Google pompt miljoenen in satellietinternet voor arme landen

Google gaat samen met investeringsbank HSBC en het kabelbedrijf Liberty Global van miljonair John Malone voor 750 miljoen dollar zestien satellieten in een baan om de aarde brengen.

De kunstmanen, die bij het Franse Thales Alenia Space zullen worden aangekocht, moeten in Afrika en ontwikkelingslanden op andere continenten goedkope internetverbindingen mogelijk maken. Het project heeft de naam O3B Networks meegekregen, een verwijzing naar de other three billion mensen die niet of nauwelijks toegang tot het internet kunnen krijgen.

Het consortium wil de achtergestelde gebieden gaan bedienen door per satelliet een ip-verbinding aan te bieden met een maximum downstream-snelheid van 10Gbps. Het satellietnetwerk kan worden gekoppeld aan 3g- en wimax-netwerken op de grond, of aan een bedraad telefonienetwerk. Volgens de initiatiefnemers zouden de toegangskosten slechts vijf procent bedragen van wat de huidige verbindingingsmogelijkheden kosten.

Tot nu toe zouden de drie organisaties elk 20 miljoen dollar in het project hebben gestoken. In totaal moeten de initiatiefnemers bij elkaar tussen de 150 en 180 miljoen dollar aan eigen geld in O3B investeren; de rest van de totale investering van 750 miljoen dollar wordt gefinancierd met leningen. Eind 2010 moet het satellietnetwerk operationeel zijn, waardoor onder andere ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten toegang tot snelle dataverbindingen krijgen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

09-09-2008 • 16:42

47 Linkedin

Lees meer

Reacties (47)

47
36
9
3
0
0
Wijzig sortering
"Volgens de initiatiefnemers zouden de toegangskosten slechts vijf procent bedragen van wat de huidige verbindingingsmogelijkheden kosten."

Waarom wordt dat dan niet overal ingezet? Denk dat we hier ook wel geld willen besparen...toch?
Via satelliet verbindingen heb je nog steeds enorme latencies. En bij ons ligt er overal toch al fibers, COAX en telefoon lijnen etcetera. In de derde wereld liggen er nog geen kabels en daardoor is het goedkoper om een satellietverbinding aan te bieden. Verder zie je ook dat men zich daar ook richt op andere draadloze netwerken zoals 3G en WiMAX. Kabels zijn gewoon erg duur.

[Reactie gewijzigd door Sphere- op 9 september 2008 17:01]

5% van de huidige verbindingen in die landen kosten wil nog niet zeggen dat je daar 20mbit gaat krijgen voor een tientje per maand. Dat wat jij nu betaald daar komen ze bij lange na niet aan hoor!
Nee inderdaad in oost Afrika soms 1000 Euro voor een 10mbit ADSL verbinding.
Dan is Europa een stuk goedkoper met broadband.

Wat goed is dat mobile internet goedkoper wordt.
Deze satellieten zullen dan ook door telecom operators gebruikt worden die het internet dan weer distribueren via inbel verbindingen en mobile internet. En natuurlijk multinationals.
Anoniem: 168507
@Jaco6910 september 2008 17:47
Zou me niks verbazen als dat daar nog veel duurder uitvalt dan 1000EUR. In de wat beter ontwikkelde metropolen van de 3e wereld, Rio de Janeiro bijvoorbeeld, waar kabel tv/internet/telefonie, ADSL, 3G, WiFi, etc. vrij gewoon zijn, kost een 4MB full duplex verbinding voor bedrijven al gauw 4000EUR (Embratel).
Een consumenten verbinding van 12Mbit met limieten zoals België kost op zijn minst 130EUR (Kabel - Virtua) als het al beschikbaar is.

In Afrika zal dat dus nog wel een stukje erger zijn ben ik bang.
En op je internetverbinding achteruit gaan?

Trouwens, ik denk dat in die lande het normaal te duur is, in de rest van de wereld waar het goed beschikbaar is zal het niet zo dalen.
Je moet de zin denk ik anders lezen:

"Volgens de initiatiefnemers zouden de toegangskosten slechts vijf procent bedragen van wat dáár de huidige verbindingingsmogelijkheden kosten."

Ofwel wat je in die landen betaalt om een internet verbinding te hebben.

De kans is zeer aanwezig dat als je het hier in zou voeren dat de kosten gelijk zijn (of hoger) aan wat wij hier betalen voor een verbinding.
Eigenlijk is het sowieso belachelijk dat we als Westerse landen voortleven op het arm houden van de arme buur-regio's. In Azia gaat iedereen met elkaar mee. De flink groeiende economieën daar trekken de overige landen mee. Alleen hier is dit anders. Oost-Europa is al 20 jaar niet meer communistisch, en toch is het verschil erg groot met de West Europese landen. Noord-Afrika lijkt ook niets te gebeuren.

Nu is er zo af en toe een initiatief van een private partij (in dit geval dus de Google, HSBC en Liberty Global-consortium), waar ook vaak een puur opportunistsch motief achter zit, in dit geval het aanboren van een nieuwe markt. Niets mis met opportunisme overigens. Dit wil immers niet per definitie zeggen dat het ten koste gaat van een ander. Maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat in termen van ontwikkeling en innovatie in die landen.
Oost-Europa is niet meer communistisch, maar ze hebben wel een achterstand van 60 jaar op West-Europa waar al die tijd democratie en kapitalisme heerste. Die achterstand wordt op termijn wel ingehaald, al duurt het nog tientallen jaren. Kijk naar bvb Spanje, Italië en Griekenland, sinds ze bij de EU zitten ontvangen ze massa's geld om infrastructuur en dergelijke tot op hetzelfde niveau te tillen als bij ons. De economie groeit er ook sneller dan de 1 à 2 procent in de Benelux, dus dat komt op termijn wel in orde.

Ik snap wel dat Google dit doet, ze moeten hun activiteiten diversifiëren om risico's te verlagen. Wat is hun core business? Informatie verschaffen. Wat doen ze hier denk je?

Op termijn is er inderdaad een potentiële markt van 3 miljard nieuwe internetgebruikers al zal het waarschijnlijk nog jaren duren vooraleer de penetratiegraad boven 10% komt. Maar dan zijn zij er als eerste bij, worden investeringen in bvb coax/fibre door andere bedrijven uitgesteld/geannuleerd en krijgen zij een enorme machtspositie. Als Afrika qua economische groei ooit meemaakt wat Zuid-Oost Azië meegemaakt heeft, verdienen ze hier op lange termijn miljarden aan. Tot zover hun medeleven met de derde wereld he. Trek je ogen open, Google is een kapitalistisch bedrijf in een kapitalistische wereld en heeft maar één doel. En het doel heiligt de middelen.
In het persbericht van O3b Networks spreekt men over low latency satellite verbindingen voor “widespread e-learning, telemedicine and many more enablers to social and economic growth” en dat slechts voor 5% van de kosten van de huidige verbindingsmogelijkheden.

Dit is slechts een klein deel van het verhaal.

De problemen van ‘the other 3 billion’ zijn het gevolg van economische, sociale en politieke omstandigheden. Een technische oplossing zoals het beschikbaar maken van commerciele low-latency satelliet verbindingen zal hier echt nauwelijks iets aan veranderen.

In het persbericht staat verder vermeld dat O3b zal gaan leveren aan lokale fixed line en 3G/WiMAX operators. Dit betekent dat ze niet direct aan eindgebruikers (mogen) leveren, en daarmee is deze nog steeds afhankelijk van de huidige lokale operators. In de praktijk zal de lokale consument dus nauwelijks van het kostenvoordeel gaan profiteren.
Google heeft geld te veel. :Y)

Wel een erg goede actie!
Er zijn zoveel gebieden waar nog geen internet beschikbaar is. (of heel traag)
Ik ben benieuwd of de westerse landen er ook gebruik van mogen gaan maken.

[Reactie gewijzigd door jhead22 op 9 september 2008 16:49]

Het is een lening van 750 miljoen dollar van google.

Leuk bedoeld maar als google als bedrijf zoiets doet moeten ze dat ook aan hun aandeelhouders kunnen verantwoorden en ik vraag me af of ze dat kunnen verantwoorden.

Als de grote google oprichters nu echt leuk willen doen, moeten ze dat maar uit hun eigen prive kas gaan betalen, dan ben je leuk bezig.

Nu gebruiken ze geld van het bedrijf voor een project waarvan je je moet afvragen of het rendabel gaat worden en of men die lening ooit nog terug zal krijgen. Slechte zaak lijkt me dat.
Leuk bedoeld maar als google als bedrijf zoiets doet moeten ze dat ook aan hun aandeelhouders kunnen verantwoorden en ik vraag me af of ze dat kunnen verantwoorden.
het heeft wel toekomst, want dan kun je overal op de wereld via sateliet internetten. Dat is een belangrijke wens van de internet gebruikers, want dan hoef je zeker geen roaming tarieven van HSPDA/UMTS/etc... betalen.
Het is best mogelijk dat dat Google in de toekomst als eerste goedkopere sateliet internet provider wordt.

Waarom eerst in arme landen? dat lijkt me wel erg perfecte testgebieden.... het is erg afgelegen, meer obstakels (dieren, bergen, bos, etc), het volk is verspreid (heel anders dan in Europa), etc etc....
Je bent wel een idioot als je HEEL Afrika mobiele telefoon masten wilt plaatsen |:( ;) wat satelieten in de ruimte sturen kan dat probleem oplossen.
Ik denk dat voor deze satellieten nog steeds grote schotels nodig zijn.

Bovendien hoe wil je honderden miljoenen bellers en internetters met maar een paar satellieten verbinden zonder een grondnetwerk dat het verkeer concentreert?

Deze idioot gaat nog even door met het uitbreiden van mobiele netwerken in Afrika als je het niet erg vind.
Een grond netwerk in een dorp of stad kan je dus op de sataliet verbinden, dat er dus maar een grote schotel nodig is. Enkel nu hoef je niet het grondnetwerkje ook op een ander grondnetwerk aan te sluiten en dat is juist wat zo enorm lastig is.
Ik denk dat je juist de sattalietverbinding aan 3G masten koppelen en zo het internet lokaal verspreiden, zit je alsnog aan de 3G kosten.
Lijkt me zeker rendabel.

Nu zijn landen zonder kust erg afhankelijk van andere landen met zeekabel. De extra satelliet capaciteit gaat zeker verkocht worden. Zal zeker goedkoper zijn dan bandbreedte op een VSAT huren.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 9 september 2008 18:21]

Dit soort projecten zijn gericht op 1 ding: een grotere markt aantrekken.
Google leeft van het internet, door 3 miljard extra mensen toegang te verschaffen zijn er meer pageviews van hun advertenties, waardoor ze simpelweg meer geld verdienen.
Dat gaat er in als gesneden koek bij die aandeelhouders ;D

Zelfde verhaal als bij Chrome
Anoniem: 160471
@jhead229 september 2008 18:11
Rijken landen hebben al glas liggen wat nog sneller is. Maar in landen waar ik soms voor zaken ben gelijk Nepal zal dit zeer welkom zijn. Internet van 25 /kbs is te traag. als je thuis over 2500 kbs praat lach je dit weg.
Max 180 miljoen is toch wisselgeld voor Google? Waar hebben ze de investeringsbank HSBC dan voor nodig? Wel een leuk project: de ping gaat niet bepaald een feestje worden, maar internet is toch een hoop beter dan geen internet :)
Als grootste bank van Groot Brittanië heeft de Hongkong Shanghai Bank of China nog iets betere mogelijkheden dan Google om leningen aan te trekken.
Hongkong Shanghai Banking Corporation om precies te zijn.
Anoniem: 230385
@Cristan9 september 2008 17:04
Ze zullen dat geld ook wel terug denken te kunnen verdienen, het is geen charity natuurlijk. Extra internet gebruikers betekend meer advertentie inkomsten voor Google, of de lezers van de advertenties het geadverteerde nou wel of niet betalen kunnen is natuurlijk niet van belang voor Google.
Google weet alles van ons op basis van zoek- en surfgedrag
Google heeft haar eigen satellieten die alles kunnen zien en al het dataverkeer gaat er doorheen
Google grows

Interesting opportunities grow with it ...
En ze hadden al een rechtzaak lopen inzake die google+yahoo issue.

Maarja, arme landen ook eindelijk aan de pr0n :P
Wat vinden die mensen er eigenlijk zelf van? Hebben ze zelf behoefte aan internet?
Die behoefte creert google wel joh ;)
Yep. Dan kunnen ze in google zoeken op "food" en dan Google ads bekijken van supermarkten.
Hee, dat wordt leuk in China met de censuur. Dan omzeil je het gewoon via de satelliet :p
Hmm vind wel weer mooi van Google. Alleen straks is het dus Afrika enzo die dus alles download maar haast niks upload:p
Niet iedereen heeft honger in Afrika. Een goede verbinding met de buitenwereld kan voor heel wat welvaart zorgen wat dus ook weer goed is voor de mensen die wél honger hebben.

Prima initiatief, als het goed gaat met Afrika gaat het ook weer stukje beter met Google en de andere betrokken bedrijven. Die willen die 3 miljard mensen natuurlijk graag als klant. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 226660 op 9 september 2008 17:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee