Kinect-mod helpt retailer met schapindeling via heat maps

De Argentijnse ontwikkelaar Agil Route heeft een systeem op basis van Kinect ontwikkeld waarmee retailers kunnen onderzoeken hoe ze hun schapruimte zo goed mogelijk kunnen inrichten. Er wordt onder meer gebruikgemaakt van 'heat maps'.

De Kinect-camera is bij het zogenoemde Shopper Tracker-systeem boven schappen gemonteerd en de ontwikkelde software stelt het systeem in staat om onder meer de duur dat een klant voor een kolom met schappen staat te registreren, alsmede het aantal keer dat een persoon langs dat deel van de winkel loopt. Het systeem kan meerdere personen tegelijkertijd volgen, waarbij het zelfs zou kunnen zien welke persoon welk product pakt.

Ook kan door Shopper Tracker worden opgemerkt dat een klant wel een handbeweging naar een product maakt, maar deze uiteindelijk toch niet pakt of dat de klant het product weer terugzet op zijn plaats. Met behulp van zogeheten heat maps, die de winkelier een overzicht geeft van de voorkant van de schapruimte, wordt inzichtelijk welke plaatsen in het schap de meeste aandacht krijgen.

Met de aangeleverde data kunnen retailers beter beslissingen nemen welke producten ze in het assortiment willen houden of op welke hoogte ze producten plaatsen, is de verwachting. Het product is nog niet commercieel beschikbaar, al moet daar als het aan de bedenker ligt snel verandering in komen. In de video hieronder wordt als voorbeeld een supermarkt gegeven, maar het systeem kan ook voor andere soorten winkels ingezet worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Pieter Molenaar

07-12-2011 • 17:11

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
20
2
0
24
Wijzig sortering
Wellicht een beetje privacy gevoelig dit? Dan zullen ze de camera wel steeds moeten verplaatsen naar een ander schap, een handjevol Kinects voor elk schap is wellicht iets te duur en ook een beetje zinloos. :)
Maar mooi om te zien wat Kinect wel allemaal niet kan. Hoezo iets voor de Xbox? Zoveel meer inzetbaar dan alleen voor games. Of komt dat alleen omdat ik Tweakers met name lees ;)
De prijs zal het probleem niet zo zijn, de beveiligingsinstallatie is immers ook peperduur. Bovendien hoeft een Supermarktketen dit ook niet in elk filiaal te doen, onderzoek in een paar druk bezochte filialen, of filialen met verschillende cultuur meerderheden. (In een grotendeels religieus dorp kan het koopgedrag afwijken van het gedrag in een drukke stad.) Daarna kan een schema opgesteld worden en toegepast in alle filialen.

Over de privacy specifiek maak ik me ook geen zorgen. Er wordt geen persoonlijke informatie ontnomen. Zoals in de video wordt aangegeven is elke klant maar een nummertje.

Hoe dan ook ben ik wel tegen dit soort "innovaties" omdat het in theorie met de gedachten van klanten solt. Of het nou echt een sterk financieel effect heeft of niet; klanten worden geconfronteerd met meer mentale verleiding. Ik hou daar niet zo van, maar aan de andere kant gebeurt dit natuurlijk al jaren en is er weinig tegen te doen..

Uiteindelijk is het voor klanten nog steeds het beste om gewoon met een thuis gemaakt lijstje te gaan inkopen en zorgen dat men niet met een lege maag gaat.
Maar dat zal niet zo snel in de advertentie folder staan.
De grootste retailer van het land heeft een database waar je U tegen zegt.
Als je vaste klant bent heb je geen boodschappenlijstje meer nodig. Je hoeft niet eens maar de winkel te gaan. Ze zijn al in staat om redelijke suggesties te doen en het enigste wat je hoeft aan te geven is of je nog genoeg hebt.

Daarnaast wordt dit principe al toegepast maar wordt er voor de analyse gedeeltelijk mensen mensen gebruikt en gedeeltelijk computers. Verspreid over het land zijn er verschillende winkels met camara's op onlogische plaatsen. Vaak wordt veronderstelt dat het tbv veiligheid is, maar het gedrag wordt geanalyseerd.
Hier een engels bedrijf dat hetzelfde doet sbxl.co.uk .

En het is niet zo dat alleen de service-supermarkten hier aan schuldig maken. Aldi en de lidl doen precies hetzelfde. Loop maar eens voor de lol verschillende winkels eens binnen, de opbouw is overal hetzelfde. Je kunt bij wijze aan de andere kant van nederland een willekeurige winkel binnenlopen en direct een pak suiker uit de rekken halen.

Het bericht lijkt daarom revolutionairder dan het in werkelijkheid is. Grootste kostenpost blijft toch de data-analyse. De camara is daar maar een klein onderdeel van en is te verwaarlozen. Als ondernemer zou ik zelfs twijfelen als iemand aangeeft dat hij met onderdeel van een spelcomputer aan komt zetten.
Apparatuur om omzetten te genereren of te bevorderen zijn praktisch nooit te duur. Net als reclame is het een middel om geld te genereren. Of het wenselijk is is een heel andere discussie.
Apparatuur om omzetten te genereren of te bevorderen zijn praktisch nooit te duur. Net als reclame is het een middel om geld te genereren. Of het wenselijk is is een heel andere discussie.
Wenselijk vind ik het zeer zeker, door schap optimalisatie kun je als het goed is je producten makkelijker vinden. Dat ze de dure producten op de beste plaatsen leggen is dan ook niet meer dan logisch, moet je zelf maar iets mee moeite doen voor de goedkopere.
Je producten makkelijker vinden niet, net het omgekeerde. Het is een oude truc in supermarkten om om de zoveel tijd de inrichting te veranderen, zodat je weer moet zoeken (en dus op plaatsen komt waar je normaal niet komt). Veel gekochte producten worden dus helemaal achteraan gezet, zodat je de hele winkel moet doorlopen om je product te vinden.
Precies, en niet de duurdere producten op de beste plaatsen, maar juist de margerijke producten.

In elke supermarkt staat het huismerg op ooghoogte.
Op zich is het geen probleem om het systeem steeds te verplaatsen natuurlijk omdat het de bedoeling is statistieken te berekenen. Een winkel zal toch niet elke dag elk schap opnieuw inrichten.
Ik vermoed ook niet dat het een schending van de privacy zal zijn omdat je in elke hoek van de meeste winkels al voortdurend wordt gefilmd.
Anoniem: 119304
7 december 2011 18:25
Voor Marketeers van onschatbare waarde! Leuke ontwikkeling met relatief "eenvoudige" console-tech!
Of waardeloos omdat uit meerdere onderzoeken al gebleken is dat op ooghoogte de spullen het meeste opvallen en je via het kassa systeem wel uitvind hoeveel van welk product verkocht wordt..

Daarnaast kun je vast niet met 1 kinect een hele winkel in de gaten houden..

Dus misschien leuk voor een groot onderzoek maar verwacht niet dat het veel toegevoegde waarde heeft voor aparte winkels..
Schijnbaar heb je geen verstand van zaken. Waarom verkopen A-merken in supermarkten dan nog zo goed? De Appie legt zijn huismerken meestal op ooghoogte en de A-merken er boven of er onder. Er gaat juist heel veel research zitten in het observeren van klanten en hun keuzes qua producten.

Panasonic is in Nederland aardig aan de weg aan het timmeren met hun beveiligingscamera's die naast een beveiligingsfunctie ook marketinginformatie verzamelen zoals het tellen van het aantal bezoekers en (correct me if i am wrong) bij de hogere resolutiecamera's leeftijd kan in schatten. Het mooie van dit systeem is dat de camera's nu ook iets opleveren ipv alleen een dure beveiligingskostenpost te zijn. De marketingafdeling wil opeens ook investeren in camera's. Als een camera leverancier/fabrikant een licentie neemt op de technologie achter de Kinect sensor en deze integreert in hun bestaande beveiligingscamera lijn dan kunnen ze mooie marketinggegevens verzamelen!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119304 op 8 december 2011 14:12]

Deze Kinect oplossing kan herkennen dat een klant een produkt in handen heeft, en het daarna weer terug zet. Dat is dus een afwijzing van een produkt. Zoiets is compleet anders dan wanneer het product niet wordt opgemerkt of genegeerd. Dat soort informatie is wel degelijk zeel erg nuttig!
Ik kan me voorstellen dat je dit vooral gebruikt bij speciale aanbiedingen e.d. Immers, hoeveel je verkoopt weet je via de kassa wel. Maar waarom je dat produkt verkoopt weet je niet.
Hoewel dit waarschijnlijk te duur wordt voor gebruik in bijv. een supermarkt is het wel een heel leuk concept. Ben benieuwd wat technieken als deze in de nabije toekomst brengen.
Waarom zou het te duur zijn voor in supermarkt ? Een kinect is juist een heel erg goedkoop stukje hardware in vergelijking met "professionele" apperatuur.
Wie zegt dat je het in elke supermarkt moet doen? AH heeft 835 filialen, stel ze doen een pilot van een jaar in zeg, 75 supermarkten (bijna 10%), en met de gevonden data hebben ze een model voor alle andere supermarkten.

Ching, kassa
Dit wordt al reeds toegepast in winkels. Alleen niet met KINECT.
Een grote winkelketen heeft een closed television circuit / CCTV.
Loopt een persoon door de winkel, dan is deze persoon door tenminste 1 camera te volgen.

Door de beelden van alle camera's te combineren en te analyseren, kan je een heatmap bouwen. Elk lijntje is een persoon die door de winkel heeft gelopen. Hierdoor weet de retailer welke paden mensen door de winkel nemen en kan hij de winkel daarop inrichten. Naast security dus ook een stukje marketing. Dit KINECT concept gaat hierin nog een stap verder door ook het gedrag voor het winkelschap te analyseren.
Ik denk niet dat het echt toepasbaar zal zijn bij gevallen van diefstal. Een beetje slimme dief zal waarschijnlijk wel zo snel zijn hand wegtrekken dat het niet gezien wordt, of dat het pak onder de arm blijft (en dus ook niet gezien wordt).

Zoals je in de vid ziet bewegen deze mensen allemaal erg langzaam. Zelf heb ik niet veel ervaring met de Kinect, maar ik denk dat je hem toch behoorlijk voor de gek kunt houden ;)

Wel een ontzettend goed begin. Zoals ze zeggen, "een goed begin...is het halve werk" :)
Anoniem: 315463
7 december 2011 21:20
Zoals het orginele artikel stelt met "look at Microsoft’s beautiful new ad for the Kinect APIs.", is dit inderdaad een goede showcase van hoe je een Kinect nuttig kan maken op allerlei verschillende manieren.
Dit zijn nog meer voorbeelden van spannende en nuttige dingen die je met de Kinect kan doen!
Dit gaan we zeker weten nog terugzien in het dagelijks leven:
nieuws: 'Kinect 2 krachtig genoeg om te liplezen'
nieuws: Microsoft start met Kinect Accelerator-wedstrijd
nieuws: Microsoft maakt commercieel gebruik Kinect mogelijk
nieuws: Presentatiesysteem met Kinect laat content wijken voor presentator
nieuws: Microsoft wil bodyscan Kinect gebruiken als leeftijdsverificatie
nieuws: Microsoft ontwikkelt virtuele holografische interface
nieuws: Microsoft maakt robot-sdk compatibel met Kinect
enz.
dergelijke systemen worden toch al lang toegepast. de data de beveilings camera's genereren stopt men bij b.v. wallmart in een hadoop database om deze te kunnen analyseren. Hiermee krijgt men de beschikking over loop routes door winkels, waar mensen staan te kijken, en zlefs weet men na de route wat er bij een kassa wordt afgerekend.
Leuk idee. Vraag me af of het ook toepasbaar zou zijn voor winkeldiefstal?
Als indicator om verdacht gedrag te detecteren wel, maar als resolutie hoger is zou je zelfs verdachte vinger-kootjes bewegingen kunnen monitoren en daarmee echt nauwkeurig verdacht gedrag detecteren.
Ik heb helaas zelf geen aantoonbare bronnen om het volgende te valideren; maar ik meen dat "verdacht gedrag detecteren" bij de meeste veiligheidsinstanties als onbetrouwbaar is geclassificeerd.

Uit eigen ervaring weet ik o.a. dat de Koninklijke Marechaussee (en Douane) op Schiphol jarenlang met deze methode heeft geëxperimenteerd, maar dit niet meer toepast.
Met alle respect maar overheid liep niet en zal nooit voorop lopen met toepassen van biometrie. (ongeacht in welke vorm.)

Een trek/knip handeling hebben zeer specifieke kenmerken, zelfs zonder de vingers te zien kun je (zeker met biometrie) aan de lichaamshouding, schouderbladen (b.v. als je op iemand zijn rug kijkt) zien dat hij dat aan het doen is.

Let erop er zit een verschil tussen feitelijk dat iemand iets heeft gedaan en de detectie van de verdachte handeling, pas zodra iemand is veroordeeld is hij daadwerkelijk schuldig namelijk.

Een rechter zal gefilmde handeling + het feit dat hij daadwerkelijk goederen zonder dat te kunnen verklaren in bezit heeft gaan veroordelen. Met huidige boetes voor winkeldiefstal wordt het intressant voor winkeliers om in een dergelijk systeem te investeren, al was het alleen maar in een gedeelte van de winkel met veel derving.

Overigens gebruiken de overheden nog steeds detectie van bepaalde gedragingen om mensen eruit te pikken. Alleen zijn mensen naar een paar uur daar toe niet meer goed in staat en een computer doorloopt een standaard proces zonder te klagen.
Je kunt natuurlijk heel moeilijk gaan doen, maar uiteindelijk 'dwing' je mensen tot keiharde criminaliteit omdat ze niks meer kunnen stelen zonder daarbij iemand een mes op iemand zijn keel te zetten of een AK-47 mee te nemen.

De politie moedigt het mee nemen en gebruiken van een AK-47 aan. Want toen er overvallers met AK-47 begonnen te schieten op de politie staakte ze de achtervolging met als resultaat dat de bankovervallers nog altijd niet gepakt zijn.

"Agenten moesten de achtervolging staken omdat ze werden beschoten en hun eigen leven in gevaar kwam. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen."

Diefstal 'makkelijk' houden is in zekere zin veiliger dan het praktisch onmogelijk maken d.m.v. de door jou besproken technieken. Nu ga je niet meer in de winkel staan te piekeren maar sta je voor de winkel te piekeren met je knuppel/mes/AK-47.

Dit heeft natuurlijk een enorm preventieve werking, maar in Amerika hebben winkeleigenaren een shotgun onder de toonbank liggen en toch worden ze massaal overvallen omdat de overvallen de winkeleigenaar gewoon meteen overhoop knalt nog voor hij naar zijn shotgun kan grijpen, ongeacht of hij überhaupt wel een shotgun heeft.

Als de nood voor geld hoog zit doe je praktisch alles. Drugsverslaving laat dit in zekere zin het beste zien. Cook verslaafde doen elke seksueel handeling voor je zolang jij maar betaald.

De oplossing die jij nu min of meer aandacht: maak het mensen moeilijker om aan geld te komen via diefstal is een schijn oplossing want men gaat gewoon over op radicalere manieren om aan geld te komen. Dit betekent natuurlijk niet dat we niks moeten doen. Er is een balans van preventie, interventie en niks doen.

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 7 december 2011 20:55]

Vrouwen die 'nee' zeggen, als een vent met ze mee wil, dwingen natuurlijk mannen wel tot seksueel geweld. Het is dus in ieders belang dat vrouwen gewoon hun broekje naar beneden doen en hun rokje omhoog als ze aangesproken worden.

Buiten dat het m'n sociaal leven makkelijker zou maken is het een onzinning dom en laf argument.
Je begrijp de essentie niet want het draait namelijk om een goede balans van preventie, interventie en niks doen.

Door kleine criminaliteit enorm moeilijk te maken zorg je voor veel preventie, maar je maakt hiermee ook de drempel om in de criminaliteit te komen veel hoger. Als iemand voor wat voorn rede dan ook toch besluit om de criminaliteit in te gaan dan is het hek ook meteen goed van de dam. Zo iemand kan dan ook niet meer terug. Terwijl als men gepakt was geworden voor kleine diefstal er wel nog een weg terug was.

Niemand pleegt kleine diefstal omdat je er niet meer mee weg komt. Want er is een preventief systeem dat verdacht gedrag detecteert waardoor je meteen de zak bent als je denkt aan het stelen van een zak chips.

Dit wetende bedenk jij je wel twee keer voor je die zak chips gaat jatten. Dat niet alleen, als je dan toch die zak chips besluit te jatten rijd je meteen een gejatte auto de winkel in omdat je zonder dergelijke agressieve overval methodes toch gepakt wordt.

Als je zonder wapen een bank gaat overvallen ben je altijd de lul. Neem jij Russen met AK47's mee dan is er geen hond die jou een stro breed in de weg legt want anders heb je gewoon oorlog op straat waarbij veel mensen om zullen komen. Is dat geld die levens waard ?

Zoals ik al zei, het gaat om balans.

[Reactie gewijzigd door madmaxnl op 8 december 2011 23:25]

Simpelste oplossing: schaf cash af. Als alle betalingen digitaal gaan wordt het heel erg lastig voor dealers e.d. om zaken te doen.
En ben ik lekker makkelijk in de gaten te houden en een dag me pinpas kwijt dan vreet ik niet tot ik een nieuwe heb.
Nee dankje, handje contantje graag.

Net zo'n strak plan als bepaalde straten cashvrij maken ivm overvallen als bijvoorbeeld Amsterdam.
"Schaf al het geld af, geen overvallen meer!" Dan doelen ze vooral op de overvallen op die juweliers. Denk je ook maar voor een moment dat eender welke mongool €6000 meeneemt naar hartje Amsterdam om daar z'n trouwring te kopen? Nope. Die pinnen toch wel. En die overvaller neemt ipv €100.000 aan juwelen en €3000 cash gewoon €100.000 aan juwelen mee. Lekker simpel allemaal. En ik maar problemen omdat ik die kroket per se digitaal moet afrekenen.
En het ziekenfonds me weigeren voor uitgebreide dekking want ze zien dat ik te veel frituur naar binnen werk en zien me als een risico voor hartziekten, dit alles vissen ze uiteraard uit de zoveelste gelekte database door de digitale overheid die alles zo lekker voor elkaar heeft.

Simpelste oplossing: schaf cash nooit af.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 7 december 2011 23:55]

punt is natuurlijk dat als jij inderdaad elke dag bij de frituur hangt dat niet goed voor je is, en je ook een groter risico hebt op hart- en vaatziekten!

De verzekering (het ziekenfonds) moet dat allemaal meenemen om te bepalen hoeveel iedereen moet betalen, en waarom zouden de mensen die inderdaad teveel frituur naar binnen werken daar niet naar ratio voor betalen?
Dit gaat natuurlijk nergens over, we moeten "foute" dingen gaan tolereren zodat men geen ergere criminele feiten gaat plegen? Dus mensen laten we de winkels maar leegroven, zodat er geen erge criminele delicten worden gepleegd?

Waar begint de crimineel eigenlijk?
Juist als kruimeldief, de meeste zware jongens beginnen echt niet met een bankoverval als hun eerste "job". Ook is het zo dat het Nederlandse strafbeleid op herintreding van de maatschappij is gefocust, een vergelijking met Amerika zal hier niet op gaan omdat juist daar de meeste criminelen hun "vrienden" in de gevangenis ontmoeten, en wanneer ze uit de bak komen ze weer nieuwe plannen smeden.

Echter dat van de politie daar heb je wel gelijk in. Als de politie geen dieven meer gaat pakken wie moet het dan wel doen? Krijg je van die taferelen dat burgers voor eigen rechter gaan spelen. En dan gaat het pas de verkeerde kant op met de maatschappij.

Zoals je al zegt, als de nood voor geld hoog is doe je praktisch alles. Dit betekent dus dat het probleem in de economie zit waardoor sommige mensen geen kans krijgen. Een oplossing voor dit probleem is niet de "kleine" crimineel tolereren. Dit zou nog eens wat zijn, moet je een dief in je huis "tolereren" waardoor hij alles mee kan nemen ;).
Let erop er zit een verschil tussen feitelijk dat iemand iets heeft gedaan en de detectie van de verdachte handeling, pas zodra iemand is veroordeeld is hij daadwerkelijk schuldig namelijk.


Mooi gezegd, krijg alweer Minority Report flashbacks..
Hmm, minority report komt eraan... Zodra je gedachten van mensen nauwkeurig kunt visualiseren (Via een beamer) kun je geen onderscheid maken tussen feit en fictie waardoor iemand zichzelf kan benadelen.

Je krijgt dan de discussie is het onttrekken van gedachten/hersens activiteiten geen inbreuk van lichamelijk integriteit.

Zie op tweakers ergens een artikel over eerste doorbraak op dit vlak. (kan artikel niet 1,2,3 vinden)
Minority Report is er al. Op een aantal vliegvelden wordt er al gebruik gemaakt van systemen die in de gaten houden wat je lichaamstemperatuur is, welke routes je loopt, of je te vaak naar het toilet gaat, de verkeerde woorden zegt enz. Als het systeem je eruit pikt omdat je te veel afwijkt van de massa ben je gewoon grof de lul. Want statistisch ben je dan al een bollenslikker of een vliegtuigkaper. Gelijk reden om in je reet te graven natuurlijk.
Staat ook zo'n systeem ergens waar de ferries binnenkomen in Engeland, is een vrij nieuw ding.

http://www.tsa.gov/what_we_do/layers/bdo/index.shtm
http://mccaul.house.gov/i...?sectionid=29&itemid=1260
http://publicintelligence...-biometrics-presentation/
Als ze kunnen detecteren welke klant welk product pakt, moet dat kunnen
Kan het systeem dan ook zien welk product er gepakt wordt? In menig schap heb je meerdere verdiepingen.
Zoals in het filmpje te zien is, blijkt de Kinect in staat om de afstand van de hand die naar het schap rijkt te kunnen bepalen
ja, de Kinect-sensor heeft een camera die de afstand van een subject tot de camera kan bereken en op die manier is vast te stellen welk product gepakt is (vooropsteld dat iemand de producten niet door elkaar gehusseld heeft). Leuker nog zou zijn om te kunnen herkennen waar de ogen naar gericht zijn, maar dat is bij dit systeem niet mogelijk.
Streepjes code aan de voorkant en je kunt inventarisatie tracking doen.

Dus welke route loopt een klant door de winkel nadat hij een product heeft aangeschaft, eventueel combineren met RFID.
De video geeft toch duidelijk aan dat dat inderdaad zo is.. Kan me wel voorstellen dat de precieze producten in een schap eerst even moeten worden ingevoerd in dit programma.
WOW... dit is pas geld waard.....

Om je een idee te geven, stel dat je volgende KINECT voldoende resulotie heeft om lip en oog te volgen en je als webmaster (of marketeer) de mimiek en de ogen kunt volgen van mensen die een site bezoeken. Maar dan voor fysieke wereld.

"Oude" marketing voor fysieke winkel indeling is gebaseerd op psychologische onderzoek naar gedrag van mensen op kleuren, locatie, uitstraling van product etc.. etc.. Dus houd geen rekening met b.v. geografische en andere invloeden. Hiermee kun je echt meten (meten = weten).

Jammer dat fysieke winkels het gaan afleggen tegen webwinkels......

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 7 december 2011 17:19]

Hoezo gaan fysieke winkels het afleggen tegen webwinkels ? Verklaar u nader..
Binnen een paar jaar hebben online winkels (b.v. kledingwinkels) meer omzet dan fysieke winkels.

Alleen dagelijkse producten zullen voorlopig nog niet online een vlucht nemen. Tenzij er een aanbieder komt die gratis bezorgd.
Webwinkels redden het ook niet met de huidige opzet. De grootste winstpakkers zijn impuls artikelen, en dat heb je met webwinkels veel minder dan met 'tastbaarheden'.

En ik zou heel graag cijfers zien van de uitspraak die je doet, ik denk namelijk dat het onzin is.
Ik vraag me alleen af wat er gebeurd tijdens de kerstinkopen: kan het Kinect systeem ook bijvoorbeeld 6 mensen tegelijk aan? En wat nu als er mensen vallen/onvoorbedachte bewegingen maken? Registreert het systeem het dan ook nog goed? Ik hoop dat ze daar ook aan gedacht hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee