Laptop verplicht voor eerstejaars studenten Twente

Logo Universiteit Twente (klein)Bij de Automatiseringsgids valt te lezen dat universiteit Twente het bezit van een laptop verplicht gaat stellen. Voor 1600 euro wordt een laptop aangeboden aan studenten. Als de student zijn bachelor haalt wordt hiervan 240 euro vergoed. Vooral voor eerstejaars studenten is dit een flinke kostenpost. Om de studenten iets tegemoet te komen kan de laptop binnen drie jaar afbetaald worden zonder rente. Volgens de UT wordt veel voordeel behaald met de nieuwe regeling omdat lokalen efficiënter benut kunnen worden. Om RSI tegen te gaan worden in elk lokaal losse toetsenborden en standaarden neergezet.

Door Jojk Wesseling

12-06-2003 • 17:49

131 Linkedin

Submitter: rtfm

Bron: Automatiseringsgids

Reacties (131)

131
131
106
9
1
0
Wijzig sortering
Laat ik nou net voor de Hogeschool Zuyd net zoiets uitgezocht hebben :)

Laptops mogen NIET verplicht gesteld worden.. Het is zo dat het voor school aan te schaffen (les)materiaal mag niet meer mag kosten dan dat het college geld. De Universiteit *moet* in dat geval met financiële ondersteuning komen.

Laptops voldoen NIET aan
de arbowet. (arbobeleidsregel 5.1 over Beeldschermbeleid, apparatuur en meubulair: "Het toetsenbord is een los component van het beeldscherm apparaat") Laptops mogen wel gebruikt worden, maar niet langer dan 2 uur per dag zonder allerhande hulpstukken. ( Muis, keyboard, apparte monitor)

Verder zijn studenten volgens de wet gelijk aan werknemers en gelden voor hun dus dezelfde arbo regels...vertelbaar meubulair etc etc..

Universiteiten en hogescholen zijn aansprakelijk voor alle rsi klachen die laptops met zich mee brengen.

Als ik de UT was zou ik mij toch nog eens lekker bedenken :)
Verder zijn studenten volgens de wet gelijk aan werknemers en gelden voor hun dus dezelfde arbo regels...vertelbaar meubulair etc etc..
In het krantje dat wij wekelijks in de bus krijgen (en waar hierboven al de URL van is gepost door Quartje (http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/laatste/laptop.html)), staat het volgende: "Ter voorkoming van rsi komen in de onderwijsruimten voorzieningen als losse toetsenborden en PC-standaarden. En bovendien hoeven ze ook niet constant achter dat ding te zitten. We bieden gevarieerd onderwijs."
Daaraan wil ik nog eens toevoegen dat ik me niet kan voorstellen dat je heel lang achter elkaar WIL werken, dat merk ik zelf ook al. Na een paar uur ben ik toch wel toe aan een pauze...

Dat verhaal over de ARBO-wet gaat dus niet op. En dat voor school aan te schaffen lesmateriaal niet meer mag kosten dan het collegegeld vind ik ook een beetje vreemd, maar als jij dat hebt onderzocht, wil ik dat best van je aannemen. Hoewel ik me dan toch afvraag hoe je dat bijvoorbeeld met je boeken moet doen...
De redenering dat ze met leveren van toetsenborden en standaarden en een gevarieerd onderwijs ook aan de arbo wet voldoen gaat helaas niet direct op.
Je kan het wel neerzetten/hangen/beschikbaarstellen, maar dan zou je de studenten ook moeten verplichten die dingen te gebruiken, en ook nog op een juiste wijze. Dit aangezien ze ook verplichten dat je een laptop moet hebben en gebruiken.
De bewering van het gevarieerde onderwijs bieden is ook geen garantie dat het rsi tegengaat tenzij het roosterbureau expliciet de opdracht heeft om het rooster zo in elkaar te zetten dat het aan de normen voldoet waardoor een student nooit deze norm kan overschreiden.
Kortom: UT stelt een rsi risico verplicht, maar neemt nog geen verplichtingen aan om de rsi kans die door de verplichting ontstaat daadwerkelijk op te kunnen heffen.
Arbo technisch gezien zou ik hier dus nooit willen gaan studeren.
Kortom: UT stelt een rsi risico... ... ontstaat daadwerkelijk op te kunnen heffen.
en
Je kan het wel neerzetten... ... laptop moet hebben en gebruiken.
Wat moet ik me bij dat verplichten voorstellen? Dat studenten een boete krijgen wanneer ze hun laptop in of rondom de faculteit gebruiken, zonder gebruik te maken van de beschikbare spullen? Mijns inziens is de universiteit gewoon goed bezig wanneer ze het spul beschikbaar stellen. Of je daar zelf gebruik van maakt is dan jouw eigen risico.

Overigens weet ik uit eigen ervaring, dat je goed ingelicht wordt (door de universiteit) over hoe je RSI kunt krijgen en wat je er aan kunt doen om het te voorkomen.

En wanneer die hulpmiddelen dan eenmaal aanwezig zijn, wat moeten ze bij het maken van het rooster dan anders doen dan ze nu al doen? Stel dat je INF studeert, dan ontkom je er niet aan dat je lange tijden achter de computer zult moeten doorbrengen. Of dat dan met de computer of met de laptop met extra spullen is, maakt geen verschil, lijkt mij.
Om RSI tegen te gaan worden in elk lokaal losse toetsenborden en standaarden neergezet.
Daar gaat je tweede punt. En op het eerste punt zullen ze ook wel wat verzinnen.
Anoniem: 65268
@Gulpener12 juni 2003 19:34
1600/3 = 533,33 < 1350. Is niet te duur hoor. Ze bieden niet voor niets die renteloze financiering aan.
Lezen is ook een vak hoor:
Om RSI tegen te gaan worden in elk lokaal losse toetsenborden en standaarden neergezet.
De informatie uit Automatiserings Gids is iets vertekend. Het is niet zo dat dit voor alle studenten geldt. Voor een tweetal opleidingen, zie dit artikel uit het weekblad van de UT.

http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/laatste/laptop.html
Is helemaal niet verplicht, men gaat er alleen VANUIT dat een 1e jaars student een laptop heeft. Dat hoeft helemaal geen nieuwe van € 1600 te zijn, echter, de UT heeft een aanbieding, en die machine kost een student € 1600 met de regeling welke hierboven genoemd staat. Daarbij komt dat voor veel studenten een laptop een vervanging is voor een desktop, wat weer wat geld uitspaart. Ik zeg dus niet dat het uitgangspunt van de UT niks gaat kosten voor een student, ik zeg alleen wel dat het bedrag veel lager uit kan vallen als die student dat zelf wil en het argument van: "Belachelijk, het collegegeld is al zo hoog" dus een beetje onzin is.
Na enkele jaren ervaring met het laptop-project op de Universiteit Eindhoven kan ik niet zeggen dat ik positief ben.
De eerste jaren is het leuk, maar daarna veranderd die laptop in een tage baksteen. Iedereen om je heen heeft een snellere notebook en de Universiteit gaat hoe langer hoe meer de diensten verschralen. Aanplakborden met informatie verdwijnen, voor de meest simpele dingen die vroeger in de gang aan de muur hingen moet je nu een laptop-werkplek opzoeken en inloggen op allerlei websites.
Even snel een publieke computer gebruiken om je rooster of tentamenresultaten te checken is er niet meer bij, je moet elke dag je eigen laptop maar meeslepen. En je loopt er echt de hele dag mee te zeulen, je kunt hem niet achterlaten als je even naar de WC gaat in verband met mogelijke diefstal. afbreken, inpakken en meenemen dus, elke keer weer. En als je na college iets gaat doen zit je altijd met de vraag waar je die laptop laat. Moet je eerst naar huis om dat ding te dumpen :(

En als je laptop eens stuk gaat mag je in de meeste gevallen zelf voor de kosten opdraaien en zit je gedurende de reparatie zonder (tenzij de reparatie erg lang gaat duren, dan krijg je een leen-laptop). En zonder laptop zit je bijzonder onthand nu alles alleen nog maar op het computer-netwerk te vinden is.

Aantekeningen maken gaat nog steeds het makkelijkst op papier en je gebruikt je laptop nog steeds niet voor iets anders dan verslagen typen, de onderwijs-info raadplagen en een enke computerprakticum. Dat had ook in een computerzaal gekund.
Voor de universiteit is het een mooie manier om de studenten mee te laten betalen aan het jaarlijks upgraden van het computerpark, maar na 3 jaar ben je het als student echt wel beu om dagelijks met die inmiddels verouderde bak heen en weer te slepen.
Ik denk ook dat dit een hoop minder systeem beheer met zich mee brengt. Je eigen pc'tje verziek je namelijk niet zo snel

Het is natuurlijk wel zo dat die lenten kaarten ook geld kosten en natuurlijk leg je de aanschaf van de compu nu bij de studenten.

Als de netwerkerbeheerders hun naam waardig zijn zorgen ze dat een stel script kiddies niet veel aan kunnen vangen. Lijkt me trouwens ook dat je niet erg annoniem bezig kunt zijn met je tools (ip logged met gebruikers naam)
of juist meer, de hackertjes-in-spe hebben natuurlijk allerhande tooltjes op hun harde schijf staan die het de systeembeheerder het leven flink zuur kunnen maken.

op een gewone pc kan een systeembeheerder een lenten safety card installeren, zodat het de leerlingen flink moeilijk word gemaakt op tooltjes te installeren.
Dit vind ik een goed idee. Iedere student een eigen LapTop. Als alle boeken en andere papier om gezet wordt naar PDF helemaal ideaal.

Waarom zou dit meer problemen gevenb voor systeembeheerders? Als je het netwerk goed inricht en beveiligd. Is er geen tot weinig problemen.

En zoals al gezegt. Je sloopt je eige PC in de meeste gavallen niet. Onderhoud enzo, hoeft de systeem beheerder daar ook niet meer te doen aan de les computer. Wat weer de TCO naar beneden brengt.
Ik weet niet of jij ooit gestudeerd hebt, maar les materiaal in PDF formaat is ronduit vreselijk!!!

Probeer maar eens 300 pagina's te leren vanaf je scherm, dat gaat echt niet. Uitprinten kan natuurlijk, maar als je elke keer weer zoveel uit moet printen gaat dat behoorlijk je strot uit hangen.

Echt, les materiaal gewoon lekker in boeken en dictaten, dat werkt het makkelijkst.
Dan moet Philips opschieten ;)
Philips bijna klaar met 'elektronisch papier'
Laptopje in combinatie met elektronisch papier zou dan de oplossing kunnen zijn :)
Is een kweestie van wennen, en het wordt toch echt wel eens tijd dat we wat minder papier gaan gebruiken.

In een PDF kan je ook extra info bij een bepaalt onderwerp zetten.

Dan heb je nog de mogelijkheid van bookmarken.
En het beste de search optie.
Natuurlijk een PDF is leuk, je kan er extra dingen bij zetten enzo. Dat maakt het ook ideaal als bijvoorbeeld een naslagwerk. Als je snel even iets op moet zoeken hoe iets ook al weer zat.

Zoals bijvoorbeeld de MSDN bibliotheek, die gebruik je ook alleen om iets op te zoeken. Dan is het ook niet erg als je 2 of 3 pagina's van een scherm moet lezen.

Maar echt stof bestuderen van een scherm, is wat mij betreft niet mogelijk. Ten eerste wordt je constant afgeleid, je zit ongemerkt nog steeds met die muis in je hand... effe snel mp3-tje skippen enzo, je kent het wel.
Een beeldscherm zend licht uit.... dit is alles behalve ideaal voor je ogen. Je wordt veel sneller moe als je van een scherm af leest.
Ik blijf erbij, je kunt niet studeren vanaf een scherm. Het gaat vele malen makkelijker met een boek op schoot. Ook je houding is dan veel beter.... achter een pc hebben mensen vaak een verkrampte houding.

Dus ja zoeken, bookmarken enzo is wel leuk, maar het blijft behelpen. Tekst van papier lezen is vele malen prettiger. Of het een kwestie van wennen is.... ik denk het niet, het wordt er uiteindelijk toch niet comfortabeler op.
Met een tablet pc op je schoot komt het al in de buurt. Zou je alleen nog de backlight uit moeten kunnen zetten net zoals op m'n psion kan.
Anoniem: 16800
@Magic12 juni 2003 18:11
Ik zie het verschil met gewoon Wireless on Campus niet. Daar zijn ook geen problemen met veiligheid mee. Als je iets uitvreet is het over het algemeen wel duidelijk vanaf welk MAC-adres het komt, en die adressen staan netjes in de DHCP-server, gekoppeld aan het studentnummer.

Fuxor je eigen computer, repareer je eigen computer. Zal idd wel het een en ander aan beheer schelen.
MAC-adressen zijn eenvoudig te vervalsen, bijna alle kaarten kun je patchen. Als je het MAC-adres van je buurman weet, patch je daarmee je kaart en presto!
Moet je alleen nog wel zijn loginnaam en zijn password weten, want anders kom je er nog niet op!!!
Goh, zegt het woord "exploit" je iets? Dan kun je zonder user/pass gewoon bij iemands computer.
reactie op minion:

zo makkelijk is dat nou ook weer niet...
Anoniem: 85772
@Magic12 juni 2003 21:20
op de laptops kunnen ook safetey card.
ik heb er ook een en die heeft mij al een paar keer gered van format C:\
}>
die optie hebben wij geevalueerd en viel af, probleem is dat sommige studenten voor sommige lessen (informatica) juist iets MOETEN kunnen installeren.

daarom hebben wij geen dichtgetimmerde pc's maar snelherstelbare pc's. PC boot (je hebt 2 sec tijd om herstel te drukken---er wordt dan een schoon image teruggezet, na een versiecheck op het netwerk)
Anoniem: 65268
@wortelsoft12 juni 2003 19:31
De dagelijkse rijen bij het notebook service centrum op de TU in Eindhoven bewijzen het tegenovergestelde.
Vaste PC's kun je bijvoorbeeld heel makkelijk dagelijks automatisch van een vers image voorzien. Dat voorkomt grote problemen en kost vooral geen manuren.
bootable cd met standaard image meeleveren, student verneukt laptop, student stop cd in drive, start laptop, wacht een paar minuten. Nieuwe install klaar.
Uit ervaring weet ik dat "verse images" ook problemen veroorzaken. Studenten gebruiken heel veel verschillende soorten software wat je niet allemaal op een image kan gaan zetten. Vooral afstudeerders hebben dat probleem. Daarom wordt er niet vaak een nieuw image op gezet. Ook geeft het problemen als je verschillende typen hardware hebt. Om echt efficient met images te werken moet je zo veel mogelijk identieke systemen hebben
Daarnaast is er altijd een dilemma met de mogelijkheid om de studenten zelf software te laten installeren. Je kunt een dichtgetimmerd nt-syteem gebruiken waar ze voor de installatie van iedere nieuwe java versie systeembeheer moeten inschakelen, of je kunt windows 98 erop zetten waardoor je het risico loopt dat er zaken met het systeem gebeuren die je niet graag ziet.
Als je laptops door de studenten laat aanschaffen leg je de verantwoordelijkheid bij hun.
Ik denk ook dat dit een hoop minder systeem beheer met zich mee brengt. Je eigen pc'tje verziek je namelijk niet zo snel
Ik weet niet wat voor mensen er volgens jou op de UT studeren, maar dat is niet het type dat PC's fysiek gaat slopen. En de software slopen dat kun je wel redelijk shaken, er loopt hier behoorlijk competent systeembeheer rond (gelukkig maar, want als ik verhalen van bv. sommige hogescholen hoor |:( |:( ).


Maar alsnog: het lijkt mij niet zo verkeerd om meteen een laptop te hebben, helemaal met zo'n renteloze lening...ik zou graag een laptop hebben, maar het kost me te veel ;(
Ik weet niet wat voor mensen er volgens jou op de UT studeren, maar dat is niet het type dat PC's fysiek gaat slopen. En de software slopen dat kun je wel redelijk shaken, er loopt hier behoorlijk competent systeembeheer rond.
Ik wil niet generaliseren, dus de "goede" studenten daar gelaten, maar het is toch algemeen bekend dat de TU Twente bijna het Europese centrum is van de verspreiding van illegale software.

Nadat er recentelijk een aantal invallen zijn gedaan is dat misschien iets afgenomen, maar als ik de reacties op sommige fora mag geloven, dan staan er daar nog aardig wat public dirs vol met warez op de servers. Ik wil op voorhand niemand beschuldigen, maar ik kan me haast niet voorstellen dat een systeembeheerder daar niets van afweet.
Wat hebben systeembeheerders te maken met verspreiding van warez? Dacht je dat studenten de servers van de universiteit daarvoor misbruiken (met of zonder medeweten van deze beheerders)?
Dacht je dat studenten de servers van de universiteit daarvoor misbruiken (met of zonder medeweten van deze beheerders)?
Dat denk ik niet alleen, dat is gewoon een feit. Of het op dit moment nog gebeurt, dat weet ik niet, maar dat dit tot voor kort zo was dat weet ik wel zeker. Deels uit eigen bevindingen, maar belangrijker nog omdat dit is gebleken na een inval enige tijd geleden.
Anoniem: 9365
12 juni 2003 17:54
Voor het financiele aspect. Ik neem aan de de universiteit zelf met een regeling komt om goedkoop een laptop te huren, anders is het ronduit belachelijk..

Maar het onderwijs aspect, het is wel een goed plan, je eigen spullen mee hebben, geen gedoe meer. Er kunnen zo veel handige dingen mee gedaan worden.

Nu maar hopen dat ze dus met een goede leenregeling komen voor mensen die het niet kunnen betalen
Ach... voor een 5 jarige studie komt het neer op iets meer dan 300 euro per jaar. Dat is echt een schijntje als je de andere vaste kosten van je studie gaat bekijken. (Collegegeld, huur, boeken...)

Waarschijnlijk besparen de aankomende studenten flink op geld voor boeken.
Wat is er zo speciaal aan dat 'ie 1600 moet kosten? Moeten er zoveel zware progamma's op gedraaid worden? Lijkt me dat je dan heus ook wel een wat goedkopere laptop aan kan bieden (vanaf 1000 bijv)
Of je kan zelf een 2e hands kopen.
Anoniem: 59362
@monkel12 juni 2003 18:01
Ik geloof dat je laatst bij de Aldi een super laptop kon kopen voor rond de €1499. Nou zat daar echt alles bij van een geforce fx kaart tot firewire en al die rotzooi.

Waarom die van de UT dan zo duur is :?...
#define "super"?

Zo'n desktop PC die in een te kleine kast is gepropt? Sorry hoor, maar een laptop is in mijn ogen vooral draagbaar, en geen 3GHz spel-monster. Als je spellen wilt spelen, koop je maar een normale PC.
Wil niet vervelend zijn, maar in Twente cindt je overwegend technische studies. Daar moet je dus aardig wat af simuleren (matlab etc) en ook het eea CAD-en. En daar heb je dus wel een zware pc voor nodig.
De laptops van de eerstejaars van dit jaar op de TU Eindhoven waren ook 'super'... Ze waren inderdaad heel snel, maar gingen ook razendsnel kapot. De TU wijst naar Toshiba, Toshiba wijst naar de TU. Nu worden ze allemaal vervangen door een meer heavy duty machine, langzamer maar wel steviger (overigens krijgen de nieuwe eerstejaars dezelfde laptop).

De keuze van de TU was duidelijk een verkeerde, elk jaar kozen ze voor een duur maar stevig model, en nu kozen ze plotseling voor een snel en even duur model. Dan gaat er aan de andere kant iets af en dat is iets wat je studenten die dat ding in allerlei situaties willen gebruiken niet moet geven.

Stevigheid en batterijleven zijn feitelijk de enige twee belangrijke beslispunten voor de aanschaf van een laptop, elk ander frutseltje is meegenomen. Aldi laptops zijn leuk, maar niet echt dingen waar je onderweg al te prettig mee zit in de angst dat je beeldscherm eraf valt of je benen wegschroeien.
Ehm, ben het niet helemaal eens met je langzamer maar duurder.. De nieuwe apparaten die de TU/e gaat aanschaffen zijn dus wel ff 300 eurootjes goedkoper per stuk (!) dan de Toshiba 6100's van afgelopen jaar.

Daarnaast zijn het wel degelijke snellere pc's, het gaat nl. om Centrino 1.4's in plaats van P4-M 1.6Ghz. Die P4's werden zo warm dat ze aan snelheid inboetten, terwijl die Centrino's erop gebouwd zijn veel prestatie voor weinig vermogen te leveren (voor zover ik weet vergelijkbaar met een P4 2.4 Ghz).

Dusseh, wel ff blijven opletten he ;)
je koopt met je zuurverdiende spaarcentjes je eerste powerpc(+-2000€) om eindelijk de laatste games te kunnen spelen
Een powerpc om de laatste games te kunnen spelen? |:(
Als je een student bent, mag je al blij zijn als je een PC/laptop hebt. Ik verwacht niet dat een 'arme' student er dan nog eentje bij gaat nemen.

OT:
Ik vind dat ze wel wat meer mogen doen voor de student, de Uni hoeft immers zelf veel minder HW aan te schaffen.
Stel je eens voor ...
16 jaar je koopt met je zuurverdiende spaarcentjes je eerste powerpc(+-2000€) om eindelijk de laatste games te kunnen spelen.
18 jaar je wilt naar UT en moet je nog eens 1600€ ophoesten voor iets wat je al hebt staan en krachtiger is
Ik neem aan dat gamen op een laptop echt niet handig is (klein scherm, downgraded hardware, .. )
De Laptop moet 5 jaar lang dagelijks vervoer in schooltassen kunnen overleven en laptops die dat kunnen zijn nu eenmaal duurder.
Onlangs heb ik deze aanbieding van Twente ontvangen. De laptop kost inderdaad 1600 euro, maar echt waar het is een zeer scherpe prijs. De laptop bevat een Intel Centrino processor (1.3 GHz denk ik, maar wordt niet vermeld), intel 54Mbit WLan, Radeon 9000 videokaart, 512MB DDR ram ...
Micropoint sonic? Mooi dat ze bedrijfjes van eigen bodem steunen... Maar ik zou die putertjes toch niet echt vertrouwen.

Heeft er iemand zo een laptop van dat merk? Heeft Micropoint zoiezo al enige 'credibility'? Zonee, vind ik het persoonlijk maar een rare (vrij dure) keuze.

Mijn vriendin heeft ook een laptop gekocht via een Hogeschool in belgie. En die compaq's hun schermpjes doen idd niet altijd even goed. Helaas voor haar doet de support op die machienjtes het niet zo goed... En wat doe je tijdens de exames in geval van problemen? Hem een weekje binnen brengen, zonder dan nog aan je samenvattingen, tools & pdf's te kunnen.

Ik denk: studentenlokkerij & mooie deal voor een Hollands bedrijfje
Ik ken het bedrijf wel en het zijn idd echt superlaptopjes. Allemaal A-kwaliteit spul wat er in zit + 3 jaar standaard on-site garantie.
ney dat niet. Maar ik neem aan dat jij niet ieder jaar een nieuwe laptop wil aanschaffen. Ze gaan er dan ook vanuit dat je deze de volledige studie gebruikt. Zo ontigelijk duur vind ik het dus niet eens, zeker als je €240 terugkrijgt als je je bachelor haalt. Dit is zeker een punt om weer je best voor de opleiding te gaan doen
waarom zetten ze niet gelijk op die lapotopjes alle boeken in PDF formaat erbij?

-kan niemand ze boeken vergeten

-bespaar je zoveel op aanschaf van boeken dat die laptop bijna gratis word

- zo'n PFD is veel makkelijker te doorzoeken en misschien wel online patchbaar, of eventuele aanvullingen op internet met help fora

- misschien koppeling aan bepaalde programma's zodat je zo makkelijk opgaven kan maken, misschien zelfs op een wat leukere manier dat stimuleert het huiswerk maken misschien een beetje


kortom, studie van de toekomst!
Dit is misschien nog wel onderling te regelen, een 10 tal leerlingen die samen boeken kopen, inscannen, misschien niet legaal, maar het zijn nog steeds studenten.

Ik heb ook net een laptop gekocht omwille van het feit dat ik volgend jaar informatica op de kdg hogeschool ga volgen in Antwerpen en ik nogal vaak projecten heb die op linux draaien en dat in Belgische scholen nog niet zo ingeburgerd is.
Ooit een boek in handen gehad? Dat zijn meestal van die dingen met veel pagina's er in. Als ik al m'n boeken zou moeten inscannen dan ben ik volgens mij meer kwijt aan elektriciteitskosten dan als ik de boeken gewoon zou kopen.

Lijkt me dus allesbehave handig...
Anoniem: 1198
@KnEuTeR12 juni 2003 18:43
Dat kost je alsnog veel geld, je moet altijd betalen voor artikelen dus zo heel veel zal 't niet gaan schelen :(
Niet alle boeken zijn te verkrijgen op CD-rom en je mag ze zeker niet zelf allemaal als universiteit omzetten naar PDF in verband met copyrights.
En dan? Al je boeken van een laptopscherm lezen? Bah, ik moet er niet aan denken.
Alles uitprinten? Ben je alsnog een heel bedrag kwijt.
Bovendien zit je inderdaad met auteursrechten waar betaald voor moet worden.
Anoniem: 81432
12 juni 2003 17:51
Het moet toch niet gekker worden. laten we wel wezen, het college geld kost al 1350 euro, wat volgend jaar uiteraard weer dik omhoog gaat. daar komen nog boeken bij etc.

Dit kan een universiteit niet maken, lijkt mij. het aanbieden van de laptop-ala, maar verplichtstellen gaat mij iets te ver.
De boeken die je nodig hebt zijn toch ook verplicht? Dit is ook gewoon een leermiddel, zei het wat moderner en wat duurder in aanschaf. Maar dat wordt weer aardig gecompenseerd met een gratis lening.
3 jaar rente over 1600 duuro's, dat is iets van 250 a 300 euro, het is maar wat je een aardige vergoeding noemt.
Bovendien zal het wel net als in Eindhoven door eeb bank worden aangeboden die meteen verplicht dat je een studentenrekening bij hen neemt.
Om de studenten iets tegemoet te komen kan de laptop binnen drie jaar afbetaald worden zonder rente
dus die rente hoef je al niet te betalen :Z
Je bent ook niet verplicht hem aan te schaffen, maar er wordt voor de colleges wel vanuit gegaan dat je de beschikking hebt over zo'n laptop. Dit is dus net als met boeken enzo. Je kunt dus wel je eigen laptop gebruiken.
idd, op het IIE is het ook verplicht. Al 5 jaar!
Is dat niet het IEE in Almere?

Daar is onderzocht dat van de vierde jaars studenten meer als 50% van de studenten een ernstige vorm van RSI heeft. Voornamelijk door het veelvuldige laptop-gebruik.

Met andere woorden: je word opgeleid tot arbeidsongeschikte.

Pas in 2001 is er een module RSI-preventie ontwikkeld door studenten van HVA Ergotherapie. Ik weet alleen niet of de module nu nog steeds gegeven en doorontwikkeld wordt.

Reactie op Kamikazi:
Blijkt uit het onderzoek van diezelfde groep afstudeerders.

Maar blij te horen dat daar iets aan gezien wordt (is).
Klopt. Nu hangen er mooie posters en wordt je aan alle kanten gewaarschuwd voor RSI. Denk trouwens eerder met dat het hoge percentage RSI (wat ik nergens kan terugvinden maar ik geloof je op je woord) lag aan de ontzettende slechte meubels en vooral de stoelen die men had in het begin.
Het is IIE, maar lekker boeiend ;)

Om nou te zeggen dat er echt wat aan gedaan is, nee.
Het meubilair is nogsteeds rampzalig, je zit alleen steeds minder op het instituut te werken en steeds meer ergens anders ;)

Maargoed, het is dus echt niets nieuws om een laptop te verplichten. Ookal is het niet echt verplicht, het is een must, zonder laptop is de opleiding niet te doen.

Ook wij kregen van school een laptop aangeboden, met "hoge subsiedies, dus extra goedkoop". Viel vies tegen, maand later werd de laptop uit productie genomen en daalde de prijs als een baksteen. Was opzich prima laptopje, als je niets meer te doen had dan verslagen typen. Helaas is dat op zo'n opleiding dus wel anders. Een HP Omnibook XE2 is dan heel snel verouderd,
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee