Vaporware-ranglijst aangevoerd door oude bekende

Wired heeft zijn jaarlijkse Vaporware-ranglijst uitgebracht, voor producten die beloofd, gepland en gehyped zijn en desondanks niet in de winkel terecht zijn gekomen. Belangrijke kanshebbers als Microsoft Vista en de PlayStation 3 werden op de valreep van 2006 uitgebracht en dus gediskwalificeerd, maar er was geen tekort aan serieuze deelnemers.

Optimus keyboard - Quake-mode (groot)De tiende plaats word bezet door het Optimus-toetsenbord van de Art. Lebedev-studio, dat onder elke toets een geminiaturiseerd oled-kleurenschermpje zou krijgen. Men bracht wel een toetsenbord uit, maar dat was met drie in plaats van 103 toetsen nog geen publiekstrekker, en de aangekondigde lcd-zwart-witversie van het tobo maakt op geen stukken na even enthousiaste reacties los - waarop de lat weer hoger werd gelegd. De negende plek is voor oudgediende Stalker: Shadow of Chernobyl, dat al vijf jaar 'in ontwikkeling' is. Hoewel alle beloofde features van dit 'vernieuwende' spel al lang en breed in andere games zijn opgedoken, geeft de fabrikant de moed niet op. De achtste positie op de ranglijst is voor Microsofts Zune en andere mislukte pogingen om Apple van zijn muziekhegemonie af te helpen. Hoe hard de concurrentie het ook probeert: een 'iPod-killer' is er ook dit jaar niet gekomen.

Sed-televisie Veel Sony PlayStation Portable-fans worden bozer en bozer over het uitstel van Gran Turismo 4 Mobile. In 2004 werd deze game aangekondigd als een van de belangrijkste launch titles voor de PSP. Inmiddels staat de releasedatum op 'begin 2007', en dat terwijl er niet eens meer aan gewerkt wordt, zo klaagde Wired-blogger Chris Kohler: genoeg voor een zevende plaats. De zesde plaats wordt door een monsterlijk grote vreemde eend in de ict-bijt ingenomen: het Airbus A380-vliegtuig, goed voor het vervoer van 850 passagiers, vertoonde volgens de Wired-redactie dermate veel kinderziektes dat 'het ding volgend jaar ook weer in de Vaporware-lijst terecht zal komen.' De vijfde plek is voor de nieuwe sed-televisies: die zullen naar verluidt de vloer aanvegen met plasma en lcd, maar dan moeten ze wel eerst op de markt komen. Volgens Toshiba moeten we nog tot de zomer van 2007 wachten, maar of dat gaat lukken is uiteraard nog maar helemaal de vraag.

Spore (screenshot)De vierde plaats is voor Spore, het evolutiespel van The Sims-bedenker Will Wright. Hoewel dit spel in 2005 onder enorme belangstelling werd aangekondigd, is er nog geen spoor van te ontdekken; het is te hopen dat het spel uitkomt voordat de mensheid is weggeëvolueerd. Een bronzen plak werd uitgedeeld aan Skype for Symbian, dat inmiddels een dikke twee jaar in de ontwikkelstudio van Skype heeft doorgebracht. Een boze Wired-lezer mopperde dat hij nou eindelijk wel eens met zijn mobieltje wilde kunnen bellen - en daarin ligt vermoedelijk meteen het antwoord op de vraag waarom het allemaal zo lang moet duren. De zilveren medaille van Wired gaat naar TiVoToGo for Mac. Deze toepassing voor het in Amerika populaire harddiskrecorder-systeem moet het voor Apple-gebruikers net zo eenvoudig maken om een tv-programma onderweg te bekijken als voor Windows-liefhebbers, maar om een of andere reden heeft TiVo het niet zo op de Macintoshes: TiVoToGo is niet het eerste programma dat alleen voor Windows-gebruikers beschikbaar is.

De gouden medaille, ten slotte, werd uitgereikt aan het programma dat, al bestaat het niet, zo mogelijk nog bekender is dan de term 'vaporware': Duke Nukem Forever. Dit programma is al negen jaar 'under construction', en nog altijd zijn er geen aanwijzingen dat er een release aanstaande is. DNF won de Vaporware-award al twee keer eerder, en in 2003 kreeg het geesteskind van 3D Realms zelfs een 'Lifetime Achievement Award' omdat, zo hoopte Wired, er dan nooit meer over geschreven hoefde te worden. Het succes van Prey, een andere titel van het softwarehuis, bracht voorman Scott Miller echter tot de ontboezeming dat 'we nu geld genoeg hebben om er weer vijf jaar rustig verder aan te werken.' De fans vinden het wel best, want 'zonder DNF is de Vaporware-lijst zichzelf niet meer'. Op de website van het spel staat als publicatiedatum onveranderlijk 'When it's done.'

Duke Nukem Forever wallpaper

Door René Wichers

Eindredacteur

28-12-2006 • 14:52

46 Linkedin

Submitter: sopsop

Bron: Wired

Lees meer

Screenshots: Duke Nukem Forever Nieuws van 30 september 2008
's Werelds oudste blogger is 107 Nieuws van 26 februari 2007
Toshiba verkoopt sed-belang aan Canon Nieuws van 12 januari 2007
Infinium Labs Phantom gespot Nieuws van 9 januari 2005
Wired-lezers kiezen Vaporware Awards Nieuws van 21 januari 2004
Wired.com Vaporware awards 2002 Nieuws van 2 januari 2003

Reacties (46)

46
46
21
2
0
15
Wijzig sortering
Wat doet de A380 nu op die lijst? Die kist heeft gevlogen en zijn certificering binnen. Wat nou Vaporware?
Dat wil nog niet betekenen dat 'ie beschikbaar is voor 'consumenten' oftwel voor de vliegmaatschappijen. Er zal vast wel met duke nukem gespeeld zijn, maar uitbrengen ho maar....
Ja, maar dan neem je de vele problemen met de productie niet mee.

Bekabeling, computers, nog meer bekabeling en nog wat problemen.

Deze vetraging heeft er al toe geleid dat een groot vracht bedrijf (TNT dacht ik) zijn order voor een stuk of 10 vaqn die dingen heeft gecanceled en er B747-400ER Cargo voor heeft gekocht.
Ik ben het helemaal met je eens, er zijn zoveel producten die aangekondigd zijn en nog niet op de markt zijn. Ik begrijp dat spellen als Duke Nukem Forever in de lijst voorkomen en ook zo'n keer op keer uitgesteld product als dat Optimus tobo is een terecht product in deze lijst, maar om zo'n Airbus nou te nomineren? Het is niet iets eenvoudigs als een Ikea kastje ofzo, dus dat het na aankondiging niet echt op de beloofde lanceringsdatum voor het publiek beschikbaar is, had je kunnen verwachten. Het is ook vrij normaal dat de eerste kopers van een nieuw vliegtuig vette korting krijgen omdat ze veel nadelen zullen ondervinden. Alle kinderziektes worden bij hun vliegtuigen worden ontdekt, wat natuurlijk geld kost.
Microsoft Vista en de PlayStation 3 werden op de valreep van 2006 uitgebracht en dus gediskwalificeerd
De achtste positie op de ranglijst is voor Microsofts Zune.

ehhhhh... de zune is toch ook uitgebracht al en we leven nog immer in 2006 dus...
Het is echter geen iPod killer die in het vooruitzicht was gesteld !!
Ja ja... dus alle producten die niet binnen enkele maanden de onbetwiste marktleider van de troon kunnen stoten noemen we tegenwoordig vaporware? :?
Het wordt verkeerd verteld in het Tweakers artikel.
Wanneer je het Wired artikel leest, zie je dat het gaat om "Ipod Killer".

Ik dacht dat Vaporware ging om dingen die niet uitgebracht werden en waarbij men duidelijke aanwijzingen had dat het ook nooit zal komen, maar bij Wired nemen ze een iets andere definitie. Alles wat te laat opgeleverd wordt doet mee (vandaar Airbus) en ook alles wat uiteindelijk niet levert wat beloofd is doet mee (volgens Wired de Zune).

Ik ben het niet eens met de definitie die Wired aan houdt, maar ach, als het maar verkoopt, zullen ze denken.
Klopt, ze zeggen IPod killer, daarom vind ik de sneer naar de Zune ook nogal vreemd? :?

Ding is in europa nog niet eens uit.

Stukje vooringenomenheid?
Stukje vooringenomenheid?
t.net redactie, wat wil je ? objectiviteit ???
Waar is de microsoft documentatie die het over een i-pod killer heeft dan?
Hoe lang kun je maximaal gekwalificeerd zijn voor de vaporwarelijst? Als Duke Nukem Forever er al 9 jaar in staat. Of moet je eerst 3 keer de "prijs" winnen om er echt niet meer in voor te kunnen komen.
zolang het niet officieel geanuleerd word zou het oneindig lang in de lijst kunnen staan.
en duke nukem is nog steeds redelijk actueel en nog zo af en toe in het nieuws.
als het niet meer genoemd word voor een jaar valt het er ook vanzelf af lijkt me.
de enige reden waarom het soms nog eens in het nieuws komt, is een of andere webshop die beweert een release-datum te hebben en dan pre-orders aanneemt, waarna ID doodleuk hetzelfde zinnetje herhaald: "it's done when it's done and we will tell u, don't believe anyone else who has claims about the game".
ID?

Hmmm...

Weet 3D-Realms dat al?
Anoniem: 156650
@dasiro30 december 2006 05:49
volgens mij was ID er eerder met de zin "it's done when it's done" en daarbij komt ook nog es dat ze eerder waren met de duke himself. Ookal was ID toen nog niet bekend onder die naam maar het is des al niet te min wel geschreven door de grote namen van ID.
toch ? :)
Kun je zeggen wat je wil.

Duke Nukem "Forever" maakt wel z'n naam waar. want als ik het goed zie is Duke Nukem "Forever" echt vapor ware en een illusie en zal dus nooit uitkomen maar "Forever" under development zijn.
Hey onze vrienden van BitBoys zijn vergeten :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Glaze3D
De Infinium Phantom mag er ook wel op van mij.
Bitboys is van ATI? Dus die kaartjes komen er zeker te weten niet meer ;)
StarCraft Ghost ;p
Quote bron:
StarCraft: Ghost was also nominated numerous times (it made No. 5 last year), but that's off the list, too. Blizzard, the keeper of the StarCraft universe, has canceled the game.
Is dit officieel :? Heb er verder niets over gehoord nl dat het gecancelled zou zijn..
Nou, ik denk dat _als_ ze ooit met de nieuwe DUKE NUKEM over de vloer komen, wel iedereen zal weten waar het over gaat :)
Scheelt meteen een pak in advertising, en ze kunnen een leuk stickertje op de buitenkant plakken met welke prijzen het spel allemaal gewonnen heeft voor het uit was
:+
Anoniem: 201059
28 december 2006 15:06
een veilige windowsversie zou ik ook wel in de lijst zetten :P :+
Skype voor Symbian staat er dan nu in... Ik draag nu al voor de lijst van volgend jaar Video voor Skype voor Linux... Windows is ondertussen bij v3 aangekomen. Mac heeft net voor het einde van 2006 v2 bereikt. Linux eindelijk fatsoenlijk geluid (i.e. ALSA ipv OSS), maar video support kunnen we wel vergeten...
En hoe zit het met de reeds lang gelee aangekondigde Carmageddon 4?! Daar hoop ik stiekem (en waarschijnlijk tevergeefs) ook nog een beetje op!
Duke Nukem Forever, DNF.

In de racewereld staat een DNF-klassering voor Did Not Finish. Toeval zeker? :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee