Rechtszaak onthult bestaan Duke Nukem Begins

In de rechtszaak rond Duke Nukem Forever is naar voren gekomen dat uitgever Take-Two de tot nu toe onbekende game Duke Nukem Begins in ontwikkeling had. De ontwikkeling zou gestaakt zijn om Apogee onder druk te zetten.

Duke NukemHet Amerikaanse Apogee, moederbedrijf van Duke Nukem Forever-ontwikkelaar 3D Realms, heeft schriftelijk gereageerd op de aantijgingen van uitgever Take-Two Interactive. Uit de verdediging van Apogee is gebleken dat Take-Two vanaf 2007 een niet bij naam genoemde 'bekende ontwikkelaar' heeft laten werken aan het al even onbekende spel Duke Nukem Begins. Take-Two zou echter begin 2009 opdracht hebben gegeven de ontwikkeling te staken. Die opdracht zou volgens Apogee gegeven zijn om hen onder druk te zetten. Take-Two zou met de beslissing geprobeerd hebben Apogee te dwingen tot verkoop van de merknaam Duke Nukem.

Take-Two verkreeg het recht om zelf Duke Nukem Begins te mogen ontwikkelen nadat beide partijen in oktober 2007 een herziening van het onderlinge contract overeenkwamen. Take-Two had het recht om een opvolger van Duke Nukem Forever op de markt te brengen en het recht om de game uit te geven die gemaakt zou worden van de film rond Duke Nukem, als die er zou komen. Die rechten werden in oktober 2007 ingeruild voor het recht zelf Duke Nukem Begins te mogen maken en uitgeven, waarbij Apogee recht van inzage had. Duke Nukem Begins zou halverwege 2010 op de markt moeten komen. Mocht dat lukken, dan zou Take-Two 2,5 miljoen inhouden op de royalties die Apogee zou krijgen voor Duke Nukem Begins. De inhouding was bedoeld als terugbetaling van hetzelfde bedrag dat Take-Two in oktober 2007 aan Apogee overmaakte. Volgens Apogee is dat tevens het enige bedrag dat Take-Two ooit aan Apogee betaald heeft, terwijl het zelf 20 miljoen dollar in de ontwikkeling van Duke Nukem gestoken heeft.

Apogee sloot begin mei onverwacht de deuren van ontwikkelstudio 3D Realms, naar eigen zeggen wegens financiële problemen. Kort daarop sleepte Take-Two Apogee voor de rechter wegens contractbreuk. Volgens Take-Two zou Apogee genoeg geld hebben om de ontwikkeling van Duke Nukem Forver te kunnen bekostigen, maar zou het geld weggesluisd hebben naar een buitenlandse rekening.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

23-06-2009 • 08:56

54 Linkedin

Lees meer

Duke Nukem geschrapt uit Critical Mass Nieuws van 1 november 2010
2K Games kondigt Duke Nukem Forever aan Nieuws van 3 september 2010
Screenshots: Duke Nukem Forever Nieuws van 30 november 2009
Zenimax neemt rechten op Prey over Nieuws van 9 september 2009

Reacties (54)

54
53
25
2
0
4
Wijzig sortering
Take-Two verkreeg het recht om zelf Duke Nukem Begins te mogen ontwikkelen nadat beide partijen in oktober 2007 een herziening van het onderlinge contract overeenkwamen. Take-Two had het recht om een opvolger van Duke Nukem Forever op de markt te brengen en het recht om de game uit te geven die gemaakt zou worden van de film rond Duke Nukem, als die er zou komen.

(...)

Apogee sloot begin mei onverwacht de deuren van ontwikkelstudio 3D Realms, naar eigen zeggen wegens financiële problemen. Kort daarop sleepte Take-Two Apogee voor de rechter wegens contractbreuk. Volgens Take-Two zou Apogee genoeg geld hebben om de ontwikkeling van Duke Nukem Forver te kunnen bekostigen, maar zou het geld weggesluisd hebben naar een buitenlandse rekening.
Als Apogee echt geldproblemen had, dan verkochten ze na het sluiten van 3D Realms de merknaam Duke Nuken aan Take Two, zodat zij hun spel uit kunnen brengen (zodat ze niet meer hoeven te wachten op een voorganger die nooit zal komen). Apogee blij (ze krijgen weer eens geld), Take Two blij (zij kunnen een spel uitgeven), gamers misschien blij (als Duke Nukem Begins een goed spel zou zijn).

Ik denk dat 3D Realms het probleem had dat hun uitgever hun nu echt onder druk zette. Dit vanwege dat Take Two ook hun eigen spel, gemaakt door een andere ontwikkelstudio, op de markt wilde zetten. 3D Realms had gewoon niets om op te leveren (buiten wat pre-rendered meuk) en liet zichzelf sluiten door moederbedrijf Apogee om zo de schande en legal issues te verbergen. Take Two kan onder het contract uitkomen al blijkt dat 3D Realms totaal geen moeite erin had gestoken en ze niet aan de voorwaarden binnen hun contract konden voldoen (omdat ze gewoon niets hadden om op te leveren). Door het sluiten van de studio zal dit niet boven water komen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juni 2009 09:08]

Dat zijn natuurlijk allemaal leuke speculaties, maar er is weinig om dat echt goed te onderbouwen. Misschien dat er nu het in de rechtszaal uitgevochten word nog het een en ander boven tafel komt, maar ik denk niet dat het zo simpel ligt als jij het verwoord.

Als Apogee al lang wist dat het allemaal op niks uit ging draaien, dan hadden zij er ook niet zoveel geld in gestoken. Apogee heeft minstens elke keer dat ze er geld in stoken gedacht dat ze dat geld nog terug gingen verdienen.
Ik denk dat ze dachten dat ze wel geld in het project moesten steken omdat ze anders niet levensvatbaar meer zouden zijn.... Niet dat ze dachten het terug te verdienen maar gewoon omdat het moet omdat ze anders failliet zouden gaan (zoals ze uiteindelijk zijn gegaan)

Meer iets van een kat in het nauw maakt rare sprongen ipv verwachten dat ze nog bergen geld gingen verdienen
Ik zeg niet dat ze verwachten op het gehele project winst te maken, maar stel dat de situatie als volgt is ( Fictieve bedragen ).

Reeds-Geinvesteerd: 10 miljoen
Verwachte Opbrengst: 10 miljoen

Als je dan nog 5 miljoen kunt investeren om het product af te krijgen, dan maak je totaal 5 miljoen verlies, maar als je die investering niet doet maak je 10 miljoen verlies. Je maakt dus eigenlijk 5 mijoen winst op die laatste investering.

Als je niet verwacht het geld ooit terug te verwachten, dan zal je de investering ook niet doen. Stel dat je er in plaats van 5 nog eens 20 miljoen bij moet doen, dan ga je dat nooit doen, want je kan dan beter je verlies van 10 miljoen nemen.
3d realms is niet failliet gegaan maar heeft zichzelf opgeheven voordat het zover zou komen dat is een heel groot verschil. Er was dus blijkbaar tot het laatst genoeg geld om alle rekeningen te betalen. Sterker nog ze hebben bekend gemaakt bij apogee het moederbedrijf gewoon verder te gaan met het maken van games. Alleen nu met een focus op downloadble games and mobiele games.
Je begint je zo langzamerhand af te spraken of er eigenlijk wel zo veel geld in is gestoken... Apogee claimt dat wel, maar heeft nauwelijks iets om te laten zien. Dan vraag je je toch wel af wat er dan met dat geld gebeurt is...

Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat we hier met stevige oplichting te doen hebben...
Er hebben al die jaren wel een hoop mensen bij 3D Realms gewerkt, dus er zal ongetwijfeld een hoop geld in gegaan zijn. Volgens mij heeft 3D Realms in de tussentijd weinig anders gedaan, dus dan is het niet gek dat het richting Duke gegaan is.

Ik denk persoonlijk dat het project compleet uit de hand gelopen is, en dat er niemand meer echt controle over had. Ik heb wel vaker stukken gelezen waar verteld werd dat het project-managment verre van optimaal liep.

Over de exacte bedragen zul je denk ik nooit zekerheid krijgen, want daar kan een hele boekhoudkundig mee gerommeld worden.
Ik denk dat hij best wel eens gelijk kan hebben. Er is niemand die het spel gespeeld heeft. Er zijn alleen wat scripted trailers en 1 filmpje van een gast die het spel zogenaamd speelt. Voor de rest is er niets dan wat modellen, wat flarden van maps en texturen.
Anoniem: 95522
23 juni 2009 09:00
ik zeg maar 1 ding... take two moet niet zeuren en zeiken... ze moeten Apogee met rust laten en hun, hun ding laten doen... als dat was gebeurt hadden we misschien in 2008 al een DNF gehad...
Take-Two heeft alle recht, om in een rechtzaak hun gelijk proberen te halen. Het zijn allemaal zakelijke overeenkomsten die letterlijk over miljoenen dollars gaan. Als de twee partijen er zelf niet uit komen, dan is het aan de rechter om te bepalen wie er in zijn recht staat.

Het is een beetje stom om te zeggen dat ze niet mogen zeuren. Apogee heeft afspraken gemaakt en moet die gewoon nakomen, of Apogee daadwerkelijk in gebreke is gebleven is in dit geval aan de rechter om te bepalen.
Had dat ene ding dan maar niet gezegd.

Hou toch op. DNF was al zo lang in 'ontwikkeling', Take Two heeft dat echt niet meer kunnen vertragen dan 3D Realms zelf al deed.
DNF gaat er nooit komen, en als hij er komt vrees ik dat hij zwaar gaat tegenvallen. De verwachtingen die het publiek heeft zullen ze nooit meer kunnen waarmaken.

En laten ze al helemaal niet gaan nadenken over een Duke Nukem Begins als ze niet eens 1 project kunnen afronden. Laat staan twee.

Ze kunnen beter nadenken over Duke Nukem Ends.
Nou een Duke Nukem Begins gemaakt door een echte ontwikkelaar zou ik wel zien zitten
Als ze een beetje de ruimte krijgen van Take2 om de ontwikkeling goed te doen zou ik hier wel geïnteresseerd in zijn!


Dan moet Apogee er wel helemaal niks mee te maken hebben want anders duurt het weer zo lang

Toch echt jammer hoe ze het voor elkaar krijgen om zo'n mooie naam te verpesten in 12 jaar :S

Wat ik mij afvraag is hoe ze het vol hebben gehouden... voor zover ik kan zien hebben ze maar 2 top games uitgegeven in de afgelopen 12 jaar

Quote van Wikipedia:
# 1995 – Terminal Velocity – Terminal Reality
# 1997 – Duke Nukem 64 (Nintendo 64 port of Duke Nukem 3D) – Eurocom
# 1997 – Duke Nukem: Total Meltdown (Playstation port of Duke Nukem 3D) – Aardvark Software
# 1998 – Duke Nukem: Time to Kill (Playstation) – N-Space
# 1999 – Duke Nukem: Zero Hour (Nintendo 64) – Eurocom
# 1999 – Duke Nukem (Game Boy Color) – Torus Games
# 2000 – Duke Nukem: Land of the Babes (Playstation) – N-Space
# 2001 – Max Payne – Remedy Entertainment
# 2002 – Duke Nukem: Manhattan Project – ARUSH Entertainment/Sunstorm Interactive
# 2003 – Duke Nukem Advance (Game Boy Advance)) – Torus Games
# 2003 – Max Payne 2: The Fall of Max Payne – Remedy Entertainment
# 2004 – Duke Nukem Mobile (Tapwave Zodiac, Mobile phones) – Machine Works Northwest/Tapwave
# 2005 – Duke Nukem Mobile II: Bikini Project (Mobile phones) – Machine Works Northwest
# 2005 – Duke Nukem Mobile 3D (Mobile phones) – Machine Works Northwest
# 2006 – Prey – Human Head Studios
# 2008 – Duke Nukem 3D (Xbox Live Arcade port)
Zullen Max Payne 1 en 2 zoveel geld hebben opgebracht dat ze solo 20 mio in de ontwikkeling van Forever hebben kunnen steken? Ik weiger te geloven dat er tussen het bovenstaande rijtje (op Max Payne na) top verkopen tussen zitten. Prey zou het nog best goed hebben gedaan maar was niet zo'n topper als ze gewild zouden hebben volgens mij

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juni 2009 09:18]

Vergeet ook de verfilming van max paine niet.
Jammer dat botoxhoofd Mark Wahlberg de hoofdrol heeft, maar met een film in ontwikkeling kan het bedrijf aardig wat geld lenen.
rechten van de films over max payne :)
http://www.maxpaynethemovie.com/

daar zullen ze ook wel een aardig centje aan verdiend hebben

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juni 2009 14:58]

Anoniem: 196662
@Mellow Jack23 juni 2009 09:39
MP1 en MP2 worden vandaag nog altijd verkocht. Is zeer leuke game die ook de nieuwe generatie gamers moeten leren kennen.
Quote van mijzelf:
Wat ik mij afvraag is hoe ze het vol hebben gehouden... voor zover ik kan zien hebben ze maar 2 top games uitgegeven in de afgelopen 12 jaar
Rara welke 2 games ik bedoel??? als je daar onder nog even door leest zal je ook zien dat ik MP1 en 2 super games vond maar niet kan geloven dat ze daar zoveel geld uit hebben weten te trekken
heh ik kan uit zijn reactie halen dat MP1 en 2 dus wel goed hebben gekocht aangezien ze zelfs tot de dag van vandaag nog worden verkocht. Let wel ik ga er maar vanuit dat hij verkocht bedoeld en niet aangeboden door de winkels.

Ikzelf denk dat ze aan deze twee games + Prey minstens een paar miljoen cash hebben overgehouden
Nou ik wil eerst een bron zien voordat ik geloof dat ze zoveel geld hebben ingebracht

MP1 heeft inderdaad super verkocht. wat ik het gehoord heeft MP2 veel slechter verkocht en mogen ze van geluk spreken als ze gelijk hebben gedraaid op Prey want dat was een goede game maar heeft voorzover ik weet voor geen meter verkocht ivm slechte timing en ook een ontwikkel tijd van eeuwen haha

Dus zodra iemand een bron heeft hoor ik het graag tot die tijd kan ik niet geloven dat ze 20 miljoen winst (want dat moet het zijn wil je het ergens anders in steken) hebben behaald met deze spellen terwijl ze daarvoor ook ontwikkel kosten hebben gehad
Anoniem: 233879
@Caelorum23 juni 2009 15:49
Prey is een geweldig spel !
Terminal Velocity was wel een hitje toen. Grafisch toen best knap. Die Dukes op de playstation 1 waren ook niet slecht te noemen en hebben volgens mij wel hun geld opgebracht. Zelfde geld voor dat spul op de N64.
Opzich hebben al deze titels het kwa opbrengst goed gedaan hoor, verkijk je daar niet op.
TV heb ik echt heel veel gespeeld. Eerst alleen de demo en later ook de full version. Erg vermakelijk. Rondvliegen en knallen. Net als Wing Commander en X-Wing vs Tie Fighter!
Terminal Velocity vond ik echt een goed spel in die tijd! Maarja, dat spel zal wel te oud zijn voor de gemiddelde tweakert die dit topic leest
Of beter "Duke Nukem for Never" 8)7
damn, komen mensen nu nog steeds met die hele oude grap...

@ Mellow Jack

Volgens zijn zo'n beetje alle games die je daar noemt redelijk succesvol geweest, en hadden ze er genoeg geld uit gekregen.

[Reactie gewijzigd door Sinester op 23 juni 2009 13:38]

Anoniem: 24417
@junkchaser23 juni 2009 16:18
goh, die kenden we nog niet :p

met een beetje geluk wordt duke nukem begins ook weer zo'n vaporware product, en mogen we daarop weer allemaal mooie woordgrappen bedenken :D
Duke Nukem Begins is toch gestaakt begin dit jaar? Staat tenminste in het artikel...
Laat die woordgrappen dus maar zitten, blijkbaar gaat Duke niet meer beginnen...
die gaat nog een hele rare wending krijgen,
Toen ik de titel las, moest ik even goed kijken.. maar het gaat toch echt om een hele andere titel dan duke nukem forever..
Wat ik uit de tekst begrijp is dat nu dus alle 2 de delen stil liggen, en er niet meer verder aan wordt ontwikkeld.

Jammer van het merk naam Duke Nukem, vroeger toch leuke tijden mee gehad.
Ik zie nog een grote kans dat Duke Nukem Begins wel gewoon uitkomt. Het zal waarschijnlijk door deze zaak wel wat vertraagd worden, maar het zou goed kunnen dat de twee partijen uiteindelijk gewoon schikken, en Take-Two bijvoorbeeld de rechten op Duke Nukem compleet overneemt.

Dit is natuurlijk gewoon een spelletje over een hele hoop geld. Ze konden het er onderling gewoon niet over eens worden, en dan kan een rechtszaak een stap zijn om weer beweging in de zaak te krijgen. Als ze er dan nog niet uit komen zal de rechter uiteindelijk een beslissing nemen, maar ik acht de kans groot dat de partijen al schikken ruim voor het einde van de rechtszaak.
Al dat gekissebis rondom de Duke doet hem geen eer aan... Het nieuws rondom wat er nou wel of niet aan code bestaat begint imo ook snel minder interessant te worden. RIP Duke.
Ja, dat er ooit met Duke Nukem begonnen is, was al een jaar of tien bekend.
Anoniem: 271482
23 juni 2009 09:07
Apogee begon ooit zo goed... Vroege meesterwerkjes als Duke Nukem 1, Keen 4 en verder, Wolfenstein3D, later Raptor-Call of the shadows, Wacky Wheels, terminal velocity en RoTT. Ik heb vroeger veel plezier gehad aan die shareware games(en aan de registered versions).

Maar het idee van een vervolg maken op DNF. Op zich wel grappig, Batman begins was de eerste Batman film na Batman forever }:O
Er was ook nog Batman & Robin (die met Arnold Schwarzenegger als Mr. Freeze): http://www.imdb.com/title/tt0118688/.
Ik weet dat het wat verwarrend is, omdat Robin al in Batman Forever voorkomt, maar het is nu zo. Dus de link met Batman klopt niet helemaal want er zat nog een film tussen.
Batman Forever is film 3, Batman en Robin is film 4, maar idd jammer
je kan een game gewoon niet 10 jaar ontwikkelen, andere ontwikkelaars brengen elk jaar weer nieuwe klappers uit en stellen de lat hoger en hoger op graphics gameplay en noem het maar. Wat er verder ook van de beschuldigingen over en weer klopt, feit blijft dat The Duke een sterk merk is zelfs na al die jaren en ik hoop dat de partij die de merknaam in handen krijgt nu ook binnen aanzienlijke tijd kans zal zien iets waardigs op de markt te zetten
3 jaar geleden was een vet spel geweest, maar nu staat niet nog echt te kijken aangezien DukeNukem nu "gewoon een shooter" zal zijn. Het spel kan nu net zo goed de prullenbak in.
*snik*

Als apogee en 3drealms nou eens gewoon de handjes schudden, onder strenge voorwaarden verder gaan met het spel, en straks samen eerlijk alles delen.

Ik krijg een beetje het vermoeden dat hetgeen wat tot nu toe ontwikkeld is gewoon niet de moeite waard is om mee door te gaan... je zou toch gek zijn om zo moeilijk te gaan doen met een dergelijke potentiele kaskraker.
Ze moeten de Duke gewoon laten rusten. Ze kunnen beide games niet meer uitgeven zonder dat deze aan deze rare gang van zaken verbonden is. ER kan altijd nog wat met de franchise gebeuren aleen dat kan beter veel later gedaan worden door een nieuwe generatie gamedevelopers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee