RAV AntiVirus houdt op te bestaan

Gisteren meldden wij dat Microsoft het anti-virusprogramma RAV AntiVirus gekocht heeft van GeCAD. Er waren toen nog weinig bijzonderheden bekend over de verkoop. Webwereld heeft echter de hand weten te leggen op een paar details. Zeker is nu dat Microsoft de software uit de markt gaat halen. Er zijn op dit moment meer dan 10 miljoen gebruikers en het grootste deel hiervan gebruikt Linux. Juist deze gebruikers zullen iets van deze verkoop gaan merken omdat dit programma veel gebruikt werd op Linux/BSD-mailservers. Microsoft wil de software gaan gebruiken om eigen anti-virusoplossingen te gaan bouwen. Deze zullen dan geïmplementeerd worden in Microsoft's software en internetdiensten. Experts beginnen zich echter steeds meer af te vragen wat Microsoft nu echt wil:

RAV AntiVirus logo"Ik weet niet waarom Microsoft een Linux-bedrijf heeft gekocht", aldus Andreas Marx, software-expert aan de Duitse universiteit van Maagdenburg. "De Windows-tak van GeCAD is erg klein vergeleken met hun Linux-activiteiten."

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

12-06-2003 • 17:28

62 Linkedin

Bron: Webwereld

Reacties (62)

62
57
51
10
2
0
Wijzig sortering
Ik vind het inderdaad erg bedenkelijk. Het komt zo over als de concurrentie uitkopen. Maar is het niet zo dat Microsoft voordeel heeft bij goede anti-virus software op bestaande mailservers of denkt men juist dat deze nu vervangen worden door windows-exemplaren?

Al met al is het niet echt logisch om een Anti-Virus programma uit de markt te stoten, het aankopen ervan voor integratie in Windows is al iets logischer.
Anoniem: 32660
12 juni 2003 17:31
Waarschijnlijk om een concurrent van een ander platform uit te schakelen. RAV werd gebruikt voor email-zooi en dergelijke, en met zo ongeveer de enige linux-software daarvoor van de markt af staat de microsoft software weer wat veiliger.

Nogal lame, als je het mij vraagt. Niet de concurrentie opkopen en uitschakelen, wat sowieso al een tactiek is geweest van microsoft, maar de ondersteunende bedrijven van de concurrent opkopen en uitschakelen.
Zo kun je het zien, maar aan de andere kant is het weer heel slim van Microsoft om zo je bestaan te waarborgen.

Of het leuk is voor de Linux community, nee. Maar als je zelf eigenaar van Microsoft bent zou je ook je concurrent zo veel mogelijk dwars gaan zitten. Een samenwerking tussen Microsoft en Linux zie ik niet zo snel gebeuren ;)
Zo kun je het zien, maar aan de andere kant is het weer heel slim van Microsoft om zo je bestaan te waarborgen.
Acties als deze die duidelijk tegen het belang van de consument ingaan worden niet warm ontvangen in de politiek en door veel consumenten zelf. Laat nu de politiek een belangrijke koper zijn, en laat nu de consumenten een belangrijke opensource community zijn, vind ik deze actie van microsoft helemaal niet slim.

Microsoft monopoliseert veelal op een onopvallende manier, en slechts zelden zo openlijk. Dit is gewoon doorzichtig en dom. Hoewel 99% van de consumenten het nog niet zal zien.

Linux is trouwens geen bedrijf !
Zie bijvoorbeeld Connectix.

Die is overgekocht door Microsoft. Ik durf te garanderen dat Virtual Desktop voor de Apple binnenkort ophoudt te bestaan :'(
ja

as if.

die scanners worden voornamenlijk gebruikt om emails te scannen.... die voornamenlijk ook vol kunnen zitten met _windows_ virussen...... al die leuke Word macro virussen en Outlook (Express)/Internerd Exploiter virussen/wormen.

Dus, microsoft gaat ook echt ff allerlei linux virussen schrijven nu met de overname van dit bedrijf |:(

Er zijn wel unix virussen, maar die zijn niet echt wijdverspreid....

[edit]smiley aangepast
Gelukkig is er dan ook nog McAfee Virus scan voor FreeBSD.....
En F-Prot (www.f-prot.com), buiten Windows en DOS ook voor Linux, BSD en AIX. Ze hebben zelfs een speciaal aanbod voor de gebruikers van RAV:

http://www.f-prot.com/news/gen_news/special_offer.html
Anoniem: 45353
@Strebor13 juni 2003 00:37
... en linux
.... en solaris
F-prot springt er lekker op in
In view of Microsoft's recent acquisition of GeCAD Software, FRISK Software International has decided to offer current GeCAD Antivirus users a competitive upgrade at a very attractive price.
Zag ik vanmorgen staan toen ik een gratiz linuxversie van f-prot zou downloaden :)

Blijven alleen Sophos, F-prot, clamAV, Kaspersky en in mindere mate Mcafee over voor non-windows OS'en (ja, mcafee loopt achter in de ontwikkeling van non-windows versies, die dingen werken niet eens meer op RH9, terwijl de concurrenten dat al gefixt hebben)
(ja, mcafee loopt achter in de ontwikkeling van non-windows versies, die dingen werken niet eens meer op RH9, terwijl de concurrenten dat al gefixt hebben)
niemand in 'his right mind' zal nu al RH9 op een belangerijke productie server hebben draaien. Waarom niet? te bleeding edge, bedrijven willen eerst zien of de technologie betrouwbaar is. Early adaptors kom je eigelijk alleen in het test, development en hobby circuit tegen.

om die reden zet McAffee er nog niet veel haast achter RH9 te ondersteunen. Als ik kijk dat 't onder FreeBSD fantastisch draait: mij hoor je er niet over. En als ie alleen op RH9 niet draait maar op alle andere Distro's wel: wie z'n schuld is het dan precies?
Hmmm dit is weer s een typisch voorbeeld van microsoft.Ze moeten en zullen gewoon de grootste blijven.Lukt het niet met reclame e.d. dan kopen we de concurent toch imho,hoe maak je een open source community kapot,zo dus!
[quote]Zeker is nu dat Microsoft de software uit de markt gaat halen. Er zijn op dit moment meer dan 10 miljoen gebruikers en het grootste deel hiervan gebruikt Linux. Juist deze gebruikers zullen iets van deze verkoop gaan merken omdat dit programma veel gebruikt werd op Linux/BSD-mailservers.

lekker is dat dan voor die 10 miljoen gebruikers.Nu moeten ze wel overstappen op een ander av programma,waar ze eerst niet tevreden over waren.
Ik vraag mij trouwens af wat bv de EG hier van vind,gezien het feit dat ze nu toch wel steeds meer een monopolie gaan krijgen.Er staat nl. het volgende: Microsoft wil de software gaan gebruiken om eigen anti-virusoplossingen te gaan bouwen. Deze zullen dan geïmplementeerd worden in Microsoft's software en internetdiensten.
En als ik dat nou niet wil,ik wil een av van bv norton erop,kan ik dan net als nu zeggen,ok,ik zet een andere browser op mijn pc,ipv ie :?
Anoniem: 33207
12 juni 2003 17:39
1 groot voordeel kan wel zijn dat mcafee en andere misschien nu de noodzaak zien om ook voor linux te gaan ontwikkelen om zich in te dekken tegen de microsoft concurrentie! :Y)
Elke serieuze Antivirus software boer heeft een linux variant voor desktop, fileservers en mailservers, kijk naar macafee, kaspersky, f-prot, sophos, check eerst even eer je overbodige posts doet
Norton doet alleen Windows en Mac, McAffee doet zowel Linux, als Solaris en FreeBSD.

BSD is juist een platform wat MS volgens mij niet wil dwars zitten dacht ik, ze hebben er veel te veel baat bij dat het blijft bestaan. (ze draaien het nog in de core van hotmail en ze gebruiken er nog wel eens sourcecode van - MS heeft voornamelijk een probleem met de GPL, niet met de BSD license)
wat ik niet snap is hoe MS met het kopen van een programma het bedrijf kan laten opdoeken? Het vorige nieuwsitem was ook al vrij onduidelijk hierover. Beetje jammer.
Mag ik vragen waar jij dat dan leest? In dit artikel zie ik het in ieder geval niet staan. Microsoft heeft een programma gekocht, niet het hele bedrijf. GeCAD blijft gewoon bestaan, zie ook het originele persbericht. Daar staat het volgende in:
GeCAD will continue to expand its services and security business and develop new non antivirus related technologies and software solutions.
Oftewel, het bedrijf blijft gewoon bestaan alleen men gaat zich daar nu bezig houden met andere activiteiten dan het schrijven van anti-virusprogramma's.

Wat me trouwens wel opvalt aan het persbericht is de enorme nadruk die er wordt gelegd op het feit dat Microsoft een Roemeens bedrijf heeft uitgekozen. Zelfs de president van Roemeense president wordt er bijgehaald om te vertellen dat hij het ook erg mooi vindt.
Lijkt mij ook nogal een groot item voor Roemenie, de Linux fanaten hier ten spijt is het natuurlijk wel zo dat Microsoft een van de grootste bedrijvent ter wereld is en die kiezen een Roemeens product uit om over te nemen.

Dat is niet echt een alledaagse gebeurtenis in Roemenie, lijkt mij.
Buiten het feit dat dit voor Roemenie nogal een groot bedrag aan US $ is wat aan deviezen binnenkomt.
en die kiezen een Roemeens product uit om over te nemen.
microsft neemt het product niet over. Microsoft vernielt het.
Anoniem: 9365
12 juni 2003 17:52
Als het inderdaad een poging is van MS om de Linux markt weer enigzins tegen te houden, dan is dit een slimme zet. Natuurlijk laten velen zich negatief uit nu, maar over een weekje is iedereen het al weer vergeten, maar het effect blijft.
Ik ben tegen te praktijken van MS, om een semi-monoplistische postitie proberen te houden, maar eerlijk is eerlijk, ze pakken het wel goed aan.
Vind je dit eerlijk???Dit is gewoon het hele grote geld tegen een "klein" bedrijfje.Je hebt gelijk dat je zegt van ze doen er alles aan,maar microsoft heeft genoeg knowhow,kunnen ze dan niet zelf een av programma maken,koop dan als je dat wilt doen een paar goede programmeurs die nu bij de anti virus bedrijven werken.
Dit is gewoon het hele grote geld tegen een "klein" bedrijfje.
Tegen welk klein bedrijfje dan wel?

En ik zou niet weten waarom men geen bedrijf mag kopen als men bepaalde expertise in huis wil halen. Soms is dat handiger en goedkoper.
Voorbeeld: voor mijn site kan ik zelf alle scripts voor een forum schrijven, maar ik kan ook voor 200 dollar UBB kopen, kan ik de tijd die ik daarmee uitspaar voor iets anders gebruiken.

En ik vind zelfs dat een bedrijf best een ander bedrijf mag overnemen om daarmee concurrentie uit te schakelen. Zo werkt de vrije markt nou eenmaal. En als het volgens sommigen onvolprezen opensource-model zo afhankelijke is van één commercieel produkt dan is er iets flink mis.
Bovendien: hoe komt Microsoft zo groot? Is dat niet omdat iedereen hun software gebruikt en aanschaft? En omdat diezelfde opensource gemeenschap het nog steeds niet voor elkaar gekregen heeft een zo goed produkt te maken dat het Windows 100% kan vervangen?
Voorbeeld: voor mijn site kan ik zelf alle scripts voor een forum schrijven, maar ik kan ook voor 200 dollar UBB kopen, kan ik de tijd die ik daarmee uitspaar voor iets anders gebruiken.
Das wel wat anders. In dit geval zou je dus voor je forumpje het complete bedrijf overnemen :)
Vind je dit eerlijk???Dit is gewoon het hele grote geld tegen een "klein" bedrijfje.Je hebt gelijk dat je zegt van ze doen er alles aan,maar microsoft heeft genoeg knowhow,kunnen ze dan niet zelf een av programma maken,koop dan als je dat wilt doen een paar goede programmeurs die nu bij de anti virus bedrijven werken.
Welkom in kapitalisme, money makes the world goes round.....

Kapitalisme, macht aan het grootste kapitaal. Zo gaat het eenmaal in kapitalisme, zelfs naties buigen voor de grote bedrijven neer, usa doet wat de olie/wapen/...-industrie wilt...

Als je communisme in USSR grondig bestudeerd is het eigenlijk niet zo negatief als usa dat voorsteld. Daar is iedereen even arm of rijk, iedereen eet evenveel, iedereen kan naar het ziekenhuis gaan,... USSR is de enige natie die de magnetron verbied, wegens gevaar voor de gezondheid. Maar in het "Vrije" Westen heeft men de onderzoeksresultaten van Dr. Hertel in Zwitserland geheimgehouden, want de magnetronfabrikanten willen nog geld verdienen. Gewoon voor de verrijking van multinationals moeten wij "kankers" en ander ziekten krijgen.

http://home.planet.nl/~holtj019/NL/Magnetrons.html
[Voor mensen die klagen over slechte bronnen]
Geheime/censuureerd info krijg je niet via de normale weg. Met normale weg bedoel ik de gewone media (tv, radio, krant,...).
Niemand verplicht jou om een magnetron in huis te hebben (zo werkt kapitalisme: keuzevrijheid), dus waarom zou jij er kanker van krijgen?
Alleen worden de wetenschappelijke onderzoeksresultaten rond magnetrons in de doofpot gestoken. En de consument gebruikt magnetrons zonder te weten wat de nadelen zijn. Ongeveer hetzelfde met de dioxine-kippen in België, die bestaan al heel lang, want het is lang in de doofpot blijven steken voordat het bekend wordt.
Dan kan 'het gewone volk' namelijk ook lezen hoeveel beter het elders in de wereld is en dat is slecht voor de absolute macht van de top daar.
Dagelijks komen er tientallen illegale Chinezen in België aan, de illegalenstroom is er dankzij de "rijkdom-verhalen-van-het-westen". Af en toe keren Chinezen-van-het-buitenland terug en ze brengen veel lekkers, dure dingen... mee, daardoor denken mensen dat het westen het aardsparadijs is. Wanneer ze aan wal in Antwerpen komen ontdekken ze het hier in België niet veel beter is dan in hun eigen land. Hier in België zijn er ook armen (daklozen aan het station,...), mensen moeten hardwerken voor hun geld,...

Het probleem is dat mensen denken dat het Westen zo rijk is en dat je alles gratis en voor niks krijgt. Men moet eens de waarheid van westen laten zien, als ze paar getto-buurten van usa op tv tonen zullen de mensen liever in China blijven. Maar de mensen gaan ervan uit dat hun communistenzender propaganda is en iedereen denkt dat CNN geen propaganda is.
Daar is iedereen even arm of rijk, iedereen eet evenveel gaan,
Volgens mij leek dat meer op: Daar is iedereen even ARM, iedereen eet even WEINIG.

Niemand verplicht jou om een magnetron in huis te hebben (zo werkt kapitalisme: keuzevrijheid), dus waarom zou jij er kanker van krijgen?

Bovendien: als je in zo'n lekker communistisch land als China zou wonen zou je deze posting niet hebben kunnen doen. Op Tweakers.net geldt namelijk de vrijheid van meningsuiting, iets waar communisten een pesthekel aan hebben. Dan kan 'het gewone volk' namelijk ook lezen hoeveel beter het elders in de wereld is en dat is slecht voor de absolute macht van de top daar. Hoewel het natuurlijk altijd mogelijk blijft om met tanks even over wat opstandige lieden heen te rijden, daar heeft de communist dan weer geen enkel probleem mee.
Hij zegt ook niet dat het helemaal ideaal is zo als het nu is!
Maar dat wil niet zeggen dat het idee niet goed is.
Want waarom zou iemand met een grote bek en een bruine arm van het paaien meer recht hebben op een rijk leven dat iemand die hard werkt in een fabriek??

het feitelijk communisme verbied de meningsuiting ook niet. Het is alleen zo dat omdat het niet werkt dat mensen in opstand kunnen komen, daarom is het verboden.
In een utopische comunistische staat heeft iedereen even veel en is iedereen even rijk (hoe kun je trouwens van rijk en arm spreken waneer iedereen hetzelfde heeft ;) )

Zo is ook bij het utopische kapitalisme dat de consument keuzevrijheid heeft en dat de consument bepaald (door zijn koopgedrag) wat er gebeurt. Ik neem aan dat ao aan de machtsspelletjes van de grote bedrijven wel te zien is dat ook het kapitalisme grote nadelen heeft en ook niet zo 'rooskleurig' is als jij nu afschilderd.
Klopt, dat soort geheime info krijg jij alleen maar als je een hoedje van aluminium folie maakt met antennes }>
Ik bedoel hiermee te zeggen wat de europese commissie,de aanklagers in de VS en wat dan nog meer hiermee bedoelen..Er zijn op dit moment maar 2 goede OS'en,linux en windows (ikheb zelf xp).Linux moet het hebben van mensen zoals jij en ik (ok,ik niet ,weinig verstand daarvan :P ) en Microsoft die een omzet heeft van ettelijke milarden per kwartaal.Het bovenstaande bedrijf is dus overgenomen door Microsoft,terwijl het een antivirus programma maakte voor de linux community.Nu zijn er weinig bedrijven die dus blijkbaar goede anti virus programma's voor linux maakten gezien het getal van 10 miljoen gebruikers.Deze 10 miljoen gebruikers moeten nu dus overstappen,want zoals het in het verhaal staat,Microsoft wil kijken of het eventueel te integreren is in toekomstige software.We weten allemaal wat er dan gebeurd,je zit er op dat moment aan "vast".En ik praat niet over de gemiddelde tweaker,maar de mensen die een pc thuis hebben en die er voor de rest weinig verstand van hebben.Die hebben zoiets van "oh,maar ik heb al een av proggie",en die zullen niet verder kijken.Wat gebeurd er dan??De andere bedrijven krijgen last van inkomstenderving.

Ik vind dat Microsoft er wel heel makkelijk over dacht,we kopen wel ipv zelf wat ontwikkelen.Als ze het anders hadden gedaan,zoals bv mensen wegkopen bij norton,mcafee enz dan had ik er minder problemen mee gehad.
Anoniem: 49054
12 juni 2003 17:46
Dat kan legaal gezien toch niet zomaar? Wat denken ze wel niet? En mijn updates dan?
Ja dat kan helaas zomaar.
Als je dacht van niet , kijk dan nog maar even opnieuw naar de strijd tussen IE en netscape navigator.
Je updates gaan door tot het einde van je support periode, zoals het hoort.
Persoonlijk zou ik wel aan de kwaliteit van die updates gaan twijfelen vanaf nu.....
Microsoft zal op deze manier de monopolie positie die ze hebben alleen maar vergroten, zei kunnen via dit bedrijf meer inzicht krijgen hoe linux in de markt ligt en zo hun produkten erop aan passen zodat het product van hun NET iets beter is en ze dus kiezen voor het product dat MS heeft gemaakt.

Het zal dan nog wel enige tijd duren voordat "Microsoft Antivirus" in de schappen ligt :'(
Staat nochtans op mijn opa z'n pc... :)
Microsoft Antivirus 1.0 (voor Windows 3.1)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee