Microsoft vormt team met makers antivirussoftware

Gisteren heeft Microsoft laten weten dat het bedrijf een samenwerkingsverband is aangegaan met de antivirus-softwaremakers Network Associates en Trend Micro. De bedrijven zijn gaan samenwerken om te komen tot een centraal informatiepunt voor informatie over virussen die specifiek gericht zijn op Microsoft-software. De kersverse directeur van het bedrijf, Andy Erlandson, geeft aan dat het de bedoeling is om de informatie die bekend is over virussen zo snel mogelijk de wereld in te sturen. Om informatie te verkrijgen zal het bedrijf gebruik maken van de informatie die het Network Associates' Anti-Virus Emergency Response Team naar buiten brengt. De alliantie wil in de toekomst meer diensten gaan leveren:

Virus - cartoonIn the future, the Web site will feature white papers and online resources on virus trends, Erlandson said. It may also offer jointly produced patch-management guidance for these trends.

"We plan to produce materials as we start to see issues emerge with a pattern to them," Erlandson said. "For example, we may start to see several types of worms that are the same thing, but they're just under different names."

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

20-05-2003 • 00:53

55 Linkedin

Bron: News.com

Lees meer

RAV AntiVirus houdt op te bestaan Nieuws van 12 juni 2003
Aantal e-mailvirussen verdubbeld in 2002 Nieuws van 17 december 2002
Gevaarlijk Bugbear virus op komst Nieuws van 1 oktober 2002

Reacties (55)

55
49
33
13
0
0
Wijzig sortering
De registratie van hard-en software die nodig is bij de registratie van windows XP heeft uitgewezen dat een groot deel van de pc gebruikers anti-virus software op zijn systeem zet.
Is dit de stap voor een eigen antivirus suite in Longhorn?
Dan is het enkel nog wachten op een PDF reader. Want dat wordt ook veel gebruikt.
offtopic:
Office 2003 kan PDF bestanden openen (en bewerken!)


Longhorn zal geen eigen antivirus-suite krijgen. Wel komt er een complete API, om antivirus programma's meer te integreren in het OS.

Het verband tussen die API en deze nieuwspost is nog vaag, maar daar zal snel genoeg opheldering over komen :)
Krijgen ze weer een proces aan hun broek...

Net als met IE indertijd
De registratie van hard-en software die nodig is bij de registratie van windows XP heeft uitgewezen dat een groot deel van de pc gebruikers anti-virus software op zijn systeem zet.
Registratie van XP is helemaal niet nodig, dat doe je vrijwillig. En dan nog, ALS je registreerd, dan wordt er alsnog geen hard- of software-info doorgegeven. Kortom, volgens mij wijst dat niks uit.
In het MS DOS-tijdperk hadden ze ook al een antivirusprogramma (MSAV.EXE, Microsoft Anti-Virus). Werkte op zich wel aardig. :)
Werkte niet aardig, want dit programma zorgde zelf voor een virus, trojan (kwam te zitten in de chklist.ms bestanden)
Anoniem: 35352
@willemd20 mei 2003 18:24
MSAV was een verouderde light-versie van Norton AV.
Ahum... Norton AV? Bestond dat toen dan al? Voor zover ik weet is MSAV een MS-kloon van Centrap Point Antivirus (CPAV). Was ook voornamelijk te herkennen aan de checksum bestanden: checksum.ms voor msav, checksum.cps voor cpav.

Verder denk ik dat de nodige commentaren straks wel weer gaan komen tegen Microsoft en antivirus, dat ze het er waarschijnlijk bij gaan bundelen en dat soort shit. Kan dan misschien wel zo zijn, maar ik vind het dikke bullshit dat het niet zo kunnen: Windows is een virusmagneet, vooral met de meeste n00bs die alles maar klikken wat een kleurtje heeft. De computers van deze mensen moeten beschermd worden tegen de gebruiker, of dat nou door MSAV of door Norton gaat gebeuren maakt me geen klap uit: zolang je het maar uit kunt zetten, ik WIL nml NIET eens een virusscanner op mijn systeem.
Anoniem: 43420
@willemd20 mei 2003 10:51
mwav was de grafische versie van msav
Anoniem: 31933
20 mei 2003 01:35
Dit is in mijn ogen een goeie ontwikkeling/stap van Microsoft en die bedrijven, want: Dit zal waarschijnlijk erttoe leiden dat mensen en dus vooral consumenten zich veiliger voelen. Bovendien zal mischien in de toekomst een soort van combinatie ontstaan waardoor virussen wellicht sneller zullenw orden verwijderd.

Een centraal punt is altijd betr dan her en der wat bedrijfjes die ndividueel zoeken naar virussen.
misschien gaan mensen zich wel te veilig voelen, zoals ook bij de windows update het geval bleek te zijn

als er geen verbinding met de server gemaakt kon worden werd er geen foutmelding gegeven, maar een melding dat er geen updates waren |:(

je voelt je misschien wel veilig, maar in werkelijkheid kan dat dus compleet anders zijn

http://www.tweakers.net/nieuws/26991
De hotmail services maken al gebruik van McAfee antivirus. Deze samenwerking lijkt mij dan alleen een flinke uitbreiding op de huidige samenwerking.

Ik hoop alleen dat de naam Microsoft niet erg prominent aanwezig is in de te uit te zenden virusinformatie van deze nieuwe alliantie. 9 van de 10 hoaxen bevatten namelijk de term dat Microsoft informatie uitgegeven heeft over het nieuwste gevaarlijke virus aller tijden. Dit in combinatie met het verzoek om dit naar iedereen te versturen is een goede filter voor beheerders om hoaxen te herkennen.

Aan de andere kant, deze nieuwe dienst geeft wel weer een nieuwe referentie database die je de mogenlijkheid geeft om het uit te zoeken :)
Hopelijk maken ze er een goed product van. In het verleden hebben ze hetzelfde gedaan met Ms-Sql server. Ze hebben toen met een heel team van knappe koppen in elkaar gedraaid. Dat pakket is toch wel behoorlijk goed geworden!
Anoniem: 39835
20 mei 2003 08:15
Er wordt hier toch niet gepraat over dat microsoft een virusscanner wil gaan ontwikkelen of een pdf reader :? Ze gaan een informatiecentrum oprichten over virussen gericht tegen ms systemen.... So, waar maken jullie je druk om?
Anoniem: 64998
20 mei 2003 09:03
Waarom gaat MS 's niet een keer back to the basics, oftewel, hun OS wat dichtgetimmerder in elkaar zetten, het is toch van de zotte dat het kinderspel is om in macro's een virus te plaatsen; iedere keer als ik een Word/Excel/whatever Office document open, krijg ik een pop-up met de melding dat macro's gevaarlijk zijn, blah, blah. Er zullen altijd virussen blijven, maar de drempel om ze te maken kan tenminste wat worden verhoogd. Wat ze nu doen beschouw ik als symptoombestrijding.
Dat is nou precies wat ze doen met Palladium.
Het probleem aanpakken bij de wortel.
... het probleem aanpakken bij de wortel
en dan meteen de hele plant eruit rukken, de grond waar de plant op groeide verbranden en er dan asfalt op storten. En nog gaat het niet werken en wil ik het niet.
En je weet wat het grootste probleem voor asfalt is... Omhoog groeiende wortels :D
Moeten ze eerst maar eens ophouden met die mailtjes van hun support-afdeling! :(

;)
Even als toelichting... is net sinds gisteren weer een nieuwe worm actief die als afzender support@microsoft.com laat zien :)

http://www.sarc.com/avcenter/venc/data/w32.hllw.mankx@mm.html
Helemaal oftopic, maar misschien toch wel handig:

Hier staat een removal-tool voor dat virus.
Op GoT hebben ze hier ook een topic over, best interessant
Ik hoop niet dat je in een heldere bui die .pif-jes hebt geopend!
Ik heb ze zelf ook gehad....
Maar zag dat het ip-adres waar ze vandaan kwamen ook niet van MS was :)
virusscanner herkende 'm niet als virus....
Toen ff per (SOS-) mail opgestuurd naar m'n anti4us-boer (PandaSoftware en paar uur later mailtje terug......
Was nieuw virus.... en gelijk update van anti4us binnen........ :) snelle service :)
Stomme vraag misschien ... maar waarom dan geen alliantie oprichten met anti-virus bedrijven die de windows desktop markt beheersen? (Norton, Sophos, Symantec, ...)
Ik dacht toch dat Norton van Symantec was?
en btw. Network Associates maakt McAfee ;)
Edit:
Moet er voortaan "http://" voor een link? anders komt er "http://www.tweakers.net/" voor :?
Omdat er anders een te groot machtsblok ontstaat, en dat mag niet volgens de amerikaanse economische wetten.
Dat vindt de Amerikaanse staat eigenlijk helemaal niet zo erg hoor. Anders was Microsoft al lang opgedeeld of opgeheven. :{
Network associates is leverancier van McAfee en dat is toch echt één van de grote spelers in de markt.
Trend heb ik op werk draaien en daar hebben we een hoop Windows clients hoor.
Misschien ben ik een beetje paranoia, maar de anti-virus markt wordt wel een steeds grotere markt. Er komen steeds meer en gevaarlijkere virussen uit. En het Internet is natuurlijk een heerlijk snel medium om die te verspreiden.
In het stukje staat dan ook dat ze nog meer diensten willen gaan aanbieden, diensten daar betaal je voor. Dus Microsoft zal dit zeker weer zien als marktexpansie. Commercieel gezien een goede stap, maar wil je dat als consument wel?????
De anti-virus markt wordt idd groter, maar dat komt imo door het grotere aantal PC's, niet door het aantal virii.
Een groter aantal pc's veroorzaakt niet een groter aantal virii.
Dat er meer slechtwillende mensen zijn die virii maken is wel een resultaat van het feit dat meer mensen toegang hebben tot een computer. Maar de makers zijn geen standaard gebruikers.

[extreme paranoia] Misschien dat de antivirus bedrijven wel zelf viri maken om zo hun markt te behouden [/extreme paranoia]
Ben ik nou zo'n uitzondering of is het aantal virii bij anderen ook juist flink afgenomen het afgelopen jaar (dit in tegenstelling tot de spam :() ?

Bij mijn zakelijke e-mail account kwamen ze altijd snel binnen via allerlei domme klanten en dat is de laatste tijd _veel_ minder. Dat support@microsoft.com is het eerste virus in tijden waar ik een beetje activiteit van zie en echt nieuw is dat ook niet, die besmettingsmethode met .pif bestanden, screensavers e.d. is al tamelijk uitgekauwd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee