Overigens bestaat RSI al langer volgens mij, want niet alleen bij de pc doe je veel terugkerende handelingen, ook met het werken aan de lopende band doe je vaak hetzelfde en kan je dus RSI oplopen. Alleen nu is RSI in de "mode" waardoor mensen, in tegenstelling tot vroeger, weten dat de pijn door die dingen komt en niet willekeurig toeslaat.
Sterker nog: het bestaat al zolang als de mens bestaat... Waren het vroeger monniken die de hele dag schreven, wasvrouwen die de hele dag schrobden en al het andere volk dat een en dezelfde beweging de hele dag door maakte, tegenwoordig hebben veel meer mensen er "last" van.
Stress is een belangrijke RSI factor. Als je zwaar gestresst achter je PC zit te werken, krijg je niet genoeg rust. Ik merk overigens in mijn omgeving dat al die progsels die je rust moeten laten nemen vooral veel stress en irritatie veroorzaken. "<vloek>, ik moet dit voor 4 uur afhebben en nou heb je dat <vloek> programma weer, moet ik weer 'rusten'. Ik wil niet rusten, ik wil doorwerken, het moet af, argggg!"
Ik heb ook het idee dat tegenwoordig overigens te snel zaken RSI genoemd worden. Als je na 4 uur intensief achter je PC gezeten te hebben last hebt van nek, schouders, armen, polsen enzovoorts is dat niet vreemd. Dan is alles gewoon verzuurd, omdat je niet voldoende beweging hebt gehad.
Gewoon iedere 3 kwartier even rust nemen doet wonderen. Maar dan moet je ook echt van je werkplek weg, en je moet het zelf willen. De stress neemt af, net als de klachten.
Dat klachten te snel als RSI worden afgedaan is trouwens ook een modern verschijnsel... Het was een tijdje in om een burn-out te hebben en werkelijk iedereen had last van burn-out.... Vroeger heette dat nog overspannen en kwam het zelden voor. Tegenwoordig vliegen mensen van arts naar arts om maar een of andere populaire aandoening te hebben. Hoe moeilijker medisch vast te stellen, hoe beter... En het maar raar vinden dat de wachtlijsten niet krimpen.... (Maar dat terzijde.)