Disney's platenlabel introduceert nieuw cd-formaat

Hollywood Records, een platenlabel van Disney, komt met een nieuw cd-formaat. De compact-discs zullen de nodige extra's bevatten, waarmee het label hoopt iets aan de teruglopende cd-verkopen te kunnen doen.

Cdvu+-logoHet formaat is cdvu+ gedoopt en bevat naast de muziek ook diverse extra's, zoals songteksten, videoclips en fotomateriaal van de artiest of band. Met cdvu+ moet het ook mogelijk worden om exclusieve content online op te halen. Hollywood Records wil met zijn vinding de plastic jewelcase en het bijbehorende inlay-boekje overbodig maken. Het schijfje zal verpakt gaan worden in een hoesje van gerecycleerd materiaal. Onduidelijk is nog hoe het formaat technisch in elkaar steekt. Ook is de vraag of Disney de content zal voorzien van drm of andere vormen van kopieerbeveiliging. De methode om meer 'bonusmateriaal' toe te voegen aan een schijfje, lijkt te zijn afgekeken van het succesvolle dvd-formaat. De muziekindustrie is bezorgd over de alsmaar krimpende verkoop van de traditionele compact-disc, en zoekt naarstig naar 'nieuwe' methoden om klanten terug te winnen. De Amerikaanse punkband Jonas Brothers zal op 7 augustus als eerste een album uitbrengen op een cdvu+-schijfje, terwijl later dit jaar ook de in Europa meer bekende Hillary Duff op het nieuwe formaat zal verschijnen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-07-2007 • 13:59

86 Linkedin

Bron: PC Magazine

Reacties (86)

86
83
25
18
0
10
Wijzig sortering
Als het muziek-deel compatible is met cd-spelers en het data-deel met cdrom-spelers, dan gaat het dus gewoon om een Mixed Mode CD; die bestaan al minstens tien jaar (en worden vaak gebruikt om oude LP's, die vaak wat aan de korte kant zijn, met wat bonusmateriaal uit te brengen). Wat dat betreft is er dus niets nieuws onder de zon.

Maar het heeft er alle schijn van dat het meer een marketingcampagne is dan een technische innovatie: Disney brengt meer van hetzelfde, maar doet alsof het nu nieuw en cool is om de aandacht te trekken. Dat blijkt ook al uit de achterlijke naam voor het formaat ("Laten we doen alsof we niet kunnen spellen, dan denkt onze target demographic dat we cool zijn!").
Je vergeet dat een 'nieuwe' technologie ook een goede smoes is om DRM er weer in te kwakken.
Er is , zoals je zelf al aangeeft, namelijk geen reden om een nieuwe standaard te introduceren voor de features die genoemd worden. Het kon al met oude standaarden.
Dat roep ik nu al jaren (sinds de opkomst van p2p filesharing), zorg voor bonuscontent om de aanschaf interessant te houden. Ik denk echter dan men nu toch echt te laat is om deze trand nog te keren.

Wat ik me overigens wel afvraag is in hoeverre die extra content dan ook cross-platvorm (win,mac,lin) te gebruiken is. Op zich zou een CD/DVD combo ook een goed idee kunnen zijn, waarbij bijvoorbeeld 1kant de CD data bevat en de andere de DVD met daarop diverse extra's in DVD-vorm - volgens mij hoeft dat qua [massa]productie nog niet eens zo heel erg veel duurder te zijn...
Alsof de meeste mensen wat om die bonuszooi geven. Het grote voordeel van gecopieerde DVD's is juist dat je er de (non-skippable) menu's en dergelijke af kunt slopen. En hoeveel mensen kijken op een DVD naar al die extra's?

Klinkt als audio-DVD. Is ook geflopt.
Klinkt als audio-DVD. Is ook geflopt.
Niet te vergeten Super Audio CD, ook geflopt als iets.

Een half jaar voordat de SA CD op de markt kwam heb ik er een presentatie van gezien, helaas was het een grote afgang daar waar niemand in het publiek (250 man binnen de sector/doelgroep) het voordeel zag maar de nadelen zeer duidelijk waren.

Het is alsnog de markt op gepushed maar nooit wat geworden (goh)
Naar mijn idee zijn beide formaten nog niet echt geflopt.

Het probleem ligt bij a de €100 midi setjes(Marc P, dank voor de bewoording) om dit zo te noemen en b bij de opname kwaliteit van het origineel.
Als de 44,1/16 data van CD op een dvd-a of sacd word gezet klinkt dit dus gewoon als cd....
Maar ik mag mijzelf trots bezitter van wat audiofiele sacd's noemen(196/24 bron) en dit klinkt tov de cd's hiervan toch net wat lekkerder.
Al met al blijft het dat de kostprijs van media en speler te hoog blijft liggen, zeker als het een beetje kwalitatief moet zijn.

Voor CD audio is natuurlijk ook de copieer mogelijkheid zeker doorslaggevend geweest voor de populairiteit.
sa-cd en dvd-a waren beide producten die voor de gemiddelde consument geen enkele meerwaarde hebben. Wat heb je aan een verbeterde geluidskwaliteit op je midisetje van 100 euro?
Het enige wat als marktaandeel over bleef voor deze producten is de audiofielen wereld. Maar de overloze discussies over Mac vs Windows vs Linux die hier gevoerd worden verbleken bij de "waarheden" die audiofielen erop na houden.
geflopt??? dat zou ik niet willen zeggen... SACD en DVDA ondersteuning zijn redelijk normale zaken op mid to high end dvd spelers en er is een klein (maar voor sommigen fijn) aanbod van beiden... tis alleen niet mainstream geworden vanwege de gemiddelde kwaliteit van stereoinstallaties in dit land en elders...
SACD is niet bepaald geflopt hoor, er komen veel klassieke titels uit op deze mediadrager. Eigenlijk zou je bij wijze van spreken eens moeten gaan turfen hoe vaak het "Super Audio CD" genoemd wordt op Radio 4, dan zul je merken dat daar erg veel SACD's voorbijkomen.
Bijna alle CD's die ik koop zijn "limited edition" CD's. Er zit dan bijvoorbeeld een extra DVD bij met videoclips en de making of. Voor mij zijn de extra's wel aantrekkelijk.

Meestal als ik een "gewone" CD gekocht heb verwijder ik de gedownloade versie van het album van mijn computer en rip ik de CD. De CD zelf beland dan in mijn kast, waar ik er verder niet veel meer naar omkijk. Een DVD met extra's haal ik nog af en toe uit de kast om te bekijken.

Bij film DVD's kan ik me heel erg ergeren aan de non-skipable content, maar dit kom ik niet (bewust) tegen in de DVD's met extra's die bij muziek albums zitten.
Je hebt zeker niet het album "What are you waiting for?" van Krezip?

Dual side diskje, een kant CD Audio en de andere kant DVD Video waar alle tracks staan in Enhanced Stereo (what?). Ik weet niet wat ze "Enhanced" hebben maar het klinkt wel opener en dynamischer. Dus ik vermoedt 24bit @ 48 of 96KHz. Wat mij als muziek liefhebber zeer goed bevalt! Maar goed, mensen die MP3 net zo goed als CD vind klinken zullen dit verschil niet kunnen horen.

Ze hadden alleen de eerste track op de DVD kant moeten autostarten. Nu zat ik eerst een tijd te luisteren naar het background muziekje, toen dat nummer herhaalde wist ik dat ik ff op enter moest drukken. (Ik zet mijn scherm nooit aan bij audio DVD's) Ook irritant is dat na de enhanced shit, dat dan de video'tjes ook automatisch afgespeeld worden, ik wil gewoon naar het album luisteren en heel misschien ooit de video'tjes bekijken.
Anoniem: 178962
@jjkewl19 juli 2007 15:39
Een MP3 is eenvoudig net zo goed als een CD... nou geen rare spookverhalen van audio technici gaan vertellen.

Een MP3 hoeft niet zo goed te zijn als een CD (en vaak ook niet nodig, alsof die kleine oordopjes van je MP3 speler enigsinds fatsoenlijk geluid kunnen produceren), maar het is technisch eenvoudig mogelijk een MP3 gelijkwaardig of zelfs beter te laten zijn als een CD.

Vergeet niet dat CD een oeroude standaard is, niet echt hi-def zegmaar.
"Een MP3 is eenvoudig net zo goed als een CD... "
Alleen als je oren naar een feestje teveel hebben geluisterd...

"Een MP3 hoeft niet zo goed te zijn als een CD"
klopt, maar dit spreekt je vorige argument wel tegen.

"maar het is technisch eenvoudig mogelijk een MP3 gelijkwaardig of zelfs beter te laten zijn als een CD."
Lijkt me sterk aangezien de bron van de meeste mp3's gewoon een cd is.
De kwaliteit zal darom altijd minder zijn en nooit beter dan het origineel.

"Vergeet niet dat CD een oeroude standaard is, niet echt hi-def zegmaar."
Maar het is lossless en dus hi-deffer dan mp3.
Als je een mp3 codeert met een zeer hoge bitrate, meer bits/sample dan CD en meer khz dan CD en dan als bron bijvoorbeeld superaudio neemt, is het wel degelijk mogelijk een technische kwaliteit uit je mp3 formaat te halen die de technische kwaliteit van een CD overstijgt.

Vergelijk met DIVX: een divx is over het algemeen slechtere kwaltiet dan DVD, maar als jij als bron blueray gebruikt en je bitrate is hoog genoeg dan zal de kwaliteit van je divxje een DVD overstijgen.
Lol, je kan nooit bij een gekopieerde of gecomprimeerd formaat de kwaliteit van het originele formaat overstijgen. Je hebt hoogstens dezelfde kwaliteit. Per slot van rekening voegt compressie niets toe aan het originele bestand.
Het probleem met de stelling is dat een cd slechts 1 formaat kent (44.1/16 PCM).
In princiepe zie ik een cd als PCM data met een willekeurige samplerate/bitrate.
Dan kan je een vergelijking maken met mp3, aangezien die ook meerdere sample/bitrates kan beslaan. (anders is een vergelijking totaal onnozel)

Als je dan ziet dat je altijd PCM data nodig hebt om een mp3 te maken en je erbij bedenkt dat een mp3 een lossy formaat is dan kun je zeggen dat de originele PCM data altijd van beter kwaliteit moet zijn dan de mp3 die er uit is gerekend.

Wel is het zo dat hoe hoger de bitrate van de mp3, hoe moeilijker (of onmogelijker) het wordt om de mp3 van het origineel te scheiden. Meetkundig echter kunnen er duidelijke verschillen worden aangetoond.
Anoniem: 140100
@koelpasta19 juli 2007 18:01
ELK digitaal formaat is lossy... want de samplerate van analoog is oneindig... en zoiezo van 96KHz/192KHz (samplerate) naar 44 KHz voor een CD is ook een verlies
"ELK digitaal formaat is lossy... want de samplerate van analoog is oneindig... en zoiezo van 96KHz/192KHz (samplerate) naar 44 KHz voor een CD is ook een verlies"


uhmm,.., je gaat er van uit dat er gesampled is.
Wat nou als de muziek gegenereerd wordt door algoritmes op een computer en digitaal wordt overgedragen?
In dat geval is er nooit 'meer' geweest en is de uiteindelijke PCM data niet lossy., :)

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 21 juli 2007 10:58]

Anoniem: 178962
@koelpasta20 juli 2007 03:17
@koelpasta:

Je doet net alsof iedere MP3 hetzelfde is.

Ik spreek mezelf niet tegen hoor, jij weet alleen blijkbaar niet wat MP3 is ;)
Dat werkt misschien voor de echte fan, maar niet voor de toevallige koper. En ikzelf, als "fan" van bepaalde bands en artiesten geef niets om extra content. Dat zorgt er enkel voor dat de CD niet of slecht opstart in mij PC, dat ik het geluid via een proprietary spelertje moet afspelen en weet ik al niet meer. Als ik foto's van een band wil ga ik wel kijken op het internet - daarnaast maakt het me niet zo veel uit hoe een band eruit ziet als de muziek maar goed is (naar mijn smaak). Online communities omtrent 1 band of artiest boeien me ook al niet. Nu is Disney wel anders, da's muziek voor kinderen, denk ik, en die willen nog wel eens een foto van Britney Spears of DJ Huppeldepup hebben om in de slaapkamer te kunnen aanbidden.
Hollywood Records wil met zijn vinding de plastic jewelcase en het bijbehorende inlay-boekje overbodig maken. Het schijfje zal verpakt gaan worden in een hoesje van gerecycleerd materiaal.
Slim. Willen ze de verkoop stimuleren, laten ze het enige wat nog de moeite waard is om voor te betalen achterwege. Als ik een CD koop wil ik juist dat hoesje met inlay, dat tastbare, dat mooie op de boekenplank. Als ik online content wil ga ik wel naar Google, YouTube of de website van de artiest.
Inderdaad, nogal dommetjes dat ze dát dan weglaten.
Purpose-defeating noemen ze dan.

Het enige wat we dan krijgen is dat mensen iso's downloaden in plaats van mp3tje.
Als ik online content wil dan ga ik idd zelf wel op zoek. (Meestal naar fansites ook nog.) De meerwaarde van een CD is juist voor mij dat ik een cool stukje artwork in handen krijg. Ook wel voor "de heb", maar een CD in alleen een goedkoop hoesje is minder voor "de heb" dan een mooi verpakte.

Veel CD's die ik koop zijn vaak die digipacks, of andere leuke dingen, het boekje en de lyrics daarin voegen juist iets extra's toe. Raar eigenlijk dat ze het enige wat echt moeite kost om netjes te kopieëren nu juist weglaten.
Inderdaad. Als er één reden is waarom ik een cd koop, dan is het wel om een degelijk doosje + boekje te ontvangen.

Als ik zelf nog voor boekjes, inlay's en cases moet gaan zorgen dan kan ik de rest ook wel online aanschaffen.

Lijkt me niet echt een nuttige bijdrage om het illegale circuit een hak te zetten.
Anoniem: 219930
@TheLunatic19 juli 2007 14:54
Hoe extra's een boekje overbodig maken kan ik begrijpen.

Maar een plastiek hoesje? Dat is een excuus.
Hollywood Records wil met zijn vinding de plastic jewelcase en het bijbehorende inlay-boekje overbodig maken.
Dit is voor veel mensen net dat ene wat ze ertoe aanzet een fysieke cd te kopen. Bij mij is het zo dat ik van sommige artiesten de cd gewoon wil hebben, puur voor de heb. Dit komt vooral door het boekje etc.
Denk dat ze hiermee zichzelf de das om doen.

Als ze het digitaal gaan aanbieden is het ook binnen de kortste keren te downloaden en lopen de verkopen misschien juist nog wel verder terug.
en wat is de meerwaarde hiervan?

afgezien van de vele formaten die de laatste tijd langskomen, en die de consument alleen maar verwarren, bied dit niks extra's tegenover het huidige aanbod.

de cd's die je op dit moment in de winkel kan kopen zijn vaak alleen nog maar de special (limited) edition cd's (afgezien het tmf-aanbod)
en die cd's hebben vaak ook online content, al dan niet via een code die in het boekje staat.


tevens vind ik (en dat is persoonlijk) die hoesjes met boekjes juist mooi, wat heb je nou aan een kale cd?
Het blijft grappig dat producenten denken dat consumenten ineens wel de hoge prijzen gaan betalen als er extra's bijzitten. Men vergeet als je het mij vraagt dat het in het algemeen aan de consument zijn broek zal roesten welke extra's er bij een film/CD zitten.

Core probleem blijft hetzelfde: het basisproduct heeft niet genoeg kwaliteiten om de prijs in de ogen van de consument te kunnen rechtvaardigen. En daar doe je met nutteloze extra's dus niks aan.

Dan houdt je dus twee opties over en dat is aan de prijs sleutelen of aan de basiscontent sleutelen. Misschien dat ze zich daar eens mee bezig moeten houden. Als het aan mij ligt mag de kwantiteit wel eens omhoog. 20 euro voor 40 minuten muzioek zoals wel eens voorkomt...jak.

[Reactie gewijzigd door rodie83 op 19 juli 2007 15:35]

Als dat 40 minuten goede muziek is, misschien. Anders.. jak.
Je slaat de spijker op z'n kop! Je hebt helemaal gelijk. Als de grote massa MP3 aanhangers het verschil zouden kunnen horen tussen MP3 en uncompressed audio dan heeft het pas echt zin om weer CD's te persen.
Jongens, we moeten nu toch echt iets exclusiefs op videoband uit gaan brengen hoor, want die verkoop verloopt echt slecht sinds de invoering van de DVD! Misschien als we het Enhanced Tape (ik noem maar iets) noemen dat het beter verkoopt!! :9 :+

Je gaat toch geen 'verouderde' media als een CD op deze manier "opleuken", want dat is het, om vervolgens onder de noemer nieuw soort media uit te brengen?! :O
Anoniem: 140100
@Biinjo19 juli 2007 18:09
Precies, SACD en DVD-A bieden tenminste echt meerwaarde, dit is gewoon een disney implementatie van mixed mode CDs die ik hier thuis met nero ook zo kan maken...
Muziekmaatschappijen hebben het alleenrecht op het kopieren en distribueren van muziek. Het medium waarvan zij leven is de CD verkoop en distributie. In de huidige wereld hebben we (eigenlijk) geen muziekmaatschappijen nodig om muziek te distribueren c.q. te kopieren. Laat staat voor die extra content die net zo goed via internet te downloaden zou kunnen zijn zoizo voor de jeugdige doelgroep die wordt grootgebracht met de computer en internet. Die hedendaagse jongere die weet niet beter dan dat hij muziek moet downloaden en voor extra content gaat hij/zij wel naar site van de artiest. Die jongere zal naar mijn idee zo door hebben dat de extra content alleen op de CD staat en niet op het internet omdat de platenbazen zonodig willen dat je de CD koopt en niet gratis download. Want gratis en voor niets is het bij platenbazen het meest smerige woord dat er bestaat. (b1tch, motherf*cker en en f*ck komt maar al te vaak voren in de hedendaagse liedjes dus dat zijn geen smerige woorden).

Kortom laatste stuiptrekking van de ploatenboazen.
Dit lijkt me nogal op het systeem dat Bluf op de CD Umoja heeft gedaan, door de CD in de computer te stoppen en je NAW gegevens in te voeren krijg je toegang tot een website met extra's.

Ik roep het al jaren, maar dit is precies datgene dat nodig is om de CD verkopen weer aan te laten trekken, extra's die ook echt leuk zijn om te hebben, en niet een dubbelgevouwen papiertje met een logootje er op.
In dat geval is de cd nog steeds overbodig, want als je het album online verkoopt kun je veel makkelijker toegang tot een website geven. Ik neem dus aan dat je bedoelt dat daarmee het kopen van muziek (op welke manier dan ook!) aantrekkelijker wordt, niet per se het kopen van cd's.

Het is maar de vraag of je mensen die geen cd's kopen terugwint met een nieuw cd-formaat, terwijl je je ook de online verkoop van muziek zou kunnen toeleggen, juist als je van plan bent alle voordelen van een fysiek medium (nette verpakking en alle content fysiek in je bezit) overboord te gooien, zoals Disney wil.
En dan kapt Bl0f volgend jaar en heb je niks meer aan die opties. Lekker lijkt me dat. Ik heb liever een tof boekje met orgineel artwork en andere mooie dingen.
in de metal wereld, het platenlabel nuclear blast, zet al heel lang extra content op zijn cd's.

De cd's zijn gewoon af te spelen in een cd-speler, maar als je ze in de pc steekt, kan je er ook de videoclips van bekijken, bureaublad thema's installeren,...

maar het boekje, en de cd blijven allemaal even mooi als vroeger.

zoiets geeft wel een extra!


wat disney zou doen is gewoon schandalig!

[Reactie gewijzigd door I-am-crazy op 19 juli 2007 14:29]

disney bezuinigt op boekjes hoesjes en presenteerd dit als verbetering doormiddel van software op cd te zetten met een mooie sticker op de hoes die zegt: "NIEUW, extra zooi op het internet, all your base are belong to us"

nu vertrouw ik de muziek industrie niet meer met software op muziek schijven maar er was een tijd dat je zonder zorgen van crap-ware cd's toch extra content al op de cd had staan, daar had je zelfs geen internet voor nodig

maar de tijd dat je en een mooi extra normaal cd doosje + kartonnen hoesje om cd doos +boekje + extra content + 20 nummers muziek kreeg is nu wel ver weg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee