Sony introduceert 3d-projector met full-hd-ondersteuning

Sony heeft zijn nieuwste beamer, de VPL-HW50ES, tijdens de IFA in Berlijn aangekondigd. De beamer kan niet alleen beelden in de volledige high definition-resolutie van 1080p weergeven, maar kan dat ook in 3d en met hoge lichtopbrengst.

De projector volgt de eerder uitgebrachte HW30ES op, die een jaar geleden werd geïntroduceerd. Ook dat model was in staat 3d-beelden te projecteren met een volledige hd-resolutie van 1920 bij 1080 beeldpunten, maar het nieuwe model zou vooral de helderheid van het geproduceerde beeld en de kleuren ervan opschroeven. Waar het oude model nog een opgegeven helderheid van 1300 lumen kreeg, heeft de nieuwe VPL-HW50ES een maximale helderheid van 1700 lumen.

De kleurweergave zou verbeterd zijn door de toepassing van Sony's Digital RealityCreation-technologie, die debuteerde in de duurdere 4k-projector VW1000ES. Naast de extra helderheid en verbeterde kleurweergave heeft Sony ook een ir-zender in de beamer geïntegreerd, waarmee 3d-shutterbrillen kunnen worden aangestuurd. Ook kan de lens beter versteld worden en werd de ventilator iets stiller gemaakt; deze produceert volgens Sony nu 21dBA in plaats van 22dBA.

Hoewel Sony geen verdere specificaties opgeeft, is het waarschijnlijk dat de overige specificaties van de HW50ES grotendeels overeenkomen met die van voorganger HW30ES. Die heeft onder meer twee hdmi-poorten, een component- en D-sub-aansluiting, en een RJ45-poort waarmee de infraroodzender wordt aangesloten. De prijs van de HW50ES is nog niet bekend. Wel moet de zwarte of witte projector vanaf eind oktober verkrijgbaar zijn. Afgaande op de voorganger zal de prijs rond de drieduizend euro bedragen.

Door Willem de Moor

Redacteur

30-08-2012 • 13:46

30 Linkedin

Reacties (30)

30
29
10
1
0
12
Wijzig sortering
"deze produceert volgens Sony nu 21dBA in plaats van 22dBA"

Dat zou toch moeten betekenen dat de nieuwe projector 3x stiller is dan de vorige? Iets met logaritmisch of zo...
mensenmensen.

De door het menselijk oor ervaren geluidssterkte loopt niet gelijk met zo'n exacte maat als het geluidsniveau. Zo blijkt een subjectieve verdubbeling van de geluidssterkte overeen te komen met een stijging van het geluidsniveau met 10 dB, dus met een factor 10 voor de intensiteit.

Een verhoging van de geluidssterkte met 1 dB is voor het menselijk gehoor bij heel goed concentreren en luisteren nog nét waarneembaar. Een verhoging met 6 dB wordt waargenomen als een verdubbeling van de geluidsdruk.

©wikipedia, en ja die bron in niet betrouwbaar. maar het klopt wel
Een verhoging met 6 dB wordt waargenomen als een verdubbeling van de geluidsdruk.
Per 3 eenheden verdubbelt of halveert de sterkte in dit geval de geluidsdruk.Dus even in de schooltafel kijken voor de precieze afname, En je afvragen of je het hoort. ;)

Zo ook bij de Schaal van Richter; en bij de iso/asa en din-waardes van de ouderwetse fotorolletjes. 18-21-24-27 => 50-100-200-400
3dB staat gelijk aan verdubbeling van het geluid. Dus 1dB zal niet 3x stiller zijn volgens mij
Inderdaad.

Daarbij is dB nogal logaritmisch dus 1dB verschil lijkt me maar "iets" van 22% intensiteitstoename te zijn.
Echter, je gehoor is niet lineair.
Er wordt gebruik gemaakt van een logaritmische schaal voor gehoor omdat een halvering van signaalsterkte wordt ervaren als een constante afname.
Dat is de Wet van Weber: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Weber
waarin blijkt dat:
"als fysische impulsen toenemen met constante verhoudingen, dan nemen de gewaarwordingen toe met constante verschillen."
Kortom, dan gebruik je logaritmische schalen om dit te relateren aan je ervaring.
geldt overigens alleen voor frequenties > 500 Hz, daaronder is het wel dergelijk lineair. Maar ik denk dat je kan uitgaan van een geluid van > 500 Hz bij een beamer (koelvin?)

Dus 1 dBA afname ga je waarschijnlijk niet eens horen, terwijl het inderdaad een niet triviale hoeveelheid geluid is.

Overigens kan je de factor uitrekenen met 10^(dB/10).
Dus in dit geval 10^(0,1) = 1,26, dus 26% sterker geluid. Maar je merkt het niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 95759 op 30 augustus 2012 15:16]

Veel open deuren. En dan plotseling de stelling dat je het verschil niet gaat horen. Ik denk dat het verschil wel te merken zal zijn, als ik de opname-sterkte op mijn recorder een dB naar beneden schroef, hoor ik dat ook.
En ik heb nog een goed gehoor, ik denk dat je dat als uitgangspunt moet nemen. Dat doven het vershil niet horen, vind ik niet boeiend.
zou je mij misschien kunnen uitleggen hoe dat precies werkt ?
ik ben nou helemaal in de war, ik ben ook niet bekend met de wet van weber.

[Reactie gewijzigd door syntags op 30 augustus 2012 21:19]

2x stiller. Voor elke Decibel neemt het volume dubbel toe.
Per 3dB verschilt het geluidsniveau met een factor 1 van wat de mens kan waarnemen, 1dB is dus erg weinig.
Dat zou toch moeten betekenen dat de nieuwe projector 3x stiller is dan de vorige? Iets met logaritmisch of zo...
10 dbA verschil ervaar je ongeveer als 2x zo hard of zacht.

Het verschil is dus bijzonder klein..

Ik ben overigens erg benieuwd naar het native contrast van deze projector!
Jammer dat het nog steeds een "klassieke" methode gebruikt zodat de lamp nog maar steeds een 2000 uur mee kan (3000 in eco mode)
http://www.amazon.co.uk/A...-20000-Hour/dp/B001QF4M7K kan 20 000 uur mee (geen 3D of full hd maar.. toch)
Dat is het ook niet echt hoor, lees de reviews maar eens:
1/ 100 lumens is quite dim. It's less than a third of the subjective brightness of a comparitive halogen lamp model (1500-2500 lumen). You'll definitely have to use this in a darkened room, and even then it might not seem particularly bright until your eyes adapt quite a lot.

2/ If the lightsource blows out, that's it. Normal bulbs are explicitly consumable items and typically come in quick-swap carriers that need less than a minute to change. Here, it's sealed-for-life. If/when it goes (and it might be long before the stated time, as this is still a bit experimental), it's either professional repair time or buying a whole new projector, which could nullify any saving and leave you without picture for quite a while.
(Still, if it does run for even half the stated time, it's still worth it!)
Wat ik nog even niet zie: Er zit een IR blaster op voor 3D brillen, maar hoe moet die IR straling bij die brillen komen dan (ik heb hier totaal geen ervaring mee, dus misschien een wat stomme vraag maar ik zie het zo niet voor mij :P)

[Reactie gewijzigd door Cyleo op 30 augustus 2012 13:59]

IR is maar gewoon een lichtje, net zoals de beamer. Afhankelijk van hoe sterk het lichtje is, kan je er wel een hele kamer mee "verlichten". Net hetzelfde als de afstandsbediening van een TV, sommige werken zelfs als je hem naar muur wijst, omdat het infrarode licht weerkaatst en toch bij de sensor komt.
Omdat de kleuren die de led projectoren produceren helaas nog niet geschikt zijn voor home theater. Eind dit jaar komt panasonic met de eerste LED Full HD projector. Hopenlijk ook 3d, maar dat is nog niet bekend.
Hoe zit dat met die IR zender. meestal zit ik voor de beamer, ik heb dan geen line-of-sight met de IR-Zender. ik had het logischer gevonden als ze een RF ofzo hadden gebruikt. IR is hopeloos verouderd en irritant.
IR weerkaatst tegen een witte muur. Je kan immers ook een televisie bedienen door met de afstandsbediening naar het plafon te richten. Er is dus een weerkaatste line-of-sight doordat je naar (wit) scherm/muur kijkt.

Geen idee of Sony het zo oplossen maar het is mogelijk.

[Reactie gewijzigd door SolidMind op 30 augustus 2012 14:09]

Wees even slim aub. Een afstandsbediening voor je Beamer kan je toch ook gewoon op het scherm richten? het is licht, dus dat kaatst gewoon terug.
Hoe zit dat met die IR zender. meestal zit ik voor de beamer, ik heb dan geen line-of-sight met de IR-Zender. ik had het logischer gevonden als ze een RF ofzo hadden gebruikt. IR is hopeloos verouderd en irritant.
Actieve 3D brillen zijn sowiezo verouderd en irritant. Je zit met aansluitingen, batterijen, en zware brillen op je hoofd.

Ik had liever van Sony de eerste consumentenprojector gezien die in plaats van actieve 3D brillen (hoofdpijn, knipperen!) eindelijk een beeld produceert wat je met passieve brillen kan zien en dus gepolariseerd is.

Het nadeel is dat je weer een speciaal scherm (silver screen) nodig hebt, maar dat komt ook weer ten voordele van de contrastverhouding en helderheid.
weerkaatsing via het scherm werkt perfect hoor, ik heb mijn versterker, dvd-speler en de beamer zelf allemaal achter me staan, en door de AB op het scherm voor me te richten kan ik ze gewoon allemaal fatsoenlijk bedienen..
HW30 heeft geen netwerkpoort.
Het is een rj45 plug, dat wel maar die is voor aansturing van de ir transmitter.
Staat ook 12 volt sync signaal op.

(heb er toevallig 1 voor men neus staan hier :))
Nee, 3 dB is een halvering toch? Dan is 1 dB dus slechts een stukje stiller.

/edit: "Een reductie van 1 dB komt overeen met een afname van 20 - 25 procent"

[Reactie gewijzigd door VinceLW op 30 augustus 2012 13:56]

/edit: "Een reductie van 1 dB komt overeen met een afname van 20 - 25 procent"
Van 22 naar 21 dB is wat anders dan bijvoorbeeld van 89 naar 88 dB. Dus het percentage kun je zo net vermelden

Je kent vast wel die tabelletjes bij frequenties waarbij de verticale lijnen steeds dichter bij elkaar komen naarmate de schaal oploopt. Nou, van 20 dB naar 30 dB komt overeen met een factor 1,31 - 1,47 en bij 70-80 dB is dat 1,84 - 1,90. Derhalve 16 eenheden tegenover bijvoorbeeld slechts 6 eenheden voor dezelfde toename.
Ik snap de commotie niet echt...
Vivitek heeft deze al vanaf begin dit jaar!
http://www.vivitek.co.uk/...id=239&subsubcategory_id=

Een full HD 3D projector met 2500 lumen. Kun je tenminste in de zomer ook kijken ;)
Maar in 3D is deze slechts 720p.
Ja, dat klopt... Je hebt gelijk. Had ik niet goed genoeg gelezen.

[Reactie gewijzigd door kleefei op 30 augustus 2012 16:47]

Ik vind het gebruik van "Beamer' zo ontzettend steenkolenengels.
Vreemd dat in de titel over "Projecter" wordt gesproken, maar in het artikel over "beamer"..
Lichtgooier was dan wel correct Hollands geweest?
Kom op zeg ik heb de Epson 6000W en die is qua specs niet veel minder, wel 1500 euro goedkoper.

Edit: Epson 2200 lumens, contrast ratio: 50.000 en 3d.
De espon mist wel lens-shift

[Reactie gewijzigd door Sannieboy op 31 augustus 2012 11:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee