Microsoft ontwikkelt virtuele holografische interface

Microsofts Research Cambridge werkt aan een holografische interface. Met het zogeheten Holodesk kunnen driedimensionale virtuele objecten met de hand 'vastgepakt' en verplaatst worden, tonen de onderzoekers in een demonstratievideo.

De wetenschappers van de Sensors and Devices Group van Microsoft Research Cambridge maken voor het project gebruik van verschillende soorten sensoren. Holodesk werkt met een Kinect-camera, waarmee virtuele en fysieke objecten 'samenvallen'. Zo kan er een virtuele bal worden vastgepakt of een potje schaak worden gespeeld.

Microsoft maakt voor het project gebruik van beamsplitters en een graphic processing algorithm. Daarmee zou de Holodesk anders zijn dan bestaande 3d-projecten, schrijven de ontwikkelaars. In het videofragment laten de onderzoekers onder meer zien hoe een virtueel balletje in een fysieke beker kan worden gestopt.

De Holodesk is een van Microsofts technieken op het gebied van natural user interface. Onlangs liet het bedrijf weten dat het werkt aan de touchscreen-projector OmniTouch, waarmee alle oppervlakken in een touchscreen kunnen veranderen. Ook die techniek werkt met een Kinect-camera.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

20-10-2011 • 16:35

54 Linkedin

Reacties (54)

54
50
25
4
0
7
Wijzig sortering
Wat een mooie techniek. Microsoft gaat hard de laatste tijd. Dit zou een goede toevoeging zijn aan bestaande enchanced-reality systemen. Op dit moment nog weinig praktische toepassingen die ik zo snel kan verzinnen, maar ongetwijfeld zijn ze er.

Voor spelletjes hoe dan ook erg grappig!
Ik zie grote mogelijkheden in de medische wereld. Combineer de holodesk met echografie en een chirurg kan veel beter 'zien' wat hij aan het doen is. Met de holodesk kan dan de robot worden aangestuurd welke de ingreep uitvoert.

Ook zie ik wel toepassingen bij explosieven opruimings dienst. Met een holodesk een robot besturen is vele malen eenvoudiger dan de wirwar aan joysticks welke nu nodig zijn.

Dit zijn even snel twee gebieden waarin een holodesk nuttig kan worden toegepast op voorwaarde dat de holodesk precies genoeg. Daarbij moet je dan denken aan de ratio van de handen en het geprojecteerde beeld. Zo hebben mannen over het algemeen grotere handen dan vrouwen, dus per gebruiker zal er een calibreer process moeten worden doorlopen..
Als je die vierkante blokjes bekijkt in de demo , dan zal het wel een pak preciezer mogen worden om in de medische sector te gebruiken , you go first :+
zoals boven je al aangegeven als dit nog prototypes zijn van dergelijke besturing kun je op voorhand stellen dat ze nog zullen verbeteren, als zijn waanbeeld over 10 jaar werkelijkheid kan zijn, waarom niet?
Een van de zaken op de video is virtual prototyping. Je zag de gebruiken een mobiel gebruiken icm met het OS erop voordat er een daadwerkelijk product is. Ik kan me voorstellen dat dit een bruikbare techniek is. Immers, je kunt snel even sleutelen aan je ontwerp indien je fouten zien en weer opnieuw testen.

Ik was erg onder de indruk van het herkennen van 3D objecten zoals het virtuele balletje in het kommetje. Het systeem reageerde zoals het in het echt zou gaan.

De enige misser was waarbij het balletje van een blad afgerold wordt op een hand maar er doorheen valt. Verder zag het er erg indrukwekkend uit.
Het is zeker indrukwekkend, vooral als je bedenkt dat dit een vroeg prototype is. De situaties die jij beschrijft zouden in een jaar tijd zeker zijn opgelost, en het zal dan ook wat vloeiender reageren dan nu maar dit ziet er al heel veel belovend uit.

Het enige wat nog mist is de feedback, maar dat zou met lucht ofzo al minimaal kunnen worden gesimuleerd.
Apple maakt van alles geld, behalve van echt innoveren... Geef mij dan maar de aanpak van MS, ik durf te voorspellen dat MS verre van dood is en geef ze nog wat tijd en ze zullen weer de markt domineren.... Apple rust op zijn lauweren... dat is steeds het gevaar van enorm succesvol zijn : niet meer echt innoveren maar gewoon wat voortborduren op de succesformule.
Daar maakte gisteren ook iemand een opmerking over. Bedrijven die voorop lopen gaan langzamer lopen of gaan soms zelfs helemaal zitten lamballen. Een paar jaar gelden was dit MS, ik zie nu eigenlijk dat Apple steeds meer in lijkt te zetten op succesnummers terwijl MS met nieuwe ideeën komt (Metro interface, Surface, en nu weer dit).

En voor de mensen die roepen dat Apple met de iPhone en de iPad wel degelijk innovatief was; nee, beide concepten bestonden al (Touch telefoon was bijvoorbeeld de O2 XDA en tabled computers bestaan ook al jaren, wat Apple doet is het concept oppakken, verbeteren en er een goede marketingcampagne tegenaan smijten om het populair te maken. Ik zeg niet dat het verder slechte producten zijn maar innovatief zoals dit, absoluut niet).
Kom kom niet zo erg MS de grond in boren. Ze zijn natuurlijk op zoek naar iets wat wel geld op gaat leveren. Maar de ICT is op het gebied van OS sowieso een beetje dood. Wat kun je nog toevoegen aan Windows 7? Waarom zou je uberhaupt een andere OS uitbrengen nu nagenoeg iedereen nogsteeds tevreden is?

Tweaks ect. Zou je nog uit kunnen brengen. Maar neem nou windows 8.. het ontbreken van de 'start' button. Hoe verdrietig is het. Voor huis tuin en keuken gebruik is de nieuwe interface leuk. Maar voor bedrijven waar je snel door je bestanden etc heen moet kunnen lijkt het mij echt totaal niet sneller dan het huidige model.

Microsoft heeft een goed product op de markt gezet met windows 7 ze hebben het waarschijnlijk lastig dat product te overtreffen.

Daarnaast heeft MS inmiddels natuurlijk tal van neveninkomsten. En doen ze research naar nieuwe innovatieve manieren om pc's ed. aan te sturen. Ik kan dat wel begrijpen.
Als je wat meer over windows 8 gelezen had, had je ook gezien dat de dekstop versie min of meer dezelfde interface heeft als windows 7.

Voor tablets hebben ze het start menu aangepast (je hebt het over de startknop die weg is.. die is er nogsteeds, maar start nu de metro interface, ipv het start menu).
Wat is daar mis mee, ik zou geen andere manier weten om het te doen.

Bij OSx doen ze het net iets anders, maar het komt in feite op hetzelfde neer, onderin een lijst met actieve applicaties. Ik zie dat voorlopig niet veranderen.

Waarbij je in win8 denk ik ook als desktop user de mogelijkheid krijgt om widgets te gebruiken. Iets wat dan wel weer handig kan zijn.
Sowieso gaat het nog steeds goed met MS en daarbij komt dat MS veel voor de komende jaren heeft staan, je hebt WP7 die ver zou kunnen komen als MS het goed adverteert. Dan heb je Windows 8 en dan ook tablets en dan vooral ook de verdere toekomst op het gebied van alles met kinect enz.
Anoniem: 217560
20 oktober 2011 16:39
lijkt een beetje op Iron man 2,
heel heel erg gaaf :)
goed bezig MS
Behalve dat dit simpelweg augmented reality is. Ik weet niet of je er diepte in ziet, maar dit ziet er niet echt heel geweldig uit. Leuk, maar ik heb al eerder projectie-beeld gezien waarbij fysieke gestures als input dienden. DAT noem ik innovatief, aangezien dit een extra dimensie aan bijvoorbeeld spellen kan geven: denk aan een game waarbij je als "held" je outfit op je lichaam geprojecteerd krijgt en waarbij je met gestures bijvoorbeeld pijl en boog kan bedienen.

Wat kan er met dit? net zo veel als met een mobiel nu of over een (paar) jaar kan. Innovativiteitsfactor: nul (of het moet diepte scheppen).
Kijk Iron Man en je weet precies wat je hier mee kan ;)

En uiteraard zijn er ook veel meer mogelijkheden... En zoals altijd als het er éénmaal is zullen er wel andere toepassingen voor komen.
Nee, niet "hiermee". In Iron Man is er geen scherm waar iets op geprojecteerd wordt.
Wel hiermee, want de projectie techniek staat los van de technische interactie tussen "realiteit" en de virtuele objectenen. Met andere woorden, waar er hier op word gefocust is niet zo zeer de projectie techniek (die ik bij het uva al meerdere malen heb gezien*) maar juist de (geweldige) herkenning van de reele objecten. Tot nu - bij de demo's die ik heb gezien - moest je altijd of iets vasthouden wat dan weer vaak met camera's werd herkend en dan de 3d projectie beheerste (bijv moleculaire structuren die je dan gevoelsmatig met je handen kon rondbewegen). Als deze technieken goed worden doorgezet en straks transparante VR brillen fabriceerbaar worden (er zijn nu een paar simpele transparante displays, maar geen 1 zover ik weet kan ook maar verreweg dichtbij de resoluties komen die noodzakelijk zijn voor VR brillen), dan zou het goed kunnen dat plots een bedrijf als MS die hierin investeerd een gigantische speler kan worden. Stel je een "smartphone" voor wat gewoon een normaal uitziende bril is met virtuele objecten die perfect samen gaan met reele objecten**, dat is wat deze techniek mogelijk zal maken.

*niet zeker of het van het uva was, of dat het een andere organisatie was die demo's voorbereiden
**jaj@Dennou coil, maar dat is weer een ander verhaal :P (en zware SF)
Al zijn het maar science-fiction films, maar je hebt vast wel van die computers gezien met een holografisch scherm, dat is een van de vele mogelijk toepassingen ervan.
Ik zie dit na een doorontwikkeling samen met omnitouch tot grote mogelijkheden komen... natuurlijk is hetnog in ontwikkeling en zal het daarom nog niet veel mogelijkheden bieden maar dat komt wel.
Grappig dat je zegt dat er geen innovativiteit is.
Maar je wel zegt dat dit over een paar jaar allemaal met je mobiel kan?

Voordat het op je mobiel kan gemaakt worden zal je toch echt eerst moeten zorgen dat je het idee 'uitvind'.

Beetje tegenstrijdig.
Anoniem: 394142
20 oktober 2011 16:42
Dit kan uiterst handig zijn bij operaties, om in combinatie met een robotarm te werken. Ideaal voor chirurgie en om realtime te combineren met CT of MRI. Ik zie veel mogelijkheden.
Anoniem: 217560
20 oktober 2011 16:43
ik zie hier echt veel toekomst in, wat dacht je van autocad, makkelijk even je 3d modellen wijzigen en verplaatsen. :)
ongelooflijk, zou denk ik nog wel aantal jaren duren voordat het er echt komt. Maar ziet er zeer goed uit.
Toch knap wat ze allemaal uitvinden
Argumented reality bestaat al een tijdje. En zo spannend is het nou ook weer niet.
Worden de science ficition verhalen toch echt werkelijkheid. Wie weet, straks kunnen we nog zelf hologrammen maken van ons zelf. Lijkt me prachtig.

Goed gedaan Microsoft en go on:)
Erg indrukwekkend. Zit heeft zeker toekomst. Het werkt allemaal nog wat primitief, maar het ziet er nu al prachtig uit.
Het enige nadeel is het compleet missen van tactiele feedback. Dit maakt het geheel vrij onnatuurlijk. Ik heb al setups gezien waarbij lucht kannonnetjes werden gebruikt om tactiele feedback op te wekken. Wellicht zou een dergelijk systeem hieraan kunnen worden toegevoegd.

Ook hulde voor het gebruik van de teapot-primitive van Max, haha.
Ook hulde voor het gebruik van de teapot-primitive van Max, haha.
Niet perse van Max hoor :) lees dit artikel maar eens, http://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Teapot
Wellicht ook input voor de volgende XBOX? Feit dat ze dit met de Kinect doen geeft al wel aan dat ze zelf ook druk bezig zijn de mogelijkheden van Kinect uit te diepen.
En wetende dat als Nintendo de aanbieding van de makers van Kinect had aangenomen dat alles wat Microsoft tot nu toe met de Kinect heeft berijkt, Nintendo misschien nooit had gedaan. Zo liet MS gisteren een techniek zien waarmee je alles kon veranderen in een touchscreen!
Doet me denken aan de Personal Space Station (http://homepages.cwi.nl/~robertl/pss/pss.html) van de UvA.

Werkte met behulp van een spiegel ipv beamsplitter, maar toch, zijn tijd ver vooruit.

Tja, kinect hadden we toen nog niet, maar met infrarood camera's kwam je een heel eind.

Voordeel was wel dat door het gebruik van fysieke objecten je toch iets meer tactiele feedback kreeg.

[Reactie gewijzigd door androgeus op 20 oktober 2011 17:05]

Anoniem: 394214
20 oktober 2011 18:02
En straks heb je het in de Apple producten terug te zien, krijg je weer mensen die zeggen dat Apple innoveert. Nou wordt het tegendeel toch maar weer bewezen. :)
Zelfde met de magic mouse, iedereen roept dat microsoft weer jat nu ze de touch mouse hebben uitgebracht. Terwijl MS toch echter eerder de prototypes publiekelijk heeft laten zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee