De campus van de Universiteit Twente kwam enige tijd geleden in het nieuws toen er invallen gedaan werden door Justitie. Enkele studenten werden verdacht van handel in illegale software. Door het snelle netwerk, een 100Mbit/s full-duplex aansluiting in je eigen kamer, een uitstekende plek om data te verspreiden. In het UT-nieuws, het weekblad van de universiteit, is een achtergrondartikel verschenen over de handel die zich via het campusnetwerk zou afspelen. Ronselaars benaderen via chatboxen eerstejaars studenten. De studenten wordt gevraagd om een server op hun kamer te zetten waarvoor ze in ruil toegang tot sites krijgen met een overvloed aan illegale software, dit voor eigen gebruik.
Naast de verspreiding via het netwerk worden de zogenaamde 'warez' ook op CD gezet, bijvoorbeeld door een organisatie genaamd Crazybytes. De UT werd hiermee geassocieerd en kwam wereldwijd in het nieuws:
Een Utrechts team, dat jacht maakt op de internationaal opererende softwarepiraat Crazybytes, nam afgelopen november in een campusflat computers in beslag en arresteerde, naar inmiddels is gebleken, één student. De jongen, wiens eveneens gezochte compaan en flatgenoot in India schijnt te verblijven, wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van Crazybytes, dat al jaren grote hoeveelheden gekraakte software, cd's, dvd's, en films op de zwarte markt afzet. Zelfs CNN bracht het nieuws en noemde de UT hét Europese brandpunt van handel in illegale software.
Informaticastudent en campusbewoner Martijn de Haan is naar eigen zeggen goed op de hoogte van wat er op de campus speelt. De producten van Crazybytes kent hij al jaren. 'Op mijn middelbare school was Crazybytes al jaren een begrip. Als je software wilde hebben, kon je daar vrij eenvoudig aan komen. Gekraakte spul waarvoor je in de winkel duizend piek betaalt, verkocht Crazybytes voor twee geeltjes.'
Volgens De Haan vormen gigasnelle netwerken als dat van de campus een belangrijke schakel in de activiteiten van dit soort softwarebendes, waarvan er wereldwijd veel meer bestaan. 'Zo'n club kent verschillende afdelingen. Je hebt mensen die de nieuwste films en softwarepakketten stelen, zeg maar de krakers. Die zitten meestal dicht bij het vuur: in de filmindustrie en bij grote bedrijven.
'Wat zij bemachtigen moet worden vermenigvuldigd. Zo vaak en zo snel mogelijk natuurlijk. Daarvoor is capaciteit nodig, dat wil zeggen: een razendsnel netwerk. Sneller dan op de campus vind je ze wereldwijd bijna nergens. Dus op het campusnet willen dit soort jongens hun server maar al te graag installeren. Is dat eenmaal gelukt, dan zetten ze er hun gestolen warez op. Dankzij de 100 megabits van de studentenaansluiting kan in no-time naar de computers van tientallen bendeleden tegelijkertijd gedistribueerd worden.' En dat zet zoden aan de dijk.
De Haan: 'Weer andere lieden dragen zorg voor het persklaar maken van cd'tjes. Alles netjes bijelkaar, begeleidende programmaatjes erbij, dat soort klusjes. Daarop schijnen die twee campusstudenten te zijn betrapt.' Daarna moeten de cd's worden geperst. De Haan: 'Ook daar hebben organisaties als Crazybytes hun adresjes voor. Tenslotte moeten de schijfjes verspreid worden over de afzetmarkt, wellicht wereldwijd. In z'n totaliteit is daar onderhand de organisatiegraad van een multinational voor nodig.'
Gerard van Emous, woordvoerder van de universiteit geeft aan dat het niet prettig is om geassocieerd te worden met illegale praktijken. Hij zegt echter ook dat er tegelijkertijd positieve geluiden te horen zijn: de UT wordt genoemd bij de grote universiteiten dankzij het moderne netwerk. TnT83 wees ons op dit verhaal.