Touchscreen herkent verschil nagel en vingerkoot door microfoon

Wetenschappers hebben een microfoon ontwikkeld die aan een touchscreen kan worden gekoppeld. Dit maakt geavanceerde bediening van touchscreenapparaten mogelijk, doordat verschillende onderdelen van de vinger als input herkend worden.

De onderzoekers demonstreren hun vinding met een video. Daarin is een iPhone te zien, die met het topje, nagel of het bovenste kootje bediend wordt. Ook herkent het toestel input van de knokkel. Verschillende onderdelen van de vinger hebben daarbij verschillende functies: zo kan de nagel als 'backspace' worden gebruikt terwijl er met de vinger tekst wordt ingevoerd, of kan met de knokkel een optiemenu binnen een app worden geopend. De nieuwe technologie kan met 95 procent nauwkeurigheid onderscheid maken tussen de vier verschillende inputmethoden.

Het feit dat de software op een iPhone werkt toont dat er niet per se een nieuw type touchscreen nodig is. Toch hebben de wetenschappers een aanraakgevoelig scherm ontwikkeld dat meer mogelijkheden bevat. Zo toont het filmpje een aantal touchscreenpennen die gekoppeld zijn aan verschillende gebruikers, of aan verschillende kleuren. Het touchscreen kan ook verschillende materialen herkennen, zoals hout, plastic of metaal.

Alhoewel er een aantal praktische toepassingen werden getoond meldden de wetenschappers niet wanneer hun technologie uitgebracht wordt voor consumentenapparaten. Wel claimen de makers dat het slechts 25 cent extra kost om de benodigde microfoon in een mobiel apparaat, zoals een tablet, te integreren.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

22-10-2011 • 13:37

41

Reacties (41)

41
38
18
1
0
9
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat dit wel een interessant idee is. Maar dit gaat zekers niet werken in luidruchtige omgevingen?
Houd je microfoon tegen je bureau aan en ga dan met je vinger in de buurt van de microfoon "schuiven"; je hoort overduidelijk geveeg. Als zo'n microfoon dan aan de binnenkant van de behuizing zou zitten, zoals bijv. achter het scherm, overstemmen die zachte geluiden van je vinger enorm over de omgevingsgeluiden
Dit principe werkt waarschijnlijk op basis van een frequency analyser die aan de hand van een spectrum plaatje zeer nauwkeurig kan bepalen uit wat voor bron het geluid komt. Ook het verval van de triling (decay) kan een belangrijke factor zijn om de bron te herkennen. Het principe is relatief eenvoudig maar ik vind desondanks de hier gepresenteerde toepassing geniaal. Wellicht dat deze techniek ook de ergonomie ten goede gaat komen.

Eerder werd hier op Tweakers al een artikel geplaatst waarin gemeld werd dat met een microfoontje zelfs toetsaanslagen op een toetsenbord herkend kunnen worden. Dit principe kan dan misbruikt worden voor het stelen van wachtwoorden, maar zou ook de basis kunnen vormen voor een draadloos toetsenbord, in het meest extreme geval. Dat principe werkt dan op basis van het feit dat iedere toets zijn eigen geluidskarakter heeft. Ook kunnen op deze manier gebruikers onderscheiden worden (type snelheid, kracht van het aanslaan, aantal malen dat backspace gebruikt wordt :) )

En betere opstelling wordt verkregen met een extra microfoon (dus in totaal 2 stuks). Omgevingsgeluiden kunnen via de tweede microfoon als dempingsfactor op het signaal van de eerste microfoon gebruikt worden om zo de relevante signalen over te houden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 11:54]

iedere toets zijn eigen geluid zie ik niet werken.

ik gebruik meestal mijn "volle bodem" van mijn vinger bij elke toetsaanslag.
maar hoewel ik 10 vingers gebruik kan ik even goed de z aanraken met mijn linker als met mijn rechte vinger;
dat komt omdat ik gewoon de vinger gebruik die er op dat moment het dichtstbij bevind.
Ja ik gebruik 10 vingers + 2 handpalmen bij het typen, dat ik daarbij mijn handen moet kruisen of omdraaien speelt geen rol.
Waarschijnlijk wel

De tik op je scherm met je nagel is een vrij specifiek geluid, tik maar eens op glas in een luidruchtige omgeving, dat herken je wel.

Ik zie hier wel toekomst in, nog minder knopen, dus nog meer gebruik van je scherm, weg met die soft-touch en hardware knopppen (of bij ICS het balkje). Op naar de fullscreenphone (oid).

Edit: Beetje laat gelezen maar:
Wel claimen de makers dat het slechts 25 cent extra kost om de benodigde microfoon in een mobiel apparaat, zoals een tablet, te integreren.
Dit gaat zeker weer inhouden dat een microfoon van 25 cent het toestel een eurootje of 50 bij de toestelprijs opdrukt... <sarcasm> Wat is marktwerking toch mooi </sarcasm>

[Reactie gewijzigd door kramerty88 op 23 juli 2024 11:54]

Nee, gaat niet werken, althans voor mij. Ik ben een nagelbijter en heb geen nagels om mee te tikken.
toch wel, ook al bijt je aan je nagels (zelf hou ik ze gewoon heel kort) kan ja altijd gewoon je hand/vinger omdraaien en met je nagel op het scherm tikken.
en misschien is het en mooie incentive om de slechte gewoonte af te leren.
Alleen als je je nagels helemaal op eet werkt dit niet, anders heb je nog altijd de bovenkant van je vinger...
Ziet er praktisch uit, maar het werkt wel alleen maar op tablets of als je je telefoon met een hand bedient.
Probeer anders maar eens je telefoon met de achterkant van je vingernagel te raken terwijl je hem vast hebt. :)
Een telefoon past anders perfect in 1 hand hoor. Dan heb je nog een hand over om deze 4 functies te gebruiken.

Ik denk dat het wel degelijk nut zal hebben. Verschillende functies onderbrengen op dezelfde plaats enzo. Bij games kunnen er misschien ook wel heel leuke dingen mee gedaan worden.
Een telefoon past anders perfect in 1 hand hoor.
Ik weet niet wat voor kolenschoppen jij hebt, maar HTC Titan wordt toch lastig. :+

reviews: IFA: Hands-on: HTC Titan en HTC Radar

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 11:54]

Anoniem: 91169 22 oktober 2011 13:52
Leuk hoor dat onderscheid maar of het in de praktijk werkt? Als ik typ dan is het de ene keer met een kootje en dan weer een nagel. Soms express omdat het makkelijker werkt maar dikwijls gaat het vanzelf. Ik wil dan toch echt niet hebben dat door een nageltik er dingen gebeuren die ik niet wil.
En wat met mensen die lange nagels hebben en geen kootje kunnen gebruiken of juist andersom, mensen met heel korte nagels?
Nagels zitten iemand kootje echt niet in de weg hoor, tenzij je de vingertop bedoelt.
Zelfs dan, mensen met lange nagels hebben hier gewoonlijk geen probleem mee. Anders zou je met een capicatief scherm grote problemen krijgen.
Maar je kunt natuurlijk nooit iets uitvinden wat voor iedereen geschikt is. Zo is de telefoon ook een succes geworden ook al hebben doven er niets aan, idem te TV met blinden.
Heb zelf ook welles aan zoiets lopen denken. Niet dat ik het zelf zou kunnen ontwikkelen maar tijdens een verveelmoment dacht ik dat het wel mogelijk zou moeten zijn om trillingen in het glas van een touchscreen op te pikken om zo te detecteren of men met de vingertop, nagel of knokkel bedient, maar ook of men hard of zacht "bedient". Dus de twee extra bedieningen (nagel, knokkel) in combinatie met bv 2 of 3 gradaties in hard/zacht bedienen zou hele leuke mogelijkheden brengen in het bedienen van apps en games.
Vind het een heel gaaf concept.

Vooral de verschillende toepassingsgebieden hebben ze mooi uitgewerkt. Ik zeg prima proof of concept!! :)

Ps. Gepost op 13:37.. grapje zeker?? :9

[Reactie gewijzigd door peerke1987 op 23 juli 2024 11:54]

Ik moet dit nog in de praktijk gebracht zien worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 250388 op 23 juli 2024 11:54]

Ziet er goed uit!
maar om al die verschillende dingen te gebruiken ben je toch een resistief touchscreen nodig?
Nope, gewoon multitouch en een microfoon
zeer functioneel! een rechter muiknop is iets wat ik altijd al heb gemist bij touchscreens.
Anoniem: 16328 @cedal22 oktober 2011 17:28
Op zich bestaat een dergelijke functionaliteit toch al? Gewoon een korte aanraking versus aangeraakt houden van het scherm. Bij de korte aanraking kun je een ander menu krijgen dan bij de lange aanraking.
misschien wel, maar wat ik versta onder korte aanraking wordt soms zelf niet opgemerkt door veer toestellen,
lange aanraking is voor mij al eindeloos lang drukken.
ik zou zeker nagel tik verwelkomen tegenover gewone tik.

@ anoniem1 & Alex... hieronder, resistief of capacitief maakt volgens mij niet uit, gewoon het geluid op het scherm is van belang.
Ik weet bijna zeker dat Apple dit niet gaat gebruiken ze gebruiken niet eens de rechter muis knop in osx dus ze zullen het zeker niet gebruiken op een touchscreen.
lolz hiewel misschien op het randje af van een Apple troll, ik deel je menig volkomen.
Het grootste gebrek van Mac vind ik net het ontbreken van een degelijk rechtermuisknop ondersteuning.
ok het zit er in maar als het er al in zit, is het héél bedroevend.
googel koop it aub op voordat Apple er mee eg is zoals met Siri.
Zeker wel nice :P

Ik zie het wel voor me dat LG hiermee als eerste komt het dan niks wordt dan Apple ermee komt en iedere andere telefoon maker het gaat gebruiken omdat het bij Apple een succes is :P
zeer vet idee. als het nu echt gaat werken dan zou gewoon chill zijn om te gebruiken.
dat lijkt mij chill heb het natuurlijk nog niet uitgetest.:P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.