VN: ruim 60 procent wereldbevolking heeft mobieltje

Meer dan zestig procent van de wereldbevolking heeft een mobieltje, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Het aantal mensen met een mobieltje is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd, vooral door de groei in ontwikkelingslanden.

Terwijl er in 2002 nog ongeveer een miljard gebruikers van mobiele telefoons waren, was dat aantal eind 2007 gegroeid naar 4,1 miljard, blijkt uit cijfers van de International Telecommunication Union, de telecomorganisatie van de Verenigde Naties. Die snelle groei is voor het grootste deel te danken aan ontwikkelingslanden.

Een van de redenen waarom juist in ontwikkelingslanden het gebruik van mobiele telefoons snel is gegroeid, is dat in deze landen het vaste net zich veel minder heeft ontwikkeld. Wereldwijd zijn er volgens het rapport 1,3 miljard vastelijns-aansluitingen, maar het leeuwendeel daarvan bevindt zich in de ontwikkelde landen. In ontwikkelingslanden is de mobiele telefoon daardoor meestal de primaire telefonische verbinding. Bovendien is een prepaid-mobieltje in veel gevallen goedkoper dan een vaste lijn met abonnement.

Overigens zijn de verschillen tussen landen wel groot, bleek al uit de cijfers van vorig jaar. In Zimbabwe heeft nauwelijks tien procent van de mensen een telefoon; in Sudan zijn er 112 aansluitingen per honderd mensen. In Nederland is het aantal mobiele aansluitingen al een paar jaar hoger dan het aantal mensen: volgens de cijfers zijn er in Nederland 117 mobiele aansluitingen per honderd inwoners. De meeste mobieltjes zijn te vinden in de Verenigde Arabische Emiraten: 176 per honderd inwoners.

Kinderen spelen met telefoon

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-03-2009 • 11:43

31

Reacties (31)

31
27
9
4
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 223487 3 maart 2009 16:06
Mobieltjes zijn inderdaad cruciaal voor economische groei. Deze technologie gaat letterlijk "over lijken". Een contintent als Afrika, waar armoede en oorlog aan de orde van de dag zijn, heeft niet als primaire levensvoorziening drinkbaar water en voedsel...nee..mobieltjes die uit het Westen terecht komen om inderdaad de economische groei van vraag en aanbod te stimuleren.

Ach...maar wij als kortzichtige westersen waarbij de wereld vergaat als we ons mobieltje per ongeluk in het toilet laten vallen of dat we onze oplader zijn vergeten zodat we geen contact meer kunnen hebben met een vriend die 50 meter verderop loopt om te zeggen:
'Waar ben je nu' is inderdaad niet te vergelijken met de primaire levensbehoefte want dat is tenslotte voor ons al de normaalste zaak van de wereld.
Ach...maar wij als kortzichtige westersen
Je bent inderdaad redelijk kortzichtig. Mensen hun ontwikkelingen ontzeggen omdat je je weigert te verdiepen in wat er werkelijk in Afrika plaatsvindt.

In Europa gaan er ook dagelijks mensen dood van honger, dorst en geweld en een flink deel van Europa is pas een paar jaar aan het herstellen van een grote oorlog die nog niet eens tien jaar geleden te einde kwam. Betekent dat dan dat andere mensen in Europa ook geen mobieltje horen te hebben? Moeten 700+ miljoen Europeanen wachten tot er niemand meer om komt van de honger in een ander deel van Europa, duizenden kilometers verderop of misschien gewoon om de hoek?

Waar denk je dat een groot deel van jouw groente en fruit vandaan komen? Precies, uit Afrika, net als je biefstuk, snijbloemen en kleding. Kijk voor de aardigheid eens op de Herkomst-labeltjes in de supermarkt. Hoe denk je dat die mensen dat kunnen produceren en verhandelen? Niet door te wachten tot jij hebt goedgekeurd dat ze nu ook een mobieltje mogen...

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 18:56]

"maar wij als kortzichtige westersen"

Inderdaad. Ik woon al jaren in Afrika en sla stijl achterover bij alle voorordelen en kortzichtige opmerkingen.

Aan ontwikkelingslanden leveren waar om gevraagd word is geen optie schijnbaar. Ontwikkelingslanden mogen alleen ontwikkelingshulp slikken en niet groeien en vooral geen economie met eigen bedrijven en betalende klanten opbouwen?
Op zich is er niets vreemd aan dat de meeste mobiels in ontwikkelingslanden worden gebruikt. In een hoop ontwikkelingslanden is vrijwel iedere volwassene een zelfstandig ondernemer, van boer tot handelaar tot dienstverlener. Die mensen hebben hun mobiel nodig voor hun zaken. Ik denk dat meer dan de helft van alle Nederlanders hun mobiel amper zakelijk gebruiken en hem voornamelijk hebben voor prive gebruik.

Tel daar nog bij op dat bijvoorbeeld de meeste landen in Afrika vrij dunbevolkt zijn maar relatief heel sterk verstedelijkt. Met een relatief kleine hoeveelheid masten kun je al 90% van de bevolking bereiken.

Het enige continent waar nu nog een grote mobiele groeimarkt is is Azie waar veel mensen te arm zijn voor een mobiel of voorlopig andere zorgen hebben en de urbanisatiegraad nog laag is. Niet voor niets zijn de grote telco-jongens zich nu voornamelijk aan het focusen op Azie, daar wonen nog miljarden zonder mobiel, de rest van de wereld is nu al of bijna een vervangingsmarkt.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 18:56]

Afrika, Azie en Zuid-Amerika zijn de groeimarkten!
Zo'n mobieltje biedt in kleine economieën natuurlijk gigantische kansen. Het verdeelt werk heel goed. Denk je in, je bent rikshaw chauf, en je krijgt een groep van 10 man, je belt je collega op, en zo gaat 't heen en weer. Verdeling van arbeid is zo veel beter. Of je moet even snel iets voor je klant regelen? Gaat heel snel. En in economieën waar de inkomsten klein zijn is juist zoiets handig, omdat je even snel bij kan cashen met een telefoontje.

Het viel mij in India op dat iedereen er 1 had, elke kaste. Zelfs de aller armsten. Ze waren ook echt goedkoop, voor 30 euro had je zo'n ding nieuw. Vervolgens bellen ze er vaak heel kort mee, en regelen ze alles. Constante communicatie, moet je aan wennen. Het democratiseert in ieder geval behoorlijk.
Logisch, in de ontwikkelingslanden liggen al die dingen op een vuilnisbelt en moeten de mensen daar ze uit elkaar halen. Zitten vast wel wat goeie tussen..
Om mijn verhaal van zonet maar even uit te breiden, nee, niet heel Afrika en niet elk ontwikkelingsland is een grote vuilnisbelt. Waar denk je dat veel noten(pinda's etc.) vandaan komen bijvoorbeeld?
Ik denk niet dat we hier verbaasd over moeten zijn. Er is een groot aantal mobieltjes geproduceerd en oude mobieltjes worden vaker hergebruikt dan vernietigd wardoor ook de armere bevolkingsgroepen ze kunnen gebruiken. Netwerkkosten zijn vaak aangepast, wij dragen de commerciele kosten van de armen in principe in veel gevallen.

Bedenk wel, wij staan aan het begin van een communicatierevolutie die vele malen groter is dan wat we nu meemaken. De groei fvan mobieletjes in de wereldbevolking is slechts een facet van wat staat te gebeuren naar alle waarschijnlijkheid.
Mobieltjes zijn cruciaal voor economische groei. Het eerste dat een bedrijf hier doet, is een telefoonnummer aanvragen. Een goede ontwikkeling dus. En het strookt ook met de praktijk die ik heb gezien.

In Thailand heeft elke boer een eigen mobieltje. Om de simpele reden dat veel jong-volwassenen naar de stad vertrekken voor werk of studie. Door een mobieltje is er toch contact met de ouders mogelijk. Er zit dus ook een belangrijke sociale functie aan.
Weer een mooi voorbeeld van hoe de markt dicteert wat we 'nodig hebben'.

Als ik een URS moet maken voor 'mijn leven', dan staat een mobieltje echt niet in de top 10.
Mijn leven zal er niet veel anders uitzien zonder mobieltje en internet, al wordt het er wel een stuk aangenamer van. ;)
"ls ik een URS moet maken voor 'mijn leven', dan staat een mobieltje echt niet in de top 10."

Omdat je al vaste telefoon en Skype hebt!

Moeten mensen in ontwikkelingslanden in de rij gaan staan voor een telefooncel om de buurman van hun ouders te bellen en dan te vragen 10 minuten heen en weer te lopen om te kijken of pa of ma aan de telefoon kan komen.

Het lijkt wel of iedereen hier jaloers is omdat er mobiele telefonie bestaat in ontwikkelingslanden. Bang om ingehaald te worden?
Anoniem: 259669 4 maart 2009 00:03
Ik heb geen mobiel en ik moet er geen ook. Ik heb een mobile emailer en dat bevalt me prima.
Prioriteiten?
Lijkt mij wel. communicatie is vreselijk belangrijk.

Wij zijn zo gewend aan communicatie (al vanaf de eerste telefooncellen, daarna huistelefoon, daarna mobieltje en nu ook nog internet), dat we het voor lief nemen.

Een mobieltje zorgt voor economische groei en dergelijke (wat door diverse onderzoeken is vastgesteld), dat moet je niet vergeten.

Voor een hoop mensen zijn mobieltjes de eerste vorm van lange afstandscommunicatie die men heeft. Telefooncellen of vaste huislijnen komen daar véél minder voor.

[Reactie gewijzigd door anandus op 23 juli 2024 18:56]

Een mobieltje zorgt voor economische groei en dergelijke, dat moet je niet vergeten.
Ehm met alle respect, een mobiletje KOST mij alleen maar geld. Zonder mobiel kan ik prima leven. Mijn werk en sociale leven hangt niet van mijn mobiletje af. Hetzelfde geld voor internet. Dat het het leven een stuk makkelijker en aangenamer maakt ben ik het volledig mee eens.

Wanneer er in een arm dorp in de 3e wereld 1 PC en 1 Telefoonlijn is dan kan dat dorp al heel veel bereiken. De rest (breedband internet, mobieltes etc etc) zijn alleen maar kosten die ten nadele zijn van zo'n dorp. Die hebben niets aan 10mbit internet en telefoon op elke hoek van de straat. Dat deze mensen via het internet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkeling (zonder flash animaties) en korte zakelijke gesprekken kunnen voeren is al een hele vooruitgang.
Met alle respect (:P), maar een mobieltje is sowieso vele malen goedkoper dan hier.
Vaak zijn het afgedankte mobieltjes uit het Westen (nooit afgevraagd waar al die mobieltjes blijven met ons systeem waar we elk jaar een nieuw mobieltje krijgen?).

Daarnaast zijn de kosten een stuk lager dan hier, vermoedelijk omdat de Telecommarkt in het Westen expres duur is (want we kunnen het toch betalen).

Overigens is iets als een mobieltjes echt vele malen makkelijker te realiseren dan een telefoonlijn in een dorp, laatstaan een PC (daar heb je ook electriciteit voor nodig, iets wat niet altijd voorhanden is ;) ).
Een telefoonlijn trekken naar een dorp is ook veel duurder dan een mobieltje.

Een mobiel is, vooral in de derde wereld, een goedkope laagdrempelige vorm van communicatie. Daarnaast nauwelijks te vergelijken met het gebruik van mobieltjes hier (wat tegenwoordig meer veredelde horloges met internet zijn, dan dat er op gebeld wordt).

En de economische groei is daarnaast al door vele verschillende onderzoeken gesignaleerd.

[Reactie gewijzigd door anandus op 23 juli 2024 18:56]

Ik heb toch het vermoeden dat de mensen die een mobieltje hebben ook toegang hebben tot elektriciteit. Mobieltjes werken namelijk ook niet vanzelf :)
Hoeft niet hoor een mobieltje opladen vergt heel erg weinig energie zeker niet het geen dat bijvoorbeeld een TV of een PC nodig hebben, dus je kunt met een oude fiets (met dynamo) en een beetje simple electronica makelijk een mobieltje opladen kost niet meer of minder dan je Nokia oplader kost op het moment dat hij uit de fabriek rolt.
Ook een kleine zonnecel oplader is meer dan voldoende en zon hebben ze meestal wel in de landen waar we het hier over hebben.

De kosten zijn inderdaad veel lagerin die landen gewoon omdat er anders veel te weinig mensen zijn die het kunnen betalen. De kosten hier ligen veel hoger, omdat de lonen hier veel hoger liggen de eisen die wij aan het netwerk stellen veel hoger liggen (met 117 telefoons per 100 mensen is de hoveelheid verbindingen iets anders dan met 12 telefoons per 100 mensen bijvoorbeeld) etc.
Dat neemt niet weg dat ook de overheden hier in het westen met hun telecom veilingen en minimale opbrengsten voor frequentie gebieden etc, de kosten flink hebben op gedreven. Uit eindelijk als vodafone en tmobile 2.5 miljard betalen voor het recht een netwerk te mogen aan leggen en dus nog eens een paar honderd miljoen extra moeten betalen voor de aanleg van het netwerk dan zal dat geld toch ergens van daan moeten komen....
In afrika zijn de kosten voor de veel al niet ingebruik zijnde frequenties een flink stuk lager gewoon omdat als je 2.5 miljard zou moeten betalen voor de frequentie je de eerst komende 100 jaar dat geld nog niet hebt terug verdiend.
Rijden ook veel auto's/karren met zonnepanelen of accu's van dorp tot dorp:
http://www.waarmaarraar.n...atterij_op_in_Afrika.html
Ja, er zijn vaak oplaadpunten (bijv. een winkel) en dergelijke waar je voor een heel klein bedrag je mobiel op kan laden.
Of iemand met een generator die zo bijverdiend.

Je hebt maar eenmaal electriciteit nodig om een hoop mensen hun mobieltjes te laten gebruiken, ook al hebben ze thuis gewoon geen electriciteit, bijv.

[Reactie gewijzigd door anandus op 23 juli 2024 18:56]

Anoniem: 289869 @anandus3 maart 2009 12:35
Wat heb je aan economische groei als de mensen dood gaan van de dorst....
Wat is dat toch altijd hier met die vooroordelen, niet heel Afrika gaat dood van de dorst hoor. En zodra je niet meer dood gaat van de dorst (om het maar eens in jouw termen te stellen), is de volgende stap jezelf ontwikkelen om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Hierbij hoort onderwijs en ook communicatie, een werkgever vraagt meestal van zijn werknemers om bereikbaar te zijn, ook daar (ik heb een project in Gambia gedaan).
Het bedrijf waar ik in Gambia mee heb samengewerkt gaf zijn werknemers overigens telefoons en prepaid-beltegoed "van de zaak", als deel van het salaris.
Wat dacht je van status ???

in de vorige eeuw was er een meneer uit de VS die producten afnam in gebieden waar de levens standaard flink lager was dan bij ons.
Wat die meneer deed wat olielampen weg gegeven. maar hij verkocht ook de brandstof
en iedereen in het dorp/gebied had dat als status als het donker was lampjes licht dat was heel wat , die meneer is nog rijker geworden van de brandstof dan wat ie verdiende met de import van de producten ........

de mens doet rare dingen voor z'n status omhoog te kunnen houden
Toevallig hebben die mensen vaak heel veel aan een mobieltje.
Verkochten ze vroeger hun groenten en vee op de markt tegen veel te lage prijzen, nu kunnen ze via hun mobiel de veilingkoersen opvragen en de prijzen daarop aanpassen.

Dat heet vooruitgang.
Ok water is belangrijker, maar 60 jaar ontwikkelingshulp van ontwikkelde landen hebben dat probleem ook niet kunnen oplossen.
Wellicht kunnen ze nu water bestellen?
Ze weten dan iig wel eerder dat ergens het water op raakt :P

Bellen is een stuk sneller dan een loop jonge naar het volgende dorp te sturen om daar bericht te doen :P
Youp van 't Hek modus:

Als je mail stuurt kan men ook brood bakken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.