Er komen de laatste tijd meer en meer koelers op de markt die de lucht horizontaal langs een cpu-koelblok blazen. Deze op de BTX-standaard geïnspireerde methode, mogelijk geworden dankzij de opkomst van heatpipes, heeft een aantal voordelen: de horizontale luchtstroom kan gebruikt worden om andere componenten op het moederbord te koelen, en omdat de luchtstroom makkelijker onderdeel van de algehele airflow in een kast gemaakt kan worden, is passieve koeling met de gebruikte koelblokken relatief eenvoudig. De grootte van de koelblokken heeft daar uiteraard ook wat mee uit te staan; voor SFF-kastjes zijn zulke heatsinks minder geschikt.
In een vergelijkend onderzoek tussen acht 'horizontale' koelers trof ExtremeTech maar weinig verschillen in koelprestaties aan. De Silverstone Nitrogon NT05 bleek, ondanks de 'doofmakende herrie', niet in staat om een AMD FX-60 tegen de Prime95-benchmark te beschermen en ook de Ultra Fire faalde opzichtig, maar van beide koelers mag verwacht worden dat ze wel geschikt zijn voor passieve koeling van zuinige chips. De andere koelers ontliepen elkaar - en de stockkoeling van AMD - niet veel, en de grootste verschillen werden in de geluidsproductie waargenomen. Dankzij een 120mm-fan scoorde de Thermaltake Sonic Tower op dit punt goed, maar met een heatsink van 112*112*150mm is dit meteen ook een van de grootste blokken uit het warenonderzoek. Ook het gewicht viel met 692 gram niet mee, al kan het nog erger, getuige de 971 gram van de Cooler Master Hyper6+.
Vooral degenen die hun systeem zo stil mogelijk willen maken, hebben plezier van deze koelblokken, luidt de conclusie. Haal de chipsetfan eraf en schroef het toerental van de cpu-fan wat terug, en er valt - mits er geen high-end cpu gekoeld hoeft te worden - een flinke geluidsreductie te bewerkstelligen. De Thermaltake is in dat opzicht, ondanks zijn gewicht en zijn formaat, een aanrader. Wie geluidsdruk minder belangrijk vindt, komt uit bij de mild geprijsde Asus Star Ice. Die liet de beste koelresultaten liet zien, maar produceerde nota bene nog meer herrie dan de Silverstone. Opmerkelijk genoeg kreeg de Star Ice bonuspunten van ExtremeTech omdat hij ongeveer twintig dollar goedkoper dan de Sonic Tower is, maar in onze pricewatch is juist de Thermaltake de voordeligste van de twee.
