Optoma brengt nieuwe Pico-projector uit

Projectorfabrikant Optoma heeft een nieuwe, draagbare Pico-projector uitgebracht. De Pico PK 120 is de opvolger van de Pico PK 102 en is in staat om een oppervlak met een beelddiagonaal van maximaal 70" te beschijnen.

De handzame projector meet 117x60x21mm en maakt net als eerdere Pico-beamers gebruik van de dlp-technologie. Ten opzichte van zijn voorganger is vooral de lichtopbrengst verhoogd, tot 18 ansi-lumen. De Pico PK102 kon een beeld met een diagonaal van maximaal 60" weergeven, de nieuwe versie kan in een verduisterde kamer een diagonaal van 70" aan. Met meer omgevingslicht is een maximale beelddiagonaal van 40" mogelijk.

Ook de resolutie is omhoog gegaan. De PK102 had een resolutie van 480x320 pixels, waar de PK120 een beeld van 640 bij 360 pixels kan weergeven. De contrastverhouding bedraagt volgens de fabrikant 2000:1. De Pico PK120 heeft verder 2GB intern geheugen - dat is de helft minder dan de PK102, maar daar staat tegenover dat de nieuwe pocketbeamer is uitgerust met een micro-sd-slot voor maximaal 32GB extra opslagruimte. De PK120 heeft verder een universele i/o-poort met meegeleverde verloopkabeltjes voor vga en av-in, een analoge audio-uitgang, een mini-usb-poort en twee 0,5W-speakers.

De accu van de Pico PK120 is in de eco-modus goed voor ongeveer 1,5 uur speeltijd, maar de mini-beamer kan ook aan het stopcontact worden gehangen. De PK120 heeft verder uitgebreide mediaondersteuning, onder meer voor MS Office-bestanden, pdf, html en de belangrijkste video- en audio-formaten. De bediening geschiedt via een zevental knoppen aan de bovenkant en ten slotte is het frontje verwisselbaar. De Pico PK120 is per direct leverbaar voor een adviesprijs van 199 euro.

Optoma Pico PK120

Door Pieter Molenaar

04-08-2011 • 17:33

35

Reacties (35)

35
31
21
9
2
3
Wijzig sortering
18 ansi lumen is toch wel heel weinig, ik vraag me af of het nuttig gebruikt kan worden.
De meeste beamers beginnen toch wel bij de 1000.
Ik heb zo'n ultra portable Dell met vergelijkbare specs maar buiten het gadget gehalte vrijwel nutteloos..
De norm voor bioscopen is 'slechts' 400 Ansi Lumen. Opgefokte (marketing gedreven) lichtopbrengst schaadt so wie so het contrastratio. Dus liever een laag aantal lumen dan een slecht contrast. Net als digitale camera's: liever minder pixels dan een berg ruis.
Dat is niet correct. Lumen is de eenheid voor totale lichtopbrengst, terwijl nit (=cd/m²) de eenheid voor lichtopbrengst per vierkante meter is, die in de bioscoop inderdaad vastgelegd is. In de bioscoop is het erg donker, dus voor gebruik in gewoon omgevingslicht zijn lumens broodnodig!

De norm in bioscopen is 14 ftL (footlambert), of ongeveer 48 nit, wat bij een gain 1 (=mat wit) scherm neerkomt op 48*Pi lm/m² = 151 lm/m² (zie hieronder waar die 2*Pi vandaan komt). Dat betekent dat je om de cinema-norm te halen, je voor een scherm van bvb. 3x1,5 m² de volgende hoeveelheid licht nodig hebt:

3 m x 1,5 m x 151 lm / m² = 697,5 lm

Dit is vrij weinig, maar een bioscoop is dan ook erg donker ...

Omgekeerd kan je ook berekenen hoe'n groot scherm je in een bioscoop kan belichten met dit projectortje om de genormeerde helderheid voor cinema-toepassingen te halen bij een 2:1 aspect ratio (=cinemaformaat):

18 lm / 151 lm / m² = 0,12 m² = 0,24 m x 0,48 m

Dit is ongeveer te vergelijken met een A3 blad!

Wil je echter in een niet-verduisterde ruimte werken heb je veel en veel meer licht nodig. Je moet immers voldoende meer licht op je scherm krijgen om het omgevingslicht te overtreffen. Als je dit met een factor 10 doet, dan heb je een laag, maar bruikbaar contrast. In een gewoon verlicht kantoor mag je rekenen op minstens 200 lux (=lm/m²), dus dan moet je projector minstens 2000 lux halen. Als we dan opnieuw uitrekenen hoeveel lumens we nodig hebben om datzelfde kleine schermpje te belichten, komen we dit uit:

0,24 m x 0,48 m x 2000 lm/m² = 230 lumen

Of dus een factor 12.8 meer.

Geloof me, lumens do matter.

'k Ga wel even de overgang van cd/m² naar lux nog eens bestuderen, maar bij een lambertiaanse straler dacht ik dat 1 lux = 1 cd/m² ...

EDIT: ik zat er inderdaad naast. Bij een lambertiaanse straler wordt het invallend licht verspreid over een halve bol, die 2*Pi steradialen beslaat. Ook is 1 cd = 1 lm / sr. Voor een Lamberitaanse straler, wat de meeste gain 1 schermen sterk benaderen, over een halve sfeer waargenomen geldt: 1 cd * 2*Pi sr = 2*Pi lm. Berekeningen hierboven aangepast!
EDIT2: Zoals HeadHunter242 hieronder terecht opmerkt, is de factor 2 in 2*Pi in m'n berekening hierboven niet correct. De berekeningen zijn nu allemaal nog eens aangepast!

[Reactie gewijzigd door Fietsventje op 22 juli 2024 17:20]

Volgens mij zit ge er nog altijd naast ;) : Om 100 nit te halen heb je 314 lm/m2 nodig (een factor pi en niet 2pi) op een Lambertiaans scherm. 18 lm is dus voldoende voor 0,48m breed scherm volgens de cinema specificatie.
Een Lambertiaanse straler straalt niet in iedere richting even veel licht, maar voldoet aan een cosinuswet. Dat wordt gecompenseerd door de schijnbare verkleining van het oppervlak van het scherm met de cosinus van de kijkhoek, waardoor het scherm vanuit alle richtingen even helder lijkt.
Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Lambert%27s_cosine_law

[Reactie gewijzigd door HeadHunter242 op 22 juli 2024 17:20]

Idd, een Lambertiaanse straler is schijnbaar even helder onafhankelijk van onder welke hoek je kijkt. Volgens mij betekent dat net dat je onder eender welke hoek evenveel candela waarneemt ...

Een volledige bol omvat 4*Pi steradialen volgens Wikipedia. Dan is een halve bol 2*Pi sr. Compenseert het Lambertiaanse gedrag dan toevallig die factor 2?

't Is erg, maar ik geraak er niet volledig uit. Morgen eens deftig uitzoeken!
De berekening van de conversie lm/m2 naar nit staat properkes uitgelegd op de wikipagina waarnaar ik verwees, vandaar de verwijzing 'Meer info:' :P Daar zal je zien dat er een extra cos theta in de integraal staat en die zal je de factor 1/2 opleveren.
Dat zie ik nu ook, thanks! 't Was een lange dag gisteren ...

Zal m'n berekening hierboven een tweede keer aanpassen!
Zoals Fietsventje uitstekend uitlegt is het niet zo simpel om de slag van kantoor projectie naar bioscoop projectie te maken.
Dat een bioscoop een norm heeft van 400Ansi Lumen is niet alleen niet waar, het zou ook onmogelijk zijn want dan zou er een norm voor schermgrootte moeten zijn in cinema´s en die is er niet.

Fietsventje rekent met een miniscuul theatertje van 3x1,5 meter. Laten we eens naar de realiteit kijken. Een 20 meter breed scherm is toch wel heel gangbaar. Hij hanteert een factor 2 voor de aspect ratio terwijl die voor speelfilms varieert. Daarom kan het doek ook in de hoogte versteld. Bioscopen zijn ergens in 1950 om de slag met de net nieuwe TV niet te verliezen overgegaan op anamorfe beeldverhoudingen, kortom breedbeeld. Eerst bescheiden met een 1,8, tegenwoordig al veel vaker ruim boven de 2 met gebruikelijke producties op 2.4 (ongetwijfeld een antwoord op de 16:9 tv´s :))

Dus laten we de echte norm voor bioscopen qua licht per opperval (ft/l) er bij pakken die 14 is. Laten we nog even kijken naar de reflectie graad van de bioscoop schermen. Die zet Fietsventje op 1, maar is in de praktijk beduidend hoger omdat zoals ik straks laat zien je enorm veel energie en extreem dure lampen nodig hebt en als er bezuinigd kan worden staan de exploitanten vooraan natuurlijk. De gain van een bios scherm is 1,8 (ja, dat kan wel eens anders zijn, maar dat geldt als de norm voor scherm makers voor deze grote doeken). Dus voor elke ftl krijg je er bijna twee terug.

Nu Fietsventjes berekening opnieuw met realistischer getallen:

14 ftl -> 48 nit / 1,8= 26,7 x 2 x Pi lm/m2 = slechts 108 lm/m². Scherm is minimaal (2,4) 8,33 meter hoog, dus 20x8,33x108= 18000 Ansi Lumen.

Dus you loose some (scherm veel groter) and you win some (gain veel hoger). Het resultaat is echter een pittig lampje!

En voor wie het niet gelooft kijk maar even rond in de professionele wereld en je zult zien dat mijn berekeningen redelijk to the point zijn en dat over het algemeen 18.500 - 20000 Ansi Lumen projectors ingezet worden. Iets meer omdat ik uitging van de gunstige maximale breedbeeld verhouding maar een bioscoop ook filme met wat lagere aspect ratios moet kunnen vertonen.

Voor wie een link wil http://catalogs.infocommi...r=christie&product=cp2230

(dit is dus absoluut geen kritiek op Fietsventje maar gewoon een vertaling naar de praktijk).

Voor 3d projecties wordt voor de oplettende lezer de norm van 14 ftl dus niet gehaald wat ook erg storend is. Wederom slechts een kwestie van kostenbesparing. In plaats van 2 projectoren neer te zetten heeft het Cameron Real3D consortium het swichting polarisatie voorzet stuk ontwikkeld.

Scheelt de bioscoop een vreselijk dure projector en is de reden dat er zoveel 3D bioscopen zijn. Is echter dus echt een halve oplossing en een veel gehoorde klacht dat het zo donker was. De theorie klopt met mensen hun waarneming: je komt 19000 Ansi Lumen tekort. Dat is iets meer dan 10000 van de Optoma pico projectors dus een dikke twee ton. Gezien de synchronisatie problemen zou ik dan toch maar een normale Barco of andere goede 2e projector kopen :)
Ik had een fout gemaakt in m'n berekeningen, zoals HeadHunter242 terecht opmerkte!

Je resultaat is alleszins correct: het aantal lumens van een cinema-projector is ongeveer gelijk aan 1000x de schermdiagonaal in meters. Dit is een beetje contra-intuitief, maar voor grotere schermen wordt typisch een hogere gain gebruikt. Een klein scherm (zeg 12m) is typisch gain 1,4, terwijl de grootste 30 m-schermen met gain 2,2 (of zelfs hoger) worden uitgevoerd.

Trouwens, je comment vat ik helemaal niet op als kritiek! Je voorbeeld is nog spectaculairder dan 't mijne, dat overigens gericht was op een home-cinema setup.
Je correctie had ik al gezien Fietsventje. Niets mis met de uiteindelijke post. Ik geloof alleen niet dat 2.2 serieus als gain gebruikt wordt in 2D bioscopen. Schermen van 30 meter en hoger worden vaak ingezet voor projectie in pretparken en dergelijke en daar gebeurt het inderdaad. In een grote bioscoop echter niet omdat zo´n hoge gain grote nadelen heeft. Je krijgt hotspots van jewelste en dat ga je zeker op de voorste rijen als verschrikkelijk ervaren. Je kunt de zijkanten van het scherm dan vrijwel niet meer zien. Dus nee, in een fatsoenlijke bioscoop zie je die niet.

Voor 3D projectie zijn ze nodig omdat zilver daar de gangbare oplossing is omdat je je anders je polarisatie kwijt raakt, Dan zit je dus wel op die 2,4. Dat is maar goed ook want je verliest 50% door het switchen tussen de twee ogen, de duty cycle, 50% door de polarisatie, dus in theorie eindig je met 25% van je projector ligt, dus die hogere gain heb je hard nodig. Netto kom je uit op op 35% versus een normaal biosscherm.

Leuk is het niet omdat de kijkhoek een heel groot probleem wordt bij zo´n high gain zilver scherm.

Heb er even een informatieve afbeelding bij gezocht: http://www.stewartfilmscr...er_3d_luminance_chart.pdf dat is dus de relatie tussen kijkhoek en gain bij een zilver scherm. Je kunt ze op die site ook voor traditionelere bios schermen bekijken.

Aan de poster die stelt dat de norm voor 3D lager ligt, zou ik graag een bron willen zien. Het is de realiteit, zeker, maar een norm? De real3D club wil het graag zo, maar met een bioscoop lamp van 20.000 lamp redden ze dat tot een 13 meter breed scherm en zilver. Bij 20 meter ben je al onder de 2 ftl gezakt wat niet bruikbaar is. Dan moet je naar lampen van 35.000 lumen wat het maximum is naar ik meen. Weinig bioscopen die zo´n proector willen kopen, de electrarekening voldoen en de koeling verzorgen! Een lampwissel is dan ook geen lolletje meer.
Je bent goed ingelicht, max3D!

Toch weet ik uit goede bron dat deze Barco-projector typisch op 30-meterschermen wordt toegepast (in 2D), en daarbij een erg hoge gain-scherm nodig heeft:

http://www.barco.com/en/product/2218/specs

33000 lumen op een 30 m-diagonaal scherm (= 600 m² bij 2:1 aspect ratio) is dus 55 lm/m². Dat is iets meer dan 1/3e van de waarde van 151 lm/m² die'k in m'n post hierboven heb berekend. Met andere woorden: je hebt een scherm met een gain van bijna 3 nodig om zo'n scherm de helderheid van de norm te geven!

Trouwens, één van de manieren om hotspotting te voorkomen is een gekromd scherm te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de hoek waaronder je het scherm ziet afneemt (dichter bij loodrecht), waardoor de hotspotting afneemt. Idealiter heb je een dubbel gekromd scherm (horizontaal en vertikaal), maar dat is helaas moeilijk te maken met een opgespannen doek ...

High gain screens worden gebruikt, en dus enkelvoudig gekromd. Het resultaat is dat je op uniforme beelden (het duidelijkst zichtbaar, ironisch genoeg, op een effen zwart beeld) in het midden van het scherm een helderdere, horizontale band ziet.
Een kleine correctie op Max3D:
De norm voor 3D is lager dan 14 ftL. Ik dacht dat het 5.0 +/- 1.5 ftL was, maar 'k ben niet 100% zeker. Bij de meeste voorstellingen zal je eerder tegen de ondergrens dan tegen de bovengrens aanzitten.

Edit naar aanleiding van de vraag van Max3D hierboven:
In de DCI specificatie staat er inderdaad niets over de minimale helderheid van stereo 3D. Ook niet in het addendum voor stereoscopisch 3D. Er bestaat dus eigenlijk geen specificatie. Misschien was mijn keuze om het woord norm te gebruiken niet correct.
In de praktijk echter stemmen de filmmakers impliciet in met een lagere brightness aangezien zij de mastering op lagere brightness levels uitvoeren. Zo werd de mastering gedaan op 6 ftL voor Transformers 3 en op 3.5 ftL voor Avatar volgens dit artikel.

[Reactie gewijzigd door HeadHunter242 op 22 juli 2024 17:20]

De norm voor bioscopen is 'slechts' 400 Ansi Lumen
Maar in een bioscoop is dan ook geen omgevinglicht en ze hebben over het algemeen een goed reflecterend scherm (in plaats van een wit laken :P)
Dan heb je niet zoveel lumen nodig om een helder beeld te krijgen.
Led lumen is anders dan voor een gloei of ontladingslamp
ANSI lumen = ANSI lumen.. het is niet zoals appels en peren. Het enige dat kan afwijken is het kleuren spectrum.

Hoe dan ook, die Dell m109s heeft er 'maar' 50, en daarmee is zelfs een powerpoint in een donkere kamer (blindering en licht uit) maar tot een heel beperkte afstand te bekijken. Als helemaal als je 70" wil doen..
dan nog vind ik dat je beter reviews op youtube had kunnen kijken - ik vind t nog neit tegenvallen
http://www.youtube.com/watch?v=KSxrEIFZJi8&NR=1
Nee, het is ook best leuk maar zie hoe donker die kamer is. Heb jij ooit wel eens een presentatie gegeven waar het zo donker is ?
Het enige dat 'leuk' is is om bijv. in een donkere slaap kamer een film op het plavond te projecteren.
tja, ik zie het nut van picoprojectors nog steeds niet, hoop in iedergeval wel dat er een wet komt tegen het gebruik van deze apparaatjes in het openbaar (overigens is dat al deels, omdat als je deze in bv de bus gebruikt om een filmpje te projecteren je strafbaar bent wegens het publiekelijk vertonen van een film/tvserie waar jij niet het recht toe hebt).

Optoma moet eens wat meer tijd stoppen in nieuwe echte projectoren, en dan liefst met LED/PHAT lampen of in iedergeval met lampen die wat langer mee gaan dan 2000 a 3000 uur, dat is namelijk nog steeds het grootste bezwaar van projectoren, de korte lampduur, zeker met een prijs van tussen de 200-400 euro per lamp.. Tevens ook meteen de reden waarom ik nog steeds geen full HD projector heb, zolang er nog geen betaalbare LED-based projector is vindt ik die 720p Optoma H79 nog steed goed genoeg..
(overigens is dat al deels, omdat als je deze in bv de bus gebruikt om een filmpje te projecteren je strafbaar bent wegens het publiekelijk vertonen van een film/tvserie waar jij niet het recht toe hebt).
Voor de zoveelste keer, mensen snappen niet het verschil tussen strafbaar en onrechtmatig. Strafbaar betekent dat een agent je zomaar op heterdaad zou mogen betrappen als je 'copyrightschending' pleegt door bijvoorbeeld een stuk muziek in het openbaar te draaien (denk aan Sjonnies met beukende Golfjes) of op je telefoon muziek/filmpjes in het openbaar vertoont, zoals bijvoorbeeld een film kijken in de trein.

Dit mag echter niet, het is alleen zo dat een rechter je een schadevergoeding op mag leggen als iemand van de auteursrechtenorganisaties (bv. BREIN of MPAA) gaat claimen. Ze kunnen geen aangifte doen van piraterij, want dat staat niet als dusdanig vermeld in het Wetboek van Strafrecht. De uitspraak 'Piraterij is een misdrijf!' is dan ook gewoon een holle zin en propaganda van BREIN.

Het enige wat strafbaar is is onrechtmatig verkregen materiaal voor geld verkopen. In dat geval wordt het namelijk heling.

Strafbaar betekent dat het om een strafzaak gaat (OM tegenover de verdachte) terwijl onrechtmatigheid betekent dat het om een civiele zaak gaat (bv. BREIN tegenover TPB)

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 22 juli 2024 17:20]

Danku. Ik erger me altijd groen en geel aan het omdraaien/verdraaien van die twee
De bediening van het apparaatje lijkt me toch enigszins problematisch. Het is een klein ding dat weinig weegt, als je dan op het knopje drukt loop je het risico het beeld te verschuiven of anders te verstoren, dat lijkt me onpraktisch. Wat dat betreft zou een afstandsbediening handiger zijn. Verder natuurlijk ook, meestal sta je niet achter de projector tijdens een presentatie..
Ik heb er zelf ook een en heb een tripod standart gekocht met poten van 10cm. Dat in combo met een laptop, iPhone of Htc x7500 als basis? Heerlijk film kijken in bed:) blijf perfect stil staan
Anoniem: 209963 4 augustus 2011 17:42
En toch ben ik voor de Acer PK10 gegaan ivm de lumen opbrengst. De Acer is echter alles behalve pico. het is een redelijk kastje geworden..
18 lumen? Ik heb een sleutelhanger-formaat zaklamp met één potloodbatterij, en die produceert met z'n 1W CREE-ledje met gemak 4x zoveel... (ok, dat dat batterijtje na 15 minuten continu gebruik leeg is, is een ander verhaal :P)

Maar kom op, 18 lumen is echt fokking weinig, ook voor een zakformaat projector. Als ze een fatsoenlijke LED gebruiken, kan de lichtopbrengst nog makkelijk 4x hoger.
Met meer omgevingslicht is een maximale beelddiagonaal van 40" mogelijk.
No way. T.net, heeft u dit overgetikt van de website van de fabrikant ofzo? Dit slaat nml nergens op. Voor 40" is 18 lumen VEEL TE WEINIG. En wat is "meer omgevingslicht"? Kantoorverlichting? Daarvoor heb je zoveel nodig als dat van een TFT-lichtbak komt, en dat is echt wel meer dan 18 lumen.
Het is nog niet zo eenvoudig om een projector met een hoge lichtopbrengst te maken. Ik had een oude projector (400 lumen) met kapotte lamp welke ik wou vervangen door een 100w led (1000 lumen)

Bleek alleen dat de 150w lamp in de beamer 15.000 lumen opbracht. De rest was gewoon verlies aan lenzen en 3lcd's waar doorheen geschenen moest worden.

Edit, leuk speelgoed die metal halide lampen. 1000w levert 110.000 lumen :p http://www.1000bulbs.com/product/55288/PLT-9654136.html

[Reactie gewijzigd door Dekaasboer op 22 juli 2024 17:20]

Dat is best een hoog rendement. Vergelijkbaar met hoogwaardige power-LEDs, afaik. Maar moet een projectorlamp niet 6500K zijn? Maar 110kL haal je helaas niet zo makkelijk met LEDs. Ja, 100 led-modules van 10W, maar dat wordt nogal lomp, en LEDs kunnen heel slecht tegen warmte.

De Mythbusters hadden laast trouwens een 7kW xenonlamp, maar die was ook ENORM :P

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 17:20]

Anoniem: 209963 4 augustus 2011 17:43
Ik snap trouwens niet waarom ze aan de PK10.. sleutelen voor ietwat meer geld heb je een PK301 met veel betere specs.
Gewoon omdat het kan ;)

Deze past wel in mijn broekzak en zal genoeg zijn voor een kleine presentatie op kantoor. Knap dat ze dat allemaal in een apparaat stoppen die net zo groot is als mijn smartphone

Ook vind ik het nog een behoorlijk verschil in de prijs

[Reactie gewijzigd door Mikayu op 22 juli 2024 17:20]

Deze past wel in mijn broekzak
Ik vraag me af hoe groot de power supply is.. 1,5 uur eco (of 40 min normal) is niet heel veel. Daar komen de kabels die je nodig hebt ook nog bij..

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 22 juli 2024 17:20]

Anoniem: 227839 4 augustus 2011 19:28
't is wel grappig in de kroeg dat je even boven je muur
de barman alvast je bestelling laat weten. Hoeft 'ie niet
naar je tafeltje te lopen.

(Je maakt gewoon allemaal losse plaatjes met '2 bier'
'2 bier 1 cola' '3 whisky' enzo :) )
ik heb de pk 201 en die is wel deftig.. gebruik hem dagelijks.. alleen jammer dat het donker moet zijn... :/ maarja voor een draagbare projector vind ik dat dan weer niet zo erg...

mijn betaald voor 205 euro één jaar geleden. het geld heb ik er nu al meerdere malen uitgehaald. drive in style en in bossen weilanden en dergelijks. altijd leuk :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.