Google lanceert tool voor offline gebruik webapplicaties

Op de Google Developer Days, een wereldwijde conferentie voor ontwikkelaars, maakte Google gisteren bekend Google Gears in een bètarelease vrij te geven. Het opensourceplatform maakt het mogelijk webapplicaties ook offline te gebruiken.

Google Gears-logoGoogle Gears is als browserplugin te downloaden van de Gears-website. Na het installeren van de plugin kunnen voor Gears geschikt gemaakte webapplicaties ook gebruikt worden als de computer offline is. Van Googles eigen programma's is Reader - een webapplicatie om rss-feeds bij te houden - de enige die op dit moment met Gears overweg kan. Volgens Jeff Huber, vice-president of engineering bij Google, blijft het daar echter niet bij. Het bedrijf is onder meer van plan Gmail en de kantoorapplicaties Docs en Spreadsheets geschikt te maken voor offline gebruik. De plugin is geschikt voor Windows, Mac OS X en Linux en werkt in Firefox en Internet Explorer. Een nieuwere versie zal ook Safari gaan ondersteunen.

Een ontwikkelaar kan de Gears-api's op twee verschillende manieren aanspreken. Dat kan uiteraard met Javascript in een webapplicatie, maar de api's kunnen ook vanuit desktopsoftware aangesproken worden. Binnen Gears zijn drie basismodules te onderscheiden. De eerste is LocalServer, en wordt gebruikt om complete webpagina's te cachen en offline te kunnen benaderen. De tweede module is de Database-module, voor het lokaal opslaan van data, en de laatste is de WorkerPool die wordt gebruikt om langdurige taken - zoals het synchroniseren van de database - asynchroon uit te kunnen voeren. Het programma wordt onder de New BSD-licentie uitgegeven, een licentie die weinig beperkingen stelt aan het gebruik van de software. Op de Gears-developerssite zijn tutorials en voorbeeldapplicaties te vinden.

Overzicht architectuur Google Gears
Een overzicht van de architectuur van een Gears-applicatie

De ontwikkeling van Gears zal waarschijnlijk zeer nauw gevolgd worden door Microsoft. Door het offline beschikbaar maken van zijn applicaties komt Google weer een stukje dichter bij de traditionele desktopmarkt van het bedrijf uit Redmond. Adobe heeft op zijn beurt juist aangekondigd de Gears-api's op te nemen in Apollo, een platform om met behulp van webtechnieken zoals Flash en Ajax een desktopapplicatie te ontwikkelen. Met de komst van technieken als Gears, Apollo, Microsofts Silverlight en JavaFX van Sun lijkt het er in ieder geval op dat de grens tussen online- en offlineapplicaties in te toekomst nog verder zal vervagen.

Door Peter de Boer

Doktersteam

31-05-2007 • 08:55

40 Linkedin

Bron: Google

Lees meer

Google beëindigt Gears-dienst Nieuws van 14 maart 2011
Adobe introduceert Air 1.0 Nieuws van 25 februari 2008
Google introduceert presentatiesoftware Nieuws van 18 september 2007
Google maakt Ajax-toolkit openbaar Nieuws van 15 december 2006
Google komt met Ajax-toolkit Nieuws van 18 mei 2006

Reacties (40)

40
40
6
0
0
33
Wijzig sortering
Wel opmerkelijk dat de enige googleapp. die er mee overweg kan vooralsnog Reader is. Of snap ik iets niet en is offline je RSSfeeds lezen heel tof?
Veel mensen die met de trein reizen of op het werk het laatste nieuwe willen lezen maar geen internet tot hun beschikking hebben gebruiken feeds als een soort krant. Voor zulke mensen zou dit dus erg handig zijn, ze hoeven dus vanaf nu nog maar 1 tool te gebruiken.
Ja, maar ik bedoel, feeds zijn toch vooral handig om het laatste nieuws steeds te krijgen? Google vormt het zo om tot een nieuwsarchief waarin je dan "oud" nieuws kunt lezen. En aan atom-feeds heb je al helemaal weinig natuurlijk.
Zie het zo:

Je moet een lange treinreis gaan maken en bedenkt je 's ochtends dat je weg gaat voor je de krant binnen hebt. Even snel haal je alle nieuwste feeds binnen thuis om vervolgens op weg te gaan.

In de trein kan je dan gemakkelijk alle feeds die je thuis binnen hebt gehaald doorlezen.

(weer wat anders dan je computer 's ochtends op Hybernate zetten met een shitload aan Tabs open :9 )
Anoniem: 92624
@ThE_ED31 mei 2007 10:55
De hele wereld gaat online om google bij te benen, en google gaat weer offline mogelijk maken? |:(
Ik ben niet online gegaan om google bij te houden... Ik ben online gegaan informatie makkelijk te verzamelen (wat ik dus niet speciaal voor google doe)

Het verwerken van texten e.d. doe ik nog steeds offline ;)
Ik ben benieuwd hoe je offline emails wilt gaan versturen en ontvangen met gmail :?
Net als vroegah met je e-mail client? Je maakt een mailtje en die staat in je outbox te wachten tot je een internet verbinding hebt, lijkt mij een vrij duidelijke en goede toepassing.
Je zou wel een systeem kunnen maken dat je mailtjes worden ge-queued en zodra je verbinding tot het internet hebt dat ze dan worden verstuurd.
Dat is het wiel opnieuw uitvinden. Daarbij is dat allang aanwezig.

Vroegâh, toen we nog moesten inbellen bij XS4ALL voor onze mail en news, maakten we eerst onze email/nieuws berichten om ze daarna allemaal te versturen terwijl we aan het browsen waren. :)
Anoniem: 57363
31 mei 2007 09:08
Wat ik me nu serieus afvraag is of de code open source bevat. Aangezien de applicatie nu gedistribueerd wordt, kan ik me voorstellen dat ze verplicht zijn om naast de distributie de code openbaar te maken.
Wat ik me serieus afvraag is of mensen de artikelen wel lezen.
Wat is het voordeel t.o.v. normale standalone applicaties?
Werkt in je browser, dus platform onafhankelijk als je browser ondersteund wordt.
En locatie onafhankelijk... als je google docs gebruikt!
Behalve dat Gears wel weer geinstalleerd moet zijn.
Niet als je online werkt :+
Wel weer jammer dat de browsers zelf niet altijd hetzelfde laten zien waardoor je alsnog aanpassingen moet maken. Bovendien gebruikt 80% van de internetters nog gewoon windows hoor.

En ik denk dat je als opdrachtgever wel snel kunt inschatten wat voor systemen er zijn. Maar goed, een goede opdrachtgever maakt het niet uit wat het platform is en maakt het programma zoiezo platformonafhankelijk.
Ik zie opzich het voordeel van offline werken wel. Is het alleen niet zo dat steeds meer mensen (bedrijven en particulieren) tegenwoordig continue online zijn vanwege het aanbod breedbandverbindingen? Of zie ik iets (groots) over het hoofd?

edit: owja, in de trein/vliegtuig heb je waarschijnlijk geen verbinding
voor google zelf zal het waarschijnlijk ook wel schelen... Door in ieder geval de GUI reeds beschikbaar te hebben, belast je ook google zelf minder... En het werkt hiermee voor jezelf ook sneller..
Dit lijkt mij een hele goede manier om je webapplicaties ook offline te gebruiken. op deze manier kan Google Docs zelfs word vervangen. ik vind dit een hele goede oplossing.
Anoniem: 178962
@Tp2131 mei 2007 12:45
@Tp21:

Alsof Google Docs een serieuze Word vervanger zou zijn... een serieuze vervanger voor WordPad misschien maar zelfs dat niet.
Ik zie jou in wordpad nog niet zo gauw tables en dergelijke gebruiken

In Docs heb je in een veel bredere ondergrond voor het opbouwen van lay-out.
Google docs heeft (mits je er lekker mee kan werken / er gewent aan bent) ook nog eens het grote voordeel dat je het ook als je bij kennissen op bezoek bent ongeacht welke OS / Applicatie versie(s) er aanwezig zijn lekker even een kleine aantekening maakt in je documenten (zolang er internet aanwezig is)
Jammer dat Opera software Google nog niet heeft kunnen overtuigen om nieuwe software Opera compatible te maken.
Omdat Opera... niemand meer kan overtuigen van zijn browser...
Ik denk dat Opera zich op meerdere delen ook kan aanpassen om beter compatibel te worden.

Tevens... Zou het wel cool zijn als Google er bijvoorbeeld ook php ondersteuning gaat geven. Dan werken je zelf gebakken apps ook direct :). Ideaal als Casema weer eens een kabeltje doorknipt. En hoef ik geen apache op elke computer voor geinstaleerd te hebben.
daar zijn toch gewoon van die uipakken-en-wegwezen, zipjes voor die een zo licht mogelijke vorm van apache (weinig modules) + php fcgi naar een temp mapje uitpakken ... en voor webapps heb je toch al vaak ook een db nodig, (sqlite ofzo? ) ik denk eigenlijk eerder dat een usb stick met een goed geconfigde apache etc... dan misschien een goed idee is voor je...
De kans is groot dat deze tool gebruik maakt van ActiveX/Firefox addons en/of andere features die niet in Opera aanwezig zijn.

Door een mogelijkheid aan te bieden om extra uitbreidingen te installeren (of DOMStorage te implementeren als Opera dat nog niet gedaan heeft) is er een kans dat Opera ook ondersteund wordt...

Maar goed 't marktaandeel van Opera is natuurlijk ook erg klein...
Werkt dit bij iemand? Ik krijg een error bij installatie:
Install Failed. Error code = 0x80040800
Anoniem: 135956
@telenut31 mei 2007 10:55
Standalone applicatie is geïnstalleerd op de client PC, dit gaat om het off-line beschikbaar maken van online applicaties. Ofwel: niets anders nodig dan je webbrowser.

Enorme voordelen vanuit een beheer standpunt:
- Geen uitrol meer op de clients
- Geen onderhoud meer op de clients
- Eenvoudiger patch management
etc. etc. etc.

Ofwel: helemaal eens met P_de_B :)
Anoniem: 40118
@telenut31 mei 2007 11:39
Yup, heb hetzelfde probleem.

Wat ik wel gevonden heb is:
It seems like the installer tries to connect to the Internet directly
to load files - even if a proxy is required in the current setup.
There's no way to tell it to use the proxy.

Setup developers: you should use IE proxy, it's easy if using
wininet.lib.

Users: you'll have to wait for an update, or install in a place that
doesn't require proxy to access the web.
Dat is inderdaad het probleem hier...
maar blijkbaar moeten toepassingen ook speciaal aangepast worden om hier mee te kunnen werken. Dus zo nuttige is het atm nog niet. Wel leuke ontwikkeling, zal dit zeker opvolgen!
Anoniem: 145126
31 mei 2007 12:52
Ben ik de enige die hoopt dat ze dit voor Google Earth gaan bouwen?

Lekker flink cache meganisme in een database eraan klussen, compressie erop, weet ik veel.. kan je op vakantie toch lekker inzoomen op je vakantiegebied .. zonder internet :)
Schaf dan maar alvast een nieuwe HD aan. Google cache is namelijk al gecomprimeerd. En 400 MB, die volgens mij standaard ingesteld staat, is zo vol.
wel een interessante vraag: hoeveel TB heb je nodig om google earth offline te draaien.
Anoniem: 205129
@rdoorn31 mei 2007 15:43
1 pixel: 1 meter
omtrek aarde evenaar: 40 075km
pixels evenaar: 40.075.000
8 bits per pixel: 40.075.000 bytes (38MB)

Dat voor een gebied van 1 meter hoog.
Bij een gebied van 10 meter hoog, schieten de MB's ook omhoog...
euhm, ok, tis even geleden, maar (40075/2π) = radius van (6378,13Km) en dan weer 4π*r^2 voor de oppervlakte = 511207467,7 vierkante kilometer oppervlakte aarde als deze een perfect gladde bol zou zijn...

Maar volgens een of andere website is het 510.065.600 vierkante kilometer waarvan 148.939.100 land is.

Dat is dus 1,0836746Tb voor het land en 3,711216Tb voor de gehele oppervlakte.

Oftewel; je hebt wel even nodig om dat te cachen op de meeste verbindingen.

Rekenfouten moeten me maar even gecorrigeerd worden :P
dat is al [url="http://"http://www.gearthblog.com/blog/archives/2005/08/offline_google.html""]mogelijk?[/url]
Anoniem: 146884
31 mei 2007 15:09
Dit lijkt me nou een goede zet van Google. Al druk bezig op de mobile markt en dan dit erbij. Erg handig voor PDA's en mobieltjes. Dat zijn namelijk de systemen die niet altijd aan internet hangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee