apps) wel zullen werken.

Ik ben persoonlijk erg geïnteresseerd in een Jolla toestel, zeker als mijn veel gebruikte apps daar ook gewoon op kunnen draaien. Dat is wel degelijk van belang om in korte tijd een voet aan de grond te krijgen.

Ik hoop van harte dat KPN dit doorzet en dan wil ik wel eens testen hoe het werkt.
Daarnaast zullen alle huidige Qt Apps ook werken op de SailFish toestellen.
Ik snap niet wat iedereen heeft met HTML5. Zelf weiger ik html5 "apps"=mobiele websites te gebruiken. Ze zijn ontzettend traag, lelijk en missen een hoop functionaliteit.

Het hele idee van meerdere mobiele OS'en is dat elk OS zijn eigen voor/nadelen heeft met een eigen vormgeving. Die html5 apps zien er niet uit als een app die bij het platform hoort en presteren ook niet zo. Dit haalt alle onderscheidende eigenschappen uit OS'en. Ik ben het er mee eens dat het niet goed is om zo veel OS'en te hebben. Maar dan vooral omdat bedrijven anders niet apps maken voor elk platform of dat ze komen met die html5 "apps".
Weiger je ook achter je computer gebruik te maken van Hotmail en/of GMail?

Dat zijn online "apps" die ik regelmatig gebruik, probleemloos werken en op alle OSen prima "smoelen".

HTML5-apps (of HTML6 apps...? t.z.t.) die dat ook doen is puur een kwestie van tijd.
Als ik de voorbeelden van HTML apps op mijn toestel (N9) en tv bekijk dan steken ze toch zeer mager af bij de native apps. Zowel functioneel, snelheid en UX. De integratie met onderliggend platform is nog steeds niet gestandaardiseerd en/of zeer beperkt.

Komt nog bij dat HTML voor tekst is, niet voor applicaties. De broncode van HTML-apps laten dat ook zien: bergen div, ul, li en a, zonder dat die een goede relatie hebben met wat ze feitelijk doen. QML, wat SailfishOS (ook) ondersteunt is imo een zeer veel betere keuze.
Uiteindelijk wil je met een HTML5 app op alle mobiele OS'en kunnen draaien. Zo pak je als ontwikkelaar alle verschillende gebruikers ipv iPhone app, Android app, xxx app wat uiteindelijk hetzelfde moeten doen.
Die html5 apps zien er niet uit als een app die bij het platform hoort en presteren ook niet zo.
Dat kan juist een voordeel zijn: platformonafhankelijkheid en een homogeen uiterlijk op elk OS. Da's het hele idee van websites, dat ze er overal precies hetzelfde uitzien.
dat is denk ik idd de beste oplossing door beste van 2 werelden te combineren en in 1 systeem te voegen
Misschien ben ik ouderwets maar als je er mee kunt bellen, intenetten en nog wat functionele apps zoals een agenda, mail en rekenmachine bezit voldoet de telefoon toch aardig ongeacht het OS.
Als je het hebt over een toestel van niet meer dan 50 euro heb je gelijk, want die functionaliteit biedt de simpelste nokia al. Een smartphone moet zoveel mogelijk een volledige computer vervangen. Dropbox, doc en pdf (reader) zijn onmisbaar. Daarnaast is het mooi dat het bijvoorbeeld ook de handheld vervangt, en er dus kwaliteitsspellen op moeten kunnen draaien (wat nu een grof probleem is imo :x). Ook veelgebruikt zijn de alternatieve chatprotocollen en zaken als Facebook. Dit alles kun je krijgen voor een prijs van ongeveer 200 euro, dus een concurrent die op deze prijs slechts een Web browser en wat functionele apps biedt, zou ik niet overwegen.
Wellicht is het handig als mensen iets meer nadenken over wat ze kopen.
De "handjevasthoud" cultuur is mijns inziens niet bepaald wenselijk, laten we vooral bewust ergens mee bezig zijn.

Op de PC is er eigenlijk voor huis tuin en keuken consumenten 1 OS merk leidend, daarnaast heb je Apple als compleet pakket voor mensen die zich anders profieleren, wellicht wat meer bewust zijn van waar ze op werken en dan heb je de geeks die bv linux gebruiken.
Dat is nou ook niet bepaald een ideale situatie want het beperkt innovaties.

Uiteindelijk worden de mindere er toch weer uitgefilterd, mensen met Betamax hadden ook gewoon pech zal maar zeggen ;)
Betamax is ten onder gegaan omdat de porno daar te laat op uitkwam , net als het internet is dat een heel belangrijke schakel geweest in het succes.
Maar over de verdeeldheid van standaarden kan je ook denken dat het goed is voor concurrentiestrijd, wat weer resulteert in beter kwaliteit voor de gebruikers.
Urban legend. De belangrijkste reden was dat kort na de introductie blanco betamax-tapes maximaal één uur konden opnemen. Die tapes waren mooi compact en nieteens bizar duur maar te kort om een film op te nemen. En dat is waar de consument meer in geinteresseerd was dan al het andere bij elkaar. Toen het gros van de mensen eenmaal een VHS-machine thuis had staan was compabiliteit met de mensen om je heen ook een doorslaggevende factor.
Offtopic, maar: Betamax was technisch gezien niet minder. Het werd alleen minder sterk gepromoot.
De meeste van deze toestellen zorgen juist dat de basisfunctionaliteit die door de markt geëist wordt goed voor elkaar is. Dat betekent naast goed werkende mail/agenda/browser ook Twitter- en FB-integratie. Daarnaast wil het toeval dat er voor Meego al een goed werkende (weliswaar onofficiële) Whatsapp-client is die open source is en dus snel overgezet kan worden (en waarschijnlijk ook naar Ubuntu).
Vergeet Symbian niet, daar zijn ook 5 verschillende varianten van (niet eens versies dus). En WebOS, Winmob, ChromeOS, Ubuntu en Windows 8, om ook de oudjes en de tabletachtigen erbij te halen.
+1Anoniem: 406468
@GrooV26 februari 2013 15:11
Hoeveel OS'en? Ik hoop zeer veel. Dit bevordert keuze en concurrentie. Met alleen Android en iOS als hoofdrolspelers en een vleugje Windows Phone zijn we nog steeds vrij beperkt. Kan niet wachten op Firefox OS!
Vergeet niet Ubuntu, Blackberry en zeker nog velen ;).

Het is zo dat dit leid tot HTML5 apps, die in principe alles kunnen (waar Firefox OS en Windows (Phone/RT/8) op inspeeld). Nieuwe OS'en zorgen vaak dat in ieder geval de HTML5 apps van andere telefoons erg makkelijk te porten zijn, maar soms (zoals bij Blackberry) kunnen ook native apps van een ander platform snel worden geport.

Het is zo dat er veel nadelen aan zo veel besturingssystemen in omloop zitten, maar er zitten ook voordelen aan, en de meeste nadelen zijn wel te relativeren. En als er geen ruimte voor zo'n extra OS zit, zal het ook snel blijken (zoals bij WebOS).
Dit vind ik zeer goed nieuws. Sailfish heeft gisteren de SDK vrijgegeven en dat ziet er gewoon heel erg goed uit. Sailfish OS is eigenlijk een doorontwikkeling van het befaamde MeeGo Harmattan op de Nokia N9. Ik ben zeer benieuwd naar hun nieuwe toestel. De kans dat ik er een haal is heel erg groot.
MeeGo is super dus ja als Sailfish er op lijkt maar wat meer volwassen is koop ik het graag.
+1Anoniem: 502750
26 februari 2013 11:30
opzich goed concept dat er concurentie komt in smartphone land (maakt dat android en iphone iets meer hun best willen doen om klanten tevreden te houden) kan nog een leuk gaan uitpakken.
aan de andere kant gaat dit ook een heleboel verwarring brengen bij mensen die een nieuwe telefoon willen kopen.
ik bedoel tegenwoordig is je browser al lastig te kiezen laat staan een os voor je mobiel niet iets wat je op de gok even doet
+1Anoniem: 428562
26 februari 2013 11:40
Ik denk dat apps snel te porten zijn tussen Blackberry 10 en Sailfish, beide ondersteunen de QT libraries.
Meego werd destijds geroemd als het mobiele OS wat een goede toekomst tegemoet zou kunnen gaan als Stephen Elop niet de move had gemaakt naar WP.
Dit verdient dus zeer zeker een kans.
+1Anoniem: 470811
26 februari 2013 12:02
Ik heb zelf een Android telefoon en tablet. Ook zou ik wel gecharmeerd zijn voor een soort Android/Chrome laptop, maar dan niet volledig cloud. Dat laatste is er niet.

Wat denk ik de primaire reden is waarom Windows voor de desktop niet verdrongen is, is omdat de Linux gemeenschap niet in staat is geweest om één antwoord te geven. Namelijk distro "X". Dit is even geleden wel gebeurd op smartphone en tablet gebied. Namelijk het antwoord "Android".

Ik maak me niet zorgen om de Android fragmentatie. Daar staan de API's prima genoeg voor om te handelen. Waar ik me wel zorgen om maak is de fragmentatie van Linux. Als deze tendens doorzet zou misschien Windows Phone net zo dominant kunnen worden als de desktop, iOS een niche markt en de uber-nerds een Linux telefoon met een distro keuze uit 100+ (ik chargeer).

HTML, CSS en JavaScript zou beter gepotitioneerd moeten worden in elk OS en de mogelijkheid krijgen om apps met deze techniek echt te installeren. De content komt van internet, het raamwerk (de app zeg maar) staat offline. Nu is het een beetje sam sam. En ja, ik heb zelf een HTML5 app voor Android gemaakt en in ontwikkeling nog steeds :). Omdat ik het een belangrijke en leuke technologie vind.

Alleen... het is al redelijk lastig om een web-app native aan te laten voelen als deze offline (met bijvoorbeeld Phonegap) is geïnstalleerd, laat staan als de app online staat.

Bij dezen, sterkte WebOS en ik hoop dat jullie gebruikers laggy interface prima vinden. Ik denk dus dat WebOS geen lang leven en zeker geen breed publiek gegund is.
Je wil toch juist niet dat het native aanvoelt? Het hele idee van websites/webapps is dat je 1 UI biedt over alle platforms heen. Of wil iedereen dat tweakers.net op de Mac een Aqua-theme heeft, onder ChromeOS een Google-stijltje en onder IE een Metro-layout?
Als ik om me heen kijk wat ome Joop en tante Truus met hun mobiel doen dan is dat: óf alleen maar de functionaliteit gebruiken die al op de telefoon meegeinstalleerd is óf voor een OS kiezen waar ze geen gezeur mee hebben, in de meeste gevallen waar kleine neefje mee aan komt zetten.

De andere doelgroep, Sjonnie en Anita willen alleen maar een gave phone en dat Whatsapp en Facebook werkt, de rest zal ze ook een worst wezen.

De derde doelgroep, kleine tweakertjes, ja die gaan uitzoeken of ze nou een iOS, Android, WP, Bada/Tizen, FirefoxOS, WebOS, Sailfish of UbuntuOS willen hebben, of er een nieuwe snapdragon of snelle tegra in zit en of dat ding wel full HD doet. Ongeveer de helft zal uiteindelijk voor Android kiezen, de rest wordt verdeeld over iOS, UbuntuOS en een stukje WP wellicht.

Dan blijft er nog een klein groepje zakelijke gebruikers over en ook die zal het OS een worst wezen, als het maar met Outlook synced.

Kortom, als Sailfish z'n best doet en de eerste twee groepen weet aan te spreken dan maken ze een goede kans!
Hebben de tweakers reporters bij toeval ook gevraagd of jolla ook met een belgische provider aan het praten is?

Ik weet dat de meeste tweakers medewerkers nederlanders zijn, en hun aandacht daardoor automatisch daar naar toe gaat, maar de website wordt vanuit belgie toch ook druk bezocht?
Toch merk ik dat veelal artikels steeds nederland vermelden, ook als het onderwerp voor belgie ook geldt.
Het is dan steeds googlen om er proberen achter te komen of iets effectief alleen voor nederland van toepassing is of toch ook voor belgie.

In dit geval gaat het over kpn, duidelijk nederlands, maar wil dit zeggen dat er niet met belgische providers gepraat wordt, of werd dit gewoon niet nagevraagd?
/offtopic
Als Nederland ben ik het hier mee eens. Vroegah waren we ook één land, namelijk Verenigd Koninkrijk der Nederlanden: http://nl.wikipedia.org/w...oninkrijk_der_Nederlanden .
Ik heb een N9, moet zeggen Meego is een van de fijnste besturingssystemen ooit.
Heel simpel en makkelijk te gebruiken, denk aan swypen.
Ik kijk uit naar Sailfish!
Dezelfde ervaring!

Ben zeer benieuwd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee