Overzetten van cassette-opnames mogelijk met Tape2Pc

De doos vol audiocassettes kan weer van de zolder worden gehaald. Het bedrijf ION zet een cassettedeck op de markt met een usb-aansluiting, waarmee oude opnames naar mp3-formaat omgezet kunnen worden.

De ION iTR-01 Tape2Pc biedt alle features van weleer, zoals Dolby-ruisonderdrukking, full-auto-stop en autoreverse. Door de aanwezigheid van twee afspeeldecks is het mogelijk om bandjes te 'dubben', zowel op normale snelheid als met high-speed dubbing. Het apparaat beschikt over een mechanische schakelaar voor het selecteren van metal- en cro2-tapes. Om de muziek op de computer te bewerken levert ION zowel het opensource-pakket Audacity als EZ Tape Converter mee. Met de laatste titel kunnen opnames van cassette direct naar iTunes geïmporteerd worden. Volgens ION is zijn usb-tapedeck op zowel de pc als een Apple Macintosh te gebruiken, zonder dat er drivers nodig zijn. Het apparaat zal zo'n 220 euro gaan kosten.

ION iTR-01 Tape2Pc

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-08-2007 • 15:58

92

Bron: Ion

Reacties (92)

92
84
23
15
1
43
Wijzig sortering
Zo'n ION iTR-01 Tape2Pc dient vooral het gemak (en het creëren van omzet), maar niet de geluidskwaliteit.

Cassettes omzetten naar een digitaal formaat kan nagenoeg zonder verlies, maar niet met dit apparaat.

- De haalbare geluidskwaliteit van zo'n apparaat staat of valt met de mechanische kwaliteit. Vooral omdat het analoge techniek betreft. De toleranties in het loopwerk zijn erg klein. De vraag is of je dat voor 150 euro kunt maken. In dit geval worden zelfs 2 loopwerken voor dat geld ingebouwd.
Goede cassettedecks begonnen jaren geleden bij 300 euro voor een apparaat met een enkel loopwerk.
- Autoreverse is makkelijk, maar de (zeer gevoelige) positie van de kop is op den duur niet te garanderen. Het omdraaien geeft na 100x draaien al een andere instelling door mechanische slijtage.
- Een opname met onderbreking (van kant A -> B ) kan met audiobewerkings software makkelijk aan elkaar geplakt worden. Kortom auto reverse is voor eenmalig omzetten redelijk nutteloos (behalve dat het het gemak dient).
- Sowieso zou de positie van de kop makkelijk per bandje ingeregeld moeten kunnen worden. Overzetten van cassette naar digitaal is (als het goed is) een eenmalige operatie, en dat geeft dan de kans om een niet goed staande kop bij de opname alsnog te compenseren.
- Eerst omzetten naar een verliesloos formaat is natuurlijk te prefereren. Data-opslag is tegenwoordig goedkoop dus geen probleem, en naar MP3 of iets anders omzetten kan altijd nog.

Dit product wordt in de markt gezet als " USB Cassette Archiver ". Maar waar dient het extra cassettedeck dan voor? Sowieso is deze weer voorzien van "high speed dubbing". Een functie die ik nooit heb begrepen. Middels cassettetechniek is het al zeer moeilijk om een hoog frequentiebereik van bijvoorbeeld 19.000 Hz te halen. Door de loopwerken op dubbele snelheid te laten lopen is het een groot misverstand om te denken dat dan opeens 38.000 Hz kan worden gehaald. De electronica haalt het (bij deze prijs) niet, en de kop raakt waarschijnlijk ook verzadigd. Ergo dat geluid ben je kwijt. Kortom... waarom???. |:(

De in deze draad aangehaalde directsale.nl die het apparaat voor 149 euro aanbiedt, schrijft: "Topkwaliteit dubbel cassettedeck!" en "uniek apparaat" . Wat een enthousiasme! 8)7

Wat mij betreft valt dit apparaat in de categorie 'speelgoed'. :-)

[Reactie gewijzigd door festinger op 25 juli 2024 13:49]

Dit zou in India eens goed aan kunnen slaan (als men het geld heeft tenminste) daar staan de rekken nu nog steeds VOL van casettes de top 40 daar komt en op cd en op cassette en op dvd uit dus ze werken daar met behoorlijk veel spul... cassette nog steeds in veel auto's enzo
Ik vraag me af hoe Dimitri heeft ontdekt dat het een cassettedeck met autoreverse is.
In een winkel stond een exemplaar opgesteld van de Tape2PC maar ik kon de bekende schakelaar niet ontdekken. Ook de verkoper kon mij niet vertellen of er een autoreverse optie aanwezig is.
Wordt deze functie via de computer aangestuurd?
Ik zou dat graag willen weten, omdat ik wel geinteresseerd ben in de Tape2PC, maar dan wel met autoreverse-functie.
Anoniem: 148484 3 augustus 2007 16:01
super stoer! eindelijk kunnen mijn mixtapes nog eeuwiger vereeuwigd worden. gelukkig is dit maar 220 euro.
Bepaalde partijen bieden hem zelfs al voor 150 eur aan.

Mij lijkt het ook wel wat. Ik heb nog een berg zelf opgenomen tapes liggen die ik nog wil digitaliseren. Ik heb het wel eens geprobeerd met een analoge kabeltje naar m'n stereo, maar da's nogal een geknoei en geeft niet zulke goede resultaten.
Ik heb het wel via de Line-in van me geluidskaart gedaan. Goede standalone casettedeck en gaat prima. Ik heb er 1 die ongeveer kan meten wat hierboven wordt vermeld dus alleen niet digitaal. Tulp naar jack kabeltje gaat prima bij mij dan :)
De leukste bandjes zijn inderdaad je eigen opgenomen mixen: je bent toch gewend om een bepaald nummer na een ander nummer te horen. En van de meeste nummers weet je vast niet meer door wie het nummer gemaakt is.

Met zelf digitaliseren heb ik altijd zo'n last gehad van brom en ruis, dat je het niet eens wilt luisteren.
Als je al een jarenlange trouwe twakers.net aanhanger bent kan je deze misschien ook nog wel herinneren:
nieuws: ThinkGeek PlusDeck 2 cassettespeler review
lijkt mij een leukere gadget.
Klopt, moets ik ook meteen aan denken. Het ding zit al enige tijd in mijn PC. Werkt 100% goed en is dus goedkoper. Waarschijnlijk ook makkelijk tweedehands te krijgen. Als je de tapes over hebt gezet heb je hem waarschijnlijk niet meer nodig.
Maar 220 euro, we hebben het hier over een tapedeck dude, waaaaaaaay te duur man. Zeker aangezien je ook een gewoon deck aan je geluidskaart kan hangen die 5 euro kosten bij de kringloop op de hoek. Je hebt dan ook een sony met alles er op en der an ;)
Ik heb zelf voor 8€ op de rommelmarkt een versterker gekocht, daar mijn oude lp speler op aangesloten, en een tulp kabeltje gekocht.

Haarscherp geluid van LPs naar mijn computer, met een simpele Audigy LS geluidskaart's line-in.

(heb het ook geprobeerd met een Terratec Aureal kaart uit het zelfde segment, deze was toch ietsjes minder)
Anoniem: 224475 3 augustus 2007 16:01
Ziet er opzich nog niet onaardig uit...

Vraag me af of dit echt een succesvol product wordt, ik heb al jaaaaaaaaaren geleden afstand gedaan van cassettes...

En ik neem aan dat ik niet de enige ben...
ik denk ook niet dat er nog erg veel kwaliteit op casettebandjes zit... jaren na dato
Anoniem: 100386 @M2M4 augustus 2007 12:25
Hangt heel erg af van de soort tape, en vreemd genoeg ook van de soort ruis-onderdrukking. Zo heb ik hier nog een topmodel van vroeger staan, met dbx daarop. Bandjes die ik daarmee heb gemaakt zijn zelfs nu nog helemaal goed.

Overigens maakt dat meteen duidelijk waarop dit apparaat niet helemaal nuttig meer is. Mijn tape staat aangesloten op mijn receiver. Die digitaliseert met hele goed burr-browns de inkomende signalen. En dat digitale signaal kan ik best in mijn PC'tje krijgen ....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100386 op 25 juli 2024 13:49]

Dat bestrijd ik, ik heb laatst een voorbespeeld bandje opgezet en het speelt nog prima!
Leuk, maar iedereen, van de ouderen onder ons :+ ..., weet dat je met cassettebandjes te maken hebt met verschillende "koppen-stand". Hierdoor zal een opname van het ene deck "jengelen" op een ander deck.
Voorbespeelde bandjes werden doorgaans op Nakamichi decks opgenomen, dus dat is een soort standaard. Als dit deck daaraan voldoet heeft het wellicht kans.

Ik heb zelf nog een goed Technics deck, waarbij ik met een schroevendraaier e.e.a. kan aanpassen, maar ik geloof niet dat dit apparaat je "belangrijke" bandjes zo goed zal digitaliseren. }>

Ach, er zal vast een markt voor zijn... :X
Jengelen duidt op een ander fenomeen, namelijk het niet perfect gelijklopen van de bandsnelheid.
De koppenstand is in essentie vrij eenvoudig. Naast de goede hoogte, moet de spleet van de kop exact haaks op de band staan. Bij veel cassettedecks is dit niet perfect in orde (bij autoreverse decks met draaiende kop al snel het geval). De opname klinkt op hetzelfde apparaat dan nog wel goed, maar op een cassettedeck die wel perfect ingesteld is niet meer.

Als je de (weergave)kop achteraf eenvoudig kunt verstellen dan is zo'n opname nog te redden.

Nakamichi kopieer machines zijn inderdaad veel gebruikt maar zeker geen standaard. Nakamichi heeft hier in Europa / Nederland een magische naam. Maar nakamichi is geen garantie voor kwaliteit. Andere merken hebben ook goede cassettedecks geproduceerd. Nakamichi heeft ook goedkope cassettedecks met elders ingekochte loopwerken verkocht. Deze waren lang niet zo goed (maar zijn niet naar nederland geimporteerd)

De rest van de instelling van een cassettedeck speelde ook een grote rol. Dat maakte het maken van een goede opname zo ingewikkeld. Maar het resultaat kon zeer goed zijn.
Deze "Opa" heeft zijn oude versterker en cassettedeck al jaren aangesloten op de PC. Een paar oude maar deftige boxen erop aangesloten en het geluid vanaf de PC klinkt stukken beter dan de duurdere setjes die specifiek voor de PC worden gemaakt. >100 echte Watts per kanaal voor een game is niet te versmaden.

Het deck heeft een automatische én handmatige bias-instelling waarmee elke tape optimaal wordt of kan worden ingeregeld.

Ik heb inmiddels honderden originele en soms unieke opnamen gedigitaliseerd en zelfs onbewerkt klinkt het prima. Omdat het soms uniek materiaal betreft wat niet meer op CD is uitgebracht ben ik dan ook uiterst tevreden.

De toegevoegde waarde van dit apparaat is......?
Beetje veel geld voor een tape deck.
Voor een paar tientjes koop je een cassette speler 2e hands en iedereen heeft tegenwoordig wel een geluidskaart in z'n PC.
Waardoor analog wordt omgezet naar een analoog signaal, dat daarna via een ander medium analoog wordt verstuurd, dat daarna analoog wordt ontvangen om dan digitaal opgenomen te worden?

Get my point ??
Afgezien nog van het feit dat de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk geen cassettebandjes meer in z'n bezit zal hebben die jonger zijn dan pak-em-beet 10-15 jaar. Ouderdom doet ook geen goed aan de geluidskwaliteit, weet ik uit ervaring (...zei opa ;) ). Je moet idd zoals Bjarni eigen opnames willen digitaliseren om dit soort apapraten een verantwoorde aanschaf te noemen, anders lijkt me dit een totaal zinloze investering.
Niet helemaal.
Er is maar 1 verschil en dat is de 40 cm kabel.
Het omzetten van analoog digitaal verloopt verder het zelfde.
Er is meer winst te behalen uit het kiezen van een goed deck en een goede geluidskaart.
In tweedehands winkels zie je regelmatig mooie 3 koppen decks of een nakamichi voor 5 tot 20 euro die een stuk beter geluid geven.
Dan heb je nog 200 tot 215 euro over voor een mooie geluidkaart en software.

Ik zie maar 1 toepassing voor dit ding en dat is verhuren.
Nadat al je tapes gedigitaliseerd zijn is dit ding overbodig en kan de volgende hem huren.

[Reactie gewijzigd door Part op 25 juli 2024 13:49]

Anoniem: 76287 @Part3 augustus 2007 17:23
Dat dacht ik ook. Veel geld voor een apparaat die niets meer en niets minder kan dan een geluidskaart en een cassttedeck.

Vroeger (jaja, we worden oud...), toen ik een walkman met cassette had als mobiel muziekdevice, zette ik via de computer muziek er op. Eerst vanaf de radio opnemen (want internet had ik nog niet en mp3 had nog nooit iemand van gehoord), dan als WAV opslaan :o en vervolgens de tekst er uit clippen en opnemen op cassette. Het zal zo in 1996 geweest zijn, met Windows 95 en een 1,2 Gb harddisk (ongeveer een uur aan WAV :Y) ).

Een diskman was geen optie, want er was ook nog niemand die een cd-brander had.

Maar goed, van de week luisterde ik uit oprechte nostalgie toevallig nog zo'n bandje. De kwaliteit was zéér bedroevend. :X Of dit nu in de loop der jaren zo erg is geworden, of dat je niet beter wist toen, ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik de bandjes die ik nog heb, niet ga digitaliseren.
Speelde je dat bandje in je oude walkman dan? ;)

Mijn bandjes doen het imo nog goed hoor. Ik moet alleen nog een cassettedeck hebben (en dat wordt niet deze ;) ).
Ik geef je helemaal gelijk.
Ik speel liever een cassette af op een goede speler, waarna ik het met de dac's van m'n X-Fi Elite Pro weer omzet naar digitaal.. de dac's in zo'n apparaat als in dit nieuwsartikel zijn waarschijnlijk niet van al te beste kwaliteit. (correct me if i'm wrong)

Verder een leuk apparaat om, zoals al gezegd, te verhuren. Op scholen weten deze apparaten hun toepassing wel te vinden.

Maar double speed dubbing... blegh
Ik denk dat je adc's bedoelt...
Zover mijn kennis gaat is analoog nog altijd vele malen beter dan digitaal, je weet wel, de reden dat mensen nogsteeds kapitalen betalen voor buizenversterkers enzo...

Catch my drift?
Ter uwer informatie: buizenversterkers zijn op papier veel slechter dan 'normale' versterkers, veel meer vervorming. Alleen vinden een hoop mensen het door die vervorming warmer klinken, dus mooier. :)
Klopt. Buizenversterkers zwakken hoge tonen af. Daardoor klinkt het geluid warmer dan geluid uit andere versterkers. Wanneer geluid over het hele gebied lineair wordt afgespeeld vinden de meeste mensen het schel klinken.

Dit is ook de reden waarom veel mensen "vervormingen" zoals bass-boost, loudness etc. aanzetten.
Alle versterkers produceren boventonen (bijv. bij een A van 440 Hz komt een boventoon van 880Hz, precies een octaaf hoger dus, erbij), net zoals ook bijv. blaasintsrumenten dat doen.

Echter, het is zo dat transistorversterkers boventonen produceren die geen heel/half aantal tonen ('pianotoetsen') boven de grondtoon liggen, dus de boventonen klinken vals.

Buizenversterkers daarentegen produceren boventonen die wel een heel/half aantal tonen ('pianotoetsen') boven de grondtoon liggen, en daarom klinken de boventonen prettiger aan; alsof ze op een gestemde piano erbij worden gespeeld.

Het maffe is dat je de boventonen alleen onderbewust waarneemt, bewust neem je alleen maar waar of het schel (dus vals) klinkt, of 'rustiger' (zeggen de kenners).

Verder bevatten CD's door het grote frequentiebereik 'ultrahoge' frequentie's die eigenlijk niet geschikt zijn voor het menselijk gehoor. Je hoort ze niet bewust, maar het zorgt er wel voor dat het geluid vervelender klinkt dan een apparaat met een kleiner frequentiebereik (zeggen de kenners), bijv. een grammafoonspeler of een cassettedeck.

[Reactie gewijzigd door kidde op 25 juli 2024 13:49]

Als je goede aparatuur hebt dan klinken de CD's helemaal niet vervelender.
Ze klinken wel anders. Namelijk meer zoals het orgineel!

Maar ja, ik kan een echte viool niet altijd zo mooi vinden. Veel te schel. (tenzij het een stradivarius is) Maar met een grammafoonspeler heb je daar geen last van. Die kan het namelijk toch niet zo schel weergeven als het in werkelijkheid is.

Maar is daardoor de grammafoon te prefereren boven een CD?
Ik vind van niet.
Ja, maar analoog != analoog. Als je het hebt over casettebandjes van enige jaren oud, dan is analoog echt niet beter dan digitaal.
Zover mijn kennis gaat is analoog nog altijd vele malen beter dan digitaal, je weet wel, de reden dat mensen nogsteeds kapitalen betalen voor buizenversterkers enzo...
Heb je je nog nooit afgevraagd waarom audiofielen de enige mensen ter wereld zijn, die vinden dat buizenversterkers geweldig zijn?

In de wetenschap vind je nergens meer buizenversterkers. En dat terwijl ze daar met het grootste gemak het geld uitgeven waar een audiofiel zijn leven voor moet sparen.
Idem voor bv Sonar aparatuur. (Als je nou ergens goede audio versterkers nodig hebt...)

De reden is heel simpel: Een buizenversterker is helemaal niet geweldig. Het ding vervormt vreselijk.

Overigens is een transistorversterker helemaal niet digitaal.
analoog vs digitaal heeft niets met buizenversterkers te maken.
Ik zou u aanraden om eens een degelijke gitaarwinkel binnen te stappen, en laat de verkoper u eens wat versterkers horen, met buizen en zonder.....je zult versteld staan van het verschil.
Wel eerst de buizen op laten warmen he, anders gaan ze stuk.
buizenversterkers = analoog ??

Denk niet dat ik je drift catch
Heb jij een digitale buizenversterker of zo ?
Een LED versterker!
Perfect analoog is inderdaad beter dan digitaal, maar als jij het filharmonisch orkest elke avond wilt inhuren om een partijtje te spelen, dan doe je maar.

Het probleem met analoog is de vervorming die optreedt bij elke stap. Digitaal is meer waarheidsgetrouw met name dat als je digitaal verwerkt, de digitale vorm overal hetzelfde blijft. Als je een analoog enkele malen door analoge filters, versterkers en mixers gehaald hebt dan heb je een hoopje ruis.

Buizenversterkers klinken inderdaad mooier voor sommige mensen, maar ik heb een LADSPA filter binnen Jack die dit effect maakt voor mij indien nodig.
De vervorming in de analoge verbinding tussen tapedeck en PC is alleen zo extreem klein in verhouding met de enorm slechte S/N van tapes dat dit niet echt een issue is.
Die paar tientjes kan je wel vergeten, denk dat iedereen nog wel ergens een casette ( dan wel cd-combi ) heeft staan. Koptelefoon kabel naar de line-in van je pc en slurpen maar.

Vind 220 euro wat overdreven, maar niet super duur..
Als je er niet nog een op zolder hebt staat een 2e hands casettedeck kost ongeveer 15 euro. Audiokabeltje op de line-in van je audiokaart en klaar is kees.

Daarnaast, ongeveer 95% van alles wat ik vroeger heb opgenomen van de radio en LP's heb ik reeds gedownload of via vrienden uitgewisseld.

Ik zie er er nut niet van in. Zelfde geld overigens voor die platenspeler met USB aansluiting die pas geleden nog bij de makro in de aanbieding was.
Bestaat al een tijdje. Lijkt me handiger om het in 5.25 bay te plaatsen zoals die van BTO:

http://www.plusdeck.com/
Die heb ik zelfs getest !!
Dat ziet er eigenlijk alweer een stuk aantrekkelijker uit als een los tapedeck. En het is ook een stuk goedkoper: hij zou voor iets meer als 100 dollar te krijgen moeten zijn.

De "added bonus" is natuurlijk dat je de blits kunt maken met een cassette-drive in je pc. :)
je bent me voor, ik wou het linkje geven van thinkgeek, waar ze die plusdeck verkopen
Wat is de bitrate eigenlijk van MC's? :P
Wat je maar wilt: MC is analoog. :)
Normale tape vergelijkbaar met 128kbps
Chroomtapes vergelijkbaar met 160-192 kbps
Metaltapes: lossless of een heel hoge bitrate

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.