Meer informatie over Microsoft InfoPath

Op de site van Microsoft komen we een aankondiging tegen van een nieuw pakket dat het bedrijf heeft ontwikkeld om de papieren rompslomp in het huidige bedrijfsleven tegen te gaan. De applicatie heet InfoPath (voorheen 'XDocs') en is een op XML gebaseerde form-tool die in het gebruik erg veel overeenkomt met MS Word. Hierdoor zouden de vele instanties die nu ook met een MS Office-omgeving draaien weinig problemen tegen moeten komen als men op het nieuwe product zou overstappen. InfoPath voldoet verder aan de Clinical Document Architecture (CDA) standaard voor XML, een maatstaf voor het opstellen van gezondheidszorgdocumenten.

Microsoft logo Nu heeft iedere organisatie vaak zijn eigen standaard voor het verzamelen van en omgaan met gegevens, iets wat in bijvoorbeeld de veelgelaagde gezondheidsindustrie veelal voor problemen in communicatie en afstemming zorgt. De kracht van InfoPath ligt volgens Microsoft in het feit dat bedrijven met het programma eenvoudig zelf hun gegevensformulieren voor medewerkers en klanten/patiënten kunnen opstellen, terwijl de onderliggende XML ervoor zorgt dat de gegevens op een eenduidige wijze kunnen worden verwerkt. Op dit moment wordt bij veel instellingen nog een hoop van de informatieinvoer in eerste instantie op papier gedaan, waardoor er een keur aan fouten en afwijkingen kan ontstaan, aldus de softwaregigant:

One of the biggest advantages of InfoPath for the healthcare industry is the fact that it's self-contained. Users don't need to be online to enter information, yet that data still gets subjected to the rigors of data validation and compliance with the XML schema used in the InfoPath solution, whether it is an industry standard schema like CDA or a custom one. In the case of home care, this is a unique advantage. In this situation, nurses visit patients in their homes and have to collect a lot of patient data while they're there. Because this information is usually collected on paper, the nurses often end up having to spend two or three hours back at the office retyping patient information into the back-end system. Using InfoPath and a laptop or a Tablet PC, nurses can enter the patient data onsite at the patient's home and then quickly synchronize that content with the back-end system when they return to the office. In this type of situation, InfoPath can really help improve the productivity of the people who take care of these patients.
InfoPath screenshot
InfoPath screenshot (clickable)

Door Bram Kouwenberg

Nieuwsposter

12-02-2003 • 01:50

24

Bron: Microsoft

Reacties (24)

24
21
15
1
0
0
Wijzig sortering
Is het idee hierachter dat de editor ook aan een database of netwerk georienteerd verwerkings systeem kan worden gekoppeld? Dus dat overal de gegevens kunnen worden opgevraagd en bewerkt wat met name in ziekenhuizen en dergelijke belangrijk is.
Dat kan als je het wilt erg makkelijk ja.
Het is erg makkelijk om InfoPath in bestaande processes te hangen door de xml naar een webservice te submitten, http submit of rechtstreeks naar een database.
Maar InfoPath heeft ook support voor de wat informelere processen, file->save naar file, http of sharepoint, emailen etc.
Dit is geen flame tegen microsoft mareh ik vind microsoft toch niet echt betrouwbaar in het maken van software die gegevens over een netwerk/datbase kan versturen.

Betekent dit ook dat dit systeem eventueel aan het internet gehangen kan worden in verband met comunicatie over patiënten tussen zorginstellingen.

Zo ja dan zou ik wel graag willen weten hoe microsoft dit afdoende denkt te gaan beveiligen.
Want ik heb er nou niet echt zin in dat mijn medische gegevens zomaar over het internet gaan rondzwerven.

Jammer dat over dit aspect in het artikel niets staat.
't is niet de hartbewakingsapparatuur hoor ;)
Die heb je wel nodig als het fout gaat met de medicijnen die de patienten moeten krijgen. :(
Bush zal tevreden zijn, z'n internetoorlog zal beter werken met zulke MS software, want MS is meestal synoniem voor monopolie (97,5% is wel de zwaarste monopolie dat er is...). Straks zal 97,5% van alle ziekenhuizen dit MS software gebruiken, net zoals 97,5% van alle pc's windows gebruikt. Gevolg is natuurlijk, 1 virus is genoeg om de boel allemaal kapot te krijgen
ik weet niet hoor, de meeste ziekenhuizen die ik van binnen heb gezien (en dat zijn er helaas nogal wat) hebben allemaal hun eigen ontwikkelde, stabiele, betrouwbare omgeving, die exact doet wat ze willen.

waarom het wiel opnieuw uitvinden?

Nu zitten ziekenhuizen nog wel eens met oude unix terminals op een mainframe oid aangesloten. Okay, het is niet bleeding-edge, maar da's ook niet nodig voor de meeste dingen. Al die terminals zouden dan vervangen moeten worden voor een stevige PC met uiteraard XP pro en Xdocs. Tjing Tjing. De meeste ziekenhuizen zitten al zo krap bij kas dat het me haast uitgesloten lijkt.
Krap bij kas is geen argument om helemaal nix meer te doen. Er zijn genoeg ziekenhuizen die al weldegelijk gebruik maken van een Windows of Novell netwerk.

Ik ben geen grote voorstander om weg te migreren van Unix-achtige mainframes, maar het gebeurt wel veel. Ook oude high availebility systemen met OpenVMS clusters in sommige omgevingen maken een goeie kans om toch naar een Windows platform gemigreerd te worden...
Dit is wel een leuk initiatief maar volgens berichten in de computable moet je wel office 11 eerst instaleren.
Microsoft onthulde de geplande technologie vorig jaar als toekomstige toevoeging aan de Office 11-toepassingen.
InfoPath is namelijk gebaseerd op XML en InfoPath en is een aanvulling op office. Aangezien Office 11 pas klaar is voor XML heb je dat dus ook nidig om infopath te kunnen gebruiken.

Ik denk niet dat gezien de huidige economische situatie en de bezuinigingen op de gezondheidszorg (eerst efficienter werken) een goede bodem zijn om dit soort producten te gaan gebruiken in de gezondheidszorg.
Ik denk niet dat gezien de huidige economische situatie en de bezuinigingen op de gezondheidszorg (eerst efficienter werken) een goede bodem zijn om dit soort producten te gaan gebruiken in de gezondheidszorg.
Eeh, sluiten bezuinigen investeringen uit? Soms moet je investeren om te bezuinigen...

En verder vallen die bezuinigingen volgens mij wel mee, heb van dichtbij een arts gezien die in 2 jaar tijd opeens 3 nieuwe pc's op zijn bureau had staan die hij van het zoekenhuis kreeg (waarop ik dan steeds alles opnieuw moest installeren) (ok, het was steeds niet eht nieuwste van het nieuwste maar toch stuk voor stuk goede pc')
Als je dit effectief in wil zetten in een ziekenhuis bijvoorbeeld dan zal je op alle werkplekken office 11 moeten instaleren en InfoPath.

Als je hardware het al trekt is het best wel een grote investering om alle werkplekken aan te passen laat staan de nodige hardware te vervangen. Het is maar de vraag hoe snel je het weer terig kan verdienen door een verhoogde productiviteit c.q. efficientie.
Naar mijn weten verkoopt Microsoft Word, Excel, Frontpage, Visio etc ook in losse versies dus ik acht het niet uitgesloten dat dit ook voor Infopath zo zal zijn.
Is het gek als ik zeg dat dat formulier er nou niet bepaald grootmoederproof uitziet? Leuke functionaliteit maar dat maakt het er allemaal niet echt enorm veel duidelijker op.
Ik denk dat we voorlopig nog niet makkelijk van die papieren rompslomp af zijn. Met name omdat er nog veel ouderen er de voorkeur voor geven om op minstends 2 meter van een computer weg te blijven ;)

Ik hou het op toekomstmuziek :)
Het formulier is geheel aan te passen, wat je boven ziet is slechts een voorbeeld..
Het is denk ik ook niet de bedoeling dat InfoPath voor consumenten wordt ontsloten... volgens mij is het meer bedoeld voor bedrijven die informatie (denk aan verzekeringen ed) via een standaardpakket willen verwerken.... Oma stuurt bij wijze van spreken gewoon haar schadeforumuliertje op, maar het wordt door een medewerker ingevoerd lijkt me
InfoPath is volgens mij idd gericht voor bedrijven maar voor de tweakers kan het ook erg makkelijk zijn hoor. Ik heb met de beta mogen spelen en heb m'n dvd en cd verzameling nu netjes in een xml bestandje zitten ipv m'n oude access db. En gebruik InfoPath om het te beheren.

Met een mooie koppeling naar een webservice die IMDB aanroept voor als ik nieuwe films wil toevoegen B-) Hoef ik alleen maar ff te zoeken in m'n custom taskpane en erop te klikken.

Het is erg makkelijk en 10 x zo snel te ontwikkelen dan een website.
Sja grootmoederproef is het voorbeeld helemaal niet. Maar ik denk sowieso dat het ontwerp van het formulier ook een beetje aan de ontwerper/maker van het formulier ligt.

Maar dat het toekomstmuziek is ben ik met je eens. Dit zal op den duur wel een succes woren, maar op dit moment is het enige voordeel aan dit proggie, dat het een standaard ondersteund, om compatibiliteit te bevorderen.
Nu heeft iedere zorginstelling vaak zijn eigen standaard voor het verzamelen van en omgaan met gegevens, iets wat in de veelgelaagde gezondheidsindustrie veelal voor problemen in communicatie en afstemming zorgt.
Moet dat niet doodeenvoudig zijn:

Nu heeft iedere zorginstelling vaak een non-microsoft standaard voor het verzamelen van en omgaan met gegevens, iets wat microsoft niet aanstaat.

Laten we wel eerlijk zijn inzake de beweegredenen van de monopolist uit Redmond.
Gezien de manier waarop Microsoft in Office met XML omgaat, moet ik je helaas gelijk geven. Zo heeft Microsoft ook het probleem opgelost van de verschillende standaarden in tekstverwerkers: doordat iedereen Word ging gebruiken. Andere tekstverwerkers moeten nu minstens Word files kunnen lezen of schrijven, anders heb je er weinig aan.
Data uitwisselen via XML is natuurlijk leuk, en klinkt heel erg als een "open" standaard die iedereen kan gebruiken, maar de vraag is natuurlijk hoe makkelijk MS dat gaat maken - hun doel blijft immers dat iedereen hún pakket gaat gebruiken.
hun doel blijft immers dat iedereen hún pakket gaat gebruiken.
Op zich niet zo heel erg maar wat wel erg is aan microsoft is dat het monopolies gebruikt om op andere gebieden nieuwe monopolies aan te wenden waarmee het dus een feit wordt dat vrijwel iedereen _hun_ pakket gebruikt.

Vervolgens verkracht MS doordleuk de standaarden, probeert incompatible te worden en blijven, en zorgt er daarmee voor dat de consument niet meer van MS af komt.

En dat misleiden en misbruiken van de consument noemt met nu concurrentievervalsing. Aangezien dat de volledige markt omzeep helpt is het enige dat de consument kan doen _zelf_ gaan programmeren. Zo wordt de opensource community gevoed

Microsoft is nu dan ook met windows in principe niet tegen een bedrijf aan het concurreren maar is aan het strijden tegen de consument die vrijheid wil. Microsoft wil helemaal niet dat de consument vrij is, neemt geen genoegen met 99% marktaandeel, maar probeert ook die ene 1% afhankelijk van microsoftsoftware te maken.

Gelukkig zijn er maar heel weinig mensen die het beleid van microsoft goedkeuren. :)
Ik ben niet een echte microschoft fan, maar wellicht lukt het het ze om een "standaard" oplossing te maken die breed gedragen gaat worden. Anderen is het in ieder geval nog niet gelukt! Wel denk ik dat er nog heel wat marketing aan te pas zal komen om het een succes te maken. Het zou zelfs een goed idee kunnen zijn om een light versie in office standaard in te pakken.
Jouw post gaat helemaal nergens over, omdat jij het originele artikel helemaal niet hebt doorgelezen. Dit gaat helemaal niet specifiek over de gezondheidszorg. Microsoft heeft gewoon een tool ontwikkeld waarmee het eenvoudig is om content aan de hand van een XML-specificatie te beheren en als _voorbeeld_ hebben ze de Clinical Document Architecture (een XML-standaard in de medische industrie dus) gebruikt. Maar dat is niet de opzet van het programma zelf

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.