Japanse onderzoekers hebben een concept voor een presentatiesysteem ontwikkeld dat de content op het scherm laat vloeien rond de persoon die de presentatie geeft. Voor het systeem is gebruikgemaakt van Microsofts Kinect.
Bij presentaties met een beamer kan het voorkomen dat degene die de presentatie geeft, per ongeluk in beeld staat. Het aanwezige publiek kan dan de inhoud van dat deel van het scherm niet goed zien.
Onderzoekers van de Meiji University en het Aist hebben nu een presentatiesysteem ontwikkeld waarmee het blokkeren van content wordt voorkomen. Het systeem maakt gebruik van een Kinect-sensor, waarmee bekeken kan worden of de presentator in beeld staat en aan de hand van dat beeld wordt de content rond deze persoon geprojecteerd, net zoals tekst rond een afbeelding in een tijdschrift vloeit.
Ook hebben de onderzoekers mogelijkheden ingebouwd om de presentatie met bewegingen te sturen of bedienen. Zo kunnen elementen naar de zijkant geschoven worden, en kunnen afbeeldingen, net als bij multitouch, op het projectorscherm vergroot en verkleind worden.
Om het systeem werkend te krijgen, maken de onderzoekers gebruik van de Kinect-sensor van Microsoft, de Kinect-sdk, de c#-programmeertaal en Excel. Zo worden de coördinaten voor de beeldinhoud onder meer opgeslagen in een Excel-sheet. Er is geen gebruikgemaakt van PowerPoint of andere presentatiesoftware.
Niet alleen voorkomt het presentatiesysteem dat content soms aan het oog onttrokken wordt, maar ook brengt het volgens de onderzoekers de rol van de persoon die de presentatie geeft meer op de voorgrond in plaats van dat de content leidend is.