Er waren al andere game-makers die iets dergelijks deden, maar dat was vooralsnog voor enkele losse games, nog niet voor het hele gamma van die maker. Ook daarop is toen best wel commentaar gekomen. Voor een enkele game ga je daar mischien nog mee accoord als je die game toch wilt hebben, maar als alles op een bepaalde console dit heeft ga je mischien wel een andere console overwegen.
Ook het niet meer kunnen spelen van offline-games als je hem niet aan het internet hangt, iets wat pasgeleden is doorgevoerd bij nieuwe ps3-games, is van een dergelijke orde.
Zelf heb ik de wii ook verbonden, maar ik zie er weinig toegevoegde waarde aan. Online games spelen we niet, er zit zelfs geen online functie in de games die we hebben, maar ook hebben we er geen behoefte aan. De ingebouwde web-browser is leuk maar voor de meeste websites is de resolutie veel te laag en bv Flash-games zoals op www.funnygames.nl doen het niet. Alleen Youtube bekijken is goed te doen, maar onze TV kan daar zelf ook al op.
Dat het de industrie al veel langer stoort, snap ik, maar volgens mij beseffen ze nog altijd niet het principe prijselasticiteit en de werking van vraag en aanbod. Je kunt argumenteren dat een bepaalde prijs, bv €50, niet duur is voor hetgeen een A-game bied, maar feit is dat de meeste potentiële kopers niet slechts een beperkt budget hebben, en vooral de doelgroep van games, zijnde jongeren, die meestal nog studeren, en kinderen.
Hoe lager de prijs is, hoe meer mensen bereid zijn het te proberen, en hoe meer je verkoopt. Men heeft een game uitgespeeld, is er op uitgekeken en verkoopt die, maar deze koper zou nooit de prijs overhebben die voor de nieuwe versie gevraagd wordt.
Men wint hier dus geen kopers mee, maar van de andere kant, juist degenen die wel bereid zouden zijn de hoge/volle prijs te betalen omdat ze na uitspelen een deel daarvan kunnen recupereren bij de verkoop, zullen nu afvallen.
Kortom, het gevolg van dit beleid is dat men minder zal verkopen. Vervolgens gaat men klagen dat men minder verkoopt omdat er meer gepirateerd wordt. Als er meer gepirateerd wordt, dan is het juist omdat men bij de piraat minder beperkingen krijgt en het daar ook nog bijna niets kost (in ieder geval minder als dat men bereid is ervoor te betalen).
De echte liefhebber zal in dat geval de officïele versie kopen en de gepirateerde versie installeren/gebruiken. Het feit dat je klanten dat soort dingen moeten doen om optimaal hun gekochte software te kunnen gebruiken, is het beste bewijs dat je iets verkeerd doet.
Op dat moment denk ik dan: "zout toch op met je dure, beperkte zooi" en kies voor iets anders, een ander spel op een andere console of een gpl-game op de PC. Voor kinderen en jongeren, die sterker beïnvloed worden door de reclame, nieuwsgierigheid en ook gewoon hetzelfde moeten (willen) hebben als hun vrienden is dat moeilijker. Mijn zoon speelt regelmatig SuperTuxKart en ik hoor hem nauwelijks over MarioKart terwijl hij wel enthousiast is over alle andere Mario-games.
Voor de Cars games is er echter geen vergelijkbaar alternatief en Cars doet het vanwege de beveiligingen niet met Play-on-Linux/wine, doet het onder Windows niet vanaf een iso-image (geen dvd-drive in de AO521, netbooks e.d.) dus ondanks dat de PC-versie slechts €5,- kostte is het weggegooid geld.