Invallen door justitie bij de Universiteit Twente

ZDNet Nieuws meldt vandaag dat justitie eind november invallen heeft gedaan op de campus van de Universiteit Twente. Hierbij zijn enkele studenten aangehouden die verdacht worden van handel in illegale software, misbruik van de universitaire ICT-voorzieningen en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het netwerk van de UT is grotendeels verglaasd en biedt bandbreedtes tot 100 Mbit. Vrijwel elk studentenhuis beschikt over een eigen server. Deze infrastuctuur maakt de UT tot een geliefde plek voor het uitwisselen van illegale software, films en muziek. De campus is volgens insiders één van de belangrijkste knooppunten van de warez-scene in Europa, aldus ZDNet.

De inval wordt genoemd in een brief van twee universitaire instanties aan alle gebruikers van Campusnet, het verglaasde netwerk voor UT-studenten. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat justitie de universiteit eind november heeft benaderd om mee te werken aan een onderzoek naar illegale software. "Ik weet dat er een onderzoek is geweest waaraan de universiteit heeft meegewerkt. Het gaat volgens mij om twee of drie verdachten in het kader van een grootschalig onderzoek naar illegale software", zegt woordvoerder Emous van de Universiteit Twente (UT).

[...] "Wij weten ervan", zegt Kuik over de invallen die in de brief van de SNT en het CIV worden genoemd. Meer wil Kuik er niet over kwijt, maar wel verklaart hij niets te weten van de operatie Buccaneer. Bij deze internationale operatie van de Amerikaanse douane werden vorige week meerdere Warez-sites over de hele wereld gesloten, waarbij vele terabytes aan illegale software en films in beslag zijn genomen. Ook hier ging het om universiteitsnetwerken.

Met dank aan Anoniem: 30162 voor de tip.

Door Guus Besuijen

Nieuwsposter

20-12-2001 • 21:46

160 Linkedin

Bron: ZDNet.nl

Reacties (160)

160
156
80
12
7
3
Wijzig sortering
Tsja lijkt me duidelijk, is daar gewoon een grote Lan. En op een groot lan wordt bijna altijd geleeched. K vraag me alleen af waar ze dan nog verder gaan binnenvallen.
De campus is volgens insiders één van de belangrijkste knooppunten van de warez-scene in Europa
Dit vind ik nou weer een beetje overdreven. Lijkt mij dat dit op veel meer universiteiten gebeurd.
het lijkt me sterk dat zij een centrale rol innemen. Ik heb zelf een paar maand op de campus gewoond. Het is waar dat er veel te vinden is, maar alles is een kopie van wat er op internet te vinden is, en veel kon je alleen via het internet vinden, en stond dus niet op het campus net.
Het is wel zo dat er op het campus net een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid MP3's en div-en staan. Maar dat is echt al zo lang ik het bestaan van het campus net ken zo, en dus niks nieuws.
Het zou best zo kunnen zijn, met een 100m/s lan kun je een heel end komen. En als je dan ook nog interessante dingen hebt dan zitten er zo een hele stoet mensen op je dak. Het is dan ook terecht dat hier zo hard tegen wordt opgetreden maar jammer vind ik het persoonlijk wel ( ;)).
Het valt me trouwens op dat men steeds feller begint te worden, er worden steeds meer mensen echt opgepakt (dat ik hoor) voor internet criminaliteit, dat wordt dus nog oppassen binnenkort, word je opgepakt voor het bezit van DivX.... :o (dat is heel moeilijk, bewijs maar is dat ik DivX' jes heb, p.s..... ik beken)
Je bent niet de enige met DivX'jes. Komt doordat dit gewoon veel makkelijker en goedkoper is dan de alternatieven. Een gehuurde video kan je niet bekijken wanneer je wilt, een bioscoop maar een keer, er zijn niet veel opties. :(

Trouwens, als dit allemaal zo illegaal is (Films op je HD), dan zouden videobanden die je van TV opneemt of kopiert toch net zo illegaal zijn, daar hoor ik niemand over klagen... :?

enneh, als ze met een huiszoekingsbevel binnenkomen zal het bewijzen dat je DivX'jes hebt niet moeilijk zijn, computer aanzetten en zoeken maar..... :)
Trouwens, als dit allemaal zo illegaal is (Films op je HD), dan zouden videobanden die je van TV opneemt of kopiert toch net zo illegaal zijn, daar hoor ik niemand over klagen
Die opnames zijn net zo illegaal als een film op je HD, helemaal niet illegaal!
www.cedar.nl/thuiskopie

Een verzameling DivX/MP3tjes hebben is geen enkel probleem. maar DivX/MP3 valt ook niet onder de noemer software, daarmee bedoelden ze programma's. DivX/MP3 valt onder media.

En onderling wat uitwisselen is ook iets heel anders dan handel. Als jij je studiebeurs aanvult daar wat software/media te koop aan te bieden die niet van jou is dan ben je verkeerd bezig.
enneh, als ze met een huiszoekingsbevel binnenkomen zal het bewijzen dat je DivX'jes hebt niet moeilijk zijn, computer aanzetten en zoeken maar.....
Dan ben ik plotseling zo "dom" dat ik mijn password van mijn pc niet meer weet
Ze zullen nooit met een huiszoekingsbevel bij iemand aankomen die het niet op GROTE schaal verspreidt, dan zou het namelijk helemaal geen impact hebben op het hele idee. En als ze in jouw huis komen gaan ze heus niet tussen al jouw mappen op de HD zoeken, en als ze dat willen schenden ze je privacy :o, je hebt namelijk ook privé zaken op je Pc die zij niet hoeven te weten, je kunt ze in zo'n geval rustig aanklagen.
Niet op linux geformateerde schijven of NTFS.
De meeste NTFS of Linux partities zijn niet encrypted. Dus hoef je de disks alleen maar in een andere PC te pluggen waar je wel een Windows Admin / Linux root password voor hebt, en daarna kun je zo de partities mounten.
Zodra je fysiek toegang tot een drive hebt, is het gewoon veel eenvoudiger om binnen te komen dan remote.
lol, daar kunnen ze zeker niet achter komen :-)
password kraken is TE easy :9
leker simpel hoor !!

DOS

erg kort door de bocht als je wilt kom je overal binnen
Ik vind dat ze eindgebruikers fuckin' alleen moeten laten. Dat ze bedrijven pakken op het gebruik van illegale software... cool... die verdienen geld aan de productie die ze met die software hebben. Ik verdien geen enkele flikker met mijn illegale photoshop kopieetje en als die eikels bij adobe denken dat ik photoshop anders wel zou kopen moeten ze eens naar mijn negatieve bankrekening kijken. bovendien is 1500 gulden voor mij niet op te brengen. En dan praat ik nog maar over 1 software pakketje dat ik gebruik. Als ik alles zou moeten kopen wat ik gebruik ben ik grofweg
zo'n 300.000 gulden per jaar kwijt denk ik. Op dit moment verdien ik dat niet eens 8 jaar. Stelletje leipo's. En dan werk ik nog... Hoe zit dat met studenten? De commercie mag blij zijn met die illegale troep. Want als ik op m'n werk nou veel met foto's moest doen ging ik bij m'n baas echt wel zeiken om photoshop. Iets wat ik nooit zou doen als ik het nooit illegaal gebruikt had.

Just my $ 0.02 and fuck the BSA.
Toch nam de UT vorig jaar 1/12 van het gehele Nederlandse Internet verkeer voor haar rekening, en dat zijn echt niet allemaal educatieve fils en interactieve studieondersteuning :)
Daar kon je je wel eens in vergissen. Vooral in Nederland neemt de UT toch een behoorlijk unieke plaats in. Op je studentenkamer (dus niet op de faculteit, maar gewoon thuis) heb je een 100 MBit verbinding, waar een infrastructuur achter zit waar je ook niet misselijk van wordt (switches throughout). Daarmee hebben zo'n 3000 studenten prive zo'n beetje de snelste toegang die een particulier in Nederland op dit moment kan hebben. Ik weet niet hoe het in de rest van Europa zit, maar als ik me niet vergis gaat een groot deel van het verkeer tussen Europa en Amerika via Nederland.
Unieke positie? Je loopt achter.

De officiële telling van SURFnet van 4 oktober jongstleden:

RUGroningen: 1.000
UTwente: 2.000
Wageningen: 4.200
TUDelft: 2.700
TUEindhoven: 600
Utrecht: 1.000

Hierbij dient opgemerkt te worden dat in Delft en Wageningen de aantallen inmiddels gestegen zijn en dat hier alleen de hoge snelheidsaansluitingen zijn meegenomen. De anderhalf duizend 10 Mbit aansluitingen in Delft bijvoorbeeld zitten hier niet bij.

edit:
typo
Een vrij unieke positie:

De UT campus is een test terrein voor KPN research, hier worden o.a. alle nieuwe technieken getest voor breedband. Simpelweg omdat dit ideaal is, veel gebruikers op een onwaarschijnlijk kleine oppervlakte. (en dit gaat om het interne netwerk op de campus, dus niet internet)

Wat dat betreft moet ik Haywire gelijk geven.
De aansluitingen in studentenhuizen in Wageningen (HomeWURk zoals zij het zo mooi noemen) zijn ook testterrein voor KPN Research. Dus om UTwente nou uniek te noemen....

Afgezien daarvan, dat is niet waar het om gaat in de context van het nieuwsitem. Onafhankelijk van wat er in de backbone etc. geexperimenteerd wordt, de bovengenoemde studentaansluitingen zijn in alle gevallen gewoon 100 Mbit met een backbone die vergelijkbaar is en een datalimiet die voldoende is om te sharen. En daar gaat het om in dit verhaal, niet om allerlei leuke experimenten.
Dit vind ik nou weer een beetje overdreven. Lijkt mij dat dit op veel meer universiteiten gebeurd.
Dat gebeurd zeker op meer universiteiten. Laten we het er op houden dat volgens de statistieken van Surfnet in Delft het gezamelijk verkeer van de studentencomplexen iets meer is dan van de campus in Twente ;)

Opvallend ook dat er her en der op SURFnet servers opduiken die vanuit Twente gefinancierd worden. Of eigenlijk niet opvallend. Wie de regels van het studentennet in Twente goed leest zal zien dat daar in feite een verkeerslimiet per dag van 250 MB in elke richting geldt (of eventueel 500 MB één kant op). Bij voorbaat excuses naar iedereen die dat met een modem niet kan halen, maar voor een echt netwerk is dat natuurlijk gepruts. Op de volle snelheid (100 Mbit) is dat 20 seconden blazen (of 40 seconden één kant op).

Geen wonder dat al een tijdje de UTwente niet meer de grootste bandbreedte consument van SURFnet is.
Wie de regels van het studentennet in Twente goed leest zal zien dat daar in feite een verkeerslimiet per dag van 250 MB in elke richting geldt (of eventueel 500 MB één kant op).
dat is al een aantal jaar niet meer het geval joh. Dat het SNT sindsdien hun website niet meer heeft geupdatet is een andere zaak :)

Wat de officiele limiet wel is staat al een aantal keer op deze pagina vermeld, maar goed, zoals ook iedereen weet: er is een gedoogbeleid zolang er geen bandbreedtetekort is.
Dom van me om de officiele informatie te vertrouwen |:(
Wie de regels van het studentennet in Twente goed leest zal zien dat daar in feite een verkeerslimiet per dag van 250 MB in elke richting geldt (of eventueel 500 MB één kant op).
Dat klopt niet. De limiet is 50 GB per 7 dagen. Daarbij is broadcast meegerekent, dus zal je minimaal 40 GB per 7 dagen zelf te verbruiken hebben. Bijna 6 GB per dag dus.
Bovendien wordt er op het moment niet erg streng opgetreden. Als je in een week boven de 100 GB uitkomt krijg je een waarschuwing, zit je de week erna er weer boven wordt je een week lang afgesloten.
Max. bandwidth van een 100 mbit netwerk:

In theorie: 100/8 = 12,5 megabyte/seconde
12,5 * 60 * 60 = 45.000 megabyte/uur
24 uur in een dag:
45000 * 24 = 1.080.000
en dat 7 dagen per week: 1080000 * 7 = 7.560.000
dus 7 terabyte en nog wat in een wek!

En dan mag je er maar 100 gig per week doorjagen. Schande! ;) :P :*)
Dit is oude info (SNT update pagina's weinig).

De limiet ligt op zo'n 50 GB verkeer per week, maar onder de 100 gebeurt er sowieso niets.
Bij 180 gaan ze bellen }>
Zeker weten, hier zitten veel mensen van grote Warez groepen.
Anoniem: 22716
@Zenit20 december 2001 23:04
Dit vind ik nou weer een beetje overdreven. Lijkt mij dat dit op veel meer universiteiten gebeurd.
Nix overdreven, ik ken lui persoonlijk die gewoon grote public servers voor release groepen draaien. Een aantal van deze lui zijn er nu mee gestopt en die groups zitten nu best wel zwaar in de problemen omdat er belangrijke pubs wegvallen.
Stoppen is een groot woord, maar ik denk dat er voorlopig weinig meer gebeurt op utwente. Voordat de sites back up komen zal men eerst een secure protocol / medium moeten bedenken dat niemand kan tappen en waarbij niemand informatie krijgt die niet specifiek voor hem/haar bedoeld is.
Overdreven? neen.

Op de UT heb je een lekkere mix.
Ten eerste het 100MBit/s netwerk dat je met het internet verbind (met een niet misselijke backbone)
Vervolgens is het een technische universiteit, en de grootste campus van nederland.

Dus je hebt veel nerds/mensen die veel met pc's omgaan, dit is redelijk uniek in nederland, het aantal studenten-pc's in eindhoven/delft met een 100MBit aansluiting is behoorlijk lager.
Jullie zijn ook allemaal een stel @#$!@# ook he... Het is niet bij de wet verplicht om geruchten te bevestigen. Ze hebben nauwelijks/geen harde bewijzen. Replies en extra info zoals dit maken het alleen maar ergen.
Dood a ttol, hij zorgen er voor dat utwente in het nieuws kwam door mensen up2date te houden met FBI busts, scene changes e.d.
Je gaat het bedrijf waar jij werkt er toch ook niet bij lappen als je er achter komt dat niet elk programma op elke computer een correct license heeft.
Jullie denken nu misschien wel l33t te zijn door extra informatie te verschaffen, maar dat is niet zo. Iedereen die er mee gemoeid is (iedereen dus, niet alleen de lui die zich echt bezig houden met warez), kan hierdoor in de problemen komen en eventueel de relaxte connectie kwijt raken.
Waarom denk je anders dat nu pas bericht is over utwente, en niet een paar dagen eerder toen het echt nieuws was. Niet iedereen is namelijk van plan om zijn universiteit een slechte naam te geven door slechte publiciteit (zoals dit bericht) te posten op sites zoals tweakers.net.

-- FTF --
Je gaat het bedrijf waar jij werkt er toch ook niet bij lappen als je er achter komt dat niet elk programma op elke computer een correct license heeft.
maar het gaat hier ook om mensen die zwart geld verdienen aan andermans werk!

dat je illegale bestanden uitwisselt is nog daar aan toe, maar dat je er geld aan gaat verdienen vind ik gewoon crimineel gedrag!

verder stel ik mijn vraagtekens bij campusnet (en surfnet), bandbreedte leuk, maar ik heb nog geen enkele video college mogen volgen... wel kan ik 'in a split second' minuten een film op mijn scherm toveren dat nog niet in de bios is geweest of de huidige top 40 downloaden, vraag je maar eens af wat daar educatief aan is
Klap klap, eindelijk iemand die mijn mening verwoordt. Ik snap echt niks van de mensen die hier een beetje als een kip zonder kop gaan lopen roepen over sites e.d. Als dit mensen zijn van buiten de UT alla die hebben er geen ruk mee te maken maar een aantal mensen die zelf op de UT zitten denken blijkbaar 733+ te zijn door halfbakken info te verspreiden.
BELANGRIJK BERICHT VAN SNT EN CIV AAN ALLE THUISAANSLUITING-GEBRUIKERS
----------------------------------------------------------------------

Beste mensen,

Enige weken geleden zijn wij opgeschrikt door een onderzoek van Justitie
waarbij invallen zijn gedaan op de campus, UT-studenten zijn aangehouden en
apparatuur in beslag is genomen. Men verdenkt deze personen van lidmaatschap
van een criminele organisatie, die als doel had het handelen in illegale
software. Voor de betrokken personen is dit natuurlijk diep triest. Ook
beschadigt dit de Universiteit Twente: dit is negatieve publiciteit en zeker
niet de bedoeling van de mooie ICT-voorzieningen die de UT aanbiedt. Los
hiervan ontvangen we in toenemende mate klachten over schendingen van
auteursrecht (muziek, software, etc).

Voor thuisgebruik voorziet de Universiteit in een scala aan
softwarelicenties die bij de CIVshop verkrijgbaar zijn. Voor meer informatie
hierover, zie http://www.utwente.nl/civ/civshop/licentievoo rwaarde n.htm

We verwachten dat iedereen goed beseft dat handel in illegale software,
films, muziek, etcetera niet door de beugel kan. Niet alleen staat in de
reglementen voor thuisaansluitingen dat het niet mag, het is verboden bij
Wet. Noch SNT noch CIV speuren actief het netwerk af naar illegale
activiteiten, maar de recente ontwikkelingen zijn voor ons wel aanleiding
een signaal af te geven naar jullie. Om jullie te informeren en om jullie te
beschermen. Want tegen de tijd dat mensen met gerechtelijke dwangbevelen op
de stoep staan, kunnen wij niks meer voor jullie doen.

Neem voor meer informatie contact op met het SNT bestuur, via
bestuur@snt.utwente.nl.

Met vriendelijke groet,

SNT Bestuur & CIV


---------------------------------------------------------------
hierbovenstaande is een quote uit een reactie van het topic over Buma/STEMRA die en inval deed bij Startpoint internet.
idd, en gepost door * 786562 DJSmiley

had 't ook gesubmitted, staat ook op C'Net

http://news.cnet.com/news/0-1005-200-8233279.html?ta g=cd_mh
Lekkere privacy schending... er staat:
BELANGRIJK BERICHT VAN SNT EN CIV AAN ALLE THUISAANSLUITING-GEBRUIKERS
en niemand anders dus, dit bericht is expliciet gericht aan SNT leden en CIV kabel huurders.
Die aan de hele wereld.
Ach ja, moeten ze de studiefinancieringen maar niet inkrimpen :P

Maar ff zonder gekheid, ik snap best wel dat het een belangrijk knooppunt is, aangezien ze daar een ongelovelijk snel netwerk hebben en het een vooral Technische Universiteit is, waardoor er veel Tweakertjes zitten :) Die willen natuurlijk wel een centje verdienen oid :P
Tja het was een beetje te verwachten maar ik vind dat je ook niet te koop moet gaan lopen met illegale software
Maar om meteen burgers op te gaan pakken, laten ze, als ze werkelijk aktie willen, de providers aanpakken die zorgen er voor dat deze illegale praktijken ontstaan.
kijk eens als iemand een internet verbinding wilt is het niet alleen om een website te gaan bekijken, iedereen wilt er beter op worden en bijvoorbeeld gratis muziek downloaden of een nieuwere versie van windows, Wie dat nou niet, ik denk dat als je 9 van de 10 huishoudens gaat controleren je zal schrikken hoeveel mensen er illegale software of mp3 zal hebben dit is een probleem die je nooit kwijt zal raken.
wie wilt er niet beter op worden, kijk naar bedrijven waar medewerker een centje bijverdienen aan het door verkopen van illegale cd's, dit ga je toch nooit meer tegenhouden.
Dit is een probleem voor hun waar ze nooit en te nimmer van af zullen komen
als ze werkelijk aktie willen, de providers aanpakken die zorgen er voor dat deze illegale praktijken ontstaan.
Je vindt dus ook dat de PTT aangepakt moet worden als *jij* bombrieven verstuurt? :?
Dus in dit geval vind jij dat ze de Universiteit moeten aanpakken omdat zij een dikke pijp naar de rest van de wereld fasciliteren? Dus van jou moet de mensen die wegen aanleggen aangepakt worden en niet snelheidsovertreders...?

edit:
2 zielen 1 gedachte...
Wow ... da's bepaald niet goed!

Kan me voorstellen dat ze daar een inval zouden doen, als ik daar zat had ik ook wel een servertje of 2 op zo'n phatte pipe gezet.
Maar waar gaat dit naar toe? Straks staan ze bij iedereen die ook maar een kabel verbinding heeft aan te kloppen |:( .

Ik wens de mensen die opgepakt zijn HEEL ERG VEEL suc6 ... ik sta achter jullie!
Straks staan ze bij iedereen die ook maar een kabel verbinding heeft aan te kloppen |:(
En je punt is...?

Justitie mag van jou niet tegen illegale activiteiten optreden ofzo? :?
Ik hoop dat hij bedoelt dat justitie beter achter zinloos-geweldplegers e.d. aan kan gaan zitten dan aan Jantje van 15 die via zijn @home-verbindinkje elke week 2 divxjes download. Dat zou namelijk wel een opmerking zijn waar ik me in kan vinden.
Dat laten ze ook heus niet liggen om dit te gaan doen hoor. :)
Jullie zijn me dan wel een stel rasechte nederlands. Pro het gedoog beleid. Het mag niet, maar we zullen niet boos worden... :D

Persoonlijk vind ik dat de grote handelaren aangepakt moeten worden. Er is zoveel freeware te krijgen! Het enige wat ik met goed in kan denken zijn dingen als Windows en Office (misschien PhotoShop) om dat die gewoon goed en veelgebruikt zijn. Voor windows is daarnaast geen echte compatible vervanger te krijgen.

Criminelen zou ik ze niet willen noemen, maar stout is het wel ;). Succes wensen vind ik een beetje vreemd. Als het een tweaker is wens ik hem/haar (?) wel succes!
ik kan nog wel een paar voorbeeldjes bedenken waar ze dat wel doen hoor :'(
hoe vaak mijn fiets wel niet gejat is en ik aangifte heb gedaan voor mishandeling tegen de keren dat ik als getuige weer tegen mijn vriendjes moest getuigen (niet gedaan hoor)
dat is echt wel 12 tegen 1, dus van de politie kun je niet op aan, stond gisteren nog op teletekst
Volgens mij is het net met als een 10 baans snelweg (per weghelft) bouwen en dan 50 kilometer limiet stellen. De UT heeft het mogelijk gemaakt om de studenten heel snel te kunnen laten internetten. Da's leuk voor ze. Maar de verleiding is dan groot om daar dan ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Ook al is het maar een klein groepje mensen. En is het dus naief om te denken dat dit niet zou gebruiken. Of denken ze dat een clausule in het contract afdoende zou zijn. Maar het is aan de andere kant ook kinderachtig om studenten als kleine kindjes te behandelen en niet vertrouwen in ze te hebben.

Maar van dat knooppunt van europa zijn lijkt me grote onzin. Wellicht dat er wel veel data overheen gejakkerd word maar er zijn zat andere universiteiten waar bijna net zo makkelijk zoiets te doen is. Misschien met minder bandbreedte maar toch. En zou de UT wel voor de gebruikers vet afgeknepen worden dan zou wel een andere toko eerder aanleiding tot zulke invallen opgeleverd hebben.

En ook al doen ze nog zoveel invallen in heel Nederland en knijpen ze van alles en nog wat af, je blijft het gewoon houden dat er illegale software verspreid word. Aan een kant is het niet goed te praten maar aan de andere kant zijn er ook argumenten die het allemaal wat minder zwart wit maken. Als de UT al die instanties buiten de deur willen houden (wat ik aanneem) kunnen ze het beste in overleg met studenten oplossing verzinnen die ergens op slaan en het gewoon voor iedereen leuk houden.
bijv. alle couriers activiteiten de kop indrukken (ze moeten tenslotte studeren) en af en toe steekproeven doen om te zien of het nog goed gaat en dan niet gaan lopen miepen om een verdwaalde mp3 of kweniewat. En dan is het bijhouden van bandbreedtegebruik een simpele edoch effectieve methode lijkt me. (trek jij regelmatig zoveel Gb per week dan mag je dat uitleggen)
Het is redelijk wat werk om te kijken of iemand illegaal spul heeft. Ik kan namelijk met gemak aan meer dat 50GB aan legale files komen. Ga jij dat uitzoeken welke legaal zijn en welke niet.
Je krijgt eigenlijk een beetje big brother effect, kan je niet eens meer rustig internetten en andere dingetjes doen omdat er continue naar je gekeken word of je dingen doet die niet mogen.
Je krijgt eigenlijk een beetje big brother effect, kan je niet eens meer rustig internetten en andere dingetjes doen omdat er continue naar je gekeken word of je dingen doet die niet mogen.
En dan nog, wat denk je dat het zou kosten om daar mensen op te zitten die niets anders doen dan dataverkeer controleren op illegale dingen. Ik denk dat UTwente zijn geld wel beter heeft te besteden en het internetten aan de studenten overlaat.....met alle gevolgen van dien.
Volgens mij is het net met als een 10 baans snelweg (per weghelft) bouwen en dan 50 kilometer limiet stellen.
Niet echt. Die internet verbinding mag namelijk best gebruikt worden.. alleen niet voor *illegale* dingen.

Je mag dus naar hartelust over die 10-baans weg jakkeren, zolang je dat maar niet met een gestolen auto doet.
Ik ben ook meerder malen op de UT geweest en wat mij daar is opgevallen is dat men amper bestandjes op de eigen computer zet, simpelweg omdat de verbinding zo snel is dat je ze net zo goed gelijk van de andere pc kan gebruiken (DIV-X, mp3 enz.) Gevolge is dat er enorme servercomputers ontstaan waar zo'n beetje alles opstaat. Wordt zo'n server pc in beslag genomen dan is 1. De eigenaar van die server zwaar de lul. 2. Een heleboel mensen 'zijn' gemeenschappelijke muziekcollesctie etc. kwijt.
Als student daar zal ik dus niet ale te bang zijn, tenwij jij een server pc hebt draaiien met een HD van boven gemiddelde grootte.
Eigenlijk denk ik dat als je zulk snel internet hebt, vrijwel iedereen wel op een zeker moment illegaal spul gaat downloaden en doorsturen. Ik heb zelf een isdn verbinding :( omdat dat bij mij in de buurt het enige is dat verkrijgbaar is. Als ik een snellere verbinding zou hebben dan zou ik ook grotere bestanden downloaden (films van hoger kwaliteit en meer van dat soort dingen). Uiteindelijk wordt de hoeveelheid illegale stuff dan met de dag groter, de snelheidsdrempel voor het downloaden van de grotere en betere bestanden wordt dan namelijk lager.
Eigenlijk denk ik dat als je zulk snel internet hebt, vrijwel iedereen wel op een zeker moment illegaal spul gaat downloaden en doorsturen.
Deels, maar 't is ook een stukje mentaliteit. Je zou namelijk ook kunnen overwegen om een produkt wat je wilt gebruiken gewoon te kopen. Of een legale freeware versie op te zoeken.
Je zou namelijk ook kunnen overwegen om een produkt wat je wilt gebruiken gewoon te kopen
Inderdaad, maar als Windows een maand huur kost, en je de volgende maand je hele studiefinanciering opgaat aan Word... wordt het je ook niet gemakkelijk gemaakt.

Jaja Linux is gratis enzo, maar een 'gemiddelde' student krijgt echt niet zonder hulp Linux aan de praat.
Het is helaas zo dat, stel dat de UT een tapverzoek heeft gekregen, ze dat niet mogen vertellen aan de betrokkene. Per 15 april jl. is er aftapplicht met een tapbevel (email, ip, m.a.c.)

Dan zou je natuurlijk * iedereen * een brief kunnen
sturen met wat dreigende taal, dat justitie bijv een onderzoek heeft lopen.

Tsja subtiel!
De kans dat gebeurt lijkt me vrij klein. Bovendien ben ik wel benieuwd wat ze dan willen gaan tappen, intern netwerk heeft buiten de UT niemand wat mee te maken, dus het gaat om de uplink.

En het is op dit moment zo dat de router die daar staat wel vrij snel is (ik dacht 1 Gb/s), maar het nieteens aankan om voor iedereen het dataverkeerverbruik bij te houden, laat staan echt iets meer tappen. Dus dan moet je allereerst een nieuwe router plaatsen en dat doe je niet zomaar even zonder dat iemand het weet...

En die mededeling van het CIV/SNT heeft hier niets mee te maken, die was er eerder dan dat dit nieuws naar buiten is gekomen.
Ga je gang en tap m'n ssh/ssl/svpn sessie maar af...
Als de info ook maar een beetje gevoelig is gebruik je al een beetje encryptie...

BTW, die x TB traffic die er per dag verplaatst worden lijkt mij een beetje lastig bij te houden...<div class=r>[Reaktie gewijzigd door El_Muerte_[TDS]]</div><!-- end -->
Het was al jaren bekend dat er een enorm groot knooppunt van warez bij de utwente zat toch?

Download effe dit bestandje het zat bij een warez spel
members1.chello.nl/g.meinen/UT.nfo
(dit bestand is een volledig legaal txt bestandje zonder verwijzingen naar illegale software, dus laten staan moderators).

Er staat gewoon letterlijk in dat bestand:

"This file followd the fiberoptic to UTwente"

Op een gegeven moment was bijna elke warez zip file getagged met het ut.nfo bestand, wat wil zeggen dat het bestand o.a. langs de UT is gegaan tijds de verspreiding van het bestand

dit NFO bestand wordt traditioneel toegevoegd als een soort visitekaartje van een grote server, het geeft de siteops een soort eergevoel.
Wat even aangeeft wat voor idioten er soms op de UT zitten. Eventjes fijn je locatie vrijgeven in de .nfo, lekker slim...
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee