Microsoft wil bodyscan Kinect gebruiken als leeftijdsverificatie

Microsoft heeft patent aangevraagd op het idee om leeftijdsverificatie te laten verlopen via de bewegingssensor Kinect. De sensor kan de verhouding tussen de verschillende lichaamsdelen bepalen; zodat daaruit de leeftijd is af te leiden.

Website GeekWire ontdekte een onlangs gepubliceerde patentaanvraag, die echter in maart 2010 door Microsoft is ingediend. In de aanvraag wordt Kinect niet met name genoemd, maar omschrijft de consolebouwer de sensor als een motion capture system met een depth of field-camera die aangesloten is op een gameconsole of personal computer. De leeftijdsgroep van een persoon voor de camera zou kunnen worden bepaald aan de hand van de eigenschappen van het 3d-model van het lichaam dat het systeem maakt.

Microsoft wil gegevens verzamelen als de breedte en lengte van het hoofd, de lengte van de arm, de breedte van de schouders en de lengte van het lichaam, en die met elkaar vergelijken. Uit de verhoudingen tussen de lengte of omvang van de verschillende lichaamsdelen is volgens Microsoft de leeftijd van de persoon voor de camera te bepalen. Met die informatie kan worden bepaald of de persoon mag doen wat hij wil doen. Met andere woorden; Microsoft wil aan de hand van de meetgegevens bepalen of een kind een bepaalde game mag spelen of bepaalde filmbeelden mag zien.

De consolebouwer wil bovendien dat de weergave van op volwassenen gerichte beelden gestopt wordt zodra er een kind in beeld loopt. De consolebouwer verwacht kennelijk dat de gegevens die Kinect verzamelt nauwkeurig genoeg zijn om het verschil te zien tussen kleine volwassenen en grote tieners en mensen met bijvoorbeeld opvallend lange armen of een opvallend groot hoofd.

Microsoft liet eerder al weten dat het gezichtsherkenning wil gaan gebruiken. Daarmee zouden gebruikers kunnen inloggen op hun Windows 8-account, werd eerder dit jaar duidelijk uit een vroege build van het besturingssysteem. Herkenning van het gezicht hoeft daarbij echter niet via Kinect, maar kan ook via een webcam verlopen.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

03-10-2011 • 09:32

100 Linkedin

Lees meer

Sony: Move is niet zinvol op pc Nieuws van 14 februari 2011
Sony brengt Move naar pc Nieuws van 1 februari 2011

Reacties (100)

100
98
51
6
0
33
Wijzig sortering
Haha dus als je er jong uit ziet, of een aandoening hebt ben je dus minderjarig...

Laat dit soort taken lekker aan de ouders over, daar hoort die verantwoordelijkheid te liggen!
Ja, en als je een bolle kop hebt mag je vanaf je 12e porno kijken :D:D

Maargoed.. Het is wel een beetje een tricky manier om leeftijden vast te stellen.
Ben erg benieuw hoeveel % False positives/negatives die systeem gaat hebben.
Heeft iemand hier wat informatie over?
De lichaams verhoudingen veranderen als je groeit. Een kind kleiner dan 4 jaar kan niet over zijn hoofd heen het andere oor aanraken met zijn hand.

Het torso en hoofd van een kind zijn in verhouding veel groter dan de armen en benen. Het gaat hier dus oververhoudings getallen en niet over absolute getallen.

Het is een interessant gegeven alleen ben ik bang datin de leeftijd 16-18 dit verhaal heel erg lastige gaat worden.
Dit hele idee is sowieso al mislukt, ongeacht de implementatie. Ik geloof best dat ze een kind van 12 van een man van 40 kunnen onderscheiden, maar je lichaam veranderd niet van de een op andere dag als je 16 of 18 wordt. Hoeveel kinderen krijgen wel niet van hun pa op hun 16de verjaardag een biertje? Door een verjaardag veranderen de omstandigheden echter wel van de een op andere dag.
Dit systeem kan alleen een schatting maken, maar bij het hele idee van leeftijdsgrenzen is er juist wel een harde grens. Als je jarig bent voelt je je aardig genaaid als MS voor jou besluit dat je sinds gister nog niet hard genoeg gegroeid bent. Of andersom, kinderen van 15 die al door kunnen gaan voor iemand van 18...
Om het nog maar niet eens te hebben over de verschillende interpretaties van "volwassen" in verschillende landen (zo zijn een hoop kinderen in India al getrouwd voordat we ze hier als volwassen beschouwen).
Laten ze lekker games blijven maken of zo, en niet van dit soort betuttelende Amerikaanse onzin inbouwen. Niemand heeft hier wat aan (en iedereen die denkt van wel is naar mijn mening een slechte ouder).
Zou het sowieso niet veel practischer zijn als je gewoon personen herkend? Een of twee keer een referentie-scan maken, geboortedatum gewoon invoeren en gaan. Dat heeft bovendien als voordeel dat je allerlei andere functionaliteit eraan kunt hangen: je mag alleen je eigen savegames weggooien/overschrijven, lijst van favoriete spellen kun je per persoon bijhouden, als je ergens in wilt loggen staat altijd al de goede gebruikersnaam ingevuld, etc. etc.
Ik geloof er niks van dat Microsoft zo stom is om veel tijd en geld te stoppen in iets wat inherent buggy is (net wat kozue zegt; zelfs als je iemand persoonlijk kent dan kun je nog niet aan hem zien of ie vandaag of morgen 18 wordt, hoe moet een computer dat dan gaan doen??) en een zeer beperkte waarde heeft. Want zeg nou zelf, hoeveel ouders kopen geen X-Box voor hun kind, alleen maar omdat deze leeftijds-detectie er niet inzit? Trek daar het aantal kinderen vanaf dat dit een waardeloze feature vindt en genoeg geld heeft om zelf een Xbox PlayStation te kopen en ik denk dat je in de min zit.
Nee, dit patent heeft precies één reden: voorkomen dat iemand anders het patenteert, want stel nou eens dat je het in de toekomst ooit eens zou willen doen...
Dan faalt het in de toekomst net zo hard als dit nu zal falen
Ongetwijfeld kan het gros van de mensen, binnen een bepaalde marge natuurlijk, redelijk op leeftijd geschat worden maar dan gaan we uit van het stereo-type/standaard Homo Sapiens. Er zullen dus altijd mensen buiten de boot vallen. Ik weet bijvoorbeeld niet of je als minder-valide ook Kinect games kan spelen, maar daar kan alweer een lastig punt zitten.
Sterker nog: met 14 kwam ik van de mavo af en nam me moeder me mee naar een club van 21+, ik liep zo door naar binnen, werd me niets gevraagd, terwijl die tent wel bekend stond om streng deurbeleid.

Niet alleen de leeftijd 16-18 word een probleem, 14-21 al. Enig idee hoe lang sommigen met 14 jaar oud al zijn? Hier om de hoek, 15 jaar oud en al 2 meter. Dat werkt bij zulke lui niet.
Maar wat nu als je een lilliputter ben, dan heb je met deze techniek een probleem?
Ik zat inderdaad hetzelfde te denken.

Wat ik alleen ook zat te denken is de term "gegevens verzamelen"... Alhoewel ik er vanuit mag gaan dat er dan puur statistische gegevens worden uitgewisseld, vraag ik me af hoe snel die knop wordt omgedraaid. Zeker in het geval van 'facial recognition'.

*poef* weg privacy...

En aangezien het Microsoft is, hoop ik dat ze het dichttimmeren, anders zit je mogelijk met een mooie toegang voor derden (lees: hackers en anderen met oneervolle doelen)...
De minst erge zou kunnen zijn dat je specifieke aanbiedingen krijgt van maat 43 schoen in combinatie met maat 52 pak en 105cm riem..... Maar ook die (of JUIST die) wil ik helemaal niet krijgen.
Of je houd een opblaaspop voor de cam
En zodra je er zelf voor gaat staan om te kunnen spelen, valt hij weer uit...
Op dit moment doe ik onderzoek met de Kinect, en ik kan je vertellen dat dit soort waardes erg moeilijk zijn om vast te stellen.

Wat als het ding niet heel je lichaam ziet? dan gebeuren er alsnog vreemde dingen in het skelet detectie algoritme kan ik je vertellen.
Voordat je het weet zijn de verhoudingen geheel anders :P
Het zal je verbazen, maar als je wilt dat de kinect echt goed werkt zul je toch een redelijke afstand moeten hebben tot het ding :)
En als je een groeistoornis hebt? Echt...dit gaat te ver
En er zijn dus ook mensen dwerggroei, die zijn volwassen en toch slechts 80cm lang bijvoorbeeld zij hebben meestal dus ook verhoudngsgewijs korte ledematen.
Achondroplasie is de meest voorkomende vorm.

Hier gaat dit systeem dus gigantisch de mist in. De nierziekte van Bart de Graaf valt niet onder dwerggroei, maar ook bij hem zou dit systeem falen.
Ouders hebben zichzelf door de jaren heen al bewezen als incompetente leeftijdcontroleurs.
Tja en toch blijft het hun taak vind ik, de overheid gaat dat niet veel beter kunnen, die zullen ook veel meer in hun eigen belang opvoeden waardoor je nooit tegen ze in zal gaan, precies wat ze willen :) De macht over jouw en mij, zodat we straks 50 uur per week moeten werken tot onze 80ste!

Ik heb DOOM 1 al op me 7de uitgespeeld (minimale leeftijd zou 15/16 moeten zijn), ben ik nu bang in het donker of heb ik er iets anders van opgelopen? Nee niet echt :D Ben er alleen maar een gamer van geworden en veel interesse van gekregen in computers (zowel hardware als software) waardoor ik nu een baan heb die ik ontzettend leuk vindt :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 oktober 2011 09:46]

Ach ja, pussyfying society om het maar eens onbeleefd te zeggen. Er is tegenwoordig het idee dat kinderen onder de 20 nergens tegen kunnen en overal tegen beschermd moeten worden. Het idee dat ze fictie niet van realiteit kunnen onderscheiden. Als je dan even nadenkt wat je zelf allemaal op zeer vroege leeftijd gezien of geflikt hebt... Ik geloofd dat de meeste van ons best wel oke er vanaf is gekomen. Van de rest kun je vraagtekens zetten bij de oorzaak. Het zijn gewoon een soort maatschappelijke oversized kneejerk reacties op incidenten.

Als ik zo even nadenk over wat ik als kind heb gezien.... IT(alle films), alien (alle films), starship troopers, Jurassic park, Doom, wolvenstein, mortal combat, etc. etc. etc.
Volgens bepaalde mensen zou ik een moordzuchtige psychopaat moeten zijn.

Dat ben ik echter alleen op maandag ochtend. ;)
Nette reactie voor een psychopaat ;)

Ik ben het met je eens dat men zich veel te druk maakt om vanalles en nogwat tegenwoording 'omdat' kinderen te jong zijn. M.i. zorg je dat je spullen die kinderen niet ogen zien ged opbergt. En als je een 18-jarig en 12-jarig kind hebt ofzo, zorg je maar dat die 18-jarige z'n spul opruimt.

Verder voorzie ik een enorm vals gevoel van veiligheid straks bij al die ouders die hier op vertrouwen. Kinderen kunnen vaak veel beter met IT omgaan dan ouders. En elke beveiliging is te omzeilen. Als die kids mogen spelen op een 360 neem ik aan dat ze ook naar omzeilingen kunnen googlen.
Achja, schuldgevoelens afkopen is tegenwoordig normaal... :X
spot on!!!

Ouders moet je dit soort zaken niet ontnemen, die weten uit eigen ervaring wat wel en niet goed is voor hun kind(eren). Zelf vader van twee dochters van 3 en 6, veel verschil tussen die twee is er nu al. de een is heel erg gevoelig de ander een rouwdouwer (de jongste). zelf ook alles gespeeld en gezien wat volgens de norm, niet mocht. ik ben er naar mijn idee alleen maar beter van geworden. je moet mensen de grens over laten gaan om te ervaren wat iets is doet/is, ook best wel eens geschrokken van euh...sssttt, ghost busters... :D , maar dan slaap je een nachtje slecht. Uiteraard wel je kind in de gaten houden.

Je merkt al heel snel of hij/zij buiten z'n boekje gaat, welke vriendjes/vriendinnen, hoe spreken ze mensen aan, hoe gedragen ze zich thuis.
inderdaad!
naast t feit dat er al een crack voor is (kartonnen cut-out :
kant en klaar (+100 dollar ) http://www.lifesizecustomcutouts.com/pages.php?pID=7
of een print out, schaar en een paar verhuisdozen..)
Je kan d'r beter zeker van zijn dat je kind een film/spel wel of niet mag spelen door d'r bij te zijn, dan dat je 't over laat aan een computer....
Als je het zelf hebt meegemaakt betekent niet automatisch dat je het een ander toewenst, integendeel.

Alien heb ik zelf ook op jonge leeftijd gezien en ik denk wel twee keer na voordat ik iemand laat zien die jonger is dan 12 jaar :X En de volgende dag gewoon naar de (basis)school terwijl de film ruim na twaalven was afgelopen.
Een televisie op de slaapkamer is dus ook een no-go.

Overigens lijkt dit systeem mij redelijk eenvoudig te omzeilen. Machtig een levensgrote poster en kijk vervolgens hoe ver je komt. Ouderwets knippen en plakken en een keukenstapje. Kinect is leuk, maar niet erg precies.
Overigens lijkt dit systeem mij redelijk eenvoudig te omzeilen. Machtig een levensgrote poster en kijk vervolgens hoe ver je komt. Ouderwets knippen en plakken en een keukenstapje. Kinect is leuk, maar niet erg precies.
Dat gaat niet lukken, in de kinect zit een warmtecamera om te voorkomen dat alle objecten als persoon aangezien worden.
Ff opwarmen in de magnetron. Kinderen kunnen heel vindingrijk zijn als je ze limieten oplegt :+
Zegt meneer op een maandagochtend om 9:55 :o

Maar ik ben het eens met het feit dat er veel te vlug wordt geroepen dat kinderen onder x niet oud genoeg zijn voor iets. Dat verschilt veel te veel per persoon om daar een globaal nummertje aan te hangen. Ook iets waar de ouders meer verantwoordelijkheid moeten hebben dan de overheid, want het is niet zo dat als je x jaar oud wordt dat je dan ineens wel met geweld om kan gaan.
Dus? Moet een bedrijf dat dan opeens gaan doen? want die zijn altijd competent..
dus wordt het bedrijf aangeklaagt vanwege incompetentie van de ouders. Dat bedrijf wil dat voorkomen en moet dus noodgedwongen deze maatregelen nemen.

Wil niet zeggen dat ze competent zijn, maar gezien de verantwoordelijkheid nooit bij de ouders zelf ligt volgens eigen zeggen als het fout gaat, moet dit ...
Dus er zijn al bedrijven geweest die hiervoor aangeklaagd zijn? Dan had ik het wel hier langs zien komen.

En bedrijven gaan niet uit zichzelf veel geld uitgeven , het zal dus denk ik wel blijven bij het patent alleen.
Oh ja? En waarom dan? ---> argumentatie?

Wat jij incompetent vindt geldt misschien niet voor iedereen. Want je hebt natuurlijk incompetent en incompetent, als je snapt wat ik bedoel. Er zit namelijk een behoorlijk grijs gebied tussen wat 'geschikt' en 'ongeschikt' is wanneer het op leeftijd aankomt m.b.t. dit soort kwesties. Als je als ouder je kind van 14 een keer een wijntje mee laat drinken tijdens het eten, ben je dan per definitie incompetent? Of gewoon een wat tolerantere ouder die zijn kind liever op actieve wijze verantwoordelijk met drank om leert te gaan? En dit dus idem dito met spellen... Bovendien denk ik dat het per kind verschilt, de één kan heel goed met 'dat ene glaasje wijn' omgaan, terwijl de ander dit op dezelfde leeftijd nog niet kan. En dat is nou juist een aspect wat zo'n sensor in de Kinect níet mee kan nemen, en ouders wel. Daar zijn het ouders voor...

Meer on-topic: ik krijg hier een beetje de kriebels van. Hou er niet zo van als dergelijke dingen 'geautomatiseerd' gaan. Gaat mij te ver en is inderdaad niet 'het pakkie an' van Microsoft. Maar goed, we shall see hoe het in de praktijk werkt, first.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Gilraen op 3 oktober 2011 10:10]

Ik vrees, gezien de (krimpende) lengte van mijn ouders, dat ik ze als "volwassene" zal moeten opgeven bij dit apparaat ... ;)

Kijk, als Google dit nu zou doen, dan zouden mijn ouders gelijk wat reclame voor kinderkleertjes naast het inlogscherm krijgen. Daar hebben ze tenminste nog wat aan, voor de kleinkinderen dan ... :+

[Reactie gewijzigd door Xubby op 3 oktober 2011 09:53]

Het zal wel optioneel zijn. Dus je kunt als ouders instellen of je dit aan Kinect wilt overlaten. Vermoed ik...
het klopt dat het bij ouders ligt maar tegenwoordig leggen die de verantwoordelijkheid steeds vaker bij alles en iedereen behalve zichzelf en klagen dan over hoe slecht alles wel niet geregeld is door de leverancier.

Dus helaas is dit wel nodig, of het goed werkt of niet voor afwijkende mensen/kinderen :)
Ik wil niet veel zeggen, ik lijk als 24 maar ben toch wat jaren jonger... ;)

Dus in dat opzicht zal dit niet werken, als wij een Chinees met een Nederlander vergelijken, zien we dat de Chinezen dus stukken kleiner zijn. Dan zal die sensor dus denken dat de Chinees 16 jaar oud is, terwijl de Nederlander als 45 wordt gezien. Terwijl ze allebei 36 zijn...

Dus er zal heel wat onderzoek nodig zijn om dit werkend te krijgen.
Het is een mooie verhaal van 'Over 10 jaar kunnen wij...' maar in praktijk hebben wij er nu, en misschien over 10 jaar zelfs nog niks aan.

En alles aan de ouders overlaten is ook niet zo makkelijk, stel je kind (zegt) dat hij of zij naar school/sport/vriend gaat. Gaat naar de supermarkt en koopt gewoon 2 biertjes. Hoe kunnen zij dat overzien? Zeker als je kind ouder lijkt dan hij of zij zelf is. Dan zal een (werkende) sensor ideaal zijn. Maar zelfs dan kun je bijvoorbeeld tabak/drankproblemen nog niet oplossen, want hun oudere vrienden kunnen het zelfs nog aan ze geven.
Je kan alles doen als je 8 jaar bent en slim: neem een mooie etalage pop van een 40 jarige man en zet die voor de camera ;)
En hoe zit het dan met 'little people'?
Daar zijn de verhoudingen anders als bij kinderen. Dus kinect kan daar het verschil tussen bepalen.
Ik vraag mij af hoe dit gaat werken met mensen een afwijking of het algemeen bekende "laatbloeier" fenomeen. Ook het stoppen van volwassen gerichte beelden als een kind in het beeld loopt, wat heeft dit voor een nut zolang het kind dus buiten het kinect bereik blijft kan hij gewoon meekijken en heeft dit dus geen enkel nut.
Zoals watercoolertje zegt, laat dit lekker aan de ouders over.
Of wat dacht je van de vroegbloeier die mag weer dingen zien die ze nog helemaal niet zou mogen zien.

Ik ga er van uit dat deze feature met desnoods een pincode uit gezet kan worden! Lijkt me in heel veel situaties namelijk zeer ongewenst...

Daarbij content stoppen omdat er een jong iemand binnen komt? Als er in de film ergens 1 tiet te zien is is die al voor 18+ (in de US), de rest van de film hoeft er niks 'te zien' te zijn wat die minderjarige niet aan kan...
Het idee is goed bedacht maar gaat gewoon niet werken. Daarnaast ken ik personen van 15 die een stuk beter met geweld om kunnen gaan dan sommige volwassenen.
Om deze reden geven velen dan ook aan "Laat de ouders het bepalen".

Ikzelf ben op mijn 10e OID begonnen met spelletjes als Wolf3D en Doom, en speelde op mijn 12e alweer games als Wolfenstein:ET. Ik ben nooit zo'n gillend figuur geweest online op games en mijn ouders hebben er verder ook nooit problemen mee gehad.

Ik ken echter ook personen die bijna gaan huilen als ze ook maar een monster in een spel zien, bij deze mensen zou ik het dus bijv sterk afraden om games van 18+ te spelen.
Ze bekijken dit natuurlijk vanaf het punt waarop het bedoeld is de markt, normale mensen, mensen met een afwijking of lengte issiues zijn naar mij weten toch wat minder met gamen bezig dan de doorsnee persoon.

En anders pak je maar een krukje,
Waar baseer je dat op, ik zie geen reden waarom dat (in verhouding) zo zal zijn. Het lijkt me wel heek sneu als mensen met bepaalde afwijkingen hierdoor geen games meer kunnen spelen.
Dus als je afwijkende lichaamsverhoudingen hebt, ben je gewoon de sjaak :|
Als lilliputer ben je dan mooi kort af. Wel 18 maar spellen ho maar. Ben benieuwd hoe ze daarvoor gaan compenseren :)

En sommige kinderen vroeg al erg lang, maar goed ik denk idd dat ze veel info willen gaan verzamelen en daar een mooi gemiddelde uit gaan trekken. Maar uitbaters zul je altijd houden...
komt er extra knop met midget-control en creditcard verificatie
Ik vraag me wel af wat er dan gebeurt met buitennormale grote en kleine mensen.
van Velzen wil Popstars spelen op z'n x-box... kan ie mooi vergeten.
Dat maakte me echt aan het lachen :D
Anoniem: 402936
@vj_slof3 oktober 2011 10:09
Popstars is 3+ :+
Geen Gears of War dus....
Waarom moet t scherm op zwart als er een kind in de buurt komt terwijl volwassenen iets 18+ aan het kijken/spelen zijn? Die volwassen kunnen toch best zelf dat kind de deur wijzen, of iets anders gaan doen? Typisch Amerikaans, dit.
Lijkt mij uitdagend om een leeftijd te kunnen achterhalen op basis van de afmetingen van een lichaam..

Zal me niets verbazen als het ze gaat lukken over niet al te lange tijd veel bedrijven zullen graag op leeftijd willen adverteren dus ze zullen er wel wat geld in pompen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee