Google maakt surfgedrag doorzoekbaar

Google heeft met 'Web History' een uitbreiding geïntroduceerd van zijn 'Search History'-dienst. Gebruikers kunnen nu niet alleen in hun oude zoekquery's en -resultaten grasduinen, maar ook in alle bezochte webpagina's.

Google-lobby De dienst maakt, net als Search History, gebruik van Googles Toolbar, en stelt gebruikers in staat om zoekopdrachten los te laten op alle pagina's die ze ooit op het internet bezochten - althans, vanaf het moment dat de dienst werd ingeschakeld -, zo legt productmanager personalization Payam Shodjai in een blogposting uit. 'Als je je herinnert ooit iets online gezien te hebben, zul je het met Web History sneller kunnen vinden. Je kunt ermee in de tijd terugkijken', zo voegt de Google-manager eraan toe. De dienst verschaft zijn userbase tevens inzicht in trends die zich in hun webactiviteit aftekenen, zoals veelbezochte sites, het soort zoekopdrachten binnen een bepaalde periode, maar ook de aangeklikte AdSense-reclames. Daarnaast stellen gegevens over het gebruikersgedrag van de Web History-dienst Google in staat om gebruikers van de dienst mettertijd nauwkeurigere zoekresultaten voor te schotelen, aldus Shodjai.

De service is alleen beschikbaar voor ingelogde Googleaars, en de zoekgigant wijst erop dat gebruikersgegevens, in overeenstemming met de privacypolicy van het bedrijf, enkel worden geopenbaard als de rechter daarom vraagt. In 'gedepersonaliseerde' vorm kunnen ze echter ook met commerciële partners worden gedeeld.

Door Mick de Neeve

22-04-2007 • 16:17

67 Linkedin

Bron: Google Blog

Lees meer

Google beperkt levensduur cookies Nieuws van 17 juli 2007
Google integreert zoekresultaten Nieuws van 18 mei 2007
Google past privacypolicy aan Nieuws van 15 maart 2007
CBP en Google debatteren over privacy Nieuws van 8 december 2006

Reacties (67)

67
67
37
14
3
13
Wijzig sortering
Voor FireFox gebruikers die liever niet hebben dat Google een consistent profiel van hun zoekopdrachten kan maken is er de CustomizeGoogle plugin. Naast vele andere features heeft deze de optie:
Anonymize your Google userid
Ik word een beetje moe van dat privacy geleuter de hele tijd.
In hoeverre wordt je privacy nou geschonden als je zoekacties en surfgedrag openbaar worden. Het is gedepersonaliseerd. Het valt dus niet te linken aan een persoon. Ik zie gewoon niet in hoe je privacy wordt geschonden als een bedrijf, universiteit of andere onderzoeksinstelling de surfgeschiedenis van miljoenen John Doe's voorgeschoteld krijgt. :?

Edit: Ranzige spelfout eruit gehaald.
Als ik jouw volledige surfgeschiedenis zou krijgen is dat hoogstwaarschijnlijk voldoende om er precies achter te komen wie je bent.

Ik denk dat iedereen wel eens zijn naam heeft ingevoerd om simpelweg de resultaten eens te bekijken. Ook zou ik achter allerlei andere informatie kunnen komen.Waarschijnlijk heb je ook wel eens je bank ingevoerd, wellicht ook andere informatie zoals adres, sexuele voorkeur, hobby's, interesses. Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.

Zelfs met een zekere depersonalisatie komt er dan nog steeds een gigantische hoop informatie bij elkaar, die wat mij betreft niemand iets aan gaat. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar gewoon omdat ik het niet prettig vind als er iemand over mijn schouder mee kijkt.
Ik denk niet dat je achter iemand zijn gedrag of persoonlijkheid kan komen, als je zijn surfgeschiedenis kent.
Een naam? Kan wel van iemand zijn die ik zoek. Sexuele voorkeur? Misschien ben ik hetero, die misschien eens voor uit nieuwsgierigheid eens wat homoplaatjes of zelfs illigale porno heeft gezocht. Oftewel, bevrediging van nieuwsgierigheid, in plaats van bevrediging van mijn sexuele behoeftes, die ik niet nodig heb omdat ik misschien allang een vaste relatie heb of al getrouwd ben. Ben je dan meteen homo of wat dan ook? Enzovoorts enzovoorts...
Als jij een keertje op homo zoekt, zullen ze echt niet gelijk denken dat je homo bent. Het is een ander verhaal als je iedere dag een half uur op dat soort termen zit te zoeken...
Ik zie het nog niet als een zekerheid dat alle informatie gedepersonaliseerd de deur uit gaan. Al mijn zoekactie's die ik in het afgelopen jaar heb gemaakt (ik heb pagerank enabled in mijn toolbar) is verbonden met mijn gmail adres. Ik kan gewoon door al mijn zoekactie's bladeren.

En wanneer ik door mijn eigen zoekgeschiedenis kan bladeren, wie zegt mij dat anderen (overheden) dat niet kunnen?

Het is wel een handige dienst overigens B-)
Je bank beweert misschien dat je pin-code bij hun nergens bekend is, maar hoe weet jij dat het werkelijk zo is? Ze kunnen hem wel re-genereren:o
Het gaat ook een beetje om vertrouwen, want kan je Google minder vertrouwen dan je bank? Het zijn beide grote internationale bedrijven.

En ik vind het een beetje paranoïde over dat privacy. Als je gewoon braaf bent hoef je toch niet zo moeilijk te doen.
Het is heus niet zo dat Enemy of the State achtige dingen zich dagelijks afspelen.
Als je het zo leest dan valt Google toch echt onder de WBP die we hier in Nederland hebben. Dat betekent dat ze dus verplicht zijn om de nodige zaken in orde te maken. Ik ben zeer benieuwd wat het College Bescherming Persoonsgegevens hiervan vindt. Zij hebben al eerder gezegd dat ze Google's praktijken in onderzoek zouden nemen. Het heeft dus ook te maken met een stuk wetgeving en daar is Nederland echt niet de enige in.

Daarnaast is het ook niet zo raar dat er tegenwoordig steeds meer over privacy wordt gesproken en gediscussieerd. Er worden diverse maatregelen op allerlei gebieden door de overheid getroffen onder het mom van terrorisme bestrijding waarbij het veelal de vraag is in hoeverre dat nut heeft. De identiteitsplicht (die we al wel jaaaaren hebben) is een voorbeeld. Vroeger was het zo dat men je niet kon bestraffen wanneer je niet aan die plicht voldeed, dat kan sindskort juist wel. Wat was het gevolg? Doordat het nu te beboeten viel en agenten een x aantal boetes per jaar dienden uit te schrijven (in regio's met veel overtredingen en ook in regio's met bar weinig overtredingen; allemaal hetzelfde aantal wat dus totaal niet realistisch is) werd er dan ook als een dolle bekeurd. Waar hielp het dus? Bij het behalen van het boete quotum van oom agent en niet bij het inrekenen van de zware criminelen en terroristen. Er zijn niet voor niets stukken wetgeving en diverse organisaties die onze privacy proberen te beschermen. Ergens is het dus gewoon nodig en daarom wordt er ook zoveel over gesproken en gediscussieerd.
Omdat je via die zoekresultaten makkelijk achter iemand zijn identiteit kan komen. Er zullen altijd mensen zijn die deze informatie gaan misbruiken.
Het is eigenlijk ook verkeerde info.
Want men zoekt natuurlijk niet zoals men zich normaal voordoet.

Het zelfde als dat men vaak iets anders zegt dan men werkelijk denkt.

De echte persoonlijke interaktie is waar men mee werken moeten.
Dat zijn serieuze, nagedachte stucturen.


En hoeveel nutteloze zoekertjes zijn er wel niet.
Een woord/ding wat je niet kent, ff google.
"Oh niks nuttigs" !!!
Het niet-gedepersonaliseerde surfgedrag is ook opgeslagen en kan opgevraagd worden... Toch niet zo onschuldig dus.
Dus als jij per ongeluk inlogd en jezelf niet uitlogd dan blijf je gewoon ingelogd staan op een computer.
Stel nou eens dat deze computer door meerdere mensen gebruikt wordt of dat dit bijvoorbeeld op school, werk, weetikveelwaar wordt gebruikt dan kunnen die ook ERG belastende dingen over jouw vinden doormiddel van deze functie, bijvoorbeeld sexsites, politieke denkbeelden.
Deze zijn normaal te wissen op een PC, maar op deze manier dus niet meer!

Het is natuurlijk je eigen schuld als je niet uitlogd, maar het kan daarom voor vervelende situaties gaan zorgen, en ik denk dat dat het imago van Google weleens kan schaden!
Kortom ik denk niet dat dit een handige zet van google is!
De gebruiker zal altijd de zwakste schakel blijven. Hoe goed Google ook haar software zou beschermen tegen derden.
Als een gebruiker de pc bij het grofvuil zet of onbeheerd achterlaat, dan kan Google ook niet voorkomen dat mensen aan de haal gaan met je informatie!
De gebruiker zal altijd de zwakste schakel blijven. Hoe goed Google ook haar software zou beschermen tegen derden.
Tenzij het over Microsoft gaat, want dan ligt alles altijd enkel en alleen aan Microsoft en noooooit aan de gebruiker.

En oh ja, Google is toch altijd heilig hier, dus.... |:(
Wat sleur je microsoft er nu weer bij?

Je vergelijkt appelen met peren EN je verkoopt het vel van de beer... nogal gemakkelijk vind ik, hup je trekt verregaande conclusies dat google je privacy schendt (zonder echte bewijzen) en opeens zijn microsoft's zonder vergeven? Ik zie niet in waarom microsoft minder hard aangepakt zou moeten worden, zelfs al zou google je privacy schenden...

Komt daarbij dat er tientallen search engines zijn, je geen vendor lock-in hebt én dat google een site is waar je naar toe gaat uit eigen beweging. Kom dus aub niet met het flauwe argument dat je verplicht zou zijn om je gegevens vrij te geven. Ik heb de indruk dat veel microsoft fans gefrustreerd zijn door het succes van google.
tuurlijk..

de hobby is toch niet voor niets genaamd Microsoft Bashen..
Google Bashen is lang niet zo populair, helaas.
Ook zonder deze dienst zijn je zoekacties bij google terug te vinden, maar dan weliswaar met een retentie van een beperkt aantal dagen. Maar alsnog blijven al de bezochte sites tijdelijk in de computer opgeslagen, zelfs al zou google helemaal niet bestaan. ;) Net als dat je jezelf ingelogd laat staan op de Postbank site, en dan even wegloopt. Dat kan ook zonder Google.

Zodoende zie ik deze dienst juist als een uitbreiding van de mogelijkheden die de "geschiedenis-functie" in IE of Firefox al had. Het enige probleem zou kunnen zijn, dat het nu opgeslagen wordt bij een bedrijf, en niet alleen op je eigen pc. Maar dan alsnog is de informatie die google opslaat beter beveiligd dan de informatie die opgeslagen wordt op de gemiddelde huis, tuin en keukencomputer :)
Gewoon de google toolbar niet installeren :)
Anoniem: 56963
22 april 2007 20:08
Het slechte hiervan is dat Google de zoekgeschiedenis ongevraagd bijhoudt totdat je expliciet deze mogelijkheid uitschakelt. Ik kwam hier een jaar geleden achter en ik vond en vind het een grove inbreuk op mijn privacy. Voor mij iig geen Google producten meer. Wie weet wat ze allemaal nog meer ongevraagd bijhouden. Ook het feit dat ze de zoekgeschiedenis functie slechts 'pauzeren' ipv uitschakelen zet me aan het denken..

http://www.google.com/sup...y?answer=54067&topic=9005
Ja, joh. OF je ziet het wel als een extra service in plaats van een verzameling van porno sites die je hebt gezien.

Inbreuk op je privacy? En wat doet je webbrowser dan? Oh ja, bijhouden waar je heen gaat. Of wis je dat ook elke dag? Lekker verdacht.

En what's next? Geen Windows meer kopen, omdat deze "verwijderde" bestanden niet met 10x 0 overschrijft maar alleen maar de pointer naar de file weghaalt?

Google mag van mij alles weten. Geen probleem. Zeker als je je bedenkt dat veel websites door hun ad-systeem bestaan: hoe beter dat werkt hoe meer geld een site binnenkrijgt.
Meneer Battle Bunny,

Aangezien idd verschillende clean programma's gewoon bij elke herstart alles uit mijn history wissen, is dit het geval. Maar de reden van jou verdachtmaking slaat nergens op. Misschien herken je jezelf hierin.

Google mag alles weten zolang de gebruiker mag kiezen wat deze prive wenst te houden. Al is dit het bezoeken van websites die hij / zij liever niet met anderen deelt.

Meer ontopic: zou fijn zijn als ik idd meerdere dingen uit het verleden nog eens terug zou kunnen vinden, alleen liever geen extra toolbar in mijn FF, dan neem ik wel IE. Toolbars te over.
Voor het browsen door je search-history heb je helemaal geen toolbar nodig. Je hoeft alleen maar ingelogd te zijn op Google. Al je zoek-acties en links waar je op ge-clickt hebt in de zoekresultaten worden dan bewaard.
Ik gebruik het zo al maanden en heb nog nooit de Google toolbar geinstalleerd.
@ Battle Bunny

Jouw vergelijking slaat werkelijk als een tang op een varken. Jij vergelijkt Google, een commercieel bedrijf uit de VS, dat je history opslaat met een persoonlijke webbrowser, op jouw persoonlijke computer (je weet wel, PC) die je history opslaat? Ik denk ik de tijd kan besparen om uit te leggen dat dit werkelijk kant noch wal raakt.

Goed, een vergelijking van dezelfde soort dan maar. Misschien niet de beste maar here goes;
"Wat maakt het uit dat Vodafone al mijn smsjes die ik verstuur en ontvang opslaat, dat doet mijn telefoon toch ook?"
Ik hoop dat dit je tot enig inzicht brengt ;)
Je kan hem wel zo stellen.

"Wat maakt het uit dat Google mijn webhistorie opslaat als de Nederlandse overheid dit toch al doet."

Dataretentie...waarom laten ze dat niet gewoon lekker door Google doen ;)
Google mag van mij alles weten. Geen probleem.
Geef ze dan je pincode maar |:(
Als ik ga kijken stamt mijn oudste zoekopdracht uit:
Jul 11, 2005 10:38pm
Searched for potjeslatijn voorbeeldtekst - Viewed 1 resultViewed 1 result
Lorum Ipsum Dolor, wat is het en waar komt het vandaan - tagvof.nl - Bookmark: edit - remove

Dus Google houdt dit al bij sinds ik dagelijks inlog op google/ig. Heb het al eerder wel eens gebruikt, was handig om gevonden zoekresultaten een paar dagen later op een ander systeem terug te vinden.
Maar wat veel erger is, is dat ik nu niet alleen mijn eigen search historie kan zien maar nu ook die van mijn vriendin die op haar computer van dezelfde kabelverbinding gebruik maakt. Als ik dus ingelogd ben, houdt Google alle vragen die via dìt IP-adres gedaan worden bij en dus niet alleen die van mij maar van alle systemen op onze router. Dat lijkt mij toch wel een waarschuwing waard. Stel dat ze een cadeau aan het zoeken is voor mij, dat wil ik dus niet zien. |:(


|:( |:(
Anoniem: 47835
@gbrugman22 april 2007 22:12
stel dat ze info op zoekt van de jongen waarmee ze vreemd gaat, wil je dit dan weten? }>
Anoniem: 191494
22 april 2007 23:03
Overheidsagent:
*Zoek in surfgedrag naar "politiek ongewenste" sites.*
*Koppel dit aan adresboek Gmail*
*Zoek in surfgedrag van alle contacten naar zelfde "ongeweste" sites*

Legtimeer dit alles door de term "terrorisme" een paar keer te laten vallen en we gaan terug naar de dagen van McCarthy.

Hulde aan de vooruitgang.
Jaja die goeie ouwe Mcarthy die was hier (of daar) ook zo bezig heb ik gehoort, ik weet niet wat het verder met Google heeft te maken heeft (behalve misschien als Mcarthy nu nog leefde had ie wel aandelen Google gehad).

Alweer een reden om niet meer met Google te zoeken.

Ik heb zelf Google nog nooit als standaard zoekapparaat gebruikt (ik vond altijdt teveel reclame en entry-level information naar mijn smaak).
Dus het is echt mogelijk om geen Googslaaf te zijn.

Toch moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat waarschijnlijke alle relevante zoekmachines de zoekgeschiedenis van gebruikers bewaart als "zoekmachine-optimalisatie", maar bieden dit nog niet publiekelijk aan.
Anoniem: 175502
22 april 2007 18:57
dit was er toch al een tijdje?
http://www.google.nl/searchhistory/
gaat bij mij terug tot mei 06
Bij mij zelfs tot 28 jul 2005... Best grappig om terug te zien :9
Daarnaast stellen gegevens over het gebruikersgedrag van de Web History-dienst Google in staat om gebruikers van de dienst mettertijd nauwkeurigere zoekresultaten voor te schotelen, aldus Shodjai.

En op de persoon gerichte reclame natuurlijk. Uiteindelijk draait het daarom. ;)
Ben ik nou de enige die vind dat Google in zeer korte tijd van een goede zoekmachine naar een heel eng bedrijf is gegaan ?

Ik heb per vandaag maar besloten geen gebruik meer te maken van de 'diensten' van google.

De manier waarop google met zaken als privacy omgaat is simpelweg griezelig te noemen, en van mij mag dat bedrijf in stukken gehakt worden via rechtswege.

Het is hard op weg Microsoft in het kwa(a)draat te worden.
En vrijwel alles is in Beta zodat je ze in Amerika bij mijn weten niet voor de rechter kunt slepen als iets niet werkt.
Dan zet je de dienst toch lekker uit. Of je gebruikt inderdaad alle diensten niet meer.
Mij kan het niets schelen als ze algemene informatie over miljarden zoekopdrachten doorspelen naar anderen. Het is logisch dat als de rechter erom vraagt er wel persoonlijke informatie vrijgegeven wordt, maar zelfs XS4ALL of een dergelijke partij zou daartoe verplicht kunnen worden.
Ach, ik moet zeggen zo erg vind ik het niet. Google is tenminste wel betrouwbaar.. en dat is mijn mening.. Ik vind het een goed bedrijf die echt zijn best doet om goed op de markt te staan.. En dat wordt beloont hier in deze wereld.. En als je het niet wilt (ivm het artikel) nou dan gebruik je het niet..

Zo makkelijk is het, het wordt je niet opgelegd met een mes voor je keel, je kunt ervoor kiezen...
Google is tenminste wel betrouwbaar..

Jaja, Google is echt betrouwbaar. Google werkt anders volledig mee met oa de Chinese overheid om dissidenten en dergelijike op te pakken. Google geeft niks om de "gebruiker", enkel om z'n eigen omzetgroei.

Bovendien is Google distributeur en uitbater van spyware, om je zo doelgericht mogelijk reclame voor te kunnen schotelen.

Het is nu voor jou en mij misschien niet relevant wat Google over je "weet", maar wie zegt dat de politieke situatie hier niet kan omslaan.. Een totalitair regime of een politiestaat is dichterbij dan je denkt. En Google werkt aan dat soort praktijken vrolijk mee.
Nee bedankt.
Maar die wijze van denken geldt niet voor Microsoft hè?

Nee, want Microsoft is de duivel, en Google is alleen maar goed en fantastisch.
:z Je bent vermoeiend dude, dezelfde opmerking staat 10posts terug ook al... Niet alles wat microsoft uitbrengt is slecht, en niet alles wat google uitbrengt is goed, maar de geschiedenis vertelt ons dat het dikwijls wel zo is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee