VT4 lanceert eerste 'digitext' in Europa

Teletekst werd in de jaren zeventig ontwikkeld en doet tot op de dag van vandaag nog steeds dienst, maar de Belgische zender VT4 luidt een nieuw tijdperk in met de lancering van digitext.

Hoewel teletekstpagina's al sinds de begindagen digitaal samengesteld worden, gebeurt de transmissie ervan in heel Europa nog steeds via analoge weg. Met de introductie van digitale tv ontstond ook de mogelijkheid om rich-media teletekstpagina's te gaan versturen. Ondanks de digitale oorsprong van het 'ouderwetse' teletekst, rust digitext op heel andere standaarden, waaronder mheg-5 en Multimedia Home Platform. In plaats van deze nieuwe standaarden te implementeren, kozen de meeste tv-zenders er echter voor een afzonderlijke analoge stream in stand te houden om teletekst te blijven serveren.

DigitextMet VT4-Digitext is de zender dan ook niet alleen koploper in Vlaanderen, maar ook in Europa. Dankzij kleurenfoto's, filmpjes en interactieve diensten is het contrast met analoog verstuurde teletekstpagina's opvallend groot. Voorlopig wordt VT4-Digitext alleen verstuurd via het digitale-tv-netwerk van Telenet, maar dat moet in de toekomst uitgebreid worden naar Belgacom, de tweede leverancier van digitale tv op de Belgische markt. Voor de weergave van de digitext-pagina's is overigens niet meer nodig dan een settopbox voor de ontvangst van digitale-tv-signalen; verder kan elke tv de beelden weergeven. Verwacht wordt dat, nu één schaap over de dam is, binnenkort ook andere zenders overstag zullen gaan en de digitale standaard zullen gaan implementeren. Daarmee zou een einde komen aan een tijdperk van bijna dertig jaar waarin teletekst overheerste.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

01-06-2007 • 10:17

47 Linkedin

Submitter: co0lman

Bron: Tv-visie

Reacties (47)

47
47
6
0
0
35
Wijzig sortering
De BBC heeft toch al veel langer zo'n systeem in gebruik, onder de naam BBCi?

De laatste keer dat ik 't controleerde hoorde het Verenigd Koninkrijk toch ook bij de EU, hoor. ;)
EU != europa
Niet heel europa is lid van de EU:
http://europa.eu/abc/european_countries/index_en.htm

Nu maakt het niet zo heel veel uit aangezien het Verenigd Konikrijk al sinds 1973 lidstaat van de EU is maar het zijn wel 2 wezenlijk verschillende aanduidingen.
Anoniem: 97797
1 juni 2007 10:44
Jaja de VRT (openbare omroep van België) is haar pluimen aan het verliezen qua inovatie. Vroeger kon je die primeuren enkel op de VRT (BRT) verwachten. Eerst is VTM met de HDTV primeur gaan lopen en nu VT4 met de digitext.
Smaken verschillen. Ik vind het belangrijker om een goed programma-aanbod te gebruiken in plaats van technologische innovatie. VRT loopt op vlak van Televisie toch veel voor op VT4 hoor. Met Peking Express misschien als enige uitzondering...

Zoals hierboven aangehaald, in Engeland spreken we al langer over deze digitale teletekst, en laat VT4 daar nu net zijn hoofdzetel staan hebben.
Hè, er zit wel een serieus verschil tussen de teletekst van de VRT en dat van VT4, hoor. VT4-tekst bestaat waarschijnlijk slechts uit 100 pagina's, waarvan de helft reclame en sms-diensten zijn. Bij de VRT daarentegen is cru gezegd pagina 001 tot pagina 888 volledig in gebruik, waarvan het merendeel van de pagina's elk moment geupdated kan worden met actueel nieuws.

De VRT heeft te kennen gegeven (en VTM trouwens ook) dat het werk maakt van een digitale teletekst, maar ik denk dat er bij hen iets meer werk kruipt in het opzetten ervan dan bij VT4. ;)
Tot pagina 889, die geeft uitleg over pagina 888 :)
Volgens een artikel in het nieuwsblad zou VT4 er al op 6 juni mee beginnen. VTM volgt 9 dagen later.

VRT zou hun digitale teletekst pas in november lanceren.
Dan moet je die eens opnieuw checken. Ze bieden de handige Nu en Straks voor élke Nederlandstalige televisiezender aan. Daarnaast valt er sinds enkele weken nieuws te rapen.
Anoniem: 124841
1 juni 2007 11:25
Ik heb hier een Sky-decoder staan en dat BBCi is écht leuk.

Ze gebruiken 4-cijferige paginanummers zodat er meer content in past, hyperlinks naar andere pagina's en zelfs videobeelden (in werkelijkheid gewoon MPEG-streams op één van de transponders van de BBC, maar goed).

De duitsers hebben trouwens ook al een tijdje interactieve content op hun satellietzenders.

Als je UPC Digital hebt, druk dan ook eens op de rode knop van je afstandsbediening als je naar EuroNews kijkt. Zie hier een vroege versie van "digitext" die alweer een jaar of vier meedraait met EuroNews.

VT4 is dus zeker niet de eerste.
Als je UPC Digital hebt, druk dan ook eens op de rode knop van je afstandsbediening als je naar EuroNews kijkt.
Mega-irritant, btw. Die interactiviteit (waardoor je pas na een tijdje weg kan zappen) hoeft van mij niet. Maar teletext is zeker aan vervanging toe ... hoewel een Media-PC met internet tegenwoordig al meer kan bieden.
En in het kader van de Belgische Limieten is het maximale aantal opvraagbare pagina's per dag gesteld op 10. :Y)
De fransen hebben volgens mij ook een alternatief en zelfs interactief teletekst.
Fransen doen al jaren moeilijk. Kijk maar naar Minitel...
Erg makkelijk om zo over Fransen te praten. Standaarden groeien nou eenmaal, vaak door de partij die de meeste aandacht kan genereren. Kijk naar Nederland: Msn, Hyves, etc. In de VS vragen ze zich af waarom we geen aim en Myspace gebruiken. Ach die Nederlanders, das pas echt een moeilijk volkje...
Hmm intressante iets dit, de oude teletext is al veels teoud en ook niet al tesnel met zoeken.
Anoniem: 221192
@devil-strike1 juni 2007 10:22
Zeer goed inititatief inderdaad! Nu kan je het eigenlijk lezen als ware het een krant (met foto's e.d.). In een verdere stap misschien zelfs het nieuws per thema embedden?
en ook niet al tesnel met zoeken.
Kan voor een goed deel worden opgevangen door je televisie. Afhankelijk van merk en model kunnen veel tot alle pagina's onmiddellijk in een soort cache worden opgenomen. Op mijn JVC moet ik vaak gewoon even wachten op de eerste pagina, en kan ik voor de rest instantaan tussen verschillende pagina's navigeren.
Teletekstpagina's worden serieel verzonden. Als je mazzel hebt heb je je pagina direct, als je pech hebt duurt het een minuut of langer.

De cache van je televisie verandert hier niet zo heel veel aan, die slaat slechts de wel binnengekregen pagina's op, zodat je niet constant hoeft te wachten.

'Snel' door teletekstpagina's heenzappen zal echter nooit gebeuren, daar is het medium simpelweg niet geschikt voor dus.
De cache van je televisie verandert hier niet zo heel veel aan, die slaat slechts de wel binnengekregen pagina's op, zodat je niet constant hoeft te wachten.
Daar gaat het toch net om? Mijn televisie neemt een paar honderd pagina's in cache (en doet dat op een intelligente manier), zodat ik, na het wachten op de eerste pagina, voor elke volgende pagina niet meer moet wachten.

Die cache wordt ook gerefreshed, zodat ik nieuwe data niet mis.

In de praktijk kan ik dus gewoon (uitgezonderd de eerste pagina) zonder wachten teletekst lezen.
Anoniem: 110977
@devil-strike1 juni 2007 10:44
Belgacom stuurt niet eens teletext mee op hun broadcasts. De pagina buffer e.d. op de luxere televisies is dus helemaal waardeloos. De teletext wordt gestuurd via http verbindingen en dus direct van een server afgehaald. Bij iedere pagina 2 seconden wachten. Voor mensen met oude televisies een verbetering, maar subpagina's e.d. opslaan doet het systeem niet. Ik heb het donker bruine vermoeden dat ook deze functie niet aan de snelheid van een tv met een fatsoenlijke tt decoder zal kunnen tippen.

De toegevoegde waarde in de vorm van plaatjes filmpjes e.d. zal voor mij naar alle waarschijnlijkheid alleen maar een bron van ergenis zijn in de vorm van traagheid. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal de massa wel weer vallen voor eyecandy en is dit wederom een stap naar het uitrangeren van t.t onder het mom van verbetering.
Of dit beter gaat worden dan teletekst hangt volgens mij van 1 ding af: reclame.

Teletekst is grotendeels reclamevrij en je hoeft niet eerst een reclameboodschap te zien voor je de informatie krijgt. Je hebt kans dat dit nu wel het geval wordt en dan is het wat mij betreft al niet interessant meer. Dan kan je beter gewoon op internet kijken.

Verder is teletekst ook snel zat met moderne tv's aangezien die vrijwel altijd een geheugenchip hebben waar ze alle pagina's die je bezoekt tijdelijk in opslaan.

@ devil-strike: Dat het oud is wil niet zeggen dat het slecht is.
Geen reclame op teletekst???

Moet je eens op de commerciele zenders kijken, reclame genoeg. Soms een klein stukje v.d. pagina en soms (bij pagina's met meerdere subpagina's) een hele pagina tussendoor.
Of de klok rechtsbovenin geeft niet meer de tijd weer, maar 1 of andere reclameboodschap...

Tevens zijn er hele reeksen toebedeeld aan reclame (rtl-reistekst).

Ik zou teletekst toch echt niet als reclamevrij willen betitelen.
Teletekst is helemaal niet reclamevrij! Bij veel (commerciele) zenders heb je bijvoorbeeld vier subpagina's met info over de film van vanavond, waarvan er eentje helemaal reclame is. En vergeet de 'geile huisvrouwtjes' onder of bovenaan de pagina's niet...
precies. Vooral de reclame voor seks lijnen vind ik buitengewoon storend. Wanneer je naar een gewone teletekst pagina gaat, zie je toch weer onderin iets over die seks lijnen.

Mijn dochter van 6 kan dat nog niet lezen/begrijpen, maar wat als ze iets ouder wordt en even wil kijken wat voor programma's op de zender komen? Dan wordt ook zij geconfronteerd met die vunzigheid :/
Teletekst is zwaar achterhaalt. Het is in de loop van jaren wel iets verbeterd maar hij zal toch alle 999 bladen moeten doorzoeken voor hij je informatie heeft. Dat digitekst heeft wel iets weg van een HTML-pagina, ik zie vooruitgang. Stilstaan is achteruitgang!
Hij hoeft niks te zoeken, hij moet wachten tot de juiste pagina voorbij komt. Teletekst pagina's worden 1 voor 2 doorgestuurd bovenop het normale tv signaal.
Anoniem: 97797
@Mr-Leo1 juni 2007 10:39
Niks Te wachten. Gewoon een TV met cache van 1500 TXT paginas. Nummer in tikken en floep. 't Staat er.
Wat hier staat over analoge transmissie klopt niet. Strikt genomen is het verstopte signaal in de onderste PAL-beeldlijnen ook digitaal, maar ok, dat zou je nog analoge transmissie kunnen noemen.

Via DVB wordt teletekst echter keurig via zijn eigen stream digitaal verspreid. Een zender heeft meerdere streams, voor beeld, geluid en metadata, en teletekst is er daan gewoon eentje van. Dat kan ook niet anders, want als je het in de onderste beeldlijn zou stoppen zou je MPEG-compressie op teletekst toepassen en dat gaat fout. Wie digitaal kijkt, het zij via ether, kabel of schotel ontvangt teletekst dus ook digitaal.
Het is fascinerend om te zien hoe goed teletekst het doet, vergeleken met andere media. Kranten en tijdschriften zien een afname in hun oplage, maar teletekst krijgt steeds meer gebruikers (internet-teletekst doet het lang niet zo goed als normale teletekst).

Dit kan een goed project worden MITS het niet te duur is. Het fijne aan teletekst is dat het simpel werkt en efficient en goedkoop is.

Zelf ben ik ook een teletekst junkie 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee