Google introduceert stilletjes gezichtsherkenning

Zonder er officieel enige ruchtbaarheid aan te geven, heeft Google gezichtsherkenning toegevoegd aan zijn afbeeldingenzoeker. Het toevoegen van een parameter in de url beperkt de gevonden resultaten tot gezichten.

Paris HiltonDe zoekopdracht 'Paris' op Google Images levert een uitgebreid scala aan resultaten, variërend van de bekende erfgename van het Hilton-hotelimperium tot afbeeldingen van de Eiffeltoren. Wie echter op zoek is naar foto's van het gezicht van Paris Hilton kan sinds kort gebruik maken van een ongedocumenteerde feature van Google Images: door het toevoegen van de parameter &imgtype=face aan de url worden alleen afbeeldingen van gezichten getoond. Google maakt hiervoor waarschijnlijk gebruik van technologie van het vorig jaar overgenomen bedrijf Neven Vision. Bij de aankondiging van de overname werd er nog vanuit gegaan dat de technologie slechts in Googles fotobeheerprogramma Picasa gebruikt zou worden. Naast de face-parameter is er nog een andere mogelijkheid om de resultaten te beïnvloeden. Door &imgtype=news te gebruiken worden resultaten beperkt tot afbeeldingen van websites die voornamelijk nieuws brengen. Of dit de enige twee nieuwe parameters zijn, is vooralsnog niet bekend. Het wachten is op een officiële mededeling van Google.

Door Peter de Boer

Doktersteam

01-06-2007 • 10:28

63

Submitter: aliencowfarm

Bron: ArsTechnica

Reacties (63)

63
63
18
2
0
24
Wijzig sortering
Kan dit niet ook het gevolg zijn van dat 'foto-benoemen' spelletje, waarbij je samen met een tegenspeler items uit de foto ging benoemen. Bij gelijke benoeming leverde dat een punt op. Ik weet de exacte naam niet meer, maar ik kan me voorstellen dat dit hier ook voor gebruikt is?
Je bedoeld de ESP-game neem ik aan :)

http://www.espgame.org/

De hele verhandeling ervan op google video (Luis von Ahn):

http://video.google.com/v...ocid=-8246463980976635143
Ik denk eerder dat hij google image labeler bedoeld aangezien deze van google zelf is.
Wellicht heeft dit er ook iets mee te maken?

http://images.google.com/imagelabeler/
erg goed werkt het nog niet:

search op "bush"
search op "clinton"
search op "britney"

ik heb van alles geprobeerd, maar het lijkt wel alsof het alleen bij paris werkt. En ook daar nog slecht.

/edit:
ach natuurlijk :-) bedankt voor de reacties
Dit doe je fout, bush moet zo:

http://images.google.co.u...earch+Images&imgtype=face

Je moet dus in de URL dit erachter plakken: &imgtype=face, en niet in de zoekdialoog.
Het werkt vrij aardig, nu krijg je alle hits op bush, waar een gezich in het plaatje voorkomt.
Maar ik vraag me af of er herkenning in zit, of dat er alleen een gezicht gevonden wordt (onafhankelijk wie het is) en het zoeken naar 'bush' gewoon in de tekst gebeurt, zoals voorheen...

Vergelijk de gewone query:
http://images.google.co.u...0&um=1&hl=en&gbv=1&q=bush

Met de alleen-gezichten query:
http://images.google.co.u...gbv=1&q=bush&imgtype=face
Nee er zit nauwelijks of geen herkenning in, want ook als ik een test doe vind ie gezichten van andere personen (die een heel andere naam hebben).
Je moet de parameter opnemen achter de url:

Gezichten van Bush
Volgens mij kloppen je url's niet.

Probeer deze voor bush maar eens
http://images.google.nl/i...irefox-a&um=1&sa=N&tab=wi
Je moet de &imgtype=face dan ook ín de URL zetten.
Je doet een aantal dingen fout. Ten eerste moet je Google.com gebruiken ipv co.uk en ten tweede moet je de &imgtype=face aan het eind van de url toevoegen. Zo dus.

Damn :P Superveel mensen waren me voor.
co.uk werkt hij ook hoor...
Anoniem: 28557 1 juni 2007 11:07
Net even wat testjes gedaan, maar dit is geen gezichtsherkenning. Het is gewoon de aloude image-search waarbij dus plaatjes getoond worden waar de zoekwoorden in de buurt van dat plaatje voorkomen, vervolgens worden die zoekresultaten gefilterd op plaatjes die een gezicht voorstellen.

Als je dus ergens een foto van George Bush neerzet, zonder zijn naam daarbij te zetten, dan zal de image-search die niet vinden als je zoekt op "George Bush" &imgtype=face.
Bij mij werkt het geweldig, krijg alleen gezichten te zien.
Misschien mijn reactie lezen voor je begint te blaten? Ik zeg toch niet dat je geen gezichten vind, ik zeg alleen maar dat Google NIET herkent wie er op de foto staat.
Als je dus ergens een foto van George Bush neerzet, zonder zijn naam daarbij te zetten, dan zal de image-search die niet vinden als je zoekt op "George Bush" &imgtype=face.
Hij herkent ook niet van wie het gezicht is, maar alleen maar dat het een gezicht is.

Maar goed ook! Stel je voor dat google een database had waarmee ze alle gezichten ter wereld zouden kunnen herkennen.
Dat is zeker niet waar, als je zoekt op Bush krijg je alleen gezichten, en als je op de resultaten klikt zie je dat er helemaal niet altijd over 'face' gesproken wordt.
dat zegt hij toch ook niet? het plaatje is een 'face', waarbij de tekst bush in de tags moet voorkomen om aan de query te voldoen.
dan zou je dus ook fotos van bosjes zien..
Ik heb ook het idee dat het geen gezichtsherkenning is, maar enkel het herkennen van portretten.
Dat "ik heb even wat testjes uitgevoerd" heb ik alleen weinig vertrouwen in, want je kunt nog geen idee hebben van wat er geïndexeerd is, en of er al een eventuele gezichtsherkenning is uitgevoerd.
Ik denk dat hier niet echt gezichtherkenning achter zit, maar hooguit een stuk software dat herkent of een afbeelding een portret is of niet (wat denk ik niet heel ingewikkeld is om te maken). Vervolgens zal je met die imgtype parameter wel alleen gezichten krijgen en zullen zoektermen om de plaatjes heen als vanouds gewoon uit de tekst die het plaatje vergezelt staat. Gezichtsherkenning is volgens mij toch nog steeds dat een computer van twee foto's zegt of het dezelfde persoon is, of niet.
Het herkent dat het een gezicht is, dus het is gezichtsherkenning ;) Maar ik stond ook even op het verkeerde been, dacht inderdaad ook dat je aan de hand van 1 foto meer foto's van een bepaalde persoon zou kunnen vinden.
Anoniem: 182405 1 juni 2007 11:16
Op zich logisch, Google kan moeilijk een database gaan bijhouden van miljarden gezichten.

De zoekmachine zal alleen kijken of er een gezicht op het plaatje voorkomt en deze tonen als in de buurt de query is gevonden, zoals bijvoorbeeld in de naam van het bestand.
Ja en dan zou je een foto van een gezicht moeten uploaden om te kunnen zoeken. Alleen dan zou je kunnen zoeken op vergelijkbare gezichten in andere foto's. Die optie is er echter niet en dus zou het zinloos zijn om software te gebruiken die probeert echt te herkennen wie er op een foto staat.

Daarnaast werkt gezichtsherkenning door een computer gewoon slecht. Met optimaal uitgelichte gezichten gaat het nog wel, maar bij aparte hoeken en lichtval daalt het herkennings% snel.
Google kan moeilijk een database gaan bijhouden van miljarden gezichten.
Dat stel je van een bedrijf dat als core business heeft om miljoenen website in een databease bij te houden. Als iemand het kan dan is het google.
Er vragen hier wel heel veel mensen om pr0n, nsfw, etc. Die optie zit natuurlijk al lang ingebouwd, namelijk &safe=off
Anoniem: 221395 2 juni 2007 01:20
Dit heeft helemaal nix met gezichtsherkenning te maken. Er is geen software die images indexeerd op portretten met een bij behorende datebase van personen.
Dit heeft heeft te maken met Human Computation. Google heeft een aantal game online gezet waarin in deelnemers tegen elkaar spelen (of tegen de opgenomen zetten van een player) waarbij het gaat om elkaars labels bij een image te guessen. Hebben bijde players het zelfde label, dan wordt deze bij de image toegevoegd.
In een andere game moet het bijbehorende label aangeklikt worden op de image zodat google weet waar het label zich bevindt op de image.
Er is dus geen moeilijk software voor gezichtsherkenning, alleen maar veel vrijetijd van web gamers.

http://video.google.nl/videoplay?docid=-8246463980976635143
http://www.espgame.org
http://www.peekaboom.org
http://images.google.com/imagelabeler/
zou imgtype=pussy ook werken?

:+
En dan? Alleen maar reclame voor kattenvoer krijgen??
Die is veel leuker zonder de imgtype tag :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.