Magnesiumlegering steeds vaker voor laptopcase gebruikt

Volgens DigiTimes zal de verkoop van laptopcases die gemaakt zijn van een magnesiumlegering aan het einde van 2003 verdubbeld zijn ten opzichte van vorig jaar. In 2002 werden er tussen de 6 en 7,5 miljoen magnesiumcases verkocht. Daarnaast verwacht de site dat er dit jaar 36 miljoen schootcomputers over de toonbank zullen gaan, waarvan 15 miljoen ten minste één gedeelte magnesium in de behuizing verwerkt zullen hebben. Het gebruik van deze legering komt ten goede aan het gewicht: een case van magnesium met een dikte van maximaal 0,90mm is lichter dan een regulier omhulsel van kunststof. Dell, HP, Samsung en Apple hebben meer cases met een magnesiumlegering besteld:

Major notebook brands, including Dell, Hewlett-Packard (HP), Samsung Electronics and Apple Computer, have significantly increased their orders to Taiwanese magnesium alloy manufacturers for their notebooks, which have managed to offer thinner and lighter products at cheaper costs as they reach higher yield rates and better production capability, sources said.

Door Robin Vreuls

Doktersteam

26-08-2003 • 02:11

61 Linkedin

Submitter: Longbeard

Bron: DigiTimes.com

Reacties (61)

61
58
45
10
0
0
Wijzig sortering
Ik vraag me nou af of het ook beter is voor de koeling, aangezien metalen veel beter hitte geleiden.

Titanium verscheen voor het eerst al in januari 2001 in de notebooks van Apple. Die zijn eerder dit jaar overgestapt op een aluminium-legering uit de luchtvaart, wat imho wat minder mooi is dan Titanium.

Overigens zijn de corrosiebestendige eigenschappen van magnesium wel veel minder dan van titanium en aluminium.
Is magnesium dan geen metaal?

Enkele eigenschappen:
Aluminium heeft een warmtegeleiding coëfficiënt van 237 W/(m.K), magnesium een 150 wat niet bepaalt weinig is en titaan slechts 22.
De dichtheid van Aluminium bedraagt 2,7 van magnesium 1,72 en titaan 4,5.
Het gaat wel om magnesiumlegering en zullen de waarden iets anders liggen, maar ze zijn wel indicatief. Voor mij lijkt het een perfect metaal voor lichte draagbare toestellen in vergelijking met titaan
Maar een goede titaan legering is 5x zo sterk en 2x zo stijf als een magnesium legering. Daar wordt het voordeel van magnesium met de lagere dichtheid dus weer opgeheven. Daarom wordt in de materiaalkundige wereld de sterkte ook vaak als de ratio sterkte/dichtheid gegeven.
Titanium verscheen voor het eerst al in januari 2001 in de notebooks van Apple. Die zijn eerder dit jaar overgestapt op een aluminium-legering uit de luchtvaart, wat imho wat minder mooi is dan Titanium.
Minder mooi misschien, maar de behuizing van titanium zorgde ervoor dat je erg snel beschadigingen kreeg. Als je je laptop ook maar ergens licht tegen aan stoote dan had je al een deukje, dat was echt irritant. Het was namelijk een erg dunne plaat waardoor de laptop erg gevoelig was voor deukjes.

Daarnaast was het titanium gespoten, dus als je een krasje had, zag je dat erg duidelijk door het kleurverschil.

Nu heeft Apple dus een andere behuizing en hebben ze de behuizing ook niet meer gespoten waardoor je de beschadigingen minder goed ziet.
Een dikte van 0,90mm... Is dat niet wat héél dun?
Dan moet die legering toch ook wel héél sterk zijn me dunkt...
Dat is anders ook de dikte van auto-plaatwerk. Doordat het materiaal geprofileerd wordt krijgt het zijn sterkte. Een losse plaat buig je inderdaad zo om, maar als hij in een bepaalde vorm is gezet verandert het verhaal, ga maar na dat als je van zulke dunne plaat een doosje construeert dat het doosje zeer slecht vervormbaar is.
de nieuwe A380 airbus heeft een speciale structuur waardoor het vliegtuig op enekele plaatsten twee milimeter dik is :D

dus .9 mm is eigenlijk nog veel ;)
Ja, daar heb ik net wat over gelezen, dat spul heet GLARE (GLAss REinforced aluminium), en bestaat uit afwisselend dunne lagen aluminium en glasvezel.

Best mooi spul schijnt, sterk en minder gevoelig voor vermoeiing.
Magnesium is behoorlijk sterk, en 0,9 mm met hier en daar een extra steuntje is best lastig in te deuken bij normaal gebruik.

Wat betreft de sterkte, de wielarmen (ophanging) van een Citroen 2CV is volledig van magnesium in de oudste modellen en in veel moderne auto's wordt nog steeds magnesium gebruikt in wishbones e.d. maar dan wel in allerlei legeringen.
Anoniem: 57517
@Gover27 augustus 2003 17:15
puur magnesium is juis heel slap (en redelijk goed brandbaar),.daarom word het met andere metalen "gemengd" om een sterk en licht product te krijgen,... maar ok, ik loop nu te zeiken denk ik... toch wou ik dat ff rechtzetten
sorry hoor, maar ik zie hier allemaal van die sprookjes staan over brandende laptopts omdat de behuizing een magnesium legering heeft.
Hebben die mensen niet door dat het kunstof, wat nu gebruikt wordt in laptopts sneller en eerder brandt dan de magnesium legering die gebruikt wordt?

Tja, magnesium in poeder vorm in combinatie met zuurstof en een onsteking, dat brandt uitstekend. maar alleen met die 3 bij elkaar.

In de turn sport, raad eens wat ze gebruiken om hun handen in te smeren voor meer grip. juist. MAGNESIUM poeder.
Dat is pas brandbaar, maar heb je wel eens een turner/turnster gezien met spontaan ontbrandende handen :)
" In de turn sport, raad eens wat ze gebruiken om hun handen in te smeren voor meer grip. juist. MAGNESIUM poeder."

Dat is magnesium-oxide, ofwel het spul dat je overhoudt NA verbranding van magnesium.
Anoniem: 32049
@Carbon26 augustus 2003 11:36
MAGNESIUM poeder.
Dat betreft dan toevallig wel magnesium-oxide, oftewel de asresten van verbrand magnesium. Wordt gebruikt omdat het zeer goed vocht opneemt, waardoor dus het transipratievocht van de handen er niet meer voor kan zorgen dat je handen van de ringen afglibberen, bijvoorbeeld.
Off topic

Ik dacht Magnesium Carbonate in de klimsport...
http://www.shopslms.com/110-3334-03.html

On topic.

Magnesium als behuizing is al een tijdje in gebruik bij verscheidene fabrikanten waaronder Toshiba, Sony en ik dacht Dell....
Ik heb het in de fietswereld (waar ik ook erg mee bezig ben...) ook al gehoord dat magnesium een heel interessant materiaal is. De verende vorken worden tegenwoordig heel veel in magnesium spuitgegoten. Omdat het heel erg simpel te verwerken is én spotgoedkoop. Het enige nadeel is dat wanneer de lak beschadigd is, het metaal niet meer corrosie bestendig is. In contact met zout, corrodeerd het zeer snel en valt het uiteen.
Hopelijk is het dus een legering die daartegen bestendig is... Want anders is en krasje onder je tobo desastreus voor de die hard tweaker met zweethandjes :-)

De brandveiligheid is mss wel wat overdreven om je zorgen over te maken. Maar je moet vogens mij je PC'tje niet in de oven zetten zoals die dame met haar Apple deed in een van de vorige "Koken met Tweakers"... :)
Bij metalen als aluminium en magnesium veroorzaakt blootstelling aan de lucht dat er een luchtdicht oxidelaagje ontstaat. Bij een kras zul je dus waarnemen dat de kras de eerste tijd een metaalglans heeft, maar na verloop van tijd dof wordt. Corrosie treedt daarna niet meer op.
In contact met zout, corrodeerd het zeer snel en valt het uiteen.
Dat is van toepassing bij ijzer, ijzerroest is namelijk zeer poreus, waardoor het onder de laag roest lustig verder corrodeert, bij magnesium en aluminium is dat dus duidelijk niet het geval.
Er zijn zelfs hele race-frames van magnesium geweest. Dat zijn frames die een levenlang meegaan en vreselijk licht en stug zijn.

Ik heb zelf een paar keer op zo'n racefiets wedstrijden gereden en dat was echt fantastisch. Alleen was de prijs van een dergelijk frame nogal hoog en voor mezelf heb ik toen gekozen voor een koolstof-fiber frame.
Ze worden nog steeds gemaakt, er rijden diverse tour teams mee. Maar Titanium is toch wat gewoner bij fietsen.
Redelijke vooruitgang met ontwerp van laptop omhulsuls. Sterk gezien dat ze bezig zijn met het gebruiken van lichtere materialen is het weer iets handelbaarder. Ik zie er al naar uit als ze iets van Titanium gaan gebruiken. :P nog lichter.
Behalve dat magnesium heel licht is laat het zich ook als legering uitstekend spuitgieten zonder allerlei insluitsels. Je verwerkt het dan als ware het een plasticsoort. Dit is met Titanium onmogelijk. Dat moet geperst worden uit plaatmateriaal. Hierdoor is bijvoorbeeld het maken van schroefdraadgaatjes veel gecompliceerder.
'iets van titanium' is er natuurlijk al heel lang: de Apple PowerBook G4 Titanium
Laat me eerst duidelijk maken dat het om een legering gaat, deze bestaat uit x % Magnesium en x % plastiek.

Puur magnesium is zeer breekbaar in die dikte en heeft een 2de additief nodig om soepeler bij schokken op te treden. Plastiek doet hier een zeer goede taak.
Het enige nadeel aan deze legering is als ze niet goed is afgewerkt je veel meer krassen krijgt dan de standaard platiek behuizingen. Trouwens groten deels van deze legering zal waarschijnlijk dienen om het scherm te beschermen (klinkt raar).

Je moet maar eens een lifebook E bekijken van Fujitsu, daar gebruiken ze al jaren magnesium legering ze hebben statistisch gezien de minste TFT-scherm uitval door dode pixels.
Goede zaak dat andere contructeurs dit meer gaan gebruiken, ik hoop dat het meer en meer doordringt naar de consumer markt ook, want de extra kost maakt het nogal dikwijls alleen voor de PRO markt beschikbaar.
"Laat me eerst duidelijk maken dat het om een legering gaat, deze bestaat uit x % Magnesium en x % plastiek."

Een legering is altijd een mengel van metalen!
Laat me eerst duidelijk maken dat het om een legering gaat, deze bestaat uit x % Magnesium en x % plastiek.
Een legering is een homogeen mengsel van metalen, ze worden samengesmolten. Bij de temperatuur die je daarvoor nodig hebt ontleedt plastic.
Je moet maar eens een lifebook E bekijken van Fujitsu, daar gebruiken ze al jaren magnesium legering ze hebben statistisch gezien de minste TFT-scherm uitval door dode pixels.
Dode pixels zijn fabricage-fouten. Ieder TFT-scherm heeft dode pixels, al wordt dat steeds minder. Dode pixels worden dus zeer zeker niet veroorzaakt door schok-schade, dan krijg je namelijk in één keer zeer veel dode pixels, oftewel je scherm is kapot. Dat kan net zo makkelijk met een magnesium- als met een kunststof-behuizing.
Deze legeringen worden ook in portable minidisc-recorders van Sony (MZ-N1 en MZ-N10) gebruikt. Het materiaal is inderdaad erg licht maar qua 'feel' vergelijkbaar met aluminium. Alleen de kleur is anders; iets donkerder (grijsbruin). Waarschijnlijk is magnesium goedkoper en wat makkelijker te verkrijgen dan titanium.
Hoewel titanium qua sterkte/gewicht verhouding idealer is dan aluminium of magnesium, heeft het 2 belangrijke nadelen.

- prijs (titanium is VEEL duurder)
- bewerkelijkheid (titanium is een stuk moeilijker te verwerken).

Die bewerkelijkheid vertaalt zich dan vervolgens ook weer naar een deel van de kostprijs van een laptop. En aangezien de concurrentie in laptopland moordend is (kijk maar eens wat je nu voor een beetje laptop betaald en hoeveel dat 3 jaar geleden was...) is dat dus waarschijnlijk het doorslaggevende argument om bij voorkeur geen titanium in een laptop te gebruiken. Misschien dat je het nog wel tegenkomt in van die speciale laptops voor het leger...
"Dell, HP, Samsung en Apple hebben meer cases met een magnesiumlegering besteld:"

Het gaat hier niet om de kast maar om het montage frame binnen in de kast.
De buitenkant is nog steeds kunststof of metaal (Titanium, of geanodiseerd Al)
Anoniem: 32049
@Carbon26 augustus 2003 13:08
Het gaat dus wel degelijk om de kast, die meteen ook het frame is. Met "chassis" wordt in het engels tegenwoordig de zelfdragende carosserie bedoeld. Vergelijk het met een auto, er zijn nog maar heel weinig auto's, en die zitten dan in de duidelijk duurdere prijsklasse, die nog een afzonderlijk chassis hebben, allemaal zelfdragende carosserie geworden.
Verder ook wel een beetje onlogisch dat een apparaat van net een centimeter dikte nog eens een frame zou bevatten.
Ze persen dus in één keer de backplate uit de legering, en die backplate bevat de nodige verstevigingen en bevestigingspunten.
een groot nadeel van magnesium cases is dat ze meestal gelakt worden. En in lak komen makkelijk krasjes. En diepe krasjes dringen door tot het magnesium. Heb je een zwarte laptop, zie je opeens zilveren streepjes. Bij kunststof maken krasjes niet zo uit.

Beetje standaard auto/SMART verhaal.
Wie denkt dat het gemakkelijk ontbrandt, moet dit maar ff lezen: link
Daar probeert iemand een NeXT cube in de fik te steken, 10+ jaar oude machine met een frame van magnesium legering. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee