Beveiliging blu-ray delft ook het onderspit

Enkele dagen geleden bleek de beveiliging van hd-dvd-films omzeild te zijn door een anonieme hacker met als bijnaam Muslix64. Nu lijkt het erop dat de beveiliging van blu-ray-schijfjes hetzelfde lot is ondergaan, door dezelfde persoon.

Afgelopen donderdag werd op het Doom9-forum een topic geopend in een poging de aacs-beveiliging van blu-ray-discs te doorgronden en zo mogelijk te omzeilen. De film waar misbruik van is gemaakt is de blu-ray-versie van Lord of War en heeft een grootte van ruim 21,7GB op de originele schijf. Ondanks dat zowel hd-dvd als blu-ray gebruikmaken van aacs om te voorkomen dat films gekopieerd worden, lijkt het erop dat blu-ray-schijfjes moeilijker te kraken zijn. Een van de mogelijke redenen hiervoor is dat er maar één correcte sleutel is om het decoderen van data van het blauwe formaat te kunnen verwezenlijken, tegenover acht, elf of zelfs zestig sleutels bij hd-dvd. Daarbovenop komt het feit dat deze sleutel ook beter versleuteld blijkt te zijn dan wat bij de hd-dvd-sleutels het geval was.

Nog geen twee dagen na de start van het betreffende topic liet Muslix64 echter al het eerste bewijs van de blu-ray-kraak zien: een 7MB tellend .m2ts-bestand - af te spelen met onder andere VLC Media Player en Zoom Player - waar gedurende zeven seconden een copyrightmelding te zien is op een resolutie van 1920x1080. Volgens Muslix64 heeft hij dit voor elkaar gekregen zonder zelf enige blu-ray-hardware gebruikt te hebben, een andere gebruiker van het forum zou hem alleen enkele bestanden van de blu-ray-film en een memorydump hebben gestuurd. De methode die de anonieme hacker heeft toegepast omschrijft hij zelf als 'de data onder vuur nemen in plaats van de software aan te vallen'. Om de beruchte sleutel te achterhalen werd de data geanalyseerd, om eventuele patronen in de code te ontdekken. Het enige wat dan nog nodig is, aldus Muslix64, is een simpel programma die memorydumps kan analyseren tijdens het spelen van de film.

Fragment blu-ray-film Lord of War
Fragment uit het .m2ts-bestand, afkomstig van de blu-ray-film 'Lord of War'

Door Marco Hordijk

21-01-2007 • 11:37

123 Linkedin

Bron: Doom9

Lees meer

'BD+-beveiliging blu-ray gekraakt' Nieuws van 30 oktober 2007
Mpaa opent jacht op aacs-hack Nieuws van 1 maart 2007
Bedrijf slaat brug tussen dvd en hd-dvd Nieuws van 20 februari 2007
Sharp maakt blu-ray-recorders goedkoper Nieuws van 16 februari 2007
Sony bevestigt pornorestrictie blu-ray Nieuws van 22 januari 2007
Eerste geripte hd-dvd-film in omloop Nieuws van 16 januari 2007
Blu-ray claimt voorsprong op hd-dvd Nieuws van 10 januari 2007

Reacties (123)

123
123
64
27
9
36
Wijzig sortering
tegenwoordig heeft beveiliging bijna geen zin meer, het wordt bijna altijd weer binnen een paar weken gekraakt en dan huilen sony en microsoft weer omdat ze weer duizenden euro's hebben uitgegeven/weggegooid aan die beveiliging.
tegenwoordig heeft beveiliging bijna geen zin meer, het wordt bijna altijd weer binnen een paar weken gekraakt
Onzin!

De Capcom CPS-2 beveiliging hield ongeveer 14(!) jaar stand. CPS-2 was destijds 1 van de meest gebruikte arcade systems. In het begin hebben letterlijk 100'en Chinezen geprobeerd om de encryptie op de game cartridges te kraken, dit is nooit gelukt, zodat er in de Chinese arcades nooit bootlegs van CPS-2 games hebben gedraait (zoals wel met tig andere systemen is gebeurd).

Later heeft een gehele internet community zich hierop gestort, en slechts enkele weken geleden werd het voor 99% zeker hoe de encryptie in elkaar steekt.

Terwijl ik dit opschrijf wordt er nog geblogged over de laatste stukjes van het algortime waar men nu mee bezig is. Zeker voor (wiskundige) encryptie specialisten zijn dit zeer interesante blogs:

http://mamelife.blogspot.com/

Voor de liefhebbers:
http://en.wikipedia.org/wiki/Linear_cryptanalysis
http://en.wikipedia.org/wiki/Feistel_cipher
Arcade zijn niet voor de massa en niet voor iedereen toegankelijk.

Een van de vereiste van Blu-ray en HD-DVD was dat het afspeelbaar moest zijn op huis-tuin en keuken pc-'s. Dan gebruik je gewone programmeertaal om libraries te maken en af te spelen.
GPU's bakker passen hun hard- en software ook aan,
verder wordt ook nog eens alles digitaal doorgegeven. Op verschillende manieren kan de code worden achterhaald.

Er staan teveel belangen op het spel om de boel exclusief op een platform te laten draaien (HD-speler) waardoor er compromissen moeten worden gezocht. En dan gaat het fout.
Arcade zijn niet voor de massa en niet voor iedereen toegankelijk.
Half mee eens, je comment verderop klopt wel precies.

De apparatuur voor arcades zijn in principe gewoon voor iedereen toegankelijk. Een CPS-2 'board' is feitelijk niets meer dan 'gewoon' een console met een specificieke aansluiting voor monitor, power, en joysticks.

Elk klein eenmans snack-tentje opgezet in een gammel krotte hutje kon gewoon een CPS-2 kopen of huren en die aansluiten. Dit was (is) zeker niet voorbehouden aan grote gecertificeerde arcade centres. Vandaar ook de noodzaak voor die encryptie. In al die 100.000en kleine snack tentjes probeerde men natuurlijk gewoon de cartridge te copieren van de buren. Zeker chinezen zijn daar zeer inventief in.
Er staan teveel belangen op het spel om de boel exclusief op een platform te laten draaien (HD-speler) waardoor er compromissen moeten worden gezocht. En dan gaat het fout.
Inderdaad, dat is het grote verschil.

CPS-2 computers worden door 1 fabrikant gemaakt en geleverd, en dat is Capcom zelf. Een groot deel van de kracht zat hem er dan ook in dat de decryptie intern in de hardware (in de CPU!) gedaan werd. Omdat niemand anders een CPS-2 systeem mocht bouwen, en er zeker geen CPS-2 implementatie in software gedaan hoefte te worden, was de decryptie methode een stuk makkelijker geheim te houden.

De allereerste doorbraak in CPS-2 encryptie was dan ook toen ze zo dom waren om voor 1 game code te sharen tussen CPS-2 en een andere systeem wat geen encryptie had. Men kon toen de encrypted en un-encrypted gedeeltes vergelijken. Het algoritme zelf had men toen nog lang niet, maar effectief kon men vanaf toen content decrypten.
Dan is het toch eigenlijk zwakke encryptie als je van wat plaintext en ciphertext de sleutel kunt afleiden.
Nee, zo makkelijk was het nou ook weer niet. Heb je die blog postings doorgelezen waarvan ik boven de link gaf? Dit was slechts het eerste kiertje wat -uiteindelijk- leidde tot een methode waarmee men titel voor titel handmatig de ge-decrypte bytes kon stelen vanuit een echt systeem.

Men heeft hier allerminst een sleutel uit kunnen afleiden!

Daarnaast, voordat men op deze methode kwam zijn er ook nog jaren overheen gegaan. Dat is dus heel wat anders dan de genoemde enkele weken in de parent post. Daarnaast werkt de methode ook nog niet eens voor alle beschikbare cartridges.
Hier nog wat info van het CPS2 Decryption team : http://cps2shock.retrogames.com/wip.html

Het irritanste vind ik nog Capcom's manier van opslaan van de sleutel in "battery backed up RAM". Na 5 jaar is het batterijtje leeg en je sleutel weg (tenzij je er een batterijtje naast zet natuurlijk) en kun je je zooitje naar capcom sturen. ( aka Battery of death )
De allereerste doorbraak in CPS-2 encryptie was dan ook toen ze zo dom waren om voor 1 game code te sharen tussen CPS-2 en een andere systeem wat geen encryptie had. Men kon toen de encrypted en un-encrypted gedeeltes vergelijken. Het algoritme zelf had men toen nog lang niet, maar effectief kon men vanaf toen content decrypten.
Dan is het toch eigenlijk zwakke encryptie als je van wat plaintext en ciphertext de sleutel kunt afleiden.
Mischien moet ik het wat beter formuleren, de beveiligingen van sony/microsoft kosten echt een hoop geld en het wordt weer snel gekraakt, voorbeelden:

sony:
PSP -> zelfs de nieuwste firmware (3) is al gekraakt voor homebrew

blu-ray:
nu ook alweer gekraakt

microsoft:
Xbox 360:
je flash een andere firmware op je dvd drive en je kan ook weer gekopieerde spellen spelen

hd-dvd:
deze beveiliging is ook al snel weer gekraakt.

de gemidelde consument heeft nog geen baat bij hd/blu-ray
als dit weer standaard wordt dan zijn er allang weer handige programma's waarmee je dit kan kopieren. dus eigenlijk maakt die beveiliging niks uit omdat niemand nu toch nog een hd/blu-ray speler/brander heeft. als mensen dit hebben is er zo weer een handig programma'tje om dit te kopieren.
Het jammere van het gebruik van encryptie is dat intelectueel eigendom zo mogelijk ook verloren gaat als de hardware het begeeft. Games en Films vallen daar toch zeker ook onder.
Dat heet dan weer DRM en gaat om bestanden, niet om media.
Anoniem: 87832
@flowerp22 januari 2007 08:59
Dus pas een paar weken geleden is de beveiliging gekraakt? En dat terwijl de spelletjes al meer dan 5 jaar op emulators zijn te spelen... knap!
6 jaar geleden is er door middel van XOR tables een workaround gemaakt zodat er gespeeld kon worden. De beveiliging was niet gekraakt.

Voor het spelen maakt het niet uit op welke manier je dit doet, maar er is wel een verschil. Stel je voor dat je voor DVD's een dergelijke beveiliging had. Je zou dan voor elke DVD een XOR bestand van dezelfde grootte moeten downloaden om te kunnen kijken.

Ik had niet verwacht dat Nicola degene zou zijn die deze encryptie zou doorbreken. Als ik had moeten gokken had ik mijn centen op Aaron Giles gezet. Die heeft al meer encrypties gebroken.
Duizenden? Maak er maar miljoenen van!
Tientallen miljoenen, zelfs.
tegenwoordig heeft beveiliging bijna geen zin meer
Elke drempel heeft zijn nut. Gewoon al dat het niet triviaal te kopiëren is houdt heel wat minder technisch aangelegde mensen tegen van massaal te kopiëren (vergelijk met bijvoorbeeld muziek-casettes). Het blijft dus beperkt tot de criminele kringen.

Het is ook belangrijk voor het rechtssysteem. Als je iets niet op slot doet en het wordt gestolen kan je zelf veroordeeld worden voor uitlokking of nalatigheid. Wanneer echter een piratengroep een beveiliging gekraakt heeft en ze worden gevat kunnen ze die argumenten niet gebruiken.

Je hebt dus de plicht iets te beveiligen. En ookal is het in afdoenbare tijd kraakbaar, het heeft nog steeds groot nut.
Elke drempel heeft zijn nut. Gewoon al dat het niet triviaal te kopiëren is houdt heel wat minder technisch aangelegde mensen tegen van massaal te kopiëren (vergelijk met bijvoorbeeld muziek-casettes). Het blijft dus beperkt tot de criminele kringen.
O, ja? Een DVD copieren kan een gewone thuisgebruiker niet? DVD's worden alleen maar door criminelen gekopieerd? Je praat onzin en dat weet je net zo goed als ik.
Bovendien, volgens jouw redenatie is het dus goed dat degenen die het mogen kopieren dat niet kunnen (een kopie maken voor eigen gebruik mag), maar degenen die de daadwerkelijke schade aanrichten en er nog geld mee verdienen ook het wel kunnen? Met zo'n kromme gedachtengang moet je wel voor een platenmaatschappij werken.
Het is ook belangrijk voor het rechtssysteem. Als je iets niet op slot doet en het wordt gestolen kan je zelf veroordeeld worden voor uitlokking of nalatigheid.
Dat is ronduit bullshit. Je kunt NIET aangeklaagd worden voor uitlokking als je je auto/deur/DVD niet op slot doet. Net zo min kun je worden aangeklaagd voor nalatigheid als je je eigen auto niet op slot doet. Natuurlijk zou de eigenaar van een auto jou kunnen aanklagen als jij zijn auto leent/huurt/leased, hem zonder op slot te zetten achterlaat en de auto wordt vervolgens gestolen, maar dat is een heel ander verhaal. Tenslotte zullen de meeste verzekeringen eisen dat je je spullen goed op slot zet omdat ze anders niet uitkeren, maar dat je iets strafrechterlijks fout doet als je je auto niet op slot zet is een sprookje.
Daarnaast, het is toegestaan om een kopie te maken van auteursrechterlijk beschermd materiaal, dus het niet tegengaan "uitlokking" noemen is wederom een bijzonder kromme gedachtengang.
Je hebt dus de plicht iets te beveiligen. En ookal is het in afdoenbare tijd kraakbaar, het heeft nog steeds groot nut.
Er is maar 1 reden om beveiligingen aan te brengen en dat is het illegaal maken van de legale kopie voor eigen gebruik. Ook weer een bijzonder kromme regel, die via de DMCA in de VS inmiddels ook in de Nederlandse auteurswet terecht is gekomen: het is verboden om een beveiliging te kraken; wat natuurlijk volledige belachelijk is, omdat het zou betekenen dat als ik de sleutel van mijn voordeur kwijt ben, dat ik dan niet gerechtigd zou zijn mijn eigen voordeur open te breken.
Deze regel heeft 2 gevolgen:
1. De platen/film maatschappij ontneemt mij het recht op het maken van een kopie voor eigen gebruik en de crimineel die de illegale kopieen met tienduizenden tegelijk in omloop brengt - en dus toch al strafbaar was - zal zich er echt niks van aantrekken.
2. Het is voor mij wel legaal om een DVD te downloaden (want ik maak een kopie voor eigen gebruik, zonder een beveiliging te breken), maar het is niet legaal om een kopie te maken van de DVD die ik gekocht heb (want dan moet ik een beveiliging doorbreken). Waarom zou ik die DVD in de eerste plaats nog kopen dan?

Gelukkig heeft de Nederlandse wet nog 1 woordje extra: er staat namelijk dat het een "doeltreffende" beveiliging moet zijn. Een beveiliging die binnen enkele weken gekraakt is, zal geen enkele rechter "doeltreffend" noemen, denk ik.

Al met al, is het enige wat deze beveiligingen doen, de consument pesten die wel betaalt voor zijn muziek of films... Hoe stom kun je als bedrijf zijn?
Fiets niet op slot zetten € 25,00
Dat is een regel die alleen op speciaal daarvoor aangegeven plaatsen geldt:
http://www.ombase.nl/boetebase
Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Ik heb nog wat verder gezocht maar geen enkele verwijzing gevonden naar gemeenten die daadwerkelijk deze regel toepassen en waarom.
Je kunt wel veroordeeld worden voor het niet beveiligen van je eigen eigendom.

quote www.boetes.nl

Fiets niet op slot zetten € 25,00

Oftewel. Als je je eigen fiets niet op slot zet kan je veroordeeld worden tot het betalen van een boete van € 25,00. Het is in de Nederlandse Wet nu dus al mogelijk om iemand te veroordelen voor het bewust niet beveiligen van je eigen eigendom.
Anoniem: 104575
@jeroenr21 januari 2007 16:08
Die heb ik nooit hoeven betalen, elke keer als dat gebeurt is ie weg voor dat er enig blauw in de buurt geweest is :P
O, ja? Een DVD copieren kan een gewone thuisgebruiker niet?
Correct.
Hoe vaak ik wel niet van een normale huis tuin en keuken computeraar (beetje Outlooken, IE en MSN) de vraag krijg hoe je in hemelsnaam een DVD moet kopieren (en dat je ze er dan ook nog bij moet vertellen dat je naast het kopieren iets moet doen om het te laten passen op een DVDr).
De meest hebben echt geen idee hoe dat werkt hoor.
Je kunt niet altijd "geluk" hebben! :)
Google levert op:
Een 15 jarig meisje is beboet vanwege het niet op slot zetten van haar fiets.
Fiets niet op slot zetten in wetboek voor jongeren
IN het wetboek voor jongeren (officieel!)
In sommige plaatsen is het namelijk strafbaar om je fiets op straat te parkeren zonder hem op slot te zetten. Dat staat dan in de Algemene Plaatselijke Verordening. Dit is ook het geval in de plaats waar de oma van Ruben woont. Daarom krijgt Ruben een boete van 12,50 euro.
Politie doet het blijkbaar echt... de idioten...
Als je je eigen fiets niet op slot zet kan je veroordeeld worden tot het betalen van een boete van € 25,00.
Het staat op die site, maar is dat ook officieel? Ik zou dan wel eens de echte wettelijke text daarvan willen zien.

In welke omstandigheden geldt dit dan?

Stel ik fiets en laat wat op de grond vallen.
Ik stop, en loop terug om het op te rapen.
Die 2 seconden dat ik terug loop staat m'n fiets niet op slot.
Agent komt langs, observeert dat een fiets niet op slot staat en geeft mij een boete?

Ander voorbeeld,
Ik zet een fiets in mijn achtertuin (als ik die zou hebben ;)), en deze is niet op slot.
Ben ik nu strafbaar?

Of 1 stap verder:

Ik fiets, en m'n fiets heeft geen slot.
Ben ik nu al strafbaar?

Namelijk, ik zal ooit moeten stoppen om af te stappen. Dat hoeft niet perse op eigen terein te zijn. Ben ik nu ook al potentieel strafbaar?

Of 2 stappen verder:

Wat is de definitie van 'op slot'?

Stel ik zet m'n fiets neer, en knoop een touwtje om het achterwiel. Mijn 'sleutel' is een klein nagelschaartje, of nog belachelijker, mijn eigen kunde om de knoop te kunnen ontrafelen.

Geldt dit als 'op slot'? Ben ik nu niet strafbaar?
Klopt echt geen reet van hoor want dan is de politie in Den Haag nu toch echt zelf de wet aan het overtreden met die zogenaamde lokfietsen van hun...
ja, politieagenten lopen toch ook met vuurwapens over straat?
En mogen te hard en door rood rijden? (of worden er iig niet zomaar voor beboet)
En mogen je zomaar om je identificatie vragen?
Of je tot 24 uur vasthouden zonder heel goede reden?

Sinds wanneer hebben politieagenten even weinig rechten als andere burgers?
Anoniem: 70985
@jeroenr22 januari 2007 00:33
Je kan inderdaad een boete krijgen voor het niet op slot zetten van je fiets. Dit dient dan wel door de gemeente in de APV te zijn opgenomen en aangegeven te staan.

(sorry dubbelpost zag het te laat)
Een agent met een klein beetje eigenwaarde geeft natuurlijk geen boete als iemand zijn fiets niet op slot zet.
'Een agent met een klein beetje eigenwaarde'? Dat noemen wij een contradictio in terminus }>
Anoniem: 203812
@jeroenr23 januari 2007 17:12
En mogen je zomaar om je identificatie vragen?
Dat mag toch niet zonder reden?
ach kom. de enige reden dat die beveiliging erop zit is omdat Ze je willen dwingen bij elke formaatwisseling nieuwe media te kopen (
What does Hollywood want from Steve Jobs? For starters, more protection for their films. "His user rules just scare the heck out of us," one studio executive told me. Indeed, under Apple's video iPod digital-rights-management scheme, folks can share their flicks with as many as three other iPod users.
, Zie hier iets, met doorlink naar business week artikel)
tegenwoordig heeft beveiliging bijna geen zin meer,
De vraag is natuurlijk wat het doel van beveiligingen (tegenwoordig) is. Steeds vaker hoor je dat het gewoon een middel is om patenten in de techniek te stoppen zodat niet zomaar iedereen die techniek kan gebruiken en jij daar controle over kunt uitoefenen.
Of ze geven gewoon doodleuk niet toe dat het gekraakt is, zoals Microsoft dat met Vista deed. Ik had ze bewijs gestuurd en dan reageren ze ineens niet meer. Stelletje &*@#^$..

Anyway, andere bedrijven zoals Sony die kunnen ook nog hun kop in het zand steken.."There is no confirmation at all that blueray is cracked" terwijl de rest van de wereld wel beter weet.
tegenwoordig heeft beveiliging bijna geen zin meer,
Tsja.. dan heb jij vast de sloten van de deuren en de vergrendeling van de ramen van je huis ook maar verwijderd omdat het onkruid dat het dievengilde is toch niet vergaat? :Z
Anoniem: 136640
21 januari 2007 11:45
Kijk, dit hoor ik altijd graag. Dit betekend voor mij als consument een goedkopere toekomst betreft het kijken van films.
Ik neem aan dat je weet dat je geen consument bent. Je hebt immers niks gekocht.

Ik hoop wel dat dit eindelijk een doorbraak forceert in het starre gedrag van filmmaatschappijen en antipiracy bedrijven. Wie koopt er nu een film waar je eerst 10 minuten naar brein waarschuwingen moet kijken?

Verder is het voor nu een gunstige ontwikkeling omdat we hier in Nederland voorlopig nog niet op een normale manier aan HD content kunnen komen.

@Olaf van der Spek: De Van Dale zegt het volgende over consument:
(Iemand die een bepaald product koopt) en (gebruikt of verbruikt).
Wie koopt er nu een film waar je eerst 10 minuten naar brein waarschuwingen moet kijken?
100% mee eens. Ik koop en huur dikwijls DVDs, maar erger me groen en geel aan die non-skippable content in het begin.

Als ik nu mijn legaal gekochte film wil kijken, stop ik hem in mijn DVD speler, ga ondertussen even de afwas doen, ga naar de WC, en ruim het huis nog een beetje op, en als ik dan daar mee klaar ben zijn ongeveer die (@#^&*(#%&*(#%^&*(#%^&*(#%^#(*%&#& filmpjes afgelopen.

Het is -bijna- nog sneller om met een 20mbit verbinding en een goede server, de complete DVD ter plekke te downloaden, dan het schijfje in mijn DVD speler te stoppen en te wachten tot BREIN vind dat ik genoeg gebrainwashed ben om de film te mogen bekijken!

:( :( :( :( :(
Helemaal mee eens.
De gekochte DVD biedt vrijwel geen voordelen meer tov gedownloade DVD-ISO's.

• Een gekochte DVD heeft heel vaak een layer-wissel, en ik zie steeds vaker dat die gewoon precies op de helft van de data zit en niet in een rustige scene
• Gekochte DVD's hebben irritante filmpjes die duidelijk maken dat ik -als betalende klant- toch echt fout bezig ben, wanneer ik er ook maar aan denk om naar een kopie te gaan kijken.
• De gekochte DVDs kunnen veel makkelijker scheuren vanuit het midden bij het uit het hoesje halen
• Gekochte DVD's hebben vaak de meest onmogelijke hoesjes, terwijl de 14 euro-voor 100 stuks veel praktischer zijn.
• regio codering. Laatst had ik een (in NLse winkel gekochte) DVD met regio-code 1. Daardoor merkte ik dat ik dus vergeten was de regio-codering van mijn speler op 0 te zetten, maar hoeveel gewone consumenten weten hoe dat moet en of dat kan?

Het enige - en dan ook echt het enige- voordeel van gekochte DVD's is dat ze ook af te spelen zijn in de veel te dure DVD-spelers zoals van Bose enz.
Dat van die gescheurde DVD's lijkt me ook een beetje vergezocht, maar dat je dat van die regiocode "je eigen schuld vindt" kun je wel leuk vinden, maar ik weet zeker dat er een hoop mensen zijn die ook in het buitenland soms wel eens iets interessants zien liggen in de winkel, en dan echt niet denken aan: "Ow wacht... regio-codebeveiliging!".
Als je die dvd dan op je computer afspeelt en je hebt AnyDVD geinstalleerd worden deze (of toch de meesten) er automatisch uitgefilterd.
Het zou handig zijn mochten er toepassingen bestaan die dat soort van filmpjes er kunnen uithalen op een dvd speler. Of dat je zulke apps kunt installeren op een dvd speler :P
je vergeet het grootste voordeel van een legale DVD/bios, je steunt de filmstudio's zodat die geld hebben om nieuwe films te maken.

Ik geef de voorkeur aan Bios (je gaat echt helemaal in een film op).
maar dan wel een bios waar je niet vastgeplakt zit aan de vloer of stoel (cola, popcorn etc).
Ik vind dat de regiocodering WEL een goede argument is. Al helemaal als je de DVD in NL koopt, dan vind ik het niet kunnen dat die dan regio 1 is. Tenzij de verkoper goed aangeeft dat het een DVD is die alleen met DVD spelers uit USA gespeeld kan worden!

En ja, de bios is altijd wel leuk, maar ja dat heeft ook weer z'n nadelen: Dure popcorn/cola in vergelijking met thuis, geen pauze als je naar de wc moet, parkeer/vervoerskosten, etc.
Als ik nu mijn legaal gekochte film wil kijken, stop ik hem in mijn DVD speler, ga ondertussen even de afwas doen, ga naar de WC, en ruim het huis nog een beetje op
Jemig, zul jij een mooi schoon huis hebben zeg... :+
Gescheurde dvd's wanneer je ze uit hun hoesje haalt?
Je moet ze er ook met beleid uit halen, niet eruit scheuren... |:(
Ik heb nog nooit problemen gehad met de hoesjes die om een gekochte dvd zitten.
Dus dit klinkt mij als een 100% non argument en bullshit reden om maar niet te hoeven kopen....
Dat van de regio codering is je eigen stomme schuld dus ook een non argument...
Je enige goede argument is de layer wissel...

/Edit
Reactie @TD-er

Edit
Wat, iemand tegen z'n borst aangestuit?
Gossie........
je vergeet het grootste voordeel van een legale DVD/bios, je steunt de filmstudio's zodat die geld hebben om nieuwe films te maken
Kan wel zijn maar je steunt ook de copyrightmaffia zodat ze weer geld hebben om nog meer mensen aan te klagen cq websites te censureren
Of de lobbyisten zodat er nog meer onredelijke wetten doorgedrukt worden.
Of verder ontwikkeling van DRM troep.

Op de tweede plaats gaat er een groot deel naar de aburde inkomens van de pakjes aan de top en niet te vergeten veels te duur betaalde acteurs.
Dus ietsje minder mag ook wel.
je vergeet het grootste voordeel van een legale DVD/bios, je steunt de filmstudio's zodat die geld hebben om nieuwe films te maken.
Dat is ook wel zo, veel mensen willen echt wel betalen voor films en muziek, maar op het moment dat de platen/film maatschappijen je als eerlijke consument gaan lopen pesten met irritante beveiligingen, dan denk je wel 2 keer na.

Stel dat als je als je op de snelweg reed en je netjes aan de snelheid hield je elk uur aangehouden werd om vervolgens een preek van 5 minuten te krijgen hoe slecht het wel niet is om te hard te rijden en je bovendien, als je je netjes aan de snelheid houdt, niet naar elke locatie die je wilt zou kunnen rijden; terwijl als je te hard rijdt je deze nadelen niet zou hebben... dan zou toch niemand zich meer aan de snelheid houden.*

* Voor degenen die zeggen dat nu al niemand zich aan de snelheid houdt: let eens wat beter op op de snelweg, want dat is echt niet zo. Bovendien gaat het slechts om het voorbeeld: de platenmaatschappijen zijn de verkeerde mensen aan het pesten. Namelijk de klanten waar ze wel geld aan verdienen.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een dvd speler kopen waar je non skippable content wel kunt skippen. Op m'n oppo dv971h dvd speler zit gewoon een toets combinatie waarmee ik direct in het menu kom.
@ ShellGhost

Ik ben ontzettend zuinig op mijn DVD's en krassen zul je dus ook echt niet aantreffen op mijn DVDs (en CDs)
De probleem hoesjes zijn met name die vage dubbel-schijf-hoesjes met een harde binnenflap. Dus in plaats van de schijfjes op beide buitenkanten te zetten, willen ze daar links allerlei flutfoldertjes proppen en doen ze een hard-plastic flip-over.
Ik heb 2 DVD's die dus in het midden gescheurd zijn op deze manier (zaten al vanaf het begin gescheurd in de hoes volgens mij, nog wel afspeelbaar)
Dus dit klinkt mij als een 100% non argument en bullshit reden om maar niet te hoeven kopen....
Ach je mag wel komen kijken hoor, ruim 400 gekochte DVD-films en series (geen recordables dus) en zo'n 600 gekochte CD's.
Aantal recordables met films/series: ongeveer 20. (gemiddeld zo'n 4 per box)
Dan gaan ze de acteurs maar minder betalen. Die zullen niet beter presteren als ze meer betaald krijgen. Je hoeft geen $20.000.000,- te krijgen voor een paar maanden werk. Vervolgens nog een percentage van de omzet enz. enz.

Er zijn genoeg low-budget films gemaakt die beter zijn dan hele dure films. Special effects zijn leuk maar maken nog geen film (hoewel sommige films niet zonder kunnen). Je ziet tegenwoordige films die meer een arcade zijn dan een echt geacteerde films.
Wie koopt er nu een film waar je eerst 10 minuten naar brein waarschuwingen moet kijken?
Inderdaad! Nu kun je gewoon de waarschuwing van 7 MB downloaden i.p.v. naar de winkel te gaan! :+
Hij koopt de lege media (BR-R ?) en een brander! ;)
Ik neem aan dat je weet dat je geen consument bent. Je hebt immers niks gekocht.
Hij heeft het over consument, niet klant/koper. Consumptie van 'gratis' dingen lijkt me gewoon mogelijk.
Dus als je iets steelt in een winkel en gebruikt dan ben je ook een consument? Daar zullen winkeliers blij mee zijn.
Meer de algemene consument dan de consument van een specifiek product. Nu kan je nog wel vooruit met cd CD,DVD speler maar over 2 jaar dan zitten we al weer vast aan de volgende generatie. En dat is vervelend.
Verder is het voor nu een gunstige ontwikkeling omdat we hier in Nederland voorlopig nog niet op een normale manier aan HD content kunnen komen.
Volgens mij lagen ze laatst al in de schappen bij de MM? BD-DVD disks / films.
En het zijn mensen zoals jij die ervoor zorgen dat creativiteit niet langer aan de bak komt. Tegenwoordig hebben filmmakers het al niet gemakkelijk meer. We zien meer en meer sequels op beproefde concepten en nieuwe zaken krijgen geen kans niet meer omdat ze toch te weinig opbrengen.
filmmakers het al niet gemakkelijk meer.
Ja die rijden in een fiat 500 en leven in een doos onder een brug.

Hou toch eens op, zolang er nog miljoenen per film per acteur aan verdient wordt hebben ze het helemaal niet slecht.
Volgens mij draai jij oorzaak en gevolg om. Volgens mij was het grote graaien eerder dan het grootschalig illegaal kopiëren.

Jong aanstormend talent wordt uitgeknepen als een tube tandpasta. Een kennis van mij kreeg nog niet zo lang geleden een aanbieding vanuit een Joop van den Ende productie. Hij kon auditie doen voor een show. Als hij aangenomen werd dan verdiende hij iets van 100 euro netto per optreden. Ex. reiskosten en met 1 bord eten. voor bijna een hele dag werken.

Er zijn diverse blogs en verhalen uit zowel de film als muziek industrie. Artiesten/actrices die met de producer naar bed moeten om aan de bak te komen (Pamela Anderson, Kate Bush, Tori Amos). Wurgcontracten (Hans Dulfer pas nog). Bands die na hun eerste succesvolle album nog een album MOETEN uitbrengen om de schulden van de eerste af te betalen.

Je hebt de serie Serenity (van de maker van Buffy) als voorbeeld. Het was een relatief dure serie. Daarom hebben ze de serie tegenover een blockbuster geprogrammeerd en de eerste 7 afleveringen in een willekeurige volgorde uitgezonden zodat er geen touw aan vast te knopen was. Na die 7 afleveringen zeiden ze: "Zie je wel, het wordt niks." en werd de stekker er uit getrokken.

De creativiteit is dood omdat het niet gegarandeerd het snelle geld oplevert voor de clubs die er alleen nog maar zitten voor het snelle geld. Niks niet durven investeren, gewoon niet willen.
Lees eens alles wat ik schrijf. Je hebt de grote blockbusters, de rijke acteurs. Allemaal beproefde concepten die steeds opnieuw en opnieuw terugkomen. alle concepten worden steeds uitgemolken. Maar voor innovatie en creativiteit is amper plaats. De alternatieve film krijgt steeds minder kansen. Je ziet hetzelfde bij muziek. Een Robbie Williams pakt miljoenen maar een kleine artiest moet maar zien dat hij rondkomt. Games zijn net hetzelfde, altijd maar weer beproefde concepten, innovatie is vaak ver zoek. Waarom? De winsten dalen en men ziet liever zaken komen waarvan ze weten dat ze een publiek trekken dan dat men nog risicos neemt.
Dan heb je het over grote Hollywoodproducties, maar er is meer dan dat, véél meer. In Europa, en elders in de wereld waarschijnlijk ook, is het helemaal niet zo evident dat een filmproductie winst maakt, of zelfs z'n onkosten terugverdiend. En de grote bedragen die jij noemt die acteurs, regisseurs, producers, ... verdienen klinken misschien gigantisch, maar dat verdienen ze ook weer niet op een maandje he. Met één film kunnen acteurs makkelijk een jaartje zoet zijn en producers/regisseurs zelfs drie jaar of meer...

Desalniettemin ben ik ook niet bepaald te vinden voor zware beveiligingen, ik wil met de film die heb gekocht (lees wel: gekocht) doen wat ik wil. Dus dit soort nieuwsberichten maakt mij wel gelukkig :)
@blokker_1999

Jij noemt nu Robbie Williams maar wat die de laatste tijd uitpoept is idd dogshit zoals de zanger van Oasis het laatst noemde. Rudebox is z'n slechtste album ooit, Robbie is lui geworden van al het geld dat ie bij mekaar geblerd heeft...
Je hebt de serie Serenity (van de maker van Buffy) als voorbeeld. Het was een relatief dure serie. Daarom ...
Bedoel je niet Firefly ? ;) Serenity was de film.
Gelieve Tori Amos en Kate Bush niet meer te beledigen.
goed punt, maar ik weet weinig plekken bij mij in de buurt waar ik underground muziek of films kan kopen, ik weet echter tientalle sites waar ik het kan downloaden.

en als je het op internet wilt kopen heb je meestal minstens 5 euro shipping costs aan je broek omdat het uit de VS of Japan moet komen... (in mijn geval)
Jij bent dus 1 van die domme personen die geen weet heeft hoe de industrie in elkaar steekt.. Ik hoop dat je snel werkloos wordt en nooit meer aan de bak komt, want dat verdien je...

Het aantal acteurs dat miljoenen per film verdient is bijna met 2 handen te tellen.. En die blockbusters die veel geld in het laatje brengen zorgen ervoor dat andere films die verlies draaien toch gemaakt kunnen worden.. maarja normaal nadenken is blijkbaar te moeilijk voor figuren als jij..
Tsssk, Tsssk. Ik zou bijna zeggen dat dit een troll is. ;)

Een goede film haalt de productiekosten er al ruim uit in de bioscoop. Uitbrengen op video/dvd is alleen een leuk extra zakcentje.

Films worden zo verschrikkelijk duur door buitensporig hoge gages van acteurs en alle andere bloedzuigers in die tak van sport.

Volgens mij gaat het al lang niet meer over creativiteit in de filmwereld. Alleen nog over macht en pecunia,
Correct me if I'm wrong here maar de meeste mensen die een film van het internet plukken zijn vaak ook diegene die net daarom *NIET* naar de bios gaan om die film nogmaals te kijken .... ;)
Wellicht wordt het dan eens tijd dat er iets wordt gedaan aan die belachelijk astronomisch hoge salarissen van acteurs. Ik bedoel, laten we wel wezen, een salaris van 10 miljoen per acteur PER FILM is toch bezopen? Een normaal bovenmodaal mens verdient dat nog niet in zijn hele leven. Moet ik daarvoor zo'n hoge prijs voor DVD's en muziek-CD's betalen? Nee hoor, ik heb totaal geen medelijden met de filmmaatschappijen. Trouwens, laten ze om te beginnen films en DVD's maar eens wereldwijd gelijktijdig uitbrengen. Waarom moet Europa altijd maandenlang wachten op de release van een nieuwe film of DVD i.v.t. de USA?

Trouwens, een film die ik echt de moeite waard vind koop ik toch wel origineel na hem eerst gedownload te hebben, zelfde geldt voor muziek.
Tot zover de beveiligingen, nog ff een paar maandjes wachten op werkende titels en de verkoop van schrijvers en blanco dragers zalgoed van de grond komen!

Soms vraag je je af of er niet een partij achter zit die er belang bij heeft zoveel mogelijk schrijvers en schijfjes te verkopen }>
Anoniem: 13295
@twooggy21 januari 2007 12:26
Ehmmm, paar maandjes? Hooguit 'n paar dagen, aangezien er nu ook al volop HD DVD rips te downloaden zijn :) Jammer alleen dat 't tot nog toe nog niet gelukt is om de DD+ audio te converteren. Nu worden er bij de HD DVD rips audio tracks van (R1) DVD's gesynced. Mission Imposible III is nu bijvoorbeeld in x264 720P te downloaden.
Het probleem met dit soort toepassingen is gewoon dat de gebruiker op een of andere manier de sleutel tot het decoderen moet hebben, omdat ie anders de file niet af kan spelen. Dus het is meer een zoektocht naar "waar staat de sleutel" dan naar "waar zit een lek in de encryptie".

En daarmee is het eigenlijk gewoon tijdverspilling geweest om er zo vreselijk veel tijd en geld in te steken om de hardware en software hier op aan te passen. Daarnaast is het natuurlijk extra vervelend voor de gebruiker omdat ie om legitiem bezig te zijn ineens allemaal nieuwe hardware lijkt te moeten kopen, waar je bij dvd gewoon nog je "oude" hardware kon gebruiken tijdens de introductie. Ikzelf heb bijv wel een monitor aan mijn pc die full-hd aan kan, maar geen hdmi-aansluiting heeft. En die was ik nog niet van plan te vervangen...
Tja, maar waarom moet hd content dan ook zo nodig op computers af worden gespeeld? Dit is toch bedoelt om relaxed op de bank een filmpje op je tv te kunnen kijken.
Omdat je een computer gebruikt als mediasysteempje, bijvoorbeeld?
Waarom? Omdat het kan misschien? En omdat men het wil misschien? Wie is de producent om mij voor te schrijven hoe, waar, wanneer, onder welke omstandigheden en van welke apparatuur ik mijn films wil en kan bekijken?
Wie is de producent om mij voor te schrijven hoe ... mijn films wil en kan bekijken?
Wel hij is de producent. Het is niet jouw film maar zijn film. Jij hebt een licentie om die film onder zijn voorwaarden te kunnen bekijken.
En voor het rondkrijgen van die beveiligingen zijn de formaten dan zo lang uitgesteld...
Ik denk dat die persoon, na het kraken van 2 erg belangrijke beveiligingen zich liever annoniem wil houden. Blue Ray en HD DVD zijn beide formaten die nog tientallen jaren zullen meegaan, en ze zijn nog niet eens goed verkrijgbaar, dus met deze hack zal de industrie erg in zijn maar zitten. Misschien is het DVD John wel, maar nu onder een andere naam :)
BR/HD-DVD John?
* pietje63 hoopt dat er snel programma's als "blue-ray to dvd" en "hd-dvd to dvd" komen.

Maar serieus, het ziet er dus weer naar uit dat het kopiëren van deze dingen straks even makkelijk wordt als het kopiëren van dvd's nu is. Natuurlijk is het maken van een onkraakbare beveiliging niet mogelijk, maar het moet toch wel wat moeilijker gemaakt kunnen worden?

Op game-consoles kun je ook niet zomaar gekopieerde spellen afsprelen, tenzij je hem gemod hebt, waarom passen ze zoiets niet toe in dvd-spelers? Daarmee hou je toch heeel veel mense tegen van het gebruik van illegale kopies.

Ik klink nu misschien als een morraalridder, maar het nadeel van het zo makkelijk kunnen downloaden is wel dat de "lol van het kopen" en de "coolheid van het hebben" van dvd's sterk achteruit gaat als je weet dat iedereen ze zo kan downloaden.
waarom passen ze zoiets niet toe in dvd-spelers?
Er is maar een Xbox 360 en maar een PlayStation 3. Er zijn talloze fabrikanten van DVD/BD/HD-DVD hardware spelers en er zijn software spelers. De software spelers zijn een erg zwak punt omdat die eenvoudiger te reverse engeneeren zijn.
En in mijn hoofd waren software-spelers dan ook geen optie.
Op game-consoles kun je ook niet zomaar gekopieerde spellen afsprelen, tenzij je hem gemod hebt, waarom passen ze zoiets niet toe in dvd-spelers? Daarmee hou je toch heeel veel mense tegen van het gebruik van illegale kopies.
bij de xbox360 hoef je alleen de dvd-drive even aan je PC te hangen en er een andere firmware op te flashen en klaar ben je.

zo'n beveiliging zal het dus ook niet lang uithouden.
en er is nogsteeds maar een iemand nodig met een blu-ray of hd-dvd drive in zijn PC met de 'goede' firmware om die films op internet te krijgen.
Anoniem: 201059
@pietje6321 januari 2007 12:13
Of blue-ray to hd-dvd of hd-dvd to blue-ray :P
doe mij maar [x] to hd-divx
Is dit niet fake? Het is namelijk niet 'violater' maar 'violator'. Of staat het echt verkeerd op de disc? :?
Volgens wat ik op dictionary.com kan vinden kan het zowel met e als met o.

Edit: in sommige woordenboeken komt het voor (Merriam-Webster, Interglot) en in anderen (MSN/Encarta, Cambridge) dan weer niet.
Tja, als ik het kon kraken dan zou ik ook niet die vervloekte copyright notice als demo genomen hebben, maar een stuk blueray film (of waarom niet een hele). Die copyright notice is wel erg gemakkelijk na te maken. Misschien is mulix64 wel gewoon een musli-terrorist en een dikke neppert.
Ik had het eigenlijk niet zo snel verwacht van Blu-ray door hun geavanceerdere beveiliging.
behalve dat ze soms iets strenger zijn, is de beveiliging van blu-ray niet wezenlijk anders als die van HD-dvd.
Software players maken dit soort cracks eenvoudig; tijdens het afspelen werden memory dumps gemaakt. Dat is dus precies wat Microsoft met NGSB computing onmogelijk wil zien te maken, dat een applicatie het geheugen van een andere applicatie kan uitlezen. Windows Vista 64 bits editie moet dat gaan bieden, samen met hardware ondersteuning. Tegen de tijd dat dat allemaal ingevoerd is krijgen we waarschijnlijk ook al snel mod-chips voor de PC.
Goed, en als Vista 64bit dat al gaat bieden, dan hebben
we altijd nog andere besturings systemen die dit niet
gaan ondersteunen. dus schieten ze er niets mee op.
waarvoor dan ook geen player zal uitkomen ...
lees is wat er in het artikel staat:
'De methode die de anonieme hacker heeft toegepast omschrijft hij zelf als 'de data onder vuur nemen in plaats van de software aan te vallen'.'
Nóg een reden om voorlopig niet over te stappen naar Vista :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee