De Oyster: parel voor de zwijnen?

De dames van The Gadgeteer hebben dit keer een apart hulpstuk voor notebooks onder de loep genomen. Het Oyster portable computer docking system is een soort klem waarmee je van je notebook een desktopsysteem kan maken. Het scherm van je laptop moet wel helemaal naar achteren kunnen klappen en de body mag niet dikker zijn dan vier centimeter. De Oyster is erg zwaar zodat deze niet omvalt met je waardevolle apparatuur erin. Doordat de Oyster zich onder het scherm van je notebook bevindt, is het beeld op een veel betere hoogte dan dat het standaard is bij een laptop. Je hoeft dus niet meer voorovergebogen te zitten om te zien wat er op je scherm staat.

OysterIn de achterkant bevindt zich een USB-hub waar je bijvoorbeeld een los toetsenbord, een losse muis en een printer op aan kan sluiten. Vervolgens kan je deze dan met één stekkertje aansluiten op je laptop. Een losse muis en een apart toetsenbord maken het werken met een notebook ook een stuk aangenamer. Als alle randapparatuur is aangesloten en de notebook in de Oyster is geplaatst, zijn vrijwel alle aansluitingen en onderdelen van de laptop nog goed bereikbaar. De achterkant en beide zijkanten zijn namelijk helemaal vrij. Alleen aansluitingen aan de voorkant van de notebook kunnen een probleem vormen:

The best thing about the Oyster is how it keeps me from hunching my shoulders. But there are so many other things about it that impress me: the organized way that it manages my laptop, mouse, keyboard, printer and the PDAs that each take their turn at the extra USB port in the back. The Oyster allows my laptop to truly be a desktop - yet also allows it to retain all of the portable features that I have to have. I can not recommend the Oyster highly enough!

Door Matthijs Abma

26-06-2003 • 15:10

43 Linkedin

Submitter: T.T.

Bron: The Gadgeteer

Reacties (43)

43
41
31
8
3
4
Wijzig sortering
Anoniem: 77437
26 juni 2003 15:58
Ik zet m'n portable altijd gewoon bovenop een steun die ik uit MDF heb gemaakt. Bovenop past de portable, en onder de steun staat m'n USB hubje en de ontvanger van m'n draadloze toetsenbord & muis. Totale kostprijs, inclusief anthraciet-metallic lak : net geen 20 €.

Eventueel kan de portable ook ONDER de steun geplaatst worden, en een extra monitor er bovenop. (Niet dat dat nodig is : laptop heeft een UXGA scherm van 1600x1200 pixels }>)
Heeft de cd-rom speler geen problemen als deze zo schuin hangt? Voor de rest wel handig voor mensen die op kantoor ook met de laptop werken! Je bent wel verplicht om een losse muis en toetsenbord te nemen... losse monitor is plezieriger denk ik.
Het zou handig zijn als er de mogelijk op zat om er een slot op te hangen... ken je je laptop zonder problemen een nachtje op kantoor laten staan.
Nee, is absoluut geen probleem. Alle laptop-CD spelers hebben een stevig vergrendelmechanisme voor de CD. Mijn laptop staat al jaren in een (plastic) houder. Werkt prima.
Anoniem: 59419
@Shockyboy26 juni 2003 15:44
Plat of helemaal op zijn kant is geen probleem, maar schuin wel. Door de snelheid waarmee de CD draait, en het feit dat de druk scheef op zijn as staat, wil hij om zijn as gaan draaien, wat extra slijtage veroorzaakt.

Geloof je het niet? Pak een los fietswiel (as zit er als het goed is in) en laat hem flink draaien. Je zult merken dat het niet moeilijk is om het wiel stil te houden als je hem vertikaal of horizontaal houdt, maar schuin is een ander verhaal.

Een CD is weliswaar lichter dan een Fietswiel, maar draait wel wat meer rpm's. (500, 5000?? ik weet het niet precies)
Bijna....

40x drive spins at 8000 RPM, a 50x drive spins at 10000 RPM

bron:
http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=faq_general.html#q5
180-200 rpm als ik me niet vergis.
Anoniem: 19339
@bas.kb26 juni 2003 15:25
Heeft de cd-rom speler geen problemen als deze zo schuin hangt?
In principe niet, doorgaans zit in laptop-cdroms de schijf rond het asje 'geklemd' zodat het niet los gaat trillen of zo, ook niet als het schuin hangt.

Maar de laptops waar ik mee werk, heeft de cdrom-drive aan de onderkant, niet aan de zijkant... Dan heb je dus ook weinig aan dit ding. Sterker nog, ik ken een gebruiker die een soortgelijk ding heeft staan, maar daar wordt het eject-knopje constant ingedrukt, waar ik dus ook geen voorstander van ben.

edit: wat nou dubbelpost? dat ik onder odijk008 sta betekent niet dat ik later was.
Anoniem: 36212
@bas.kb26 juni 2003 15:25
"Je bent wel verplicht om een losse muis en toetsenbord te nemen... losse monitor is plezieriger denk ik."

een removable harddisk (usb, cdtje, whatever ;))is eerder de oplossing als je daaraan begint.
Wellicht overbodig, maar toch: de heren van 'The Gadgeteer' zijn in werkelijkheid dames : Julie & Judie
alleen beetje lastig als je CD rom/DVD station aan de onderkant zit :(

maar of het echt zo geweldig is betwijfel ik, je kan bijna net zo goed je laptop op een stapel boeken oid zetten, of een mooi aluminium kubus ofzo, staat hij ook op ooghoogte, is alles ook nog steeds bereikbaar, en tis waarschijnlijk een stuk goedkoper. t ziet er wel aardig uit enzo, maar of de kosten echt opwegen tegen de baten blijft de vraag totdat je er zelf mee gewerkt hebt.
Anoniem: 36212
26 juni 2003 15:23
Wat een onzinnig ding is dat.

"Allows laptop become a true desktop"

Ja, als je er een extrene CD-speler bij koopt... En wat is het voordeel hiervan? Het leuke van een laptop is dat het juist niet zon achterlijke desktop is.

"Easy access to all ports and drives while laptop is in dock"

Dat is mijn laptop ook zonder dock

"Eases shoulder strain by moving your to eye level (no more slouching!)"

Lijkt mij niet waar, belangrijker is dat je tafel op de goede hoogte staat. Een hoog scherm zorgt juist voor meer nekklachten, omdat je je hoofd acterover moet leggen.

"Laptop remains completely portable"

nix nieuws onder de zon, toch? :-/

"Allows you to use a full-size keyboard and mouse without taking up too much desk space"

1) dat kan ook zonder het gedrocht
2) een laptops-toetsenbord is juist ideaal. Lekker directe toetsaanslag, lekker licht en geruisloos.

IMHO zou ik mijn laptop nooit zo verkrachten.
"Eases shoulder strain by moving your to eye level (no more slouching!)"

Lijkt mij niet waar, belangrijker is dat je tafel op de goede hoogte staat. Een hoog scherm zorgt juist voor meer nekklachten, omdat je je hoofd acterover moet leggen.
Nee, da's niet waar. Arbo richtlijnen schrijven voor dat het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt. Dat betekent dat een gewoon laptopscherm veel te laag staat. Dit soort houders zorgen er nu juist voor dat het scherm op een ergonomische hoogte komt te staan.
Als jij je tafel zo hoog hebt staan dat je scherm op goede hoogte staat, dan moet ik m'n armen veel te veel optillen om te kunnen typen...
Anoniem: 36212
@Shockyboy26 juni 2003 15:31
De arbodienst zegt wel meer. Zolang mijn ellebogen op de tafel rusten, kan ik 12+ uur computeren. Als je een boek leest achter je buro, hang je die toch ook niet aan de muur?

Nekklachten liggen meer aan de houding van je armen.
Anoniem: 79186
26 juni 2003 15:12
Wel echt een van de lelijkste dingen hier op tweakers ooit gezien
Vooral de prijs is belachelijk, $199.

Zoveel geld... dan ga ik liever bij de doe-het-zelf-zaak langs en ik koop een MDF-paneel (hout), houtlijm, spijkers, en paar bakstenen. Je kan met dat hout gemakkelijk een laptophouder maken en je kan het gewicht regelen met het aantal bakstenen (opletten dat je bureau/tafel niet kapot gaat door teveel bakstenen) .

Ik moet binnenkort een laptop kopen voor studie aan de hoge school en ik zal De Oyster nooit kopen, ofwel de doe-het-zelf oplossing of nog beter een hele desktop meenemen voor op kot.
Dat zèggik; de echte Jandeboefrietenbakkert kèn niet zonder de Gâmma! ;)
Ik vind het nog wel meevallen. Heb je het hele artikel gelezen?

Er zitten een aantal grote voordelen aan:
Allows laptop become a true desktop
Easy access to all ports and drives while laptop is in dock
Eases shoulder strain by moving your to eye level (no more slouching!)
Laptop remains completely portable
Allows you to use a full-size keyboard and mouse without taking up too much desk space
Verder zijn er ook nadelen. Dat is de prijs en het feit dat het geluid verpest kan worden.
Nadelen en voordelen is iets heel anders dan het ding lelijk vinden.....

* 786562 stiffenerNeemt veel te veel ruimte in beslag
Is veel te duur (199 $)
Geluid wat zij al noemden (weet ik zelf niet)

Ik heb liever een port replicator en sluit het aan op mijn bestaande monitor en muis en tb.
Een port replicator zou het ding niet ten goede komen denk ik, je weet natuurlijk niet welke poorten een laptop heeft en zo moet je dit ding met alle mogelijke hub's uitrusten. Dat is dus betalen voor niets als je de helft niet nodig hebt.
Het genoemde geluid vind ik ook geen probleem, de meeste laptop's die al een geluidskaart hebben om de inbebouwde speakers hun werk te laten doen (wat je in de regel niet eens erg graag wilt :+) kunnen dan vrijwel altijd ook wel vervangen worden door standaard desktop setje's. Waarom zou je, als je toch bezig bent je laptop desktop style neer te zetten, niet gelijk speakertje's plaatsen?
Anoniem: 59419
@TeeDee26 juni 2003 15:46
Ik heb een dell laptopje met aan de voorkant CD en of floppy drive. Dan heb je dus niets aan dit gevaarte. Bovendien denk ik dat het beeldscherm veel te hoog boven het bureau komt te staan.
Uhm.. poohbeer, dat is onjuist. Het midden van het scherm hoort een centimeter of 10 onder ooghoogte te zitten. Om de ARBO te quoten: "In het algemeen dient het middelpunt van het beeldscherm ongeveer 10 cm lager te liggen dan de ooghoogte"
Da's maar omdat jij een veel te lage crt gewoon bent.
Ga recht op je stoel zitten en staar recht vooruit.. daar moet het midden van je scherm zich normaal bevinden. De meeste mensen kijken los over de top van hun 19" heen.
Daar zat ik dus ook aan te denken.

B.v. alle Dell Latttude hebben dit. Komt er dus op neer dat je je CD's niet kunt wisselen...

-7
Anoniem: 53025
26 juni 2003 15:16
He lijkt op dat ding van Dell voor de Dimension serie. Ziet er leuk uit. Ben alleen benieuwd of hij ook je netwerkaansluiting kan overnemen.
Je netwerkstekker steek je gewoon in je laptop als hij zich in de Oyster bevindt. De Oyster zelf heeft daar niets mee te maken.
Of je koopt voor een paar euro een plastic laptop standaard zonder usb hub en al die onzin. want losse kabels moet je toch blijven prikken (netwerk, stroom etc).
Of je moet inderdaad dat dell ding hebben. maar daar betaal je ook weer (teveel) voor.
Ik zag van de week in een blad over ergonomie een artikel staan over zo'n goedkopere standaard.
De conclussie was dat het rsi flink tegen kan gaan. Duur hoeft het dus niet te wezen. Opvallend was ook dat ze getest hadden of het de productie verhoogt: nee.
Deze dure standaard heeft wat meer vormgeving en is meer een dockingstation dan ontworpen om rsi tegen te gaan. Maar ik zou dan maar kiezen voor een goedkoop standaardje dan 199,- uit te geven om wat minder kabeltjes te hoeven steken. Zo lui ben ik nu ook weer niet.
dat ding is net zoals de verticale standaard van de PS2, stuk plastic voor veel te veel geld.

en ik zie er de voordelen over een conventioneel dockingstation er niet in, tis al eerder genoemd, maar ook ik vind em lelijk.

en dat er een USB hubje in zit, heel fijn maar een Hubje + heel veel plastic Komt bij mij niet neer op 199$ excl BTW excl verzendkosten

ow en dan nu het toppunt,
Quote 1
De Oyster is erg zwaar zodat deze niet omvalt met je waardevolle apparatuur erin
quote 2
yet also allows it to retain all of the portable features that I have to have
Hoe kan iets dat loodzwaar is nu draagbaar zijn
Anoniem: 51493
@drienties26 juni 2003 21:36
Hoe kan iets dat loodzwaar is nu draagbaar zijn
Er staat 'erg zwaar'. De betekenis van 'erg zwaar' is mij ook niet geheel duidelijk. Een specificatie in KG zou wel gewenst zijn dat is namelijk objectiever dan 'erg zwaar' hetgeen simpelweg subjectief is en geen vaste waarde is. Volgens de reviewer is het nog draagbaar (als ik het net zo begrijp als jou, althans) maar of dat volgens Jan, Piet, Klaas, Marie, Oma, Opa, etc. ook zo is? Op de site kon ik deze spec niet vinden. Daarnaast moet je eraan denken dat je zoiets als een keyboard eventueel ook mee moet nemen wil je onafhankelijk van target locatie mobiel zijn.
Maar is er nou ook een echt voordeel boven een traditioneel dockingstation??? (behalve dat je geen externe monitor nodig hebt?)

Want zeg nou zelf, wat is het nut van dit gedrocht?
"Ik zie het niet hoor" :P
dat je geen externe monitor nodig hebt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee