Bepaalde vorm van CTS mogelijk niet door overmatig typen

Afgelopen woensdag is door de Harvard Medical School een rapport getiteld 'Hands: Strategies for Strong, Pain-Free Hands' gepubliceerd. Een van de voor tweakers interessantste conclusies uit dit verslag is dat overmatig typen - ondanks eerder onderzoek - geen oorzaak blijkt te zijn van het 'Carpal Tunnel Syndrom' (CTS), dat door velen onterecht onder de groep RSI-ziekten geschaard wordt. CTS kan ontstaan wanneer de middelste armzenuw bekneld raakt in het polsgewricht. Deze aandoening kan operationeel verholpen worden en is daarmee een van de meest uitgevoerde operaties in de Verenigde Staten van Amerika. Uit het onderzoek van de Harvard Medical School is gebleken dat mensen die 'vatbaar' zijn voor CTS, hun kans om de ziekte ook daadwerkelijk te krijgen niet vergroten door zeven uur per dag met een toetsenbord te werken. CTS kan wel veroorzaakt worden door onder meer een te hoog lichaamsgewicht, zwangerschap of een botbreuk. De onderzoekers waarschuwen er verder voor dat verkeerd computergebruik, bijvoorbeeld een verkeerde houding of te weinig pauzes, weldegelijk RSI-achtige ziektes kan veroorzaken.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

16-12-2005 • 23:55

31 Linkedin

Bron: Harvard Medical School

Reacties (31)

31
28
20
4
2
8
Wijzig sortering
Een koud bureaublad is ook altijd ereugh k*t...
Belachelijk weggemod deze reactie. Het mag vreemd klinken maar ook bij mij is een koud bureaublad de belangrijkste oorzaak van RSI achtige klachten. Zeker in de zomer (korte mouwen)...
ik krijg echt een brandend gevoel in m'n onderarm als ik UT speel.
Met andere FPS games heb ik dat totaal niet.
Maar bij UT moet je ook veel sneller heen en weer springen.
en een koud bureau is ook niet echt bevorderlijk nee...

Maar RSI gaat (mits je op tijd rust neemt) vanzelf wel weer weg.
Mensen die de WAO in WILLEN omdat ze zgn. blijvend RSI hebben vindt ik 'twijfelachtig'.
Een onstekingremmer en rust moet RSI gewoon kunnen genezen.

Aanpassing van de werkplek (houding) kan ook helpen.
Maar RSI gaat (mits je op tijd rust neemt) vanzelf wel weer weg.
Dit klopt niet helemaal, er zijn namelijk twee hoofdvormen van RSI.

De ene is een ontsteking in je arm. Doordat je spieren vaak dezelfde beweging maken komt er weinig verse zuurstof in je spieren, hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan. Deze gaan inderdaad met veel rust en misschien ook een ontstekingsremmer weg.

De andere vorm is echter wel blijvend. Dit is als je in een verkeerde houding werkt, je loopt dan gewoon slijtage op aan gewrichten/pezen en dit kan niet genezen. Een voorbeeld van een erg foute houding is bijvoorbeeld je vingers niet op de muis laten rusten maar ze erboven te houden. Of een toetsenbord wat teveel schuin omhoog staat (het is daarom ook beter de pootjes in te klappen).
grappig dat ik dat steeds vaker zie dat je de pootjes van te tobo in moet klappen. ik weet uit ervaring dat ik binnen 2 uur tijd last van RSI achtige klachten krijg als mijn tobo plat staat. even de pootjes omhoog en het probleem is opgelost. het is dus niet per defenitie waar dat een plat toetsenbord beter is.
Handdoek eronder, ook handig als het zweterig weer is.
* 786562 Major
RSI is een term bedacht door niet-medici. RSI is een verzamelnaam voor symptomen en geen categorizering naar diagnoses (symptomen toewijzen aan oorzaken). Medici gruwen van verzamelnamen, in de praktijk bemoeilijkt dit het stellen van een diagnose. Ik denk dat het onderzoek uit het artikel de bovenstaande stelling bevestigd die ik ooit van een arts vernam.
Wat is er niet-medisch aan RSI dan? Het is gewoon een verzamelnaam voor verschillende vormen van kleine scheurtjes in pezen of spieren veroorzaakt door het heel veel herhalen van dezelfde korte bewegingen.

Uiteraard hoeft dit niet altijd door het gebruik van muis of toetsenbord te komen. Iemand die achter een lopende band staat of achter een kassa zit (veelvuldig scannen van streepjescodes) kan hier net zo goed last van krijgen.

Het probleem is vaak dat de doorstroming van het bloed door de te kleine bewegingen niet goed is, waardoor een beschadiging niet goed kan genezen en uiteindelijk onherstelbaar wordt.

Allemaal medisch genoeg lijkt me zo.
Het belangrijkste dat er niet medisch is aan RSI in de term zelf. Sinds ongeveer een jaar dient de term CANS gebruikt te worden. "complaints of Arm, Neck and/or Shoulder". Het gebruik van deze naam heeft verschillende redenen. De belangrijkste is echter dat RSI niet specifiek genoeg is. Is iets echt onstaan door veelvuldig dezelfde beweging maken of te weinig houdingverandering? Dat blijft de vraag. CANS dekt daarom het beeld beter. Feit blijft dat het nog niet is ingeburgert onder artsen, maar feitelijk is RSI fout en bestaat het niet meer.
Eigenlijk dekt zelfs, een verkeerde houding kan ook op je hurken zitten zijn, op op een been zittend. Dan zit je ook scheef, en belast je je onderrug onnodig...

Een verkeerde houding compenseer je, en die spieren worden dus constant gebruikt, hence repetitive. Dus zo fout is RSI eigenlijk ook weer niet...
dat ben ik met je eens.
Toen ik vorig jaar december met een totaal onbeweegbare linkerarm (ja ben verder ook linkshandig) in de problemen kwam ben ik bij de fysio terecht gekomen.
In eerste instantie dacht ik ook dat het ging om RSI maar zowel de huisarts als de fysio wezen dit van de hand.
ook bij mij kwam het door verkeerde bewegingen met een verkeerde houding.
Ik denk dat veel van dit soort gevallen voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld goed kantoor meubilair.
Een goede stoel en een goede zithouding achter de pc kan al wonderen doen.
Als ik de sites welke betrekking hebben tot RSI lees kom ik ook tot de ontdekking dat ik heel verkeerd achter mijn pc zit.
toetsenbord voor mijn neus en monitor op links en de kast onder mijn bureau.
dus ondanks de goede bureaustoel met goede armsteunen kan deze houding ook tot klachten leiden.
Ik zie deze problemen dus niet als van elkaar lostaand maar meer als een opstapeling van diverse zaken.
Veelvuldig in de verkeerde houding de zelfde bewegingen maken.
De belangrijkste reden om van RSI naar CANS te gaan is om het woord 'injury' kwijt te raken.

Het is medisch gezien namelijk wel een klacht, waar iets aangedaan kan worden, echter om het echt een 'injury' te noemen gaat vele medici te ver.
Medici gruwen van verzamelnamen
Daarom gebruiken ze het woord 'kanker' ook nooit voor elke vorm van kwaadaardig gezwel....
in de praktijk bemoeilijkt dit het stellen van een diagnose
Waarom zou dit het geval zijn? De symptomen blijven hetzelfde. Hoe je het beestje ook wilt noemen, de dokter weet voor zichzelf heus wel wat er aan de hand is.

Waar jij mogelijk op doelt is de communicatie tussen artsen onderling waardoor mogelijk specifieke informatie verloren zou gaan door het gebruik van verzamelnamen, maar dit is zeer zeker niet het geval.

Bij constatering van COPD (een verzamelnaam van extreem grote groep long aandoeningen die vrijwel ALLE medici hanteren) zal de preciese aandoening (zij het bronchitis of emfyseem) wel vermeld worden indien bekend, maar de zorgbehoefte van de patiënt blijft nagenoeg gelijk.
Ik denk dat het onderzoek uit het artikel de bovenstaande stelling bevestigd die ik ooit van een arts vernam.
Vertaal de mening van een enkele arts in het vervolg niet meer naar de mening van de gehele medische wereld dan maar....
Dit wordt misschien al een beetje off-topic, maar ik wil toch een kanttekening plaatsen bij opmerkingen als "het is allemaal psychisch"... veel behandelend artsen zijn er tegenwoordig over eens dat RSI-gerelateerde klachten vaak door een combinatie van slechte houdingen en stress komen.

Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik was al intensief met computers bezig toen ik 5 was... en ik kreeg RSI-klachten toen ik 23 was. Dit kwam door jarenlang verkeerde houdingen, slechte stoelen en bureaus hebben. Bij sommige komt het iets eerder bij sommige later en sommige mensen hebben mazzel en krijgen 't nooit.

Dus alleen maar zeggen dat het tussen de oren zit is erg kortzichtig. En ook nog eens kwetsend, er zijn talloze mensen die met flinke pijn opstaan en/of naar bed gaan vanwege dit soort klachten. Ik ben nu 28 en ik heb me er bij neergelegd dat ik er nooit echt van zal genezen. Maar met programma's als Workpace en een gezonde werkhouding kan ik wel een 40-urige werkweek maken, waarbij ik de helft van de tijd achter de computer zit.

En over computer leuk vinden... ik vond en vind compu's nog steeds gaaf... alleen moet ik na elk half uurtje UT-en ofzo gewoon effe pauzeren... dan blijft de pijn weg.

(Zo.. dat moest effe) :)
Goh, een biografie van mij... alleen zit je er steeds een jaartje naast :) Voor mij geld precies hetzelfde alleen is het bij mij na een jaar van strikt Workpace en oefeningen het langzaam weer verdwenen. Het enige wat voor mij echt uit den boze is is kou. Met koude armen of polsen is het met een uurtje weer helemaal mis (misschien ook iets om op te letten).
Hehe... dat geldt ook voor mij... kou is m'n grootste vijand. Ik heb gemerkt dat een warme mok met thee of koffie vasthouden als je begint met computeren heel erg goed werkt.
Ik ben het met je eens dat het inderdaad een combinatie is. Puur psychisch is het natuurlijk nooit! Mensen die veel stress hebben op hun werk die zijn zowiezo al meer vatbaar voor ziekte en andere lichamelijke klachten.

Je kunt denk ik ook wel veel zelf doen. Persoonlijk heb ik het allemaal niet zo op die programma's die je dwingen tot pauzes, of dat je volgens ARBO standaarden in je stoel zit. Dat voelt voor mij persoonlijk alleen maar meer krampachtig aan. Wat belangrijk is, is dat je natuurlijk veel beweging hebt. Als je inderdaad de hele dag niks anders doet dan achter de computer zitten en verder niet sport, of af en toe een kleine pauze neemt, en dan ook nog eens veel stressed... tja, dan zal je inderdaad sneller wat krijgen dan anders.
Carpaal Tunnel Syndroom is ook iets wat veel voorkomt bij diabetici.
En volgens mij is er niet een direct verband tussen het hebben van diabetes en computerwerk.
En bij mensen met Reuma is het ook een veel voorkomende complicatie. En zo zijn er nog wel wat meer dingen te noemen. Dus opzich inderdaad geen heel verrassende conclusie.
Mijn vader heeft zeer waarschijnlijk ook CTS, en hij is lasser. Hij heeft wel een computer, maar hij gebruikt hem niet overmatig. Tenminste niet overmatiger dan ik, ik zit er hele dagen achter.
Het geouwehoer over slecht en goed zitten slaat volgens mij gedeeltelijk de plank mis. Je kan best slecht zitten, als je maar iedere keer anders gaat zitten. Dan weer achterover, dan weer scheef, dan weer voorover (hoofd schouders, knie en teen, knie en teen). Zo voorkom je het 'repetetive' deel.

En daarnaast is er volgens mij een correlatie tussen zenuwlijers en rsi. Er zijn veel RSI-lijders die vooraf aan de klachten ook al over vanalles lopen te zeuren. En nou hebben ze nog RSI ook. En daar heb ik dan weer last van. :o
Ik heb de laatste tijd redelijk veel last van RSI klachten.
De houding speelt hierbij een belangrijke rol, maar de optimale houding kun je niet altijd kiezen, althans niet in mijn geval.
Ik kom bij veel verschillende werkplekken en het is natuurlijk onaanvaardbaar voor een gebruiker, als ik zijn of haar werkplek ga aanpassen aan mijn noden ;)

Wel heb ik laatst een Powerball gekocht en die doet erg goed zijn werk.
Een paar keer per dag een paar minuten en de klachten worden een stuk minder en kunnen zelfs verdwijnen in een wat rustiger tijd.

Geen idee of het enig effect bij deze aandoening zal hebben maar voor een bedrag van nog geen € 20 kun je het allicht proberen.
Ik heb de mijne via http://www.powerballwinkel.nl gekocht.
En nee, dit is geen spam ;)
Ah, de powerball! Daar ben ik nogal verslaafd aan geweest, tot 'ie kapot ging...
Ach, tis weer bijna kerst, en daar horen ballen bij :)
Dit is een stap vooruit in het einde van de stigmatisering van computergebruikers. Ik wacht nog op het onderzoek dat aantoont dat je van computeren geen slechte ogen krijgt.
Anoniem: 101162
17 december 2005 13:10
hmmz, een bericht van vorige week, of zo zei dat iPodden ook zorgde voor dat carpoletunnelsyndroom, de Ipod-duim

wil dat dan zeggen dat deze studie dit weerlegt?
Hmm, ik heb zo'n 5 jaar terug last gehad van RSI. Die klachten zijn na een rustperiode verdwenen maar sinds dat ik 2 jaar terug mijn pols gebroken heb, heb ik weer regelmatig klachten. Echter heb ik niet meer de typerende pijn die ik 5 jaar terug had maar eerder een constant en minder pijnlijk gevoel dat ik "mijn pols moet knakken". Nu wil ik niet zeggen dat dit CTS is maar ik vind dit wel interessant om eens naar te kijken. Had er nog nooit eerder van gehoord.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee