Komende week onthult Sun de Niagara 2-chip, die over acht cores beschikt die elk in staat zijn acht threads tegelijk af te werken. De opvolger van de UltraSparc T1 moet, net als zijn voorganger, uitblinken in parallelle berekeningen.
De chip zal officieel onder de naam UltraSparc T2 door het leven gaan en moet in staat zijn 64 threads tegelijkertijd in behandeling te hebben door deze over acht verschillende cores op één plakje silicium te verdelen. Hoewel deze parallelle verwerking heel wat voordelen kan bieden, is de doelgroep eerder beperkt. Het lijkt Sun dan ook niet te doen om het veroveren van een groot marktaandeel, maar vooral om het bekendmaken van zijn naam in de servermarkt. In het vierde kwartaal maakte het bedrijf maar liefst 329 miljoen dollar winst op zijn serverdivisie, waarmee het de op drie na grootste serververkoper is. Het merendeel van die inkomsten komt op rekening van de Opteron-servers die het bedrijf aanbiedt. Toch biedt de Niagara 2 een interessant alternatief.
Als eerste valt op dat de chip voor zijn acht cores beschikt over een totaal van vier megabyte L2-cache. Elke core beschikt bovendien over een geïntegreerde fpu, waarmee volgens Sun bij floating-point-berekeningen tien keer betere prestaties dan met de Niagara 1 gehaald kunnen worden. Dit is alvast veelbelovend nieuws, want de UltraSparc T1, die door Tweakers.net is getest, beschikte slechts over één floating-point-unit per chip, waardoor de prestaties in diverse toepassingen ernstig gelimiteerd werden. De T2 is verder voorzien van twee 10Gb Ethernet-poorten en acht cryptografische units, die het verkeer over de netwerkpoorten kunnen versleutelen. Tot slot beschikt de chip ook over een pci-express x8-controller voor uitbreidingen, waarmee hij de eerste serverchip is die standaard ondersteuning voor dergelijke uitbreidingen biedt. Ondanks al deze verbeteringen zou de nieuwe generatie de prestaties per watt weten te verdubbelen ten opzichte van de T1: de T2 verbruikt volgens Sun slechts twee watt per core, met een totale energieconsumptie van minder dan 95W.

Sun beweert met zijn T2 alvast twee single-socketwereldrecords te kunnen vestigen. In de SPECint_rate2006 en SPECfp_rate2006 claimt het bedrijf respectievelijk een score van naar schatting 78,3 en 61,5 te kunnen realiseren. Op zich zijn dat behoorlijk indrukwekkende resultaten, al mocht van dit ontwerp eigenlijk niet anders verwacht worden. De hoge verwachtingen worden onder andere ingegeven door de bandbreedte van ruim zestig gigabyte per seconde voor communicatie met het werkgeheugen. Concreet komt het erop neer dat er met 42GB per seconde gelezen kan worden uit het geheugen, terwijl tezelfdertijd met 21GB per seconde naar het ram geschreven wordt. Dit werkgeheugen kan dankzij de vier controllers uitgebreid worden tot een maximum van 64 FB-DIMM-modules. Hoewel Sun de cijfers nog niet officieel heeft bevestigd en dus hardnekkig van 'schattingen' spreekt, lijken de cijfers op concrete benchmarkresultaten te wijzen. Duidelijk is in elk geval wel dat Sun met zijn nieuwe krachtpatser voor een flinke stroomversnelling zal zorgen.