Optoma brengt uhd-projector voor 1999 euro naar Benelux

Optoma brengt een projector met uhd-resolutie en ondersteuning voor hdr-weergave uit voor een prijs van 1999 euro. Het model is een van een trio nieuwe modellen, waarvan de overige twee aanzienlijk hogere prijzen hebben.

De relatief betaalbare Optoma-projector is de UHD550X. Deze biedt naast de uhd-resolutie een maximale helderheid van 2800 ansi-lumen en ondersteuning voor de weergave van diagonalen van 26,45" tot en met 302,2". De opgegeven levensduur van de lamp is 15.000 uur en de geadverteerde contrastratio bedraagt 500.000:1. De beamer is voorzien van hdmi 2.0, hdmi 1.4 met mhl, vga, usb-a, s/pdif, rj45 en rs232. Verder zijn 8W-luidsprekers geïntegreerd.

Daarnaast brengt Optoma de meer high-end UHD60 en UHD65 uit. Deze bieden dezelfde resolutie, uit- en ingangen en levensduur van de lamp. Bij de UHD60 is de maximale helderheid 3000 ansi-lumen en de contrastratio 1.000.000:1, en bij de UHD65 is dat respectievelijk 2200 ansi-lumen en 1.200.000:1. De UHD60 gaat 2499 euro kosten en de prijs van de UHD65 bedraagt 3299 euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-06-2017 • 15:29

75 Linkedin

Reacties (75)

Wijzig sortering
Jammer dat Tweakers hier echt alleen maar een press-release overneemt. Zo heeft Acer vanaf deze week de H7850 en de V7850 ook uitgebracht, die in dezelfde prijscategorie zitten en waarschijnlijk uit dezelfde fabriek komen.
Die V7850 en die H7850 hebben wel beiden Frame Interpolation, in tegenstelling tot het €2k en €2,5k model van Optoma. Da's bij die nieuwe DLP 4K chip ook wel echt een vereiste om een beetje soepele bewegingen eruit te krijgen.
ugh, Frame Interpolation is echt gewoon walgelijk vaak, het maakt het mooie beeld juist dat het er uit ziet als video beeld, veel TE vloeiend en onnatuurlijk. Heb zelf meestal dat soort troep ook uit staan, want het beeld dat rechtstreeks op de bluray staat is goed en behoeft geen enhancement meer (wat vaker dan ook meer een DEhancement is).
Enuh, deze projectoren tonen wel pixelperfect 4K beeld, maar het zijn geen native 4K DLP chips.
Heb je enig idee welke resolutie deze dlp chips wel zijn?
2716x1528 mirrors.
Je hebt denk ik niet heel veel ervaring met beamers? Op je TV moet je 't idd uitzetten, maar bij de meeste beamers is het een noodzakelijkheid. Is het ideale oplossing? Nee, dat niet, maar wel de best-of-the-worst oplossingen.
Die Optoma heb ik op de ISE nog zonder Frame Interpolation gezien - daar wordt je niet blij van. Die Acers heb ik inmiddels staan, héél goed FI systeem met nauwelijks Digital Soap Opera Effect.
Heb zelf enkele projectors gehad, waaronder de optoma h79 en hd131x, geen frame interpolatie nodig hoor.
Sowieso vind ik dat er wel meer aandacht besteed mag worden aan projector reviews op t.net. Zeker nu uhd in omkomt is (en redelijk betaalbaar)
Mwah, zo bedoelde ik het echt niet. Het is alleen heel 'lui' - je neemt gewoon een press-release over.
Opzich niet heel problematisch verder, maar door dit te plaatsen hebben veel mensen - die zich in tegenstelling tot mijzelf niet enorm veel bezighouden met beamers - het gevoel dat deze producten héél uniek zijn. Immers vond Tweakers het waard om deze in het zonnetje te zetten. Ik vindt wel dat Tweakers hier wel van bewust mag zijn - het überhaupt al plaatsen van een dergelijke bericht is een harde keuze die mensen beïnvloedt. Ik weet niet hoe dit is gegaan, maar waarschijnlijk hebben ze gewoon een mailtje van Optoma gekregen met praktisch de hele tekst uit dit artikel.
Ik denk dat de schrijver misschien ook wel een van die vele mensen is, gewoon een gebrek aan expertise bij de schrijver, en niemand beschikbaar die er veel van weet. Dan kan je beter de press release overnemen dan met een onzinnig verhaal komen dat van geen kanten klopt.
Dan zou het een advertorial zijn en dat is het niet.
Inderdaad Acer is ook klant bij Coretronic, is inderdaad hetzelfde platform, onduidelijk is of en wat voor klantspecifieke aanpassingen Coretronic heeft gedaan.

Inderdaad press releases zijn enige bron die beschikbaar is. Van Acer heb ik persoonlijk alleen nog de release gezien naar aanleiding van de introductie in New York, ruim een maand geleden. Projectoren waren toen nog niet voorzien van prijs.

De grote concurrent Delta Electronics heeft ook de Vivitek 2280. Dat is dus het andere compacte platform waarvan we leveranciers een versie kunnen zien aanbieden, bijna iedereen besteld zijn DLP projectoren bij Coretronics of Delta Electonics, de twee grootste DLP ODM/OEMs.
Verder zijn 8W-luidsprekers geïntegreerd.
Als je zoveel uitgeeft aan een UHD-beamer dan ga je geen gebruik maken van ingebouwde speakers lijkt me :+
Zou niet weten waarom niet. Zoveel is het nu ook weer niet voor een standaard presentatie projector.
Dit is handzaam en kan worden meegenomen naar iedere vergader ruimte enz.
Om privé een filmpje te kijken volstaat een 1080p projector ook prima.
Volgens mij is 4K in een vergaderruimte volledig onzinnig, juist in de woonkamer heb je profijt van 4K.

Tenzij jij over het algemeen in heeeeeele kleine vergaderzaaltjes zit voordat je thuis in je mega woonkamer bent. :P

Dus @SomerenV heeft wel een punt, speakertjes zijn hoogstens bruikbaar tijdens troubleshooting. Want dit soort projectoren gebruik je voor (home) entertainment. Niet voor PowerPoint presentaties.

Een 4K tv wil ik niet eens, maar over 5 jaar hoop ik wel een 4K projector aan mijn ps5 (pro :P ) ofzo te hebben.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 9 juni 2017 16:30]

Bij mijn werk in IT-architectuur krijg je best ingewikkelde platen en schema's voor je kiezen, waarbij 4K echt wel een meerwaarde kan bieden. Ik kan me dat ook voorstellen bij fysieke techniek. Als je dat op een 200" scherm met 4K kan tonen, geeft dat echt wel een meerwaarde.
Zomaar voorbeeldjes die je normaal niet op een projector wil plempen:
http://www.gemmaonline.nl....1_incl._attribuutsoorten
https://upload.wikimedia....tecture_in_ArchiMate.jpeg
En dat is de regel of de uitzondering?

Blijft Tweakers natuurlijk, laten we een uitzondering erbij halen. _/-\o_

Of is dat jou visie van een typische vergaderzaal, of had je graag gezien dat ik alle uitzonderingen apart had genoemd?
dat is niet eerlijk, jij zegt dat in jouw beleving "4K in vergaderzaal is volledig onzinning" is. Dwizzy geeft een praktijk voorbeeld waarbij deze wel zinning zijn (en bij ons op het werk kunnen we zo ook goed gebruiken, zelfde use-case als dwizzy, en met mij nog een hele berg andere partners waar mee samen werken. Sommige hebben ze al hangen - jaloers :'( - )

Das zeker geen uitzondering, en al was het wel een uitzondering geweest had dwizzy nog steeds een valide punt gehad.
:>
Eh.. Ik begrijp dit niet. Waar je ook zit, een beamer gebruik je niet om een monitor-formaat beeld te projectoren, toch? Je hebt al gauw een beeld van een paar meter diagonaal en dat wil je ook want de mensen die wat verder weg zitten moeten het ook nog goed kunnen zien.

Tja en powerpoint presentaties (met bitmap meuk erin etc, zoals 20 jaar geleden..) dat zal best nog wel voorkomen. Dan boeit de resolutie idd ook niet meer :+ . Als je een groep mensen wil overtuigen kun je beter een gelikte animatie (laten) maken of in ieder geval minimaal mooie stock-foto's gebruiken. Mensen zijn hoge resolutie en goede kwaliteit laptop / smart phone / tablet-schermen gewend intussen dus liggen de verwachtingen ook steeds hoger.
4K in de vergaderruimte? Ik zie 4K juist als iets voor de thuisbioscoop en 1080p als max voor de PowerPoint presentatie. En als je dan al zoveel uitgeeft aan je presentaties, dan is die 8w interne speakers dus alsnog mis.
4K in de thuisbioscoop? Ik zie 4K juist als iets voor de vergaderruimte en 1080p als max voor de thuisbioscoop. Niet om dwars te zitten; maar bij een goeie film op een leuke afstand is 1080p prima te doen.
Meerdere remote consoles op een beamer is bij 1080p totaal niet te doen; met 4K lukt dat wel.

Zo zie je maar: iedereen heeft andere eisen voor andere omstandigheden.
Muah, bij 1080p kan je soms de spiegeltjes van de DLP chip tellen als je op een groot formaat projecteert. het oogt niet slecht, maar je ziet het wel een beetje.
Persoonlijk zou ik voor deze prijs niet upgraden, maar als mn 1070w er mee stopt (ik hoop dat dat nog even duurt) dan zou ik als de prijs naar rond de 1000 euro gaat het wel overwegen.
Vervangen van mn beamer puur om naar 4k te gaan zou ik persoonlijk niet doen, dat is het voor mij echt niet waard.. als het betaalbaar kan en ik heb een nieuwe beamer nodig, zal ik een kandidaat er zeker niet op afwijzen voor een "redelijk" prijsverschil. .
Als je zoveel uitgeeft voor een beamer, zie ik het prijsverschil niet als een probleem, 500 meer of minder maakt dan geen drol meer uit (naar mijn mening dan). :)

En eens met je over de speakers :D
Heb zelf ook een Optoma met ingebouwde speakers. Die gebruik in inderdaad maar heel weinig. Het is vooral leuk als je je beamer een keer meeneemt om ergens anders film of voetbal te kijken. Dan ga ik niet mijn 5.1 set losse koppelen maar heb je toch geluid (zonder losse pc speakertjes mee te hoeven zeulen).
Bestaand bewezen beamer design gebruikt en toevallig is er dan nog ruimte voor wat speakers van een paar euro.
Nieuw platter design uitdenken(met alle gevolgen van dien) is waarschijnlijk duurder dan die paar speakers erin schroeven.
Raar dat het 3000 ansi-lumen model minder kost dan het 2200 model...
Foutje in het overnemen misschien?

[Reactie gewijzigd door k.theuws op 9 juni 2017 15:33]

Ik zie dat het er op andere websites ook zo staat. Heel apart. Minder licht, wel meer contrast...
Het verschil zat in het kleurenwiel, RGBRGB VS RGBCYW. De eerste levert beter beeld, maar laat minder licht door omdat de 2e wit in het wiel heeft.
Misschien interessant om te melden of het DLP, LCD of LCOS is, dat is toch wel zeer doorslaggevend vind ik.
Alledrie DLP helaas.
UHD LCOS is nog niet te betalen. Full HD LCOS is ook nog het dubbele van deze DLP projectoren.
Hw40es? Deze heb ik voor onder de 2000 gekocht
Die is full HD niet UHD
Maar wel lcos?
Dat doet er toch niet toe? @PROnline zegt dat "UHD LCOS" nog niet te betalen is om aan te geven dat de prijs van 2k dit al uitsluit. Daarop reageer je dat je toch echt je HW40ES hebt gekocht voor < 2000 euro, maar dis dus geen "UHD LCOS" waar het over ging :)

Ik zou ook graag een 4k/UHD projector hebben en gelukkig heb ik niet (zoveel? ik kan het zien als ik wil) last van het rainbow effect. Ik vind het een beetje zonde om nu 2k € te investeren in een Full HD LCOS beamer, want ik wil er wel een flinke tijd mee verder en ik verwacht dat 4k/UHD op termijn toch echt de standaard gaat worden :)
De Sony VW320ES is €6K, Niet onbetaalbaar. De goedkoopste Native 4K imager/4K LCoS projector verkrijgbaar. Maar ze zijn er ook voor het tienvoudige. Maar ja deze DLP met optical actuator 4K technology is er ook in projectoren van 60K/100K.
Definieer "onbetaalbaar" dan eens? Wat is nu onbetaalbaar? Iedereen kan een Ferrari rijden, het is maar net wat je ervoor wil laten. Het apparaat in de aankondiging kost 1999 euro (laten we het 2k euro noemen). Vervolgens komt de vraag of het DLP of LCOS is. Gezien de prijs van 2k euro is het logisch dat het om DLP gaat, omdat LCOS een paar keer zo duur is.

Dus leuk dat de VW320ES 6k kost, het is geen projector van 2k euro. Punt. Uit.
DLP is zo slecht niet toch? Ik heb iig geen last van het rainbow effect. Of is LCOS, los daar van, nog veel beter?

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 9 juni 2017 16:50]

De meeste top cinema projectoren zijn ook gewoon DLP, echter wel 3-chip DLP. Maar als je geen last hebt van rainbow effect, heb je daar niet veel aan (buiten extra lichtopbrengst).
De top projectoren zijn tegenwoordig uitgerust met laser. Hogere helderheid en veel groter kleurbereik.
Dat zijn 2 aparte dingen. Laser zegt enkel iets over de lichtbron. Je kan perfect een laser dlp projector maken.
Optoma heeft alleen DLP.
Hoe meer licht, hoe harder de prijs omhoog gaat, terwijl de rest van de specificaties praktisch gelijk is. Ik wacht op de dag dat meer licht niet zo achterlijk veel meer kost, voordat ik er eentje aanschaf... want ik wil heul veul licht. Het is in ieder geval alvast niet zo extreem meer als 10 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door Bitmaster op 9 juni 2017 15:36]

Niet echt correct. De 65 heeft 800 lumen minder maar kost bijna 1000euro meer, en heeft meer contrast.
Ja ik las het automatisch andersom. Je verwacht het niet.
Wat aanvullende info:
In tegenstelling tot JVC’s ‘e-shift’ technologie produceren deze nieuwe Optoma’s daadwerkelijk ruim 8 miljoen individuele pixels. De chip heeft een native resolutie van 2716×1528, nog geen 4K dus, maar met de XPR chip wordt er op een ‘rechtere’ manier gebruik gemaakt pixelverplaatsing waardoor we bij deze modellen wél kunnen spreken van true 4K.
De UHD65 biedt met een RGBRGB color wheel betere contraswaarden dan de UHD60 en is daarom het meest geschikt voor de ultieme thuisbioscoop opstelling.
Bron

De community is vooral bang voor het RBE/rainbow effect waar je last van kan hebben, zou graag van iemand willen horen die daar gevoelig voor is of deze hier ook last van hebben

Ik wacht nog even met het vervangen van mijn PT-AT7000E :)
Sorry hoor, maar wat een oude koe is RBE. Ik heb toevallig er erg veel last van. De eerste dlp's kon ik niet lang naar kijken.

Maar ik heb in het verleden een benq8700 gehad, daar zag ik heel sporadisch. En een optima hd80 met een 7 segmenten 6x kleurenwiel maar daar had ook heel weinig last van RBE.
Zelfs als je er niet gevoelig voor bent kun je het zien door snel je hoofd te bewegen. Bij groot beeld op korte afstand heb je er sneller last van dan andersom.
De vraag is meer hoe erg het je persoonlijk stoort en niet wat anderen vinden.

[Reactie gewijzigd door |sWORDs| op 11 juni 2017 08:44]

Ik zou graag eens zien dat er betaalbare en nieuwe modellen Full HD beamers uit zouden komen met een hoog contrast en meer dan 2000 (echte) Lumens met een optische zoom van 1:2 of beter. De laatste tijd zie je enkel beamers met crappy lensjes.
Eindelijk een betaalbare 4k beamer! Maar toch zonde dat 3D niet meer wordt ondersteund. Persoonlijk vind ik 3D op een beamer meer bieden dan 4k op dit moment.
voor TV's is 3D hard op zijn retour en qua films zie ik er geen content voor. Waarvoor wil jij het?
qua films zie je er geen content voor? er komen nog steeds 3d bluray's uit (alleen jammer dat ze bijna altijd bijna 2x zo duur zijn als normale, en dat ook blijven, behalve als ze hier door bv DFW ofzo uitgebracht worden).
Ik ben over naar UHD. Er zijn geen UHD 3D films. Bij nieuwe films is het altijd een keuze maken nu. Heb de 3D functie nu vooral voor mijn oude 3D films.
Nee klopt er zijn geen uhd 3d films (in iedergeval nog niet). Maar dat vind ik ook geen probleem, nog genoeg 3d blurays liggen. Vind zelf uhd niet zo belangrijk, vind fullhd nog scherp genoeg (geprojecteerd op zo'n 2.5-3m breed), en ik heb nog zoveel blurays, en nog zoveel dvd's, en ik ga echt niet weer alles op uhd kopen.
Sommige remakes in 3D zijn nog wel aardig te pruimen trouwens.
Top gun bijvoorbeeld was best nice in 3D (maar the matrix dan weer echt totaal waardeloos)
Er is geen officiele 3d versie van the matrix, dus als je die gezien hebt is dat gewoon een door een uploader gemaakte versie met een simpel 2d-to-3d programma.
Topgun is wel officieel een versie in 3d.
Dat was ook het eerste wat ik op de productpagina's. Jammer dat 3D lijkt te sterven in de consumentenmarkt terwijl het in de bioscoop stand houdt, en zelfs aan positieve ontwikkeling onderhevig is. Maar goed, dat is een andere discussie.
3D in combinatie met de laserprojectors van Vue Dolby Cinema is idd voor het eerst goed te doen qua scherpte, toegevoegde waarde en kijkbaarheid. Maar na afloop wel nog steeds vermoeide ogen. Het is stukken beter dan vroeger en de films gebruiken ook betere technieken maar nog niet helemaal perfect.
Yep, me too, en dit zal dus geen opvolger worden voor mijn huidige optoma hd131x welke ik al gekocht had als tijdelijke oplossing toen mijn Optoma H79 het loodje legde (omdat ik zat te wachten op een LED-based projector, maar helaas zijn die niet echt van de grond gekomen behalve in pico vorm). Wacht dan wel op een volgend model welke dan hopelijk ook led/laser heeft ipv die lamp. En 15.000 uur voor een lamp moet ik toch zeggen dat ik bij zo'n bewering behoorlijk mn twijfels heb, op mn h79 ben ik door 3 lampen heen gegaan in nog geen 6 jaar (en de 4e zit er nog in), en dat was ook omdat sommige gewoon eerder echt kapot gingen ipv te donker warden. ben benieuwd hoe lang die van de HD131x uit gaat houden want die houdt het inmiddels al wel een paar jaar vol, maar ik vind em nu na zo'n 2.500 uur toch wel wat minder aan het worden..

Las overigens wel dat ze voor de toekomst dit wel weer willen doen, probleem zit em waarschijnlijk in dat voor de 4K dus al extra passes van de DLP chip nodig zijn (want het is geen native 4K DLP). Dus zodra deze echt native zijn zal het wel weer kunnen..
Jammer dat ze dan niet alsnog gekozen hebben om een FullHD mode te gebruiken waarin wel weer 3D mogelijk is, immers is alle content die er nu is toch alleen maar FullHD en ik zie niet dat we (voorlopig) 4K 3D gaan krijgen..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 9 juni 2017 20:05]

Zelf in het bezit van de Sony 40es. Puur omdat er tot voor kort geen mogelijkheid was voor betaalbare 4k. Goede ontwikkeling dat steeds meer fabrikanten hier modellen voor uitbrengen.

Ik mis wel de 3d ondersteuning. Voor een thuis bioscoop nog steeds een gave feature die echt wat toevoegd. Ik vrees dat hiermee 3d echt dood is, jammer
Las dat ze voor de toekomst wel gewoon 3D gaan ondersteunen, maar nu (voorlopig) met deze chip niet, is ook geen native 4K, en heeft dus die extra passes nodig om tot 4K te komen waardoor deze geen 3D kan. Waarom dan niet 3D in fullhd in een aparte modus is dan weer een raadsel, maar misschien is dat nog iets dat later met een firmware update kan worden toegevoegd.
Voor mij in iedergeval geen nieuwe projector indien deze geen 3D heeft.
Dank voor extra info !
Deze doen toch nog steeds geen native UHD resolutie?
De DLP chip is geen native UHD, maar doordat het zo snel ververst kan het binnen 1 videoframe wel het beeld als 4K pixelperfect tonen (in tegenstelling tot die LCD shift 'uhd' projectoren).
Ah ok. Klinkt interessant
Volgens reviewers is er geen verschil te bemerken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee