Rsi-klachten bij 70 procent studenten

Circa 70 procent van de scholieren en studenten die een mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen, heeft wel eens last van rsi-achtige klachten. Een meerderheid van 55 procent heeft dat in beperkte mate; de overige 15 procent meldt veel last te hebben.

rsi-oefeningen Het onderzoek is door de Radboud Universiteit uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en de resultaten zijn naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling ervan was om een beeld te krijgen van de omvang van de problematiek en de bewustwording ervan op onderwijsinstellingen te vergroten. Onderwijsinstellingen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de leerlingen en studenten, zo benadrukt het ministerie. Verder wordt gewezen op het belang van een goede zithouding en wordt het gebruik van software aangeraden die gebruikers eraan herinnert om pauzes te nemen. Opvallend genoeg zijn juist dit soort programma's onlangs onderzocht en nutteloos bevonden. Onderzoeker dr. Harm Slijper van het Erasmus MC stelt dat ze zelfs contraproductief zijn: 'Niets is erger dan niet te mogen werken, wanneer je wél wil. Daar raak je gestrest van.'

Mbo'ers, hbo'ers en studenten op universiteiten brengen gemiddeld ongeveer vier en een half uur per dag achter de computer door. Daarvan wordt anderhalf uur aan de studie besteed; de rest is privégebruik, wat dan ook als belangrijke medeoorzaak gezien mag worden van de klachten. Vooral aan het eind van de studie nemen de klachten toe als er meer opdrachten uitgevoerd moeten worden en er aan scripties wordt gewerkt. Hoge eisen en verwachtingen leiden daarbij tot extra stress, wat de problemen verder in de hand werkt. Bij alle studierichtingen komen klachten voor, maar er zijn enkele uitschieters, met name bij de studie industrieel ontwerpen en bij informaticagerelateerde richtingen.

Door Mick de Neeve

17-01-2007 • 10:02

131

Bron: Ministerie SZW

Reacties (131)

131
131
35
9
4
86
Wijzig sortering
Lijkt me dit niet een beetje overdreven veel? Ik hoor mede-studenten er vrijwel nooit over klagen :?
zelf heb ik er eigenlijk ook nooit last van.
Lijkt me dat het komt door deze zin:
heeft wel eens last van rsi-achtige klachten
dus als je ooit beetje last van je nek/shouder/elleboog/pols hebt kan het er al onder vallen.
Het onderzoek wordt zoals gewoonlijk weer schokkender gepresenteerd dan het is :)

Op universiteit waar ik studeer zijn de werkomgevingen wel goed ingericht in ieder geval :)
schokkender neer gezet dan het is?

Ik heb zelf last van rsi achtige klachten. Pijnloos surfen of muizen doe ik al 5 jaar niet meer en voel mijn hand altijd klam en moe aan. Mijn muishand is ook kouder dan mijn linkerhand.

Ik vind dit wel zorgwekkend omdat in de toekomst steeds meer gebruik van gemaakt zal worden en ook de pc op de basisscholen aan het inburgeren is, steeds jonger kom je dus al in aanraking met eventueel deze klachten.

Ook de werkhouding kan RSI niet voorkomen. Als je lang in excel werkt krijg ik met welke muis dan ook RSI pijnen, dan moet ik echt stoppen.

Ik geloof best dat 70% deze klachten heeft en vaak zal dit toenemen op het werk door : " slechte" muizen; tweakers gebruiken zonder meer muizen van 40+ euro, maar het werk zal muizen van 10 pleuro naast de desktop hebben.

Ik heb zo'n ergonomisch golvend TB van logitech, maar mijn werk geeft van die oude vieze dell planken waarbij mijn polsen al stijf zijn na een mailtje typen.

Op school geld hetzelfde, om over de laptop keyboards nog mar niet te spreken. Minder op de pc, meer in de praktijk ben ik sowieso fan van: meer presentatie's, echte werkstukken (dus niet dat getyp, maar creativiteit) doet meer wonderen dan ellelange verslagen typen.

Hoewel ik geen hevige pijnen/tintelingen heb werk ik al 5 jaar met een " rotgevoel" in mijn achterhoofd. Op mijn stage is de werkhouding niet zoals ik het gewend ben thuis (zit thuis gemiddeld 5 a 6 uur achter, naast stage die mij vaak 7 uur kost) maar neem het voorlief. Ik neem tegenwoordig wel pauze's, maar op momenten dat IK het wel en niet zo'n achterlijk programma.
relax,

had zelf ook erg veel last van RSI. Heb het echter met behulp van een anti-rsi cursus van de het gezondheidscentrum van de TU-Deflt een stuk beter beheersbaar gekregen.

Ik ben nu net klaar met afstuderen en heb de afgelopen periode dan ook erg veel achter de PC gezeten. Na zo'n dag hard werken voel je idd wel wat stijfjes, en aan het eind van de week erg stijf. Zaterdag gewoon lekker relaxen en dan is het zondag weer over.

1.
Niets is slechter voor je dan achter de pc zitten met in je achterhoofd "hiervan krijg ik pijn in mijn hand/schouder/nek/etc".
Door je te realiseren dat de eerste klachten feitelijk niets anders zijn dan spierpijn (ophoping van afvalstoffen) en vanzelf weer over gaan als je het maar rust gunt (12 a 24 uur moet voldoende zijn). Er is niets blijvends en je gaat er niet dood van. Geeft je al een stuk relaxtere houding.

2.
De truck lag bij mij vooral in het ontspannen als je niet achter de computer zit. Let op je schouders. Ik zie bij heel veel mensen dat ze hun schouders opgetrokken houden, ook als ze niet aan het typen zijn maar gewoon in de trein zitten of zo. Niet doen! Gewoon rustig omlaag laten hangen. Desnoods even voorovergebogen met een hand tegen de
muur leunen en de andere arm losjes omlaag laten bungelen om te ontspannen.

3.
Genoeg pauze nemen. Vooal de hele korte pauzes tussendoor zijn erg goed. Gewoon na tien zinnen even drie seconden je schouders weer recht zetten en je armen ontspannen. <<3s-break>> Kun je intussen even nadenken over de volgende zin die je gaat schijven :-).

4. Ik heb ook lopen spelen met verschillende soorten toetsenborden e.d. Duurder is niet beter. Zo'n ergonomisch toetsenbord typt idd heel erg lekker, maar het is maar net wat je lekker vindt. Zo muis ik bijvoorbeeld met een logitec pilot wheel optical die ik vier jaar geleden voor 5 euro in Singapore gekocht heb. Als je die open schroef dan zit er een stukje staal in om het geheel wat zwaarder aan te laten voelen. Ik vond het erg fijn om dat stukje te verwijderen om zo een lichtere muis te krijgen. Mijn tablet is tegenwoordig in gebruik bij mijn buurman (niet zo handig met GTA-en :-) ).

hoop dat je er wat aan hebt!

ps: de term RSI is medisch niet meer in gebruik. De aandoening heet tegenwoordig ANS wat staat voor "Arms, neck and shoulders".

disclaimer: mijn opmerking dat klachten vanzelf weer over gaan geldt alleen voor licht klachten. Als je "te ver" door gaat wordt het wel ernstig. Volgens mij moet je dan echter wel errug ver gaan wil het zo ver komen.
RSI hangt ook samen met stress, een van de rededen waarom de pauzeprogrammaatjes achterlijk zijn. Ze veroorzaken stress en maken je daardoor gevoeliger voor RSI, in plaats van het te verhelpen.

Pauze nemen is op zich zo slecht niet, maar doe dat dan als je zelf net iets afgerond hebt, als je ergens even niet uitkomt of om wat voor reden dan ook er even een soort natuurlijke pauze valt.

Zelf heb ik nog nooit RSI-klachten gehad, niets wat er op lijkt zelf. En dat terwijl ik toch sinds minstens mijn 6e de afgelopen 15 jaar meerdere uren per dag achter de computer zit. Volgens sommigen heb ik de meest on-ergonomische houding van mijn handen op het toetsenbord, ik doe niet aan rare ronde keyboards en dergelijke, en toch heb ik nergens last van. Dus de invloed van dat soort dingen is ook maar relatief. Of zou ik immuniteit tegen RSI hebben ontwikkeld? Of misschien toch door het feit dat ik amper gestressed te krijgen ben?
Ik heb zo'n ergonomisch golvend TB van logitech, maar mijn werk geeft van die oude vieze dell planken waarbij mijn polsen al stijf zijn na een mailtje typen.
Dan zou ik tegen je baas zeggen dat ie toch maar eens rap moet zorgen voor een ergonomisch plankje. Hier kan iedereen aangeven wat ie graag wil. Toetsenbord - recht, ergonomisch, op z'n kop - als je liever een trackball gebruikt ipv een muis geen probleem. Ik vind dit ook niet meer dan normaal. Je werkt zoveel uren per dag. Daarbij arbotechnisch kan hij het zich niet veroorloven om hier geen gehoor aan te geven.
Merk speelt niet de grootste rol in wat een goede muis is, het gaat er vooral om dat de muis goed in jouw hand ligt. Niet te groot maar vooral niet te klein, laptopmuisjes zijn net zo slecht in gebruik als het touchpad. En aangezien niemand dezelfde hand heeft is de muis ook voor iedereen verschillend. Omdat ik zelf nogal groote handen heb vind ik de meeste logitechs voor mij te klein, ik ga dan ook een speciale XXL muis aanschaffen.
Anoniem: 175233 @Seesar17 januari 2007 16:56
Nou... een goede anti-RSI muis ligt niet precies goed in de hand. Tenminste niet in de zin dat hij mooi voor de hand gevormd. En dat is juist waarom die simpele platte logitech muizen zo goed zijn.

Voor grote bewegingen grijp je die met de palm van je hand. Voor nauwkeurig werk heb je 'm voornamelijk tussen duim en pink beet.

En dat is dus goed, want daarmee wissel je de houding van je hand af, en daarmee voorkom je dus RSI.

Die speciaal super naar de hand gevormde muizen zijn juist heel slecht, aangezien je daar slechts 1 vaste houding gebruikt voor het muizen.
Anoniem: 82404 @Seesar17 januari 2007 11:24
Pauze nemen is op zich zo slecht niet, maar doe dat dan als je zelf net iets afgerond hebt, als je ergens even niet uitkomt of om wat voor reden dan ook er even een soort natuurlijke pauze valt.
Rookpauzes zijn zen :+
Ik geloof best dat 70% deze klachten heeft en vaak zal dit toenemen op het werk door : " slechte" muizen; tweakers gebruiken zonder meer muizen van 40+ euro, maar het werk zal muizen van 10 pleuro naast de desktop hebben.
Het is best rottig als dat zo is geregeld op jouw werkplek, en ik zou er dan ook echt even over praten met je manager. Want de kosten van een dure muis wegen nooit op tegen de kosten als het compleet mis gaat doordat je een goedkope rsi opwekkend beestje hebt.

Ik heb zelf hier gelukkig een hele fijne mx-laser muis van Logitech, maar mocht van de heren management ook gewoon zelf mijn set uitzoeken. Ik moet er toch dagelijks mee werken, en dan moet het gewoon goed spul zijn! Dat vinden zij gelukkig ook. Mijn ervaring is dat dat bij de meeste bedrijven niet veel anders is. (althans, binnen de IT-sector).
Je hebt zeker wel gelijk, maar houdt er aub rekening mee dat niet iedereen in Signapore komt. Probeer hier maar eens een logitech optical voor 5 euro te scoren, succes.
Anoniem: 96159 @Seesar17 januari 2007 12:02
Ik werk alleen maar met standaard logitech wheel muizen. Die kosten hier ook niet echt veel, max 20 euro, en als je een oem op de kop kunt tikken zit je al dicht bij de 10 aan :)
Anoniem: 145126 @Seesar17 januari 2007 12:51
Ik mocht op mijn werk ook zelf kiezen welke muis enzo ik wil en ik doe detachering. Dus ik neem mijn trackball altijd mee naar de klant. Toetsenbord heb ik zelf weinig eisen aan, ik vind die Dell planken van tegenwoordig best goed. (Die zwarte slimlines).

Maar even als reactie op je verhaaltje van computers op basisscholen. Ik weet niet of hier al enige vorm van studie naar is verricht, maar zelf ben ik ook vanaf zeer jonge leeftijd al bezig met computers en heb nu eigenlijk maar weinig RSI klachten, misschien is het mogelijk dat je lichaam eraan wend als je op jonge leeftijd begint? Ik heb hier nog nooit iets over gelezen.

Dat we daarom maar klakkeloos op iedere basisschool pcs neer moeten gaan zetten wil ik niet direct zeggen, maar zoals je aangeeft zullen computers in toenemende mate een belangrijke rol gaan spelen dus het is zeker handig om verder onderzoek naar de oorzaken en mogelijke voorkomingen van RSI te doen. Wellicht nieuwe tools als muizen met je hersens via gedachtengolven ofzo.
Ik heb zo'n ergonomisch golvend TB van logitech, maar mijn werk geeft van die oude vieze dell planken waarbij mijn polsen al stijf zijn na een mailtje typen.
Een ergonomisch toetsenbord kost je een paar tientjes, je zou er ook zelf een kunnen aanschaffen. Je gezondheid is zo'n kleine investering wel waard, dunkt me.
Mijn muishand is ook kouder dan mijn linkerhand.
Bij simpele muizen heb ik dara ook last van... een muis die voro de juiste bolling van de hand zorgt moet dat vorokomen. Met de juiste muis heb ik nooit meer koude handen.
@Seesar
schokkender neer gezet dan het is?
Ja, er wordt gedaan alsof 70% al serieuze klachten heeft, en dat is niet zo. (zie ook de reacties van anderen die meegedaan hebben aan het onderzoek die bevestiging dat de vraagstelling erg slecht was. Een keer spierpijn hebben is géén rsi-achtige klacht)
Ook de werkhouding kan RSI niet voorkomen. Als je lang in excel werkt krijg ik met welke muis dan ook RSI pijnen, dan moet ik echt stoppen.
Werkhouding kan RSI wel degelijk voorkomen. Maar als je eenmaal RSI hebt, dan is het grotendeels te laat. Dan kan de werkhouding de klachten niet meer voorkomen. (hoogstens de snelheid waarmee ze optreden wat vertrage)

Zo te horen heb jij al een vorm van RSI.

Overigens is er dan een "werkhouding" die de belasting van je pols met 50% kan verminderen. De meest effectieve maatregel tegen een muisarm: wissel af met je andere arm.
Geen enkel ander anti-rsi middel heeft zoveel effect.
Ook de werkhouding kan RSI niet voorkomen. Als je lang in excel werkt krijg ik met welke muis dan ook RSI pijnen, dan moet ik echt stoppen.
Ooit aan gedacht om wat minder te klikken en wat meer gebruik te gaan maken van shortcuts ? Mischien is het ook een goed idee voor jou om eens wat meer ontspannen achter je pc plaats te nemen. Hetgeen wat een hoop mensen ook niet doen is, zodra je klaar bent met de muis, om hem los te laten en je hand/arm in een wat natuurlijkere positie te leggen. Scrollen met het keyboard kan ook dmv de pijltjes toetsen ipv de scroll button van de muis.

Met deze regels in het achterhoofd scheelt het een hoop klachten.

Anders zou ik je een trackball aanraden, dat heeft erg goed geholpen bij mijn vader.
Ik ga volledig akkoord. Op de universiteit hadden wij werkjes programmeren die in team gemaakt moesten worden. Inderdaad, op van die oude dell-toetsenborden. De stoelen waren gewone goedkope stoeltjes; gelukkig nog wel met stoffen zitvlak en rugsteun.
Maar ik ben blij dat ik maar 8u per week dit werk moest doen; anders had ik zeker ook last gekregen van pijn in mijn nek.
Dit klinkt erg herkenbaar. Zelf heb ik als student al 6 jaar RSI klachten. Ik heb het voornamelijk gekregen door een Logitec trackball van toendertijd Fl 150,-. Denk je duur en dus goed te zitten, mooi niet! Mijn Mensendieck therapeut vond het nog verwonderlijk dat het zo lang duurde! Sindsdien teruggegaan naar een muis in combinatie met een Wacom tablet. Maak ik al jaren met veel plezier gebruik van.

Overigens kan ik ook melden dat een zwaar typent toetsenboard negatieve effecten kan hebben, zelfs de stand van het toetsenboard maakt uit!

Waar ik me op mijn school/opleiding behoorlijk aan geërgerd heb is dat er toen ik begon totaal geen instructie werd gegeven over hoe je een muisarm moest voorkomen. Werkplekken waren voor 50-75% slecht ingericht (niet in hoogte verstelbare bureau stoelen, monitoren te laag, monitoren te dicht of te ver van de ogen vandaan. En het ergste van alles, el cheapo muizen met nog een muisbal. Als je vlak voor een deadline zit en de muis is van binnen vuil, dan slaat de stress nog eens vele malen harder toe als hij regelmatig begint te haperen. Het aller ergste, tegen het jatten van die ballen hebben ze het ringetje dichtgelijmd.

Het vervelendste van dit alles, je ziet je toekomst zowat in elkaar storten als je veel met een computer moet werken in je vakgebied. Aanpassingen zijn er wel, maar zelfs werken met een Wacom tablet is niet heilig. Na een paar jaar zijn mijn klachten van mijn polsen/onderarm naar mijn schouder/nek getrokken. Inmiddels doe ik aan wandklimmen, een sport die ik iedereen die RSI klachten heeft kan aanraden. Overleg wel eerst met je behandellend arts of het in het stadium waarin je verkeerd verstandig is om er mee te beginnen.

Overigens zullen veel mensen hun klachten niet openlijk bespreken waardoor het lijkt alsof niet veel mensen RSI klachten hebben. Maar als je er op door gaat vragen hebben een hoop mensen wel eens een pijntje ergens van vingers tot aan nek gevoeld bij het werken achter een computer. Ze zullen veelal wel weer snel weggetrokken zijn, maar het zou in ieder geval een waarschuwing moeten zijn om toch voorzichtiger te werk moeten gaan.
Bij alle studierichtingen komen klachten voor, maar er zijn enkele uitschieters, met name bij de studie industrieel ontwerpen en bij informaticagerelateerde richtingen.
* jules meldt Industrieel Product Ontwerpen student te zijn. Goh....
Anoniem: 87832 @YakuzA17 januari 2007 13:14
Ik heb ook wel eens last van een stijfe arm, dat heb ik ook wel eens na het sporten.

Muizen/types is welliswaar geen zware inspanning, maar het blijven wél bewegende spieren, en dus zal je daar ook wat van merken.

RSI is als die klachten niet overgaan als je eventjes rust neemt.

Overigens gok ik dat een groot deel van de klachten gewoon voorkomen kan worden door die mensen eens rustig te leren muizen/typen. Als ik soms de manier zie waarop collega's hun hele arm spannen als ze muizen... dat is nergens voor nodig en nogal logisch dat je daar pijn van krijgt. Als je je armen spant tijdens schrijven krijg je ook pijn, maar de meeste mensen leren op school gewoon om hun pen ontspannen vast te houden.
Anoniem: 175233 @rstyled17 januari 2007 11:08
heeft wel eens last van rsi-achtige klachten
Ach... dan weet je al wel hoe laat het is. De vragen in de enquete waren dan in de trend van:
Heb je wel eens spierspijn in je handen nadat je lang achter de computer hebt gezeten.

En natuurlijk is dat de meeste mensen wel eens gebeurd. Maar dat is nog mijlenver verwijdert van RSI. Als je met wat spierpijn gewoon even wat anders gaat doen, je vingers wat masseert, etc, dus gewoon dingen die iedereen uit zichzelf al doet in zo'n situatie, dan is er helemaal niets aan de hand.

Als je structureel problemen hebt, EN daar dan ook niets aan doet, en dat zeer lang laat voortduren, dan kun je inderdaad in de RSI gevaren zone komen. Maar dan hebben we het dus niet over 70%, maar eerder over 0,7% of zelfs nog veel minder...


Het zou verfrissend zijn wanneer dit soort onderzoek eens eerlijk zou zijn... Maar blijkbaar kan dat tegenwoordig niet meer. Er moet en zal een doomsday scenario geschildert worden, vermoedelijk met het idee dat er dan sneller wat aan gedaan wordt. Een verkeerde redenatie, want uiteindelijk wordt iedereen immuun voor dit soort tactieken.

(Edit: Was eigenlijk bedoeld als reactie op de hoofdthread, niet als thread...)

Ach... dan weet je al wel hoe laat het is. De vragen in de enquete waren dan in de trend van:
Heb je wel eens spierspijn in je handen nadat je lang achter de computer hebt gezeten.


Ik heb aan deze enquete meegedaan, en ik kan inderdaad bevestigen dat de vragen zo gesteld werden.
Zo moest ik ook wel antwoorden dat ik wel eens "RSI"-verschijnselen heb gehad, terwijl dat meestal aan mezelf te wijten was door slechte houding en dergelijk ongein. En ik al een aantal jaar totaal geen spierpijn ofzo heb.

Zolang je een goede, normale houding aanhoudt en niet 8 uur lang zit te muizen/typen, is de kans op RSI / CANS vrij laag. Mits je er geen aanleg voor hebt, maar dat is een ander verhaal.

ps. Ik las weer iemand met het "koude hand"-probleem. Daar heb ik ook vrij veel last van. Vooral als ik bij mijn ouders op mijn pc aan het werken ben, bevriezen mijn handen bijna. Hier op mijn kamer heb ik er weer zo goed als geen last van. Iemand een idee hoe dit komt/te verhelpen is?
Als ik het er met medestudenten over heb komt altijd bij iedereen naar voren dat ze wel eens last van rsi-achtige klachten hebben. Medestudenten bij mij op de faculteit herkennen dit maar al te goed en daarom vind ik 70% ook helemaal niet gek.

Zelf begon het bij mij nadat ik tijdens een vakantiebaantje een dag lang exel tabellen heb mogen invullen. Zoiets zal ik dan ook nooit meer doen. Welliswaar ben ik daarna ook aan de uni begonnen en veel met laptop e.d. gaan werken, maar ik denk nog steeds dat dat de aanzet is geweest waardoor ik na langere tijd achter elkaar werken rsi-achtige klachten heb. Als ik iets in exel moet doen ervaar ik dat extra snel en dit doe ik dan altijd met extra veel pauzes en afgewisseld met andere dingen.

Ik heb mijn muis na dat vakantiebaantje aan mijn linkerkant gelegd om de rechterhand meer te kunnen ontspannen en daar is mijn muis sindsdien altijd blijven liggen. Hij zou misschien wel terug kunnen maar als ik dat probeer ben ik er te bewust mee bezig en denk ik van alles te voelen waardoor ik 'm snel weer terug leg. Een uurtje achter een andere rechtshandige computer doorbrengen is echter geen probleem.

Wat ruben314 al zegt speelt je mind ook een grote rol, wat ik bij mezelf dus ook merk. Ook is mijn ervaring dat uren spelletjes spelen geen rol speelt bij de klachten terwijl het bij stresvol werk na een uurtje al merkbaar is.
Moeten ze misschien maar minder WarCraft gaan spelen... :+
Ik heb één keertje Warcraft gespeeld (niet de online-versie). Er zijn zeer veel van die kleine poppetjes die je ook allemaal snel moet bedienen. Na een paar minuten kan m'n pols 't al niet meer aan! Dit spel raak ik nooit meer aan, of 't moet stukken beter (minder intensief) worden.
Pak je bijv. Setters2-10th-anniversary, dan is 't allemaal een stuk rustiger (en je kunt 3 snelheden selecteren).
Dan heb je denk ik ook een beetje een zwakke pols. Er zijn genoeg games waarbij je veel handelingen moet verrichten binnen een korte tijd, als je dan snel last hebt van je pols moet je dat soort spellen gewoon niet spelen.

Ook raad ik de wat gevoeligere muizen aan, mijn Copperhead is met 2000dpi heerlijk gevoelig, en met een druk op een van de extra knoppen ga ik naar 400dpi voor het fijnere werk. Zo hoef ik mijn pols amper te bewegen, het is meer vingerwerk geworden.
Dit is erg slecht advies, je muis moet juist ongevoelig zijn. Nu gebruik je veel kleinere spiertjes om te muizen, die zijn veel sneller oververmoeid en ondoorbloed.


Muisbewegingen moet je eigenlijk vanuit je hele arm doen, de spieren boven je pols.
Volgens mij krijg je van de allerkleinste bewegingen sneller RSI dan van grote bewegingen...
Waarom zou je bij kleinere bewegingen ook kleinere spieren gebruiken?

Bovendien krijg ik juist snel last van een lamme arm, en op de lange termijn ook spierpijn, als ik veel moet bewegen.
Haha, indd :7

Ach als je te lang een beetje verkeerd zit is niet goed, dan merk je het vanzelf.
Maar al zo en zo is vaak van zithouding veranderen ook goed, hier hebben ADHD-ers dus een voordeel :o
Het is ook niet moeilijk om last te krijgen van RSI op school.
We hebben de lompste stoelen en veel te hoge tafels. Ook staat het scherm heel ongunstig (veelste hoog).
Alles op 1 maat, niet te verstellen enzo..
Ik heb ook wel last van mijn nek als ik 3 uur wiskunde heb :9
Bij ons (tud) is het allemaal wel goed geregeld. Er staan nu bureaustoelen die echt niet verkeerd zitten! Wel vreemd detail dat hier toch nog relatief veel studenten met rsi klachten zijn terwijl we het vak ergonomie hebben.

Ik denk dan ook dat veel RSI klachten niet op de faculteit maar thuis ontstaan. Bijvoorbeeld bij het naderen van een deadline waarbij de student thuis nog wat lange avonden te gaan heeft achter de computer.
Inderdaad, scholen lijken bij uitstek eigenlijk rommel aan te kopen. Dat was hetzelfde voor 80% bij ons op de HTS, men schafte daar waardeloze stoelen en tafels aan, gelukkig komt daar verandering in en de stoelen zijn al heel wat beter, nu de bureau's nog. Wat ik zelf niet snap is, er komen soms van die projecten voorbij om de student actiever te maken, de omgeving te verbeteren, en juist op die momenten zul je verwachten dat men actief gaat nadenken over de aankoop van producten. Maar de ervaring is juist dat men het verstand op 0 zet en dan de grootste rotzooi aanschaft.
Eigenlijk zouden ze scholen gewoon moeten onderwerpen aan kantoor-eisen, en ook hun de verplichtingen moeten opleggen. En als er niet genoeg geld is laat Den-Haag maar schuiven, uiteindelijk is het wel een toekomstige generatie die al stuk is voordat ze gaan werken met een beetje pech.
Eigenlijk zouden ze scholen gewoon moeten onderwerpen aan kantoor-eisen, en ook hun de verplichtingen moeten opleggen. En als er niet genoeg geld is laat Den-Haag maar schuiven, uiteindelijk is het wel een toekomstige generatie die al stuk is voordat ze gaan werken met een beetje pech.
Volgens mij hebben scholen die eisen al, maar wordt daar ivm geld, eigenwijs enzo erg weinig aan gehouden.
Nooit echt eerder bij stil gestaan, maar ik heb het vroeger ook altijd voor me gehouden. Ik denk dat veel studenten de gevolgen toch wat onderschatten. (zelf gelukkig nergens last van of van gehad op wat geirriteerd gevoel na. Maar dan stopte ik wel)

Zelf heb ik er een stuk minder last van sinds ik meer achter consoles zit te werken dan met muisjes. (geen flame tegenover windows)

edit:

Over het gebruik van pauze-software hoorde ik pasgeleden dat het een averechts effect had en dat mensen nog geirriteerder raakte en juist last kregen van kwalen met die $#)%8 pop-ups

a, linkje: http://www.telegraaf.nl/i-mail/article56561241.ece
RSI is een verzameling van allerlei aandoeningen aan armen, schouders en nek die ontstaan door veel dezelfde beweging te maken of dezelfde houding te hebben. Daar is geen 1 oplossing voor.
Wanneer ik achter de computer zit, vergeet ik de tijd en ga veel te lang door. Voor mij is zo'n anti-RSI programma ideaal om me te helpen onthouden een pauze te nemen. Zo'n programma heeft mij van de klachten afgeholpen.

Maar als zo'n programma je probleem niet oplost, ben je gek het te gebruiken, want het kan inderdaad heel irritant zijn.
Ik denk ook dat op de opleidingen veel minder wordt gedaan aan ergonomie van de werkplek, maar dat komt ook doordat niemand steeds op dezelfde plek zit. In het bedrijfsleven gaat men er eindelijk op letten (althans bij ons). Juiste stoel, juiste instellingen (!) van de werkplek scheelt echt heel veel.
Bij ons op de TU/e staat op iedere plattegrond van het gebouw waar ik zit precies aangegeven welke werkplekken precies goedgekeurd zijn en welke niet. Op de plaatsen die niet goedgekeurd zijn is verder vaak ook te weinig stroomvoorziening, zodat je niet eens lang kúnt blijven zitten met je laptop. Bij die laptop, van de TU/e, zat overigens een RSI-standaard, een muis en een extern toetsenbord. In mijn eerste paar weken kreeg ik meteen een RSI-training en werden we erop attent gemaakt dat er mensen zijn binnen de TU/e die zich bezighouden met RSI-klachten.

Vraag ik me af wat er dan nog beter geregeld moet worden? Ik werk zelf al jaren op laptops (zowel kleine, die imho wel een stuk slechter zijn voor je houding dan grotere) en heb nergens last van. Krijg je wel last dan zijn er dus mensen, trainingen, RSI-laptophouders en weet ik wat beschikbaar. Wat moet er nog beter dan...?
ik ben opgegroeid met een pc en al van klein af al uren per dag erachter zitten en heb nooit ergens last van. Volgens mij is het alleen bij lui die niet gewend zijn aan werken met pc's.
Breng nu zo'n min 12 uur per dag achter dat scherm door.

Vind het een beetje scheef idd zoals hier ergens boven word aangegeven...in mijn omgeving hoor ik ook nooit iemand.
RSI is niet iets wat verdwijnt als je maar vaak genoeg achter de pc zit.
Je kunt het vergelijken met gewicht.
Sommige mensen zijn dik en letten goed op hun voeding en toch blijven ze dik. Anderen eten wat ze willen en blijven dun.
Ofwel ze hebben aanleg of niet.

De ene persoon heeft meer aanleg voor RSI dan de andere. Het ligt natuurlijk ook aan je houding tijdens het werk, maar een goede houding is geen garantie voor geen RSI.

Trouwens een tip: ga eens sporten ipv zo veel achter de pc te zitten, is echt niet gezond hoor. Misschien dat je er nu geen last van hebt, maar als je ouder wordt krijg je echt problemen. Tenzij je geen aanleg hebt natuurlijk ;-)
Als je het hebt verdwijnt het ook niet meer van niet-computeren. Sporten is wel een goed advies. :)
Ik heb zelf ook behoorlijk RSI gehad, het is na ruim een jaar niet over. Maar wel een stuk minder, zolang ik maar fitness (3x per week).

Sport ik een weekje niet, dan AUW!

Dus tip aan iedereen, ga echt sporten dat werkt veel beter dan korte pauzes enzv.
stress verminderen is heel belangrijk. Alleen daarom al helpt sporten.

Nog een paar goede tips voor mensen met serieuze RSI klachten:

Neem een hoog gedoseerde multivitamine of vit B complex
Best of all: een voedingssupplement dat MSM heet.
Probeer het en je zult me dankbaar zijn...
8-)
Vind ik nogal naief, ik heb een ICT studie achter de rug die mij RSI heeft geschonken, per dag gemiddeld 6 klokuur op school achter de pc. En dan thuis ook nog eens 6 tot 8 uur, dat brengt je na 4 jaar die opleiding tot een compleet verkrampte hand.

Het enige wat werkte was 4 weken vakantie nemen , dan was dat verkrampte gevoel eindelijk weg en dan daarna een muis beet pakken en je voelt precies het zelfde weer... zucht.
Anoniem: 177333 17 januari 2007 10:33
Of je doet net als ik, ik zit ongeveer zo´n 7-9 uur per dag achter de pc. ik heb mezelf aangeleerd om met mijn linkerhand te muizen.

als ik merk dat mijn rechterpols begint te zeuren, hup, gewoon naar mijn linker hand die muis!

vergt in het begin wat oefening, maar het helpt..
Als je dan geen draadloze muis hebt, is dat wel lastig...
Een collega had last van zijn pols, nam toen zo'n trackball, had daarna geen last meer.
Anoniem: 110491 17 januari 2007 10:08
Mijn vermoeden is inderdaad dat dit meer en meer een probleem gaat worden. Met name de werkplek is tegenwoordig ARBO technisch verantwoord en cursussen over werkhouding, etfc. worden in veel bedrijven aangeboden.

Scholen en universiteiten (en thuis niet te vergeten) echter hebben vaak gewoon tafels staan met wat stoelen erachter geschoven die niet in hoogte verstelbaar zijn, geen verstelbare leuningen en dus 'one size fits all' wat in de praktijk dus niet goed werkt.

Ikzelf werk thuis met mijn rechterhand op de muis en op de zaak met de linkerhand. Zodoende heb ik dus mijn klachten kunnen reduceren tot nihil....
Precies, steeds van muis wisselen helpt enorm. Kleine nadeeltjes zijn dat er weinig linkshandige muizen zijn en dat muizen met de andere hand wennen is.
Ik heb last van m'n rechterpink (zelfs af en toe gewoon als ik buiten loop), wat vast komt omdat ik soms (ja echt soms, het valt behoorlijk mee) te lang een rts speel.
Ik gebruik een Logitech MX500 en ik heb sinds een maand ook aan de linkerkant van m'n toetsenbord een Logitech simpel muisje liggen. Als ik ze allebei via USB aansluit kan ik de knoppen apart instellen in Mouseware. Dus van allebei de muizen zijn de knoppen goed ingesteld.
Daarvan wordt anderhalf uur aan de studie besteed; de rest is privégebruik
Is studeren geen prive gebruik dan? :+
Ik doe zelf HBO Informatica maar ben blij dat ik een eigen laptop heb. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik goed zit en dat mijn polsen of ellebogen op de tafel rusten.

Idd zijn programma's die je dwingen tot het nemen van een pause irritant. Ben je net lekker bezig moet je even stoppen.

Inplaats van zo'n programma heb ik mezelf aangeleerd om af en toe gewoon even te stoppen en bijvoorbeeld koffie te gaan halen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.