Freecom kondigt externe usb 3.0-schijf aan

Freecom heeft 's werelds eerste externe usb 3.0-harde schijf aangekondigd. De Hard Drive XS 3.0 biedt een maximale doorvoersnelheid van 133MB per seconde, en benut daarmee nog niet de maximale snelheid van usb 3.0.

De aangekondigde externe usb 3.0-schijf van Freecom ligt vanaf november in de winkel en is dan verkrijgbaar met opslagcapaciteiten van 1TB, 1,5TB en 2TB. De 1TB-versie gaat 120 euro kosten, terwijl de 1,5TB-versie voor 160 euro over de toonbank zal gaan. De prijs van de 2TB-versie is nog niet bekend. De Hard Drive XS is overigens al verkrijgbaar met een usb 2.0-interface.

De Hard Drive XS 3.0 heeft een maximale doorvoersnelheid van 133MBps; om die snelheid te halen is uiteraard wel een usb 3.0-controller vereist. Freecom zal zelf controllers gaan verkopen: een expresscard voor notebooks gaat 30 euro kosten en voor een insteekkaart voor pc's zal 26 euro neergeteld moeten worden. De schijven zijn backwards compatible, waardoor deze ook kunnen worden gebruikt met een usb 2.0- of usb 1.1-controller, maar dan wordt uiteraard niet de maximale doorvoersnelheid benut. De schijf maakt het ook mogelijk data te versleutelen en wel via 256-bit AES-encryptie.

Usb 3.0 maakt onder andere een hogere doorvoersnelheid dan zijn voorgangers mogelijk. De 3.0-specificatie spreekt van een theoretische doorvoersnelheid van 5Gbps oftewel meer dan 600MBps. Die snelheid haalt de Freecom-schijf met zijn 1,04Gbps of 133MBps nog niet; usb 2.0 biedt maximaal 480Mbps oftewel 60MB per seconde, usb 1.1 komt niet verder dan 12Mbps of 1,5MB per seconde.

Hard Drive XS 3.0

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-09-2009 • 11:15

55

Submitter: Icelus

Lees meer

Freecom komt met SilverStore 2-nas
Freecom komt met SilverStore 2-nas Nieuws van 28 september 2011
Usb 3.0-specificatie afgerond
Usb 3.0-specificatie afgerond Nieuws van 17 november 2008
Eerste usb 3.0-connector duikt op
Eerste usb 3.0-connector duikt op Nieuws van 10 januari 2008

Reacties (55)

55
54
29
3
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 196662 25 september 2009 11:37
eSata blijft gewoon nog interessanter voor data door de veel lagere overhead. Eens we snellere schijven krijgen gaat het toch weer zelfde liedje worden dat je in de praktijk maximaal de helft van de theoretische snelheid haalt. Met HDD's nog niet meteen een probleem maar SSD's gaan snel aan die limiet geraken.
Dat is maar ten dele waar. Als je USB 3.0 niet bridged, dan heb je net zo weinig, of zoveel, overhead. Het polling mechanisme dat USB 2 gebruikt is voor USB 3 apparaten niet meer nodig, wat een stuk efficienter werkt.

USB 3.0 heeft als voordeel ten opzichte van eSATA dat je langere afstanden kunt overbruggen met je kabel, 127 apparaten kunt aansluiten op 1 controller (hub), je 900mA kunt trekken uit de kabel en dus voor apparaten geen aparte voeding nodig hebt...
127 apparaten kunt aansluiten op 1 controller (hub)
Dat was theoretisch al met USB 1.0 mogelijk, ik heb het alleen nooit in de praktijk gezien. En dus verwacht ik niet dat dit wel met USB 3 zal gebeuren.
En al die voordelen vallen in het niets bij thuisgebruik. Moet niet ver geraken, niemand heeft 127 apparaten en harde schijven waar je de snelheid nodig hebt gebruiken toch meer dan USB kan geven.
Het vervelende van eSata is dat het minder gestandaardiseerd is... Daardoor dat een eSata schijf eigenlijk altijd ook USB moet hebben, om 'm echt algemeen inzetbaar te maken.

Hoewel je natuurlijk kunt zorgen dat alle computers een eSata aansluiting hebben, is het logischer om te zorgen dat ze allemaal USB3 hebben.
Is toch geen probleem, heb je 2 aansluiting op je schijf... In een pc steek je dan gewoon een bracket bij om deftige snelheid te hebben ipv knoeien met USB.
Ik kan mijn huidige schijf dan uit zijn case halen en daar ipv een usb2.0 een usb3.0 case omheen doen neem ik aan?
Bestaat er nu al een SATA / IDE --> USB 3.0?
SATA kan gebridged worden met USB 3.0, maar mooi is anders.

Het is redelijk zinloos om een langzame schijf aan een snelle interface te hangen.

Waarom zou je een USB 3.0 apparaat aan een IDE kanaal willen hangen? De 1064 Mbit/s van het IDE kanaal staat natuurlijk in geen verhouding tot de 5000Mbit/s die USB3.0 in theorie kan halen. Beetje vloeken in de kerk is dat hoor... ;)

[Reactie gewijzigd door mrlammers op 26 juli 2024 15:43]

Ja, deze schijf heeft er vast een.
honderd euro is wel een hoop geld voor een 1 tb schijf... ook als ie extern is

vind nou niet echt dat een beetje extra snelheid die prijs verantwoord

nou weet ik wel dat dit over een tijdje realistische prijzen zal aannemen...

maar reken erop dat zaken er goed aan zullen verdienen met "USB 3 harddisk"
goed een hoop early adopters die de hoofdprijs bereid zijn te betalen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 73840 op 26 juli 2024 15:43]

Valt wel mee toch? Gemiddelde 1TB zit tussen de 70-80 euro momenteel?
USB3 controllers zijn nog niet mainstream dus de productiekosten zullen nog wel iets hoger liggen en tja, je betaalt voor een 'primeur'.
Nu op misco, 1,5 TB voor 100 euro.
Anoniem: 82404 @RielN25 september 2009 11:45
Tuurlijk zijn er aanbiedingen, daarom zei ik ook "gemiddelde".
100 euro voor 1TB extern... een hoop geld? Wat is er mis met jou...?
omdat het nu amper 80 kost
Dus je betaalt 20 euro (25%) meer voor een product dat sneller is dan de concurrentie.
Lijkt me niet heel raar eigenlijk.
Een externe HDD met usb3.0 interface voor amper 80 euro?
waar?
ik heb zelf gemerkt dat de snelheid van usb 2.0 kan verschillen per systeem
ik heb een oude acer laptop staan van 5 jaar oud. daar haal ik max 30 MB/s.
op deze laptop, nieuwe dell studio, ook usb 2.0 haal 60/70 MB/s.

dus kan ook nog verschillen per pc en ik ga daarbij wel twijfelen aan de rest van het systeem als het gaat om usb 3.0 snelheden. want die zullen dan ook per pc verschillen door de specs van die pc.
usb2 heeft een maximale doorvoersnelheid van 60MB/s, dus haal die 70 maar weg... Daarbij wordt ook nooit 100% gehaald, in pracktijk ligt de maximum snelheid voor usb2 heel wat lager, die getalletjes die windows geeft kloppen ook niet altijd hoor... :)
Waar zouden ze deze schijven nu geformateerd in hebben eigenlijk? Het is namelijk bijna zinloos om er Ntfs op te zetten? En fat kan wel maar toch?
Ik heb niet al te lang geleden een nas van Qnap lopen configureren, en die kon dit ook gewoon, je kan nog altijd via disk management uitlezen dat ze gewoon FAT32 gebruiken. Verder het natuurlijk geen probleem om een ander, zwakker/ouder bestandssysteem in te zetten en gewoon meerdere partities te maken. NTFS zouden ze recht voor af moeten dragen aan microsoft en het lijkt me dat de kosten van het ding zo laag mogelijk moeten zijn.
133 MB per seconde mag dan niet de maximum snelheid van USB 3.0 zijn, doe mij maar power-over-esata. Heb sinds kort een dergelijke behuizing gekocht voor een 2,5 inch HDD nadat ik deze voor een SSD heb omgewisseld in m'n laptop. Kan nu met 1 simpel kabeltje m'n externe schijf via SATA aansluiten. Werkt ideaal, belast de cpu nauwelijks en is net zo hotpluggable en gebruiksvriendelijk als USB. En i.c.m. de SATA 3 standaard is power-over-esata straks onverslaanbaar en zelfs onmisbaar zodra SSD's de standaard zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 26 juli 2024 15:43]

Een Western Digital Passport kun je ook met maar 1 usb kabel aant het werk krijgen hoor. Die 2.5" hdd's vreten ook bijna geen stroom meer hoor.
Kan een 'oud' USB2.0 device straks ook daadwerkelijk 480Mbps halen? Of is het dan nog steeds de helft?
Hier haal ik prima de volle snelheid. Bij het draaien van een HDD benchmark op mijn externe schijf kwam er een gemiddelde snelheid van 58MB/s uit. Echt pieken of dalen waren er niet te zien. Gewoon een vlakke lijn net onder 60MB/s.

Getest op 1 PC waarbij de HDD was aangesloten op een hub met 7 aansluitingen waarbij de aangesloten apparaten niet in gebruik waren. Enige andere 2 usb apparaten bestonden uit een G9 muis en een mac toetsenbord. Deze apparaten waren niet aangesloten op de hub maar aan de achterkant van het meoderbord.

Het gaat hier om een asus P5K WS met een intel chipje.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 26 juli 2024 15:43]

Werkt USB 3.0 dan ook iets minder debiel dan USB 2.0? Ik had een 1TB USB 2.0 schijf, wist niet hoe snel ik hem weer weg moest doen. Als datzelfde zich voor doet met USB 3.0, maar dan met hogere maximum transfer snelheden, dan hoeft het van mij niet hoor.

Voorbeeld: Je sleept een paar bestanden naar je schijf om te kopieren. Tijdens dat kopiëerproces bedenk je je dat je wat bestanden vergeten bent, en sleept die ook naar de schijf. Resultaat: beide transfers worden haast tot stilstand gebracht. Of wat dacht je van uberhaupt die rare wachttijd wanneer je transfer-progressbar eigenlijk al op 100% staat. USB voelt echt zo sluggish aan door al die rare limitaties. Je kan dan wel een hoge sequentiële transferrate hebben, maar wat heb je daaraan als de schijf het protocol over elk klein dingetje struikelt.

Met een eSata schijf heb je hier allemaal geen last van. Ik lees dingen als "eSata is niet gestandaardiseerd", maar volgens mij moet je echt moeite doen om meer dan een handvol actuele (normale) moederborden te vinden die geen eSata poortje erop hebben zitten.

[Reactie gewijzigd door skndd op 26 juli 2024 15:43]

Dit ligt niet aan je USB versie of schijf, maar eerder aan je OS of de applicatie waarmee je dingen kopieert en hoe deze omgaat met het later toevoegen van kopieeropdrachten.
Ik weet niet wat jouw defenitie is van een beetje meer snelheid...

USB 2.0 schijven komen in de praktijk niet boven de 30MBps.

Deze schijf heeft een maximale doorvoersnelheid van 133MBps. Gemiddeld zal dat wel wat lager zijn, maar een verdubbeling of een verdievoudiging zit er wel in.

Je kunt het dus beter omdraaien: voor een beetje meer geld (paar tientjes) verdrievoudigd je snelheid.
Anoniem: 271453 25 september 2009 11:24
Ik vraag me af of andere betere schijven over de USB 3.0 hoger dan 133MBps komen?
Sowieso is dit stukke sneller dan een usb 2.0 aansluiting! :) Laat die usb 3.0 maar komen!
Freecom heeft 's werelds eerste externe usb 3.0-harde schijf aangekondigd.
Dat lijkt me niet dus, bij gebrek aan andere, betere schijven.
Er is een verschil tussen een externe harde schijf (doosje, beetje stuurelectonica, normale HD erin) en een harde schijf sec. Die interne drive kan je wellicht vervangen door een beter exemplaar. Ik denk dat eelkeverboom het daar over had.
Die interne drives die hierin zitten hebben al een USB aansluiting op de printplaat van de harddisk zitten, dus deze kun je niet zondermeer vervangen door een ander exemplaar. Is ook gelijk een enorm nadeel. Heb hier nog zo'n USB2.0 doosje van freecom gesloopt omdat de connector gemakkelijk kan afbreken. Zeker als je erg korte kabeltjes van een paar cm erbij krijgt. Je kunt beter gewoon een snelle disk in een fatsoenlijke behuizing kopen, omdat die duurzamer zijn en minder gemakkelijk slijten.
nope zal niet lukken vrees ik;
de freecom XS waar XS staat voor Extra SMALL.
Heb hier zo'n 2.0 liggen en de controller zit samen met de disk hardware op dezelfde print.
disk vervangen kan dus niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.