Commodore-oprichter Jack Tramiel overleden

Zondag is Jack Tramiel overleden, in het bijzijn van zijn familie. De Commodore-oprichter is 83 jaar geworden. Tramiel kwam in 1947 naar de VS, startte Commodore in 1953, maar maakte pas in de jaren '80 furore met de Commodore 64.

Jack Tramiel is zondag in huiselijke kring overleden. Waaraan de pc-pionier is overleden, heeft de familie niet bekendgemaakt.

Tramiel werd in 1928 als Jacek Trzmiel geboren in het Poolse Lodz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij naar concentratiekamp Auschwitz gestuurd en daar onderzocht door de beruchte dokter Mengele. Die stuurde Tramiel naar een werkkamp, waar hij de oorlog zou overleven. In 1947 trok Tramiel naar de VS, waar hij eerst werkte als taxichauffeur, om in 1953 een eigen te zaak te beginnen die typemachines repareerde. De zaak in de Bronx noemde hij Commodore Portable Typewriter. In de jaren '70 zou hij elektronische rekenmachines gaan produceren, wat door hevige concurrentie van met name Texas Instruments geen succes bleek.

De mislukking zette Tramiel echter wel op het spoor van MOS Technology, een klein bedrijf dat chips maakte voor rekenmachines. Het team van MOS Technology had vlak voor de overname de 6502 ontwikkeld en rond die cpu zou de Commodore Personal Electronic Transactor, kortweg de Commodore PET gemaakt worden. De PET was een pc met ingebouwd toetsenbord en beeldbuis en kwam in 1977 op de markt. Toen de Commodore PET het aflegde tegen tijdgenoten als de Apple II en Atari 800, kwam Commodore met de VIC 20, die in 1980 op de markt verscheen, en opvolger Commodore 64, die in 1982 verscheen.

In 1984 zou Tramiel zich terugtrekken uit Commodore, om nog hetzelfde jaar de computertak van Atari over te nemen van Warner Communications. Al in 1985 ging Tramiel met de Atari ST de strijd aan met Commodore, dat in hetzelfde jaar de Commodore Amiga op de markt bracht. In de jaren daarna bracht Tramiel met Atari computers en gameconsoles uit als de Atari XE, Atari 7800, Atari Lynx en Atari Jaguar. Tramiel verkocht het bedrijf in 1996.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

10-04-2012 • 07:25

123 Linkedin

Submitter: MacWolf

Lees meer

Commodore introduceert Amiga Mini Nieuws van 22 maart 2012
Amiga schikt met Hyperion over AmigaOS Nieuws van 20 oktober 2009
Commodore zoekt nieuw succes met netbook Nieuws van 2 september 2008
Commodore heeft betalingsproblemen Nieuws van 15 december 2007
Tulip wil Commodore toch niet overnemen Nieuws van 14 november 2007
Tulip wil Commodore terugkopen Nieuws van 27 september 2007
Zelfbouw-Amiga op een pcb gezet Nieuws van 2 augustus 2007
Commodore introduceert game-pc's Nieuws van 15 maart 2007
De PC wordt vandaag 25 Nieuws van 12 augustus 2006
In januari nieuwe Commodore-mediaspelers Nieuws van 18 december 2005
Commodore SX-64 casemod Nieuws van 28 oktober 2002
Commodore 64 webserver Nieuws van 11 maart 2002
Webbrowser voor Commodore 64 Nieuws van 23 juni 2000
Amiga staat (weer) op uit de dood Nieuws van 24 maart 2000
Commodore PC voor FL 3,50 per dag Nieuws van 14 december 1999

Reacties (123)

123
123
86
7
0
2
Wijzig sortering
RIP uiteraard, zonder de pet en de C64 zou de computerwereld er een stuk saaier hebben uitgezien :) maar met de Amiga had jack Tramiel niets te maken, dat was een produkt van Hi-Toro dat naar een geldschieter zocht.Aanvankelijk had Jack Tramiel interesse, maar de (harde) onderhandelingen ketsten af en Commodore (waar jack net was weggegaan) nam Hi-Toro over.Daarna heeft Jack snel de Atari-St uitgebracht, wat door de latere Amiga bezitters als een slechte kopie werd beschouwd (maar eigelijk ook best een aardige machine was).
Zelf heb ik nooit Commodore gebruikt, was meer een Atari man (ST). Aan een beter - slechter discussie wil ik me niet wagen. Deze draad gaat trouwens over Jack, en niet zozeer zijn PC's.

Tussen Jack Tramiel en Steve Jobs zijn wel wat parallellen te zien. Allebei waren ze behoorlijk absoluut over de koers die moest worden gevaren in het bedrijf waar ze voor werkten. Beide waren ze het gezicht van die ondernemingen. Als iets daarvan bij Jack een teken aan de wand was, was het de wijze hoe Atari midden jaren tachtig als een Feniks uit de as kwam.

Over zijn innovativiteit kan ik niet goed oordelen. De game computers die Atari in de Tramiel tijd uitbracht waren uitgekiende systemen met een grote schare fans. Dat is zeker ook te zeggen over de C-64. De ST-serie werd destijds als een Apple lookalike bestempeld. Hierbij moet meer worden gedacht aan de gelijkenis van het OS (TOS - Tramiel Operating System ;) ) dan van de hardware zelf. Apple begon eerder met een muisgestuurd OS. Atari sloot in deze trend aan met de ST. De ST moest concurreren met de Amiga. Op gamevlak is de Amiga naar mijn oordeel altijd King of the Hill gebleven. Op zich is de keuze van Jack om de ST als Amigaconcurrent in de markt te zetten opmerkelijk. Zelf heb ik de ST's altijd meer met de Apple Macintosh geassocieerd dan met de gameklapper Amiga. Als ik bij iemand een Amiga zag, dan dan hing er een kleurenbuis aan. De ST's werden echter vaak met een zwart wit scherm uitgeleverd met een voor die tijd super hoge resolutie. Heel mooi, maar minder geschikt voor spelletjes. Als gelukkige ST bezitter kan ik me trouwens nog herinneren dat ik wat neerkeek op de alom tegenwoordige PC's op mijn HTS en de bedrijven waar ik stage liep. Over conservatisme gesproken, prehistorisch vond ik die dingen (8088's, 80286's als je geluk had). Mijn ST "Homecomputer" was toen mijlenver vooruit ten opzichte van het PC-dom (alles natuurlijk dankzij het baanbrekende werk van Xerox en Apple) . Door de onduidelijke markt positionering viel de ST wat tussen de wal en het schip. De computer had teveel een office profiel voor een gamebak, maar bedrijven kochten hun hardware nu eenmaal niet bij een spelletjescomputerfabrikant.

Tramiel een visionair als Jobs? Zelf zie ik Tramiel als een goeie entrepreneur, met een feilloze neus voor het componeren van uitgebalanceerde hardware. Een hands on man, geen vergezichten, of technologie die de wereld veranderd: "kijk eens, wat een leuk apparaat we hier hebben, en wat het allemaal kan, en welk functies er allemaal in gecombineerd zijn", meer in die trant, cut the crap. Met de ST serie heeft hij muisgestuurde computers voor een grotere doelgroep mede toegankelijk gemaakt. De Macintosh was toen nog best wel exclusief voor veel mensen. Alleen al om die reden heeft hij mijn sympathie, geen would be gedoe, maar gewoon goeie hardware met de nieuwste technologie voor je budget. Tramiel behoort voor mij zonder meer tot de beeld bepalende voorhoede die de kar trok van de computerontwikkeling in de jaren zeventig en tachtig.
He jammer dat hij is overleden. Ook ik heb veel met de Commodore gespeeld.
Ooit begonnen met een MSX en casettebandjes. Helaas was ik een van de weinigen met een MSX, de rest van mijn vriendjes hadden een Commodore 64.

En dan gingen we vergelijken natuurlijk. De Commodore had mooiere graphics en mooier geluid. Op de MSX was basic echter makkelijker te programmeren en de Konami games (Nemesis) zagen er wel mooier uit.

Toen mijn MSX defect ging, wilde ik natuurlijk een nieuwe computer. Dat werd een Commodore 128 D, met los toetsenbord en ingebouwde floppy.

Het leuke van die computer was dat in de Commodore 128 mode Basic heel erg op die van MSX leek. Daar heb ik nog een hoop programmaatjes in geschreven zoals een muziekprogramma (keyboard spelen) en een tekstverwerker.

Met de komst van de Final Cartridge 3 en een muis, was zelfs een snel opstartende muisgestuurde desktop mogelijk.

Ook heb ik veel van GEOS gebruik gemaakt, als deze (uiteindelijk) was opgestart, leek de Commodore bijna op een PC, alleen zag het er veel mooier uit dan een PC uit die tijd.

Later nog bij Crazy Hans (ja, ja, die goeie oude tijd, wie kent hem nog?) voor ik geloof 25 gulden een losse floppydrive aangeschaft om razendsnel floppy's te kopieren.

Tijden veranderden en de PC met MS Dos werd steeds populairder. Ik kon mijn Commodore 128 tegen een goede prijs verkopen en met weinig bijbetaling heb ik wederom bij Crazy Hans een Commodore PC 60 III gekocht met een Apple (!) 14 inch kleurenmonitor. Dit was een 386 op 25 Mhz. met 2 MB Ram, 80 MB harde schijf en een op het moederbord gesoldeerde VGA kaart.

Het tweaken is wel met die computer begonnen. Na gespaard te hebben, werd eerst een geluidskaart ingebouwd, daarna een betere videokaart (met meer geheugen) en een CD Rom speler (1x speed).

Helaas was het uitbreiden van het geheugen niet eenvoudig (geen geheugensloten), waardoor ik geen Doom kon spelen. Later wel met een ISA uitbreidingskaart (wederom voor 2 of 3 tientjes bij Crazy Hans gekocht) het gebeugen met 1.5 MB uitgebreid. Maar dit was erg traag en Doom draaide nog steeds niet!

Daarom ben ik verder gegaan met uitbreiden. Alhoewel de kast ontworpen leek om slechts 1 moederbord te behuizen (degen die er al in zat), had ik toch een upgradekit gekocht, een moerbordje met een 486 DX 4, 100 mhz. en 4 MB Ram geheugen.

Met kunst- en vliegwerk (tweaken?) was het me gelukt om dit moederbord in de kast te krijgen en ik kon Doom en Duke Nukem 3D spelen!

Toen ik verder uit ging breiden en uiteindelijk een geschiktere behuizing had gevonden heb ik definitief afscheid genomen van Commodore. De kast met weer het originele moederbord ingebouwd heeft daarna wel jarenlang bij mijn zus dienstgedaan.

Dus MSX heeft mij tot het computeren aangezet en Commodore heeft mij tot het tweaken en ombouwen aangezet. Al met al een prachtige hobby, waarvoor ik beide merken dankbaar ben.

En nu heb ik op mijn PC en Netbookje MSX- en Commodore 64 emulatoren geinstalleerd om nog die oude tijden te herleven. Op de een of manier gebeurd dat vooral tijdens vakanties met mijn netbook.
Anoniem: 124841
10 april 2012 07:31
Commodore was voor mij de instap in de wereld van de computer. Ik heb dan ook veel aan deze man te danken.

RIP Jack!
zullen we eens turven hoeveel van ons op de c64 zijn begonnen? ik denk velen
Ik ben begonnen op een Tandy TRS-80 maar al snel overgestapt op een C-64. Toen heb ik ook mijn assembly-afwijking opgelopen en die ben ik nooit meer helemaal kwijtgeraakt :)

Op dit moment heb ik nog twee werkende C-64s staan en die worden nog volop gebruikt. Mijn zoontje kan in ieder geval zeggen dat zijn eerste computerspel Uridium was. Het bewijs ;)
De meeste vriendjes van mij hadden inderdaad een commedore, ik had zelf een MSX systeem maar had eigenlijk liever een commedore gehad.


Echt de eerste stap voor computers voor het grote publiek! Hoewel ik maar op erg weinig plaatsen heb gezien dat een C64 voor iets anders dan spellen werd gebruikt was de bredere toepasbaarheid toch het grote excuus om er eentje aan te schaffen.
Ik had nooit van de beste man gehoord, gezien zijn inbreng met Commodore en ATARI hebben we veel aan hem te danken.

Maar om MSX onder te laten doen voor Commodore 64 is toch een steek in de rug.

MSX is "moeder" van huidige PC had toen al gescheiden video geheugen.
De Z80 processor zit zelfs in F-16 vandaag de dag en heel veel PLC's.
Z80-processor
Het is niet altijd de beste technologie die wint De Z80 was erg populair dankzij CPM, de "voorganger" van MS-DOS. Ook was het niet bevordelijk dat de 6502 een produkt van Commodore zelf was: Met het faillissement van Commodore verdween ook de 6502 grotendeels van het toneel.

De 6502 rende rondjes om de Z80 heen, onder meer dankzij de zeropage-indirect adresseermode, waarmee je de eerste 256 bytes van het geheugen min of meer als een soort registers kon gebruiken.

Ik denk dat de kracht van MSX de gestandaardiseerde architectuur was. De kracht van de C64 zat 'm in de perfect op elkaar afgestemde chips.
Daar staat weer tegenover dat de stack ook maar 256 bytes was, wat hem voor serieuze toepassingen onbruikbaar maakte.
Wat is een serieuze toepassing? Het was een serieuze beperking tijdens het programmeren, maar dat er met de 65xx geen serieuze toepassingen mogelijk waren lijkt me onzin. GEOS was een behoorlijk serieus pakket voor de C64... dat vrij redelijk de concurrentie met PC-toepassingen als Wordperfect aan kon. De C64 had ook databases e.d.
Op arstechnica staat heel interessant artikel over hoe Commodorre (en de Amiga) ooit begonnen is. Aan Jack Tramiel hebben we veel te danken (C64) maar ook weer niet. Toen hij was overgestapt naar Atari heeft hij Commodore via rechtzaken kapot gemaakt waardoor de Amiga geen groot succes meer is geworden na de lancering van de Amiga 500:

http://arstechnica.com/ha...of-the-amiga-part-2.ars/2
De Z80 processor zit zelfs in F-16 vandaag de dag en heel veel PLC's.
Wat ik ervan weet is dat de Z80 processor in de jaren 80 populair was, maar dat die dingen (al lang) niet meer gemaakt worden. Ik vond dit in een BBS:
Cromemco built a MIL-spec, rugged-ized 19" rack-mount unit (based upon a Motorola MC68000 and the Zilog Z80 -- a dual processor configuration). Their model, CS-200 was widely deployed by the US Air Force, as part of the USAF Mission Support System (MSS) for F-16, F-15 and other aircraft.
Dit bericht is uit 1997 en opgesteld in de verleden tijd.
Als ik Google op "Z80 F-16", dan zie ik géén hits.
Ik neem aan dat F-16 tegenwoordig geen Z80 processoren meer aan boord hebben. Als ik het mis heb, dan graag een reply met bron/artikel.

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 10 april 2012 13:06]

Anoniem: 454338
@mrlammers10 april 2012 15:17
De Z80 als micro wordt inderdaad niet meer gemaakt. Er zijn wel heel veel derivaten in de microcontroller wereld te vinden. De Renesas 78K en RL78 hebben een nagenoeg identieke architectuur als de Z80. Er zijn wat instructies verwijderd en andere toegevoegd. Maar AX, BC, HL registers zijn er allemaal nog... En met 32 MHz met pipelining instructieset maken het razend snelle beestjes.

Ook de 65xx is nog heel lang als M740 (ook Renesas) te vinden geweest met zero page fast acces RAM
Yeah. MSX vs C64 flamewar!

Ah. Goede oude tijden herleven.
Achteraf waren bijde machines prima, maar de C64 was populairder.
De SID en VID chip waren en zijn nog steeds legendarisch....
Ik wil graag de Spectrum inbrengen... mag dat?
Daarmee tiepte je in Basic geen letters maar woorden! Prachtig!
En ja, ik heb zeker 10x zoveel basic getiept dan spellen gespeeld.
Helaas is van die kunde weinig relevants blijven hangen :'(
MSX of C64 is zoiets als V2000 vs VHS. De betere is niet altijd succesvol en als zou MSX 10x beter zijn als c64 het succes is behaald door de c64 en later amiga. MSX kon daar gewoon niet aan tippen.

De goede oude c64 tijd met poke, turbo tape, floppy omdraaien zodat je een single sided aan beide kanten kon gebruiken, ruilbeurzen of beter kopieer beurzen waar brein tegenwoordig binnen zou vallen, tja die goede oude tijd.

Jammer dat allen de naam commodore de laatste 15 jaar misbruikt is door allerlei bedrijven die denken met het merk nog geld te kunnen verdienen door standaard zooi als commodore te verkopen.
Ik heb altijd de neiging om mensen die roepen dat systeem x beter is dan systeem y niet serieus te nemen. Dat bepaalt nl de gebruiker zelf. Een systeem kan in bepaalde opzichten beter geschikt zijn voor een bepaalde taak, maar dan nog is de gebruiker degene die ermee moet omgaan. Die bepaalt dus im endeffekt of het systeem voldoet/geschikt is.

Die religeuze discussies over MSX/Commodore/Atari/Apple/Windows zijn toch zinloos en overbodig? En om je nou 'fan' te noemen van een bepaald systeem vind ik helemaal dom. Het woord fan komt van fanticus, en doorgaan komt het erop neer dat een 'fan' kritiekloos alles voor perfect aanneemt van zijn idool. Daar schiet niemand toch wat mee op?
Dat een onderdeel gebruikt wordt in een F16 zegt niet zo heel veel; dit vliegtuig is ontwikkeld in de jaren '70 van de vorige eeuw...
(nog even los van dat dit bericht niet echt bevestigd lijkt te worden)
Anoniem: 162481
@boner10 april 2012 12:20
Ja, hier. Ik ben begonnen met de C64. eerst spelletjes maar dat ging al snel over naar programmeren in Basic en Simon's Basic en later weer machinetaal. Zo heerlijk om je eigen programmaatje te zien werken. Wat een tijd, turen naar een portable TV als monitor :-( dat was een stukje minder maar ach....wist ik veel.
quote: boner
zullen we eens turven hoeveel van ons op de c64 zijn begonnen? ik denk velen
Hier is er nog een ;) Ik heb als broekie aardig wat uurtjes achter de Commodore 64 doorgebracht :Y)

R.I.P Jack Tramiel, thnx voor de C64 ;)

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 10 april 2012 11:11]

*zich ook meldt*

Moest het eerlijk gezegd eerst 'doen' met een Sharp MZ800, pas later kwam de C64 (tweedehandsje) in beeld. Dat was wel de aanzet tot alles wat ik op pc gebied heb geleerd en gedaan. Ik heb daarna (gelijk aan Tramiel, naar nu bljjkt :D ), de overstap gemaakt naar de Atari 1040 ST. Mooie tijden waren dat. de huidige Apple vs. Android flamewars verbleken bij deze tijden.
Anoniem: 453118
10 april 2012 07:54
Trage reactie van Tweakers: was gister al uitgebreid op nu.nl : omdat het uitbleef op Tweakers stuurde ik ze om 01:42 (Ierse tijd, 02:42 bij jullie dus) een mailtje. Maar blijkbaar was een ander me voor.
De C64 was toch een van de eerste echte tweakers-bakken: waar de voorloper Vic20 nog niet de grote doorbraak gaf en de Spectrim 48 (die ik had) een lullig setje sponzen als toetsenbord gebruikte was de C64 echt een computer.
En met een onbeschrijfelijke hoeveelheid RAM geheugen: 64 kilos: je kon je amper voorstellen wat je met zoveel geheugen moest doen (koste best wel wat tijd om het gehele geheugen vol te laden vanaf je casetterecorder).
En dan die high-resolution video-mogelijkheden en full-color sprites (voor de begrippen als casetterecorder en sprites moet je wel de geschiedenisboeken raadplegen)
RIP - we hebben allemaal veel aan je te danken.En dat zeg ik als vml Sinclair gebruiker (voor de kids: vergelijk de strijd Commodor/Sinclair met Apple/Android)
Sprites hadden een high-resolution mode (24x21px 1 kleur) en een multi-color mode (12x21px 3 kleuren), maar geen "full-color" mode.

Er waren wel spelletjes die 2 overlappende sprites gebruiken voor het simuleren van 24x21px met 4 kleuren.
En helemaal aan het einde van de C64 generatie kwamen er nog spelletjes uit die sprites en kleuren afwisselden bij opeenvolgende frames om nog meer kleuren te simuleren.
Nou...de ZX81 was eigenlijk meer een tweakbak, want die had meer beperkingen. Hij had geen hi-res graphics en ook geen geluidsprocessor. Tóch was er op een gegeven moment een game die een hires plaatje produceerde door de characterset te herdefiniëren. Dat was uniek. Ook had ie geluid, en dat deed ie door de cassettespeler. Dat werkte alleen als je cassettespeler een monitorfunctie had. Vergelijk het met een liedje spelen op een matrixprinter door uit te vogelen welke letter een bepaald geluid maakt zodat je een liedje krijgt.
De ZX81 was ook typisch een computer die heel veel werd ingezet in besturing enzo, omdat ie zo klein was. Er waren heel veel zelfbouwprojecten voor.

Maar ze zijn wel uit dezelfde periode natuurlijk, en hoewel de ZX81 een jaartje eerder op de markt kwam, zijn ze in principe gelijkwaardig in populariteit. Ik weet niet of je Commodore/Sinclair als Apple/Android moet bestempelen, want de Commodore was gewoon veel geavanceerder. Volgens mij was er veel meer een strijd gaande tussen Atari en Commodore. Atari had met de 600 en 800XL een apparaat neergezet die ook best geavanceerd was. Maar ze waren een beetje laat en de Commodore had al een behoorlijke fanbase.

Al met al een leuke tijd met al die computermerken die elkaar op leven en door bestreden. Toen was er veel meer diversiteit met tientallen homecomputerfabrikanten, sommigen - als NewBrain - heel veelbelovend maar nooit goed verkocht. Je moest echt oppassen wat je kocht, want als het niets werd, zat je met een computer zonder software... Op zich lijkt die huiscomputermarkt van toen erg op de smartphonemarkt van nu.
Ook hier was de Commodore 64 mijn eerste computer en heb er heel veel lol aan beleefd. Helaas werkte hij op een gegeven niet meer en heb ik hem toen maar weggedaan, achteraf zonde maarja.
Ben wel op jacht naar een Atari ST momenteel, ook daar veel herinneringen aan wat een gaaf apparaat was dat zeg. In de tijd dat PC's alleen maar wat tekst op het scherm konden zetten gaf de ST (en de Amiga en Apple uiteraard ook) een volledig grafisch OS met prachtige games. Ik heb echt noóit gesnapt waarom het meest lompe en achterhaalde apparaat van het stel, de pc, de race gewonnen heeft.
Ik vraag me wel eens af hoe de wereld eruit had gezien als we nog steeds zo'n grote concurrentie op de computermarkt hadden. Nu appple weer helemaal in de race is begint het al weer wat interessanter te worden. Wanneer staat er een nieuwe Commodore of Atari op :D ?
Anoniem: 124841
@Metro200210 april 2012 12:31
<KNIP>. Ik heb echt noóit gesnapt waarom het meest lompe en achterhaalde apparaat van het stel, de pc, de race gewonnen heeft.
Ik denk Microsoft's drijfveer, het toestaan van clones door IBM (met als gevolg prijsdalingen en concurrentie binnen het PC-platform) en (in NL) PC-priveprojecten.

Er waren destijds talloze mensen die graag ook thuis WP51, 1-2-3 en dBase III wilden draaien. Dat kon niet op een C64, en op een Amiga alleen met een dure uitbreidingskaart.
die dure uitbreidingskaart was in ieder geval goedkoper dan een hele nieuwe pc.


Overigens kon je bij een pc-privé project ook een andere dan een intel-pc aanschaffen. Ook een Atari ST (voor de muziekproducent) of Amiga 3000 (voor de filmbewerker) behoorden tot de mogelijkheden als je werkgever maar meewerkte en verklaarde dat je dat ding nodig had voor je werk.
Na de C64 hadden wij thuis een Amiga 2000, met een insteekkaart waar een 8088 processor op zat. Eén van de eisen van het PC Privé project van het bedrijf waar mijn vader werkte was namelijk dat de aangeschafte computer MS-DOS compatible moest zijn.

Er zat een 30 MB (ja, MB, geen GB natuurlijk!) harddisk in waarvan 20 MB voor de Amiga en 10 MB voor de PC-insteekkaart was.
Allereerste computertje. Heel leuke herinneringen aan. Jammer voor de beste man.
Ik dacht eigenlijk altijd niet beter te weten of commadore was NL net als TULIP toendertijd.
Blijkbaar niet :-)
Als ik me goed herinner heeft Tulip de Commodore merknaam een tijdje in handen gehad en Intel PC's onder deze naam verkocht.
Klopt, Tulip heeft in 1997 Escom overgenomen (waar Commodore onderdeel van was).
Omdat dit geen succes werd, is Commodore weer verkocht in 2005 aan YMV.
Dankzij zijn stap naar Atari heb ik er een mooie jeugd mee gehad. Heb de man in Dusseldorf zelfs een keer mogen ontmoeten tijdens de launch van de Atari Falcon.
De Steve jobs / Bill Gates van die tijd ! Thanks for the good memories !
"De Steve jobs / Bill Gates van die tijd ."

Uhm de Steve Jobs en Bill Gates van die tijd waren Steve Jobs en Bill Gate... :)
hahaha... Jups die waren toen erg in strijd verwikkeld om een standaard neer te zetten. Waarbij Bill met IBM in zee ging.

Steve ging zijn eigen weg en Zette de AppleII neer, en ging langzaam aan werken aan de Macintosh!!
ehm, IBM met bill in zee ging.
Heb met de c64 een leuke tijd gehad, kan me nog de meetings in venlo herinneren waar alle groepen aanwezig waren.
Diskettes versturen via de post, bbs met de states, leuke intro's/demo's bekijken, dat waren vaak grafische hoogstandjes in die tijd.

Ik heb het oude model nog steeds met diskette station alleen vraag ik mij af of de 5 1/4 floppy's het nog doen.

R.I.P.
Als je dat een leuke tijd vond, zou je naar X'2012 moeten komen om oude tijden te doen herleven... X'2010 had zo'n 220 Commodore-fans op een oldskool demoparty...

http://noname.c64.org/csdb/event/?id=1708
ja idd op die school en later in de staay van die 2 boedas (aardige gasten btw). dat waren nog is tijden.
ja de c64 is toch niet voor nix de meest verkochte computer aller tijden . het was voor die tijd gewoon een prachtig apparaat en zeer betaalbaar ook .
en wat er uit kwam wow ..
als je dat nu vergelijkt met de grote hoveelheden ram en harde schijven van de huidige pcs en de c64 toen .. dan is het haast onmogelijk te denken dat zo iets uit die c64 kwam ..
tegenwoordig heb je gigabytes nodig terwijl toen de vetste games uit dat ding kwamen .. en de sound chip echt onovertroffen :)

rip..
Ik heb hier nog een Atari 520 ST staan en kan me de concurrentie tussen Commodore en Atari en de rechtzaken tussen Atari en Apple (jaja, toen al!) nog goed herinneren. Overigens werden de computers van o.a. Commodore en Atari home computers genoemd en geen pc.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homecomputer

De term personal computer kwam in gebruik na de introductie van de IBM Personal Computer.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Personal_computer

RIP Jack.
"Overigens werden de computers van o.a. Commodore en Atari home computers genoemd en geen pc. "

Ja, ik zocht al naar een post die hier over gaat :)
Personal Computer is een aanduiding voor een computer die goedkoop genoeg is om elke persoon op kantoor er een te geven. Dit in tegenstelling tot servers met domme terminals die tot dan toe gewoon waren.

Homecomputers daarintegen waren supergoedkope computers die specifiek gemaakt werden voor thuisgebruik.
Dat kon pas toen Intel met een betaalbare serie microprocessors op de markt kwam, de 8080.
Het uitkomen van deze cpu was het begin van het tijdperk van creatief computeren
Bedrijfjes als apple zijn ontstaan in de scene van hobbyisten rondom deze chip.
Ook microsoft heeft door dit product het licht gezien en is daar software voor gaan ontwikkelen.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee