Van juli tot en met december 2010 hebben de Belgische opsporingsinstanties 85 opvragingen voor gebruikersgegevens bij Google gedaan, 42 meer dan Nederland. Dat blijkt uit het nieuwe Transparantie Rapport van Google.
In het Transparantie Rapport geeft Google inzage in het aantal opvragingen van gegevens over gebruikers van Google-diensten zoals Gmail en YouTube. Ook toont de tool het aantal keer dat Google hieraan voldaan heeft. De statistieken tonen grote verschillen tussen de landen. Zo heeft de VS 4601 aanvragen voor gebruikersdata gedaan, waaraan in 94 procent van de gevallen is voldaan, terwijl het Verenigd Koninkrijk 1162 van dergelijke aanvragen deed, die in 72 procent van de gevallen gehonoreerd werden.
Opvallend is dat de Chinese overheid Google helemaal niets gevraagd zou hebben en dat bijvoorbeeld ook Pakistan Google niet weet te vinden voor gebruikersdata. Nederland en België zijn eveneens relatief bescheiden wat het aantal verzoeken betreft. Belgische opsporingsinstanties vroegen 85 keer gebruikersgegevens op in de periode juli tot en met december 2010, waaraan in 73 procent van de gevallen werd voldaan. Een jaar daarvoor was dat nog 67 keer in een halfjaar.
De Nederlandse politie deed 43 opvragingen en daarvan honoreerde Google maar 67 procent. In de tweede helft van 2009 waren dat nog 67 opvragingen, evenveel als in België. Zowel Nederland als België vraagt nauwelijks om de verwijdering van content; beide landen deden dat minder dan 10 keer. In omringende landen werd meer data bij Google opgevraagd; Duitsland deed dat 768 keer en Frankrijk 1021 keer.