De Britse winkelketen Currys gaat de verkoop van muziekcassettes staken. De verkopen van de magnetische bandjes zijn in de afgelopen jaren steevast gedaald en volgens het bedrijf zijn de cassettes alleen nog relevant in de geschiedenisles.
Currys, in Nederland beter bekend van de merknaam Dixons, maakte bekend dat de analoge 'musicassette' te veel concurrentie van met name mp3-spelers ondervindt. Terwijl er in het topjaar 1989 alleen al bij dit bedrijf 83 miljoen bandjes over de toonbank gingen, verkocht de keten er vorig jaar nog slechts honderdduizend. Voor de 368 winkels van het bedrijf betekent dat een gemiddelde afzet van minder dan één bandje per dag, waarmee de investering in rack space niet meer lonend is. Ook afspeelapparatuur wordt nog voor de kerst uit het assortiment verwijderd; van alle audio-apparatuur die bij de keten verkocht wordt, kan nog een kleine vijf procent tapes afspelen.
De beslissing van Currys is met name interessant vanwege de dominante positie die het bedrijf in de Britse winkelstraten heeft: de verwachting is dat andere bedrijven spoedig zullen volgen, waarmee het Verenigd Koninkrijk goede kans maakt om het eerste land in Europa te worden waar de MC uitsterft. Een woordvoerder van het bedrijf toonde zich vooral melancholiek: 'De uren die je doorbracht met het maken van compilaties, om vervolgens te zien hoe het cassettedeck je bandje opvrat, zullen bij veel dertigers en veertigers herinneringen losmaken.' Tweakers uit deze leeftijdscategorie zullen niet alleen aan de opslag van muziek denken: de dagen dat bytecode op de radio werd uitgezonden en liefhebbers met een Z80- of 6502-machine een taperecorder lieten meelopen om hun programmabibliotheek uit te breiden, zijn dan wel voorbij, maar cassettes hebben ontegenzeggelijk een belangrijke rol bij het populariseren van de thuiscomputer gespeeld. Ook bij Dolby, dat zijn bestaan in feite te danken heeft aan een even simpel als effectief ruisonderdrukkingsmechanisme voor de cassette, zal wel een borrel op het inmiddels onontkoombare verscheiden van de bandjes gedronken worden.
De 'compact cassette' werd in 1963 door Philips geïntroduceerd en heeft ruim dertig jaar een belangrijke rol gespeeld in wat tegenwoordig de home audio-wereld genoemd wordt. De enige serieuze concurrentie kwam van vinyllen schijven, die een wat groter frequentiebereik konden vastleggen, maar tegelijkertijd tamelijk onpraktisch in het gebruik waren. Het waren met name de mogelijkheid om zelf opnames te maken en de beschikbaarheid van draagbare spelers die de cassette zijn populariteit bezorgden. Die hield aan tot de introductie van de compact disc, die begin jaren '90 dankzij de combinatie van opnameapparatuur en een veel hogere kwaliteit de plaats van de cassette innam. Daarna wist het bandje het nog een tijd vol te houden dankzij de vroeger bijna verplichte radiocassettespeler in auto's, maar inmiddels investeert niemand meer in het analoge medium. Het zal dan ook niet heel lang meer duren voordat MC alleen nog voor 'Master of Ceremonies' en, in bètakringen, voor 'megacoulomb' staat.