Vrijdag is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de eerste compact discs van de productieband rolden. Inmiddels zijn er naar schatting 200 miljard van de schijfjes verkocht.
Op 17 augustus 1982 produceerde een Philips-fabriek in het Duitse Langenhagen, nabij Hannover, de allereerste compact disc. De cd bevatte de Alpine Symfonie van Richard Strauss; de eerste populaire cd die in dat jaar geperst werd bevatte het album 'The Visitors' van de Zweedse band Abba en werd, samen met honderdvijftig andere titels, in november van dat jaar in Japan uitgebracht. In Europa en de VS volgde de introductie van de cd, en de bijbehorende spelers, in maart van 1983.
De ontwikkeling van de compact disc begon in 1979, toen Philips en Sony besloten samen een schijf te produceren voor digitale muziek. Oorspronkelijk werd besloten dat er één uur muziek op cd moest passen, daarvoor zou een schijfje met een diameter van 115 mm volstaan. De beide partijen vonden echter dat de opslagcapaciteit voldoende moest zijn voor een complete uitvoering van de Negende Symphonie van Beethoven, zodat de maximale speelduur werd opgerekt naar 74 minuten en de diameter naar 120 mm. Daarbij is nog noemenswaardig dat de grootte van het gat in een cd-schijfje is gebaseerd op het aloude dubbeltje.
In juni 1980 legden Sony en Philips de cd-standaard vast in het 'Rode Boek', waarin de technische specificatie van cd's en cd-rom's werd omschreven. Cd's die niet aan deze specificatie voldoen, zoals bijvoorbeeld schijfjes die zijn voorzien van kopieerbeveiliging, mogen bijvoorbeeld niet het Compact Disc-logo dragen.
Een belangrijk moment die de adoptie van de cd in een sneltreinvaart deed belanden was de keuze van de band Dire Straits om in 1985 hun album 'Brothers in Arms' volledig digitaal op cd op de markt te brengen. Het was het eerste compact-discalbum dat meer dan een miljoen keer over de toonbank ging.
In 1986 werden er vervolgens meer cd-spelers dan platenspelers verkocht en in 1988 oversteeg de cd-verkoop de verkoop van vinyl. In de jaren negentig probeerden zowel Philips als Sony met een nieuwe geluidsdrager de markt te veroveren. Philips' dcc kan echter als een regelrechte flop worden beschouwd terwijl Sony's Minidisc alleen in Japan echt voet aan de grond wist te krijgen. Het succes van de muziek-cd zelf is inmiddels ook al jaren tanende; zijn plaats lijkt niet zozeer te worden ingenomen door een geluidsdrager, maar door een bestandsformaat: mp3.
Ook andere audioformaten winnen echter aan populariteit, zoals Flac, ogg en aac. Dat er ooit nog een geluidsdrager de markt gaat beheersen zoals de cd, is bovendien niet te verwachten door het toenemende aantal moderne mediadragers dat naast elkaar lijkt te gaan bestaan; zo kennen we dvd, flashgeheugen, blu-ray, hd-dvd en tal van holografische schijven.

Pieter Kramer, een van de ontwikkelaars van de cd-standaard bij Philips