Op de Google Developer Days, een wereldwijde conferentie voor ontwikkelaars, maakte Google gisteren bekend Google Gears in een bètarelease vrij te geven. Het opensourceplatform maakt het mogelijk webapplicaties ook offline te gebruiken.
Google Gears is als browserplugin te downloaden van de Gears-website. Na het installeren van de plugin kunnen voor Gears geschikt gemaakte webapplicaties ook gebruikt worden als de computer offline is. Van Googles eigen programma's is Reader - een webapplicatie om rss-feeds bij te houden - de enige die op dit moment met Gears overweg kan. Volgens Jeff Huber, vice-president of engineering bij Google, blijft het daar echter niet bij. Het bedrijf is onder meer van plan Gmail en de kantoorapplicaties Docs en Spreadsheets geschikt te maken voor offline gebruik. De plugin is geschikt voor Windows, Mac OS X en Linux en werkt in Firefox en Internet Explorer. Een nieuwere versie zal ook Safari gaan ondersteunen.
Een ontwikkelaar kan de Gears-api's op twee verschillende manieren aanspreken. Dat kan uiteraard met Javascript in een webapplicatie, maar de api's kunnen ook vanuit desktopsoftware aangesproken worden. Binnen Gears zijn drie basismodules te onderscheiden. De eerste is LocalServer, en wordt gebruikt om complete webpagina's te cachen en offline te kunnen benaderen. De tweede module is de Database-module, voor het lokaal opslaan van data, en de laatste is de WorkerPool die wordt gebruikt om langdurige taken - zoals het synchroniseren van de database - asynchroon uit te kunnen voeren. Het programma wordt onder de New BSD-licentie uitgegeven, een licentie die weinig beperkingen stelt aan het gebruik van de software. Op de Gears-developerssite zijn tutorials en voorbeeldapplicaties te vinden.

De ontwikkeling van Gears zal waarschijnlijk zeer nauw gevolgd worden door Microsoft. Door het offline beschikbaar maken van zijn applicaties komt Google weer een stukje dichter bij de traditionele desktopmarkt van het bedrijf uit Redmond. Adobe heeft op zijn beurt juist aangekondigd de Gears-api's op te nemen in Apollo, een platform om met behulp van webtechnieken zoals Flash en Ajax een desktopapplicatie te ontwikkelen. Met de komst van technieken als Gears, Apollo, Microsofts Silverlight en JavaFX van Sun lijkt het er in ieder geval op dat de grens tussen online- en offlineapplicaties in te toekomst nog verder zal vervagen.