Europeanen lopen niet warm voor digitale downloadwinkels

iPod met geld op het schermVolgens een studie van onderzoeksbureau Jupiter Research koopt maar één op de vijf Europese bezitters van een iPod regelmatig muziek online. Gemiddeld worden er per iPod 20 nummers bij iTunes gekocht. Dat komt aardig overeen met het wereldwijde beeld, waar voor 60 miljoen iPods 1,5 miljard nummers zijn gekocht, gemiddeld 25 per iPod. Eigenaars van een iPod kopen wel aanmerkelijk meer cd's en vullen hier de muziekspeler mee. Ondanks de geringe belangstelling van iPod-gebruikers wordt verwacht dat het volume van de Europese markt voor digitale muziek in 2006 zal verdubbelen ten opzichte van 2005, tot 385 miljoen euro. Volgens de studie gebruikt 30 procent van de iPod-eigenaren 'illegale' muziek van filesharingnetwerken en 23 procent luistert naar gratis beschikbare muziek. Volgens Jupiter-analist Mark Mulligan is het aanbieden van downloads tegen betaling een goede bedrijfsvorm, maar valt er aan de huidige diensten nog veel te verbeteren. De muziekindustrie is dan ook druk bezig allerlei nieuwe verkoopmanieren voor digitale muziek te testen, waaronder door advertenties betaalde downloads.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

19-09-2006 • 09:26

59 Linkedin

Bron: Reuters

Reacties (59)

59
59
35
12
2
16
Wijzig sortering
Ik vind een euro per nummer wel acceptabel, maar dan moet je wel kunnen kiezen wat betreft de kwaliteit en minimaal dezelfde kwaliteit kunnen krijgen als een CD. Dus flac lossless of voor de thuisgebruikers VBR MP3. Ogg Vorbis mensen kunnen de flac zelf omzetten naar Ogg. Uiteraard zonder DRM.
Ik vind een euro per nummer NIET acceptabel. Je koopt een bestand met compressie, dus slechter dan het geluid van een CD. Daarnaast krijg je lekkere DRM erbij die je beperkt. Een CD met 15 nummers kost dus gewoon 15 euro, dus met inferieure kwaliteit, zonder hoesje en zonder boekje.

Nee bedankt. Ik :r op de muziek industrie.
Flac heeft geen compressie, althans niet in de vorm die men bedoelt met verlies aan kwaliteit. Van een flac kun je gewoon weer de wav-structuur maken zoals je die op een cd vindt Zonder verlies aan wat dan ook. .
Als ik betaald zou willen downloaden zou ik alleen maar lossless formaten willen zoals bijv. flac of .ape
@GarBaGe
Ik zou het omdraaien: flac voor de thuisgebruiker en een compressieformaat voor de buitengebruiker. De thuisgebruiker heeft nou eenmaal meer diskruimte dan een portable afspeelapparaatje. En buiten maakt de mindere kwaliteit van een mp3 of zo niet uit.
En inderdaad van de flac of ape kun je ieder ander gewenst formaat maken.
Lijkt mij niet meer dan logisch, ik heb zelf ook een iPod maar download niks uit iTMS. Ik koop net als wat er hier gezegt wordt liever een cd en rip deze zelf.
Zo heb je geen beperkingen met je eigen aangeschafte muziek.

Tevens vind ik net als vele vreemd dat een digitale album met DRM net zoveel of meer kost als een CD zonder beperkingen en met hoesje.
De platenmaatschapijen moeten in zien dat dit onzin is en dat de prijs naar beneden moet omdat je gewoon weg minder krijgt.
Voor hele CD's is het inderdaad niet erg voordelig, maar voor singles is 99 cent een stuk goedkoper dan de 6 euro die een CD single al snel kost.

Maar Tweakers.net is ook niet bepaald een doelgroep voor dit soort dingen - die geven al hun geld aan hardware uit, weten heel goed hoe je gratis aan muziek komt :) Iets als iTMS/Rhapsody/URGE/etc is vooral handig voor digibeten met een wat ruimer budget.
vind je het gek?

veel europeanen zijn zo slim om DRM-loze
nummers van limewire/emule oid te trekken. :Y)
Hmm ik behoor dan tot de mider slimme europeanen: ik heb eergister voor 't eerst een album gekocht via iTunes, eentje die ik nog niet in de winkel was tegen gekomen en het bevalt me uitstekend! Zeer gebruikersvriendelijk en zeer snel. Er kan gewoon een CD van gebrand worden, zonder DRM.
Tja, maar die CD moet je dan niet op een goede installatie draaien... dan krijg je ineens heel veel spijt dat je niet de CD in de winkel gekocht hebt.
Waar veel CD's aan lijden is dynamiekcompressie. Dat wordt tijdens de montage uitgevoerd en daarvan gaat goede muziek slechter klinken. Geen idee waarom de platenmaatschpijen dat doen
Omdat alles luid moet klinken tegenwoordig, de zogenaamde loudness war.
Het wordt wat off-topic maar:
De opnamekwaliteit van de huidige CD's is zo slecht dat een AAC compressie er overheen ook niet meer uitmaakt.

Waar veel CD's aan lijden is dynamiekcompressie. Dat wordt tijdens de montage uitgevoerd en daarvan gaat goede muziek slechter klinken. Geen idee waarom de platenmaatschpijen dat doen.

Oudere CD's klinken vaak een stuk beter want hebben meer dynamiek, meer "ruimte" in de muziek.
@ chaos.be

Je mist het punt van Xenan. Xenan zegt juist dat de oorzaak van de slechte kwaliteit bij de opname en verwerking in de studio ligt, ofwel al voordat het als LP, CD, MP3 / AAC / etc te koop is.

Het argument staat los van "digitaal" en "analoog", wat een heel andere discussie is (wat in de studio: digitaal of analoog, en welk medium: digitaal of analoog).
Waar veel CD's aan lijden is dynamiekcompressie. Dat wordt tijdens de montage uitgevoerd en daarvan gaat goede muziek slechter klinken. Geen idee waarom de platenmaatschpijen dat doen.

Dan klinkt het harder, en harder is beter! Althans dat denkt men bij de platenmaatschappijen..

Veel digitale formaten (FLAC, OGG, MP3) hebben tegenwoordig al een algoritme in huis om dit weer wat terug te draaien, je krijgt de dynamiek wel niet terug maar relatief klopt het dan wat meer. Ik denk dat dit er ook wel voor AAC is, maar of dat bij iTunes gebruikt wordt betwijfel ik, het lijkt me zelfs sterk: Dan zou Apple iets doen wat de platenmaatschappijen niet willen, en dát kan natuurlijk niet...
Je grootvader heeft helaas wel gelijk! Zeker doordat de CD's tegenwoordig al bij het mixen overstuurd worden opgenomen. Een MP3/WMA/OOG compressie verslechterd het crappy input signaal nog eens dus krijg je bagger in bagger uit.

Fatsoenlijke analoge apparatuur blijft superieur maar is en blijft gevoeliger voor invloeden van buitenaf. En tja toegegeven, een mp3 spelertje neem je ook wat makkelijker mee maar thuis... komt er bij mij geen mp3 in :)
Hij reageerde dan ook niet op Xenan maar op s463042...
Och ja?
En waarom dat?
Jij zou goed overeenkomen met mijn grootvader. Die lacht me ook steeds uit aangezien zijn platenspeler heerlijke analoge muziek draait.

"Digitale muziek verknoeit de luisterervaring."

Ik blijf wel bij mij 100gr wegende mp3-speler ;-)
@chaos.be

Je grootvader heeft gelijk... ik heb het onlangs nog laten horen aan mijn zoon. Eerst de mp3, dan de CD, dan de LP. Hij kon zijn oren niet geloven toen hij het warme geluid van de LP voor het eerst hoorde...
Ik kon m'n oren niet geloven toen ik de dynamiek en stilte van m'n eerste cd hoorde.
digitale downloadwinkels

wat voor downloadwinkels wou je anders hebben :o
Ehh, zoiets als ze op Schiphol hebben (of binnenkort zullen hebben) een winkel waar je naar toe kunt gaan en muziek op de iPod/Zune/iRiver/Zen kunt laten zetten?

Een soort analoge download winkel dus...
Fuel for Travel heet dat. Best goed concept, maar het werkt niet met de iPod (Apple licensed zijn FairPlay DRM niet aan derden).
Dat heeft werkelijk niets met analoog te maken. Dit is een fysieke winkel (dus niet online). Tevens heeft deze manier van muziek kopen ook niets met downloaden te maken.
Nee dat snap ik ook wel, het is maar beeldspraak. Niet zo happen!
Sinds enige tijd ben ik lid bij emusic, en daar kan ik gewoon drm vrije mp3's downloaden van de non-mainstream music. Bevalt me prima. Kost niet veel en is best oke.

Heb enige tijd Planet Musicstream gebruikt omdat het gratis was bij ons ADSL account. Maar het overzetten naar een nieuwe windows installatie was een hel en nu ik tegenwoordig Ubuntu draai, kan ik de muziek niet eens meer luisteren.
Dat dus nooit meer voor mij.
Tja je krijgt er gratis DRM bij, en de europese consument legt zich er blijkbaar niet zo makkelijk bij neer als de amerikaan.....

Ik denk ook dat de veel lagere creditcart dicht heid eraan bij werkt ,, omdat veel van die dingen alleen met creditkaart betaald kunnen worden.

En mensen willen eigenlijk een cd met papier met de code ,, en voelen zich wat bekocht als na korte tijd een nieuwe versie komt en je gewoon een nieuwe code moet kopen ....
Europeanen hebben er gewoon minder moeite mee om illegaal bezig te zijn.

Dat verschijnsel is al minstens 10 jaar te zien als het om illegale software gaat. Weinig reden om aan te namen dat het met muziek anders werkt.
Nee hoor Europeanen laten zich minder eenvoudig manipuleren door de media en geloven niet blindelings in de propaganda van de entertainment industrie.
Amerikanen zijn daar veel gevoeliger voor.

Net als dat domme filmpje over diefstal die je te zien krijgt als je een film huurt/koopt of van usenet trekt.
Ze maken zichzelf belachelijk door de vergelijking die wordt gemaakt met de diefstal van fysieke produkten en het dupliceren van digitale data.
Zelfs een kleuter snapt nog dat dit niet hetzelfde is.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zich storen aan mijn reactie, maar tja, zo zit de wereld in elkaar.

Ik blijf het ongeloofelijk vinden dat er mensen zijn die vinden dat het geen diefstal is om een product te stelen, simpelweg om het feit dat ze het product niet beet kunnen pakken.

Ik neem aan dat er op je computer de nodige bestanden staan die je zelf gemaakt hebt. Wellicht een afstudeer scriptie. Als ik nu je computer pak en die vervang voor een exact gelijk exemplaar, inclusief alle software en dergelijke, maar zonder je afstudeerscriptie, dan pleeg ik dus geen diefstal volgens jouw uitleg.
Digitale Data is toch niets?
Nee, dat heet vandalisme. En dat is ook strafbaar.

Het niet hebben van een backup van zoiets belangrijks is trouwens wel verwijtbare nalatigheid als het om schadevergoedingen gaat.
@DickCAH
Wat jij zegt ligt inderdaad dichter bij diefstal dan kopiëren. Als je echter een bestand kopiëert, dan blijft het origineel gewoon bestaan en haal je dus niks weg, je analogie slaat dus als een tang op een varken (wat inderdaad exact is wat de muziek industrie ook doet, misschien kun je daar gaan solliciteren :))
Ze maken zich belachelijk, maar niet door diefstal ook als zodanig te bestempelen. Belachelijk vind ik dat ik als legitime gebruiker door hen verplicht wordt iedere keer als ik mijn bloedeigen DVD in de speler stop naar zo'n filmpje te kijken (kan niet geskipt worden). Belachelijk vind ik het dat ik als legitime gebruiker geconfronteerd wordt met allerlei net-niet-CDs (spelen niet in auto / pc) en DRM hindernissen (backup / schijf herinstalleren mag ineens niet of zo??).

Ze moeten toch zelf ook beseffen dat ze met al die ongein JUIST de goedwillende gebruiker treffen en die goodwill razendsnel afbreken, ipv de illegale verspreiding ontmoedigen? Als individuele gebruiker begin je niets tegen dat soort grootmachten, behalve dan overgaan tot burgelijke ongehoorzaamheid. Mijn begrip voor filesharing neemt dan ook gestaag toe. Misschien volgende maand ook maar 'ns een progseltje downloaden..
Ik blijf het ongeloofelijk vinden dat er mensen zijn die vinden dat het geen diefstal is om een product te stelen, simpelweg om het feit dat ze het product niet beet kunnen pakken.
Het niet beet kunnen pakken bepaalt niet of iets diefstal is of niet.
Diefstal wil zeggen dat de oorspronkelijke eigenaar het product niet meer heeft omdat het is weggenomen.
Aangezien digitale data te dupliceren is zonder dat de originele data verloren gaat is hier dus geen sprake van diefstal, de oorspronkelijke eigenaar is tenslotte niets kwijt.

Dat die oorspronkelijke eigenaar het om wat voor een reden dan ook niet kan hebben dat een ander nu ook dit produkt heeft is dan zijn probleem. Feit blijft dat er geen sprake is van diefstal.
In Europa is het downloaden van muziek ook (nog) niet illegaal, in de VS wel.
Voor de iTunes store hoef je geen credit card te hebben. 't Kan ook gewoon via je bankrekening.
Iedereen die zo stom is om muziek te kopen in de iTunes store zal behoorlijk triestig kijken als ie ooit een andere mp3-speler koopt die niet van Apple is!
Iedereen die zo stom is om muziek te kopen in de iTunes store zal behoorlijk triestig kijken als ie ooit een andere mp3-speler koopt die niet van Apple is!
Geen enkel probleem, gewoon als audio-CD branden en rippen als mp3.
Als je een oplossing voor een probleem hebt, wil niet zeggen dat er geen probleem is. :'(
waarmee de uiteindelijke kwaliteit dus afneemt. Lijkt me geen echte oplossing (@ carbon)
Vind ik ook niet zo gek met prijzen van zo'n 1 Euro per nr. Een fysieke CD met 'n betere kwaliteit is dan zelfs nog goedkoper |:(
Laten ze maar 'ns 'n voorbeeld nemen aan AllofMP3. Ik zou maximaal 0,50 Euro redelijk vinden als 't met 'n hoge kwaliteit, zonder DRM aangeboden zal worden.
En als een nummer 0,50 Euro kost, dan is dat weer te duur en is 0,25 Euro een schappelijke prijs....
Het gaat dus om de werkelijke waarde & dat kan dus nooit duurder zijn dan 'n fysieke CD (met boekje/doosje) die meer waard is dan 'n download.
als je een stapel orginele cd's hebt hoef je toch ook niet te kopen?

en ls je wel wil open is dat snel voorbij, zet je ipod maar eens vol met muziek...ook al is die goedkoop! De verleiding om ff via een progrie gratis wat cd's te downloaden is toch groot.
Anoniem: 127734
19 september 2006 09:39
Even wat quotes:'gemiddeld 25 iTunes per iPod'.
En '30 procent van de iPod-eigenaren 'illegale' muziek van filesharingnetwerken'

Als je maar 25 'legale' DRM nummers op je iPod hebt staan, en maar 30% van alle iPod bezitters zet er gedownloade nummers op.. Wat staat er dan op de rest!! Dit zijn echt niet alleen maar geripte eigen Cd's.

Volgens mij missen we hier het percentage nummers verkregen door offline uitwisseling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee